Close

Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Ranking i porady

Śniadanie. Obiad. Kolacja. Od święta i na co dzień. Deska do krojenia musi być w każdej kuchni. Bez niej nie uda się żaden profesjonalny mise en place ani nawet szybkie siekanie cebuli na jajecznicę. Jaką deskę do krojenia wybrać, aby pasowała do potrzeb, była higieniczna i wygodna w użyciu? Poznaj najpopularniejsze deski do krojenia i wybierz idealną dla siebie.

Śniadanie. Obiad. Kolacja. Od święta i na co dzień. Deska do krojenia musi być w każdej kuchni. Bez niej nie uda się żaden profesjonalny mise en place ani nawet szybkie siekanie cebuli na jajecznicę. Jaką deskę do krojenia wybrać, aby pasowała do potrzeb, była higieniczna i wygodna w użyciu? Poznaj najpopularniejsze deski do krojenia i wybierz idealną dla siebie.

Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Jakie są rodzaje?

Zacznijmy od rodzajów desek do krojenia. Jakie rodzaje desek do krojenia są najpopularniejsze w polskich kuchniach?

Deska do krojenia drewniana

Jedne z najczęściej spotykanych desek w niemal każdej kuchni. Deski do krojenia z drewna są niezwykle ekologiczne, gdyż produkuje się je z naturalnego, odpowiednio obrobionego drewna. Jest też bezpieczna dla noży Co ciekawe, naturalne drewno ma niesamowite właściwości bakteriobójcze

Z jakiego drewna najczęściej robi się deski do kuchni?

  • bambus
  • dąb
  • buk
  • akacja
  • grusza

Pamiętaj! Drewniane deski muszą być odpowiednio czyszczone i od razu dokładnie osuszone. Wilgoć na powierzchni drewna tworzy idealne warunki dla bakterii i pleśni. Może też powodować odkształcanie się deski, a nawet jej pękanie.

Deska bambusowa do krojenia wybierana jest najczęściej. Chociaż nie jest ona zwykłą deską drewnianą, to często tak jest klasyfikowana. Powstaje ze sprasowanej trawy bambusowej. Co ją wyróżnia to niska cena, duża lekkość i niezwykła odporność na wilgoć. Nie pęka i nie odkształca się tak łatwo, a bakterie nie wnikają w głębsze warstwy.

Szklana deska do krojenia

Deski kuchenne wykonane ze szkła są niezwykle higieniczne i łatwe do utrzymania w czystości. Są nieco cięższe, co rekompensują antypoślizgowe nóżki, chroniące przed przesuwaniem się deski podczas krojenia. Ich odporność na bakterie sprawia, że są uniwersalne - świetnie sprawdzają się do krojenia oraz do serwowania przekąsek. Niestety, mogą powodować tępienie się ostrzy.

Kamienne deski do krojenia

Deski marmurowe i granitowe zaliczane są do desek kamiennych. Ze wszystkich desek są najcięższe oraz najmniej poręczne. Wyróżniają się jednak niesamowitą odpornością na wysokie temperatury, dlatego mogą służyć do krojenia lub jako podkładka na gorące naczynia

Nadają luksusowego i nowoczesnego charakteru jadalni i kuchni. Nic dziwnego - ich cena potrafi być naprawdę wysoka. Ogromną zaletą desek kamiennych jest także ich odporność na wnikanie bakterii i grzybów, co zmniejsza szansę na zatrucie pokarmowe. Niestety tępi noże.

Deska do krojenia plastikowa

Najtańsza i dostępna w każdym dyskoncie. Wszystko dlatego, że są lekkie i cienkie. Łatwo znaleźć na nie miejsce w szufladzie. Nie tłuką się i nie tępią noży. Niestety, na plastikowej desce z czasem pojawiają się zarysowania. Po pierwsze nie wygląda to estetycznie, a po drugie stanowi świetne miejsce do rozwoju bakterii i pleśni. Plastikowe deski do krojenia warto regularnie wymieniać, co niestety odbija się negatywnie na środowisku.

Deska do krojenia ceramiczna

Ceramiczne deski do krojenia nie są często spotykane. Warto jednak się nimi zainteresować ze względu na kwiatowe ornamenty. Dbałość o detale sprawiają, że deski ceramiczne do krojenia są cenionym gadżetem do serwowania przekąsek na ciepło i zimno. Niestety, bardzo łatwo się tłuką, a ostrze ślizga się po ich powierzchni, dlatego łatwo o skaleczenie.

Jak wybrać deskę do krojenia? Na co zwrócić uwagę?

Deska krojenia przydaje się na co dzień przy każdym posiłku. Możesz kupić pierwsza lepszą deskę w supermarkecie i zaraz wyrzucić ją do śmieci. Możesz też sprawdzić, na co zwrócić uwagę, aby następnym razem kupić deskę idealną.  

Wymiary

Rozmiary desek do krojenia są naprawdę różne. Począwszy od małych desek po bardzo duże o szerokości 50 cm i więcej. Duże deski do krojenia świetnie sprawdzają się do:

  • wyrabiania ciast
  • krojenia dużych kawałków mięsa 
  • filetowania ryb
  • krojenia dużej ilości warzyw.

Niestety, duża deska do krojenia wymaga też dużego blatu, aby praca na niej była bezpieczna i wygodna. Jeśli dysponujesz małą kuchnią, wybierz mniejszą, uniwersalną deskę, która idealnie nada się do codziennego gotowania bez konieczności robienia przemeblowania w kuchni.

Materiał i jakość wykonania

Poznałeś już rodzaje desek do krojenia. Sam więc widzisz, że ilość dostępnych materiałów jest aż przytłaczająca. Jeśli nie jesteś wymagającym kucharzem, świetnie sprawdzi się deska z tworzywa sztucznego, bambusa albo ze szkła. Te deski są bardzo uniwersalne i podołają każdym warunkom.

Ekskluzywnym, wielofunkcyjnym, ale bardzo ciężkim dodatkiem są deski do krojenia z granitu i marmuru. Ich wysoka jakość wykonania jest jednak odpowiednio droższa. Warto w nie zainwestować nie tylko ze względu na wygląd. Są niesamowicie funkcjonalne - sprawdzą się przy krojeniu i serwowaniu.

Kształt deski do krojenia

Okrągłe, prostokątne, asymetryczne lub w kształcie serca. Deski do krojenia mogą mieć przeróżne kształty. Jaki wybierzesz zależy w zasadzie od Twoich upodobań. Pamiętaj jednak, że deska z uchwytem jest zawsze wygodniejsza niż deska do krojenia bez uchwytu.

Przeznaczenie do mycia w zmywarce

Masz zmywarkę? Poszukaj zatem desek do krojenia, które zmywarka może umyć za Ciebie. Miej na uwadze, że deski drewniane się do tego bezwzględnie nie nadają. Mycie w zmywarce szybko je zniszczy.

Antypoślizgowe nóżki

Odpowiedni materiał to tylko część sukcesu. Antypoślizgowe nóżki to niepozorny dodatek, który jednak zmienia całkowicie przyjemność gotowania. Każda deska w nie wyposażona jest stabilna, nie ślizga się nawet na wilgotnym blacie. Nie ma więc ryzyka, że przy krojeniu przypadkiem omsknie Ci się nóż i zamiast w marchewkę, trafi w palec. Zdecydowany must-have!


ZOBACZ TEŻ: Jaki nóż kuchenny wybrać?


Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Porównanie i ranking

1. Duża deska do krojenia z drewna bambusowego

Klasyczna deska do krojenia o wymiarach 32 x 22 cm. Podobnie jak poprzedni model, jest całkowicie wykonana z bambusa, który cechuje się odpornością na pękanie i wchłanianie wilgoci. Co więcej, deska jest wykonana z dużą starannością; jest doskonale wyprofilowana i nie kołysze się. Praktycznym dodatkiem jest metalowe oczko do powieszenia deski na suszarce.

Zalety
zbudowana z estetycznym, niebanalnych sęków
drewno bambusowe jest odporne na uszkodzenia i wilgoć
wyposażona w metalową obręcz przydatną podczas suszenia i przechowywania na relingu
Wady
deska ma dużą powierzchnię, a więc zajmuje dużo miejsca
jest dość ciężka i nieporęczna

2. Obrotowa deska do krojenia i serwowania dań

Deska z eleganckiego drewna bukowego o wyraźnych sękach. Jej średnica to 35 cm. Dzięki okrągłemu kształtowi i obrotowemu mechanizmowi, świetnie sprawdzi się nie tylko do krojenia, ale także do serwowania pizzy, wędlin i serów. Niestety, deska jest wykonana z buku, a nie z bambusa, co może przekładać się na jej mniejszą żywotność.

Zalety
sprawdzi się do krojenia i serwowania przekąsek na spotkaniach
funkcja obrotowa pozwala na wygodne podawanie dań
coś jeszcze
Wady
drewno bukowe jest mniej odporne na wilgoć nić bambus
obrotowy mechanizm może utrudniać krojenie na desce

3.Zestaw marmurowych desek do krojenia MatMay

Zestaw marmurowych desek do krojenia MatMay

Komplet czterech desek do kuchni wykonanych z tworzywa sztucznego imitującego marmur. Deski wyposażone są w praktyczny stojak, który ułatwia ich przechowywanie w kuchni. Każda z desek ma inny odcień marmuru, jednak wszystkie mają ten sam rozmiar - 29 x 19,5 cm.

Deski są odporne na temperaturę do 130°C, a ponadto można je szybko i łatwo umyć w zmywarce. Pomimo dużych rozmiarów są niezwykle lekkie i poręczne. Jeśli szukasz zestawu do oddzielnego przygotowywania mięs, warzyw i ryb, ten zestaw będzie najlepszy.

Zalety
aż 4 deski w komplecie, a każda z nich posiada inny odcień szarości
lekkie i poręczne
nie tępią noży
można je myć w zmywarce
dodatkowy stojak ułatwia przechowywanie nawet na małych przestrzeniach
Wady
deski mogą się ślizgać na blacie
z czasem mogą pojawiać się na nich wyżłobienia od noża

4. Practic Vegana - komplet desek kuchennych różnej wielkości

Practic Vegana - komplet desek kuchennych różnej wielkości

Zestaw trzech desek do krojenia z tworzywa sztucznego. Deski mają różną wielkość, co czyni je bardzo uniwersalnymi. Poręczny uchwyt ułatwia przenoszenie deski, nawet jeśli znajdują się na niej produkty. W zestawie, oprócz desek w rozmiarze S, M i L, znajdziesz także stojak do przechowywania wyposażony w antypoślizgowe nóżki.

Zalety
w zestawie znajdują się aż trzy deski o różnych rozmiarach
przetestowane pod kątem obecności toksycznego BPA
nie tępi noży
poręczny uchwyt ułatwia trzymanie deski i pozwala na powieszenie jej w czasie suszenia
nie odkształca się
Wady
czarno-żółta kolorystyka nie pasuje do każdego pomieszczenia
z czasem na desce mogą pojawić się brzydkie nacięcia

5. Zestaw desek do krojenia z drewna bukowego

Kolejny komplet desek, tym razem wykonany w całości z eleganckiego drewna bukowego. Każda deska wyróżnia się inną powierzchnią roboczą. Natomiast wszystkie posiadają otwór do chwytania i wyżłobienia odprowadzające nadmiar płynów. Do zestawu dołączono drewniany stojak, z którym zadbasz o porządek w swojej kuchni.

Zalety
w komplecie aż 3 deski
każda z nich ma inną wielkość
wyżłobienia nadają unikatowego kształtu i umożliwiają odprowadzanie nadmiaru wody. drewno jest solidne i dobrze wyprofilowane
do desek dołączono praktyczny stojak
Wady
deską są dość ciężkie
drewno bukowe ma tendencję do pochłaniania wilgoci

6. Bambusowa deska do krojenia z użyteczną tacą

Deska do krojenia wykonana w całości z wytrzymałego drewna bambusowego. Jej wymiary to 35 x 25 cm. Co ją wyróżnia spośród innych modeli to obecność wysokich nóżek. Dzięki temu jest stabilna podczas krojenia i pozwala na użycie jej jako stolika śniadaniowego. W zestawie znajduje się dodatkowa metalowa taca, którą możesz schować pod deskę. Świetnie sprawdzi się jako taca na pokrojone już składniki.

Zalety
wykonana z trwałego bambusa
nie nasiąka wodą i nie odkształca się
dzięki dodatkowym nóżkom może służyć za stolik śniadaniowy
dodatkowa metalowa tacka sprawdzi się przy gromadzeniu resztek lub pokrojonych produktów
Wady
deska jest duża i nieporęczna
zajmuje dużo miejsca przy przechowywaniu

7. Zestaw bambusowych desek do krojenia AD ACCESSORIES Bamboo Eco 

Trzy deski wykonane z drewna bambusowego. Każda z nich posiada inne wymiary, jednak wszystkie są dobrze wyprofilowane. Deski dodatkowo posiadają metalowe oczko do zawieszenia w trakcie suszenia lub przechowywania. Niestety w zestawie nie znajdziesz stojaka do przechowywania.

Zalety
aż 3 deski w zestawie
każda z nich ma inny rozmiar
wykonane z dbałością i dobrze wyprofilowane
metalowe oczko pozwala na zawieszenie deski na relingu
Wady
deski są duże i trudne w przechowywaniu
mogą odbarwiać się pod wpływem produktów o intensywnych kolorach
nie sa przeznaczone do mycia w zmywarce

8. Dębowa deska STODESEK kuchenna z charakterem

Dębowa deska STODESEK kuchenna z charakterem

Prostokątna deska do krojenia w formie solidnego bloku o wymiarach 40 x 30 cm. Całkowicie wykonana z wysokiej jakości dębowego drewna. Deska została zaimpregnowana naturalnym, bezpiecznym dla zdrowia olejem, który zapobiega pochłanianiu wilgoci i pękaniu. Obustronne wycięcia w drewnie sprawdzają sie jako uchwyty przy przenoszeniu deski.  Elegancki wypalany grawer nadaje desce drogiego charakteru.

Zalety
deska jest dobrze wyprofilowana i niezwykle stabilna
została zaimpregnowana specjalnym, bezpiecznym olejem
posiada obustronne wycięcia służące jako uchwyty
idealna do nowoczesnych i rustykalnych wnętrz
Wady
deska ma duże wymiary, dlatego jest trudna w przechowywaniu
wymaga regularnej impregnacji specjalnym olejem

9. Granitowa deska do krojenia klasy premium Mg design

Granitowa deska do krojenia klasy premium Mg design

Elegancka i nowoczesna deska do krojenia w całości wykonana z granitu. Wymiary 40 x 30 cm przy grubości 2 cm dają dużą powierzchnię do pracy, chociaż deska zajmuje jednocześnie dużo miejsca. Granitowa deska do krojenia jest odporna zarówno na wysokie temperatury, jak i działanie tłuszczów czy kwasów. Nie odbarwia się i nie pochłania zapachów. Dodatkowe, antypoślizgowe nóżki na spodzie zapobiegają przed porysowaniem blatu i poprawiają stabilność przy krojeniu.

Zalety
deska wysokiej jakości z czarnego granitu
odporna na działanie tłuszczów, kwasów i odbarwianie
nie rysuje się i jest odporna na wysokie temperatury
nie odkształca się pod wpływem wody
łatwa w czyszczeniu
Wady
deska jest bardzo ciężka
kosztuje najwięcej spośród wszystkich desek
nie jest odporna na uszkodzenia mechaniczne

10. Szklana deska do krojenia AlpenBurg ze zdjęciem

Szklana deska do krojenia AlpenBurg ze zdjęciem

Wielofunkcyjna deska do krojenia o wymiarach 52 x 30 cm. W zestawie znajdziesz aż dwie deski. Każda z nich wykonana jest z łatwego w czyszczeniu szkła. Idealnie nadaje się do krojenia, a także jako pokrywa do kuchenek. Każda z desek ozdobiona jest zdjęciem przypraw i warzyw, które nadaje koloru i urozmaica wygląd kuchni.

Zalety
w zestawie znajdziesz aż dwie duże deski
hartowane szkło jest odporne na zarysowania
nie pochłania zapachów i nie odbarwia się
wyposażona w antypoślizgowe nóżki
jest łatwe w czyszczeniu - można myć deski w zmywarce
Wady
nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne
bardzo duży rozmiar nie sprawdzi się na małych blatach

11. Zestaw czarnych asymetrycznych desek do kuchni Vilde

Zestaw czarnych asymetrycznych desek do kuchni Vilde

Klasyczne, ale jednak nieszablonowe. Zestaw trzech desek Vilde do krojenia o różnych wymiarach. Każda z desek ma inny rozmiar, wszystkie jednak wykonano z tworzywa sztucznego. Dwie największe deski wyposażono w wygodny uchwyt umieszczony z boku, który dodatkowo służy do powieszenia na relingu.

Zalety
w zestawie aż trzy deski do krojenia
każda z nich jest lekka i łatwa w przechowywaniu
odporne na wysokie temperatury
poręczny uchwyt ułatwia przenoszenie i suszenie deski.
Wady
brak informacji na temat możliwości mycia w zmywarce
deska może ślizgać się po blacie

12. Kolorowe deski do krojenia w stojaku Joseph Joseph Folio

Kolorowe deski do krojenia w stojaku Joseph Joseph Folio

Zestaw czterech desek do krojenia o wymiarach 30 x 20 cm. Każda z desek wyróżnia się innym kolorem, który pozwala na używanie tylko do jednego typu produktów - zupełnie jak w gastronomii. Deski wykonane są wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Ich przechowywanie jest niezwykle łatwe ze względu na dołączony stojak.

Zalety
wykonane z tworzywa sztucznego odpornego na uszkodzenia
stalowe uchwyty nie rdzewieją
deski można myć w zmywarce
wyposażone w antypoślizgowe nóżki. różne kolory ułatwiają dobranie deski do danego rodzaju żywności
Wady
zestaw najdroższy ze wszystkich
deski mogą z czasem odbarwiać się

Czy rodzaj materiału deski do krojenia ma znaczenie?

Kupując deskę do krojenia pierwsze, na co zwracamy uwagę, to materiał. Plastikowe deski są niesamowicie lekkie, ale szybko pojawiają się na nich brzydkie ślady po nożu. Drewniane deski są bardzo uniwersalne; pasują do każdej kuchni. Niestety mogą się odkształcać, są cięższe i trudno zmyć z nich plamy z soku z czerwonych warzyw i owoców. Deski granitowe są najmniej poręczne, niesamowicie drogie, ale luksusowe i odporne na wysokie temperatury.

Materiał deski do krojenia zdecydowanie ma znaczenie. To od niego zależy, czy przenoszenie deski z miejsca na miejsce będzie prawdziwym wyciskiem dla rąk. Materiał ma wpływ także na higienę i utrzymanie deski w czystości. Niektóre materiały (np. drewno) ma tendencję do pochłaniania wilgoci, która szybko staje się pożywką dla bakterii i grzybów.

Jakie kształty desek do krojenia można znaleźć na rynku?

Najpopularniejszymi i najchętniej wybieranymi są deski:

  • okrągłe
  • prostokątne
  • kwadratowe
  • asymetryczne z rączką z jednej strony

Nie powstrzymuje to jednak producentów przed tworzeniem desek do krojenia w kształcie np. serca, jabłka czy ananasa. Popularnością cieszą się też deski do krojenia wykonane z kawałka drewna. Każda z nich posiada niebanalny, nieregularny kształt. Są unikatowe - drugiej takie z pewnością nie znajdziesz. 


ZOBACZ TEŻ: Jaka ostrzałka do noży? Ranking najlepszych ostrzałek


Czy należy stosować różne deski do krojenia poszczególnych rodzajów produktów?

Profesjonalne lokale gastronomiczne w swoich kuchniach zawsze mają sześć desek do przygotowania produktów. Każda deska ma inny kolor, dzięki czemu kucharze wiedzą, jakiej deski użyć do ryb, a jakiej do surowego drobiu. Podobne praktyki koniecznie wprowadź w swojej kuchni, gdyż...

Deska do krojenia wszystkiego to bomba biologiczna

Używanie tej samej deski do czerwonego mięsa, surowych warzyw i serów to prosta droga do zatrucia pokarmowego. Często zdarza się, że po całym popołudniu gotowania, zmywanie odkładamy na później. W ten sposób pozwalamy bakteriom namnażać się i harcować do momentu, gdy nie trafią na talerz razem ze świeżą wędliną lub surowymi warzywami.

Uniwersalne deski do krojenia - krój co chcesz

Czy warto inwestować w uniwersalną deskę do krojenia wszystkich rodzajów produktów? Jak najbardziej. Pamiętaj, że w Twojej kuchni jest miejsce na uniwersalne deski do krojenia dopóki… nie kroisz na niej zarówno produktów surowych (mięsa czerwonego, drobiu i ryb), jak i produktów spożywanych bez obróbki termicznej (chleba, wędlin, sera, warzyw).

Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Podsumowanie

Gotowanie bez odpowiedniej deski kuchennej? Kategoryczne nie! Deska do krojenia to podstawa w każdej kuchni, w której przygotowuje się chociażby kanapki z pomidorem. Koniecznie dajcie znać w komentarzach, z jakich desek najczęściej korzystacie.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij