Aktualizacja: Październik 2024
Jaki szybkowar wybrać? Jakie są rodzaje szybkowarów?
Jaki szybkowar wybrać? Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze?
Nie wszystkie szybkowary będą nadawały się do kuchenki gazowej i do kuchenki indukcyjnej. Jeżeli nie masz swojego mieszkania i często się przeprowadzasz, kup model uniwersalny, przeznaczony do wszystkich rodzajów kuchenek. Inną opcją jest wybranie modelu elektrycznego, podłączanego do gniazdka. Będzie równie uniwersalny.
Większość modeli szybkowarów jest zrobiona z wytrzymałej i odpornej na wysokie ciśnienie stali nierdzewnej. To dobry wybór, bo posłuży Ci na lata . Zwróć także uwagę na jakość wykonania uszczelki, która odpowiada przecież za efektywność szybkowaru i Twoje bezpieczeństwo. Warto też regularnie ją wymieniać.
Szybkowar powinien odpowiadać na Twoje potrzeby. Pojemność garnka dobierz do wielkości swojej rodziny. Większe o pojemności 6 l sprawdzą się dla 5-6 os. Mniejsze, 4-litrowe wystarczą już 3-4 osobom.
Który szybkowar wybrać? Ranking najlepszych szybkowarów
Tefal Secure Neo 8 l
Idealny dla rodzin
Szybkowar ze stali nierdzewnej, o dużej pojemności 8 litrów - idealny dla dużej rodziny. Jest to klasyczny szybkowar na kuchenkę, przy czym sprawdzi się też na kuchenkach indukcyjnych. Posiada 2 tryby gotowania potraw - do mięs bądź do warzyw.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Model posiada aż 5 zabezpieczeń i jest objęty 10-letnią gwarancją. Z Secure Neo nie musisz martwić się, że gorąca para będzie stanowić zagrożenie dla Twoich bliskich – automatyczna blokada otwierania i zamykania minimalizuje ryzyko poparzenia.
Tefal Secure 5 Neo 6 l
Na mniejsze dania
Mniejszy szybkowar (6 l) od Tefala. Model Secure Neo zrobiono z wytrzymałej stali nierdzewnej i wyposażono we wskaźnik ciśnienia, system automatycznego blokowania, wytrzymałą uszczelkę i dwa zawory. Całość objęta jest 10-letnią gwarancją.
Idealny na indukcję
W dnie garnka znajduje się miedziany przewodnik, który wytwarza pole magnetyczne i doskonale przewodzi ciepło. Zastosowanie 3-warstwowej podstawy zapewnia jeszcze lepsze rozprowadzanie ciepła, a co za tym idzie, skuteczniejsze gotowanie.
Tefal Secure 5 Neo 4 l
Niewielki, a skuteczny
Szybkowar o pojemność 4 l będzie idealny dla gospodarstwa domowego składającego się z jednej osoby, a także do przygotowania pojedynczych składników w niewielkiej ilości. Jest niewielki i poręczy, dzięki czemu jego obsługa jest prosta.
Automatyczna blokada
Firma Tefal postanowiła wyposażyć swoje szybkowary w wiele zabezpieczeń, m.in. w automatyczną blokadę otwierania i zamykania. Ma ona zabezpieczać przed niepożądanym otwarciem podczas gotowania, co przy wysokim ciśnieniu wiąże się z ryzykiem.
Home perfect Hascevher 15 l
Trzy rodzaje zaworów
W tym modelu znajdziesz zawór gotowania, który stale odprowadza nadmiar pary, w celu zapobieżenia wzrostowi ciśnienia. Jest tu też zawór bezpieczeństwa, który zapobiega przypadkowemu otwarciu, na przykład przez dzieci.
Bezpieczeństwo kapturka silikonowego
Zastosowany w modelu silikonowy kapturek jest w bezpiecznej pozycji, dla kompletnej ochrony użytkownika. Jeżeli zawory ciśnienia nie pracują, kapturek wychodzi, uwalniając ciśnienie i zwiększając bezpieczeństwo.
Home perfect Hascevher 17 l
Opatentowana kompozycja
Szybkowary marki Home perfect zostały skonstruowane z wykorzystaniem opatentowanej kompozycji wysokogatunkowej stali szlachetnej oraz warstw specjalnego stopu, która doskonale przewodzi i akumuluje ciepło.
Duży i wytrzymały
Dzięki naprawdę dużej pojemności aż 17 l, garnek sprawdzi się podczas gotowania dla naprawdę dużej rodziny lub konkretnej liczby gości. Model odpowiednio zabezpiecza potrawy przed przypalaniem oraz chroni naczynie przed użyciem.
Home perfect Hascevher 5 l
Niewielki i poręczny
Szybkowar o pojemności 5 l idealnie sprawdzi się do przygotowywania mniejszych porcji posiłków, a także jest świetną alternatywą dla gotowania na działce czy w domku letniskowym.
Wysoka jakość wykonania
Ten szybkowar został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jego akutermiczne dno doskonale przewodzi i akumuluje ciepło, a także zabezpiecza gotowane składniki przed przypalaniem. Może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek.
Home perfect Hascevher 3,5 l
Jeszcze mniejszy model
Kolejny model od marki Home perfect to naprawdę niewielkie urządzenie. Jego pojemność to zaledwie 3,5 l, jednak i takie szybkowary znajdują zastosowanie w domowych kuchniach. Model został wykonany w takiej samej jakości, co większe szybkowary.
Łatwy w utrzymaniu w czystości
Rozmiar i rodzaj wykonania szybkowaru pozwala na mycie go w zmywarce, co znacznie ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. Do jego mycia można wykorzystywać tradycyjne płyny do mycia naczyń.
Manheim szybkowar 5 l
Wysoka jakość
Ten pięciolitrowy szybkowar został wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej o grubości 0,6 mm. Zastosowanie znalazła tu także potrójna warstwa dna, składająca się z dwóch warstw stali oraz warstwy aluminium.
Uniwersalny i praktyczny
Szybkowar jest uniwersalny, ponieważ można z niego korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek, także na kuchenkach indukcyjnych. Wykorzystanie połączenia stali polerowanej i matowej sprawia, że model prezentuje się elegancko i niestandardowo.
Gerlach Slid
Jakość i wytrzymałość
Model szybkowaru marki Gerlach został wykonany ze stali nierdzewnej wysokiej jakości, która jest odporna na korozję oraz uszkodzenia mechaniczne, w tym te, spowodowane przez zbyt wysoką temperaturę.
Ergonomiczny kształt
Model został wyposażony w ergonomiczne i solidne składane uchwyty, które umożliwiają wygodne gotowanie i przechowywanie. Zaletą jest też regulator ciśnienia wbudowany w pokrywkę.
Inoxpran Inoxpressure 7 l
Dla każdego
Szybkowar Inoxpressure posiada potrójne dno odpowiednie do wszystkich kuchenek i płyt, w tym także ze szkła ceramicznego oraz indukcyjnych. Można go bezpiecznie i skutecznie myć w zmywarce.
Zdrowe gotowanie
Szybkowar umożliwia gotowanie na parze, co eliminuje ryzyko nadmiernego rozpraszania witamin i składników odżywczych z pożywienia. Model zapewnia szybkie gotowanie i oszczędność energii elektrycznej.
Czym właściwie jest szybkowar?
Na pierwszy rzut oka szybkowar wygląda zupełnie jak zwyczajny garnek . I taką rolę w Twojej kuchni może pełnić. Wyjątkowość szybkowaru polega na jego idealnie dopasowanej, hermatycznej pokrywie. Pokrywka jest wyposażona w uszczelkę, która nie pozwala wydostać się parze wodnej na zewnątrz.
Budowa szybkowaru pozwala na niesamowicie szybki wzrost temperatury, a co za tym idzie - ciśnienia wewnątrz naczynia. Właśnie dlatego potrawy gotują się w błyskawicznym tempie.
Szybkowar co można w nim gotować? Czyli do czego przyda się szybkowar?
Potrawy, które wyjdą świetnie zrobione w szybkowarze to wszystkie dania jednogarnkowe, zupy, potrawki, gulasze. Szybkowar, dzięki wysokiemu ciśnieniu , skraca czas gotowania potrawy. To oznacza, że przygotowanie postnego bigosu na święta, egzotycznej wołowiny po chińsku czy aromatycznego leczo nie zajmie Ci już tyle czasu . Jedyne co musisz zrobić to przygotować składniki, umieścić je w szybkowarze w odpowiedniej ilości wody lub bulionu i czekać.
W szybkowarze możesz zrobić:
- zupy
- gulasze
- domowe wędliny i mięsiwa na kanapki
- dżemy
- potrawki
- gołąbki
- … i wiele innych potraw jednogarnkowych :)
Czego nie wolno gotować w szybkowarze?
Niestety, zalecenia producentów szybkowarów mówią jasno, że nie wszystkie produkty poleca się gotować w garnkach ciśnieniowych. Są to przede wszystkim składniki o bardzo drobnej strukturze typu drobnoziarniste kasze (kasza manna, kuskus, kasza gryczana czy jęczmienna).
Istnieje niewielka szansa, ale jednak jest to możliwe, że drobne ziarno zatamuje wylot pary wodnej i dojdzie do wybuchu garnka.
Szybkowar jak działa?
Zastanawiasz się na jakiej zasadzie działa szybkowar? To naprawdę nic skomplikowanego. Szybkowar jest po prostu niesamowicie szczelnym garnkiem. Hermetyczna budowa szybkowaru powoduje, że para wodna nie ucieka na zewnątrz, co podnosi temperaturę i ciśnienie wewnątrz naczynia. Co nam to daje? Potrawy przygotowują się błyskawicznie!
Każdy szybkowar musi posiadać odpowiedni zawór, który kontroluje uchodzenie pary wodnej. Dzięki temu garnek w trakcie używania nie wybuchnie od wysokiego ciśnienia.
Szybkowar jak gotować i jak używać? Najważniejsze porady dla nowych użytkowników
Masz nowiutki garnek ciśnieniowy, ale do końca nie wiesz, jak zacząć go używać? Zacznijmy od tego, że szybkowar może Ci służyć za klasyczny garnek, bez funkcji szybkiego gotowania pod ciśnieniem. Nie musimy Ci mówić, jak posługiwać się zwykłym garnkiem - przecież umiesz to doskonale!
Chcesz zacząć używać szybkowara? Oto 4 zasady dla zielonych:
Zacznij od przeczytania instrukcji obsługi :)
Wydawałoby się to dość oczywiste, ale z doświadczenia wiemy, że nie zawsze jest.
Przeczytanie instrukcji wydaje się zbędne, bo to przecież tylko praktycznie garnek z bardziej zaawansowaną pokrywką… Jednak gorąco zachęcamy do przeczytania od deski do deski instrukcji i informacji od producenta. Będziesz wiedział, co możesz robić z szybkowarem a czego Ci absolutnie nie wolno.
Woda - najważniejszy składnik Twojej potrawy
W szybkowarach nie ma miejsca smażenie ani pieczenie. Wszystko odbywa się poprzez duszenie lub gotowanie. W takim wypadku do każdej potrawy musisz dodać minimum 1 szklankę wody lub bulionu na 10 min. gotowania potrawy.
Szybkowar nie chce się otworzyć? Daj mu trochę czasu
W szybkowarze panuje naprawdę wysokie ciśnienie. Po zakończonym gotowaniu zawsze musisz zdekompresować naczynie, czyli uwolnić pozostałą parę wodną i tym samym obniżyć, panujące w środku ciśnienie. Szybkowar nadal nie chce się otworzyć? Nic nie szkodzi, Schłodź go w chłodnej wodzie i spróbuj jeszcze delikatnie odkręcić pokrywkę.
Nie dla drobnych kasz w szybkowarze
Jeśli masz za sobą czytanie instrukcji - zapewne już o tym wiesz. Produkty o drobnych ziarnach (czyli m.in. niektóre kasze) nie nadają się do gotowania w szybkowarze. Drobne ziarna mogą dostać się do zaworu bezpieczeństwa, który uwalnia nadmiar pary wodnej i przy okazji reguluje ciśnienie w parowarze. Jaki jest efekt zatkania tego kanału? Rozsadzenie garnka pod wielkim ciśnieniem, kuchnia do kompletnego remontu i zagrożenie życia. Dlatego musisz zawsze dbać o drożność tego niepozornego kanaliku.
Szybkowar - jak długo gotować potrawy? Czy są konkretne zalecenia?
Potrawy robione w szybkowarze są gotowe bardzo… szybko. :) Producent w instrukcji obsługi powinien zawrzeć informacje na temat orientacyjnego czasu gotowania poszczególnych warzyw, rodzajów mięs i ryb czy nawet całych dań.
Nie chce Ci się szukać lub instrukcja się zawieruszyła? Sprawdź przykładowy czas gotowania niektórych składników i potraw:
Mięso:
- pierś lub udko z kurczaka 10 - 15 min;
- udo z indyka 20 - 25 min;
- pieczeń z wołowiny 30 - 40 min;
- polędwica wołowa 20 - 25 min;
- golonka 30 - 40 min
Ryby:
- halibut 6 min;
- łosoś 5 - 6 min;
- dorsz 5 min Zupy:
- rosół z kury 30 min;
- zupa jarzynowa 4-6 min;
- kartoflanka 6-8 min
Warzywa:
- główka kalafiora 8-10 min;
- kapusta biała 7-10 min;
- brokuł w różyczkach 2-3 min;
- marchewka - 4-6 min;
- buraki 15 - 25 min
Od czego zależy czas gotowania w szybkowarze? Pamiętaj o tym 2 rzeczach:
- ilość składników - im więcej, tym musisz wziąć pod uwagę, że o parę minut czas gotowania się wydłuży;
- stopień rozdrobnienia - jeżeli składniki posiekasz drobno, oczywiście będą gotowe o wiele szybciej
Wskazówka! Czas gotowania w szybkowarze zawsze zaczyna się odmierzać dopiero od pojawienia się wylatującej pary. Wtedy masz pewność, że odpowiednia w środku panuje odpowiednia temperatura.
Szybkowar z termometrem - bardzo przydatna funkcja
Już nawet tańsze modele szybkowarów mogą być wyposażone w dodatkowy termometr do kontrolowania temperatury wewnątrz garnka. Dobrze wiesz, że używanie szybkowara wyklucza zerkanie co chwilę do wnętrza. Nie możesz sprawdzić w dowolnym momencie czy ziemniaki zaczęły już wrzeć a sos bulgotać. Tym samym ciężej jest kontrolować czas gotowania danej potrawy od momentu zagotowania.
Termometr wskaże Ci temperaturę co do jednego stopnia Celsjusza. Będziesz dokładnie wiedzieć, w którym momencie warzywa zaczęły się gotować, aby ustalić za ile minut będą dokładnie al dente.
Szybkowar czy warto kupić? Szybkowar za i przeciw
Czy warto kupić szybkowar do kuchni? Nasza odpowiedź jest oczywista - zdecydowanie warto!
Dlaczego warto mieć szybkowar?
Szybkowar skraca dwukrotnie czas gotowania potraw. Ulubione zupy, potrawki i gulasze przyrządzisz w błyskawicznym czasie. Nie musisz ich nawet nieustannie nadzorować czy co chwilę mieszać.
Potrawy z szybkowaru są bardziej lekkostrawne i bardziej dietetyczne od tych przygotowywanych w piekarniku czy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Podczas gotowania warzyw w wodzie, cenne minerały i witaminy wypłukują się z warzyw. W przypadku szybkowarów dzieje się to w mniejszym stopniu, dlatego potrawy są bardziej wartościowe.
Uwielbiasz gotować, ale nienawidzisz sterty naczyń , którą później trzeba pozmywać? Szybkowar jest idealny do tworzenia dań jednogarnkowych - na koniec musisz umyć tylko jeden garnek.
U kogo szybkowar się nie sprawdzi?
Niestety, w trakcie gotowania nie możesz unieść pokrywki, żeby doprawić danie czy go spróbować. Możesz to zrobić dopiero w momencie, gdy całe ciśnienie spadnie i pokrywa się odblokuje.
Uwielbiasz smażone potrawy, kurczaka z chrupiącą skórką czy pieczone w piekarniku ziemniaki? W szybkowarze nie osiągniesz efektu przyrumienienia skórki, ponieważ bazuje on przede wszystkim na duszeniu i gotowaniu pod wysokim ciśnieniem.
Szybkowar czy wolnowar? Jaka jest różnica?
Szybkowar i wolnowar to dwa przeciwieństwa, którym jednak przyświeca to samo zadanie - zrobić pyszny obiad bez dużego wysiłku.
Wolnowar to urządzenie elektryczne, które posiada (najczęściej) dwa tryby pracy: low oraz high. Low oznacza niską temperaturę pracy, high - wyższą. Tak, wolnowar pozwala na dokładną kontrolę temperatury, w jakiej będzie gotowało się danie. W szybkowarach nie masz tej możliwości.
Jaki jest czas gotowania w wolnowarze? To zależy. :) Jednak nie krócej niż parę godzin. Mięsne potrawy czy rosół mogą gotować się nawet 16h! Wszystko jednak nadal odbywa się całkowicie bez Twojego nadzoru i ingerencji.
Wolnowary będą zdecydowanie lepszym wyborem dla osób, którym bliskie jest życie i gotowanie w stylu slow. Takie właśnie jest gotowanie z wolnowarem.
Szybkowar czy parowar? Które rozwiązanie będzie lepsze?
Oba rozwiązania są dla fanów niskokalorycznych i lekkostrawnych potraw, bo nie potrzebujesz tłuszczu do gotowania. Na co się zdecydować - na szybkowar czy parowar?
Parowar pozwala na gotowanie na parze.
Szybkowar czy jest bezpieczny - rozwiewamy obawy
Szybkowar pracuje pod ogromnym ciśnieniem. Nic dziwnego, że pojawiają się pogłoski, że jego używanie jest niebezpieczne. Czy tak faktycznie jest?
Używanie szybkowara jest niebezpieczne, jeśli nie stosujesz się do instrukcji i zaleceń producenta. Wypadki biorą się najczęściej z nieprzestrzegania podstawowych zasad używania sprzętów.
Nie możesz umieszczać folii aluminiowej ani metalowych naczyń w kuchence mikrofalowej, żeby nie doprowadzić do iskrzenia. Podobnie używanie szybkowaru wiąże się z pewnymi zakazami. W szybkowarze nie możesz umieszczać drobnoziarnistych produktów czy mleka zamiast bulionu/wody. Pamiętaj o tym i o innych zaleceniach producentach - to klucz do bezpiecznego używania szybkowaru.
Szybkowar czy jest zdrowy? Czy jedzenie z parowaru jest zdrowe?
Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowszą alternatywą od tradycyjnego gotowania? Tak!
Jedzenie z szybkowaru jest bardziej dietetyczne, posiada więcej składników odżywczych. Co więcej, szybkowar dla cukrzyka to dobry pomysł. Sprawdzi się także jako pomoc podczas odchudzania, bo nie wymaga tłuszczu do przygotowywania. Chcesz, żeby Twoje danie z szybkowara było lekkostrawne? Zrezygnuj z czerwonego i tłustego mięsa a dodaj więcej warzyw.
Który szybkowar wybrać? Podsumowanie
Używanie szybkowarów ma praktycznie same plusy - jest szybkie, łatwe, a fani zaawansowanych sprzętów znajdą dla siebie także wielofunkcyjne modele elektryczne. Mamy nadzieję, że namówiliśmy Cię na szybkowar do swojej kuchni. W końcu zyskasz trochę czasu na ulubioną książkę, zabawę z dziećmi czy po prostu… odpoczynek. Garnek ciśnieniowy zrobi obiad za Ciebie.
posiadam tefal secure neo i zgodze sie ze jest dosc ciezki ale i tak go lubie