Close

Jaki szybkowar wybrać? Rodzaje, ranking i porady

Historia szybkowarów jest naprawdę długa i sięga XV w. Już nasze babcie znały plusy używania tego urządzenia na co dzień. Szybkowary jednak nie odeszły wcale do lamusa!

Sprawdźmy, jakie szybkowary są obecnie dostępne na rynku i jaki szybkowar wybrać. Czytaj!

Czym właściwie jest szybkowar?

Na pierwszy rzut oka szybkowar wygląda zupełnie jak zwyczajny garnek​ . I taką rolę w​  Twojej kuchni może pełnić. Wyjątkowość szybkowaru polega na jego idealnie dopasowanej, hermatycznej pokrywie. Pokrywka jest wyposażona w uszczelkę, która nie pozwala​ wydostać się parze wodnej na zewnątrz. 

Budowa szybkowaru pozwala na niesamowicie szybki wzrost temperatury, a co za tym idzie – ciśnienia wewnątrz naczynia. Właśnie dlatego potrawy gotują się w błyskawicznym tempie. 

Jaki szybkowar wybrać? Jakie są rodzaje szybkowarów?

Na rynku jest w zasadzie parę różnych rodzajów szybkowarów.

Szybkowar na indukcję

Szybkowary przeznaczone do używania na kuchenkach indukcyjnych. Jeśli masz kuchenkę indukcyjną, doskonale wiesz, że smażenie, gotowanie czy duszenie musi odbywać się w naczyniach o specjalnym, ferromagnetycznym dnie. Szybkowary z funkcją indukcji dają Ci gwarancję poprawnego działania na specjalnych kuchenkach indukcyjnych.​            

Szybkowar na gaz

…czyli wszystkie modele szybkowarów, które będą działały na kuchenkach gazowych. A do tego zaliczają się praktycznie wszystkie szybkowary,​  oprócz tych podłączanych do​ elektrycznego gniazdka. W tym wypadku – szybkowar traktujesz jak garnek, który stawiasz na odpowiednio dużym gazie.

Szybkowar elektryczny

Modele elektryczne działają na tej samej zasadzie co szybkowary na kuchenki indukcyjne, gazowe lub ceramiczne. Różnią się jednak źródłem energii, gdyż szybkowary elektryczne do pracy potrzebują prądu. Elektryczny szybkowar często jest uzupełniony o wiele ciekawych funkcji, a często są po prostu dużymi multicookerami. 

ranking szybkowarów
rodzaje szybkowarów

Który szybkowar wybrać? Ranking najlepszych szybkowarów

1. Szybkowar Tefal Secure Neo – 8 litrów

Szybkowar Tefal Secure Neo - 8 litrów

Szybkowar ze stali nierdzewnej, o dużej pojemności 8 litrów – idealny dla dużej rodziny. Jest to klasyczny szybkowar na kuchenkę, przy czym sprawdzi się też na kuchenkach indukcyjnych. Posiada 2 tryby gotowania potraw – do mięs bądź do warzyw. Model posiada aż 5 zabezpieczeń i jest objęte 10-letnią gwarancją.

Zalety
można go myć w zmywarce
sprawdzi się we wszystkich rodzajach kuchenek
posiada wskaźnik ciśnienia
posiada w zestawie koszyk do gotowania na parze
Wady
parowar jest bardzo ciężki

2. Tefal Secure Neo – szybkowar do indukcji 6 l

Mniejszy szybkowar (6 l) od Tefala. Model Secure Neo zrobiono z wytrzymałej stali nierdzewnej i wyposażono we wskaźnik ciśnienia, system automatyczneg blokowania, wytrzymałą uszczelkę i dwa zawory. Całość objęta jest 10-letnią gwarancją.

Zalety
nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
możliwość mycia w zmywarce
posiada wskaźnik ciśnienia
Wady
garnek jest nieporęczny i bardzo ciężki

3. Parowar Redmond  – Multicooker, szybkowar elektryczny

Wielofunkcyjne urządzenie multicooker z funkcją szybkowaru. Dla osób szukających urządzeń uniwersalnych, ale o dużych możliwościach. Misa posiada pojemność 5 l. Urządzenie podłączane jest do prądu a jego moc wynosi 900 W. Dużym atutem jest 55 automatycznych programów gotowania. 

Zalety
możliwość rozmrażania, gotowania na parze, pieczenia, duszenia, smażenia i podgrzewania
posiada funkcję opóźnionego startu i podtrzymywania temperatur
Wady
urządzenie jest bardzo ciężkie
posiada tylko 2 lata gwarancji

4. Wielofunkcyjny szybkowar elektryczny 6 l firmy First Austria

Elektryczny szybkowar o wielu możliwościach i pojemności 6 l. Urządzenie jest sterowane za pomocą wyświetlacza led, co ułatwia wybranie odpowiedniego programu. Posiada szereg zabezpieczeń i 8 różnych automatycznych programów do gotowania. 

Zalety
niska cena w stosunku do jakości
aż siedem dodatkowych zabezpieczeń
funkcja utrzymywania ciepła i opóźnionego startu
Wady
szybkowar zajmuje dużo miejsca na blacie

5. Szybkowar i garnek w jednym – KonigHOFFER Milano

Klasyczny szybkowar – model Milano – o pojemności 6 l. Sprawdzi się na wszystkich kuchenkach, również indukcyjnych. Chociaż sam garnek jest ze stali nierdzewnej to rączki wykonano z tworzywa sztucznego, które się mocno nie nagrzewa. 

Zalety
stosunkowo lekki jak na szybkowar
świetny do kuchenek gazowych, ceramicznych, elektrycznych i indukcyjnych
posiada wkład do gotowania na parze
Wady
gwarancja na tylko 3 lata

Jaki szybkowar wybrać? Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze?

Wybierając szybkowar musisz wziąć pod uwagę elementy jak: 

Rodzaj kuchenki jaką posiadasz

Nie wszystkie szybkowary będą nadawały się do kuchenki gazowej i do kuchenki indukcyjnej. Jeżeli nie masz swojego mieszkania i często się przeprowadzasz, kup model uniwersalny, przeznaczony do wszystkich rodzajów kuchenek. Inną opcją jest wybranie​            modelu elektrycznego, podłączanego do gniazdka. Będzie równie uniwersalny.​  

Materiał wykonania

Większość modeli szybkowarów są zrobione z wytrzymałej i odpornej​  na wysokie​       ciśnienie stali nierdzewnej. To dobry wybór, bo posłuży Ci na lata​ . Zwróć także uwagę na​          jakość wykonania uszczelki, która odpowiada przecież za efektywność szybkowara i Twoje bezpieczeństwo. Warto też regularnie ją wymieniać. 

Pojemność szybkowara

Szybkowar powinien odpowiadać na Twoje potrzeby. Pojemność garnka dobierz do wielkości swojej rodziny. Większe o pojemności 6 l sprawdzą się dla 5-6 os. Mniejsze, 4-litrowe wystarczą już 3-4 osobom.

Jaki szybkowar wybrać

Szybkowar co można w nim gotować? Czyli do czego przyda się szybkowar?

Potrawy, które wyjdą świetnie zrobione w szybkowarze to wszystkie dania​    jednogarnkowe, zupy, potrawki, gulasze. Szybkowar, dzięki wysokiemu ciśnieniu​            , skraca​            czas gotowania potrawy. To oznacza, że przygotowanie postnego bigosu na święta, egzotycznej wołowiny po chińsku czy aromatycznego leczo nie zajmie Ci już tyle czasu​  .​ Jedyne co musisz zrobić to przygotować składniki, umieścić je w szybkowarze w odpowiedniej ilości wody lub bulionu i czekać. 

W szybkowarze możesz zrobić:

  • zupy
  • gulasze
  • domowe wędliny i mięsiwa na kanapki
  • dżemy
  • potrawki 
  • gołąbki
  • … i wiele innych potraw jednogarnkowych 🙂

Czego nie wolno gotować w szybkowarze? 

Niestety, zalecenia producentów szybkowarów mówią jasno, że nie wszystkie produkty​  poleca się gotować w garnkach ciśnieniowych. Są to przede wszystkim składniki o​   bardzo drobnej strukturze typu drobnoziarniste kasze (kasza manna, kuskus, kasza gryczana czy jęczmienna). 

Istnieje niewielka szansa, ale jednak jest to możliwe, że drobne ziarno zatamuje wylot pary wodnej i dojdzie do wybuchu garnka. 

Szybkowar jak działa?

Zastanawiasz się na jakiej zasadzie działa szybkowar? To naprawdę nic skomplikowanego. Szybkowar jest po prostu niesamowicie szczelnym garnkiem.​ Hermetyczna budowa szybkowaru powoduje, że para wodna nie ucieka na zewnątrz, co podnosi temperaturę i ciśnienie wewnątrz naczynia. Co nam to daje? Potrawy​ przygotowują się błyskawicznie!

Każdy szybkowar musi posiadać odpowiedni zawór, który kontroluje uchodzenie pary​ wodnej. Dzięki temu garnek w trakcie używania nie wybuchnie od wysokiego ciśnienia.

jaki szybkowar najlepszy

Szybkowar jak gotować i jak używać? Najważniejsze porady dla nowych użytkowników

Masz nowiutki garnek ciśnieniowy, ale do końca nie wiesz, jak zacząć go używać?​  Zacznijmy od tego, że szybkowar może Ci służyć za klasyczny garnek, bez funkcji szybkiego gotowania pod ciśnieniem. Nie musimy Ci mówić, jak posługiwać się zwykłym garnkiem – przecież umiesz to doskonale!

Chcesz zacząć używać szybkowara? Oto 4 zasady dla zielonych:

Zacznij od przeczytania instrukcji obsługi ​ :)​

Wydawałoby się to dość oczywiste, ale z doświadczenia wiemy, że nie zawsze jest.

Przeczytanie instrukcji wydaje się zbędne, bo to przecież tylko praktycznie garnek z bardziej zaawansowaną pokrywką… Jednak gorąco zachęcamy do przeczytania​ od deski do deski​ instrukcji i informacji od producenta. Będziesz wiedział, co możesz robić z szybkowarem a czego Ci absolutnie nie wolno.

Woda – najważniejszy składnik Twojej potrawy

W szybkowarach nie ma miejsca smażenie ani pieczenie. Wszystko odbywa się poprzez duszenie lub gotowanie. W takim wypadku do każdej potrawy musisz dodać minimum 1​ szklankę wody lub bulionu na 10 min. gotowania potrawy.

Szybkowar nie chce się otworzyć? Daj mu trochę czasu

W szybkowarze panuje naprawdę wysokie ciśnienie. Po zakończonym gotowaniu zawszemusisz zdekompresować naczynie, czyli uwolnić pozostałą parę wodną i tym samym​ obniżyć, panujące w środku ciśnienie. Szybkowar nadal nie chce się otworzyć? Nic nie szkodzi, Schłodź go w chłodnej wodzie i spróbuj jeszcze delikatnie odkręcić pokrywkę. 

Nie dla drobnych kasz w szybkowarze

Jeśli masz za sobą czytanie instrukcji – zapewne już o tym wiesz. Produkty o drobnychziarnach (czyli m.in. niektóre kasze) nie nadają się do gotowania w szybkowarze.​ Drobne ziarna mogą dostać się do zaworu bezpieczeństwa, który uwalnia nadmiar pary wodnej i przy okazji reguluje ciśnienie w parowarze. Jaki jest efekt zatkania tego kanału?​ Rozsadzenie garnka pod wielkim ciśnieniem, kuchnia do kompletnego remontu i zagrożenie życia. Dlatego musisz zawsze dbać o drożność tego niepozornego kanaliku.

jedzenie z parowaru

Szybkowar – jak długo gotować potrawy? Czy są konkretne zalecenia?

Potrawy robione w szybkowarze są gotowe bardzo… szybko. 🙂 Producent w instrukcji obsługi powinien zawrzeć informacje na temat orientacyjnego czasu gotowania​ poszczególnych warzyw, rodzajów mięs i ryb czy nawet całych dań. 

Nie chce Ci się szukać lub instrukcja się zawieruszyła? Sprawdź przykładowy czas gotowania niektórych składników i potraw:

Mięso:

  • pierś lub udko z kurczaka 10 – 15 min;
  • udo z indyka 20 – 25 min;
  • pieczeń z wołowiny 30 – 40 min;
  • polędwica wołowa 20 – 25 min;
  • golonka 30 – 40 min

Ryby:

  • halibut 6 min;
  • łosoś 5 – 6 min;
  • dorsz 5 min Zupy:
  • rosół z kury 30 min;
  • zupa jarzynowa 4-6 min;
  • kartoflanka 6-8 min

Warzywa:

  • główka kalafiora 8-10 min;
  • kapusta biała 7-10 min;
  • brokuł w różyczkach 2-3 min;
  • marchewka – 4-6 min;
  • buraki 15 – 25 min
ile gotowac warzywa, mieso i ryby na szybkowarze

Od czego zależy czas gotowania w szybkowarze? Pamiętaj o tym 2 rzeczach:

  • ilość składników – im więcej, tym musisz wziąć pod uwagę, że o parę minut czas gotowania się wydłuży;
  • stopień rozdrobnienia – jeżeli składniki posiekasz drobno, oczywiście będą gotowe o wiele szybciej

Wskazówka! Czas gotowania w szybkowarze zawsze zaczyna się odmierzać dopiero od​ pojawienia się wylatującej pary. Wtedy masz pewność, że odpowiednia w środku panuje odpowiednia temperatura.

Szybkowar z termometrem – bardzo przydatna funkcja

Już nawet tańsze modele szybkowarów mogą być wyposażone w dodatkowy termometr​ do kontrolowania temperatury wewnątrz garnka. Dobrze wiesz, że używanie szybkowara​ wyklucza zerkanie co chwilę do wnętrza. Nie możesz sprawdzić w dowolnym momencie czy ziemniaki zaczęły już wrzeć a sos bulgotać. Tym samym ciężej jest kontrolować czas​ gotowania danej potrawy od momentu zagotowania.

Termometr wskaże Ci temperaturę co do jednego stopnia Celsjusza. Będziesz dokładnie wiedzieć, w którym momencie warzywa zaczęły się gotować, aby ustalić za ile minut będą dokładnie al dente. 

Szybkowar czy warto kupić? Szybkowar za i przeciw

Czy warto kupić szybkowar do kuchni? Nasza odpowiedź jest oczywista – zdecydowanie warto! 

Dlaczego warto mieć szybkowar?

Szybkowar skraca dwukrotnie czas gotowania potraw. Ulubione zupy, potrawki i gulasze​ przyrządzisz w błyskawicznym czasie. Nie musisz ich nawet nieustannie nadzorować czy​ co chwilę mieszać. 

Potrawy z szybkowaru są bardziej lekkostrawne i bardziej dietetyczne od tych przygotowywanych w piekarniku czy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Podczas gotowania warzyw w wodzie, cenne minerały i witaminy wypłukują się z warzyw. W przypadku szybkowarów dzieje się to w mniejszym stopniu, dlatego potrawy są bardziej wartościowe​.

Uwielbiasz gotować, ale nienawidzisz sterty naczyń​ , którą później trzeba pozmywać? Szybkowar jest idealny do tworzenia dań jednogarnkowych​    – na koniec musisz umyć​ tylko jeden garnek.

U kogo szybkowar się nie sprawdzi?

Niestety, w trakcie gotowania nie możesz unieść pokrywki,​  żeby doprawić danie czy go​ spróbować. Możesz to zrobić dopiero w momencie, gdy całe ciśnienie spadnie i pokrywa się odblokuje.

Uwielbiasz smażone potrawy, kurczaka z chrupiącą skórką czy pieczone w piekarniku ziemniaki? W szybkowarze nie osiągniesz efektu przyrumienienia skórki​, ponieważ​ bazuje on przede wszystkim na duszeniu i gotowaniu pod wysokim ciśnieniem. 

Szybkowar czy parowar

Szybkowar czy wolnowar? Jaka jest różnica?

Szybkowar i wolnowar to dwa przeciwieństwa, którym jednak przyświeca to samo zadanie – zrobić pyszny obiad bez dużego wysiłku.

Wolnowar to urządzenie elektryczne, które posiada (najczęściej) dwa tryby pracy: low oraz high. Low oznacza niską temperaturę pracy, high – wyższą. Tak, wolnowar pozwala na dokładną kontrolę temperatury, w jakiej będzie gotowało się danie. W szybkowarach nie masz tej możliwości.

Jaki jest czas gotowania w wolnowarze? To zależy. 🙂 Jednak nie krócej niż parę godzin. Mięsne potrawy czy rosół mogą gotować się nawet 16h! Wszystko jednak nadal odbywa się całkowicie bez Twojego nadzoru i ingerencji.

Wolnowary będą zdecydowanie lepszym wyborem dla osób, którym bliskie jest życie i gotowanie w stylu slow. Takie właśnie jest gotowanie z wolnowarem. 

Szybkowar czy parowar? Które rozwiązanie będzie lepsze?

Oba rozwiązania są dla fanów niskokalorycznych i lekkostrawnych potraw, bo nie potrzebujesz tłuszczu do gotowania. Na co się zdecydować – na szybkowar czy parowar?

Parowar pozwala na gotowanie na parze. 

Szybkowar czy jest bezpieczny – rozwiewamy obawy

Szybkowar pracuje pod ogromnym ciśnieniem. Nic dziwnego, że pojawiają się pogłoski, że jego używanie jest niebezpieczne. ​Czy tak faktycznie jest? 

Używanie szybkowara jest niebezpieczne, jeśli nie stosujesz się do instrukcji i zaleceń producenta. Wypadki biorą się najczęściej z ​nieprzestrzegania podstawowych zasad używania sprzętów. 

Nie możesz umieszczać folii aluminiowej ani metalowych naczyń w kuchence mikrofalowej, żeby nie doprowadzić do iskrzenia. Podobnie używanie szybkowaru​ wiąże się z pewnymi zakazami​. W szybkowarze ​nie możesz umieszczać drobnoziarnistych produktów​ czy mleka​ zamiast bulionu/wody. Pamiętaj o tym i o innych zaleceniach producentach – to klucz do bezpiecznego używania szybkowaru. 

Szybkowar czy jest zdrowy? Czy jedzenie z parowaru jest zdrowe?

Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowszą alternatywą od tradycyjnego gotowania? Tak!

Jedzenie z szybkowaru jest ​bardziej dietetyczne​, posiada więcej składników odżywczych. Co więcej, ​szybkowar dla cukrzyka​ to dobry pomysł. Sprawdzi się także jako ​pomoc podczas odchudzania​, bo nie wymaga tłuszczu do przygotowywania. Chcesz, żeby Twoje danie z szybkowara było ​lekkostrawne​? Zrezygnuj z czerwonego i tłustego mięsa a dodaj więcej warzyw. 

Który szybkowar wybrać? Podsumowanie

Używanie szybkowarów ma praktycznie same plusy – jest szybkie, łatwe, a fani zaawansowanych sprzętów znajdą dla siebie także wielofunkcyjne modele elektryczne. Mamy nadzieję, że namówiliśmy Cię na szybkowar do swojej kuchni. W końcu zyskasz trochę czasu na ulubioną książkę, zabawę z dziećmi czy po prostu… odpoczynek. Garnek ciśnieniowy zrobi obiad za Ciebie. 

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
maaaart
maaaart
3 miesięcy temu

posiadam tefal secure neo i zgodze sie ze jest dosc ciezki ale i tak go lubie

Close