Aktualizacja: Październik 2024
Dla jednych kawa jest zwyczajnym napojem jak każdy inny, dla innych – powodem do zrobienia sobie przerw i odpoczynku. Dobrej jakości kawa mielona może naprawdę poprawić nasze samopoczucie, nastrój, a także pobudzić do dalszej pracy. W sprzedaży znajdziemy jednak setki różnych rodzajów kaw. Wybór tej najlepszej dla nas będzie z pewnością nie lada wyzwaniem. Warto więc zapoznać się z pewnymi cechami i podjąć świadomy wybór. Po garść ciekawych informacji, porad zakupowych, a także propozycji najlepszych produktów zapraszamy do zapoznania się z niniejszym artykułem!
Jaką kawę mieloną wybrać?
Wybór kawy mielonej powinien zależeć przede wszystkim od naszych upodobań smakowych. W sprzedaży znajdziemy przeróżne kawy o innych aromatach. Jeśli nie wyrobiliśmy sobie jeszcze gustu smakowego, to najprawdopodobniej dobrym pomysłem będzie wypróbowanie wielu różnych rodzajów kaw i ustosunkowanie się do ich walorów. Sprzedawane wyroby pakowane są ponadto w różnej wielkości opakowania. Dobrze jest więc zacząć od najmniejszej porcji, a jeśli naprawdę polubimy dany produkt, warto będzie zakupić jego większy, bardziej opłacalny wariant.
Wybór kawy powinniśmy uwarunkować także od rodzaju naparu, jaki najczęściej będziemy przygotowywać. Producenci podają swoje rekomendacje zwykle na opakowaniach produktów. Jedna kawa świetnie spisze się do przygotowywania kawy mlecznej, a inne do espresso.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy mielonej?
Kawy jasno palone poddawane są ogrzewaniu do temperatury ok. 200st.C. Średni stopień palenia zakłada obróbkę termiczną w 210-220 stopniach, a kawy ciemno palone powstają powyżej tego zakresu – nawet w 250 stopniach Celsjusza. Stopień palenia warunkuje jakość naszych napoi zależnie od rodzaju urządzenia, w jakim je przyrządzamy. Do ekspresów automatycznych i kolbowych najlepiej zakupić kawę średnio lub ciemno paloną. Jaśniejsze kawy dobrze się natomiast sprawdzą przy zaparzaniu w kawiarce, aeropresie, dripie czy French pressie. W tym wypadku będziemy mogli najlepiej wyczuć nuty smakowe napoju.
Ten parametr jest zwykle określany w skali 1-10 i często znajdziemy go na opakowaniu kawy. Produkty o intensywności 1-4 oferują bardzo delikatny smak kawy. 5-7 na skali intensywności oznacza bogaty, jednak nieprzesadzony aromat kawy. Najmocniejsze kawy o intensywności 8-10 świetnie nadają się do przygotowania espresso o bardzo mocnym i wyraźnym aromacie. Na intensywność wpływa także rodzaj ziaren.
Najpopularniejsze w sprzedaży są kawy Arabica oraz Robusta. Ta pierwsza charakteryzuje się łagodniejszym smakiem, a przy tym mniejszą intensywnością. Jej słodkie nuty przypominają aromat czekoladowy czy orzechowy. Robusta natomiast cechuje się bardziej gorzkim smakiem, mocniejszym aromatem i większą zawartością kofeiny. To właśnie dlatego jest ona dobrym wyborem do przyrządzania Espresso.
ZOBACZ TEŻ: Kawa ziarnista – Ranking najlepszych kaw ziarnistych
Kawa mielona która jest najlepsza? Kawa mielona ranking
Lavazza Qualita ORO
Poczuj smak Arabiki
Qualita ORO firmy Lavazza to kawa składająca się w 100% z ziaren odmiany kawy Arabica. Zostały one wyselekcjonowane i do naszego opakowania trafiają jedynie idealne egzemplarze ziarenek. Te zapewniają bardzo przyjemny, delikatny smak z nutą słodkości. Aromat jest uzupełniany barwą owocową i kwiatową. Arabica posiada niską zawartość kofeiny, więc ta kawa może być naszym ulubionym przysmakiem każdego popołudnia i wieczora.
Uniwersalny produkt
Średni stopień palenia oraz intensywność 5/10 oznaczają, że ta kawa dobrze sprawdzi się w większości zastosowań. Lavazza Qualita Oro to idealny wybór do ekspresu przelewowego, kolbowego, a także kafetierki i zaparzacza tłokowego. Cena niewielkiego opakowania 250g mielonej kawy to kilkanaście złotych. Jest to jedyny wariant wielkości opakowania, w jakim dostępna jest ta kawa. Biorąc pod uwagę jej walory smakowe, zapachowe i koszt, to rewelacyjny produkt pod względem stosunku jakości do ceny i król naszego rankingu.
Dallmayr Prodomo
Znany, charakterystyczny smak
Kawa mielona Prodomo jest jednym z najlepiej sprzedających się produktów firmy Dallmayr. Jest to zasługa świetnej kompozycji różnych odmian ziaren kawy arabiki, które zostały poddane wyjątkowemu uszlachetnianiu tuż przed wypadalniem. Uzyskujemy w ten sposób pełnię aromatu, który jest bardzo zachęcający do spożywania kawy. Niepowtarzalny smak wyróżnia się lekką kwasową nutą.
Do klasycznego zaparzania
Dallmayr zaleca zaparzanie kawy Prodomo w kafetierce lub w ekspresie przelewowym. Dobrze wypadnie także przygotowanie jej w sposób tradycyjny. Każdy sposób zaparzenia kawy wydobędzie z niej inne walory smakowe, które przypadną do gustów różnym osobom. Zalecamy więc spróbować Dallmayr na różne sposoby, a następnie wybrać swój ulubiony. Warto tego spróbować, zwłaszcza gdyż Prodomo jest jedną z najbardziej opłacalnych kaw na rynku.
Jacobs Kronung
Tradycyjny smak wielu polskich rodzin
Ta kawa towarzyszy naszym życiom już dziesiątki lat. Charakterystyczne, zielone opakowanie jest wybierane przez wielu z nas z wielu powodów. Jednym z nich z pewnością będzie 100% zawartość arabiki, która zapewnia delikatny i wyśmienity smak. Kawa nie pobudza zbyt mocno, więc z powodzeniem można ją pić popołudniami, a nawet wieczorami. Kolejnym powodem z pewnością jest również rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Wyjątkowy aromat
Smak kawy Kronung zalicza się do tych delikatnych. Uzyskano to, stosując w tym produkcie wyłącznie ziarna Arabiki. Mimo tego możemy wyczuć w niej delikatny kwasowy posmak, który nadaje zdecydowanej nuty charakteru. W połączeniu ze średnim stopniem palenia, ta kawa jest bardzo uniwersalna i nadaje się do niemal każdego sposobu parzenia. Ciekawy, ale nie zbyt ostry smak daje się polubić niemal każdemu, kto ją spróbuje.
Movenpick Der Himmlische
Szwajcarska jakość w dobrej cenie
Kawa Movenpick zawiera w sobie starannie przebrane ziarna kawy Arabiki pochodzące z upraw z różnych regionów świata. Następnie te są palone zgodnie z wysokimi rygorami szwajcarskich standardów. Po paleniu następuje natychmiastowe pakowanie, dzięki czemu uzyskiwany jest długotrwała świeżość i piękny aromat kawy. Wykonywane jest to przez palarnię J.J.Darboven, która ma doświadczenie w branży od 150 lat.
Smak na osłodzenie popołudnia
Ziarna Arabiki w kawie Movenpick zapewniają delikatny smak z nutą słodkości. Kawa ma także niewielką zawartość kofeiny, co pozwala na jej kosztowanie popołudniami i wieczorami. Producent twierdzi również, że mieszanka charakteryzuje się też zauważalnym posmakiem kwasowości, który wzbogaca walory smakowe. To produkt idealny do kafetierek i ekspresów przelewowych.
Lavazza Crema e Gusto Dolce
Poczuj rozbudzenie
Lavazza Crema e Gusto Dolce to kawa składająca się w 50% z ziaren Arabiki, a aż w 50% z Robusty. Ta duga jest szczególnie polecana do kaw, które pijemy rankiem. Jej walorem jest duża zawartość kofeiny, która znacznie nas pobudza i nadaje energię na cały dzień. Ta mieszanka zapewni więc jednocześnie dobre pobudzenie, ale i wyśmienite walory Arabiki.
Połączenie Arabiki z Robustą poskutkowało uzyskaniem wyjątkowego, intensywnego aromatu. Kawa ma delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii. Kwasowość jest bardzo mała i ledwo wyczuwalna. To zatem świetna propozycja dla osób z podrażnieniami żołądka. Crema e Gusto Dolce jest bardzo polecana do praktycznie każdego rodzaju parzenia – od kawiarki po ekspres ciśnieniowy.
Arabica; Robusta; Gramatura
Pellini TOP
Wyjątkowa mieszanka
W tej kawie Pellini TOP znajdziemy mieszankę aż 6-8 odmian najlepszych kaw Arabik. Rosną one wysoko w górach , a następnie są dokładnie selekcjonowane, by do wypalenia trafiły tylko te idealne z nich. Producent chwali się, że proces produkcyjny przebiega z przestrzeganiem najwyższych standardów jakościowych. Kawa jest ostatecznie zamykana w szczelnej puszcze, która zapewnia dłuższą świeżość ziaren.
Idealna dla fanów mocniejszych smaków
W kawie Pellini znajdziemy wyłącznie ziarna kawy Arabiki. Specjalny proces palenia umożliwił nadanie im intensywnego smaku pełnego słodkich nut. Pijąc tę kawę, znajdziemy w niej delikatny posmak czekolady. Dzięki niskiej zawartości kofeiny, tę kawę możemy pić całymi dniami, delektując się jej walorami. Ich pełnię uzyskamy bez dodatku mleka, czyli w postaci kawy czarnej. Niemniej jednak Cappuccino także będzie smakować wyśmienicie, lecz z odrobinę delikatniejszym smakiem.
Lavazza Crema e Gusto Classico
Mocny smak klasycznej receptury
Crema e Gusto Classico to kompozycja ziaren Arabiki i Robusty w stosunku 30/70. W połączeniu z ciemnym stopniem palenia uzyskujemy intensywny smak kawy z barwą goryczy i czekolady. Ta kawa Lavazza mocno nas pobudzi i nada naszemu życiu szybszego tempa po sennym poranku. Kremowa formuła sprawdzi się na co dzień. To również dobry wybór na wieczór, jeśli w nocy czeka nas dużo pracy. Z pomocą tej kawy z pewnością sprostamy każdemu zadaniu.
Odkryj pełnię smaków w różnych sposobach przygotowania
Lavazza Classico to jedna z kaw włoskiego producenta, którą możemy zaliczyć do najbardziej rozpoznawalnych i klasycznych pozycji wśród kaw. Szczególnie zaleca się przygotowywanie jej w ekspresie przelewowym lub kafetierce, do których została stworzona. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wsypać ją do ekspresu automatycznego czy kolbowego, French Pressu, bądź zaparzyć w sposób tradycyjny. Każda z tych metod dostarczy nam nowych, ciekawych smaków wartych wypróbowania.
Jacobs Barista Smooth & Balanced
Delikatny aromat dla każdego
Jacobs Barista Smooth & Balanced to łagodna kawa dla fanów delikatniejszego smaku. W jego osiągnięciu pomógł delikatny stopień palenia. Uzyskany harmonijny aromat w połączeniu z intensywnością ocenianą na 2/5 sprawdzi się idealnie jako akompaniament codziennych chwil. Producent zapewnia, że Barista Editions Smooth & Balanced to idealne rozwiązanie do przygotowania kawy czarnej, mlecznej, a także mrożonej.
Najłagodniejsza z całej rodziny
Barista Editions to seria kaw firmy Jacobs, które charakteryzują się wyjątkowymi aromatami, konsystencją i zapachem. Smooth&Balanced to najdelikatniejsza z nich, a zarazem jedna z najłagodniejszych wszystkich kaw dostępnych w sprzedaży. Jest ona świetnym wyborem dla osób z podrażnionym żołądkiem oraz nieprzepadających za ostrymi walorami smakowymi popularnych kaw. To jeden z najlepszych wyborów na wieczorny relaks.
Lavazza Espresso Italiano
Lavazza Espresso Italiano
Ta odmiana kawy Lavazza została w 100% stworzona z ziaren Arabiki. Plantacje są zlokalizowane m.in. w Ameryce i Afryce, dzięki czemu kawa osiąga bogaty, słodkawy smak wzbogacony aromatem owoców i kwiatów. To nietypowa mieszanka, która wyróżnia się na tle innych kaw dostępnych w sprzedaży. Lekko słodki smak jest nieinwazyjny, a w połączeniu ze średnim stopniem palenia daje on efekt idealny do poprawy humoru w pochmurne dni i chłodne wieczory.
Świetna na każdy dzień i każdy sposób parzenia
Konsekwencją braku ziaren Robusty w składzie jest niska zawartość kofeiny. Kawa Espresso Italiano powinna być więc nieco zdrowsza, jeśli pijemy duże ilości tego napoju. Producent sugeruje, że produkt ten najlepiej sprawdzi się jako kawa do ekspresu przelewowego oraz kawiarki. To także dobry wybór do French Pressu i kafetierki. Lavazza Espresso Italiano może być również wykorzystywany jako kawa do ekspresu kolbowego i automatycznego.
Segafredo Intermezzo
Unikalne połączenie Arabiki i Robusty
Kawa Intermezzo marki Segafredo wyróżnia się połączeniem obu typów ziaren kawy: Arabiki i Robusty. Tej pierwszej jest nieco więcej, bo 60% zawartości produktu. 40% Robusty to jednak wciąż dużo, aby zapewnić mocne pobudzenie każdego poranka. W połączeniu z ciekawym, świetnym smakiem kawa Intermezzo jest jedną z lepszych propozycji na poranny napój. Szczególnie atrakcyjne będzie podanie tej kawy ze spienionym mlekiem w formie Cappuccino czy Latte.
Ekonomiczny wybór
Segafredo Intermezzo jest obecnie jedną z tańszych kaw na rynku. Dzięki atrakcyjnemu aromatowi, świetnemu smakowi i rewelacyjnej uniwersalności, jest to jedna z najlepszych kaw do podawania w lokalach. Konsumenci bardzo chwalą jej smak, który opisują jako znacznie lepszy od podstawowych kaw z marketów. Jest polecana szczególnie do przyrządzania na kawiarce. Nieźle sprawdzi się też w ekspresie przelewowym, kawiarce czy French Pressie.
Davidoff Rich Aroma
Kawa jak z obrazka
Pochodzące z Ameryki Południowej i Afryki wschodniej ziarna kaw Arabika i Robusta zapewniają wyjątkowy, wyrazisty i przyjemny smak kawy o korzennym posmaku. Zaparzona na klasyczne sposoby kawa posiada cienką piankę, która nadaje jej przyjemnego charakteru. To idealna propozycja do zaparzenia kawy czarnej, która idealnie rozpocznie nasz dzień. Nie gorzej wypada również degustacja tego napoju wraz z mlekiem. W tym wydaniu kawa staje się nieco łagodniejsza, ale i równie przyjemna.
Dla fanów lekko kwasowego posmaku
Davidoff Rich Aroma to kawa o delikatnie podniesionym stopniu palenia. Ten został określony na 6/10 – w znacznej większości produktów w sprzedaży ma on wartość 5/10. Kawa marki Davidoff ma dzięki temu przyjemny, lekki korzenny smak z wyczuwalną kwasową nutą. W skład kawy Davidoff Rich Aroma wchodzą ziarna Arabiki. W połączeniu ze średnią mocą palenia jest to idealna propozycja na co dzień.
3x Starbucks kawy mielone
Idealne na każdą okazję
W skład zestawu Starbucks wchodzą 3 kawy, w których skład wchodzą jedynie ziarna Arabiki. Ich główną różnicą jest stopień palenia. Każda z kaw tego zestawu ma inny rodzaj palenia. Jest palenie jasne, średnie i ciemne. Te pierwsze zapewnia bardzo delikatny smak z nutą kakao i lekko prażonych orzechów. Kawa lekko palona świetnie nada się do delektowania się jej smakiem podczas domowego relaksu. Kawa średnio palona charakteryzuje się nutami orzechów i toffi, ma nieco mocniejszy smak. Ciemne palenie zapewnia natomiast intensywny smak z bardzo wyczuwalnym zabarwieniem karmelu.
Wysoka jakość ziaren z dobrych źródeł
Firma Starbucks pozyskuje swoje ziarna Arabiki z etycznych źródeł dzięki współpracy z Conservation International. Osoby pracujące przy zbiorach mają zapewnione godne warunki pracy. Dobrze wyselekcjonowane ziarna zapewniają idealną dawkę energii na cały dzień. Wszystkie te cechu w połączeniu z różnorodnymi smakami zapewniają, że każda z tych kaw znajdzie swojego fana. To rewelacyjny pomysł na prezent, a także do wypróbowania dla siebie.
Kimbo Aroma Gold
Dobra pozycja codzienna
Kimbo Gold to kawa o melikatnym i bardzo przyjemnym smaku z wyczuwalnym karmelowo-czekoladowym smakiem. Do tego wyczujemy w niej jeszcze nutę cytrusów, które wprowadzają małe zawirowanie do konwencjonalnych walorów tego napoju. Ziarna Arabiki pochodzą z upraw w Ameryce Południowej i Środkowej. Ich średni poziom wypalenia pomógł w neutralizacji kwasowości, która często jest negatywnie postrzegana przez degustatorów.
Nietypowy smak za niską cenę
Omawiane walory smakowe kawy Kimbo Gold dają znać, że nie mamy do czynienia z produktem zwyczajnym. Przecież nieczęsto trafiamy na kawy o posmaku czekoladowym z cytrusami. Ta kawa łączy tę cechę z niewysoką ceną. Jej opakowanie 250g kupimy już za kilkanaście złotych, co jest bardzo opłacalnym zakupem. To świetny powód choćby do jej spróbowania dla zaspokojenia naszej ciekawości. Być może to właśnie będzie nasza nowa ulubiona kawa?
Jak zaparzyć kawę mieloną? Kilka wskazówek
Proces parzenia kawy mielonej w dużej mierze zależy od rodzaju urządzenia, w jakim go wykonujemy. Jeśli posiadamy do tego ekspres automatyczny – praktycznie cała operacja wykonywana jest w sposób zautomatyzowany. Zaletą kawy mielonej jest jednak możliwość łatwego jej zaparzenia niemal w każdy sposób. Konieczne do wykonania czynności zależą więc od specyfiki narzędzia i sposobu przygotowywania. Warto więc zapoznać się z instrukcją obsługi naszego ekspresu, French pressu, Aeropressu, Chemexa czy tygielka.
Kawa mielona przygotowana w sposób tradycyjny
Mimo, że prawdziwego wielbiciela kawy, szczególnie pochodzącego z regionów szeroko rozwiniętej kultury picia kawy ten sposób parzenia przyprawiłby o ból głowy, to jedna z najprostszych metod. Do szklanki wsypujemy ok. 2 łyżeczki zmielonej kawy, które następnie zalewamy przegotowaną wodą z wysokości kilkudziesięciu centymetrów. Nie powinniśmy polewać jej od razu wrzątkiem, gdyż to pogarsza aromat. Warto więc chwilę odczekać po przegotowaniu wody. Po zalaniu odczekujemy kilka minut i dosypujemy cukru, bądź dolewamy mleka – w zależności od naszych upodobań. Po kilku minutach kawa przestygnie i będzie idealnym powodem do delektowania się.
Kawa mielona do kawiarki - powrót do korzeni
Kawiarka to klasyczny sposób przyrządzania włoskiej kawy. Urządzenie to posiada zbiorniczek, do którego nalewamy wodę. Ważne jest, aby nie przekroczyć zaznaczonego jej poziomu. Do sitka kawiarki wsypujemy zmielone ziarna kawy, które dobrze jest wyrównać łyżeczką. Tak przygotowaną kawiarkę ustawiamy na palniku gazowym lub innym źródle ciepła. Po kilku minutach ogrzewania powinniśmy usłyszeć odgłos bulgotania. To odpowiedni moment do zdjęcia kawiarki z palnika i przelania jej zawartości do filiżanek. Kawa powinna mieć swój najlepszy możliwy aromat.
Kawa mielona do ekspresu
W sprzedaży znajdziemy setki modeli różnych ekspresów, które różnią się swoimi konstrukcjami i sposobem obsługi. Przed przystąpieniem do parzenia kawy zdecydowanie zalecamy zapoznanie się z instrukcją obsługi naszego ekspresu. Znajdziemy w niej nie tylko cenne informacje dotyczące ustawiania funkcji i obsługi ekspresu, ale i koniecznych do wykonywania czynności konserwacyjnych. Różne ekspresy mogą przygotować nam innego rodzaju kawy. Zwykle modele automatyczne dają nam największy wachlarz możliwości. Jedną z najlepszych jakości kawy oferują ekspresy kolbowe, a klasyczny sposób przyrządzania oferują ekspresy przelewowe.
Kawa mielona jak przechowywać? Ważne wskazówki
Kawę mielona powinniśmy przechowywać w szczelnym opakowaniu, które jak najbardziej ograniczy dostęp powietrza, światła i wilgoci. W ten sposób unikniemy zmian w smaku i aromacie kawy, utrzymując ją świeżą przez jak najdłuższy czas. Polecamy zakup szczelnie zamykanego słoika z gumką. To niedrogie i trwałe rozwiązanie na utrzymywanie naszej kawy w jak najlepszej kondycji. Warto wiedzieć, że najlepiej spiszą się pojemniki szklane, gdyż metalowe będą miały negatywny wpływ na smak kawy. Zmielonych ziaren nie powinniśmy również trzymać w lodówce, gdyż niska temperatura niszczy olejki eteryczne, a w efekcie – smak i aromat kawy.
ZOBACZ TEŻ: Jaką herbatę wybrać? Porady przy wyborze i ranking herbat
Dlaczego kawa mielona jest tańsza od ziarnistej?
Kawa mielona jest tańsza z kilku powodów. Jednym z nich jest możliwość zmielenia ziaren o nieregularnym kształcie, wielkości czy strukturze. Te, podobnie jak i ziarna pokruszone, nie nadawałyby się do umieszczenia w kawie ziarnistej ze względu na pogorszenie jej walorów estetycznych. W postaci zmielonej nie odróżnimy ich od ziaren „dobrych”. Nie wpłynie to jednak na walory smakowe napoju. Nieco gorszym powodem będzie natomiast możliwość wprowadzenia przez producenta do naszej kawy „uszlachetniaczy” czy gorszego gatunku ziaren. Pomogą one zwiększyć objętość produktu przy minimalnym wpływie na smak. Dlatego ważne jest sprawdzanie jakości produktu, jego recenzji i składu. Nie polecamy wybierać najtańszych kaw od mniej znanych producentów. Zawsze sprawdzajmy, czy wybierany przez nas produkt spełnia określone standardy jakości.
Kawa mielona czy ziarnista?
Kawa mielona jest głównym konkurentem dla kawy ziarnistej. Ta pierwsza posiada przewagę w kilku kategoriach. Przede wszystkim zazwyczaj jest produktem tańszym, a przy tym mniej od nas wymagającym. Nie musimy przecież jej mielić, ani wyposażać się w ekspres z wbudowanym młynkiem. Prowadzi to zatem do oszczędności. Kawa mielona ponadto szybciej się przygotowuje. Wsypujemy ją do szklanki czy ekspresu i w ciągu kilkudziesięciu sekund – kilku minut cieszymy się świetnym smakiem naszego napoju. W kawie mielonej mogą być jednak zawarte dodatki negatywnie wpływające na smak, a nawet na nasze zdrowie. Z tego powodu zawsze powinniśmy sprawdzać informacje na opakowaniu dot. składu produktu. W przypadku kawy ziarnistej takie ryzyko nie występuje. Kawa ziarnista jest także nieco łatwiejsza w przechowywaniu. Dłużej traci swój aromat.
Kawa mielona czy rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna także jest jednym z konkurentów kawy mielonej. Ta pierwsza jest jednak uważana za bardziej „wzbogacona” o ulepszacze, które mogą nie być dla nas zdrowe. Co więcej, kawa rozpuszczalna zawiera zwykle więcej kofeiny niż mielona. Kofeina pobudza nasz organizm, co jest pożądane np. rano. W zbyt dużych ilościach będzie jednak dla nas szkodliwa. Trudno jest jednak jednoznacznie określić, która kawa jest generalnie lepsza. Zamiast na jej rodzaj, lepiej jest patrzeć na jakość, dogłębnie sprawdzając informacje zawarte na opakowaniu produktu.
Jaką kawę mieloną wybrać? Podsumowanie
Wybór kawy mielonej to z pozoru prosta decyzja, która nie ma wielkiego znaczenia na naszą codzienność. Dobrej jakości kawa może jednak zupełnie odmienić nasze samopoczucie, a także pobudzić nas do wydajniejszej pracy. Dobrze jest więc określić swoje oczekiwania co do kawy i wyrobić własny gust. Nieprzypadkowo wybrana kawa z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze codzienne życie, poprawiając je w momentach przerw od pracy.