Aktualizacja: Grudzień 2024
Co to jest wolnowar?
Wolnowar określany jest inaczej jako slow cooker, a w wolnym tłumaczeniu oznacza to urządzenie elektryczne wykorzystywane do przyrządzania dań, wymagających dłuższego czasu gotowania na wolnym ogniu. Zdecydowaną zaletą wykorzystania wolnowaru w domowej kuchni jest brak konieczności ciągłego nadzoru nad przygotowywanymi posiłkami. Dzięki temu, że urządzenie umożliwia wielogodzinne gotowanie potraw w niższej temperaturze wynoszącej około 80 stopni, nie należy obawiać się o to, że w trakcie obróbki termicznej gotowane warzywa stracą większość substancji odżywczych, co ma miejsce w przypadku gotowania posiłków w wysokiej temperaturze.
Jakie są rodzaje wolnowarów?
Najpopularniejsze rodzaje wolnowarów:
Jak wybrać najlepszy wolnowar? Na co zwrócić uwagę?
Planując zakup wolnowaru, warto zastanowić się jaki rodzaj urządzenia będzie najlepiej odpowiadał naszym potrzebom. Główną cechą odróżniającą od siebie poszczególne typy wolnowarów jest rodzaj sterowania urządzenia. Na tej podstawie możemy wyróżnić wolnowary z możliwością sterowania manualnego, elektronicznego, a także wolnowary z timerem, odpowiadającym za ustawienie czasu podgrzewania danej potrawy.
Dostępne na rynku wolnowary cechują się różnorodną wielkością i pojemnością. Wybierając urządzenie, warto zastanowić się jaka pojemność będzie odpowiednia, aby móc przygotowywać potrawy dla określonej liczby domowników. W przypadku gotowania obiadów dla jednej osoby lub pary odpowiedni powinien okazać się wolnowar o pojemności wynoszącej około 2-3 litry. Z kolei, gdy przygotowujemy posiłki dla większej liczby domowników, konieczny może okazać się zakup większego pod względem pojemności wolnowaru. W przypadku wątpliwości, jaka pojemność urządzenia będzie najlepiej odpowiadała naszym potrzebom, warto sprawdzić jaką pojemność posiadają używane przez nas garnki lub naczynia żaroodporne.
Dostępne na rynku wolnowary przyjmują zazwyczaj dwa, standardowe kształt: owalny i okrągły. Decydując się na zakup urządzenia, warto zastanowić się jaki kształt będzie najlepiej odpowiadał naszym potrzebom oraz możliwościom dotyczącym przechowywania sprzętu. Okrągłe wolnowary cechują się mniejszą pojemnością niż wolnowary okrągłe, a co za tym idzie są w stanie przyrządzić mniejszą porcję posiłku, ale za to są łatwiejsze do umieszczenia w szafkach kuchennych i zajmują mniejszą powierzchnię. Z kolei wolnowary owalne mają z reguły większą pojemność i mogą pomieścić większe porcje żywności. Jednak decydując się na zakup urządzenia w owalnym kształcie, warto wziąć pod uwagę, że taki wolnowar może zajmować więcej miejsca i stwarzać więcej problemów z przechowywaniem.
Kolejnym istotnym elementem, jaki warto wziąć pod uwagę, planując zakup wolnowaru jest timer. Urządzenia z wbudowanym timerem znacznie ułatwiają proces gotowania i pozwalają zaplanować ile czasu zajmie przygotowywanie posiłku i kiedy należałoby sprawdzić na jakim etapie jest przygotowywane danie
Wybierając wolnowar, warto uwzględnić, jakie opcje regulacji występują w danym urządzeniu. W zależności od indywidualnych potrzeb i upodobań dotyczących gotowania, można zdecydować się na urządzenie z opcją sterowania manualnego, elektronicznego lub poprzez timer. Osoby, które planują korzystać z urządzenia w sposób sporadyczny mogą być bardzo zadowolone z wolnowaru sterowanego manualnie, natomiast osoby, które gotują często i mają mało wolnego czasu, powinny rozważyć zakup wolnowaru sterowanego timerem lub elektronicznie.
Nie bez znaczenia jest również jakość wykonania wolnowaru. Urządzenie wyprodukowane z wysokiej jakości materiału z pewnością posłuży nam dłużej i będzie znacznie bezpieczniejsze w użyciu. Najlepszą jakością wykonania cechują się ceramiczne wolnowary, które wyposażone są w nieprzywierającą powłokę. Warto zwrócić również uwagę na to, z jakiego materiału wykonana jest pokrywa wolnowaru. Zdecydowanym ułatwieniem w procesie gotowania są pokrywy szklane, które nie wymagają ściągnięcia, żeby móc skontrolować to, co dzieje się w środku urządzenia.
Po zdecydowaniu, jaki rodzaj, pojemność oraz kształt wolnowaru będą dla nas odpowiednie, pozostaje jeszcze zastanowić się nad preferowanym wyglądem urządzenia. Warto zastanowić się, jaki kolor i kształt najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni, zarówno pod względem wizualnym, jak i pod względem ilości zajmowanego miejsca w kuchni.
Jaki wolnowar wybrać? Ranking wolnowarów
Duży wolnowar 6,5 l
Programator czasowy
Wolnowar Yoer wyposażony jest w 16-godzinny programator czasowy, oraz funkcję opóźnionego startu. Dzięki obecności tych funkcji, po ustawieniu odpowiednich parametrów można wyjść z domu, wrócić za kilka godzin i cieszyć się ciepłym, świeżo przygotowanym posiłkiem.
Duża pojemność
Urządzenie wyróżnia się dużą pojemnością, wynoszącą aż 6,5 l oraz owalnym kształtem, który umożliwia przygotowywanie dużych porcji mięsa oraz innych dań dla większej liczby domowników.
Wolnowar ceramiczny 4,5 l
Dotykowy panel sterowania
Urządzenie wyposażone jest w dotykowy, precyzyjny panel sterowania z dodatkowym wyświetlaczem. Elementy te umożliwiają dostosowanie poszczególnych parametrów do własnych potrzeb i pozwalają dopasować czas i poziom pracy urządzenia do wymogów konkretnych przepisów kulinarnych.
Program podtrzymywania ciepła
Po zakończeniu procesu gotowania uruchamiany jest program podtrzymywania ciepła, który może okazać się szczególnie potrzebny, gdy nie chcemy serwować posiłku od razu po przyrządzeniu, a także gdy różni członkowie rodziny jedzą obiad o różnych porach dniach.
Ceramiczny wolnowar 5,6 l
Panel sterowania
Wolnowar Lund wyposażony jest w bardzo intuicyjny panel sterowania, na którym znajduje się pokrętło do włączania i wyłączania urządzenia, a także przyciski służące do regulacji trybu oraz temperatury.
Duża pojemność
Urządzenie posiada dużą, ceramiczną misę o pojemności wynoszącej aż 5,6 l. Dzięki temu w wolnowarze można bez problemu przygotować posiłki na kilka dni lub jedną kolację dla większej liczby osób. Na uwagę zasługuje również fakt, że misa połączona z urządzeniem jest wyjmowana, więc bez przeszkód można ją wyciągnąć i umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Wolnowar ceramiczny z programatorem
Funkcjonalna budowa
Wolnowar Lund wyposażony jest w solidną, szklaną pokrywę, która umożliwia kontrolowanie zawartości wolnowaru bez konieczności podnoszenia pokrywy. Na uwagę zasługują również wygodne uchwyty oraz antypoślizgowe nóżki, które zapobiegają ślizganiu się urządzenia po blacie oraz zmniejszają ryzyko ewentualnych poparzeń.
Trzy tryby pracy
Urządzenie posiada funkcję zmiany trybów mocy, dzięki czemu możemy dostosować temperaturę, jaką będzie osiągało urządzenie w trakcie procesu gotowania. W zależności od potrzeb można wybrać pomiędzy trybem osiągającym około 80 stopni, 90 stopni lub wyłącznie podtrzymującym ciepło dania.
Wolnowar z timerem
Intuicyjny wyświetlacz
Wolnowar MPM wyposażony jest w łatwy do odczytania, cyfrowy wyświetlacz na którym można sprawdzić czas, jaki pozostał do zakończenia gotowania posiłku, a także dostosować tryb pracy urządzenia do własnych preferencji.
Funkcja opóźnionego startu
Urządzenie posiada funkcję umożliwiającą opóźnienie rozpoczęcia gotowania, która może okazać się szczególnie przydatna w przypadku gotowania mniej czasochłonnych posiłków. W razie potrzeby, można przygotować wcześniej wszystkie składniki i opóźnić start pracy wolnowaru nawet o kilkanaście godzin.
Czym różni się wolnowar od kombiwaru i szybkowaru?
Planując zakup sprzętu kuchennego możemy napotkać się na różnorodne terminy, określające tego typu urządzenia. Aby dokonać wyboru, który będzie w największym stopniu odpowiadał naszym potrzebom, warto dowiedzieć się czym różnią się od siebie urządzenia, takie jak wolnowar, szybkowar i kombiwar.
Działanie wolnowaru zostało dokładniej omówione we wcześniejszych częściach naszego artykułu, natomiast w skrócie jego działanie można określić jako długotrwałe gotowanie na wolnym ogniu. Szybkowar można uznać za przeciwieństwo wolnowaru. Działanie tego urządzenia opiera się na szybkim wzroście ciśnienia oraz temperatury, zapewniając przy tym znaczne skrócenie czasu gotowania poszczególnych potraw. Za najbardziej uniwersalne rozwiązanie można uznać kombiwar, który łączy w sobie najlepsze cechy mikrofali, piekarnika i parowaru. Gotowanie z użyciem kombiwaru gwarantuje równomierne wypieczenie dania oraz usuwanie nadmiernej ilości tłuszczu z przygotowywanych mięs, dzięki czemu kombiwar może okazać się atrakcyjnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie.
Jak działa wolnowar?
Działanie wolnowaru opiera się na powolnym podgrzewaniu składników zupy, wywaru warzywnego lub innego dania, które jest przygotowywane z użyciem tego urządzenia. Większość wolnowarów posiada dwa, podstawowe tryby działania, które odnoszą się do poziomu temperatury uzyskanej w czasie pracy danego sprzętu. Po zakończeniu procesu podgrzewania, urządzenie nie wyłącza się, ale przechodzi w tryb służący do podtrzymania odpowiedniej temperatury danej potrawy, aby w każdej chwili była gotowa do podania.
Jak używać wolnowaru?
Wolnowar jest bardzo łatwy w obsłudze, a jego użycie wymaga jedynie pamiętania o podstawowych zasadach gotowania oraz przestrzegania zasad bezpieczeństwa. Z pewnością warto pamiętać, że wielogodzinne gotowanie potraw może wiązać się z tym, że poszczególne składniki będą puszczały większą ilość soków. Z tego względu warto ograniczać ilość dodawanych do gotującego się posiłku płynów, ponieważ mogłoby okazać się wtedy, że danie wyjdzie zbyt rozwodnione i straci więcej smaku i aromatu.
Kolejną zasadą, o której warto pamiętać jest rezygnacja z częstego podnoszenia pokrywy, która mogłaby nas poparzyć. Aby tego uniknąć, warto zdecydować się na model wyposażony w szklaną pokrywę, która umożliwia podglądanie potrawy bez konieczności unoszenia jej do góry.
Czy posiłki przyrządzane w wolnowarze są zdrowe?
Przyrządzanie ulubionych potraw w wolnowarze wiąże się z utratą witamin, minerałów i innych substancji odżywczych, występujących naturalnie w większości produktów spożywczych. To, czy przygotowywane przez nas danie będzie zdrowe, zależne jest jednak od produktów, które wykorzystamy w trakcie gotowania. Nawet największa ilość warzyw i owoców może okazać się dla nas szkodliwa, jeśli dodamy do niej masę cukru i innych wysokoprzetworzonych składników czy sztucznych syropów i sosów. Natomiast osoby, które przestrzegają zasad zdrowego żywienia mogą liczyć na zwiększenie ilości wprowadzanych do organizmu, korzystnych dla zdrowia składników odżywczych w posiłkach gotowanych z użyciem wolnowaru.
Co gotować w wolnowarze?
W wolnowarze można bez problemu przygotować większość dań jednogarnkowych, które wymagają dłuższego czasu podgrzewania. Mogą to być między innymi:
- gołąbki
- wywary
- mięsa
- warzywa
- powidła
- przetwory
- leczo
Jakie są zalety i wady wolnowaru?
Korzystanie z wolnowaru ma zdecydowanie więcej zalet niż wad. Wśród najistotniejszych korzyści związanych z przygotowywaniem posiłków w wolnowarze można wyróżnić :
- zapobieganie utraty składników odżywczych w trakcie procesu obróbki termicznej,
- brak konieczności ciągłego kontrolowania przygotowywanych posiłków,
- ciche działanie wolnowaru,
- zmniejszone ryzyko przypalenia dania,
- oszczędność czasu.
Warto podkreślić jednak, że wielogodzinne podgrzewanie dań może wiązać się z częściową utratą aromatów oraz smaku przygotowywanych posiłków. Aby temu zapobiec, warto odpowiednio przyprawić danie z wykorzystaniem większej ilości ziół i przypraw. Za minus można uznać również trudności z wyczyszczeniem obudowy wolnowaru, której ze względów bezpieczeństwa nie można myć w zmywarce ani pod bieżącą wodą. Warto pamiętać jednak, że ta część urządzenia nie ulega szybkiemu zabrudzeniu i w większości przypadków wymaga jedynie regularnego przecierania zwilżoną ścierką lub gąbką.
Jaki wolnowar wybrać? Podsumowanie
Planując zakup wolnowaru, warto zastanowić się, jaki rodzaj urządzenia najlepiej sprawdzi się w naszym przypadku. Aby dokonać dobrego wyboru, trzeba wziąć pod uwagę pojemność wolnowaru, jego moc oraz dodatkowe funkcje, które mogłyby nam ułatwić regularne korzystanie z urządzenia. Biorąc pod uwagę wymienione w artykule parametry oraz ważne elementy budowy wolnowaru, wybór odpowiedniego sprzętu nie powinien być problematyczny. Modele, które zostały wymienione w naszym rankingu powinny spełnić oczekiwania nawet bardziej wymagających osób.
Ja gotuję w wolnowarze od crock pot 5,7l- idealna pojemność, wytrzymały i łatwy do umycia