Aktualizacja: Październik 2024
Blachy do pieczenia - jakie wyróżniamy rodzaje?
Okrągłe, prostokątne, do babeczek czy do pizzy? Aby wybrać odpowiedni rodzaj blachy do pieczenia, najpierw musisz poznać ich najpopularniejsze rodzaje. Jakie formy do pieczenia najczęściej wybierane są do kuchni?
Na początku przyjrzyjmy się kształtom. Tutaj możemy wyróżnić takie rodzaje jak:
Blachy do pieczenia możemy podzielić także ze względu na zastosowanie:
Blachy do pieczenia - jak wybrać? Na co zwrócić uwagę?
Wśród blach znajdziesz zarówno te uniwersalne, jak i o specjalnym przeznaczeniu (np. blacha do pizzy, do muffinek i forma do babek). Zastanów się na początku, co najczęściej będziesz piec na blasze i do czego będzie Ci służyć.
Blachy do pieczenia różnią się między sobą wymiarami. Najpopularniejsze z nich mają ok. 25 x 36 cm, natomiast keksówki ok. 10 x 25 cm. Średnica okrągłych tortownic waha się od 18 cm do nawet 33 cm.
Jakość wykonania i rodzaj użytego materiału ma wpływ na szybkość nagrzewania się, ale także na żywotność czy stopień przywierania składników do formy.
W sklepach znajdziesz formy okrągłe, prostokątne, kwadratowe lub o niestandardowym kształcie. Kształt wpływa na ostateczny efekt po upieczeniu, a także rodzaj pieczonego np. ciasta. Do biszkoptów i tortów sięgnij po okrągłą tortownicę. Tradycyjna szarlotka świetnie wyjdzie w standardowej, prostokątnej formie do ciasta, natomiast pasztet lub piernik - najlepiej upiecze się w wąskiej keksówce.
Specjalna perforacja, wyjmowane dno czy dodatkowa taca do serwowania ciasta. Właśnie na te dodatkowe funkcje warto zwrócić uwagę, wybierając blachę do pieczenia. Otwory na dnie pozwalają uzyskać chrupiącą i wypieczoną pizzę. Wyjmowane dno pozwala na wyjęcie upieczonego ciasta bez uszkadzania jego struktury, a taca sprawia, że możesz podać je od razu po upieczeniu.
Jaką blachę do pieczenia wybrać? Blachy do pieczenia ranking
Zestaw kwadratowych tortownic do pieczenia ciast
Komplet trzech tortownic wykonanych ze stali węglowej. Każda z nich jest kwadratowa, ale cechują się różnym rozmiarem - największa forma ma 28 cm szerokości, średnia 26 cm, natomiast najmniejsza ma 24 cm szerokości. Blachy składają się z wyjmowanego dna i boków o wysokości 7 cm zapinanych mocną klamrą. Zastosowanie stali węglowej i powłoki typu non-stick chroni przed przywieraniem ciasta do blachy podczas pieczenia.
Metalowa forma Brunbeste do pieczenia pizzy
Niska blacha do pieczenia pizzy o średnicy do 31,5 cm i głębokości 1,5 cm. Forma jest wykonana ze stali nierdzewnej, czyli materiału bezpiecznego podczas kontaktu z żywnością. Co więcej, blaszka została pokryta dodatkowo nieprzywierającą warstwą, która gwarantuje łatwe wyjmowanie pizzy bez przywierania.
Kinghoff - niska forma do pieczenia
Zestaw trzech metalowych blach o różnych rozmiarach od firmy Kinghoff. Rozmiar dużej blachy to 37 x 26 cm, średniej formy to 34 x 24 cm, natomiast najmniejszej wynosi 31 x 21 cm. Wysokość blach to jedynie 3,5 cm. Każda z form do pieczenia jest wykonana ze stali węglowej, która jest odporna na wysokie temperatury. Natomiast przed przypalaniem się i przywieraniem potraw chroni dodatkowa powłoka typu non-stick.
Blacha do pieczenia babeczek DexXer
Metalowa forma do muffineko wymiarach 26,5 x 18,5 cm z miejscem na 12 babeczek. Forma wykonana jest z metalu, a dodatkowa powłoka nieprzywierająca zapobiega przyklejaniu się ciasta do blachy. Chociaż forma przeznaczona jest przede wszystkim do pieczenia babeczek to nadaje się także do mrożenia i przygotowywania dań słodkich lub wytrawnych na zimno.
Liderhoff - kwadratowe tortownice z wyjmowanym dnem
Komplet trzech tortownic o kwadratowym kształcie. Formy posiadają różne rozmiary. Długość boku najmniejszej blaszki wynosi 24 cm, średniej 26 cm, a największej 28 cm. Każda z blach została wykonana ze stali węglowej i powłoki typu non-stick, która zapewnia łatwe wyjmowanie ciasta z formy.
KAMILLE KM-6006 - keksówka z wytrzymałej stali
Kolejnym modelem Kamille wartym uwagi jest keksówka, czyli idealna forma do pieczenia chleba, pasztetów i keksów. Wielkość formy to 25 x 12 cm przy wysokości 5 cm. Keksówkę wykonano ze stali węglowej, a więc materiału, który umożliwia szybkie i równomierne pieczenie. Ta forma wyróżnia się wysoką odpornością na zarysowania i uchwytami, które ułatwiają wkładanie i wyjmowanie keksówki z piekarnika.
Karl Hausman - blacha do pieczenia głęboka
Blacha fakturowana od Karla Hausmana to forma o wielkości aż 36 x 24 cm i głębokości 6 cm. Wykonana została ze stali węglowej zabezpieczonej dodatkową nieprzywierającą powłoką. Brak przywierania, a więc i przypalania się dań zapewnia także fakturowane dno. Niestety, blacha może być używana w temperaturze maksymalnie 200°C.
Okrągłe tortownice z fakturowanym dnem
Klasyczna tortownica o okrągłych kształcie - niezbędne wyposażenie każdej kuchni. W zestawie znajdziesz tortownice w aż trzech rozmiarach - o średnicy 24, 26 i 28 cm. Każda z nich wykonana jest ze stali węglowej, dodatkowo zabezpieczonej nieprzywierającą powłoką. Dno blachy nie jest gładkie, co chroni potrawę przed przypaleniem się. Dodatkowo jest też wyjmowane, co pozwala na łatwe wyjmowanie i serwowanie ciasta.
Wymiary blach:
- L - 37 x 26 x 4cm
- M - 34,5 x 24,5 x 4 cm
- S - 31,5 x 21,5 x 4 cm
Nieprzywierające blachy do potraw - Brunbeste
Jeśli szukasz zestawu uniwersalnych i wytrzymałych blaszek do pieczenia mięs i ciasta - wybierz komplet od firmy Brunbeste. To komplet trzech form do pieczenia o prostokątnym kształcie i wysokości 4 cm. Blachy wykonano ze stali nierdzewnej, która jest odporna na odkształcenia i rdzę. Formy są niezwykle uniwersalne, gdyż nie pochłaniają zapachów. Sprawdzą się zarówno do mięs, jak i do słodkich wypieków.
Wymiary blach:
- koło : średnica 24 cm x 6,5 cm
- kwadrat : 26 x 26 x 6,5 cm
- serce : 22 x 19 x 6.5 cm
Jaką blachę do pieczenia wybrać?
Odpowiednia blacha do pieczenia sprawia, że pieczenie nawet najbardziej wymagających potraw staje się przyjemnością. Pamiętaj jednak, że lepiej postawić na model o standardowym i uniwersalnym kształcie (np. okrągła tortownica lub keksówka). Nie zawsze warto dać się skusić na fantazyjny kształt, jeśli będziesz używać blachy rzadko lub w ogóle.
Wybierając blachę do pieczenia pamiętaj o powłoce nieprzywierającej lub teflonowej. Uratuje wiele wypieków przed przywieraniem i to bez konieczności używania papieru do pieczenia czy smarowania powierzchni dodatkowym tłuszczem.
Z jakiego materiału powinna być wykonana blacha do pieczenia?
Zapewne zastanawiasz się, z jakiego materiału powinna być wykonana forma do pieczenia, aby była trwała i spełniała swoje zadanie. Najważniejsze, aby blacha:
- była pokryta nieprzywierającą powłoką
- pozwalała na łatwe czyszczenie
- szybko i równomiernie się nagrzewała.
Jakie materiały na to pozwalają? O tym przeczytasz niżej!
Z jakich materiałów mogą być wykonane blachy do pieczenia dostępne w sprzedaży?
Wybierając formę do piekarnika, musisz poznać najpopularniejsze materiały, z których naczynia do pieczenia są tworzone. Materiał ma wpływ na sposób czyszczenia, stopień pochłaniania zapachów i przewodzenia ciepła. Jakie rodzaje form do pieczenia znajdziesz w sklepach?
Blacha stalowa
Blacha ze stali nierdzewnej lub stali węglowej to świetny kompromis pomiędzy ceną a jakością. Są odporne na rdzę, a nawet na wgniecenia i odkształcenia. Szybko się nagrzewają, równomiernie rozprowadzają ciepło i są dostępne w wielu kształtach. Wybieraj modele z nieprzywierającą (non-stick) powłoką, a podczas pieczenia unikniesz przyklejania się ciasta do formy.
Blacha ocynowana
Tania i dostępna niemal w każdym sklepie. Ocynowana blacha pozwala na szybkie pieczenie, gdyż dobrze przewodzi ciepło. Niestety, ten rodzaj blach najczęściej rdzewieje, a z czasem się odkształca. Nie jest to więc zakup na lata, jeśli regularnie używasz ich w piekarniku.
Forma do pieczenia ceramiczna
Formy ceramiczne są nie tylko eleganckie, ale także równomiernie rozprowadzają ciepło, chociaż zajmuje to więcej czasu niż w przypadku blach ze stali. Występują w całej gamie kuszących kolorów i wzorów, a ich mycie to bułka z masłem. Nie chłoną też zapachów. Niestety mają tendencję do pękania - nie są w ogóle odporne na uszkodzenia.
Formy silikonowe
Formy z tworzywa sztucznego tzw. silikonu są tanie, zajmują mało miejsca w kuchni (można je z łatwością zwijać) i zniosą nawet do 260°C w piekarniku. Co więcej, silikonowe formy pozwalają na błyskawiczne wyjęcie ciasta z formy. Szybko się nagrzewają, a więc i szybko przewodzą ciepło. Nie powodują także przywierania.
Formy szklane i żaroodporne
Szklane naczynia przeznaczone do używania w piekarniku wykonane są z żaroodpornego szkła, które jest odporne na pękanie pod wpływem temperatur. Nagrzewają się dość wolno, podobnie jak formy ceramiczne. Nie chłoną jednak zapachów, dzięki czemu są uniwersalne. W przypadku form żaroodpornych uważaj na upadek z wysokości - łatwo jest stłuc lub wyszczerbić.
Jakie dodatkowe funkcje mogą posiadać blachy do pieczenia?
Zastosowanie blach do pieczenia jest dość oczywiste. Jednak czy wiesz, że niektóre z nich mogą posiadać dodatkowe funkcje, które ułatwią lub przyspieszą przygotowywanie potraw w piekarniku?
Blacha do pieczenia z wyjmowanym dnem
Znane także jako blacha do pieczenia z zaciskiem. Składają się ze spodu, który jest wmontowywany w obramowanie za pomocą metalowej klamry. Pozwala to szybko wyjąć ciasto z formy bez naruszania jego struktury i używania papieru do pieczenia. Spód może także służyć za tacę do serwowania.
Blachy do pieczenia bez jednego boku
Czyli profesjonalna blacha wypiekowa 3 rantowa, którą najczęściej znajdziesz w piekarnikach, restauracjach i cukierniach. Brak jednego boku pozwala na szybkie zdjęcie dużej ilości ciastek lub bułek z formy po upieczeniu.
Blacha perforowana
Formy z perforacją, czyli wieloma otworami, przyspiesza czas nagrzewania się i zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła. Najczęściej spotykane blachy perforowane to chociażby te do pizzy.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia? Kilka wskazówek
Nieodpowiednie czyszczenie blach do pieczenia to porysowana powierzchnia, rdzewiejące brzegi i przywieranie potraw do dna. Aby tego uniknąć musisz pamiętać, żeby zawsze przestrzegać wskazówek producenta. Większość z nich nie zaleca mycia w zmywarkach lub mycia powłoki szorstką gąbką.
Blacha do pieczenia czym czyścić?
Czyszczenie form do pieczenia powinno odbywać się w sposób delikatny, ale dokładny. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku tradycyjny płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Pamiętaj, aby nie używać tzw. metalowych czyścików. Używaj wyłącznie miękkiej strony gąbki.
Jaką blachę do pieczenia wybrać? Podsumowanie
Blachy do pieczenia dobrej jakości powinny znaleźć się w każdej kuchni. Świetna jakość sprawi, że pieczenie ciast będzie przyjemnością - już nigdy więcej nie zniszczysz ciasta przy wyjmowaniu go z formy. Nie przypalisz więcej brzegów, a Twoje pasztety i babki ziemniaczane będą miały idealnie wypieczony środek.
Jakie blachy do pieczenia uważacie za must-have w każdej kuchni? Koniecznie dajcie znać w komentarzach.