Close

Jaką kawę mieloną wybrać? Ranking kawy mielonej

Dla jednych kawa jest zwyczajnym napojem jak każdy inny, dla innych – powodem do zrobienia sobie przerw i odpoczynku. Dobrej jakości kawa może naprawdę poprawić nasze samopoczucie, nastrój, a także pobudzić do dalszej pracy. W sprzedaży znajdziemy jednak setki różnych rodzajów kaw. Wybór tej najlepszej dla nas będzie z pewnością nie lada wyzwaniem. Warto więc zapoznać się z pewnymi cechami i podjąć świadomy wybór. Po garść ciekawych informacji, porad zakupowych, a także propozycji najlepszych produktów zapraszamy do zapoznania się z niniejszym artykułem!

Jaką kawę mieloną wybrać?

Wybór kawy mielonej powinien zależeć  przede wszystkim od naszych upodobań smakowych. W sprzedaży znajdziemy przeróżne kawy o innych aromatach. Jeśli nie wyrobiliśmy sobie jeszcze gustu smakowego, to najprawdopodobniej dobrym pomysłem będzie wypróbowanie wielu różnych rodzajów kaw i ustosunkowanie się do ich walorów. Sprzedawane wyroby pakowane są ponadto w różnej wielkości opakowania. Dobrze jest więc zacząć od najmniejszej porcji, a jeśli naprawdę polubimy dany produkt, warto będzie zakupić jego większy, bardziej opłacalny wariant. 

Wybór kawy powinniśmy uwarunkować także od rodzaju naparu, jaki najczęściej będziemy przygotowywać. Producenci podają swoje rekomendacje zwykle na opakowaniach produktów. Jedna kawa świetnie spisze się do przygotowywania kawy mlecznej, a inne do espresso. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy mielonej?

Stopień palenia

Kawy jasno palone poddawane są ogrzewaniu do temperatury ok. 200st.C. Średni stopień palenia zakłada obróbkę termiczną w 210-220 stopniach, a kawy ciemno palone powstają powyżej tego zakresu – nawet w 250 stopniach Celsjusza. Stopień palenia warunkuje jakość naszych napoi zależnie od rodzaju urządzenia, w jakim je przyrządzamy. Do ekspresów automatycznych i kolbowych najlepiej zakupić kawę średnio lub ciemno paloną. Jaśniejsze kawy dobrze się natomiast sprawdzą przy zaparzaniu w kawiarce, aeropresie, dripie czy French pressie. W tym wypadku będziemy mogli najlepiej wyczuć nuty smakowe napoju. 

Intensywność

Ten parametr jest zwykle określany w skali 1-10 i często znajdziemy go na opakowaniu kawy. Produkty o intensywności 1-4 oferują bardzo delikatny smak kawy. 5-7 na skali intensywności oznacza bogaty, jednak nieprzesadzony aromat kawy. Najmocniejsze kawy o intensywności 8-10 świetnie nadają się do przygotowania espresso o bardzo mocnym i wyraźnym aromacie. Na intensywność wpływa także rodzaj ziaren.

Rodzaj użytych ziaren

Najpopularniejsze w sprzedaży są kawy Arabica oraz Robusta. Ta pierwsza charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, a przy tym mniejszą intensywnością. Jej słodkie nuty przypominają aromat czekoladowy czy orzechowy. Robusta natomiast cechuje się bardziej gorzkim smakiem, mocniejszym aromatem i większą zawartością kofeiny. To właśnie dlatego jest ona dobrym wyborem do przyrządzania Espresso.


