Close

Jaki kombiwar wybrać? Ranking i porady przy wyborze

Kombiwar nie cieszy się wielką popularnością tak jak parowary, multicookery czy chociażby szybkowary. A całkiem niesłusznie. Kombiwary, inaczej nazywane kuchenką halogenową, to urządzenia to fantastycznym stosunku ceny do funkcjonalności. Pozwalają na pieczenie, grillowanie, smażenie, a nawet gotowanie na parze. A wszystko to w jednym, żaroodpornym naczyniu, które na dodatek jest niezwykle łatwe w czyszczeniu. Na co zwrócić uwagę przed zakupem kombiwara? Jakie potrawy możesz w nim przygotować? Sprawdź nasz poradnik zakupowy!

Ranking kombiwarów

Najlepszy kombiwar
Drugi wybór
Trzeci wybór
Najlepsza alternatywa

Co to jest kombiwar? Czy warto go kupić?

Co kryje się za tą tajemniczą nazwą? Z czego składa się klasyczny kombiwar i co da Ci posiadanie go w kuchni? Odpowiedzi na te pytania poznasz już za chwilę.

Kombiwar – co to jest?

Kuchenka halogenowa, czyli inaczej kombiwar, to urządzenie, które pojawiło się w kuchniach jako bardziej zaawansowana wersja prodiża popularnego w latach osiemdziesiątych. Kombiwar to w zasadzie elektryczny piekarnik z funkcją termoobiegu, grillowania, podgrzewania, a nawet smażenia.

Co daje kombiwar?

Kombiwar halogenowy to fantastyczne urządzenie na każdą kieszeń, które z powodzeniem zastąpi w domu piekarnik z termoobiegiem, gdyż działa na podobnej zasadzie. Kombiwar jest wyposażony (z reguły) w halogenową grzałkę oraz wentylator. Grzałka odpowiada za wytworzenie ciepła. Wentylator, natomiast, zajmuje się równomiernym rozprowadzeniem gorącego powietrza wewnątrz całego pojemnika. To właśnie wentylator odpowiada za wykreowanie równomiernego obiegu powietrza, który z każdej strony otula Twoją potrawę i perfekcyjnie ją opieka. Co więcej, wykorzystanie grzałki pozwala na o wiele szybsze nagrzanie, a więc i szybsze przygotowanie potraw niż w klasycznym piekarniku.

Kombiwar składa się takich elementów jak:

  • okrągły pojemnik do pieczenia
  • pokrywa
  • termostat do regulacji temperatury
  • minutnik odmierzający czas
  • podstawa

Kombiwar może posiadać w zestawie także gadżety, które ułatwiają przygotowywanie konkretnych potrawy. W zależności od modelu natkniesz się na szczypce, niski lub wysoki ruszt, specjalny pierścień zwiększający pojemność naczynia lub stojak na pokrywę czy stojak na chleb.

Czy warto mieć kombiwar w swojej kuchni?

Zdecydowanie warto. Kombiwar to typowe budżetowe urządzenie, które przyrządza potrawy w błyskawicznym tempie. Co więcej, efekt stopnia wypieczenia, jaki daje, jest porównywalny z najlepszymi piekarnikami. Każda potrawa jest równomiernie wypieczona, a to nie jedyna funkcja, jaką daje to urządzenie. To świetny wybór dla małych rodzin, które z różnych względów nie posiadają pełnowymiarowego piekarnika lub po prostu nie chcą go mieć.

Jakie wyróżniamy rodzaje kombiwarów?

W przypadku kombiwarów wyróżnia się kombiwar halogenowy i tzw. “zwykły”. Oba rodzaje kombiwarów posiadają grzałkę, która zamienia energię elektryczną na ciepło. Czym różnią się więc kombiwary elektryczne od halogenowych? Otóż posiadają inny rodzaj grzałki. Jak sama nazwa wskazuje piekarniki halogenowe posiadają grzałkę halogenową, natomiast elektryczne – tradycyjną grzałkę elektryczną.

Kombiwar halogenowy czy zwykły?

Teoretycznie wyróżnia się właśnie wspomniane dwa rodzaje urządzeń – kombiwary elektryczne i halogenowe. Jednak w praktyce sklepy oferują już tylko wyłącznie opiekacze halogenowe. Zwykłe kombiwary elektryczne nie są już praktycznie produkowane, gdyż stosowane w nich grzałki stały się przestarzałe i niewydajne w porównaniu do nowoczesnych grzałek halogenowych.

Jaki kombiwar wybrać? Ranking kombiwarów

1. Pojemny kombiwar halogenowy Lund 67641

kombiwar halogenowy Lund 67641

Halogenowy kombiwar firmy Lund to popularny model nie tylko ze względu na swoją pojemność, ale także przystępną cenę. Za mniej niż 150 złotych otrzymasz piekarnik halogenowy o maksymalnej pojemności aż 17 l i mocy na poziomie 1400 W. Zakres temperatury tego modelu wynosi od 65°C do 250°C, natomiast jego czas pracy wynosi maksymalnie 60 minut. Kombiwar Lund pozwala na pieczenie z termoobiegiem, gotowanie bez dodatku tłuszczu, gotowanie na parze i grillowanie.

Jakie akcesoria znajdziesz w zestawie? Są to m.in. dolny i górny ruszt, pierścień ze stali nierdzewnej oraz stojak na chleb i pokrywę.

Zalety
świetna cena w stosunku do jakości
obsługa kombiwaru jest niezwykle prosta i intuicyjna
urządzenie pozwala na pieczenie, grillowanie, jak i podgrzewanie
w zestawie znajdziesz stojak na pokrywę, dwa ruszty oraz szczypce
Wady
kombiwar nie pozwala na ustawienie temperatury niższej niż 60°C, a więc nie pozwala na stopniowe rozmrażanie potraw


ZOBACZ TEŻ: Jaki szybkowar wybrać? Rodzaje, ranking i porady


2. Esperanza Quasar – biały kombiwar o dużej pojemności

Esperanza Quasar - biały kombiwar o dużej pojemności

Kombiwar od Esperanzy to eleganckie, białe urządzenie o mocy 1200 – 1400 W i cenie niecałych 100 złotych. Ogromną zaletą tego modelu jest jego zakres temperatur, który wynosi od 0°C do 250°C, co daje możliwość nawet pełnego rozmrażania. Posiada także standardowy czas pracy, który nie przekracza 60 minut. Model Quasar wyposażony jest w szklaną misę o maksymalnej pojemności 18 litrów. W zestawie znajdziesz górną i dolną kratkę do pieczenia, szczypce oraz pierścień do powiększania pojemności.

Zalety
Quasar to budżetowy i intuicyjny w obsłudze kombiwar
posiada duży zakres temperatur wynoszący od 0°C do 250°C, dzięki czemu pozwala na rozmrażanie bez nadmiernego podgrzewania produktów
pozwala na pieczenie, grillowanie, duszenie i gotowanie na parze
jest wyposażony w awaryjny wyłącznik
uchwyty wykonano z materiału, który się nie nagrzewa
Wady
użytkownicy narzekają na słabej jakości elementy plastikowe

3. Botti 6O5895 – tani kombiwar halogenowy o dużej mocy

Botti BW7503 - tani kombiwar

Kolejnym modelem domowego kombiwara halogenowego jest 6O5895 od mniej popularnej firmy Botti.  Ten model również zasługuje na uwagę, a między innymi ze względu na swoją wysoką moc, która wynosi 1400 W. Umożliwia regulację temperatury od 0°C do aż 250°C, dzięki czemu umożliwia stopniowe rozmrażanie składników. Maksymalny zakres czasu wynosi standardowe 60 minut. Dodatkowe lampki kontrolne i sygnał dźwiękowy informują Cię o nagrzaniu się kombiwara lub zakończonej pracy. Nie możemy zapomnieć o pojemnej misie, która pomieści maksymalnie 18 litrów. Do jej produkcji zastosowano wytrzymałe i odporne na temperatury szkło żaroodporne.

Zalety
kombiwar posiada zakres temperatur od 0°C do 250°C, co daje możliwość rozmrażania bez utraty walorów smakowych
umożliwia pieczenie, grillowanie, podsmażanie i gotowanie na parze
posiada uchwyt do przenoszenia wykonany z materiału, który się nie nagrzewa
posiada wyłącznik bezpieczeństwa
Wady
użytkownicy narzekają na elementy plastikowe, które mogą pęknąć
produkt jest trudno dostępny stacjonarnie

4. Halogenowy kombiwar od First Austria – FA5030-1

Halogenowy kombiwar od First Austria - FA5030-1

Model FA 5030 to biały kombiwar od firmy First Austria. Ten kombiwar, podobnie jak inne modele w naszym rankingu, wykorzystuje grzałkę halogenową oraz wiatrak do rozprowadzania powietrza. Urządzenie First Austria posiada także podobną moc na poziomie 1400 W. Jego maksymalna pojemność wynosi jednak 17 litrów, a zakres temperatur na termostacie waha się od od 65°C do 250°C. Maksymalny czas, jaki możesz ustawić na timerze w tym modelu, to także 60 minut. Oprócz urządzenia, zestaw obejmuje podstawowe wyposażenie, czyli ruszt wysoki i niski.

Zalety
posiada dużą moc na poziomie 1400 W
jest cichy i nie przeszkadza podczas pracy
posiada program do samoczyszczenia, co oszczędza czas spędzony w kuchni
Wady
mniejsza pojemność od innych modeli w niższej cenie
najniższa temperatura kombiwaru wynosi 65°C, co nie pozwala na stopniowe rozmrażanie produktów
stosunkowa wysoka cena w porównaniu do innych firm

5. Camry 6305 – kombiwar elektryczny z wyłącznikiem bezpieczeństwa

Elektryczny kombiwar od Camry to model, który może poszczycić się nieco mniejszą mocą 1300 W niż reszta w zestawieniu. Warto jednak zwrócić uwagę na jego pojemność, która wynosi maksymalnie 18 litrów. Posiada duży zakres temperatury od  0°C do 250°C, co daje większe możliwości podczas gotowania. Timer standardowo możesz ustawić na maksymalnie godzinę.

Zalety
posiada duży zakres temperatur (0°C do 250°C)
wyposażony w solidną i trwałą misę ze szkła żaroodpornego
dodatkowo bezpieczeństwo podnosi awaryjny przycisk
wyposażony w podświetlane diody, które sygnalizują gotowość urządzenia do pracy
Wady
nieznacznie niższa moc urządzenia
cena o wiele wyższa od innych modeli o podobnych parametrach

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kombiwaru?

Kombiwar jest prosty w obsłudze, a jego budowa nie jest skomplikowana. Nie zmienia to jednak faktu, że istnieją pewne parametry, które pozwolą Ci wybrać najlepszy kombiwar do swojej kuchni. Na co musisz zwrócić uwagę?

Moc

Im wyższa moc urządzenia, tym szybciej będzie się on nagrzewał, a Ty szybciej zrobisz ulubione danie. Warto więc wybrać kombiwar o wysokiej mocy. Współczesne piekarniki halogenowe oferują moc na poziomie od 1200 do 1500 W. Często dają także możliwość jej regulacji.

Pojemność

Każdy kombiwar posiada pojemnik lub misę, w której umieszczasz wszystkie składniki. Pojemność jest więc kluczowa, jeśli chodzi o ilość przygotowanej potrawy. Im większa misa, tym więcej jedzenia możesz przygotować na raz. W zależności od modelu znajdziesz urządzenia o pojemności od 12 do nawet 19 litrów.

Regulacja czasu pracy i temperatury

Czas i temperatura to kluczowe elementy podczas pieczenia dań. Urządzenia posiadają najczęściej intuicyjne pokrętła, które szybko pozwalają na dostosowanie temperatury i długości pieczenia. Zakres temperatury wynosi od 0°C do nawet 250°C, natomiast czas pracy najczęściej nie przekracza 60 minut.

Wbudowane funkcje

Kombiwary służą przede wszystkim do pieczenia. gotowania, grillowania, smażenia lub rozmrażania. To standardowe funkcje oferowane przez niemal wszystkie modele. Są jednak dodatkowe funkcje, które posiadają tylko niektóre z nich. Mowa o funkcji auto czyszczenia pojemnika lub zakończenie pieczenia oznajomione sygnałem dźwiękowym.

Wyposażenie w zestawie

Jakie dodatkowe wyposażenie znajdziesz w tym urządzeniu? Mogą to być górne lub dolne kratki do pieczenia, szczypce, a nawet pierścień, z którym zyskasz parę litrów dodatkowej pojemności. Zdarza się, że producenci dodają takie akcesoria jak stojak na pokrywę bądź na chleb.

Zabezpieczenia

Dodatkowe zabezpieczenia są niezwykle ważne w przypadku wszystkich urządzeń elektrycznych. Na jakie zabezpieczenia w szczególności zwrócić uwagę? Pamiętaj o wyłączniku bezpieczeństwa, który pozwoli Ci zatrzymać pracę kombiwaru, jeśli dojdzie do niebezpiecznej sytuacji w kuchni. Zwróć uwagę także na izolowane termicznie uchwyty i wysokiej klasy żarooodporne szkło, które nie pęknie nawet pod wpływem wysokich temperatur.           

Jak używać kombiwaru

Jak używać kombiwaru? Kilka wskazówek dla nowych użytkowników

Używanie halogenowego kombiwaru wcale nie jest takie skomplikowane. Wszystko dlatego, że temperaturę i czas dostosujesz za pomocą dwóch pokręteł – zupełnie jak w tradycyjnym piekarniku. Jednak jak wygląda używanie takiego kombiwara? To bardzo proste, sprawdź!

Kombiwar – jak go używać?

Używanie każdego urządzenia, także kombiwara, powinieneś zacząć od dokładnego przestudiowania instrukcji obsługi. To właśnie w niej znajdziesz wszystkie wskazówki i przeciwwskazania, które pomogą Ci używać go efektywnie i bezpiecznie.

Przed pierwszym użyciem pamiętaj o dokładnym przetarciu wnętrza misy za pomocą wilgotnej ściereczki. Następnie wytrzyj go do sucha za pomocą suchej ściereczki. Umieść wewnątrz misy ruszt:

  •  wysoki, jeśli pieczesz dużą porcję mięsa np. całego kurczaka lub potrawy w wysokim naczyniu
  • niski ruszt, jeśli pieczesz potrawy w niskim naczyniu tj. forma do ciasta lub zależy ci na potrawie jak z grilla

Na ruszcie umieść wszystkie składniki w naczyniu lub na folii aluminiowej posmarowanej niewielką ilością oleju. Jeżeli zależy Ci na efekcie gotowania na parze, pamiętaj o dodaniu wody na dno naczynia. Na koniec ustaw odpowiednią temperaturę i czas pieczenia zgodnie ze wskazówkami z instrukcji.

Do czego służy?

Prawdopodobnie już się zorientowałeś, że kombiwar to niesamowicie wielofunkcyjne urządzenie. Przyjrzyjmy się zatem bliżej zastosowaniu, które znajdzie u Ciebie w kuchni. Czy kombiwar nadaje się tylko do pieczenia? Zdecydowanie nie!

Kombiwar do pieczenia

Kombiwar służy przede wszystkim do pieczenia – z powodzeniem zastępował i nadal zastępuje piekarnik z termoobiegiem. Z jego pomocą możesz przyrządzić zarówno białe i czerwone mięso, jak i pieczywo – chleb, bułki, rogaliki lub świetnie wypieczoną pizzę. Oprócz wytrawnych pieczeni, z powodzeniem zrobisz w nim także słodkości – ciasta, ciasteczka lub wymagającą bezę. Możesz w nim piec przy pomocy rękawa, na ruszcie lub w samym naczyniu dołączonym do zestawu.

Kombiwar do grillowania

Nie masz piekarnika, ale marzą Ci się szaszłyki jak z grilla? Kombiwar sprawdzi się do przygotowywania grillowanych potraw. Szukaj kombiwarów z wysokim rusztem, na którym ułożysz zamarynowane mięso lub warzywa. Temperatura w przypadku grillowania powinna wynosić więcej niż 200°C.

Kombiwar do smażenia

W tym urządzeniu możesz przygotowywać także smażone potrawy z dodatkiem tłuszczu lub całkowicie go pozbawione. Z powodzeniem zrobisz w nim frytki, chrupiący bekon, tradycyjne kotlety mielone lub nowoczesne kotlety z soczewicy.

Kombiwar do rozmrażania

Kombiwary mogą zastąpić mikrofalówkę podczas rozmrażania żywności. Pamiętaj jednak, że rozmrażanie powinno być przeprowadzone w stosunkowo niskiej temperaturze, aby przypadkiem nie ugotować mięsa czy warzyw podczas tego procesu. Wybierz więc ten, który ma możliwość podgrzewania w temperaturze poniżej 60°C.

Kombiwar do podgrzewania

Możesz w nim także podgrzewać jedzenie, zupełnie tak jak w mikrofalówce lub w pełnowymiarowym piekarniku. Jednak kombiwar zrobi to o wiele szybciej i z mniejszym zużyciem energii niż klasyczny piekarnik. Nie musisz już uruchamiać ogromnej kuchenki, aby podgrzać porcję dla jednej, dwóch osób. Sprawdzi się on w tym wypadku o wiele lepiej!

Co można ugotować w kombiwarze?

Co można ugotować w kombiwarze? Kilka pomysłów

Zacznijmy od tego, że w kombiwarze możesz ugotować praktycznie wszystko, co normalnie przyrządziłbyś w piekarniku. A to oznacza, że możesz upiec, grillować lub udusić w rękawie warzywa, strączki, wieprzowinę, wołowinę drób oraz ryby. Każdy ze składników możesz przyrządzić na dwa sposoby – w folii aluminiowej, w żaroodpornym naczyniu,  we wspomnianym już rękawie lub bezpośrednio na ruszcie.

Na ruszcie najlepiej jest przygotowywać potrawy, które mogą (a nawet muszą) być dobrze wypieczone – grillowane kiełbaski, pieczywo, frytki, pizza, tosty lub szaszłyki. W folii dobrze jest umieścić ryby (np. filet z pstrąga lub łososia z cytryną i ziołami), a także nadziewane kotlety z wieprzowiny i pieczeń rzymską. Nie możesz zapomnieć o słodkościach czyli tartach, babce piaskowej i drożdżówkach. W tym wypadku naprawdę ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia!

Kombiwar czy warto? Wady i zalety kombiwarów

Kombiwar, tak jak każde urządzenie, ma swoje wady i zalety, które warto rozważyć przed sfinalizowaniem zakupu. Czy warto kupić kombiwar? Sprawdźmy!

Zalety
kombiwar jest niedrogi – jego cena z reguły nie przekracza 200 złotych
zajmuje o wiele mniej miejsca niż tradycyjny piekarnik, dlatego świetnie sprawdzi się w małych kuchniach
opiekacz halogenowy z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piekarnik, gdyż posiada te samą funkcję pieczenia i podgrzewania
kombiwar posiada efektywną funkcję termoobiegu, dzięki czemu wszystkie potrawy robią się błyskawicznie
jest prosty w obsłudze nawet dla laików
wiele kombiwarów posiada funkcję samoczyszczenia, której nie posiadają tradycyjne piekarniki
Wady
kombiwar jest o wiele mniejszy niż tradycyjny piekarnik, dlatego może nie sprostać potrzebom dużej rodziny

Co będzie lepsze – kombiwar czy szybkowar?

Zarówno kombiwar, jak i szybkowar to urządzenia do gotowania. Szybkowar to bohater wszystkich dań jednogarnkowych i zup. Świetnie radzi sobie nawet z wymagającą czasu wołowiną, która z szybkowaru wyjdzie miękka w czasie krótszym niż godzina. Niestety, szybkowar nie daje możliwości upieczenia szaszłyków jak z grilla lub kurczaka z chrupiącą skórką.

Jeżeli szukasz gadżetu do kuchni, który zastąpi Ci przede wszystkim piekarnik – kombiwar będzie lepszym wyborem. Zależy Ci na szybkich i treściwych daniach jednogarnkowych? Szybkowar jest dla Ciebie! A więcej na temat szybkowarów elektrycznych i gazowych dowiesz się z naszego poradnika zakupowego i rankingu szybkowarów.

Co wybrać do kuchni – kombiwar czy parowar?

Parowar to bardzo popularne urządzenie do kuchni. Wszystko dlatego, że najczęściej decydują się na niego osoby odchudzające się oraz osoby będące na lekkostrawnej diecie ze względu na problemy zdrowotne. Parowar do przygotowywania potraw zawsze wykorzystuje parę wodną z podgrzanej wody. Dostępny jest w wersji elektrycznej bądź tradycyjnej – na kuchenkę.

Podobnie jak szybkowar, parowar nie daje możliwości pieczenia ani grillowania, a jedynie gotowania na parze. Jeśli tego szukasz – parowar nie będzie dla Ciebie. Osoby zainteresowane fit daniami o niskiej kaloryczności zdecydowanie powinny zainwestować w dobry parowar. Jaki wybrać? Wszystkiego dowiesz się w naszym poradniku zakupowym o parowarach.

Kombiwar czy multicooker – co powinieneś wybrać?

Multicooker to wielofunkcyjne urządzenie, którego cena potrafi wielokrotnie przewyższyć cenę elektrycznego piekarnika. Jednak wyższa cena związana jest z wieloma funkcjami. Multicooker nie tylko ugotuje za Ciebie potrawę, ale także zajmie się przygotowywaniem większości potrzebnych składników. Dzięki wbudowanym programom, gotowanie staje się proste i nie zajmuje wiele czasu.

Multicooker posiada opcję zarówno pieczenia, duszenia, ale także gotowania na parze i smażenia. Cała obsługa odbywa się za pomocą elektronicznego panelu sterowania, który może być nie lada wyzwaniem dla osób niezaznajomionych z nowinkami technicznymi. Kombiwar jest o wiele prostszy w obsłudze, tańszy, a oferuje sporą ilość funkcji.


ZOBACZ TEŻ: Ryżowar – jaki wybrać?


Jaki kombiwar wybrać? Podsumowanie

Wybór kombiwara nie jest wcale trudny, a z pewnością teraz stał się o wiele łatwiejszy! Opiekacz halogenowy zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi – to urządzenie, które świetnie sprawdzi się w małych kuchniach. Na pewno docenią go osoby, które nie lubią wieloetapowego gotowania i zbyt skomplikowanych urządzeń do gotowania. Kombiwar łączy w sobie wszystkie cechy, dzięki czemu jest fantastycznym gadżetem do kuchni w niesamowicie niskiej cenie!

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sylasyla
sylasyla
7 dni temu

w mieszkaniu które wynajmowalismy nie bylo piekarnika
zainwestowalismy w kombiwar i byl to najlepszy wybor!!

BasiaD
BasiaD
7 dni temu

Mamy w domu kombiwar botti i lubię z niego korzystać

greczynka33
greczynka33
7 dni temu

Cenię sobie mój kombiwar za funkcję samooczyszczenia, bardzo przydatne 😀

Zamknij