Close

Kawa ziarnista – ranking najlepszych kaw ziarnistych

Kawa ziarnista o niesamowitym aromacie to napój o którym marzymy zaraz po otworzeniu oczu. Świeżo mielone ziarna kawowca sprawiają, że nawet o poranku mamy więcej siły i energii, by zmierzyć się z nowym dniem. W poniższym dowiemy się jak wybrać idealną dla nas kawę. Przedstawimy również nasz subiektywny ranking - najlepsze kawy ziarniste. Skupimy się tylko na kawie ziarnistej czyli takiej którą musimy najpierw zmielić, zanim zrobimy z niej napar. Proces mielenia kawy stał się dla większości wielbicieli napoju swoistą świętością, bez której nie zaczynają dnia.

Aktualizacja: Kwiecień 2024

W tym artukule dowiemy się również jak wybrać kawę na podstawie gatunku, pochodzenia, stopnia palenia czy zawartości kofeiny. Czy skład ma faktycznie aż tak duży wpływ na kwestię smaku? Jaka jest idealna kawa ziarnista do ekspresu? A w końcu - które kawy ziarniste są najlepsze?

Jakie są rodzaje kawy ziarnistej?

KAWA ARABICA KAWA ARABICA
+ świetny aromat
+ delikatny smak
+ wysoka szlachetność ziaren
+ dobra do picia po południu lub wieczorem
- mały efekt pobudzenia
KAWA ROBUSTA KAWA ROBUSTA
+ intensywnie pobudza
+ idealna na poranki
+ świetna jako dodatek Arabiki
- nieco gorszy aromat
- nie jest dobra do picia wieczorami
KAWA MIESZANA KAWA MIESZANA
+ dobry aromat
+ daje lekki efekt pobudzenia
+ możliwość dostosowania aromatu i pobudzenia do naszych preferencji
- nie najlepsza na wieczory

ZOBACZ TEŻ: Jaki Ekspres do Kawy - Ranking


Jak wybrać kawę ziarnistą? Na co zwrócić uwagę?

RODZAJ KAWY
RODZAJ KAWY

W naturze istnieje aż ponad 500 rodzajów kawowców, które dostarczają innego typu nasiona. Zwykle w sklepach widujemy jednak dwa typy, które cieszą się największą popularnością. Są to Arabica i Robusta. Ta pierwsza powstaje na plantacjach powyżej 1000m.n.p.m. i cechuje się mniejszym nasyceniem kofeiny. Jest ona zwykle uważana za kawę bardziej aromatyczną od Robusty, która najczęściej jest spotykana jako dodatek do Arabiki.

DOPASOWANIE DO URZĄDZENIA
DOPASOWANIE DO URZĄDZENIA

Informację o tym zazwyczaj znajdziemy na opakowaniu kupowanej przez nas kawy. Do wyboru mamy ekspresy automatyczne, kolbowe, przelewowe czy kafetierki.

UPODOBANIA SMAKOWE
UPODOBANIA SMAKOWE

Każda kawa ma pewien aromat. W sprzedaży znajdziemy ogromny ich wybór m.in. czekoladowy, orzechowy, karmelowy, winny, korzenny czy ziołowy. Łącznie wyróżniamy aż 18 różnych aromatów, które zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Organizację Kawy. Na aromat wpływa stopień palenia ziaren. Jest to o tyle istotne, że błędnie wypalone kawy lub produkty z niskiej jakości ziaren będą cechowały się aromatem zjełczałym, chemicznym lub gumowym.

DOTYCHCZASOWE DOŚWIADCZENIE Z KAWAMI
DOTYCHCZASOWE DOŚWIADCZENIE Z KAWAMI

Nasze upodobania wyrobione podczas próbowania różnych rodzajów kaw mają zdecydowany wpływ na zadowolenie z konkretnych produktów.

POCHODZENIE KAWY
POCHODZENIE KAWY

Warunki geologiczne i klimatyczne takie jak wilgotność powietrza, nasłonecznienie, jakość gleby, temperatura, ilość opadów itp. wpływają na jakość ziaren i późniejszy smak kawy. Miejsce uprawy kawy podawane jest zawsze na opakowaniach produktów. Pomiędzy nimi może jednak różnić się dokładność podawanych informacji. Sprzyjająca wysokiej jakości będzie dana o wysoko położonej plantacji – w przypadku Arabiki co najmniej 1000m.n.p.m.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Ranking

Lavazza CREMA E AROMA

★★★★★
Lavazza CREMA E AROMA
SPECYFIKACJA
ARABICA: 50%
ROBUSTA: 50%
IDEALNA DO : Espresso
Sprawdź cenę

Bogaty Aromat

Kawa Lavazza CREMA E AROMA to najpopularniejsza kawa włoskiego producenta. Znacznie delikatniejsza od odmiany BLUE a przy tym równie aromatyczna, z wyrafinowanym posmakiem goryczki. Lavazza Crema kawa ziarnista jest idealna do Espresso, pełna aromatu o umiarkowanej mocy. Wystarczy jedna filiżanka, by wprowadzić klimat włoskiej kawy do naszego domu.

Stawia na nogi

Zawartość Lavazzy Crema e Aroma to 50% ziarna Arabiki oraz 50% ziarna Robusty. Daje to świetny balans pomiędzy aromatem a efektem pobudzenia. Robusta zawiera większą ilość kofeiny, która przyda się nam każdego ranka. Już jedna filiżanka Crema E Aroma postawi nas na nogi i zachęci do każdej pracy.

ZALETY
WADY
+ bardzo przyjemny aromat
+ umiarkowana moc pobudzenia
+ atrakcyjna cena
- okresami trudno dostępna w sklepach stacjonarnych
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Subiektywnie polecam tę kawę. Piję ją każdego poranka i za każdym razem jestem pozytywnie nastawiony do działania. Smak też całkiem niezły.” - Marian, Jarocin
“Pyszna i aromatyczna kawa. W sam raz po rozbudzeniu i podczas pracy. Jej ładny zapach da się wyczuć w całym domu, co zachęca innych domowników również do jej skosztowania :).” - Jadwiga, Krynica Morska

2. Blue Orca Coffe Brazylijska Santos + Kolumbia

★★★★★
2.	Blue Orca Coffe Brazylijska Santos + Kolumbia
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Santos – z nutą czekolady, orzechów i rodzynek

Brazylijska kawa, 100% Arabica, świeżo palona w palarni kawy w Skoczowie. Pochodzi z regionu Mogiana, Sul de Minas, Cerrado na wysokości 800 - 1350 m.n.p.m, a jej gatunek to Arabika: Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi. Świetnie nada się do ekspresu przelewowego, ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki. Ta kawa ziarnista przetwarzana jest na sucho, co oznacza, że ziarna są suszone, gdy są jeszcze w owocu, wtedy podczas kontaktu ze słodkim miąższem kawa nabiera słodkawego, złożonego, gęstego smaku. Łatwo wyczuwalne są tez nuty czekolady i orzechów.

Kolumbia – owoce, karmel, orzechy

Pochodząca z regionów Antioquia i Medellin w Kolumbii kawa Arabica zbierana jest na wysokościach 1200-1500m.n.p.m. Średnio palone ziarna zbierane są w okresie październik/grudzień i charakteryzują się smakiem delikatnie owocowym, karmelowym i orzechowym. Słodki aromat rozprzestrzenia się po naszym domu i zachęca do kosztowania tego nietuzinkowego napoju. Producent zaleca używanie jej w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym, kawiarce a nawet we french pressie. Istotną zaletą jest brak dodatku konserwantów i barwników.

ZALETY
WADY
+ słodki aromat
+ palona nie wcześniej niż 72h przed zakupem
+ świetny smak
- słabo pobudzająca – nie najlepsza na poranki
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Smak bardzo delikatny i dobry. Smakuje mi bez żadnych dodatków - mleka czy cukru, wtedy najlepiej czuć jej smak. Zestaw dwóch smaków jest idealny na różne dni.” - Adam, Otwock
“Brazylijska ma delikatny smak, a Kolumbia zauważalnie wyraźniejszy. Rankiem wolę więc tę drugą. Data palenia faktycznie 2 dni przed odebraniem przesyłki. Tego jeszcze nie widziałam!” - Irena, Inowrocław

Segafredo Intermezzo

★★★★★
3.	Segafredo Intermezzo
SPECYFIKACJA
ARABICA: 60%
ROBUSTA: 40%
IDEALNA DO : Espresso
Sprawdź cenę

Ekonomiczny, wybór

Kawa ziarnista Segafredo Intermezzo to zdecydowanie najtańsza propozycja z naszego rankingu. Pomimo bardzo niskiej ceny jest często podawana w kawiarniach. Jej głeboki, bogaty smak sprawia, że kawosze chętnie do niej wracają. Intermezzo Segafredo kawa to niezbity dowód na to, że jakość nie zawsze się ceni. Mieszanka ta ma swój charakter i niezaprzeczalnie warto jej spróbować, choćby raz, aby się samemu przekonać czy warto zainwestować w budżetową, aczkolwiek smaczną kawę.

Mocny, charakterystyczny smak

Najpopularniejsza na świecie kawa zawdzięcza swój sukces nie tylko cenie ale i prawdziwie kawowej mocy. Spora zawartość ziaren Robusty zapewnia mieszance wysoki poziom kofeiny. Dzięki temu nawet jedna filiżanka napoju postawi nas na nogi po nieprzespanej nocy. To doskonały wybór do kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte.

ZALETY
WADY
+ intensywny, charakterystyczny smak
+ Świetna do kafetierki
+ ekonomiczny wybór
- zdarzają się nieco zaolejone ziarna
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo polecam. Kawa delikatna i o przyjemnym smaku. W takiej cenie na pewno nie znajdzie się nic lepszego. Według mnie bardzo dobry wybór w trakcie i po pracy.” - Robert, Mrągowo
“Obłędny, bardzo zmysłowy smak! Całkiem nieźle pobudza, dla mnie najlepszy wybór w przerwach podczas jazdy autem.” - Zuzanna, Iława

Lavazza EXPERT Gusto Forte

★★★★★
4.	Lavazza EXPERT Gusto Forte
SPECYFIKACJA
ARABICA: 0%
ROBUSTA: 100%
IDEALNA DO : Cappuccino
Sprawdź cenę

Najlepsza na senne poranki

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć również bardziej wyrazistych propozycji. Mocna i intensywna w smaku kawa Lavazza Expert Gusto Forte to 100% ziaren Robusty. W jej niebywale intensywnym aromacie wyraźnie czuć kakaową nutę. Palone na ciemno ziarna zawierają wszystko to, co jest najcenniejsze w kawie. Gusto Forte Lavazza to kofeinowa bomba, już pierwszy łyk pozwoli nam pozbyć się uczucia senności i zmęczenia oraz doda nam energii. Bariści polecają ją głównie do cappuccino i latte. Jako czarnej kawy nie zaleca się jej pić więcej, niż jedną filiżankę dziennie.

Dobra i niedroga

Za kilogramową paczkę Lavazza Expert Forte kawy ziarnistej zapłacimy około 40 zł. Mimo względnie niskiej ceny otrzymujemy pełnowartościowy produkt prosto z włoskiej palarni. Ciekawostką jest fakt, że to jedna z najczęściej wybieranych mieszanek do automatów vendingowych. To jednak nie powód, by zrażać się do jej zakupu. Gusto Forte kawa ziarnista marki Lavazza smakuje świetnie nie tylko u dealera samochodowego, ale i w zaciszu własnego domu.

ZALETY
WADY
+ bardzo pobudzająca – idealna na poranki
+ ekonomiczny wybór
+ intensywny smak dobry do kaw mlecznych
- bardzo mocna - nie poleca się jej pić więcej, niż jedną filiżankę dziennie jako kawy czarnej
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Moc 10/10. Rewelacyjna na początek pracy, rozbudza i umila czas swoim dobrym smakiem. Nie jest kwaśna, czego się obawiałem.” - Jurek, Szczecin
“Kawa przepyszna. Do tego bardzo mocna. Naprawdę polecam wszystkim śpiochom :). Piję już od kilku tygodni i chyba się uzależniłem. ” - Andrzej, Międzyzdroje

Lavazza QUALITA ORO

★★★★☆
5.	Lavazza QUALITA ORO
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Wysokiej jakości ziarna, bardzo przyjemny smak

To kolejna propozycja marki Lavazza obok której trudno przejść obojętnie. Na kompozycje QUALITA ORO składa się 100% Ziaren Arabiki, dzięki czemu jest delikatniejsza i zawiera mniej kofeiny. Kawa Lavazza ORO, wyróżnia się kwiatowo-owocową nutą, a jej smak jest intensywny i słodki. Jej delikatny aromat poprawia nastrój i dodaje energii. To idealna kawa ziarnista do ekspresu. Każdy wielbiciel kawy doceni jej delikatną słodycz oraz pełnię smaku o soczystych niuansach.

Rewelacyjna do ekspresu automatycznego

Przyjmuje się, że smak prawdziwego, włoskiego Espresso jest wart niemalże każdej ceny. Na szczęście w przypadku marki Lavazza nie jest to fortuna. Za kilogramowe opakowanie tej kawy zapłacimy w okolicach 50zł. Zmielona kawa ziarnista D’ORO może być parzona w każdym ekspresie automatycznym. Niska zawartość kofeiny pozwala nam na dozowanie większych jej ilości do każdego kubka.

ZALETY
WADY
+ pyszny smak
+ wysoka jakość ziaren
+ kwiatowo-owocowy aromat
- niektórym nie spodobają się lekko kwasowe nuty
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Delikatna, smaczna kawa. Piję Lavazzę od wielu lat i zawsze jestem uraczony jej aromatem. Qualita ORO jest właśnie jedną z moich ulubionych.” - Michał, Gdynia
“Kawa nie jest gorzka ani zbyt kwaśna. Dobrze sprawdza się na co dzień dla całej rodziny. Delikatny smak taki, jaki lubię.Kawa nie jest gorzka ani zbyt kwaśna. Dobrze sprawdza się na co dzień dla całej rodziny. Delikatny smak taki, jaki lubię.” - Irena, Poznań

Lavazza Dolce Caffe Crema

★★★★☆
6.	Lavazza Dolce Caffe Crema
SPECYFIKACJA
ARABICA: 80%
ROBUSTA: 20%
IDEALNA DO : Cappuccino, Latte
Sprawdź cenę

Bogato, lekko pobudzająca kompozycja

Kawa Lavazza Dolce Caffe Crema składa się w 80% z najlepszych ziaren Arabica oraz w 20% z ziaren Robusta. Jest to idealny wybór do przyrządzania Caffe Creme, Latte czy Cappuccino, gdyż oferuje ona delikatny i przyjemny smak. Dodatek Robusty sprawia jednak, że jest to nieco bardziej pobudzająca kawa niż często spotykane produkty składające się wyłącznie z Arabiki. Producent określa ilość kofeiny w skali 6/10.

Ciekawy aromat

Średnio palona mieszanka Dolce Caffe Crema zapewnia interesujący smak z wyrazistą nutą suszonych owoców. Dzięki temu jest ona idealnym wyborem do przyrządzania napojów mlecznych np. Cappuccino czy Caffe Latte. Producent określa stopień słodyczy w skali 9/10 oraz zaleca stosowanie swojego produktu szczególnie w ekspresach automatycznych. Nieźle sprawdzi się także w ekspresie kolbowym, przelewowym czy kafetierce.

ZALETY
WADY
+ Świetny aromat
+ dobra na co dzień
+ ekonomiczny i uniwersalny wybór
- fani mocnego pobudzenia będą zawiedzeni
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Umiarkowany, wręcz uniwersalny smak. Nie znam osoby, której ta kawa by nie smakowała. Naprawdę dobry wybór do picia na każdy dzień. Okazjonalnie zmieniam kawę na taką o bardziej egzotycznym smaku, ale później i tak wracam do tej. ” - Aniela, Komorowo
“Pyszna kawka. Delikatny, smaczny smak. Ziarna ładnie wypalone, nie ma mowy o pokruszeniach czy ich ułamaniach. ” - Jakub, Wejherowo

Lavazza CREMA E AROMA BLUE

★★★★☆
Lavazza CREMA E AROMA BLUE
SPECYFIKACJA
ARABICA: 40%
ROBUSTA: 60%
IDEALNA DO : Cappuccino, Latte
Sprawdź cenę

Delikatny smak, pobudzające właściwości

Jedną z najbardziej intensywnych odmian pochodzących z Lavazzy jest Lavazza Crema e Aroma Blue. Ta odmiana idealnie sprawdzi się do zaparzenia wyjątkowego espresso. Duża zawartość ziaren Robusta nadaje jej kremowego aromatu. Ziarna w mieszance zostały poddane bardzo delikatnemu procesowi palenia. Dzięki temu smak mimo swojej wyrazistej głębi, pozostaje delikatny.

Uniwersalne zastosowanie

Kawę Lavazza Blue, jak też inne kawy ziarniste, można bez problemu przyrządzić za pomocą ekspresu i cieszyć się jej niesamowitym aromatem. Z racji dużej zawartości ziaren Robusty, ta kawa zapewnia dobre pobudzenie każdego ranka. Pamiętajmy jednak o umiarze w jej spożywaniu – najlepiej wypijać do jednej filiżanki kawy czarnej dziennie.

ZALETY
WADY
+ intensywny aromat
+ dobrze pobudza
+ idealna na każdy poranek
- okresami trudno dostępna w sklepach stacjonarnych
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Kawa przepyszna. Głęboki, naprawdę intensywny smak, a do tego nieźle pobudza. W sam raz na każdy początek dnia. Bardzo polecam. ” - Agata, Żukowo
“Bardzo dobry smak. Nie ma żadnego kwasu, aromat mocny. Idealna do ekspresu automatycznego. Pijam na co dzień i mi się nie nudzi.” - Ryszard, Węgrowo

Pellini Espresso BAR VIVACE

★★★★☆
Pellini Espresso BAR VIVACE
SPECYFIKACJA
ARABICA: 70%
ROBUSTA: 30%
IDEALNA DO : Espresso
Sprawdź cenę

Kawa ze smakiem i rodowodem

Pellini Espresso kawa ziarnista to kolejna propozycja z włoskim rodowodem. Marka Pellini powstała w 1922 r. i początkowo zajmowała się uprawą oraz dystrybucją ziół. Dopiero w 1947 roku zmieniono kierunek działalności i powstała - aktualnie piąta co do wielkości we Włoszech - palarnia kawy. Kawa Pellini Espresso Bar Vivace powstała jako godny następca kawy Pellini Classico, która przestała być produkowana już kilka lat temu. Dzięki odpowiedniemu doborowi ziaren oraz dzięki temu, że Arabika i Robusta są wypalane osobno, kawa ma niepowtarzalny smak.

Pobudzająca i uniwersalna

Robusta sprawia, że mieszanka ma podwyższoną zawartość kofeiny, jednak nie jest jej na tyle dużo, by nie można było się nią raczyć nawet kilka razy dziennie. Pellini Espresso Bar Vivace - jak sama nazwa wskazuje - idealna jest do espresso, ale też cappuccino, cafe late czy zwykłej czarnej kawy. Można używać ją także do różnego typu deserów. Kawa Pellini Espresso Bar Vivace nie jest przesadnie kwaśna. A goryczka została w niej ograniczona do minimum, dzięki temu znajduje rzesze fanów. Jej pikantno-orzechowy posmak czyni ją nad wyraz oryginalnym połączeniem.

ZALETY
WADY
+ dobry kompromis pomiędzy smakiem a pobudzeniem
+ przyjemny, intrygujący smak
+ osobno wypalane ziarna Arabiki i Robusty
- wyczuwalna delikatna goryczka
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Kawa bardzo dobra. Piję ją już od dłuższego czasu i jestem zawsze zadowolony – podobnie jak moja żona. ” - Damian, Wrocław
“Całkiem dobra kawa w rewelacyjnej cenie. Stosunek jakości do kwoty, jaką trzeba na nią przeznaczyć oceniam na 9/10. ” - Monika, Warszawa

Dallmayr Prodomo

★★★★☆
Dallmayr Prodomo
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Małe opakowanie, bogata zawartość

Kawa ziarnista Dallmayr to jak na razie najmniejsza gabarytowo kawa ziarnista jaką przedstawiamy w naszym rankingu. Jest to kawa stworzona z myślą o niemieckim rynku, ale na szczęście trafiła też i do nas. Szlachetny smak i głęboki armat sprawiają, że o tej kawie myśli się długo po wypiciu. Co jest w niej takiego niesamowitego? Kawa ta została wypalona ze 100% Arabiki. Mimo intensywnego aromatu, sama w sobie jest delikatna, posiada niską zwartość kofeiny, dzięki czemu może się nią delektować cały dzień.

Opłacalny wybór, dobra dostępność

Prodomo kawa Dallmayr , kawa ziarnista to częsty wybór wielu kawoszy, dostępny w praktycznie każdym sklepie. Na uwagę na pewno zasługuje dokładna selekcja ziaren, jaka ma miejsce na plantacji, by do naszych domów trafiły tylko najlepsze z nich. Dallmayr Prodomo kawa ziarnista jest dostępna w cenie ok 20zł za 0,5 kg opakowanie, co oznacza, że za jej kilogram zapłacimy około 40zł. To niewiele, biorąc pod uwagę jakość produktu.

ZALETY
WADY
+ delikatny smak
+ intensywny aromat
+ atrakcyjna cena
- bardzo słabo pobudza
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Dobry wybór do delektowania się smakiem. Kawa niezbyt pobudzająca, więc piję ją popołudniami i wieczorami jako smakołyk. Jest naprawdę dobra, a w dodatku tania.” - Ignacy, Kraków
“Dallmayr zawsze mi smakowało, kupuję od lat i nie zamierzam tego zmienić. Ziarna są zawsze elegancko wypalone, idealnie się zaparzają. ” - Teresa, Gdańsk

Dallmayr CREMA d’Oro

★★★★☆
Dallmayr CREMA d’Oro
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Doceniana przez koneserów

Kawa ziarnista d'Oro to kolejna propozycja niemieckiej marki o ponad 300 letniej historii. Staranie dobrane ziarna Arabiki zostały w niej poddane delikatnemu procesowi wypalania. Dzięki temu zabiegowi gotowy napój nie posiada goryczki. Koneserzy doceniają ją, za delikatnie kwiatowy aromat unoszący już przy otwieraniu opakowania.

Uniwersalna i na każdą porę

Dzięki niskiej zawartości kofeiny, kawa ziarnista Dallmayr Crema d’Oro może być spożywana częściej niż raz dziennie. Mieszanka sprawdzi się jako espresso, jednak pełnie smaku wyczujemy dodając do niej odrobinę mleka lub śmietanki. Miłośnicy latte czy cappucino z pewnością docenią jej nietuzinkowy aromat.

ZALETY
WADY
+ aromat owoców i kwiatów
+ dobra na każdą porę dnia
+ brak posmaku goryczki
- słabo pobudza – nie jest dobra do Espresso
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Jedna z moich ulubionych kaw. Ma ciekawy posmak i brak posmaku kwasowości. Goście już kilka razy pytali, jaką dostają kawę po jej spróbowaniu– to chyba dobrze. ” - Czarek, Markusy
“Kawa sprawia dobre wrażenie jeszcze przed rozpakowaniem. Opakowanie prezentuje się świetnie i dobrze nada się na prezent. Zawartość jest natomiast co najmniej tak samo dobra. Nie zawiodłem się na kawach Dallmayr.” - Józef, Warszawa

La Brasiliana Marfisa

★★★★☆
La Brasiliana Marfisa
SPECYFIKACJA
ARABICA: 90%
ROBUSTA: 10%
IDEALNA DO : Espresso
Sprawdź cenę

Ziarna z trzech państw

Kawa ziarnista La Brasiliana MARFISA to cudownie delikatny napój, z wyraźnie wyczuwalną nutą czekolady. Jej niesamowity smak zawdzięczamy mieszance ziaren z trzech państw, Brazylii, Salwadoru i Kolumbii. Przemyślana mieszanka ziaren Arabiki (90%) wzbogacona 10% dodatkiem Robusty, jest ceniona przede wszystkim za brak kwaśnego posmaku. Z tego względu, poleca się ją przede wszystkim do delikatnego espresso lub doppio.

Uniwersalna i dla każdego

Chociaż producent zaleca, by przygotowywać naszą kawę w ekspresie kolbowym, z innych urządzeń też smakuje świetnie. Przy odpowiednim zmieleniu kawy, możemy nawet zaparzyć ją w ekspresie kapsułkowym. Niski poziom kofeiny sprawia, że kompozycja sprawdzi się o każdej porze dnia i nocy. Niezależnie więc od metody zaparzania, kawa o tak wyrazistym aromacie, będzie cudownym rozpoczęciem dnia, jak i jego zwieńczeniem.

ZALETY
WADY
+ połączenie delikatnego smaku i lekkiego pobudzenia
+ mieszanka ziaren z Brazylii, Salwadoru i Kolumbii
+ dobra zarówno rankiem, jak i w trakcie dnia
- nie dostarczy zbyt mocnego pobudzenia
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Moja ulubiona kawa na popołudnia. Nie wprowadza w roztargnienie ani nie ma niechcianej goryczki. Czuć delikatne orzeźwienie dzięki domieszce ziarenek Robusty.” - Paweł, Olsztyn
“Używam jej w restauracji. Goście są zadowoleni, więc ja tym bardziej :). Dobra jakość, ziarna wyglądają wprost jak z obrazka.” - Rafał, Warszawa

Lavazza Tierra

★★★☆☆
Lavazza Tierra
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Wyjątkowy produkt, wyjątkowy smak

Marka Lavazza oferuje różnorodne kompozycje smaków i aromatów. Wśród nich znajduje się kawa ziarnista Tierra, napój o wyjątkowej głębi i czekoladowo-owocowym aromacie z prawdziwie ekologicznym rodowodem. Tak jak w przypadku Qualita Oro, na jej kompozycje składają się jedynie ziarna arabiki. Dzięki temu Lavazza Tierra jest delikatna w smaku i nie zawiera dużej ilości kofeiny, można się nią raczyć nawet kilka razy dziennie.

Certyfikat Rainforest Alliance

Wspaniały smak i wyjątkowy aromat nie są jej jedynymi atutami. Prezentowana mieszanka posiada międzynarodowy certyfikat Rainforest Alliance (związek Lasów Tropikalnych). Potwierdza on, że plantacja kawy jest prowadzona w sposób ekologiczny, etyczny i dobry dla środowiska. Wspierana jest ochrona bioróżnorodności, a plantatorzy mają zapewnione sprawiedliwe wynagrodzenie.

ZALETY
WADY
+ delikatny smak
+ dobra na każdą porę dnia
+ certyfikat Rainforest Alliance
- słabo pobudza
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo smaczna kawa. Bez goryczki i kwasowości, Nie ma charakteru pobudzającej, ale dzięki temu można się nią raczyć o każdej porze dnia i nocy.” - Iwona, Janki
“Moja ulubiona kawa. Przyjemny smak, chyba najlepszy spośród wszystkich Lavazzy. Piję już kilka miesięcy i nie znalazłam lepszej. ” - Aleksandra, Reda

Jacobs Kronung

★★★☆☆
Jacobs Kronung
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Ulubiona wśród Polaków

Kronung to absolutny klasyk przygotowywanym w niemieckiej palarni. Kawa ziarnista JACOBS to kultowa już na polskim rynku marka kawy. Jej głęboki aromat i wyrazisty smak towarzyszy niejednemu spotkaniu towarzyskiemu w polskich domach. Swoje triumfy świeci również jako imieninowa czy świąteczna kawa na prezent. I chociaż kupimy ją w każdym sklepie osiedlowym, Kawa JACOBS KRONUNG to nadal bardzo dobra kawa.

Dobra na co dzień

Średnio wypalaną mieszankę arabiki cechuje niska kwasowość i delikatnie czekoladowy aromat. Charakteryzuje ją niewielka zawartość kofeiny, dzięki czemu śmiało możemy się raczyć nawet kilkoma filiżankami dziennie. Można pić ją samodzielnie jako espresso, lub czarną kawę jednak idealnie sprawdzi się przy kawach mlecznych.

ZALETY
WADY
+ delikatny smak
+ dobra na każdą porę dnia
+ Średnio wypalona
- mało informacji na temat ziaren wykorzystanych w mieszance
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Kronung to już tradycja w naszej rodzinie. Kupujemy od pokoleń i praktycznie zawsze jesteśmy z niej zadowoleni. Kawa i dobra, i tania – czego chcieć więcej? ” - Roman, Gronowo Elbląskie
“Jacobs to po prostu solidna kawa. Nie jest może idealna, ale nie próbuje nią być. Jest za to porządną propozycją w atrakcyjnej cenie, na której trudno się zawieść. ” - Mikołaj, Babie Doły

Pellini Top

★★★☆☆
Pellini Top
SPECYFIKACJA
ARABICA: 100%
ROBUSTA: 0%
IDEALNA DO : kawy czarnej
Sprawdź cenę

Wybitna różnorodność ziaren

Czarna perła wśród włoskich kaw, takim mianem jest określana kawa ziarnista Pellini Top. Kawa Pellini Top ziarnista to 100% Arabika składająca się z aż 8 różnych odmian zbieranych w górach. W jej smaku wyczujemy nie tylko miodową głębię, ale i delikatne nuty kwiatowo owocowe i czekoladowy aromat. Całość tworzy mieszankę wyrazistą i delikatną jednocześnie, o wyczuwalnej słodyczy.

W sam raz na poprawę popołudnia

Każde z 8 odmian ziaren Kawy Pellini Top jest Arabiką. Oznacza to, że walory smakowe tego produktu są subtelne i delikatne. Kawa jednocześnie nie ma wyraźnego efektu pobudzania, dzięki czemu z powodzeniem możemy się nią delektować o każdej porze, każdego dnia.

ZALETY
WADY
+ duża różnorodność ziaren arabiki
+ dobra na każdą porę dnia
+ wyjątkowy, waniliowo-miodowy aromat
- w opini niektórych internautów zbyt delikatny smak
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Wyjątkowość tej kawy polega na tym, że im dłużej ją piję, tym bardziej mi smakuje. Co więcej, inne kawy powoli przestają mi smakować. Po prostu nie ma odwrotu :).” - Arek, Gorzów Wlkp.
“Dobry przykład tego, że czasem warto dopłacić do droższego, ale lepszego produktu. Aromat tej kawy jest niepodrabialny. ” - Marek, Suwałki

Lavazza Espresso

★★★☆☆
Lavazza Espresso
SPECYFIKACJA
ARABICA: Arabica
ROBUSTA: Robusta
IDEALNA DO : Idealna do
Sprawdź cenę

Uniwersalny produkt na cały dzień

Kawa Lavazza CAFFE Espresso to idealna propozycja na małą czarną. Dzięki delikatnie wypalonym ziarnom arabiki uzyskujemy z niej napój o bardzo wyrazistym, głębokim smaku. Jej niepowtarzalny kwiatowo-owocowy aromat nie potrzebuje oprawy zabielacza. Zaś dzięki niskiej zawartości kofeiny, możemy cieszyć się nią nawet kilka razy dziennie.

Różne sposoby przygotowania

Lavazza nada się do ekspresu, a także do tradycyjnego parzenia. Po zmieleniu sprawdzi się również jako uzupełnienie kapsułek wielokrotnego użytku do ekspresów kapsułkowych. Lavazza Espresso, jak przystało na arabikę, jest wprost idealna do przygotowania kawy czarnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją z mlekiem w postaci Cappuccino.

ZALETY
WADY
+ aromat owocowo-kwiatowy
+ dobra do każdego sposobu przyrządzania
+ ekonomiczny zakup
- delikatny aromat może być utracony w mlecznych napojach
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Dobra dla osób preferujących delikatny, lekki smak. Dobrze smakuje przyrządzona jako Espresso, nie ma uczucia kwasowości. ” - Patryk, Chorzów
“Jedna z moich ulubionych kaw. Jest delikatna i nie narzuca się swoim aromatem. Wszystko w jak najlepszym porządku.” - Agnieszka, Warszawa

Lavazza Gran Espresso

★★★☆☆
Lavazza Gran Espresso
SPECYFIKACJA
ARABICA: 60%
ROBUSTA: 40%
IDEALNA DO : espresso
Sprawdź cenę

Powitaj nowy dzień z pełnia sił

Kawa ziarnista Lavazza Gran Espresso to idealny sposób na poranną pobudkę. Mieszanka została skomponowana z myślą o idealnym espresso. W celu uzyskania aromatycznego napoju o wysokiej zawartości kofeiny ziarna robusty (60%) zmieszano z dodatkiem starannie dobranej arabiki (40%). Dzięki temu połączeniu Gran Espresso kawa posiada mocny i zdecydowany, ale jednocześnie słodki smak. Kawosze z pewnością zwrócą uwagę na jej pieprzne niuanse i aromat czekoladowy.

Doceniona w świecie

Kawa ziarnista Gran Espresso została doceniona na włoskim rynku gastronomicznym, stając się napojem nr. jeden w restauracjach i kawiarniach. Na szczęście nie musimy jechać do Italii, by poznać jej nietuzinkowy smak. Lavazza Espresso ziarnista 1kg kosztuje około 50zł i dostaniemy ją w większości delikatesów, a także w internecie, np. na allegro.

ZALETY
WADY
+ ciekawy aromat
+ dobrze pobudza
+ intensywny smak
- Tylko dla amatorów intensywnej i mocnej kawy
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“To może kawa nie dla każdego, ale zdecydowanie dla mnie! Gorzki smak da się wyraźnie wyczuć, jest spora różnica pomiędzy tą kawą a wcześniej pitą przeze mnie arabiką.” - Julia, Cieszyn
“Rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Kawa daje mocnego kopa. W sam raz na zimowe poranki. Dodajmy do tego całkiem dobry smak i uzyskujemy moją nową, ulubiona kawę :).” - Remigiusz, Prabuty

Kawa ziarnista jak mielić?

Stopień zmielenia kawy zależy od późniejszego sposobu parzenia. Niezależnie od tego warto jest jednak mielić kawę tuż przed jej zaparzeniem. 

Ekspresy automatyczne posiadają wbudowany młynek do kawy, który zabiera nam konieczność dopilnowania poprawnego procesu przemiału. Ten będzie wykonany zawsze odpowiednio, chyba że młynek ulegnie awarii. 

Parząc kawę po turecku lub w ekspresie przelewowym musimy zadbać o możliwie najdrobniejsze zmielenie ziaren. Umożliwi to jak najlepsze uwolnienie się aromatu. Kawa mielona do kawiarki może być natomiast nieco grubsza. 

Mielenie kawy wykonujemy w młynku, który sam w sobie nie jest drogim urządzeniem. Cena będzie wysoka, gdy zechcemy wyposażyć się w ekspres automatyczny z młynkiem wbudowanym. W sklepach znajdziemy zwykle młynki udarowe i żarnowe. Generalnie lepszym wyborem będzie ten drugi rodzaj, gdyż ostrza nie nagrzewają się podczas pracy, jak ma to miejsce w młynkach udarowych. To mogłoby pogorszyć jakość kawy. Młynki żarnowe są także lepsze z racji na możliwość drobniejszego zmielenia ziaren. 

Jak zaparzyć kawę ziarnistą?

Parzenie kawy może za nas wykonać ekspres do kawy. Urządzenia te występują w różnych wariantach i dają nam różne możliwości. Poza ekspresami mamy jednak do wyboru kilka innych rodzajów przyrządów. Mogą być to n. kawiarki, które nadają procesowi zaparzania wyjątkowej atmosfery i klimatu. To także szybka metoda parzenia. Innym sposobem jest parzenie zwane zalewajką. Po prostu wsypujemy do filiżanki ziarna kawy i zalewamy je wodą. Nie da to jednak pełni aromatu ani smaku, który towarzyszyłby przy wcześniej omawianych metodach parzenia.  

Kawa ziarnista arabica czy robusta - która lepsza?

Arabica i Robusta to dwa najpopularniejsze rodzaje kawy ziarnistej dostępne w sprzedaży. Najbardziej polecana jest Arabica. Cechuje się ona najlepszym aromatem – kakaowym lub orzechowym. Ten delikatny smak osiągany jest dzięki najwyższej szlachetności ziaren. Kawa Arabica powstaje na plantacjach położonych powyżej 1000m.n.p.m. W porównaniu do Robusty, Arabica zawiera mniej kofeiny. Robusta może zatem nieco bardziej pobudzić, jednak w ogólnym rozrachunku jest ona mniej polecana do picia bez dodatku innych kaw. Właśnie dlatego Robustę najczęściej znajdziemy w kawach jako dodatek Arabici, który w bardzo niewielkim stopniu wpłynie na aromat. Przykładem tego jest np. kawa Lavazza Dolce Caffe Crema, która zawiera 80% ziaren Arabici oraz 20% Robusty.

Kawa ziarnista czy mielona?

Kawa ziarnista cechuje się znacznie silniejszym i bardziej wyczuwalnym aromatem niż mielona. Dzieje się tak dzięki temu, że ziarna mielone są tuż przed ich zaparzeniem przez nasz ekspres lub młynek. Z tego powodu kawę ziarnistą wybierają osoby, które uwielbiają delektować się smakiem tego napoju. Kawa mielona – jak sama nazwa wskazuje – została zmielona przez producenta w fabryce.

Od przemiału do mielenia następuje zatem znacznie więcej czasu, w którym aromat zdąży się uwolnić. Jest to powodem słabszego smaku i mniej wyczuwalnych walorów aromatu. Co więcej, w kawie mielonej mogą znajdować się dodatki innych składników, które służą do „poprawy smaku”. Od tego ryzyka uwalnia nas wybór kawy ziarnistej. Zaletą zmielonego przez producenta produktu będzie jednak szybsze i tańsze jego przygotowanie – nie musimy do niej kupować młynka ani ekspresu w niego wyposażonego. 

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ig0r
ig0r
3 lat temu

lavazza to super kawa, szczerze polecam spróbować wszystkim kawoholikom 😀

Death Wish
Death Wish
3 lat temu
Reply to  ig0r

Lavazza ? która ?

Piotrek
Piotrek
3 lat temu

Lavazza jest dla mnie słabą kawą. Najbardziej smakują mi 2 kawy : 1. Starbucks veranda blend blonde roast, 2. Costa cafe the bright blend. Polecam Piotrek

Zamknij