Jaką blachę do pieczenia wybrać?
Odpowiednia blacha do pieczenia sprawia, że pieczenie nawet najbardziej wymagających potraw staje się przyjemnością. Pamiętaj jednak, że lepiej postawić na model o standardowym i uniwersalnym kształcie (np. okrągła tortownica lub keksówka). Nie zawsze warto dać się skusić na fantazyjny kształt, jeśli będziesz używać blachy rzadko lub w ogóle.
Wybierając blachę do pieczenia pamiętaj o powłoce nieprzywierającej lub teflonowej. Uratuje wiele wypieków przed przywieraniem i to bez konieczności używania papieru do pieczenia czy smarowania powierzchni dodatkowym tłuszczem.
Blachy do pieczenia - jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Odpowiedni wybór blachy do pieczenia ma wpływ na jej trwałość, zastosowanie, szybkość nagrzewania się i to jak równomiernie będzie rozprowadzała ciepło. Jakie parametry wziąć pod uwagę, wybierając formę do pieczenia?
Przeznaczenie
Wśród blach znajdziesz zarówno te uniwersalne, jak i o specjalnym przeznaczeniu (np. blacha do pizzy, do muffinek i forma do babek). Zastanów się na początku, co najczęściej będziesz piec na blasze i do czego będzie Ci służyć.
Wymiary
Blachy do pieczenia różnią się między sobą wymiarami. Najpopularniejsze z nich mają ok. 25 x 36 cm, natomiast keksówki ok. 10 x 25 cm. Średnica okrągłych tortownic waha się od 18 cm do nawet 33 cm.
Materiał i jakość wykonania
Jakość wykonania i rodzaj użytego materiału ma wpływ na szybkość nagrzewania się, ale także na żywotność czy stopień przywierania składników do formy.
Kształt
W sklepach znajdziesz formy okrągłe, prostokątne, kwadratowe lub o niestandardowym kształcie. Kształt wpływa na ostateczny efekt po upieczeniu, a także rodzaj pieczonego np. ciasta. Do biszkoptów i tortów sięgnij po okrągłą tortownicę. Tradycyjna szarlotka świetnie wyjdzie w standardowej, prostokątnej formie do ciasta, natomiast pasztet lub piernik - najlepiej upiecze się w wąskiej keksówce.
Dodatkowe funkcje
Specjalna perforacja, wyjmowane dno czy dodatkowa taca do serwowania ciasta. Właśnie na te dodatkowe funkcje warto zwrócić uwagę, wybierając blachę do pieczenia. Otwory na dnie pozwalają uzyskać chrupiącą i wypieczoną pizzę. Wyjmowane dno pozwala na wyjęcie upieczonego ciasta bez uszkadzania jego struktury, a taca sprawia, że możesz podać je od razu po upieczeniu.
ZOBACZ TEŻ: Jaki mikser ręczny kupić i jak wybrać? Ranking
Jaką blachę do pieczenia wybrać? Blachy do pieczenia ranking
1. Zestaw kwadratowych tortownic do pieczenia ciast

Komplet trzech tortownic wykonanych ze stali węglowej. Każda z nich jest kwadratowa, ale cechują się różnym rozmiarem - największa forma ma 28 cm szerokości, średnia 26 cm, natomiast najmniejsza ma 24 cm szerokości. Blachy składają się z wyjmowanego dna i boków o wysokości 7 cm zapinanych mocną klamrą. Zastosowanie stali węglowej i powłoki typu non-stick chroni przed przywieraniem ciasta do blachy podczas pieczenia.
2. Metalowa forma Brunbeste do pieczenia pizzy

Niska blacha do pieczenia pizzy o średnicy do 31,5 cm i głębokości 1,5 cm. Forma jest wykonana ze stali nierdzewnej, czyli materiału bezpiecznego podczas kontaktu z żywnością. Co więcej, blaszka została pokryta dodatkowo nieprzywierającą warstwą, która gwarantuje łatwe wyjmowanie pizzy bez przywierania.
3. Kinghoff - niska forma do pieczenia

Zestaw trzech metalowych blach o różnych rozmiarach od firmy Kinghoff. Rozmiar dużej blachy to 37 x 26 cm, średniej formy to 34 x 24 cm, natomiast najmniejszej wynosi 31 x 21 cm. Wysokość blach to jedynie 3,5 cm. Każda z form do pieczenia jest wykonana ze stali węglowej, która jest odporna na wysokie temperatury. Natomiast przed przypalaniem się i przywieraniem potraw chroni dodatkowa powłoka typu non-stick.
4. Perforowana blacha do pieczenia pizzy

Tania blacha do pieczenia tarty i pizzy. Wykonana ze stali pokrytej nieprzywierającą powłoką. Dodatkowa perforacja, czyli liczne otwory na spodzie, zapewniają równomierne wypiekanie ciasta od spodu. Średnica tego modelu to 33 cm, co pozwala na uzyskanie pizzy o standardowym rozmiarze.
5. Blacha do pieczenia babeczek DexXer

Metalowa forma do muffineko wymiarach 26,5 x 18,5 cm z miejscem na 12 babeczek. Forma wykonana jest z metalu, a dodatkowa powłoka nieprzywierająca zapobiega przyklejaniu się ciasta do blachy. Chociaż forma przeznaczona jest przede wszystkim do pieczenia babeczek to nadaje się także do mrożenia i przygotowywania dań słodkich lub wytrawnych na zimno.
6. Liderhoff - kwadratowe tortownice z wyjmowanym dnem

Komplet trzech tortownic o kwadratowym kształcie. Formy posiadają różne rozmiary. Długość boku najmniejszej blaszki wynosi 24 cm, średniej 26 cm, a największej 28 cm. Każda z blach została wykonana ze stali węglowej i powłoki typu non-stick, która zapewnia łatwe wyjmowanie ciasta z formy.
7. Mała i uniwersalna blaszka do pieczenia Kamille

Szukasz niewielkiej, ale wszechstronnej formy do pieczenia? Wybierz model Kamille. Jest to kwadratowa blacha o szerokości boku 22,5 cm. Wysokość formy przekracza 4 cm, dlatego sprawdzi się do wytrawnych zapiekanek i dań typu lasagne. Blaszkę wykonano z klasycznej stali węglowej, która szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło.
8. KAMILLE KM-6006 - keksówka z wytrzymałej stali

Kolejnym modelem Kamille wartym uwagi jest keksówka, czyli idealna forma do pieczenia chleba, pasztetów i keksów. Wielkość formy to 25 x 12 cm przy wysokości 5 cm. Keksówkę wykonano ze stali węglowej, a więc materiału, który umożliwia szybkie i równomierne pieczenie. Ta forma wyróżnia się wysoką odpornością na zarysowania i uchwytami, które ułatwiają wkładanie i wyjmowanie keksówki z piekarnika.
9. Karl Hausman - blacha do pieczenia głęboka

Blacha fakturowana od Karla Hausmana to forma o wielkości aż 36 x 24 cm i głębokości 6 cm. Wykonana została ze stali węglowej zabezpieczonej dodatkową nieprzywierającą powłoką. Brak przywierania, a więc i przypalania się dań zapewnia także fakturowane dno. Niestety, blacha może być używana w temperaturze maksymalnie 200°C.
10. Meyerhoff - marmurkowa forma do ciasta

Wysoka forma do przygotowywania wszelkiej maści potraw. Podobnie jak inne modele w zestawieniu, została wykonana ze stali węglowej, która bardzo dobrze się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Wymiary tego modelu to 36 x 23,4 cm, co czyni blachę jedną z większych w tym zestawieniu. Forma jest także głęboka, gdyż jej wysokość wynosi aż 6 cm. Nie zabrakło także powłoki non-stick, czyli chroniącą przed przywieraniem.
10. Okrągłe tortownice z fakturowanym dnem

Klasyczna tortownica o okrągłych kształcie - niezbędne wyposażenie każdej kuchni. W zestawie znajdziesz tortownice w aż trzech rozmiarach - o średnicy 24, 26 i 28 cm. Każda z nich wykonana jest ze stali węglowej, dodatkowo zabezpieczonej nieprzywierającą powłoką. Dno blachy nie jest gładkie, co chroni potrawę przed przypaleniem się. Dodatkowo jest też wyjmowane, co pozwala na łatwe wyjmowanie i serwowanie ciasta.
Wymiary blach:
- L - 37 x 26 x 4cm
- M - 34,5 x 24,5 x 4 cm
- S - 31,5 x 21,5 x 4 cm
11. Nieprzywierające blachy do potraw - Brunbeste

Jeśli szukasz zestawu uniwersalnych i wytrzymałych blaszek do pieczenia mięs i ciasta - wybierz komplet od firmy Brunbeste. To komplet trzech form do pieczenia o prostokątnym kształcie i wysokości 4 cm. Blachy wykonano ze stali nierdzewnej, która jest odporna na odkształcenia i rdzę. Formy są niezwykle uniwersalne, gdyż nie pochłaniają zapachów. Sprawdzą się zarówno do mięs, jak i do słodkich wypieków.
Wymiary blach:
- koło : średnica 24 cm x 6,5 cm
- kwadrat : 26 x 26 x 6,5 cm
- serce : 22 x 19 x 6.5 cm
12. Tortownice - formy do pieczenia w różnych kształtach NON-STICK

Zestaw trzech tortownic w kształcie koła, kwadratu oraz… serca! Każda z tortownic została wykonana ze stali węglowej dodatkowo pokrytej powłoką typu non-stick. Solidna klamra i wyjmowane dno sprawiają, że idealnie nadają się do pieczenia biszkoptów i wielowarstwowych ciast.
Blachy do pieczenia - jakie wyróżniamy rodzaje?
Okrągłe, prostokątne, do babeczek czy do pizzy? Aby wybrać odpowiedni rodzaj blachy do pieczenia, najpierw musisz poznać ich najpopularniejsze rodzaje. Jakie formy do pieczenia najczęściej wybierane są do kuchni?
Na początku przyjrzyjmy się kształtom. Tutaj możemy wyróżnić takie rodzaje jak:
Blacha do pieczenia prostokątna
Najpopularniejsza blacha, która świetnie sprawdzi się do pieczenia klasycznych ciast.
Blacha do pieczenia kwadratowa
Forma, która zdobywa coraz większą popularność. Posiada wszechstronne zastosowanie, a obecność klamry i wyjmowanego dna pozwala na szybkie podanie ciasta.
Blacha do pieczenia okrągła
Czyli idealne modele do pieczenia okrągłych tortów i wysokich, wielowarstwowych ciast. Najczęściej dostępna w formie tortownicy, czyli blachy z wyjmowanym dnem.
Blachy do pieczenia możemy podzielić także ze względu na zastosowanie:
Blacha do pieczenia ciasta standardowa
Klasyczna forma z metalu, najczęściej o prostokątnym kształcie i brzegach o wysokości ok. 4 cm.
Tortownica
Czyli blacha do pieczenia, która posiada odpinane za pomocą klamry brzegi i wyjmowane dno. Tortownica dostępna jest w różnych kształtach - tradycyjne tortownice są okrągłe, jednak coraz częściej spotykane prostokątne, kwadratowe, a nawet w kształcie serca.
Formy do pieczenia babek
Ciasto babka swój charakterystyczny kształt zawdzięcza użyciu specjalnej blachy. Formę do pieczenia babek wyróżniają eleganckie żłobienia, a także obecność tzw. komina, czyli otworu, który zapewnia równomierne pieczenie się babki od wewnątrz.
Blachy do biszkoptów
Mogłoby wydawać się, że pieczenie idealnego biszkoptu wymaga specjalistycznej blachy. Tak do końca nie jest. W przypadku pieczenia biszkoptu sprawdzi się zarówno standardowa blacha, jak i tortownica. Chociaż ta druga to zdecydowanie wygodniejszy wybór.
Keksówki
Nazwa podpowiada, że ten rodzaj blach sprawdzi się jedynie przy pieczeniu świątecznych keksów. Zdecydowanie nie! Podłużna, wąska forma to najlepszy wybór do pieczenia wegańskich i tradycyjnych pasztetów, babki ziemniaczanej, piernika, chlebka bananowego i domowy chleb.
Formy do pieczenia chleba
Pyszny domowy chleb możesz z powodzeniem upiec w np. keksówce. Warto jednak zastanowić się nad formą specjalnie przeznaczoną do pieczywa, która posiada specjalną, glazurowaną powłoką lub charakterystyczne żłobienia.
Blachy do pieczenia pizzy
Okrągła, niska i najczęściej z otworami, które zapewniają równomierne wypiekanie spodu. Blacha do pizzy to tani gadżet, który jednak całkowicie zmienia jakość domowej pizzy.
Formy do muffinek
Specjalna blacha do pieczenia babeczek to głęboka forma, która posiada najczęściej ok. 12 wgłębień na taką samą ilość muffinek lub babeczek. Niektóre modele przeznaczone są nie tylko do pieczenia, ale także do… mrożenia.
ZOBACZ TEŻ: Jaka waga kuchenna będzie najlepsza? Ranking
Z jakiego materiału powinna być wykonana blacha do pieczenia?

Zapewne zastanawiasz się, z jakiego materiału powinna być wykonana forma do pieczenia, aby była trwała i spełniała swoje zadanie. Najważniejsze, aby blacha:
- była pokryta nieprzywierającą powłoką
- pozwalała na łatwe czyszczenie
- szybko i równomiernie się nagrzewała.
Jakie materiały na to pozwalają? O tym przeczytasz niżej!
Z jakich materiałów mogą być wykonane blachy do pieczenia dostępne w sprzedaży?
Wybierając formę do piekarnika, musisz poznać najpopularniejsze materiały, z których naczynia do pieczenia są tworzone. Materiał ma wpływ na sposób czyszczenia, stopień pochłaniania zapachów i przewodzenia ciepła. Jakie rodzaje form do pieczenia znajdziesz w sklepach?
Blacha stalowa
Blacha ze stali nierdzewnej lub stali węglowej to świetny kompromis pomiędzy ceną a jakością. Są odporne na rdzę, a nawet na wgniecenia i odkształcenia. Szybko się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają ciepło i są dostępne w wielu kształtach. Wybieraj modele z nieprzywierającą (non-stick) powłoką, a podczas pieczenia unikniesz przyklejania się ciasta do formy.
Blacha ocynowana
Tania i dostępna niemal w każdym sklepie. Ocynowana blacha pozwala na szybkie pieczenie, gdyż dobrze przewodzi ciepło. Niestety, ten rodzaj blach najczęściej rdzewieje, a z czasem się odkształca. Nie jest to więc zakup na lata, jeśli regularnie używasz ich w piekarniku.
Forma do pieczenia ceramiczna
Formy ceramiczne są nie tylko eleganckie, ale także równomiernie rozprowadzają ciepło, chociaż zajmuje to więcej czasu niż w przypadku blach ze stali. Występują w całej gamie kuszących kolorów i wzorów, a ich mycie to bułka z masłem. Nie chłoną też zapachów. Niestety mają tendencję do pękania - nie są w ogóle odporne na uszkodzenia.
Formy silikonowe
Formy z tworzywa sztucznego tzw. silikonu są tanie, zajmują mało miejsca w kuchni (można je z łatwością zwijać) i zniosą nawet do 260°C w piekarniku. Co więcej, silikonowe formy pozwalają na błyskawiczne wyjęcie ciasta z formy. Szybko się nagrzewają, a więc i szybko przewodzą ciepło. Nie powodują także przywierania.
Formy szklane i żaroodporne
Szklane naczynia przeznaczone do używania w piekarniku wykonane są z żaroodpornego szkła, które jest odporne na pękanie pod wpływem temperatur. Nagrzewają się dość wolno, podobnie jak formy ceramiczne. Nie chłoną jednak zapachów, dzięki czemu są uniwersalne. W przypadku form żaroodpornych uważaj na upadek z wysokości - łatwo jest stłuc lub wyszczerbić.
Jakie dodatkowe funkcje mogą posiadać blachy do pieczenia?

Zastosowanie blach do pieczenia jest dość oczywiste. Jednak czy wiesz, że niektóre z nich mogą posiadać dodatkowe funkcje, które ułatwią lub przyspieszą przygotowywanie potraw w piekarniku?
Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem
Znane także jako blacha do pieczenia z zaciskiem. Składają się ze spodu, który jest wmontowywany w obramowanie za pomocą metalowej klamry. Pozwala to szybko wyjąć ciasto z formy bez naruszania jego struktury i używania papieru do pieczenia. Spód może także służyć za tacę do serwowania.
Blachy do pieczenia bez jednego boku
Czyli profesjonalna blacha wypiekowa 3 rantowa, którą najczęściej znajdziesz w piekarnikach, restauracjach i cukierniach. Brak jednego boku pozwala na szybkie zdjęcie dużej ilości ciastek lub bułek z formy po upieczeniu.
Blacha perforowana
Formy z perforacją, czyli wieloma otworami, przyspiesza czas nagrzewania się i zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła. Najczęściej spotykane blachy perforowane to chociażby te do pizzy.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Kilka wskazówek
Nieodpowiednie czyszczenie blach do pieczenia to porysowana powierzchnia, rdzewiejące brzegi i przywieranie potraw do dna. Aby tego uniknąć musisz pamiętać, żeby zawsze przestrzegać wskazówek producenta. Większość z nich nie zaleca mycia w zmywarkach lub mycia powłoki szorstką gąbką.
Blacha do pieczenia czym czyścić?
Czyszczenie form do pieczenia powinno odbywać się w sposób delikatny, ale dokładny. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku tradycyjny płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Pamiętaj, aby nie używać tzw. metalowych czyścików. Używaj wyłącznie miękkiej strony gąbki.
Jaką blachę do pieczenia wybrać? Podsumowanie
Blachy do pieczenia dobrej jakości powinny znaleźć się w każdej kuchni. Świetna jakość sprawi, że pieczenie ciast będzie przyjemnością - już nigdy więcej nie zniszczysz ciasta przy wyjmowaniu go z formy. Nie przypalisz więcej brzegów, a Twoje pasztety i babki ziemniaczane będą miały idealnie wypieczony środek.
Jakie blachy do pieczenia uważacie za must-have w każdej kuchni? Koniecznie dajcie znać w komentarzach.