ZOBACZ TEŻ: Kawa ziarnista – Ranking najlepszych kaw ziarnistych


Kawa mielona która jest najlepsza? Kawa mielona ranking

1. Lavazza Qualita Oro kawa mielona 250G

Lavazza Qualita Oro kawa mielona 250G

Kawa Lavazza Qualita Oro powstała w 100% z ziaren wysokiej jakości arabiki. Dzięki temu cechuje się ona słodkim, przyjemnym aromatem. Dla wielu osób zaletą będzie jej niska zawartość kofeiny. Producent zapewnia, że ziarna użyte do palenia tego produktu, nadały owocowo-kwiatową nutę, która przypadnie do gustu wielu smakoszom kawy. Średni stopień palenia oraz intensywność 5/10 oznaczają, że ta kawa dobrze sprawdzi się w większości zastosowań. Lavazza Qualita Oro to idealny wybór do ekspresu przelewowego, kolbowego, a także kafetierki i zaparzacza tłokowego. Cena niewielkiego opakowania 250g mielonej kawy to ok. 14zł. Jest to jedyny wariant wielkości opakowania, w jakim dostępna jest ta kawa. 

Zalety
Ciekawy, przyjemny aromat
Najwyższa jakość kawy
Wady
w przypadku wariantu w puszce, opakowanie jest bardzo delikatne i podatne na wgniecenia

2. Kawa mielona Jacobs Kronung 100% Arabica 500g

Kawa mielona Jacobs Kronung 100% Arabica 500g

Kawa Jacobs Kronung to jeden z najpopularniejszych produktów w tej kategorii. Łączy ona ciekawy aromat, dużą uniwersalność i świetny stosunek jakości do ceny. Kompozycja Arabiki i Robusty sprawiła, że smak kawy Kronung jest bardzo głęboki i ciekawy. Wyczujemy w nim zarówno słodycz, ale i kwasowość charakterystyczną dla Robusty. Stopień palenia oceniono na 5/10, a intensywność jest na średnim poziomie. Będzie więc to dobra kawa do znacznej większości zastosowań. Idealny smak uzyskamy wsypując ją do ekspresu kolbowego, jak i kafetierki. Za 500-gramowe opakowanie kawy przyjdzie nam zapłacić ok. 15zł. Jest to zatem bardzo atrakcyjny koszt, biorąc pod uwagę całkiem dużą ilość kupowanego produktu. Klienci najczęściej chwalą ją za klasyczny smak.

Zalety
atrakcyjny smak
dobry stosunek ceny do jakości
Wady
niektórzy klienci narzekają na spalony zapach ziaren

3. Kawa mielona Dallmayr Prodomo 500g

Kawa mielona Dallmayr Prodomo 500g

Kawa Prodomo marki Dallmayr to najwyższej jakości Arabika, która pochodzi z Etiopii. Trwały aromat, szlachetny smak to cechy tego produktu. Producent określa stopień palenia na 3/5, a moc na średnią. Uznajemy więc tę kawę za uniwersalną, nadającą się do większości domowych zastosowań. Dodatkowym atutem jest proces uszlachetniania ziaren, który jest wykonywany tuż przed ich paleniem.  W ten sposób usuwane są wszelkie gorzkie smaki czy podrażniające nasz organizm substancje. Pół kilograma kawy mielone Dallmayr Prodomo kupimy za ok. 17zł. Jest to więc bardzo atrakcyjna cena, która plasuje ten produkt wśród jednych z najbardziej opłacalnych na rynku. 

Zalety
dobry stosunek jakość/cena
pozbawiona goryczy
100% arabika
Wady
niezbyt intensywny smak może zawieść oczekiwania niektórych klientów

4. Davidoff Fine Aroma 250g kawa mielona

Davidoff Fine Aroma 250g kawa mielona

To pozycja dla prawdziwych smakoszy kawy. Davidoff Aroma jest mieszanką ziaren arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej i Kolumbii. Smak jest wybitnie delikatny, dzięki czemu kawa pozwoli nam się odprężyć podczas chwili przerwy. Wyczujemy w niej delikatny aromat owoców. Podobnie jak w przypadku poprzednio pokazywanych produktów, ta kawa również charakteryzuje się średnią mocą i stopniem palenia na poziomie 5/10. Kawa mielona Davidoff jest polecana przede wszystkim do przyrządzania kawy czarnej, w której najlepiej odczujemy wszelkie walory smakowe omawianego produktu. Pod względem ceny ten produkt wypada nieco gorzej niż poprzednio omawiane pozycje. Za niewielką porcję 250g kawy zapłacimy około 17zł. Jeśli jednak jesteśmy smakoszami czarnego napoju, to być może warto dopłacić do tego wyjątkowego smaku.

Zalety
wyjątkowy smak z nutą aromatu owocowego
100% arabika
Wady
występuje tylko w opakowaniu 250g

5. Kawa mielona Movenpick Der Himmlische 500g

Kawa mielona Movenpick Der Himmlische 500g

To jedna z najbardziej opłacalnych propozycji w sprzedaży, jeśli poszukujemy kawy 100% Arabika. Za całkiem duże, 500-gramowe opakowanie kawy zapłacimy ok. 14zl. Nic więc dziwnego, że ten produkt to absolutny bestseller wśród kaw mielonych. W skład tej kawy wchodzi mieszanka kaw pochodzących z wielu regionów. Kawa o średniej intensywności jest pakowana natychmiast po procesie palenia, dzięki czemu zachowywany jest jej świeży aromat. Smak kawy jest słodki i delikatny, jednak znajdziemy w nim także zauważalna kwasowość. Zaparzany napar cechuje się niewielką zawartością kofeiny. Producent zaleca parzenie tej kawy w ekspresach przelewowych i kafetierkach. Ten produkt jest chwalony przede wszystkim za jego opłacalność, a także atrakcyjny smak. 

Zalety
świetny stosunek ilość i jakość / cena
idealna kawa do ekspresu przelewowego
Wady
brak wyczuwalnego aromatu czekolady

6. Lavazza Qualita Rossa kawa mielona 250g

Lavazza Qualita Rossa Kawa mielona 250g

Lavazza Qualita Rossa to mieszanka Arabiki i Robusty w stosunku 70% do 30%. Ta pierwsza pochodzi z Brazylii, a druga – z Afryki. Kawa ta charakteryzuje się wyrazistym smakiem i nieco podwyższoną ilością kofeiny – to zasługa obecności Robusty. Aromat charakteryzuje się natomiast nutą czekolady i suszonych owoców. Lavazza Qualita Rossa to idealna kawa do kawiarki i ekspresu przelewowego. Będzie ona jednak też dobrym wyborem do ekspresu kolbowego czy automatycznego. Świetnie sprawdzi się do przygotowania Cappuccino, Latte, a także oczywiście kawy czarnej. Tradycyjnie poziom intensywności określono na średni, a stopień palenia na 5/10. Koszt małego, 250- gramowego opakowania kawy mielonej Lavazza to ok. 13zł. Jest to więc produkt z wyższej półki cenowej. 

Zalety
atrakcyjny smak
podwyższona ilość kofeiny znacznie dodaje energii
Wady
dostępny wyłącznie wariant 250g

7. Lavazza Caffe Espresso 250 g kawa mielona

Lavazza Caffe Espresso 250 g kawa mielona

Ta odmiana kawy Lavazza została w 100% stworzona z ziaren Arabiki. Plantacje są zlokalizowane m.in. w Ameryce i Afryce, dzięki czemu kawa osiąga bogaty, słodkawy smak wzbogacony aromatem owoców i kwiatów. Konsekwencją braku ziaren Robusty w składzie jest niska zawartość kofeiny. Kawa Espresso Italiano powinna być więc nieco zdrowsza, jeśli pijemy duże ilości tego napoju. Producent sugeruje, że produkt ten najlepiej sprawdzi się jako kawa do ekspresu przelewowego oraz kawiarki. To także dobry wybór do French pressu i kafetierki. Lavazza Espresso Italiano może być również wykorzystywany jako kawa do ekspresu kolbowego. Cena jest stosunkowo wysoka – za niewielkie opakowanie 250g zapłacimy ok. 15zł. 

Zalety
smak łączący słodycz i aromat owocowo-kwiatowy
dostępność w mniejszych, jak i większych opakowaniach
Wady
wg niektórych klientów ta kawa ustępuje aromatem wariantowi Crema e Gusto

8. Kawa mielona PELLINI TOP 0,25 kg PUSZKA

Kawa mielona PELLINI TOP 0,25 kg PUSZKA

Kawa mielona Pellini TOP to nieco nietypowa propozycja w naszym rankingu. Polecamy ją przede wszystkim dla fanów mocniejszych kaw. Powodem tego jest stopień palenia na poziomie 7/10, a także intensywność również wynosząca 7/10. Produkt powstał w całości z ziaren Arabiki, ale w aż 8 różnych odmianach. Pellini TOP to idealna kawa do kafetierki. Bardzo dobrze sprawdzi się również w ekspresach kolbowych. Jest ona jednym z najlepszych wyborów do przygotowywania pysznego Latte i Cappuccino, a także kawy czarnej. Możemy jej użyć także do wykonania Espresso. Zawartość kofeiny oceniana jest przez producenta jako 2/10, Pellini TOP charakteryzuje się mocną słodyczą w swoim smaku – poziom 8/10. Warto zwrócić także uwagę na eleganckie opakowanie, w jakim sprzedawana jest kawa. Przypominający walec pojemnik może się nam przydać także po zużyciu jego zawartości. Cena kawy Pellini TOP 250g w puszcze to ok. 20zł.

Zalety
wyjątkowa charakterystyka smaku
wygodne i trwałe opakowanie
Wady
zdarzają się partie gorszej jakości, przypalonej kawy

9. Davidoff Rich Aroma 250g kawa mielona

Davidoff Rich Aroma 250g kawa mielona

Davidoff Rich Aroma to kawa o delikatnie podniesionym stopniu palenia. Ten został określony na 6/10 – w znacznej większości produktów w sprzedaży ma on wartość 5/10. Kawa marki Davidoff ma dzięki temu przyjemny, lekki korzenny smak z wyczuwalną kwasową nutą. To idealny wybór na kawę z mlekiem czy Espresso. W skład kawy Davidoff Rich Aroma wchodzą zarówno ziarna Arabiki, jak i Robusty. Podniosło to natężenie kofeiny w naparze, dzięki czemu kawa stała się nieco bardziej pobudzająca. W połączeniu ze średnią mocą jest to idealna propozycja na poranny napój. Koszt opakowania Davidoff Rich Aroma 250g to ok. 17zł.

Zalety
nietypowy, korzenny smak
idealny wybór na espresso
Wady
podwyższony stopień palenia może nie przypaść niektórym do gustu

10. Kawa mielona Jacobs Barista

Kawa mielona Jacobs Barista Smooth

Jacobs Barista Smooth & Balanced to łagodna kawa dla fanów delikatniejszego smaku. W jego osiągnięciu pomógł delikatny stopień palenia. Uzyskany harmonijny aromat w połączeniu z intensywnością ocenianą na 2/5 sprawdzi się idealnie jako akompaniament codziennych chwil. Producent zapewnia, że Barista Editions Smooth & Balanced to idealne rozwiązanie do przygotowania kawy czarnej, mlecznej, a także mrożonej. Za średniej wielkości opakowanie 400g przyjdzie nam zapłacić ok. 16zł. Uznajemy więc tę kawę za całkiem atrakcyjną cenowo.

Zalety
idealna do kawy mrożonej
atrakcyjny stosunek ilości do ceny
Wady
niezbyt mocna

11. Kawa mielona Lavazza Crema e Gusto Dolce 250g

Kawa mielona Lavazza Crema e Gusto Dolce 250g

Lavazza Gusto Dolce to wyjątkowa, mocno pobudzająca kawa. W jej skład wchodzą zmielone ziarna Arabiki oraz Robusty w stosunku 50/50. Jest to więc jedna z niewielu kaw o tak dużej ilości Robusty, co prowadzi do wysokiego poziomy zawartości kofeiny. Pobudzające jej wartości sprawiają natomiast, że Crema Gusto Dolce jest jedną z najlepszych kaw na sam początek dnia. Średni stopień palenia doprowadził to uzyskania smaku z wyczuwalną nutą wanilii i intensywnego aromatu. To świetna propozycja do tworzenia Cappuccino, gdyż idealnie łączy się z mlekiem. Producent zaleca ją do parzenia kawy w sposób tradycyjny, a także w kawiarce. Nieźle się sprawdzi także w ekspresach automatycznych i kolbowych. Opakowanie 250g kawy Lavazza kosztuje ok. 13zł.

Zalety
bardzo pobudzająca
ciekawy, wyjątkowy smak
Wady
duża zawartość robusty sprawia, że kawa jest mniej “delikatna”

Jak zaparzyć kawę mieloną? Kilka wskazówek

Proces parzenia kawy mielonej w dużej mierze zależy od rodzaju urządzenia, w jakim go wykonujemy. Jeśli posiadamy do tego ekspres automatyczny – praktycznie cała operacja wykonywana jest w sposób zautomatyzowany. Zaletą kawy mielonej jest jednak możliwość łatwego jej zaparzenia niemal w każdy sposób. Konieczne do wykonania czynności zależą więc od specyfiki narzędzia i sposobu przygotowywania. Warto więc zapoznać się z instrukcją obsługi naszego ekspresu, French pressu, Aeropressu, Chemexa czy tygielka. 

Kawa mielona przygotowana w sposób tradycyjny

Mimo, że prawdziwego wielbiciela kawy, szczególnie pochodzącego z regionów szeroko rozwiniętej kultury picia kawy ten sposób parzenia przyprawiłby o ból głowy, to jedna z najprostszych metod. Do szklanki wsypujemy ok. 2 łyżeczki zmielonej kawy, które następnie zalewamy przegotowaną wodą z wysokości kilkudziesięciu centymetrów. Nie powinniśmy polewać jej od razu wrzątkiem, gdyż to pogarsza aromat. Warto więc chwilę odczekać po przegotowaniu wody. Po zalaniu odczekujemy kilka minut i dosypujemy cukru, bądź dolewamy mleka – w zależności od naszych upodobań. Po kilku minutach kawa przestygnie i będzie idealnym powodem do delektowania się.

Kawa mielona do kawiarki – powrót do korzeni

Kawiarka to klasyczny sposób przyrządzania włoskiej kawy.  Urządzenie to posiada zbiorniczek, do którego nalewamy wodę. Ważne jest, aby nie przekroczyć zaznaczonego jej poziomu. Do sitka kawiarki wsypujemy zmielone ziarna kawy, które dobrze jest wyrównać łyżeczką. Tak przygotowaną kawiarkę ustawiamy na palniku gazowym lub innym źródle ciepła. Po kilku minutach ogrzewania powinniśmy usłyszeć odgłos bulgotania. To odpowiedni moment do zdjęcia kawiarki z palnika i przelania jej zawartości do filiżanek. Kawa powinna mieć swój najlepszy możliwy aromat. 

Kawa mielona do ekspresu

W sprzedaży znajdziemy setki modeli różnych ekspresów, które różnią się swoimi konstrukcjami i sposobem obsługi. Przed przystąpieniem do parzenia kawy zdecydowanie zalecamy zapoznanie się z instrukcją obsługi naszego ekspresu. Znajdziemy w niej nie tylko cenne informacje dotyczące ustawiania funkcji i obsługi ekspresu, ale i koniecznych do wykonywania czynności konserwacyjnych. Różne ekspresy mogą przygotować nam innego rodzaju kawy. Zwykle modele automatyczne dają nam największy wachlarz możliwości. Jedną z najlepszych jakości kawy oferują ekspresy kolbowe, a klasyczny sposób przyrządzania oferują ekspresy przelewowe.  

Kawa mielona jak przechowywać? Ważne wskazówki

Kawę mielona powinniśmy przechowywać w szczelnym opakowaniu, które jak najbardziej ograniczy dostęp powietrza, światła i wilgoci. W ten sposób unikniemy zmian w smaku i aromacie kawy, utrzymując ją świeżą przez jak najdłuższy czas. Polecamy zakup szczelnie zamykanego słoika z gumką. To niedrogie i trwałe rozwiązanie na utrzymywanie naszej kawy w jak najlepszej kondycji. Warto wiedzieć, że najlepiej spiszą się pojemniki szklane, gdyż metalowe będą miały negatywny wpływ na smak kawy. Zmielonych ziaren nie powinniśmy również trzymać w lodówce, gdyż niska temperatura niszczy olejki eteryczne, a w efekcie – smak i aromat kawy. 


ZOBACZ TEŻ: Jaką herbatę wybrać? Porady przy wyborze i ranking herbat


Dlaczego kawa mielona jest tańsza od ziarnistej?

Kawa mielona jest tańsza z kilku powodów. Jednym z nich jest możliwość zmielenia ziaren o nieregularnym kształcie, wielkości czy strukturze. Te, podobnie jak i ziarna pokruszone, nie nadawałyby się do umieszczenia w kawie ziarnistej ze względu na pogorszenie jej walorów estetycznych. W postaci zmielonej nie odróżnimy ich od ziaren „dobrych”. Nie wpłynie to jednak na walory smakowe napoju. Nieco gorszym powodem będzie natomiast możliwość wprowadzenia przez producenta do naszej kawy „uszlachetniaczy” czy gorszego gatunku ziaren. Pomogą one zwiększyć objętość produktu przy minimalnym wpływie na smak. Dlatego ważne jest sprawdzanie jakości produktu, jego recenzji i składu. Nie polecamy wybierać najtańszych kaw od mniej znanych producentów. Zawsze sprawdzajmy, czy wybierany przez nas produkt spełnia określone standardy jakości. 

Kawa mielona czy ziarnista?

Kawa mielona jest głównym konkurentem dla kawy ziarnistej. Ta pierwsza posiada przewagę w kilku kategoriach. Przede wszystkim zazwyczaj jest produktem tańszym, a przy tym mniej od nas wymagającym. Nie musimy przecież jej mielić, ani wyposażać się w ekspres z wbudowanym młynkiem. Prowadzi to zatem do oszczędności. Kawa mielona ponadto szybciej się przygotowuje. Wsypujemy ją do szklanki czy ekspresu i w ciągu kilkudziesięciu sekund – kilku minut cieszymy się świetnym smakiem naszego napoju. W kawie mielonej mogą być jednak zawarte dodatki negatywnie wpływające na smak, a nawet na nasze zdrowie. Z tego powodu zawsze powinniśmy sprawdzać informacje na opakowaniu dot. składu produktu. W przypadku kawy ziarnistej takie ryzyko nie występuje. Kawa ziarnista jest także nieco łatwiejsza w przechowywaniu. Dłużej traci swój aromat.  

Kawa mielona czy rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna także jest jednym z konkurentów kawy mielonej. Ta pierwsza jest jednak uważana za bardziej „wzbogacona” o ulepszacze, które mogą nie być dla nas zdrowe. Co więcej, kawa rozpuszczalna zawiera zwykle więcej kofeiny niż mielona. Kofeina pobudza nasz organizm, co jest pożądane np. rano. W zbyt dużych ilościach będzie jednak dla nas szkodliwa. Trudno jest jednak jednoznacznie określić, która kawa jest generalnie lepsza. Zamiast na jej rodzaj, lepiej jest patrzeć na jakość, dogłębnie sprawdzając informacje zawarte na opakowaniu produktu.   

Jaką kawę mieloną wybrać? Podsumowanie

Wybór kawy mielonej to z pozoru prosta decyzja, która nie ma wielkiego znaczenia na naszą codzienność. Dobrej jakości kawa może jednak zupełnie odmienić nasze samopoczucie, a także pobudzić nas do wydajniejszej pracy. Dobrze jest więc określić swoje oczekiwania co do kawy i wyrobić własny gust. Nieprzypadkowo wybrana kawa z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze codzienne życie, poprawiając je w momentach przerw od pracy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij