Close

Ryżowar – jaki wybrać? Poradnik zakupowy i ranking

Gotowanie ryżu to jedna z często powtarzanych czynności podczas przygotowywania posiłków. Z pozoru jest to zadanie proste. Za każdym razem zaprząta nam to na kilkanaście minut głowę. Chwila nieuwagi może spowodować szybkie przypalenie dania. Konieczne jest także dobranie odpowiedniej ilości wody, w której zanurzamy ryż. Jeśli poszukujemy urządzenia, które zagwarantuje nam idealnie ugotowany ryż oraz zabezpieczy go przed przegotowaniem czy wyparowaniem wody, to koniecznie musimy zwrócić uwagę na ryżowary. W tym artykule przedstawiamy najważniejsze cechy tych urządzeń, doradzam przy ich wyborze, a także wskazujemy najciekawsze modele ryżowarów w sprzedaży.

Ryżowar – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Ryżowar jest urządzeniem przypominającym garnek, które służy do przygotowywania ryżu. W jego konstrukcji znalazła się grzałka, której pracą sterujemy za pomocą pokręteł lub przycisków umieszczonych na froncie. Ryż wkładamy od góry, zalewamy go wodą, a następnie przykrywamy go pokrywką – jak w typowym garnku. Gotowanie jest bardzo proste i wygodne, gdyż nie musimy obawiać się o przypalenie lub niedogotowanie ryżu. Nie odmierzamy także czasu gotowania. Parametry te ustawiamy na panelu kontrolnym lub wybierane są automatycznie przez urządzenie. Gdy danie będzie gotowe, ryżowar poinformuje nas o tym za pomocą specjalnej lampki.

Ryżowar jaki wybrać? Jakie są rodzaje?

– ryżowar prosty – to najtańszy wariant urządzenia. Użytkownik po podłączeniu naczynia do prądu nie ma wpływu na parametry pracy takie jak czas czy temperatura. Na obudowie znajduje się zwykle jedynie włącznik i dioda informująca o stanie pracy.

– ryżowar elektroniczny (wielofunkcyjny) – nieco droższe i bardziej zaawansowane ryżowary posiadają elektroniczne układy monitorujące pracę. Dzięki nim mamy możliwość wprowadzenia zmian parametrów działania grzałki. Niektóre modele wyposażono również w dodatkowe funkcje takie jak czasomierz, utrzymywanie ciepła czy różne programy dostosowane  do innych produktów spożywczych.

– ryżowar z regulacją temperatury – różne odmiany ryżu najlepiej gotują się w nieco innych temperaturach. Dla idealnego efektu końcowego, najlepsze modele ryżowarów wyposażono w specjalne tryby dostosowane do konkretnych potraw lub w ręczną regulację temperatury. Dzięki temu zabezpieczymy się np. przed sklejeniem ziaren ryżu lub kaszy.

Ryżowar – jaki wybrać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

objętość – ten parametr wpływa na maksymalną ilość ryżu, jaką możemy włożyć do ryżowaru. Urządzenia o większej objętości są oczywiście większe. W sprzedaży znajdziemy modele, w których przygotujemy ilość żywności odpowiednią dla jednej osoby lub nawet całej rodziny. Przedział zawiera się od 0,5l do nawet 5l.

moc – im wyższa moc, tym ryżowar szybciej się nagrzeje. Dzięki mocnej grzałce możliwe jest także osiągnięcie wyższych temperatur niż w modelach o niskiej mocy grzałki. Jeśli planujemy gotować duże ilości ryżu, a także zależy nam na szybkim jego przyrządzeniu, zdecydujmy się na zakup droższego, mocniejszego modelu ryżowaru.

dostępne funkcje – nowoczesna urządzenia dysponują dodatkowymi, ułatwiającymi życie funkcjami. Podstawowe z nich to zabezpieczenia przeciw przegrzaniem oraz przed wykipieniem. Użyteczne i zwykle spotykane jest automatyczne wyłączanie po określonym czasie. Chroni to nasz ryż przed przypaleniem. Czasomierz daje możliwość wybrania czasu pracy ryżowaru. Timer umożliwia natomiast zaplanowanie pracy w najbliższych godzinach. Automatyczne programy gotowania ułatwiają dobranie parametrów do konkretnego rodzaju ryżu, a tryb podtrzymywania ciepła utrzyma natomiast temperaturę ryżu po jego ugotowaniu na określonym poziomie.

opcja gotowania na parze – ta funkcja pozwala zamienić nasz ryżowar w parowar. Dzięki niej gotowanie może odbywać się wyłącznie przy użyciu pary. Potrzebne są do tego dwa pojemniki. Do dolnego wlewamy wodę, która jest ogrzewana do temperatury wrzenia. Powstała w ten sposób para wodna przedostaje się specjalnymi otworami do komory górnej, w której ogrzewa i gotuje znajdujące się tam  dania. 

opcja podgrzewania i podtrzymywania temperatury – elektronicznie sterowana grzałka może dostosować swoją pracę w taki sposób, aby po ugotowaniu posiłku utrzymać go przez długi czas ciepłym.  

wbudowany czasomierz – ten dodatek daje nam możliwość wprowadzenia pożądanego czasu, przez który ma działać urządzenie. Czasomierz programowany jest zwykle za pomocą pokrętła lub przycisków na panelu frontowym.

opcja regulacji temperatury – dostosowanie wartości temperatury do aktualnie gotowanego rodzaju ryżu pozwoli nam wydobyć w potrawy maksymalną ilość smaku, a także odpowiednie jej walory estetyczne. Dokładnie dostosowana temperatura zabezpiecza nasz ryż przed posklejaniem się.

materiał wykonania urządzenia – ryżowar jest urządzeniem kupowanym przez nas na lata. Istotna jest zatem jego jakość wykonania. Tworzywo użyte do budowy jego konstrukcji musi być wytrzymałe, a jednocześnie odporne na ścieranie, zarysowania i upadki. Omawiane urządzenia są zwykle wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego.  

Ryżowar jak wybrać?

Jaki ryżowar wybrać? Ranking ryżowarów

1. Sencor SRM 0600WH

Ten niewielki garnek do ryżu marki Sencor cieszy się dużą popularnością. To za sprawą jego niskiej ceny oraz dobrej jakości wykonania. Niewielkie urządzenie ma pojemność 0,6l. Wystarczy ona do przygotowania 450g ryżu. Działanie tego modelu ryżowaru jest w pełni automatyczne. Ciekawą funkcją jest zautomatyzowane przełączanie trybu pracy. Po ugotowaniu nasion ryżowar podtrzymuje ciepło w swoim wnętrzu nawet do 6 godzin. O aktualnie wykonywanym działaniu informują nas dwie kontrolki na froncie urządzenia. W zestawie poza ryżowarem znajdziemy pojemnik do gotowania ryżu, szklaną pokrywę naczynia, szpatułkę oraz miarkę. Producent wyposażył ten model ryżowaru także w pełny zestaw zabezpieczeń, które chronią go przed przegrzaniem, wygotowaniem wody, a także zapewniają automatyczne wyłączenie po dogotowaniu. Waga to 1,2kg. Produkt został wyceniony na ok. 80zł, co jest dobrą ceną.

Zalety
Małe wymiary i waga
Łatwość obsługi
Automatyczne przechodzenie w tryb podtrzymywania ciepła
Wady
Mała pojemność
Brak dodatkowych funkcji

2. Adler AD6406  

Adler AD6406

Ryżowar marki Adler to produkt w niewysokiej półki cenowej. Już za ok. 100zł otrzymujemy urządzenie zdolne przygotować nam ok. 1kg. Ryżu. Objętość wnętrza garnka do gotowania ryżu to ok. 1,5l. Model AD6406 wykonano niemal w całości ze stali nierdzewnej. Obudowa jest jednak odporna na ciepło, a producent ponadto chwali się jej nowoczesnym designem. Użytkownik ma do dyspozycji jedynie włącznik na panelu sterowania. Ryżowar jednak automatycznie decyduje o odpowiednim w danym momencie trybie pracy. Ryż jest więc najpierw gotowany, a następnie podtrzymywana jest jego wysoka temperatura, dzięki czemu w każdym momencie po wyjęciu z garnka danie będzie pyszne. W zestawie z ryżowarem znajdziemy wyjmowany wewnętrzny pojemnik, miarkę, łyżeczkę oraz pokrywkę z otworem spustowym pary.

Zalety
Stosunek jakość/cena
Rozsądna pojemność
Podtrzymywanie temperatury
Wady
Niezbyt elegancki design panelu kontrolnego
Brak dodatkowych funkcji

3. Sencor SRM0650SS

Ten wielofunkcyjny garnek marki Sencor posiada dodatkowe funkcje i możliwości, których nie znaleźliśmy w poprzednio przedstawianych modelach. Jest jednak od nich nieco droższy. W cenie ok. 150zł. możemy nabyć ryżowar z pięcioma trybami automatycznego gotowania: do ryżu, kaszy bez tłuszczu, roślin strączkowych, warzyw i mięsa na parze czy do powolnego gotowania. Na panelu sterującym znalazł się programowalny timer, który daje nam możliwość opóźnionego uruchomienia aż o 15 godzin. Do ryżowaru Sencor otrzymujemy ponadto wyjmowaną misę, wewnętrzne naczynie o grubej, 1,5mm ściance zapewniającej równomierne nagrzewanie, a także naczynia do gotowania na parze. Pozwalają one podzielić komorę wewnętrzną ryżowaru na dwie sekcje. Zewnętrzny korpus wykonano ze stali nierdzewnej. Wszelkie uchwyty posiadają natomiast izolację cieplną. Pojemość tego modelu ryżowaru to ok. 0,6l – co wystarczy na ok. 450 gram ryżu.

Zalety
Timer, dodatkowe programy gotowania
Możliwość gotowania na parze
Bogate wyposażenie
Dobry stosunek jakość/cena
Wady
Trudniejsza obsługa
Nieco ograniczająca pojemność

4. Tefal RK103811

Ryżowar marki Tefal to produkt z wyższej półki. Urządzenie to może pochwalić się bardzo dużą pojemnością – aż 5 litrów. To jednak pojemność całkowita komory grzewczej. Objętość użytkowa wynosi 1,5l, co i tak jest całkiem dużą wartością. Bardzo mocna grzałka 700W poradzi sobie jednak z szybkim ogrzaniem nawet bardzo dużej ilości umieszczonego ryżu. Znajdziemy tu 3 programy gotowania, utrzymywanie temperatury czy manualną kontrolę. Ryżowar Tefal sprzedawany jest wraz z zestawem akcesoriów: koszem parowym, łyżką do ryżu, miarką oraz dwoma wkładami. Pierwszy z nich służy jako pojemnik na wodę oraz ryż. Drugi z nich może być natomiast wykorzystany jako kosz do gotowania na parze. Za te ciekawe rozwiązania połączone z wysoką jakością wykonania przyjdzie nam zapłacić ok. 250zł.

Zalety
Funkcja gotowania na parze oraz ryżu w wodzie naraz
Elegancki design i wysoka jakość wykonania
Mocna grzałka
Podtrzymywanie temperatury po ugotowaniu
Wady
Dość wysoka cena
Liczba programów mogłaby być większa

5. Severin RK 2425

Severin RK 2425

Ryżowar z funkcją parowaru marki Severin wyposażono w grzałkę o mocy 650W. W połączeniu z objętością całkowitą urządzenia wynoszącą 3l, wartość ta jest w pełni zadowalająca. Severin umożliwia ugotowanie od 0,6 do 1,8l ryżu. Obsługa tego modelu należy do najprostszych. Na obudowie znalazł się jedynie włącznik, przełącznik funkcji oraz przycisk do otwierania pokrywy. Jak przystało na nowoczesne akcesorium kuchenne, ryżowar Severin automatycznie przełącza się w tryb podtrzymywania temperatury po wykryciu wyparowania wody. Wśród zalet warto ponadto wymienić dobrą jakość wykonania samego urządzenia, jak i akcesoriów. Ryżowar Severin kosztuje ok. 150zł. Jest to atrakcyjna cena, biorą pod uwagę duże możliwości urządzenia.

Zalety
Możliwość gotowania na parze
Stosunek jakości do ceny
Całkiem dobra pojemność
Dobra jakość wykonania
Wady
Brak ręcznego wyboru parametrów

6. Gastroback 42518

Gastroback 42518

Ten garnek sprzedawany jest pod nazwą urządzenia do przygotowywania ryżu. Jego możliwości są jednak znacznie większe. Wyposażono go w grzałkę elektryczną o mocy 700W. Pojemność urządzenia to 5l. Znajdziemy w nim funkcje gotowania oraz podgrzewania i utrzymywania zadanej temperatury. Zaletą jest także możliwość automatycznego doboru temperatury do warunków. Na froncie obudowy znalazł się duży panel sterujący. Widnieją na nim dwa obrazu. Są to kontrolki, które zapewne podświetlają się w wymaganych dla niech czasie. Pod nimi umieszczono natomiast włącznik urządzenia. Wnętrze ryżowaru pokryto powłoką nieprzywierającą, co znacznie ułatwi przyszłe czyszczenie. W skład zestawu wchodzą wewnętrzna płyta grzewcza, łopatka do ryżu, pojemnik do odmierzania jego ilości, a także wyjmowany koszyk do gotowania na parze. Za ten model ryżowaru przyjdzie nam zapłacić ok. 200zł. 

Zalety
Bardzo prosta obsługa
Atrakcyjny design
Mocna grzałka 700W
Wady
Lśniące elementy obudowy szybko się zaburdzą

7. Tristar RK-6127

Tristar RK-6127 ryżowar

Ten ciekawy ryżowar marki Tristar wykonany jest zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, ze stali nierdzewnej. Pojemność tego modelu wynosi 1,5 litra. Producent chwali się bardzo prostą obsługą, która polega jedynie na wlaniu wody do środka, a kolejno uruchomienia urządzenia. Tristar po wykonaniu swojego działania wyłącza się. Dostępna jest także funkcja podtrzymywania temperatury. Znajdziemy tu również oczywiście zabezpieczenie chroniące przed przegrzaniem, nieprzywierającą powłokę, która chroni przed przypalaniem się ryżu, a także dodatkową miarkę i łyżkę dołączaną w zestawie.  Tristar przypomina typowy garnek nie tylko przez swój kształt, ale i przez szklaną pokrywę znajdująca się z nim w zestawie. Koszt tego modelu ryżowaru wynosi mniej niż 100zł.

Zalety
Prosty, elegancki design
Łatwa obsługa
Podtrzymywanie temperatury
Wady
Prosty, elegancki design
Łatwa obsługa
Podtrzymywanie temperatury

Ryżowar jak działa? Odkrywamy tajemnice

Działanie ryżowaru jest banalnie proste i swoją zasadą przypomina prace wielu innych urządzeń elektrycznych. W podstawie garnka znajduje się grzałka elektryczna, która przemienia energię elektryczną w ciepło. Z tego też powodu ryżowar musi być przez cały czas pracy podłączony do prądu. Wytworzone przez grzałkę ciepło roznosi się po podstawie, a następnie ogrzewa wodę, w której zanurzony jest ryż. Woda wrze i paruje, dzięki czemu możliwe jest realizowanie gotowania na parze, które znajdziemy w droższych modelach ryżowarów.

Ryżowar prosty czy elektroniczny? Porównanie

Praktycznie każdy sprzedawany obecnie ryżowar posiada w sobie odrobinę elektroniki. Wyróżniamy jednak różne warianty tych urządzeń. Najprostsze, nowoczesne ryżowary ogrzewają potrawę, a następnie przechodzą w tryb podtrzymywania temperatury. Użytkownik nie ma możliwości wyboru czasu gotowania czy temperatury. Nieco droższe modele posiadają jednak dodatkowe funkcje, które nie tylko umożliwiają dokładniejszy dobór parametrów, ale i wygodniejszą obsługę. Możemy znaleźć urządzenia wyposażone w timer, który pozwala zaplanować działanie ryżowaru w przyszłości.  Przydatne okazują się także automatyczne programy. Za ich pomocą, jednym naciśnięciem przycisku, aktywujemy działanie ryżowaru z ustawionymi wszystkimi parametrami.

Do czego może przydać się ryżowar w domu?

Przyrządzanie ryżu to częsta czynność w kuchni. Ryżowar pomoże nam to sprawnie wykonać. Przyda się on jednak również w innych zastosowaniach, zwłaszcza jeśli posiada możliwość gotowania na parze.

Ryżowar nie tylko do ryżu – czyli o innych zastosowaniach

Poza przyrządzaniem ryżu często wykonujemy także inne prace w kuchni. Z pewnością nie raz mierzyliśmy się z gotowaniem kaszy czy roślin strączkowych. Jak się okazuje, w tych czynnościach może zastąpić nas ryżowar. Najlepiej, aby nasz model był wtedy wyposażony w automatyczne programy specjalnie do tych czynności. Najlepiej jest natomiast, gdy zakupiliśmy model ryżowaru z funkcją gotowania na parze. Dzięki specjalnym koszom z łatwością przyrządzimy niskokaloryczne mięso, ryby, warzywa czy owoce. 

Ryżowar czy warto? Jakie są zalety i wady ryżowarów?

Z pewnością docenimy nasz ryżowar dzięki jego prostocie obsługi. Urządzenie to pozwala nam zapomnieć o konieczności kontroli gotowania ryżu czy innych potraw, dzięki czemu my możemy zając się innymi czynnościami. W sprzedaży znajdziemy wiele modeli ryżowarów różniących się parametrami i cenami. Dzięki temu każdy powinien dobrać odpowiedni model dla siebie. Należy jednak zwrócić uwagę, że najtańsze modele są ubogie w funkcjonalności. Droższe, elektroniczne produkty oferują więcej funkcji, a także mają więcej zastosowań. Do zalet zaliczymy jeszcze atrakcyjne ceny tych produktów. Wadą będą natomiast ich dość duże wymiary, które utrudniają późniejsze przechowywanie.

Zalety
Prosta obsługa
Wyręcza nas przy gotowaniu
Szeroki wybór modeli
Droższe modele oferują wiele dodatkowych funkcjonalności i mają więcej zastosowań
Atrakcyjne ceny
Wady
Duże wymiary utrudniające przechowywanie
Najtańsze modele są ubogie w funkcjonalności

Jak użytkować ryżowar? Podstawowe wskazówki dla nowych użytkowników

Ryżowar jest jednym z najprostszych w obsłudze urządzeń kuchennych. Na początku otwieramy jego pokrywę. Przesypujemy ryż do odpowiedniego pojemnika, który wstawiamy do wnętrza naczynia. Zalewamy go wodą i przykrywamy pokrywą. Uruchamiamy ryżowar. Działanie urządzenia jest sygnalizowane za pomocą odpowiednich lampek kontrolnych. Naczynie automatycznie ugotuje nasz ryż, a następnie przejdzie w tryb podtrzymywania temperatury. Wtedy ryż nie jest już gotowany, a jedynie pozostaje przy swojej wysokiej temperaturze. Dzięki temu w dowolnym momencie możemy przełożyć go na talerze i rozpocząć konsumpcję. Pamiętajmy o wyczyszczeniu naszego urządzenia po każdym jego użyciu.

Jak długo gotuje się ryż w ryżowarze?

Jak długo gotuje się ryż w ryżowarze?

Czas gotowania zależy od ilości włożonego ryżu oraz od mocy grzałki. Im mocniejsza grzałka i mniej ryżu – tym szybciej. Zwykle przyjmuje się jednak, że czas potrzebny na ugotowanie ryżu to ok. 15-20 minut. W przypadku ryżowaru nie bójmy się go jednak przedłużyć. Urządzenie dostosowuje ten czas automatycznie i po jego upływie grzałka przechodzi w tryb podtrzymywania temperatury.

Czy ryż z ryżowaru jest zdrowy? Obiektywna ocena

Ryż ma bardzo zdrowe właściwości. Jest istotną częścią diety sportowców. Nie zawiera glutenu, więc jest także polecany alergikom. Czy gotowanie ryżu w ryżowarze jest jednak bezpieczne? Okazuje się, że tak. Co więcej, jest to o wiele bezpieczniejsze niż często wykonywane przez nas gotowanie tej potrawy w foliowych woreczkach. Te mogą zawierać szkodliwy Bisfenol, który uwalnia się przy wyższych temperaturach i stanowi dla nas zagrożenie. W przypadku przygotowywania potraw w ryżowarze nie musimy martwić się o pogorszenie ich wartości odżywczych, tak jak ma to miejsce w przypadku mikrofali. Ryżowar nie wpływa na te właściwości.

Ryżowar jaki wybrać? Podsumowanie

Zakup ryżowaru to świetny pomysł. Urządzenie to nie tylko zaoszczędzi nam mnóstwo czasu, ale uprzyjemni przygotowywanie dań. W sprzedaży znajdziemy jednak mnóstwo różnych modeli tych naczyń, przez co wybór jednego z nich może być trudny. Mamy jednak nadzieję, że porady zawarte w niniejszym artykule pomogą w podjęciu odpowiedniej decyzji!

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
10 dni temu

Mam Sencor SRM0650SS i jestem zdziwiony, że jest tak nisko (3) w zestawieniu.
Świetne urządzenie!

sushimaker
sushimaker
10 dni temu

Dobrego sushi bez dobrze ugotowanego ryżu nie da rady zrobić… Ryżowar to niestety mus w domowych warunkach

paula
paula
10 dni temu

czy ktoś posiada tristar i może się wypowiedzieć jak z wytrzymałością urządzenia?

Zamknij