Close

Blachy do pieczenia – ranking i poradnik przy wyborze

Twoje ciasta nieustannie się przypalają, a wnętrze pozostaje niedopieczone? Spód do pizzy nie jest chrupiący? Wyjmowanie ciasta z blachy to prawdziwa męczarnia? Czas zmienić swoje zużyte blachy do pieczenia na nowe. Odpowiednia forma do pieczenia to połowa sukcesu w przygotowywaniu dań wytrawnych i na słodko z piekarnika. Z naszym poradnikiem zakupowym błyskawicznie podejmiesz decyzję, jaką blachę do pieczenia kupić. Sprawdź!

#1
Blacha do pieczenia pizzy
Blacha do pieczenia pizzy

Idealnie okrągła i smaczna pizza w domu? Wybierz formę do pieczenia pizzy. Średnica 33 cm pozwala uzyskać pizze o idealnych kształtach i standardowej wielkości. Nieprzywierająca powłoka z perforacją sprawia, że pizza równomiernie się piecze, a wyjęcie jej z formy jest bardzo proste.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Super, że ma uchwyty z boku. Bardzo polecam!”

Sprawdź cenę
#2
Blacha do pieczenia babeczek
Blacha do pieczenia babeczek

Blacha przeznaczona do babeczek. Za jednym razem forma pomieści do 12 babeczek. Dzięki zastosowaniu nieprzywierającej powłoki, babeczki z łatwością wychodzą z formy. Ta forma służy jednak nie tylko do pieczenia – możesz także w niej przygotować mrożone desery. W zestawie otrzymasz także zestaw silikonowych foremek do pieczenia.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Porządna, nie wygina się i nic nie przywiera.”

Sprawdź cenę
#3
Tortownice do pieczenia
Tortownice do pieczenia

Zestaw trzech tortownic w niecodziennych kształtach. Na komplet składa się forma w kształcie serca, kwadratowa oraz tradycyjna okrągła. Każda z nich jest pokryta nieprzywierającą powłoką. W połączeniu ze zdejmowanym bokiem blachy są bardzo praktyczne i wygodne w pieczeniu nawet wielopiętrowych tortów.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Jakość 10/10. Klamra jest bardzo solidna, także polecam.”

Sprawdź cenę
#4
Forma do pieczenia ciasta
Forma do pieczenia ciasta

W każdej kuchni musi znaleźć się chociaż jedna tradycyjna blacha do pieczenia. Wymiary tego modelu to 36 x 24,5 cm przy wysokości 6 cm. Blacha jest wykonana ze stali węglowej, która jest odporna na zniekształcenia, a do tego szybko się nagrzewa. Powierzchnię blachy stanowi powłoka typu non-stick imitująca marmur.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Właśnie takiej blachy szukała. W ogóle nie przywiera, polecam!”

Sprawdź cenę
#5
Forma do pieczenia pizzy
Forma do pieczenia pizzy

Specjalna blacha do pieczenia pizzy. Perforowane dno z nieprzywierającą powłoką gwarantuje równomierne wypiekanie ciasta i łatwe wyjmowanie pizzy. Blacha jest bardzo lekka, a mimo to wytrzymała i solidna. Ogromną zaletą tego modelu jest nie tylko odporność na najwyższe temperatury, ale także możliwość mycia w zmywarce.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"W tej cenie najlepsza blacha do pizzy!”

Sprawdź cenę
#6
Keksówka do pieczenia
Keksówka do pieczenia

Wszystkim znana keksówka to najlepszy wybór do ciast, chleba i pasztetów. Wymiary tego modelu to 31 x 11 cm. Całość jest wykonana ze stali węglowej odpornej na wysokie temperatury oraz uszkodzenia. Nieprzywierająca powierzchnia z efektywnym nakrapianiem świetnie pasuje do marmurowych lub granitowych garnków.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Naprawdę nie przywiera i zachowuje swój kształt. Super blacha!”

Sprawdź cenę

Blachy do pieczenia - jakie wyróżniamy rodzaje?

Okrągłe, prostokątne, do babeczek czy do pizzy? Aby wybrać odpowiedni rodzaj blachy do pieczenia, najpierw musisz poznać ich najpopularniejsze rodzaje. Jakie formy do pieczenia najczęściej wybierane są do kuchni?

Na początku przyjrzyjmy się kształtom. Tutaj możemy wyróżnić takie rodzaje jak:

BLACHA DO PIECZENIA PROSTOKĄTNA BLACHA DO PIECZENIA PROSTOKĄTNA
+ do pieczenia klasycznych ciast i pasztetów
- najczęściej brak zdejmowanych boków
BLACHA DO PIECZENIA KWADRATOWA BLACHA DO PIECZENIA KWADRATOWA
+ wszechstronne zastosowanie
+ często wyposażone w klamrę do wyjmowania dna
- brak
BLACHA DO PIECZENIA OKRĄGŁA BLACHA DO PIECZENIA OKRĄGŁA
+ do pieczenia okrągłych tortów i wysokich, wielowarstwowych ciast
+ najczęściej dostępna w formie tortownicy, czyli blachy z wyjmowanym dnem
- mniejsza funkcjonalność

Blachy do pieczenia możemy podzielić także ze względu na zastosowanie:

BLACHA DO PIECZENIA CIASTA STANDARDOWA BLACHA DO PIECZENIA CIASTA STANDARDOWA
+ klasyczna forma z metalu
+ brzegi o wysokości ok. 4 cm
- brak wyjmowanego dna
TORTOWNICA TORTOWNICA
+ posiada odpinane za pomocą klamry brzegi i wyjmowane dno
+ dostępna jest w różnych kształtach
- przeznaczona z reguły tylko do tortów
FORMY DO PIECZENIA BABEK FORMY DO PIECZENIA BABEK
+ obecność tzw. komina, czyli otworu, który zapewnia równomierne pieczenie się babki od wewnątrz
- ograniczona funkcjonalność
BLACHY DO BISZKOPTÓW BLACHY DO BISZKOPTÓW
+ może to być standardowa blacha lub tortownica
+ uniwersalne zastosowanie
- brak
KEKSÓWKI KEKSÓWKI
+ podłużna i wąska forma
+ odpowiednia do keksów, ciast, pasztetów i babki ziemniaczanej
- mała pojemność
BLACHY DO PIECZENIA PIZZY BLACHY DO PIECZENIA PIZZY
+ okrągła i niska forma
+ wyposażona w perforowane dno
+ często posiada boczne uchwyty
+ niska cena
- przeznaczona
FORMY DO MUFFINEK (FROMY DO BABECZEK) FORMY DO MUFFINEK (FROMY DO BABECZEK)
+ posiada specjalne otwory na babeczki
+ wiele modeli jest przeznaczone do piekarnika i zamrażalnika
+ posiada najczęściej ok. 12 wgłębień na babeczki
- ograniczone zastosowanie

Blachy do pieczenia - jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?

Przeznaczenie
Przeznaczenie

Wśród blach znajdziesz zarówno te uniwersalne, jak i o specjalnym przeznaczeniu (np. blacha do pizzy, do muffinek i forma do babek). Zastanów się na początku, co najczęściej będziesz piec na blasze i do czego będzie Ci służyć.

Wymiary
Wymiary

Blachy do pieczenia różnią się między sobą wymiarami. Najpopularniejsze z nich mają ok. 25 x 36 cm, natomiast keksówki ok. 10 x 25 cm. Średnica okrągłych tortownic waha się od 18 cm do nawet 33 cm.

Materiał i jakość wykonania
Materiał i jakość wykonania

Jakość wykonania i rodzaj użytego materiału ma wpływ na szybkość nagrzewania się, ale także na żywotność czy stopień przywierania składników do formy.

Kształt
Kształt

W sklepach znajdziesz formy okrągłe, prostokątne, kwadratowe lub o niestandardowym kształcie. Kształt wpływa na ostateczny efekt po upieczeniu, a także rodzaj pieczonego np. ciasta. Do biszkoptów i tortów sięgnij po okrągłą tortownicę. Tradycyjna szarlotka świetnie wyjdzie w standardowej, prostokątnej formie do ciasta, natomiast pasztet lub piernik - najlepiej upiecze się w wąskiej keksówce.

Dodatkowe funkcje
Dodatkowe funkcje

Specjalna perforacja, wyjmowane dno czy dodatkowa taca do serwowania ciasta. Właśnie na te dodatkowe funkcje warto zwrócić uwagę, wybierając blachę do pieczenia. Otwory na dnie pozwalają uzyskać chrupiącą i wypieczoną pizzę. Wyjmowane dno pozwala na wyjęcie upieczonego ciasta bez uszkadzania jego struktury, a taca sprawia, że możesz podać je od razu po upieczeniu.

Jaką blachę do pieczenia wybrać? Blachy do pieczenia ranking

Zestaw kwadratowych tortownic do pieczenia ciast

Zestaw kwadratowych tortownic do pieczenia ciast

Komplet trzech tortownic wykonanych ze stali węglowej. Każda z nich jest kwadratowa, ale cechują się różnym rozmiarem - największa forma ma 28 cm szerokości, średnia 26 cm, natomiast najmniejsza ma 24 cm szerokości. Blachy składają się z wyjmowanego dna i boków o wysokości 7 cm zapinanych mocną klamrą. Zastosowanie stali węglowej i powłoki typu non-stick chroni przed przywieraniem ciasta do blachy podczas pieczenia.

Zalety
w zestawie znajdziesz aż 3 tortownice o różnej wielkości
tortownice mają wyjmowane dno
klamra jest mocna, dzięki czemu zapobiega wylewaniu się ciasta
nieprzywierająca powłoka chroni wypieki przed przywieraniem i przypalaniem się
Wady
producent nie zaleca mycia blach w zmywarce

Metalowa forma Brunbeste do pieczenia pizzy

Metalowa forma Brunbeste do pieczenia pizzy

Niska blacha do pieczenia pizzy o średnicy do 31,5 cm i głębokości 1,5 cm. Forma jest wykonana ze stali nierdzewnej, czyli materiału bezpiecznego podczas kontaktu z żywnością. Co więcej, blaszka została pokryta dodatkowo nieprzywierającą warstwą, która gwarantuje łatwe wyjmowanie pizzy bez przywierania.

Zalety
forma posiada otwory, które zapewniają równomiernie wypieczone ciasto na pizzę
nieprzywierająca powłoka gwarantuje łatwe wyjmowanie pizzy
średnica 31 cm pozwala na wypiekanie pizzy w standardowym rozmiarze
Wady
ze względu na swój kształt, zastosowanie blachy ogranicza się wyłącznie do pieczenia pizzy i tarty
niska wysokość formy umożliwia pieczenie pizzy jedynie na cienkim cieście

Kinghoff - niska forma do pieczenia

Kinghoff - niska forma do pieczenia

Zestaw trzech metalowych blach o różnych rozmiarach od firmy Kinghoff. Rozmiar dużej blachy to 37 x 26 cm, średniej formy to 34 x 24 cm, natomiast najmniejszej wynosi 31 x 21 cm. Wysokość blach to jedynie 3,5 cm. Każda z form do pieczenia jest wykonana ze stali węglowej, która jest odporna na wysokie temperatury. Natomiast przed przypalaniem się i przywieraniem potraw chroni dodatkowa powłoka typu non-stick.

Zalety
komplet zawiera aż 3 formy do pieczenia
blachy są uniwersalne i nadają się zarówno do ciasta, jak i pieczenia mięsa
nieprzywierająca powłoka zapobiega przed przywieraniem potraw
Wady
mała grubość blachy sprawia, że ta może się z czasem wyginać i zniekształcać

Blacha do pieczenia babeczek DexXer

Blacha do pieczenia babeczek DexXer

Metalowa forma do muffineko wymiarach 26,5 x 18,5 cm z miejscem na 12 babeczek. Forma wykonana jest z metalu, a dodatkowa powłoka nieprzywierająca zapobiega przyklejaniu się ciasta do blachy. Chociaż forma przeznaczona jest przede wszystkim do pieczenia babeczek to nadaje się także do mrożenia i przygotowywania dań słodkich lub wytrawnych na zimno.

Zalety
formy możesz używać do pieczenia i do mrożenia
łatwa w czyszczeniu
maksymalna temperatura pieczenia to aż 280°C blacha pomieści aż 12 muffinek
ciasto nie przywiera do powierzchni blachy
Wady
wysokość blachy wynosi jedynie 1,5 cm

Liderhoff - kwadratowe tortownice z wyjmowanym dnem

Elitehoff E-8014 - kwadratowe tortownice z wyjmowanym dnem

Komplet trzech tortownic o kwadratowym kształcie. Formy posiadają różne rozmiary. Długość boku najmniejszej blaszki wynosi 24 cm, średniej 26 cm, a największej 28 cm. Każda z blach została wykonana ze stali węglowej i powłoki typu non-stick, która zapewnia łatwe wyjmowanie ciasta z formy.

Zalety
w zestawie znajdziesz aż 3 formy o różnych wielkościach
każda forma ma wyjmowane dno
klamra nie zniekształca się nawet po wielokrotnym używaniu
dodatkowo fakturowane dno zapobiega przed przywieraniem ciasta do blachy
Wady
tortownice mogą się z czasem odkształcać

KAMILLE KM-6006 - keksówka z wytrzymałej stali

KAMILLE KM-6006 - keksówka z wytrzymałej stali

Kolejnym modelem Kamille wartym uwagi jest keksówka, czyli idealna forma do pieczenia chleba, pasztetów i keksów. Wielkość formy to 25 x 12 cm przy wysokości 5 cm. Keksówkę wykonano ze stali węglowej, a więc materiału, który umożliwia szybkie i równomierne pieczenie. Ta forma wyróżnia się wysoką odpornością na zarysowania i uchwytami, które ułatwiają wkładanie i wyjmowanie keksówki z piekarnika.

Zalety
wykonana ze stali odpornej na odkształcenia i zarysowania
nie przywiera nawet po dłuższym czasie używania
posiada uchwyty, które ułatwiają przenoszenie formy
Wady
keksówka nie sprawdzi się przy wszystkich rodzajach potraw

Karl Hausman - blacha do pieczenia głęboka

Karl Hausman - blacha do pieczenia głęboka

Blacha fakturowana od Karla Hausmana to forma o wielkości aż 36 x 24 cm i głębokości 6 cm. Wykonana została ze stali węglowej zabezpieczonej dodatkową nieprzywierającą powłoką. Brak przywierania, a więc i przypalania się dań zapewnia także fakturowane dno. Niestety, blacha może być używana w temperaturze maksymalnie 200°C.

Zalety
uniwersalne przeznaczenie, które pozwala na pieczenie ciast, zapiekanek mięsnych i makaronowych
obecność powłoki non-stick zapobiega przywieraniu
duża powierzchnia pozwala na przygotowanie jednorazowo dania o dużej objętości
Wady
maksymalna temperatura pieczenia to 200°C
nie posiada klamry ani wyjmowanego dna, co utrudnia wyjmowanie w szczególności ciast

Okrągłe tortownice z fakturowanym dnem

Okrągłe tortownice z fakturowanym dnem

Klasyczna tortownica o okrągłych kształcie - niezbędne wyposażenie każdej kuchni. W zestawie znajdziesz tortownice w aż trzech rozmiarach - o średnicy 24, 26 i 28 cm. Każda z nich wykonana jest ze stali węglowej, dodatkowo zabezpieczonej nieprzywierającą powłoką. Dno blachy nie jest gładkie, co chroni potrawę przed przypaleniem się. Dodatkowo jest też wyjmowane, co pozwala na łatwe wyjmowanie i serwowanie ciasta.

Wymiary blach:

  • L - 37 x 26 x 4cm
  • M - 34,5 x 24,5 x 4 cm
  • S - 31,5 x 21,5 x 4 cm
Zalety
w zestawie tortownice w 3 rozmiarach
trwała i mocna klamra nie niszczy się z czasem
wyjmowany spód pozwala na szybkie i łatwe podanie ciasta
nie zajmują dużo miejsca podczas przechowywania
Wady
nie zaleca się mycia w zmywarce
przeznaczona przede wszystkim do pieczenia ciast i tortów

Nieprzywierające blachy do potraw - Brunbeste

Nieprzywierające blachy do potraw - Brunbeste

Jeśli szukasz zestawu uniwersalnych i wytrzymałych blaszek do pieczenia mięs i ciasta - wybierz komplet od firmy Brunbeste. To komplet trzech form do pieczenia o prostokątnym kształcie i wysokości 4 cm. Blachy wykonano ze stali nierdzewnej, która jest odporna na odkształcenia i rdzę. Formy są niezwykle uniwersalne, gdyż nie pochłaniają zapachów. Sprawdzą się zarówno do mięs, jak i do słodkich wypieków.

Wymiary blach:

  • koło :     średnica 24 cm x 6,5 cm
  • kwadrat : 26 x 26 x 6,5 cm
  • serce :     22 x 19 x 6.5 cm
Zalety
odporne na temperatury od - 40°C do 220°C
nie odkształcają się i nie rdzewieją
w zestawie znajdują się formy w 3 rozmiarach
ma uniwersalne i wszechstronne zastosowanie
Wady
zalecane jest wyłącznie mycie ręczne
nie nadają się do wypiekania tortów

Jaką blachę do pieczenia wybrać?

Odpowiednia blacha do pieczenia sprawia, że pieczenie nawet najbardziej wymagających potraw staje się przyjemnością.  Pamiętaj jednak, że lepiej postawić na model o standardowym i uniwersalnym kształcie (np. okrągła tortownica lub keksówka). Nie zawsze warto dać się skusić na fantazyjny kształt, jeśli będziesz używać blachy rzadko lub w ogóle.

Wybierając blachę do pieczenia pamiętaj o powłoce nieprzywierającej lub teflonowej. Uratuje wiele wypieków przed przywieraniem i to bez konieczności używania papieru do pieczenia czy smarowania powierzchni dodatkowym tłuszczem.

Z jakiego materiału powinna być wykonana blacha do pieczenia?

jaką blachę kuchenną wybrać

Zapewne zastanawiasz się, z jakiego materiału powinna być wykonana forma do pieczenia, aby była trwała i spełniała swoje zadanie. Najważniejsze, aby blacha:

  • była pokryta nieprzywierającą powłoką
  • pozwalała na łatwe czyszczenie
  • szybko i równomiernie się nagrzewała.

Jakie materiały na to pozwalają? O tym przeczytasz niżej!

Z jakich materiałów mogą być wykonane blachy do pieczenia dostępne w sprzedaży?

Wybierając formę do piekarnika, musisz poznać najpopularniejsze materiały, z których naczynia do pieczenia są tworzone. Materiał ma wpływ na sposób czyszczenia, stopień pochłaniania zapachów i przewodzenia ciepła. Jakie rodzaje form do pieczenia znajdziesz w sklepach?

Blacha stalowa

Blacha ze stali nierdzewnej lub stali węglowej to świetny kompromis pomiędzy ceną a jakością. Są odporne na rdzę, a nawet na wgniecenia i odkształcenia. Szybko się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają ciepło i są dostępne w wielu kształtach. Wybieraj modele z nieprzywierającą (non-stick) powłoką, a podczas pieczenia unikniesz przyklejania się ciasta do formy.

Blacha ocynowana

Tania i dostępna niemal w każdym sklepie. Ocynowana blacha pozwala na szybkie pieczenie, gdyż dobrze przewodzi ciepło. Niestety, ten rodzaj blach najczęściej rdzewieje, a z czasem się odkształca. Nie jest to więc zakup na lata, jeśli regularnie używasz ich w piekarniku.

Forma do pieczenia ceramiczna

Formy ceramiczne są nie tylko eleganckie, ale także równomiernie rozprowadzają ciepło, chociaż zajmuje to więcej czasu niż w przypadku blach ze stali. Występują w całej gamie kuszących kolorów i wzorów, a ich mycie to bułka z masłem. Nie chłoną też zapachów. Niestety mają tendencję do pękania - nie są w ogóle odporne na uszkodzenia.

Formy silikonowe

Formy z tworzywa sztucznego tzw. silikonu są tanie, zajmują mało miejsca w kuchni (można je z łatwością zwijać) i zniosą nawet do 260°C w piekarniku. Co więcej, silikonowe formy pozwalają na błyskawiczne wyjęcie ciasta z formy. Szybko się nagrzewają, a więc i szybko przewodzą ciepło. Nie powodują także przywierania. 

Formy szklane i żaroodporne

Szklane naczynia przeznaczone do używania w piekarniku wykonane są z żaroodpornego szkła, które jest odporne na pękanie pod wpływem temperatur. Nagrzewają się dość wolno, podobnie jak formy ceramiczne. Nie chłoną jednak zapachów, dzięki czemu są uniwersalne. W przypadku form żaroodpornych uważaj na upadek z wysokości - łatwo jest stłuc lub wyszczerbić.

Jakie dodatkowe funkcje mogą posiadać blachy do pieczenia?

dodatkowe funkcje blach do pieczenia

Zastosowanie blach do pieczenia jest dość oczywiste. Jednak czy wiesz, że niektóre z nich mogą posiadać dodatkowe funkcje, które ułatwią lub przyspieszą przygotowywanie potraw w piekarniku? 

Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem

Znane także jako blacha do pieczenia z zaciskiem. Składają się ze spodu, który jest wmontowywany w obramowanie za pomocą metalowej klamry. Pozwala to szybko wyjąć ciasto z formy bez naruszania jego struktury i używania papieru do pieczenia. Spód może także służyć za tacę do serwowania.

Blachy do pieczenia bez jednego boku

Czyli profesjonalna blacha wypiekowa 3 rantowa, którą najczęściej znajdziesz w piekarnikach, restauracjach i cukierniach. Brak jednego boku pozwala na szybkie zdjęcie dużej ilości ciastek lub bułek z formy po upieczeniu.

Blacha perforowana

Formy z perforacją, czyli wieloma otworami, przyspiesza czas nagrzewania się i zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła. Najczęściej spotykane blachy perforowane to chociażby te do pizzy.

Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Kilka wskazówek

Nieodpowiednie czyszczenie blach do pieczenia to porysowana powierzchnia, rdzewiejące brzegi i przywieranie potraw do dna. Aby tego uniknąć musisz pamiętać, żeby zawsze przestrzegać wskazówek producenta. Większość z nich nie zaleca mycia w zmywarkach lub mycia powłoki szorstką gąbką.

Blacha do pieczenia czym czyścić?

Czyszczenie form do pieczenia powinno odbywać się w sposób delikatny, ale dokładny. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku tradycyjny płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Pamiętaj, aby nie używać tzw. metalowych czyścików. Używaj wyłącznie miękkiej strony gąbki. 

Jaką blachę do pieczenia wybrać? Podsumowanie

Blachy do pieczenia dobrej jakości powinny znaleźć się w każdej kuchni. Świetna jakość sprawi, że pieczenie ciast będzie przyjemnością - już nigdy więcej nie zniszczysz ciasta przy wyjmowaniu go z formy. Nie przypalisz więcej brzegów, a Twoje pasztety i babki ziemniaczane będą miały idealnie wypieczony środek.

Jakie blachy do pieczenia uważacie za must-have w każdej kuchni? Koniecznie dajcie znać w komentarzach.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij