Close

Jaka wędzarnia ogrodowa będzie najlepsza? Porady i ranking

Któż by nie chciał móc wędzić świeżych ryb i mięsa we własnym ogrodzie? Teraz jest to łatwiejsze niż kiedykolwiek! W sklepach stacjonarnych i internetowych znajdziemy szeroki wybór kompletnych wędzarni ogrodowych, które idealnie sprawdzą się w przydomowych ogrodach. Różnią się one jednak kilkoma cechami i funkcjami. Na które warto zwrócić szczególną uwagę? Sprawdzamy to w tym artykule!

Aktualizacja: Listopad 2024

Co to jest wędzarnia ogrodowa i jakie jest jej zastosowanie?

Wędzarnia ogrodowa to urządzenie, w którym możemy wędzić nasze posiłki. Mogą być to oczywiście mięsa i ryby, których smak po uwędzeniu jest nie do podrobienia. Obróbka dymem jest także możliwa w przypadku serów, warzyw i owoców. Wędzarnie występują w kilku wersjach. Fani stałych rozwiązań często decydują się na murowane wędzarnie umieszczane pod wiatą. Ich stworzenie wymaga jednak sporo pracy, a ponadto nie możemy ich w przyszłości przemieszczać. W sprzedaży znajdziemy jednak także gotowe wędzarnie, które bez problemu w razie potrzeby przeniesiemy. Do wyboru są modele drewniane i metalowe, a także z tradycyjnym paleniskiem oraz elektryczne. Wszystkie rozwiązania działają całkiem dobrze i z pewnością każdy znajdzie odpowiedni model dla siebie.   

Jakie są rodzaje wędzarni ogrodowych?

WEDZARNIA DREWNIANA WEDZARNIA DREWNIANA
+ ciekawy efekt wizualny
+ łatwy montaż
+ do wyboru modele impregnowane lub surowe
- zajmuje sporą powierzchnię przez odsunięte blaszane palenisko
WEDZARNIA METALOWA WEDZARNIA METALOWA
+ wszystkie elementy zintegrowane w jednej bryle
+ zabezpieczenie przed niekorzystnymi warunkami
+ zwykle wyposażone w liczne udogodnienia (termometr, haczyki, półki)
- mniej elegancka niż wędzarnia drewniana
WEDZARNIA OGRODOWA TRADYCYJNA WEDZARNIA OGRODOWA TRADYCYJNA
+ działa bez dostarczania prądu
+ skuteczna i trwała
+ praktycznie bezawaryjna
- nieidealna powtarzalność parametrów
WEDZARNIA OGRODOWA ELEKTRYCZNA WEDZARNIA OGRODOWA ELEKTRYCZNA
+ niemal idealna powtarzalność parametrów
+ automatyczna regulacja mocy do zadanej temperatury
+ proste w obsłudze
- konieczność doprowadzenia prądu
WEDZARNIA OGRODOWA Z GRILLEM WEDZARNIA OGRODOWA Z GRILLEM
+ możliwość wędzenia i grillowania
+ zwykle konstrukcje łatwe w przenoszeniu
- ograniczona wielkość wędzarni

Jak wybrać wędzarnię ogrodową? Poradnik zakupowy

RODZAJ I PRZEZNACZENIE
RODZAJ I PRZEZNACZENIE

Do wyboru mamy wędzarnie tradycyjne i elektryczne. Pierwsze z nich jest uznawane za najlepsze przez tradycjonalistów. Wymagają one ciągłego doglądania i kontroli powstającego dymu, co jednak dla wielu może być przyjemnością. Modele elektryczne są niemal bezobsługowe i samodzielnie dostosowują swoje parametry pracy. Oczywiście wymagają stałego podłączenia do sieci elektrycznej. Mamy więc ograniczony zakres ich umieszczenia.

WYMIARY
WYMIARY

Wędzarnie sprzedawane są w różnych rozmiarach. Małe modele mają komorę o wymiarach przykładowo 50 x 50 x70cm. Umieścimy w nich kilka haków lub 2-3 poprzeczki. Bez trudu znajdziemy jednak także większe wędzarnie. Ich komory rosną głównie w wysokości np. do 120-140cm. Mamy wtedy do czynienia z wędzarniami podwójnymi, czyli posiadającymi dwie komory z osobnymi drzwiczkami. W zależności od sytuacji, możemy oczywiście korzystać z tylko jednej z nich.

MATERIAŁ WYKONANIA
MATERIAŁ WYKONANIA

Wędzarnie tradycyjne są zwykle wykonane z drewna. Możemy je stworzyć sami lub kupić gotowy produkt. Cechują się one zazwyczaj możliwością dostosowania parametrów do naszych potrzeb, niewielką wagą i atrakcyjną ceną. Możemy jednak kupić także wędzarnie metalowe. Ich zaletą jest połączenie wszelkich komponentów w jednej konstrukcji. Nie ma tu łączących rur i kanałów. Co więcej, wśród wędzarni metalowych znajdziemy modele z tradycyjnym paleniskiem, ale także modele elektryczne i gazowe.

DODATKOWE FUNKCJE
DODATKOWE FUNKCJE

Wędzarnie powinny posiadać kilka akcesoriów ułatwiających nasza pracę. Przydatny będzie termometr, który stale będzie wskazywał temperaturę wewnątrz komory i czytelnie prezentował jej wartość na zewnątrz. Miłym dodatkiem będzie też zewnętrzna półka, na które ułożymy przygotowane do wędzenia lub świeżo wyjęte z komory produkty. Wewnątrz komory powinny natomiast się znaleźć haczyki lub półeczki, na których poukładamy nasze przysmaki. Ciekawostką w tej kategorii jest jeszcze grill, który występuje jedynie w sprzęcie łączącym cechy jednego i drugiego urządzenia.

Jaką wędzarnię ogrodową wybrać? Wędzarnia ogrodowa ranking

Wędzarnia drewniana Pan Kornik

★★★★★
Wędzarnia drewniana Pan Kornik
SPECYFIKACJA
TYP: Drewniana
WIELKOŚĆ KOMORY: 50 x 50 x 70 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Idealna do domowych zastosowań

Ta wędzarnia sprawdza się bardzo dobrze, a dodatkowo rewelacyjnie wygląda. Drewniana skrzynia jest impregnowana opalaniem, a przy tym pomieści wystarczającą ilość przysmaków na obiad dla całej rodziny. Komorę wędzarnicza wykonano z szalówki Świerku Skandynawskiego o grubości 20mm. Idealne spasowanie i cięcie desek zapewnia natomiast wytrzymałość, a także idealne kierowanie dymu do komina.

Bogate wyposażenie

Wraz z tą wędzarnią drewnianą otrzymujemy zestaw przydatnych akcesoriów. Są to m.in. termometr, 6 haków wędzarniczych do zawieszenia ryb i mięsa, 3 poprzeczki, deflektor, a nawet książkę z przepisami. To zatem kompletny i funkcjonalny zestaw startowy dla każdego domowego kucharza.

ZALETY
WADY
+ w sam raz dla większości użytkowników
+ idealnie spasowane deski
+ prosty montaż
- konieczność częstego doglądania
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Wędzarnia jest bardzo dobrze wykonana i działa wyśmienicie. Wszystko z niej dobrze smakuje i pięknie wygląda. Bardzo polecam każdemu kucharzowi – amatorowi.” - Jagoda, Mrągowo
“Godna polecenia. Deski bardzo dobrze spasowane, ładnie wykończone. Opalanie dało całkiem ciekawy, kontrastowy efekt. Ogólnie zestaw bardzo dobry, w sam raz na okazjonalne obiady i kolacje w ogrodzie.” - Michał, Warszawa

Wędzarnia drewniana dwukomorowa

★★★★★
Wędzarnia drewniana dwukomorowa
SPECYFIKACJA
TYP: Drewniana
WIELKOŚĆ KOMORY: 50 x 50 x 120 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Dwie komory to nie jedna

Dwukomorowa konstrukcja wędzarni daje oczywiście jej podwójna pojemność. W tym wypadku mamy do czynienia z solidną, łączoną, drewnianą konstrukcją. Bez problemu możemy użyć jednej lub dwóch komór, w zależności od ilości przygotowywanego jedzenia. Łącznie do wykorzystania mamy 12 haków, które wieszamy na 6 drewnianych poprzeczkach w dwóch osobno otwieranych komorach. Mamy więc ogromne możliwości regulacji i dowolność ułożenia poszczególnych kawałków ryb czy mięsa.

Solidna podstawa i palenisko

Cała konstrukcja komór wędzarni jest tu umieszczana na 4 blaszanych nogach z podstawą. Mają one 40cm wysokości i zapewniają stabilność oraz duży komfort użytkowania. Do podstawy mocujemy rurę łączącą komory z paleniskiem. Ta oczywiście jest zasłonięta deflektorem, który idealnie rozprasza dym po całej objętości komór. Korzystnie wpływa on także na rozłożenie ciepła.

ZALETY
WADY
+ bogate wyposażenie
+ solidna podstawa z deflektorem
+ dwie niezależnie skrzynie
- zajmuje sporo przestrzeni
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Wędzarnia sprawdza się bardzo dobrze. Używam jej już od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Komora jest niemal idealnie szczelna, a dym w niej dobrze się rozprasza po całej objętości.” - Karol, Wrocław
“Polecam, dobry zakup. Wszystko jest takie, jak w opisie produktu. Dobra jakość wykonania i niezłe spasowanie elementów.” - Marcel, Kędzierzyn-Koźle

Wędzarnia drewniana z półką

★★★★★
Wędzarnia drewniana z półką
SPECYFIKACJA
TYP: Drewniana
WIELKOŚĆ KOMORY: 50 x 50 x 60 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Rozszerzona funkcjonalność

W tej wędzarni producent zdecydował się umieścić dodatkową półkę, która przyda się do wygodnego ułożenia wędlin przed, jak i tuż po wędzeniu. Możemy bardzo komfortowo przekładać potrawy i na spokojnie wieszać je na haczykach wędzarni. Haków jest natomiast 6. Wieszamy je na 3 kijkach dołączonych do zestawu.

Świetna estetyka i jakość wykonania

Wędzarnia drewniana jest dodatkowo opalana, co działa jako jej impregnacja. Nadaje to skrzyni wyjątkowego wyglądu i niepowtarzalnego charakteru. W połączeniu z dwuspadzistym dachem, nieregularnym kształtem drzwiczek oraz idealnym spasowaniem deseczek, otrzymujemy produkt będący nie tylko świetny w działaniu, ale i dobrą ozdobę ogrodu.

ZALETY
WADY
+ dodatkowa półka
+ świetna jakość wykonania
+ duża wytrzymałość komory
- niezbyt intuicyjna instrukcja
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Na pewno można ja polecić z racji dobrego stosunku jakości do ceny. Wykonanie i spasowanie wszystkich elementów stoi tu na bardzo wysokim poziomie.” - Monika, Brzeg
“Wszystko jak najbardziej jest tu na plus. Wędzarnia fajnie się spisuje i ładnie wygląda. W sam raz na prezent dla kucharza- zapaleńca.” - Natalia, Szczecin

Wędzarnia metalowa Borniak UW-70

★★★★★
Wędzarnia metalowa Borniak UW-70
SPECYFIKACJA
TYP: Metalowa
WIELKOŚĆ KOMORY: 40 x 60 x 80 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Pełna automatyka

Jak przystało na wędzarnię elektryczną, mamy tu pełna automatykę działania całego systemu. Moce grzałki komory oraz grzałki generatora wynoszą odpowiednio 500W i 110W. Ich chwilowe wartości są oczywiście regulowane automatycznie tak, by zapewnić stałe utrzymanie ściśle określonej temperatury z zakresu od 50 do 120 stopni Celsjusza.

Duża wygoda użytkowania

Automatyczna kontrola mocy to nie jedyne rozwiązanie ułatwiające korzystanie z wędzarni. Samoczynne jest także spalanie. Drewno z zasobnika transportowane jest na grzałkę, w której stopniowo zostaje spalane. Borniak UW-70 daje ponadto użytkownikowi wiele możliwości ułożenia kawałków mięs czy ryb. Do naszej dyspozycji jest 7 półek, na których możemy wędzić jednocześnie. Wg danych producenta do urządzenia załadujemy 7 kg kiełbasy lub do 10 kg mięsa.

ZALETY
WADY
+ automatyka działania
+ stosunkowo niski pobór energii elektrycznej
+ duże możliwości układania produktów spożywczych
- niezbyt efektowna
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Absolutna rewelacja. Praktycznie nic nie trzeba przy niej robić. Wędzarnia sama kontroluje wszystkie funkcje, a my możemy zająć się innymi sprawami. Mogłem od razu taką kupić. ” - Józef, Malbork
“Bardzo dobry zakup. Jestem zaskoczony małą popularnością takich modeli. Tutaj tylko ustawiamy parametry i mamy spokój. Nie trzeba nic co chwilę doglądać jak w zwykłej wędzarni.” - Patryk, Zakopane

Wędzarnia metalowa XL

★★★★☆
Wędzarnia metalowa XL
SPECYFIKACJA
TYP: Metalowa
WIELKOŚĆ KOMORY: 40 x 36 x 70 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Rozszerzona funkcjonalność

Nietypową cechą tej wędzarni metalowej jest obecność w jej komorze rusztu. Umieszczony w dolnej części urządzenia może służyć z powodzeniem jako grill. To wszystko przy zachowaniu rozsądnych wymiarów komory. W tej umieszczono 3 drążki na różnych wysokościach, z czego najwyższy z nich może cały czas być używany do wędzenia podczas jednoczesnego grillowania. To kompromis idealny!

Niewielka powierzchnia, wielka objętość

Wędzarnia metalowa została wyposażona w palenisko umieszczone na samym spodzie bryły urządzenia. Dzięki temu uzyskano zwartą konstrukcję, która zajmuje bardzo niewielką powierzchnię podłogi czy trawnika. Nie tracimy przy tym na pojemności komory. Ta ma wymiary wewnętrzne 70 x 40 x 36 cm, co jest wartością naprawdę dobrą. Bez problemu umieścimy w niej 5 haków na mięso dołączonych w zestawie.

ZALETY
WADY
+ zajmuje niewielką powierzchnię
+ wbudowany grill
+ niezła jakość wykonania
- 5 haków na mięso w komplecie to odrobinę za mało
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Fajna wędzarnia, sprawuje się bardzo dobrze. Zajmuje mało miejsca i dobrze wykonuje swoje zadanie. Ode mnie otrzymuje 10/10.” - Rafał, Częstochowa
“Sprzęt naprawdę daje radę. Można spokojnie wędzić swoje przysmaki i uzyskać dokładnie to, co się chce. Jak za tę cenę, to na pewno produkt jest warty polecenia. ” - Mikołaj, Kraków

Wędzarnia Drewniana Pan Kornik 25PDCMO

★★★★☆
Wędzarnia Drewniana Pan Kornik 25PDCMO
SPECYFIKACJA
TYP: Drewniana
WIELKOŚĆ KOMORY: 50 x 50 x 120 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Pojemność dla wszystkich gości

W tym modelu wędzarni ponownie znajdziemy dwukomorową konstrukcję. Podział na dwie niezależne skrzynie daje nam przydatną możliwość używania wędzarni zarówno w układzie jednokomorowym, jak i dwukomorowym, jednakże ten drugi jest dla nas najważniejszy. To wtedy zyskujemy możliwość zawieszenia bardzo dużej ilości mięsa. W zestawie jest 6 drewnianych poprzeczek do wieszania haków oraz taka sama ilość tych drugich. Bez trudu możemy jednak dokupić ich więcej.

Kompletna i zabezpieczona

Jak przystało na dobrej jakości wędzarnię drewnianą, możemy liczyć tu na impregnację drewna poprzez jego opalenie. Do zestawu dołączono także wysokiej jakości termometr z zakresem pomiarowym od 0 do 120 stopni Celsjusza, a także ruszt do drewna. To poprawia jakość spalania opału i samego wędzenia. Wszystko jest tu wykonane z grubej stali piecowej i sprawdzi się prze wiele lat.

ZALETY
WADY
+ dobra jakość elementów
+ wysoka jakość wykonania
+ duża przestrzeń wędzarnicza
- tylko 6 haczyków w zestawie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo fajna wędzarnia. Mogę ją polecić z czystym sumieniem. Rozpalanie bardzo proste, składanie i rozkładanie całej konstrukcji zajmuje kilkanaście minut, a wyroby wychodzą idealne. Polecam!” - Ania, Suwałki
“Wszystko jak najbardziej ok! Sprzęt spisuje się świetnie, mięsko wychodzi z niego doskonałe, a ja jestem pewien tego, co jem. Idealny wybór dla fana wędzonych dań.” - Cezary, Kętrzyn

Wędzarnia Drewniana Mała

★★★★☆
Wędzarnia Drewniana Mała
SPECYFIKACJA
TYP: Drewniana
WIELKOŚĆ KOMORY: 50 x 50 x 60 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

W sam raz do małego ogródka

Ta niewielka wędzarnia ogrodowa zajmuje bardzo niewiele miejsca i jest przy tym bardzo estetyczna, elegancka i dobrze wykonana. Drewniana komora wykonana z drewna sosnowego, które wg producenta nie ocieka żywicą jest bardzo stabilna i sztywna. Jej podstawę umieszcza się na niewielkich nóżkach o wysokości 40cm, a tuż obok ustawiamy małe palenisko o wymiarach 25x25x30cm.

Pełne wyposażenie

Wraz z wędzarnią otrzymujemy pełen zestaw akcesoriów. Poza wspomnianym paleniskiem, rurami niezbędnymi do jego połączenia z komorą, a także nóżkami znajdziemy jeszcze termometr wyskalowany do temperatury 120 stopni Celsjusza, deflektor wyrównujący rozprowadzanie dymu po całej komorze, 2 pręty i 3 haki. Te ostatnie są potrzebne do zawieszenia kawałków mięsa czy całych ryb.

ZALETY
WADY
+ małe wymiary
+ dobra jakość i spasowanie desek
+ estetyczny wygląd
- tylko 3 haki w zestawie
- brak impregnacji drewna
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Wędzarnia funkcjonalna, ale przy okazji także bardzo ładna. Deseczki idealnie wycięte, równo spasowane i tworzące bardzo szczelną konstrukcję. Mąż jest zadowolony.” - Anna, Gdańsk
“W tej cenie to naprawdę super produkt. Wędzarnia jest stabilna i świetnie złożona. Jedzenie smakuje idealnie i jest o wiele lepsze od tego ze sklepów.” - Kasia, Sopot

Wędzarnia metalowa z rusztem

★★★☆☆
Wędzarnia metalowa z rusztem
SPECYFIKACJA
TYP: Metalowa
WIELKOŚĆ KOMORY: 50 x 50 x 80 cm
TERMOMETR: TAK
Sprawdź cenę

Połączenie wędzarni i grilla

Ta metalowa konstrukcja łączy w sobie funkcjonalność wędzarni i grilla. Znajdziemy tu 2 drewniane pałąki i 6 haków wykonanych ze stali nierdzewnej. Używamy ich do wieszania mięsa, które będzie wędzone w komorze. Jest tu jednak także ruszt, który również możemy umieścić na górze konstrukcji. Z łatwością umieścimy na nim inne potrawy, które trudno byłoby zawiesić na haczykach. Podnosi to uniwersalność wędzarni, która przyda się podczas różnych okoliczności.

Przemyślana konstrukcja

Ta mała wędzarnia ogrodowa została wykonana z grubej, czarnej blachy. Jest ona zabezpieczona lakierem odpornym na wysokie temperatury oraz niekorzystne warunki atmosferyczne. Znajdziemy tu kilka przydatnych rozwiązań podnoszących jakość działania wędzarni, a do tego całość możemy łatwo i szybko złożyć i rozłożyć. Mamy tu np. dyfuzor oraz szyber dymu. Te dwa elementy dają nam pełną kontrolę na ilością oraz stopniem rozproszenia dymu w komorze, co przekłada się na stopień i jakość wędzenia.

ZALETY
WADY
+ łatwe rozkładanie i składanie
+ dobrze zabezpieczona blacha
+ mini grill
- mała powierzchnia rusztu
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Wędzarnia mocna i solidna, stoi bardzo stabilnie i nic się w niej nie „waha”. Wyroby wychodzą bardzo dobre, zgodnie z oczekiwaniami.” - Marek, Tczew
“Wszystko jest tak jak w opisie. Prosta konstrukcja bez wodotrysków, łatwa w składaniu, całkiem wytrzymała i stabilna. Ogólnie jestem zadowolony i mogę polecić tę wędzarnie każdemu amatorowi wędzonych dań.” - Andrzej, Warszawa

Z jakiego materiału mogą być wykonane wędzarnie ogrodowe?

Wędzarnia ogrodowa drewniana

Klasyczne rozwiązanie, które nie tylko świetnie się sprawdza, ale także doskonale wygląda. Wędzarnie drewniane otwierane są od góry (najmniejsze modele) lub od frontu (średnie i większe). Taką wędzarnię możemy zrobić samemu lub kupić jako gotowy produkt. W jej przypadku konieczne jest odseparowanie komory paleniska i połączenie jej metalową rurą. 

Wędzarnia ogrodowa murowana

Taką wędzarnie stawiamy raz na wiele lat. Zwykle budujemy je wraz z wiatami w naszych ogrodach. To bardzo skuteczny, elegancki i zdecydowanie najtrwalszy wariant wędzarni. Wymaga on odpowiednio więcej wysiłku przy konstruowaniu, a także pochłonie najwięcej pieniędzy. 

Wędzarnia ogrodowa metalowa

To ciekawa alternatywa dla wędzarni drewnianych. W przypadku metalowych konstrukcji mamy do wyboru różne rodzaje zasilania. Możemy być to tradycyjne palenisko, ale są także urządzenia elektryczne z grzałkami i generatorami pary, a także modele zasilane gazem. Wędzarnie metalowe dobrze spiszą się w naszych ogrodach, ale mogą okazać się nieco mniej trwałe. 

Jaka jest budowa wędzarni ogrodowej? 

Wędzarnia ogrodowa ma stosunkowo prosta budowę. Najważniejszymi jej elementami są oczywiście palenisko oraz komora wędzarnicza. W przypadku najpopularniejszych modeli drewnianych, elementy te są połączone ze sobą metalową rurą, która transportuje ciepło i dym. Rura musi być przechylona ku górze po stronie komory, aby ciepłe powietrze mogło samodzielnie przedostawać się w odpowiednim kierunku. W konstrukcji wędzarni powinien znaleźć się także szyber, który reguluje przepływ dymu. Za jego odprowadzanie odpowiedzialny jest natomiast niewielki komin znajdujący się zwykle na samej górze wędzarni. Warto jeszcze wspomnieć o przydatnym termometrze, haczykach oraz półeczkach. To te elementy umożliwiają nam dokładne i wygodne wędzenie naszych przysmaków.

Wędzarnia ogrodowa - czy warto w nią inwestować?

Jeśli tylko lubimy smak wędzonych dań, to odpowiedź jest oczywista – zdecydowanie warto! Tylko my jesteśmy w stanie przyrządzić dania trafiając idealnie w nasz gust. Dzięki własnej wędzarni możemy także przygotować sobie świeżo wędzone potrawy w dowolnej chwili, bez wychodzenia z domu. Dodatkowo mamy możliwość wyboru urządzenia o określonych cechach i dostosowania go do własnych potrzeb. Nawet jeśli nie posiadamy ogrodu, to możemy nabyć malutką wędzarnię, której użyjemy na naszym balkonie. W takim wypadku będzie to stosunkowo niewielka inwestycja, która i tak dostarczy nam mnóstwo frajdy i zadowolenia z pysznych potraw. 

Wędzarnia ogrodowa - zalety i wady

Zalety
różne rodzaje dostępne w sprzedaży
prosta obsługa
modele dobre do dużego ogrodu jak i na mały balkon
niskie koszty eksploatacji
przygotowywanie zdrowej żywności
idealny smak dań
Wady
wymaga pewnej ilości miejsca do przechowywania
czyszczenie wędzarni nie należy do najprzyjemniejszych

Wędzarnia to z pewnością idealny zakup dla hobbystów. Dzięki niej możemy sami przyrządzać swoje ulubione dania według własnych przepisów. Ogrodowa wędzarnia daje nam pełna kontrolę nad natężeniem dymu oraz temperaturą wędzenia. W sklepach znajdziemy różne modele wędzarni, wśród których zapewne wybierzemy ten odpowiedni dla siebie. Zadowoleni będą zarówno fani klasycznych rozwiązań (wędzarni z paleniskiem), jak i fani automatyzacji (wędzarnia elektryczna). Musimy jedynie pamiętać o wygospodarowaniu odpowiedniej ilości miejsca na naszą nową wędzarnię. Na szczęście w ofercie dostępne są zarówno modele małe, jak i duże. 

Jak zaaranżować wędzarnię ogrodową w swoim ogrodzie?

Wędzarnia ogrodowa jest nie tylko funkcjonalna, ale może także pełnić funkcję ozdobną. Przy odpowiedniej jej aranżacji możemy w łatwy sposób zagospodarować zakątek ogrodu idealny do wieczornych rozrywek czy popołudniowych obiadów. Wędzarnie najczęściej umieszczane są na usztywnionej lub wyłożonej kostką części ogrodu. To oczywiste w przypadku wędzarni murowanych, ale często spotykane także w przypadku modeli przenośnych. Twarda nawierzchnia zapewni najlepszą stabilność. Wędzarnię polecamy umieścić pod dachem np. wiaty ogrodowej. lub przy ścianie bocznej naszego domu. W ten sposób zaaranżujemy tzw. patio lub po prostu przestrzeń do wygodnego spożywania posiłków w słoneczne dni. 

Jaką wędzarnię ogrodową wybrać? Podsumowanie

Wędzarnie ogrodowe to rewelacyjny pomysł, który pozwoli poprawić jakość naszego odżywiania się, a także da wiele frajdy z używania. Dzięki gotowym modelom wędzarni w sklepach internetowych oraz stacjonarnych dostępnym w atrakcyjnych cenach każdy z nas może pozwolić sobie na tę odrobinę luksusu. 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij