Close

Jaką herbatę wybrać? Porady przy wyborze i ranking herbat

Orzeźwiająca, intensywnie owocowa czy pobudzająca? Wśród herbat znajdziesz odmiany o różnych właściwościach – nawet prozdrowotnych i zmniejszających ryzyko nowotworu. Dzisiejszy poradnik wprowadzi Cię w bogaty świat herbat, ich rodzajów, smaków i aromatów. Poznasz najpopularniejsze herbaty w Polsce i na świecie. Dowiesz się, czym kierować się przy wyborze i czy herbata może być szkodliwa. Sprawdź!

Jaką herbatę wybrać? Jakie są rodzaje herbat?

Najczęściej spotykane na polskim rynku herbaty to:

  • Herbaty czarne – liście i pąki krzewów, które są poddawane różnym procesom (m.in. fermentacji i suszenia). Czarna herbata jest znana ze swoim właściwości pobudzających, antyoksydacyjnych, a nawet bakteriobójczych.
  • Herbaty zielone – czyli herbata nie poddawana procesowi fermentacji. Uznawana za świetne narzędzie w walce z nadmiarem tkanki tłuszczowej czy przy obniżaniu wysokiego cholesterolu. Ma zdolność także do eliminowania szkodliwych wolnych rodników, co doceniane jest także w kosmetyce.
  • Herbaty białe – przyrządzana z najmłodszych pąków i liści, które poddawane są procesowi suszenia. Ten rodzaj herbaty tylko z pozoru wydaje się być najdelikatniejszy. Pomimo łagodnego smaku i jasnego koloru zawiera wysoką ilość teiny (kofeiny).

ZOBACZ TEŻ: Kawa ziarnista – Ranking najlepszych kaw ziarnistych


Jaką herbatę wybrać? Ranking najlepszych herbat

1. Green Touch Earl Grey Blue – czarna herbata o aromacie bergamotki

Green Touch Earl Grey Blue - czarna herbata o aromacie bergamotki

Susz od Green Touch to prawdziwa czarna herbata cejlońska, wzbogacona aromatem bergamotki – charakterystycznym dla rodzaju Earl Gray. W składzie herbaty znajdują się także błękitne liście bławatka, które działają leczniczo na układ moczowy, a dodatkowo wzbogacają herbatę wizualnie. Herbata jest w sypanej formie, dzięki czemu możesz odmierzyć idealną porcję, w zależności od rozmiaru kubka lub filiżanki. Na opakowaniu niezbędne znajdziesz instrukcje, jak zaparzać herbatę, aby wydobyć z niej głęboki smak.

Zalety
wyczuwalny smak bergamotki
herbata jest w formie sypanej, co pozwala na zaparzenie naparu o określonej intensywności
płatki bławatka podnoszą walory wizualne herbaty
Wady
trudno dostępna stacjonarnie

2. Impra Royal Elixir Tea – liściasta herbata czarna

Impra Royal Elixir Tea - liściasta herbata czarna

Idealna herbata dla fanów tradycyjnej herbaty cejlońskiej. Royal Elixir Tea to minimalistyczna herbata, która w całości składa się z czarnej, liściastej herbaty. Aromat Royal Elixir Tea jest delikatny, ale wyrazisty i z nutą bergamotki, charakterystycznej dla herbat typu Earl Grey.

Zalety
herbata jest sypana, co ułatwia odmierzanie indywidualnej porcji
odpowiedni stosunek ceny do jakości
herbata posiada wyrazisty smak z wyczuwalną nutą bergamotki
Wady
aromat Earl Grey nie jest pochodzenia naturalnego

3. Love Nature – aromatyczna herbata typu grzaniec

Love Nature - aromatyczna herbata typu grzaniec

Rozgrzewająca herbata idealna na zimowe wieczory. Jedno opakowanie zawiera 50 g mieszanki herbaty, owoców i przypraw. Co dokładnie znajdziesz w jej składzie? Czarną herbatę, suszoną żurawinę i malinę, płatki hibiskusa, skórkę z róży oraz cynamon i goździki. Bogata kompozycja gwarantuje intensywny smak i zapach, a dodatkowo przyjemnie rozgrzewa, stąd też jej nazwa – grzaniec.

Zalety
bogata kompozycja z czarnej herbaty, owoców i przypraw
herbata ma właściwości rozgrzewające
susz jest w formie sypanej, co pozwala precyzyjnie odmierzyć potrzebną porcję
Wady
opakowanie zawiera tylko 50 g herbaty

4. Ahmad Tea Earl Grey – aromatyczna herbata liściasta

Herbata Ahmad Tea to klasyczna mieszanka liściastej herbaty sypanej z aromatem bergamotki. W efekcie otrzymasz aromatyczną i bogatą w smaku herbatę typu earl grey. Herbatę kupisz w ekonomicznym opakowaniu aż 500 g, która starczy na długi czas. Co więcej, herbata jest sypana, a więc pozwala na dobranie perfekcyjnej mocy naparu.

Zalety
duże opakowanie w przystępnej cenie
forma sypka ułatwia parzenie herbaty o preferowanej intensywności
posiada wyczuwalny, ale delikatny aromat bergamotki
Wady
herbata znajduje się w dużym opakowaniu, dlatego może zacząć z czasem wietrzeć

5. Lipton Yellow Label – czarna herbata ekspresowa

Lipton Yellow Label - czarna herbata ekspresowa

Wszystkim znana klasyczna herbata Yellow Label od Lipton. W jednym opakowaniu znajduje się aż 200 g czarnej herbaty ekspresowej. Pakowana jest w saszetki o pojemności 2 g. Po zaparzeniu herbata ma intensywny smak i wyraźny bursztynowy kolor.

Zalety
herbata parzy się błyskawicznie
zamknięta w ekonomicznym opakowaniu aż 200 g
Wady
herbata jest mocna, dlatego nie posmakuje wszystkim
nie posiada dodatkowych aromatów

6. Basilur Tea Magic Nights – ekologiczna aromatyzowana herbata czarna

Herbata Basilur Tea to propozycja czarnej herbaty w saszetkach z owocowym aromatem.  W jednej torebce znajdziesz 2 g herbaty, którą stanowi połączenie aromatycznych cejlońskich liści z naturalnym aromatem owoców tj. truskawkach, ananas, morela i papaja. Herbata posiada certyfikat ekologicznego rolnictwa.

Zalety
zawiera wysokiej jakości, certyfikowaną czarną herbatę ze Sri Lanki
bogaty owocowy smak, dzięki zastosowaniu naturalnych aromatów
herbata pochodząca z ekologicznych upraw
Wady
małe opakowanie, które zawiera tylko 25 saszetek

7. Dilmah Ceylon Gold – czarna herbata cejlońska

Herbata w saszetkach do ekspresowego przygotowywania. Wewnątrz saszetki znajdziesz tradycyjną czarną herbatę ze Sri Lanki, bez dodatkowych aromatów. Herbata posiada średnią moc – pobudza, ale delikatnie. W jednym opakowaniu znajdziesz 100 saszetek, a każda zawiera 2 g herbaty.

Zalety
ekonomiczne opakowanie w przystępnej cenie
stosunkowo łagodny smak, idealny dla osób, które nie lubią mocnych naparów
błyskawiczna w przygotowywaniu
Wady
mało wyrazisty smak
saszetki nie pozwalają na przygotowaniu naparu o określonej mocy

8. Irving – klasyczna czarna herbata w torebkach

Irving - klasyczna czarna herbata w torebkach

Zapewne wszystkim znana herbata od marki Irving. Skomponowana z indyjskich liści herbaty poddanych procesowi fermentacji. Dzięki drobnemu rozdrobnieniu liści, herbata zaparza się w ekspresowo. Jedno opakowanie zawiera aż 100 torebek herbaty.

Zalety
ekonomiczne opakowanie zawiera aż 100 sztuk
posiada wyważony smak i aromat
Wady
herbata zaparza się bardzo szybko, dlatego łatwo przekroczyć zalecany czas

9. Dilmah Premium Ceylon – herbata w torebkach ze Sri Lanki

Kolejna propozycja od Dilmah. Tym razem jest to herbata typu Premium, która zawiera mieszankę herbat uprawianych na różnych wysokościach Cejlonu. Taka kombinacja pozwala uzyskać średnią moc, ale pozbawioną nadmiernej goryczy. Jedno opakowanie zawiera 200 g herbaty, czyli 100 saszetek.

Zalety
łagodny i delikatny smak
ekonomiczne opakowanie
dobry stosunek ceny do jakości
Wady
smak herbaty ekspresowej jest pozbawiony głębi
saszetki nie pozwalają na precyzyjne odmierzanie ilości herbaty

10. Lipton Yellow Label – herbata liściasta czarna

Lipton Yellow Label - herbata liściasta czarna

Herbaty od Lipton w formie saszetek i piramidek na pewno doskonale znasz. Jeśli szukasz ekonomicznego opakowania zawierającego wyłącznie czarną, liściastą herbatę, sprawdź serię Yellow Label. W opakowaniu znajdziesz 100 g czystej, czarnej herbaty o dość intensywnym smaku.

Zalety
herbata zawarta w dużym opakowaniu o ekonomicznej cenie
jest sypana, dlatego pozwala precyzyjnie kontrolować moc naparu
dostępna w większości sklepów, nawet stacjonarnych
Wady
liście herbaty są małe, a wiele z nich zostało pokruszonych
smak nie posiada głębi, dlatego może nie smakować wprawionym smakoszom

11. Dilmah Ceylon Premium Tea – liściasta herbata ze Sri Lanki

Dilmah Ceylon Premium Tea - liściasta herbata ze Sri Lanki

Kolejna propozycja od Dilmah, nad którą warto się pochylić. Tym razem jest to sypana, liściasta herbata z nizinnych regionów Sri Lanki. Liście tej herbaty posiadają dużą powierzchnię, a w procesie produkcji nie były łamane. Dzięki temu uzyskany napar jest stosunkowo łagodny w smaku.

Zalety
opakowanie zawiera aż 100 g herbaty czarnej
nie posiada żadnych dodatków, a tym bardziej sztucznych
pozwala na zaparzenie naparu o określonej mocy, w zależności od ilości użytych liści
Wady
w przypadku liściastej herbaty zalecane jest parzenie jej w odpowiednim dzbanku

Na co zwrócić uwagę przy wyborze herbaty?

Wybór odpowiedniej herbaty na wpływ na jej moc, smak, aromat i sposób zaparzania. Inne właściwości będzie miała klasyczna czarna herbata, a inne herbata biała lub rooibos. Czym się kierować, wybierając rodzaj herbaty?

Przeznaczenie herbaty

Herbaty różnią się się między sobą zawartością teiny, która odpowiada za efekt pobudzenia. Teina działa w ten sam sposób jak kofeina, gdyż jest to niemal ta sama substancja. Obie związki różnią się jednak szybkością wchłaniania do organizmu – teina, ze względu na swoją budowę chemiczną, jest przyswajana zdecydowanie wolniej. Utrzymuje się także dłużej w organizmie.

Jeśli szukasz herbaty, po której poczujesz się pobudzony i perfekcyjnie skoncentrowany podczas pracy, sięgnij po białą herbatę i klasyczną czarną. To one zawierają najlepsze  właściwości pobudzające. Kobiety w ciąży lub osoby z wysokim ciśnieniem powinny zainteresować się herbatą typu rooibos, czyli naparem z czerwonokrzewu o miodowym smaku. Jest on niemal całkowicie pozbawiony teiny.

Sypana albo w torebkach

Herbaty dostępne są w dwóch formach – liściastej i pakowane w saszetki. Herbata liściasta to must-have wszystkich koneserów prawdziwej herbaty. Wszystko dlatego, że zawartość takiej herbaty widać jak na dłoni. Masz pewność, że producent umieścił w nim całe liście, a nawet pączki rośliny. Sypana herbata różni się smakiem, który jest zdecydowanie bogatszy. 

Herbaty w saszetkach nie posiadają pełnowymiarowych, zasuszonych liści, które otwierają się pod wpływem gorącej wody. Nie można jednak odmówić im większej uniwersalności. Po zaparzeniu torebki, wystarczy ją wyrzucić do śmieci, a to oznacza, że sprawiają zdecydowanie mniej problemu niż liście przylegające do ścianek dzbanka.

Dodatek aromatów

Nie ma nic pyszniejszego niż aromatyczna, owocowa herbata z dodatkiem miodu. Czy jednak zawsze masz pewność, że intensywny zapach herbaty wynika z naturalnych aromatów, a nie ze sztucznych?

Przed wyborem nowej herbaty upewnij się, że użyte w niej aromaty pochodzą z prawdziwych owoców, pozyskanych olejków, przypraw lub kwiatów. Uwierz, zapach sztucznej truskawki wyczujesz z daleka. Nic nie jest w stanie zastąpić owocowego naparu z kawałkami owoców stworzonymi przez naturę, a nie chemików w laboratorium. Nie dotyczy to jednak tylko herbat z owocami, ale także tych typu earl grey, czyli z dodatkiem bergamotki. 

Jakość i kolor liści

Jeśli sięgasz regularnie po herbatę sypaną, następnym razem przyjrzyj się dokładnie jej liściom. W przypadku herbaty zielonej, upewnij się, że liście mają wyraźny, zielony odcień. Wybieraj liście o jak najjaśniejszym kolorze. Im ciemniejsze, tym herbata będzie gorszej jakości, a więc i gorsza w smaku. Wbrew temu co sugeruje nazwa, herbaty czarne nie powinny być całkowicie smoliste. Rozglądaj się za kompozycją, której czerń jest przełamana innymi kolorami (np. czerwienią lub granatem), gdyż to oznacza, że herbata jest wysokiej jakości.

Twoje preferencje

O najlepszych herbatach świata możemy rozpisywać się w nieskończoność. Nie ma jednak najmniejszego sensu zachęcać do kupna zielonej herbaty, jeśli zwyczajnie Ci ona nie smakuje. Wybierając rodzaj herbaty, pamiętaj, aby kierować się też swoimi kubkami smakowymi. Nie wszyscy lubią intensywny smak cynamonu i goździków. Z kolei innym nie smakuje intensywny aromat jaśminu. W przypadku smaku – nie ma złych wyborów!


ZOBACZ TEŻ: Kapsułki do ekspresu – Ranking. Jak wybrać najlepsze?


Jak parzyć herbatę? Kilka wskazówek

Sposób parzenia jest charakterystyczny dla danego rodzaju herbaty. Nie wszystkie wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać. A nawet nie zachęcamy do jednakowego traktowania wszystkich gatunków herbat. Jak więc parzyć herbatę, aby stworzyć płynne dzieło sztuki?

Optymalna temperatura

Zależnie od gatunku herbaty, inna temperatura będzie odpowiednia do jej zaparzenia. Przykładowo herbaty owocowe, czarne lub ziołowe uwalniają najwięcej smaku, gdy zaleje się je wrzątkiem. Natomiast herbata zielona uwalnia najwięcej walorów smakowych, gdy użyjesz wody gorącej o temperaturze 75 – 80°C. Podobnie jest w przypadku herbaty białej. Jeżeli masz wątpliwości – przeczytaj dokładnie informacje na etykiecie. Producent z pewnością zamieścił tam instrukcję parzenia herbaty krok po kroku – łącznie z czasem i temperaturą.

Rodzaj wody ma znaczenie

Jeżeli jesteś prawdziwym koneserem herbat, zwróć uwagę, jakiej wody używasz do zaparzenia herbaty. Unikaj wody chlorowanej, twardej (o wysokiej zawartości wapnia) i o wysokim pH. Im “czystsza” woda, tym lepszy będzie finalny smak Twojego naparu.

Czy herbata jest zdrowa? Fakty i mity

Regularne picie herbaty w umiarkowanych ilościach to samo zdrowie. Oczywiście, właściwości herbat zależą przede wszystkim od jej rodzaju. Niektóre mogą poszczycić się właściwościami przeciwutleniającymi, a inne – poprawiającymi trawienie. Wszystkie herbaty jednak świetnie dbają o poziom nawodnienia organizmu, pobudzają krążenie krwi i układ nerwowy do wytężonej pracy. 

Co herbata ma w sobie – o składach herbat

Skład herbaty nigdy nie jest taki sam – wszystko zależy od rodzaju herbaty, wieku użytych liści, dodatku owoców, przypraw, a nawet aromatów. Wybieraj herbatę świadomie. Sięgaj po zaufanych producentów. Dokładnie czytaj każdą etykietę, aby omijać herbaty z syntetycznymi aromatami w składzie. Tylko w ten sposób zyskasz pewność, że herbata wpłynie pozytywnie na Twoje ciało i będzie po prostu zdrowa.

Czemu herbata jest niezdrowa? Co stoi za tym stanowiskiem?

Raz na jakiś czas słyszy się o negatywnych skutkach picia herbaty. Z czego to wynika? Warto pamiętać, że picie herbaty zielonej na czczo może negatywnie podrażniać żołądek. Ten rodzaj herbaty w nadmiarze wypłukuje nawet wapń. Jak się okazuje – w nadmiarze nawet niepozorna herbata może zacząć szkodzić. 

W przypadku herbat, a ściślej mówiąc producentów herbat, ogromnym problemem jest niekontrolowane stosowanie pestycydów do uprawy herbat. Kanadyjska Agencja Inspekcji Żywności przebadała herbaty znanych marek (m.in. marki Lipton i Twinning). Jak się okazało, wiele rodzajów herbat wielokrotnie przekroczyło dopuszczalne limity zawartości pestycydów! Zanim wybierzesz więc herbatę, upewnij się, że pochodzi ona z certyfikowanych upraw i których jakość nie wpłynie negatywnie na Twoje zdrowie. 

Jak herbata wpływa na organizm?

Pomimo małych zastrzeżeń i wpływu herbaty na poziom niektórych pierwiastków w organizmie (o czym w dalszej części artykułu), działanie herbaty jest pozytywne.

Herbata przede wszystkim pobudza, dzięki zawartości kofeiny. Pomaga się skoncentrować, odzyskać siły i pozbyć się uczucia senności. Co więcej, teina zawarta w herbacie gwarantuje o wiele lepsze i dłuższe pobudzenie w przeciwieństwie do kawy.

W zależności już od konkretnych rodzajów, herbaty mogą odprężać, rozluźniać, a niektóre nawet obniżać ciśnienie krwi. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, o których najczęściej wspomina się w przypadku zielonej herbaty, ma świetne działanie oksydacyjne. Oznacza to, że regularne picie herbaty pomoże Ci zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, występowania udarów i… spowolni starzenie się skóry.

Czemu herbata z cytryną jest niezdrowa

Herbata z plasterkiem cytryny jest niesamowicie smaczna i aromatyczna. Nic dziwnego, że wiele z nas sięga regularnie po taką mieszanką, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jednak czy cytryna i herbata to zawsze dobre połączenie?

Toksyczny glin

Zapewne nie raz obiło Ci się o uszy, że picie herbaty z cytryną jest niesamowicie szkodliwe. Wszystkiemu miały być winne związki glinu, które w połączeniu z cytryną podobno stawały się trujące. Jest to jednak mit, który warto obalić. Herbata z cytryną nie jest szkodliwa, a przynajmniej jej szkodliwość nie wynika z wytworzenia się szkodliwego cytrynianu glinu, gdyż glin nie jest praktycznie przyswajalny w żadnej z tych postaci. Na czym polega więc toksyczność połączenia cytryny i herbaty?

Jak cytryna to tylko bez skórki

Herbata z cytryną (a ogólnie rzecz mówiąc – ze wszystkimi cytrusami) staje się szkodliwa, gdy pozostawiasz na owocu skórkę. Tak, tę błyszczącą, aromatyczną skórkę, którą równie często dodajesz do serników i piaskowych babek. To właśnie ona jest źródłem trujących substancji – fungicydów. 

Musisz wiedzieć, że owoce, które posiadają niejadalną skórkę, są spryskiwane fungicydami, czyli preparatami grzybobójczymi. To dzięki nim pomarańcze, cytryny i grejpfruty nie pleśnieją podczas transportu i wytrzymują równie długo w domu. To także one mogą uszkadzać narządy wewnętrzne (np. wątrobę) i niszczyć florę jelitową, która odpowiada m.in. za odporność. Co musisz więc całkowicie zrezygnować z bogatej w aromat skórki cytrusów? Wyjścia z tej sytuacji są dwa:

  1. Zaparzając herbatę z cytryną, pomarańczą lub grejpfrutem, zawsze pozbywaj się skórki i dokładnie myj ręce.
  2. Używaj zawsze owoców ekologicznych i bio, które nie są zabezpieczane środkami grzybobójczymi.

Czy i co herbata wypłukuje z organizmu?

Chociaż herbata ma wiele właściwości służących naszemu zdrowiu, posiada także takie, które mogą wpływać na nie negatywnie. Mowa o minerałach istotnych dla prawidłowego funkcjonowania, a konkretniej o wapniu i żelazie. 

Wpływ herbaty na poziom żelaza

Żelazo jest niezwykle istotne w diecie, gdyż pomaga transportować tlen w organizmie i wspiera układ immunologiczny podczas walki z patogenami. Niedobór żelaza grozi anemią i osłabieniem. Jak się okazuje, regularne picie herbat (a w szczególności zielonej)  w dużych ilościach zmniejsza przyswajanie żelaza z pożywienia przez Twój organizm. Nie zaleca się więc popijać zielonej herbatki do posiłku.

Wpływ herbaty na poziom wapnia

Poziom wapnia także nie pozostaje bez zmian podczas spożywania dużej ilości herbaty. Napar z liści zielonej herbaty może powodować nadmierne wypłukiwania wapnia z kości i zębów, co w konsekwencji, prowadzi do osteoporozy.

Czy herbata wypłukuje magnez?

Kofeina z kawy i liści herbaty (inaczej nazywana teiną) jest oskarżana o wypłukiwanie z organizmu magnezu. To tylko po części prawda. Kofeina wypłukuje magnez, ale tylko w śladowych ilościach. Co więcej, niektóre odmiany herbat (w szczególności biała) zawierają magnez, który jest na bieżąco uzupełniany. 

Herbata na odchudzanie – czy herbata ma właściwości odchudzające?

Napar z herbaty jest często wspominany przy okazji odchudzania. Największymi właściwościami odchudzającymi może poszczycić się odmiana pu-erh i oolong, czyli herbaty czerwone. Regularne picie tych odmian pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu, wspomagają trawienie i przemianę tłuszczu w energię. Herbata zielona także może przyspieszać przemianę materii, dzięki obecności kofeiny. Jednak pamiętaj – sama herbata nie zdziała cudów! Odchudzanie powinno być przeprowadzone kompleksowo, z uwzględnieniem przede wszystkim odpowiedniej diety. 

Jakie jeszcze wyróżniamy rodzaje herbat?

Świat herbat jest ogromny i wcale nie kończy się na herbacie czarnej i zielonej. W sklepach znajdziesz takie rodzaje kompozycji jak:

  • Czerwona herbata (pu-erh, puszong lub oolong) – ma charakterystyczny, głęboki smak, a długi czas fermentacji dodaje jej wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. 
  • Herbaty owocowe – czyli herbaty z dodatkiem lub w całości skomponowane z suszonych owoców i z dodatkiem aromatów.
  • Herbaty ziołowe – czyli mieszanki stworzone, aby wspomóc organizm, który walczy z różnymi dolegliwościami. Na choroby nerek i osłabiony organizm polecana jest herbata z pokrzywy, a na wzdęcia czy niestrawność – herbata miętowa. Ziołowe herbaty nie zawierają kofeiny, a więc i nie pobudzają.

W zależności od momentu zbioru liści na herbatę wyróżniamy:

  • First flush – inaczej nazywana FF, czyli herbata pochodząca z pierwszego, wiosennego zbioru. Charakteryzuje się wysoką zawartością substancji odżywczych i łagodnym, pozbawionym goryczy smakiem.
  • Second flush – herbata z drugiego zbioru, który odbywa się po obfitej w deszcze porze monsunowej. Liście charakteryzują się intensywnym kolorem i wysoką jakością otrzymywanego naparu.

W zależności od miejsca pochodzenia wyróżniamy także herbaty:

  • Assam – popularna, czarna herbata pochodząca z Indii, a dokładniej z regionu Assam. Ma intensywny, ale bogaty smak z wyczuwalną goryczką.
  • Darjeeling – czyli herbata także pochodząca z Indii, z prowincji Dardżyling. Niezwykle popularna, a przez wielu uznawana za jedną z najlepszych.

Jakie wyróżniamy najpopularniejsze marki herbat?

Czasy, w których najpopularniejszą herbatą w Polsce była Saga, już dawno minęły. Obecnie na rynku możesz znaleźć ogromny wybór najrozmaitszych mieszanek. Od białych, czerwonych, zielonych i czarnych, po niesamowite kompozycje owocowe, a nawet z dodatkiem matchy lub yerba mate.

Do najpopularniejszych herbat w Polsce należą:

  • Big-Active
  • Herbapol
  • Irving
  • Loyd
  • Lipton
  • Dilmah

Jaką herbatę wybrać? Podsumowanie

Niełatwo wybrać ulubioną herbatę. Niemal każda odmiana różni się walorami smakowymi, intensywnością, ilością wyczuwalnej goryczki i właściwościami. A na dodatek wiele sklepów z herbatą tworzy własne mieszanki z dodatkiem kwiatów, korzennych przypraw i egzotycznych owoców. My uwielbiamy je wszystkie. A Wy? Koniecznie podzielcie się swoim ulubionym rodzajem herbaty, który możecie pić codziennie!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij