Aktualizacja: Wrzesień 2024
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru kawiarki?
Pojemność kawiarek najczęściej określa się we włoskich filiżankach kawy. Najpopularniejsze są modele na 6 filiżanek, jednak z powodzeniem znajdziesz modele na 4 lub nawet 12 filiżanek. Pamiętaj, że przez włoską filiżankę nie rozumie się tej samej pojemności co w Polsce. Sześć włoskich filiżanek to zwykle nasz odpowiednik kubka czarnej kawy.
Najpopularniejsze są obecnie kawiarki ze stali nierdzewnej. Wyglądają nowocześnie, a ich mycie jest banalnie proste. Drugim wyborem są zwykle kawiarki z aluminium, jednak te można myć już tylko pod wodą, bez żadnych środków chemicznych. Istnieją też kawiarki ceramiczne, które są łatwe w czyszczeniu, a do tego elegancko się prezentują.
Na rynku znajdziemy kawiarki na kuchenki indukcyjne, elektryczne, gazowe czy kawiarki elektryczne. Wybór powinien zależeć od tego, jaki typ kuchenki masz w kuchni i czy zamierzasz korzystać z kawiarki na przykład w podróży.
Kawiarka - co to właściwie jest i jakie są rodzaje kawiarek?
Kawiarka, zwana inaczej kafetierką, to proste urządzenie w kształcie dzbanka, które szybko i łatwo pozwala przyrządzić kawę. W sklepach znajdziemy wiele różnych modeli kawiarek. Różnią się one sposobem użycia oraz wykonaniem. Poniżej opisujemy kilka rodzajów kawiarek.
Kawiarka jaką wybrać? Ranking najlepszych kawiarek
Kawiarka stalowa BIALETTI Venus indukcja
Kawiarka stalowa firmy Baletti cechuje się smukłym i prostym designem. Niklowana obudowa wraz z czarnymi akcentami dobrze wpasuje się do naszych kuchni. Kawiarka włoska występuje w kilku wariantach pojemności. Pierwszy z nich to 200ml, który zapełni 4 filiżaneczki espresso lub jeden kubek. W tej opcji to dobra kawiarka dla jednej osoby. Drugi wariant to 300ml, pozwoli przygotować 6 filiżanek espresso, a zatem jest to dobra kawiarka dla dwóch osób. Ponadto znajdziemy tez warianty na 2 i 10 espresso. Atutem wszystkich wersji poza najmniejszą jest możliwość używania na wszystkich kuchenkach, także indukcyjnych. Kawiarki włoskie Bialetti kosztują zależnie od rozmiaru od ok. 100 do niecałych 200zł.
Kawiarka elektryczna KA40 ELDOM
Ta kawiarka elektryczna to budżetowy model. Wykonana została z aluminium i tworzyw sztucznych. Przeważa kolor czarny, a dzbanek jest przezroczysty. Na podstawie umieszczony został włącznik z diodą informującą o pracy urządzenia. Kawiarka do kawy ma pojemność 300ml, co wystarczy nawet na 6 espresso lub dwie filiżanki kawy. Moc urządzenia to 480W.
Kawiarka KonigHOFFER Marble 450 ml i 720 ml
Kawiarka indukcyjna firmy KonigHOFFER to dobra i tania propozycja. Dostępna jest w kilku wariantach pojemności:300ml (6 espresso, 2 filiżanki kawy czarnej), 450ml (9 filiżanek espresso lub 3 typowe filiżanki kawy), 720ml (12 większych filiżanek espresso lub 5 filiżanek kawy). Do wybory są też różne wersje kolorystyczne: czarna, waniliowa i szara. Wszystkie pokryte są wzorem przypominającym granit. Kawiarka do indukcji wykonana została z aluminium i jest niedroga. Ceny zawierają się w zakresie ok. 40-70zł.
Kawiarka elektryczna 6F 300ml Ekspres Kawy Austria
Ta kawiarka ciśnieniowa jest wykonana z aluminium. Do jej uruchomienia nie potrzeba kuchenki, gdyż zasilana jest prądem elektrycznym. Elektryczna kawiarka jest niemal w całości pomalowana na kolor kremowy lub czarny, a na górnej pokrywie dzbanka umieszczono przezroczyste okienko wykonane z tworzywa sztucznego. Istotną funkcja jest zabezpieczenie przed praca bez wlanej wody. Wnętrze urządzenia wykonane jest z aluminium. Czajnik do parzenia kawy ma pojemność 300ml, co pozwoli na przygotowanie 2 kaw w filiżankach lub do 6 espresso.
Kawiarka jak działa? Czyli o idei kawiarek
Kawiarka to proste urządzenie, które wykorzystuje wysoką temperaturę do wytworzenia wysokiego ciśnienia. Pod jego wpływem wrząca woda, która jest w zbiorniczku na spodzie kawiarki, wyparowuje i przechodzi przez sitko z kawą. Ponad nim gromadzi się napar kawowy, który zapewnia aromat. Po kilku minutach podgrzewania przelewany zawartość dzbanka do filiżanki i możemy cieszyć się wspaniałym aromatem kawy.
Podział kawiarek ze względu na sposób użytkowania
- Kawiarka elektryczna - elektryczna kawiarka to wolnostojące urządzenie, które podłączamy do gniazdka elektrycznego. Nie wymaga zewnętrznego źródła energii tak jak inne rodzaje kawiarek. Posiada wbudowaną grzałkę, która podgrzewa wodę w zbiorniczku. Z tego powodu jest to rozwiązanie droższe.
- Kawiarka na indukcję - kawiarki na indukcję posiadają dno ferromagnetyczne, które pozwala urządzeniu działać na płytach indukcyjnych. Nie ogranicza to jednak możliwości działania jedynie do takich płyt. Zwykle kawiarki na indukcję współpracują również z kuchenkami gazowymi czy elektrycznymi.
- Kawiarka na gaz - kawiarka na gaz pozwoli nam przygotować kawę bez użycia energii elektrycznej, stawiając urządzenie na kuchence gazowej. Takie rozwiązanie powinno być również kompatybilne z kuchenkami elektrycznymi, ale nie indukcyjnymi.
- Kawiarka elektryczna ze spieniaczem - to dwa urządzenia, które zwykle stawiane są na wspólnej podstawie. Dzięki spieniaczowi możliwe jest wykonanie pianki z mleka, która doskonale skomponuje się z kawą. Kawiarka ze spieniaczem to rozwiązanie nieco droższe od pozostałych.
- Kawiarka do zabudowy – wielu z nas projektując kuchnię, chciałoby umieścić w niej jak najwięcej urządzeń do zabudowy, a nie wolnostojących. Takie rozwiązania poprawiają komfort użytkowania i estetykę. Kawiarki z założenia są prostymi w obsłudze czajniczkami. Dla miłośników kawy oraz urządzeń pod zabudowę znajdzie się jednak rozwiązanie w postaci kawiarki-ekspresu do kawy. To jednak rozwiązania dużo droższe niż pozostałe opcje.
Podział kawiarek ze względu na materiał wykonania
- Kawiarka aluminiowa - kawiarki wykonane z aluminium mają najczęściej klasyczny, kanciasty kształt. Nawiązują one w ten sposób to oryginalnej makinetki. Można je myć tylko pod wodą, gdyż środki chemiczne negatywnie reagują ze stopem aluminium. Kawiarki aluminiowe występują w szerokim zakresie pojemności umożliwiającym przygotowanie od 1 do 18 filiżanek espresso.
- Kawiarka ze stali nierdzewnej - kawiarki ze stali nierdzewnej zazwyczaj wyglądają nowocześnie, a także zwykle możliwe jest ich łatwiejsze mycie z użyciem lekkich detergentów. Stal nierdzewna to dobry i powszechnie używany materiał w konstrukcjach urządzeń kuchennych.
- Kawiarka ceramiczna - kawiarka ceramiczna posiada jedynie górną część wykonaną z ceramiki. Zbiornik na wodę znajdujący się na dole pozostaje metalowy. Ten rodzaj kawiarek jest łatwy w czyszczeniu, a do tego bardzo elegancko się prezentuje. Kawiarka ceramiczna występuje w różnych kształtach oraz pojemnościach.
Kawiarka - jak używać?
Używanie kawiarki elektrycznej ogranicza się do podłączenia jej do gniazdka elektrycznego i włączenia za pomocą przycisku znajdującego się na urządzeniu. Jeśli posiadamy kawiarkę do kuchenki, to umieszczamy ją nad małym palnikiem. Uruchamiamy podgrzewanie w naszej kuchence i odczekujemy kilka minut. Po przelaniu kawy do filiżanek kawiarkę powinniśmy umyć pod bieżącą wodą. W przypadku niektórych modeli wykonanych ze stali dopuszczalne jest użycie lekkich detergentów.
Kawiarka jak parzyć? Parzenie kawy w kawiarce i najważniejsze porady
Parzenie kawy w kawiarce to rzecz bardzo prosta. Rozpocząć należy od przygotowania ziaren. Ziarna kawy do kawiarki powinny być zmielone w drobiny o średniej grubości. Im mniej czasu minie od zmielenia do parzenia, tym lepszy będzie aromat naszej kawy. Warto również odfiltrować lub przegotować wodę, aby zapobiec odkładaniu się kamienia w kawiarce. Do dolnej części kawiarki wlewamy wodę w takiej ilości, aby nie przelała się przez zawór bezpieczeństwa. Na zbiorniku montujemy sitko, na którym umieszczamy zmieloną kawę. Ilość kawy przekłada się na późniejsza intensywność napoju. Kolejno skręcamy urządzenie i rozpoczynamy parzenie. Po kilku minutach powinniśmy usłyszeć bulgotanie wrzącej wody. To oznaka, że parzenie dobiegło końca i możemy przelać zawartość kawiarki do filiżanki.
Kawiarka czy warto? Jakie są zalety i wady kawiarek?
Kawiarka do kawy to urządzenie bardzo ciekawe. Jej zalety to niewątpliwie niewielkie gabaryty i małą waga. Pozwalają one na zabranie urządzenia na wakacje, czego nie zrobimy np. z ekspresem do kawy. Następną zaletą jest niska cena. Za ok. 100zł kupimy już wysokiej jakości kawiarkę na kuchenkę. Jest ona także odporna na uszkodzenia, gdyż nie zawiera w sobie delikatnych elementów elektronicznych. Niestety uboga jest funkcjonalność kawiarki. Nie pozwoli ona spienić mleka, a także wymaga częstego czyszczenia. Do tego proces przygotowania kawy trwa dłużej niż w przypadku wspomnianego ekspresu.
Kawiarka czy ekspres? Co lepsze? Czy kawiarka to wystarczające urządzenie?
Kawiarka włoska to urządzenie pozwalające przygotować pyszną i aromatyczną kawę. Jej zalety takie jak mobilność sprawiają, że dla wielu osób może być ona nawet lepsza niż ekspres. Wymaga ona jednak więcej obsługi. Konieczne jest osobne zmielenie kawy, a fani pianki będą musieli zakupić dodatkowo spieniacz do kawy. Te wszystkie rzeczy może jednak wykonać dla nas ekspres do kawy. Jego obsługa zawiera się zwykle do podstawienia filiżanki i naciśnięcia jednego przycisku. To wszystko jednak za dużo wyższą cenę oraz gabaryty zajmujące dużą ilość przestrzeni. Jakość kawy w obu przypadkach jest jednak na podobnym poziomie.
Kawiarka czy aeropress - a jak rozważać sprawę w takim wypadku?
Aeropress to bardzo ciekawe urządzenie, które zyskuje w ostatnim czasie popularność. Wymaga on jednak więcej czynności do przygotowania kawy, takich jak konieczność przeciskania zawartości aeropressu przez filtr do filiżanki. Kawiarka wysokie ciśnienie uzyskuje poprzez podgrzanie, jej użytkowanie jest zatem wygodniejsze. Aeropress najczęściej wykonany jest z tworzywa sztucznego, a kawiarka z metalu, dzięki czemu jest także od aeropressu trwalsza. Kawiarka pozwala także na przygotowanie wielu filiżanek kawy jednocześnie (w zależności od modelu), a aeropress – jednej.
Kawiarka czy french press - jak kawiarka prezentuje się w takiej rywalizacji?
French press to urządzenie podobne w swoim działaniu do aeropressu. Główną różnicą jest obecność metalowego filtra, a nie papierowego, który jest w aeropressie. Powoduje on, że proces przeciskania jest nieco łatwiejszy, ale kawa w efekcie nie jest tak czysta i aromatyczna. Możliwe jest założenie filtra papierowego, który poprawi jakość kawy, ale utrudni lekko proces przeciskania. Przewaga kawiarki nad french pressem jest zatem taka sama, jak nad aeropressem. Jest wygodniejsza w obsłudze oraz trwalsza. Większe modele kawiarek umożliwią przygotowanie wielu kaw, a french press – tylko jednej.
Kawiarka dla jednej osoby czy dwóch osób? Czyli ile kaw możemy zrobić kawiarką?
Kawiarki dostępne są często w wielu wariantach pojemności. Producenci często ten parametr podają w ilości małych filiżanek espresso. Te zwykle mają objętość 50ml. W łatwy sposób można zatem przeliczyć, że kawiarka dla jednej osoby powinna mieć pojemność 3-5 fil., a dla dwóch osób od 6 do 10 fil., w zależności czy pijemy kawę w niewielkiej filiżance, czy też w kubku. Znajdziemy jednak także kawiarki do kawy o pojemności starczającej na zapełnienie 3,4, a nawet 5 filiżanek.
Kawiarka do kawy - podsumowanie
Kawiarki włoskie to proste urządzenia, które są doceniane przez fanów kawy. Ich niewielkie wymiary sprawią, że nie sprawią trudu w przechowywaniu oraz bez trudu zabierzemy je w podróż. Wysoka jakość kawy oraz niska cena zapewniają natomiast, że ich zakup szybko zwróci się, porównując go do kupowania kawy w kawiarni. Obecność modeli elektrycznych, jak i klasycznych sprawia, że każdy powinien wybrać model odpowiedni do jego potrzeb. Kawiarki to także bardzo eleganckie urządzenia, które pięknie będą się prezentowały w naszych kuchniach.
NAJLEPSZA KAWA TYLKO Z KAWIARKI <3