Close

Jaki jajowar wybrać? Urządzenie do gotowania jajek – ranking

Jajka to jeden z najpopularniejszych składników śniadań na całym świecie. Możemy je jeść na miękko, na twardo, w koszulce czy po benedyktyńsku. W Polsce jajka jemy szczególnie często w okresie Wielkanocy, kiedy przygotowujemy z nich pisanki lub kraszanki, a także dodajemy do żurku. Dlaczego więc wciąż tak dziwi fakt posiadania jajowaru? Niektórzy uważają go za zbędny gadżet, ponieważ do ugotowania jajka wystarczy też zwykły garnek z wodą. Jakie są zalety jajowaru? Jaki jajowar wybrać?

Jajowar – co to jest i jakie jest jego zastosowanie?

Jajowar, jak można się domyślić z jego nazwy, to urządzenie do gotowania jajek. Podstawowy jajowar składa się z płyty grzewczej z otworami pozwalającymi na bezpieczne umieszczenie jajek bez ich uszkodzenia, zbiornika na wodę oraz pokrywy. Jednak ich główną zaletą jest timer, który sam wyłączy jajowar w odpowiednim momencie, co pozwoli uzyskać wybraną konsystencję białka i żółtka. Nie musisz martwić się, że mając ochotę na jajko na miękko będziesz musiał kolejny raz zadowolić się zbyt późno wyjętym z wody jajkiem na twardo. Jak każde urządzenia AGD, jajowary różnią się od siebie pewnymi parametrami. Jakiego rodzaju jajowary są dostępne na polskim rynku?

Jajowar – jaki wybrać? Jakie wyróżniamy rodzaje jajowarów?

Mimo, że jajowar jest dość prostym urządzeniem, możemy wybrać jego różne wersje – na przykład jeśli chodzi o jego wielkość. I nie jest to kwestia wyłącznie tego, ile miejsca w szafce do przechowywania sprzętów w kuchni zajmie sprzęt – od wielkości zależy też ile jajek będziesz w stanie ugotować jednocześnie. O ile zwykle większa liczba wydaje się korzystniejsza, o tyle w tym przypadku zbyt duży jajowar przy gotowaniu jednego lub dwóch jajek będzie niepotrzebnie zabierał więcej czasu na nagrzanie całego urządzenia. Duży czy mały jajowar – jaki wybrać?

  • jajowar na jedno jajko – urządzenie idealne dla singli – nie tylko zajmuje mało miejsca, ale też znacznie skraca czas nagrzewania urządzenia i ostatecznego gotowania jajek. Urządzenie takie sprawdzi się też w rodzinach, w których z jakiegoś powodu tylko jedna osoba je jajka – większe urządzenie będzie wówczas niepotrzebnym wydatkiem.
  • jajowar na wiele jajek – ta wersja z pewnością sprawdzi się w większych rodzinach lub jako urządzenie służące głównie do organizacji wielkanocnych spotkań rodzinnych. Wówczas przygotowywanie pisanek czy jajek o żurku dla większej ilości gości nie będzie problemem. Można wybrać urządzenia służące do gotowania od 3 do nawet 8 jajek jednocześnie.

Jak wybrać jajowar? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze?

Jajowary różnią się od siebie nie tylko wielkością i pojemnością. Możemy kupić jajowary mniej i bardziej zaawansowane technologicznie, z dodatkowymi funkcjami czy o ciekawym designie. Najważniejsze jednak, żeby urządzenie dobrze spełniało swoje podstawowe zadanie i było wytrzymałe. Co zatem decyduje o tym, że jajowar jest „dobry”?• moc

Czas gotowania jajek zależy od tego, jaką maksymalną moc ma urządzenie – będzie się to przekładać na czas uzyskiwania pożądanej temperatury przez płytę grzewczą. Jeśli zależy ci na jak najkrótszym czasie gotowania wybierz ten model, który ma największą maksymalną moc. Warto tez pamiętać, że moc powinna być tym większa, im większa jest pojemność samego urządzenia.

Wielkość i ilość przygotowywanych jajek

Rozmiar jajowaru ma znaczenie nie tylko jeśli chodzi o ilość gotowanych jajek, ale też o ich wielkość. Zarówno w dyskontach jak i sklepach z ekologiczną żywnością możemy kupić jajka o różnych rozmiarach – zwykle są to S, M lub L. Warto wybrać taki jajowar, w którym zmieści się każdy z tych rozmiarów. Albo przynajmniej ten, który pomieści rozmiar najczęściej przez ciebie kupowany.

Czas gotowania, opcje regulacji gotowania (na miękko, półmiękko i na twardo)

Główną zaletą jajowaru ma być idealne przygotowanie wszystkich jaj w wybranym stopniu twardości. Regulacja gotowania odbywa się za pomocą dobierania czasu gotowania oraz ilości wody, którą dodaje się do urządzenia ręcznie. Skąd wiedzieć jaka ilość wody będzie odpowiednia? Zwykle do zestawu z jajowarem dołączony jest pojemnik z miarką pozwalającą odmierzyć ilość wody niezbędną do ugotowania jajek na miękko, półmiękko i twardo. Warto też sprawdzić, w jaki sposób urządzenie sygnalizuje koniec gotowania – w niektórych modelach jest to zapalające się lub gasnące światełko, w innych sygnał dźwiękowy, a jeszcze w innych – samoczynne wyłączenie się urządzenia.

Dostępne wyposażenie i funkcje dodatkowe

Wspomnieliśmy już, że do zestawu zwykle dołączany jest pojemnik na wodę z miarką. Czego jeszcze możemy spodziewać się przy zakupie jajowaru? Ważnym elementem, który niestety nie jest obecny we wszystkich modelach, jest termostat. Pozwala on na wyłączenie płyty grzewczej, kiedy sprzęt osiągnie zbyt wysoką temperaturę. Ma to duże znaczenie w kwestii bezpieczeństwa.


ZOBACZ TEŻ: Jaki toster wybrać? Ranking najlepszych tosterów z wadami i zaletami


Jajowar – jaki wybrać? Ranking jajowarów

Zanim zdecydujesz się na zakup jakiegokolwiek produktu AGD, warto wcześniej poznać wszystkie dostępne opcje. Nie inaczej jest w przypadku jajowarów. Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli tego urządzenia. Sprawdź, które z nich są najczęściej wybierane przez kupujących:

1. Jajowar Esperanza Egg Master

Jajowar o pojemności do 7 jaj. Ten model wyposażony jest w funkcję automatycznego wyłączania, co niezwykle ułatwia korzystanie z jajowaru. Mamy tu również lampkę kontrolną, a do zestawu dołączona jest miarka na wodę oraz igła do nakłuwania jajek. Maksymalna moc urządzenia to 350W,a długość kabla zasilającego wynosi około 55 cm. Cena: około 30 zł

Zalety
niska cena
pojemność do 7 jaj
funkcja automatycznego wyłączania
Wady
dość spory rozmiar urządzenia

2. Garnek turystyczny z funkcją jajowaru

Zaletą tego urządzenia jest wielofunkcyjność i mobilność. Możemy z powodzeniem korzystać z niego równie dobrze na biwaku, jak i w domu. Sam garnek wykonany jest ze stali nierdzewnej, posiada kabel zasilający o długości 50 cm. Maksymalna moc urządzenia to 400W. Niestety nie mamy tu możliwości ustawienia pożądanego poziomu twardości jajek. Cena: około 60 zł

Zalety
wielofunkcyjność
mobilność
pojemność do 6 jaj
Wady
brak możliwości ustawienia poziomu twardości
brak lampki kontrolnej, sygnalizacji dźwiękowej czy funkcji automatycznego wyłączania

3. Jajowar Delimano Utile Egg Master Pro

Kolejne urządzenie wielofunkcyjne. Poza podstawką mieszczącą 7 jaj posiada inne podstawki, na których możemy przygotować na parze jajka sadzone czy całkiem inne potrawy. Model posiada automatyczny wyłącznik, a w zestawie znajdziesz miarkę do wody. Cena: około 60 zł

Zalety
wielofunkcyjność
aż 4 dodatkowe podstawki
funkcja automatycznego wyłączania
dioda kontrolna
Wady
stosunkowo wysoka cena

4. Urządzenie do gotowania jajek Caso Design E9

Ten jajowar różni się od pozostałych materiałem wykonania – nie jest on plastikowy, a wykonany ze stali nierdzewnej. Prezentuje też lepszy design, niż jego poprzednicy. Ten jajowar pomieści 6 jaj jednocześnie, a wbudowanym pokrętłem w łatwy sposób ustawisz ich odpowiednią twardość. Maksymalna moc urządzenia to 400W. Cena: około 100 zł

Zalety
estetyczny wygląd
pokrętło regulacji twardości
automatyczny wyłącznik i sygnał dźwiękowy po zakończeniu pracy
Wady
wysoka cena

5. Jajowar Clatronic EK 3497

Jajowar na 6 jaj z dźwiękową sygnalizacją zakończenia pracy. W zestawie podobnie jak w innych modelach znajdziemy igłę do nakłuwania jajek oraz miarkę do wody. Maksymalna moc urządzenia to 400W. Cena: około 48 zł

Zalety
płyta grzewcza z powłoką antyadhezyjną
miarka i igła do nakłuwania w zestawie
Wady
brak funkcji automatycznego wyłączania

6. Urządzenie do gotowania jajek Mesko MS4485

Jeden z mniejszych jajowarów, idealnie nadający się dla singli. Ugotujemy w nim od 1 do 3 jaj. Urządzenie posiada diodę kontrolną, w zestawie znajdziemy miarkę do wody oraz igłę do nakłuwania jajek. Maksymalna moc urządzenia to 350W, co w tym przypadku jest całkowicie wystarczające. Cena: około 50 zł

Zalety
estetyczny wygląd
lepsze rozwiązanie dla singli
dioda kontrolna
niewielki rozmiar urządzenia
Wady
brak funkcji automatycznego wyłączania

Jajowar jak działa? Podstawowe informacje

Wiesz już, czym jest jajowar – jak działa to urządzenie? Działanie jajowaru można porównać do zasady funkcjonowania parowaru. Urządzenie napełniamy wodą, w specjalnych otworach umieszczamy jajka, zamykamy pokrywę i uruchamiamy proces gotowania. Maszyna poprzez podgrzewanie powoduje parowanie wody, która ogrzewa jajka i powoduje ścinanie się białek. Najważniejszą cechą urządzenia jest to, że w jajowarze temperatura wzrasta stopniowo, co pozwala na bardzo dokładne ugotowanie jajek.

Jajowar – jak używać? Wskazówki dla nowych użytkowników

Mało jest tak intuicyjnych urządzeń AGD jak jajowar. Jak używać tego sprzętu w pełni prawidłowo i zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa? Wszystkie urządzenia wykorzystujące jednocześnie prąd i wodę, a także wytwarzające wysoką temperaturę powinny w instrukcji zawierać umieszczone przez producenta informacje o tym, jak zachować bezpieczeństwo podczas ich używania. Nie inaczej jest w przypadku jajowaru, choć treść instrukcji może różnić się w zależności od konkretnego modelu czy producenta. 

Główne postępowanie wygląda jednak bardzo podobnie: do miarki wlewamy odpowiednią ilość wody, dopasowaną do ilości jajek i pożądanego stopnia ugotowania. Następnie przelewamy ją na płytę grzewczą jajowaru. W otworach umieszczamy jajka, koniecznie czubkiem do góry. Można też delikatnie nakłuć czubek szpilką, by uniknąć pękania skorupki podczas gotowania. Ważną zasadą by nie dopuścić do pękania jajek, jest też gotowanie jajek, które wcześniej miały temperaturę pokojową – jajka gotowane od razu po wyjęciu z lodówki znacznie łatwiej ulegają pękaniu. Po zasygnalizowaniu przez jajowar zakończenia gotowania, wystarczy wyjąć jajka z urządzenia.


ZOBACZ TEŻ: Który opiekacz do kanapek wybrać? Ranking TOP modeli


Jajowar czy warto? Jakie są zalety i wady jajowarów?

Jajowar to jedno z urządzeń AGD, które często wydaje się niepotrzebnym wydatkiem. Jednak równie dobrze można posłużyć się porównaniem, że do ugotowania wody na herbatę również wystarczy garnek z wodą, a mimo to w większości domów znajdzie się czajnik. Jajowar jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które są zabiegane i którym zdarza się zapomnieć o gotujących się w garnku jajkach. Jakie jeszcze wady i zalety ma jajowar? Czy warto zaopatrzyć się w to urządzenie?

Zalety
szybkie ugotowanie jajek o wybranym stopniu twardości
wbudowany minutnik
możliwość gotowania kilku jajek jednocześnie
prostota obsługi
Wady
urządzenie może zostać zastąpione przez garnek z wodą
jajowar wymaga dość dużo miejsca do przechowywania

Jaki jajowar wybrać? Podsumowanie

Jeżeli jesteś osobą, która często je jajka, jest to urządzenie z pewnością warte uwagi. Wiesz już, jak wygląda i jak działa jajowar, co to jest i jakie są jego zalety. Z pewnością jest to sprzęt AGD, który ułatwi organizację chociażby śniadania wielkanocnego dla większej ilości osób – z jego pomocą szybko przygotujesz pisanki, kraszanki czy jajka do świątecznych potraw. Jego działanie docenią tez osoby prowadzące dietę wysokobiałkową czy inną, której ważnym składnikiem są jaja kurze. Nie jest to urządzenie drogie, a naprawdę warte uwagi podczas urządzania własnej kuchni.

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kochamżycie
kochamżycie
10 dni temu

urządzenie nadające życiu przyjemności, sprawiając, że bez siedzenia w ręku z minutnikiem, zawsze wyjdzie nam jajeczko na miękko
COŚ PIĘKNEGO

Ela1967
Ela1967
10 dni temu

Od lat używam jajowaru i uważam, że był to świetny zakup 😉

gosiek
gosiek
10 dni temu

Moja znajoma ma caso design i zrobił wrażenie, gdy zarzuciła z niego jajkiem pewnego weekendu na śniadanie 🙂 tego modelu szukałam, dzięki

Zamknij