Close

Jaki nóż kuchenny wybrać?

Nóż kuchenny to przyjaciel każdego kucharza - domowego i profesjonalnego. Wybór idealnego noża, który wesprze Cię w kuchni, zajmuje trochę czasu, ale z nasza pomocą stanie się niezwykle prosty! Przyjrzymy się rodzajom noży kuchennych, najważniejszym parametrom, które decydują o wysokiej jakości noży i wreszcie - rankingowi najlepszych noży kuchennych.

Aktualizacja: Marzec 2024

Jakie noże kuchenne wybrać? Jakie wyróżniamy rodzaje

Noże kuchenne są dostępne w wielu rozmiarach i o przeróżnych kształtach. Jeżeli do tej pory nie zastanawiałeś się nad wpływem kształtu noża na jego zastosowanie - poznaj, jakie rodzaje noży wyróżniamy.

NOŻE UNIWERSALNE NOŻE UNIWERSALNE
+ są uniwersalne – nadadzą się zarówno do siekania, jak i obierania, krojenia warzyw lub mięsa
+ dostępna różna długość ostrza od 10 do 20 cm
- ze względu na gładkie ostrze mogą nie radzić sobie dobrze z krojeniem miękkich warzyw czy chleba
NÓŻ SZEFA KUCHNI NÓŻ SZEFA KUCHNI
+ charakteryzuje się gładkim ostrzem o dużej powierzchni, które jest niezwykle uniwersalne
+ nadaje się do sprawnego siekania, miażdżenia, rozgniatania, szatkowania czy do zwykłego krojenia
- zajmuje dość dużo miejsca
NÓŻ DO PIECZYWA NÓŻ DO PIECZYWA
+ zapewnia krojenie bez miażdżenia i rozszarpywania nawet w przypadku świeżego pieczywa
- jest ciężki i zajmuje dużo miejsca w kuchni
- ząbkowany nóż wymaga specjalnej ostrzałki
NÓŻ DO WARZYW I OWOCÓW NÓŻ DO WARZYW I OWOCÓW
+ są niewielkie i bardzo poręczne
+ zwężane ostrza ułatwiają krojenie miękkich warzyw
- nie nadają się do energicznego siekania
NOŻE DO MIĘSA/NOŻE RZEŹNICZE NOŻE DO MIĘSA/NOŻE RZEŹNICZE
+ szeroki wybór noży do filetowania, porcjowania, krojenia steków, a także tasaków i noży rzeźniczych
+ tasaki świetnie radzą sobie z przepołowieniem kości i stawów
- noże rzeźnicze z reguły nie nadają się do krojenia warzyw i chleba – ich zastosowanie jest ograniczone
NOŻE DO SERA NOŻE DO SERA
+ dostępne w formie noża, łopatki lub widelczyka do krojenia sera
+ łopatki pozwalają na krojenie i serwowanie serów
+ zapobiegają przed przywieraniem serów do powierzchni ostrza
- w zależności od stopnia twardości sera musisz wybrać inny rodzaj noża
NOŻE DO OBIERANIA NOŻE DO OBIERANIA
+ są niewielkie, a więc zajmują mało miejsca w kuchni
+ odpowiednie do obierania, ale także skrobania i krojenia warzyw
- nie nadają się do szybkiego siekania czy rozgniatania składników
JAPOŃSKIE NOŻE KUCHENNE JAPOŃSKIE NOŻE KUCHENNE
+ przeznaczone dla profesjonalnych kucharzy
+ wykonane ze stali o zwiększonej twardości, dzięki czemu są bardzo żywotne
+ ostrze zachowuje swój idealny kształt nawet po wielu latach intensywnej pracy
- ich cena sięga nawet kilku tysięcy złotych
- wymagają odpowiedniego przechowywania i regularnego dbania o nóż
- są wrażliwe na uszkodzenia
- krojenie kości czy mrożonych składników często powoduje pęknięcie ostrza

Jakie noże kuchenne wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Poznałeś już rodzaje noży kuchennych. Koniecznie musisz poznać też najistotniejsze parametry, które pomogą Ci podjąć decyzję, jaki nóż ostatecznie kupić.

Przeznaczenie
Przeznaczenie

Jakie produkty masz zamiar obrabiać nowym nożem? Warzywa czy mięso? Potrzebujesz uniwersalnego noża do wszystkiego? A może szukasz narzędzia, które poradzi sobie z pieczywem? Przeznaczenie noża jest naprawdę kluczowe i od razu pozwoli zawęzić krąg poszukiwań.

Jakość wykonania
Jakość wykonania

Drugi najważniejszy parametr, którego nie warto pomijać. Jakość wykonania decyduje chociażby o efektywności krojenia, przyjemności jego używania, a także Twoim bezpieczeństwie. Nóż, który jest niedbale wykonany ze słabej jakości komponentów to nie tylko żadne wsparcie w kuchni, ale i prawdziwe zagrożenie!

Twardość ostrza
Twardość ostrza

Skoro mowa już o jakości wykonania, nie możemy pominąć tematu twardości ostrza. To ona w głównej mierze wpływa na żywotność ostrza, stopień wyginania się czy szybkość tępienia się ostrza. Jak określić twardość noża? Najlepiej posługując się skalą twardości Rockwella mierzoną w stopniach HRC. A im wyższa wartość HCR, tym twardszy, a więc i lepszy nóż.

Ergonomiczna rękojeść
Ergonomiczna rękojeść

Kształt i materiał wykonania rękojeści będą decydowały o wygodzie krojenia i bezpieczeństwie. Rękojeść musi być wykonana z tworzywa sztucznego, które się nie nagrzewa. Materiał powinien być dodatkowo antypoślizgowy. Co więcej nie powinna być także dobrze wyprofilowana, aby wygodnie leżała w ręce i nie nadwyrężała jej podczas pracy.

Materiał wykonania ostrza
Materiał wykonania ostrza

Noże, które kupuje się do codziennego użytku kuchni z reguły robione są ze stali nierdzewnej. I taki materiał będzie świetny. Pamiętaj, aby jednak upewnić się, jaka jest jego twardość. Wysoka twardość sprawi, że nóż nie będzie się wyginał, a wiec stal nierdzewna będzie bezpieczna podczas pracy w kuchni.

Jaki zestaw noży kuchennych wybrać? Ranking noży kuchennych

Noże kuchenne ze stojakiem w zestawie Edenberg

Noże kuchenne ze stojakiem w zestawie Edenberg

Zestaw noży kuchennych o niesamowicie nowoczesnym designie. Jakie noże znajdziesz w tym zestawie? Nóż szefa kuchni, nóż do pieczywa, dwa noże uniwersalne i nóż do obierania. Każdy z nich posiada czarne ostrze i rękojeść w takim samym kolorze. Wszystkie noże wykonano ze stali nierdzewnej naostrzonej laserowo. W komplecie znajdziesz także akrylowy stojak obrotowy.

Zalety
zestaw obejmuje aż 5 noży
każde ostrze zostało na ostrzone laserowo
noże posiadają nowoczesny design i nietypową, ciemna kolorystykę
Wady
brak informacji na temat twardości stali zastosowanej do produkcji noży
brak informacji czy można je myć w zmywarce. stojak nie jest odporny na upadek z wysokości i uszkodzenia

Zestaw 2 noży Fiskars Functional Form

Zestaw 2 noży Fiskars Functional Form

Minimalistyczny zestaw, w którym znajdziesz dwa najpotrzebniejsze w kuchni noże. Pierwszy z nich - nóż szefa - składa się z ostrza o długości 20 cm i rękojeści typu Softgrip®. Drugi - do obierania - to lekki nóż o krótkim ostrzu (11 cm) i także rękojeści typu Softgrip®. Oba noże posiadają ostrze wykonane ze stali nierdzewnej o twardości HRC 53.

Zalety
noże można myć w zmywarce
zastosowanie rękojeści Softgrip® sprawia, że noże świetnie leżą w ręce i się nie wyślizgują
cena zestawu nie przekracza 70 złotych
Wady
użytkownicy skarżą się na szybkie tępienie noży i stosunkowo miękką stal

Komplet 6 noży Richardson Sheffield Artisan

Komplet 6 noży Richardson Sheffield Artisan

Potrzebujesz gotowego zestawu złożonego z najpotrzebniejszych noży? Zestaw Richardson Sheffield to komplet aż sześciu noży, w którego skład wchodzą: nóż szefa, nóż do chleba, nóż do filetowania, nóż do steków i pomidorów, nóż do obierania warzyw i nóż uniwersalny.  Każdy z noży jest zrobiony ze stali nierdzewnej) i klasycznej rękojeści. Do zestawu noży dołączono jasny blok drewniany, który ułatwia bezpieczne przechowywanie noży.

Zalety
zestaw obejmuje aż 6 noży
dostępny już w cenie około 100 złotych
noże można myć w zmywarce
w zestawie znajdziesz blok do przechowywania noży
rękojeść każdego noża jest stabilna i umożliwia bezpieczny i pewny chwyt
Wady
rękojeść noży nie jest antypoślizgowa

Komplet 5 noży kuchennych Zwieger Hevea

Komplet 5 noży kuchennych Zwieger Hevea

Gotowy zestaw wszystkich noży do kuchni, których potrzebuje początkujący i zaawansowany kucharz. W skład kompletu wchodzi: nóż szefa, nóż do pieczywa, nóż do obierania, nóż do plastrowania i nóż uniwersalny. Każdy z nich posiada ostrze z niemieckiej stali nierdzewnej o bardzo wysokiej twardości. Rękojeść została zrobiona z tworzywa ABS. Do zestawu dołączono bok z drewna kauczukowego do bezpiecznego przechowywania noży.

Zalety
zestaw składa się aż z 5 noży
każdy nóż wykonano z bardzo twardej stali nierdzewnej z Niemiec
rękojeść każdego noża jest dobrze wyprofilowana i nie wyślizguje się z rąk
w zestawie znajdziesz elegancki blok z drewna kauczukowego do bezpiecznego przechowywania noży, dzięki czemu się szybko nie tępią
Wady
producent nie zaleca mycia noży w zmywarce

Nowoczesny zestaw noży do kuchni Edenberg - 8 elementów

Nowoczesny zestaw noży do kuchni Edenberg - 8 elementów

Zestaw składający się z pięciu noży, stalowej ostrzałki i nożyczek kuchennych. Na komplet noży składa się tasak, nóż szefa kuchni, nóż do krojenia pieczywa, uniwersalny nóż i nóż do warzyw. Każde z ostrzy jest wykonane z twardej stali nierdzewnej i ergonomicznej rękojeści, która nie wyślizguje się z rąk. Noże możesz przechowywać w dołączonym stojaku z akrylu o nowoczesnym wykończeniu.

Zalety
zestaw obejmuje 5 noży, nożyczki i ostrzałkę prętową
posiada elegancki i nowoczesny pojemnik obrotowy na wszystkie elementy
rękojeść każdego noża jest świetnie wyprofilowana i nie wyślizguje się z ręki
Wady
stojak z tworzywa sztucznego może pęknąć przy upadku
dołączona ostrzałka prętowa jest trudna do używania, jeśli nie posiadasz doświadczenia

Dlaczego warto mieć dobry nóż kuchenny?

Każdy kto gotuje na co dzień dla siebie, bądź dla rodziny, wie, jak ważny jest dobry nóż w kuchni. Bez niego krojenie twardych warzyw na rosół, dojrzałego pomidora, a nawet chleba byłoby katorgą. Niestety, używanie słabej jakości noża może być po prostu niebezpieczne. Ostrze, które wygina się, łatwo zsuwa się z produktów stanowi dla Ciebie zagrożenie. Co więcej, dobry nóż pomoże Ci skończyć z brzydkim krojeniem produktów spożywczych - dojrzałych warzyw, owoców czy świeżego chleba.

Jaki powinien być dobry nóż kuchenny?

Dobry nóż kuchenny to inwestycja w sprzęt używany codziennie. Oznacza to więc, że nie powinno się na nim oszczędzać! Jednak, jak rozpoznać dobry nóż kuchenny?

Najlepsze noże kuchenne to takie, które są wykonane z twardej stali. Materiał ostrza o wysokiej twardości daje gwarancję, że nóż nie będzie się szybko tępił ani wyginał w trakcie pracy. Dobry nóż kuchenny posiada wyprofilowaną, wygodną i antypoślizgową rączkę. Cała konstrukcja musi być wykonana solidnie, ale i z dbałością.

Jak przechowywać noże kuchenne, aby długo służyły?

Niewiele osób się nad tym zastanawia, a to błąd. Sposób przechowywania noży kuchennych może wpłynąć pozytywnie lub negatywnie jak stan ostrza, a więc i całą żywotność. Jak przechowywać noże, aby służyły Ci jak najdłużej?

Możesz przechowywać noże na trzy sposoby:

  • na wiszącej listwie magnetycznej
  • w blacie w specjalnym bloku/organizerze
  • w przegródce w szufladzie.

Listwa magnetyczna to nowoczesny sposób na przechowywanie noży. Świetnie sprawdzi się w przypadku drogiej kolekcji noży, którą chciałbyś wyeksponować. Co więcej, wpisze się idealnie w modernistyczną kuchnię, gdzie wiszące noże staną się również elementem wystroju.

Prostszym sposobem na przechowywanie noży bez ryzyka stępienia ostrza, jest kupienie zestawu noży z gotowym organizerem. Taki zestaw stworzony przez producenta ma duży plus - każdy nóż posiada specjalne miejsce na dane ostrze.

Przegródka do szuflady to równie popularny wybór w polskich kuchniach. Tak przechowywane noże są ukryte przed wzrokiem na przykład dzieci. Pamiętaj jednak, że trzymając nóż w szufladzie warto zaopatrzyć się w specjalne pokrowce lub organizery na ostrza. Tylko w ten sposób uchronisz je przed przypadkowym kontaktem z innymi nożami i akcesoriami kuchennymi, co mogłoby spowodować stępienie się ostrza.


ZOBACZ TEŻ: Jakie sztućce wybrać?


Jak czyścić noże kuchenne? Czy możesz myć je w zmywarce?

Mycie noży kuchennych nie jest skomplikowanym zadaniem. Warto jednak wiedzieć, jak to robić, aby noże były czyste, ale nie traciły swoim właściwości.

Noże kuchenne czyść od razu po skończonej pracy. Nie czekaj aż resztki jedzenia zaschną. Nie pozwól także, aby nóż leżał kilkanaście godzin w wilgotnym zlewie. Przemyj nóż pod bieżącą wodą z dodatkiem łagodnego płynu do mycia naczyń. Trudniejsze do usunięcia zabrudzenia zmyj gładką stroną gąbki do mycia naczyń.

Czy można myć noże w zmywarce?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, gdyż wszystko zależy od deklaracji producenta. Niektóre noże można myć w zmywarce. Musisz jednak wiedzieć, że nawet jak producent zezwala na takie mycie noży, to niekoniecznie je zaleca. Profesjonaliści i zawodowi kucharze nigdy nie myją swoich najlepszych noży w zmywarce. I Ty też powinieneś tego unikać.

Jak ostrzyć noże kuchenne? Jak często i w jaki sposób?

najlepsze noże kuchenne ranking

Najprostszych sposobem na cieszenie się ostrym nożem przez wiele lat jest dbanie o odpowiednią ostrość powierzchni ostrza. Profesjonalni kucharze ostrzą nóż przed rozpoczęciem pracy. W warunkach domowych nóż warto ostrzyć regularnie co 3-4 tygodnie. Często używane noże można ostrzyć częściej. Jeżeli zauważysz, że nóż zaczyna się szybko tępić, pomimo częstego ostrzenia, prawdopodobnie jest wykonany z miękkiej stali. Wówczas warto zainwestować w nowy, lepszy nóż.

Do ostrzenia kuchennych noży musisz zaopatrzyć się w ostrzałkę. Jaką ostrzałkę wybrać i jak ostrzyć noże? Zajrzyj do tego artykułu - najlepsze ostrzałki do noży.

Noże kuchenne Fiskars czy Gerlach? Czy marka ma znaczenie?

Wiele zapytań dostajemy na temat noży kuchennych najpopularniejszych marek takich jak Fiskars i Gerlach. Które noże warto kupić? Na to pytanie nie ma, oczywiście, jednoznacznej odpowiedzi. Model modelowi nie jest równy i każdemu z nich trzeba przyjrzeć się z osobna. Zachęcamy do wybierania noży z jak najtwardszej stali oraz z ergonomiczną i antypoślizgową rączką.

Jakie noże kuchenne wybrać? Podsumowanie

Nóż kuchenny to zdecydowanie najważniejsza narzędzi w kuchni. Jednak nóż nie może być tylko szalenie ostry, musi być także wygodny podczas trzymania, bezpieczny i… odpowiednio przechowywany. Znaliście wcześniej najpopularniejsze rodzaje noży? Jaki typ noża najbardziej lubicie i najczęściej używacie w kuchni? Dajcie nam znać!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij