Panele podłogowe do kuchni są idealną alternatywą dla innych rodzajów podłoża. Oprócz stosunkowo niskiej ceny kuszą także łatwością w montażu, dobrymi parametrami i estetycznym wykończeniem. Jeśli dobrze wybierzesz panele kuchenne, pomieszczenie nabierze unikalnego stylu i eleganckiego charakteru. Dowiedz się więcej na temat tego, jakie panele do kuchni na podłogę sprawdzą się najlepiej. Poznaj ich różne rodzaje oraz naucz się rozszyfrowywać najważniejsze parametry. Poniżej podpowiadamy, jak dobierać wzory i kolory. Objaśniamy także zalety poszczególnych odmian paneli podłogowych, w tym tych laminowanych i wodoszczelnych. Zapraszamy do pouczającej lektury!
Podłoga w kuchni – panele powinny być solidne i wytrzymałe
Kuchnia to pomieszczenie, gdzie spędzamy nierzadko całe godziny. Kilka razy dziennie odwiedzają ją wszyscy domownicy, nie mówiąc już o gościach. To w niej gotujemy, a często też spożywamy posiłki i prowadzimy życie towarzyskie (istnieje nawet podszyte prawdą powiedzonko, że „najlepsze imprezy zawsze są w kuchni”). Jednocześnie podłoga w tym miejscu pozostaje wybitnie narażona na działanie szkodliwych czynników – nie tylko po niej chodzimy, ale co chwila brudzimy ją jedzeniem, rozlewamy napoje i inne płyny, a także upuszczamy na nią przedmioty, które mogą uszkodzić jej powierzchnię.
Skoro pomieszczenie jest tak mocno eksploatowane, a podłogi non stop narażane są na wilgoć, zabrudzenia i działanie środków czyszczących, należy pomyśleć o tym z wyprzedzeniem i wziąć to pod uwagę, planując remont czy pierwotne wyposażenie domu lub mieszkania. Trzeba wówczas stanąć na wysokości zadania i zapewnić w kuchni odpowiednie podłoże, które będzie odporne na tak wymagające warunki. Płytki ceramiczne, glazura czy kamienne podłogi są mniej podatne na zabrudzenia i uszkodzenia. Jednak mają tę podstawową wadę, że są jednocześnie chłodne, nieprzyjemne i mało przytulne. Na szczęście istnieje jeszcze jedna, często niedoceniana podłoga do kuchni – panele, którym zamierzamy poświęcić cały ten artykuł.
Panele podłogowe - zalety
Posadzki wyłożone panelami mają wiele zalet: są trwałe, dekoracyjne, łatwe w montażu i utrzymaniu w czystości, a przy tym całkiem przystępne cenowo. Kupowanie najtańszych modeli mija się jednak z celem – najważniejsze, żeby były one solidne i wytrzymałe. Co istotne, nie trzeba sprawdzać tego metodą prób i błędów – wystarczy nauczyć się czytać specjalne oznaczenia, które wyznaczają klasę ścieralności, klasę używalności i inne kluczowe parametry. Może się wydawać, że jest tego sporo, ale tak naprawdę łatwo się w tym połapać – niżej objaśniamy najważniejsze symbole i tłumaczymy, za którymi z nich warto się rozglądać, robiąc zakupy do kuchni.
Jakie panele podłogowe do kuchni – rodzaje i forma
Zacznijmy od tego, że panele podłogowe kuchenne to bardzo dobry wybór, jednak aby osiągnąć jak najlepsze efekty, należy poznać różnice pomiędzy ich poszczególnymi rodzajami. Na rynku dostępne są panele laminowane, drewniane, winylowe, a nawet korkowe. Zobacz, czym charakteryzują się wszystkie te materiały i które z nich najlepiej nadadzą się do kuchni.
1. Panele laminowane do kuchni – rozwiązanie numer jeden
Cieszą się one obecnie największą popularnością – głównie z uwagi na różnorodny wygląd i kuszące ceny. Składają się z trzech głównych warstw: wierzchniej, spodniej i środkowej. Ich powierzchnia jest tłoczona, dzięki czemu doskonale oddaje charakterystyczny rysunek słojów czy innych detali. Pokrywa się je substancjami żywicznymi, które chronią przed rozwojem mikroorganizmów i nadają przepiękny kolor oraz połysk (od grubości tej warstwy zależy tzw. klasa ścieralności). Od spodu panele są wykończone laminatem, wzmocnionym papierem lub melaminą, która chroni przed wilgocią; z kolei sam rdzeń powstaje z płyty wiórowej, HDF albo MDF (jej grubość przekłada się na wytrzymałość całej konstrukcji).
Na pierwszy rzut oka laminowane panele podłogowe nie różnią się zbytnio wyglądem od dębowych desek, a są dużo łatwiejsze w pielęgnacji i nie rujnują portfela. Mało tego – nie muszą wcale imitować drewna, ale też różne typy glazury, rozmaite kamienie czy metale. Ich największa wada to słabe wygłuszanie dźwięków. Mimo to panele podłogowe laminowane do kuchni, zwłaszcza te wodoszczelne, są obecnym numerem jeden.
2. Panele drewniane – wymagające, ale bardzo efektowne
Są najbardziej podobne do tradycyjnych, drewnianych podłóg – wszystko dzięki powierzchni z naturalnej warstwy drewna. Jeśli zainwestujemy w takie panele na podłogę do kuchni, w których owa drewniana warstwa przekracza 4 mm, możemy je nawet cyklinować i potraktować lakierem, dokładnie jak podłogowe deski! W tym przypadku warstwa wewnętrzna to po prostu cienkie listewki ustawione poprzecznie do zewnętrznych słojów, a spód wykonany jest albo z gorszej jakości drewna, albo z materiałów drewnopochodnych. Panele drewniane mają tę przewagę nad laminowanymi, że lepiej tłumią dźwięki. Również są stabilne i trwałe, ale jednak droższe i nie dają tak dużej dowolności w kwestii wyglądu.
Trzeba przy tym pamiętać, że podłoga w kuchni jest bardzo narażona na zalania i zaplamienia, a naturalne drewno niespecjalnie lubi wodę; wręcz przeciwnie, pod jej wpływem pęcznieje, rozszczelnia się i rozsycha, a wreszcie zaczyna irytująco skrzypieć. Kilkukrotnie lakierowane panele drewniane nie będą aż tak wrażliwe jak drewno lite, ale ryzyko uszkodzenia posadzki i tak pozostaje całkiem spore. Jeśli mimo wszystko zależy Ci na naturalnym drewnie w kuchni, postaw na dąb, buk albo jawor o równomiernych, pozbawionych sęków słojach. Wszystkie mokre plamy usuwaj od razu przy pomocy suchej szmatki. Nie myj posadzki dużą ilością wody i dbaj o stosowanie dedykowanych środków pielęgnacyjnych. Jest wtedy szansa, że panele do kuchni na podłogę posłużą Ci przez długie lata.
3. Panele winylowe – wodoodporna konkurencja dla laminatu
Ten materiał znalazł zastosowanie we wnętrzach stosunkowo niedawno i od razu podbił serca użytkowników różnorodnością oferowanych wzorów. Panele winylowe imitują drewno i glazurę, ale też kamień, beton, metal, marmur czy łupek; można także zainwestować w modele okraszone dekoracyjnym wzorem 3D. Są one, uwaga, niewrażliwe na wilgoć, nie elektryzują się, a do tego pozostają tak samo sztywne, jak inne panele podłogowe do kuchni i łazienki. Dzięki warstwie wewnętrznej wzmacnianej włóknami szklanymi lub aglomeratem korkowym. Panele winylowe można stosować na ogrzewaniu podłogowym (co jest możliwe jedynie przy lepszych modelach paneli laminowanych). Da się je czyścić dowolnymi urządzeniami bez obawy o uszkodzenia, a ich wyjątkowa wytrzymałość nie znajduje równej sobie konkurencji. Wszystkie powyższe cechy prowadzą do oczywistego wniosku, że gdy w grę wchodzi kuchnia, panele podłogowe winylowe będą strzałem w dziesiątkę.
4. Panele korkowe – wiele zalet za niewielkie pieniądze
Korek kojarzy się nam głównie z tablicami ogłoszeń lub okładzinami ściennymi. Tymczasem chropowatą, korkową fakturę można pokryć drewnopodobną powłoką, która przypomina np. sosnę, dąb czy świerk, a następnie wyłożyć takimi panelami swoją kuchnię. Mało tego – jeśli grubość korkowej okładziny przekracza 5 mm, istnieje możliwość zainstalowania ogrzewania podłogowego; z kolei mata wygłuszająca zapewni najlepsze ze wszystkich opcji wyciszenie podłogi. Ponieważ takie panele są antystatyczne, idealnie sprawdzą się w domu zamieszkanym przez alergików; będą też bardzo odporne na ścieranie (dzięki fornirowi pokrytemu lakierem albo specjalnej, winylowej powłoce). Nic dziwnego, że korek – świetny izolator akustyczny i termiczny, a przy tym bardzo tani i łatwy do utrzymania w czystości materiał – pojawia się w wielu nowoczesnych kuchniach.
Zobacz także: lastryko - wielki powrót do wnętrz!
Panele do kuchni – na jakie parametry musisz zwrócić uwagę?
Panele kuchenne różnią się nie tylko materiałem i wyglądem (kolorem, połyskiem, fakturą), ale też budową, wytrzymałością na ścieranie czy sposobem zabezpieczenia. Sposób, w jaki eksploatujemy dane pomieszczenie – w tym przypadku kuchnię – ma tutaj ogromne znaczenie. Poniżej przedstawiamy listę parametrów, na które warto zwrócić uwagę, wybierając się na zakupy.
1. Wygląd i forma
Sklepy oferują szeroki wybór, jeśli chodzi o konkretne wzory – od imitacji desek retro aż po deseń naturalnego kamienia, np. marmuru czy granitu. Możesz postawić na rys naturalnego drewna (klasycznego, np. dębu, sosny lub buku, ale też egzotycznego, takiego jak drzewo tygrysie). Jeśli chodzi o formę, zwykle wybór ogranicza się do tego pomiędzy listewkami prostymi a układanymi w jodłę. Istnieją też bardziej ekstrawaganckie modele, np. panele podłogowe do kuchni imitujące płytki lub kamienne bloki, ale klepki i deski to wciąż dominująca klasyka.
2. Klasa używalności
Wybierając panele do kuchni, koniecznie zwróć uwagę na klasę używalności. W skrócie: im wyższa klasa, tym lepszej jakości produkt. Panele podłogowe do użytku domowego mają klasy używalności od 21 do 23, a do użytku publicznego (choć często montuje się je także w domach) od 31 do 33. O ile pierwsza cyfra oznacza przeznaczenie, o tyle druga określa intensywność użytkowania i dopuszczalne natężenie ruchu na konkretnej posadzce. Do sypialni czy salonu wystarczą panele o niższych parametrach, ale kuchnia to miejsce bardzo eksploatowane. Dlatego jeśli chcesz zainwestować w domowe panele na podłogę do kuchni, które będą odporne na uszkodzenia i przetrwają długie lata, najlepszym wyborem będzie klasa używalności 23 (ew. 32 lub 33).
3. Odporność na ścieranie
Kolejny niezwykle istotny parametr to klasa ścieralności. Choćbyś nie wiem jak dbał o swoje panele, nie zdziałasz cudów... Jeśli na początku dobierzesz model o zbyt niskiej odporności na ścieranie. Najlepsze panele podłogowe zawierają w swojej warstwie ochronnej cząsteczki aluminium albo korund. Nie musisz jednak posiadać szczegółowej wiedzy na temat chemicznego składu, żeby dokonać mądrego wyboru. Tak jak w przypadku odporności na uszkodzenia, pomogą Ci specjalne oznaczenia – tym razem bedą to klasy ścieralności nadane na drodze testów Tabera. Polegają one na okrężnym pocieraniu paneli papierem ściernym do momentu, aż wzór zostanie uszkodzony. Im więcej obrotów, tym wyższa ostatecznie przyznana klasa (od AC1 do AC5). Kupując panele laminowane do kuchni, należy wybrać oznaczenia od AC3 wzwyż. Klasa AC4 będzie z pewnością zupełnie wystarczająca; AC5 to już bardzo wysoka odporność na ścieranie, a oznaczone w ten sposób panele stosuje się m.in. w holach, urzędach i innych miejscach publicznych.
4. Dostosowanie do wilgotności i temperatury
Kolejna kluczowa sprawa to zapewnienie optymalnej wilgotności i temperatury w kuchni. Do pomieszczeń o sporej wilgotności – a do takich niewątpliwie zalicza się kuchnia. Istnieje spore ryzyko ochlapania podłogi, a same panele myje się stosunkowo często. Wówczas zaleca się stosowanie paneli wodoszczelnych lub o podwyższonej odporności na wilgoć. Są one oznaczone specjalnymi symbolami (Aqua-resistant lub Aqua-stop) – poświęcimy im jeszcze osobne miejsce, gdyż zasługują one na szersze omówienie. Jeśli interesuje Cię ogrzewanie podłogowe, zadbaj o to, żeby panele podłogowe w kuchni były oznaczone symbolem grzałki. Zwykle grzałce towarzyszy strzałka w górę lub znak „+ st. C.”.
5. Grubość
Chcesz, żeby Twoje panele podłogowe w kuchni były trwałe i stabilne? Postaw na grubszy model. Standardowo panele przybierają grubość w przedziale od 6 do 12 mm. Średnia wartość – 8 mm – to optimum, przy którym nie powinny występować żadne odkształcenia, a panele nie powinny się rozłączać.
6. Faktura i połysk
Oprócz materiału i formy na wygląd paneli podłogowych wpływają jeszcze faktura i połysk. Ostateczny wybór w tej kwestii zależy od Twoich indywidualnych preferencji, ale warto zasugerować się stylem, w jakim utrzymana jest kuchnia. Kiedy zależy nam na naturalnym wykończeniu, zarysowane słoje drewna to strzał w dziesiątkę; z kolei całkiem matowe lub bardzo błyszczące wykończenia idealnie sprawdzą się w przestrzeniach o charakterze industrialnym. Pamiętaj, że większy połysk oznacza mocniejsze odbicie światła. A przy tym intensywniejszy kolor podłogi, co będzie całkiem pożądane w małej, gorzej nasłonecznionej kuchni. Z kolei w większych, dobrze doświetlonych przestrzeniach kuchennych lepszym wyborem będzie mat.
7. Łatwość w montażu
Tę właściwość posiadają w zasadzie wszystkie panele podłogowe, choć niektóre z nich można zamontować (i zdemontować) jeszcze łatwiej od innych. Polecamy przyjrzeć się systemowi bezklejowego łączenia paneli, np. rozwiązaniu pióro-wpust, czyli „na klik”. Umożliwiają one szybki i sprawny, nawet samodzielny montaż i demontaż, dzięki czemu w kieszeni zostaną dodatkowe pieniądze.
8. Cena i czas eksploatacji
Jak widać, panele mogą się różnić wieloma parametrami. Wspomnieliśmy o tych najważniejszych, a pominęliśmy te nieco bardziej szczegółowe. Na przykład warstwą ochronną paneli podłogowych może być lakier, melamina albo olej. Wszystkie te różnice przekładają się nie tylko na inny wygląd posadzki, ale też na konkretne reguły użytkowania. A także na to, co stanowi dla wielu osób ostateczny argument, gdy przychodzi im wybrać panele podłogowe do kuchni, czyli na koszty. Cena zależy głównie od wymienionych powyżej parametrów. To, czy panele będą tańsze czy droższe, przełoży się oczywiście na okres ich eksploatacji. Koniecznie sprawdzaj, jaki okres gwarancji jest udzielany na konkretne modele – czasem może to być nawet ćwierć wieku!
Panele podłogowe wodoszczelne do kuchni – nie straszna im nawet kropla
Wspominaliśmy już, że do największych wrogów podłóg należą woda i wilgoć. Dotyczy to zwłaszcza litego drewna, ale też paneli. Jeśli nie posiadają one dodatkowych zabezpieczeń przed wilgocią, mogą szybko się zniszczyć. A także powybrzuszać i porozklejać, a takie szkody są bardzo trudne do naprawienia i zwykle wiążą się z koniecznością wymiany całej posadzki. Widmo nieestetycznych efektów nierzadko spędza gospodarzom sen w powiek. W końcu kto z nas nie rozlał choć raz szklanki wody albo nie ochlapał podłogi przy myciu naczyń? No właśnie. Dlatego też producenci obmyślają dodatkowe zabezpieczenia i przeróżne metody ochrony podłogi przed działaniem wody. Dzięki nim powstały m.in. panele podłogowe wodoszczelne. Do kuchni taki wynalazek nada się jak znalazł!
Czy panele podłogowe laminowane są 100% wodoodporne?
Zanim przejdziemy do dokładniejszych wyjaśnień, musimy jednak zaznaczyć, że panele laminowane, które byłyby w stu procentach wodoodporne, niestety nie istnieją. Materiały, których używa się do produkcji paneli laminowanych, mają właściwości absorbujące wodę, w związku z czym pełna wodoodporność nie jest możliwa. Można za to znacznie ograniczyć wchłanianie wody, wybierając panele o podwyższonej odporności na wilgoć. Będą one idealne do kuchni, ale np. w łazience nie zdadzą już egzaminu. Stopień odporności na wilgoć zależy od gęstości płyty HDF, z której wykonana jest środkowa warstwa produktu. W przypadku zwyczajnych, ale porządnych modeli jej gęstość wynosi ok. 450 kg/m3, natomiast u modeli o podwyższonej odporności na wilgoć osiąga ona nawet 900 kg/m3, czyli dwa razy tyle. Poza tym producenci stosują specjalną powłokę, która nie pozwala wodzie przedostać się pod panele. Na opakowaniu takich modeli szukaj symbolu „Aqua-resistant” albo (jeszcze wyższego) „Aqua-stop”.
Panele podłogowe wodoszczelne?
Z kolei wspomniane panele wodoszczelne to nie to samo, co panele wodoodporne. Wodoszczelność wynika ze sposobu łączenia paneli i specjalnego wykończenia zamków. Na przykład poprzez woskowanie czy impregnację, co zapobiega wnikaniu płynu oraz pęcznieniu materiału w strategicznych miejscach. Dzięki temu krótki kontakt z wodą nie zniszczy paneli laminowanych. Niestety, wodoszczelne panele laminowane do kuchni mają drobną wadę, którą jest dość wysoka cena. Co do paneli wodoodpornych – owszem, istnieją, ale w wersji winylowej. Rdzeń z polichlorku winylu jest zupełnie niewrażliwy na wilgoć – i to także, rzecz jasna, ma swoje przełożenie na koszty.
Panele podłogowe do kuchni wzory – jak dopasować odpowiedni kolor i wzór dla poszczególnych wnętrz?
Kiedy orientujesz się już we wszystkich powyższych parametrach, możesz z czystym sumieniem przystąpić do kluczowej decyzji i wybrać konkretne panele podłogowe do kuchni. Wzory dostępne na rynku są na tyle zróżnicowane, że każdy może odnaleźć coś dla siebie. Panele to rozwiązanie niezwykle praktyczne, ale też estetyczne – dzięki szerokiej ofercie łatwo jest dopasować styl posadzki do wymarzonego wnętrza.
Panele podłogowe miały z założenia imitować podłogi drewniane wykonane z prawdziwych desek. Dlatego z początku wzory nawiązywały wyłącznie do drewna. Takie rozwiązania są zresztą popularne po dzień dzisiejszy. Jeśli urządzasz mieszkanie w stylu skandynawskim, postaw na jasne panele podłogowe. Mała kuchnia w jasnobrązowym lub żółtym odcieniu drewna, z delikatnie tylko zarysowanymi słojami, będzie przytulna, efektowna, a jednocześnie nieprzekombinowana. Wystarczy dodać kilka kolorowych akcentów i gotowe! We wnętrzach retro pożądane są materiały stylizowane na nieco zużyte; możesz więc zainwestować w parkiet laminowany o drewnianym, lekko podniszczonym wzorze, a także w meble kuchenne i dodatki z elementami patynowanego drewna oraz wikliny. W zasadzie jasna podłoga jest na tyle neutralna, że będzie pasować do wnętrza w każdym stylu, nawet nowoczesnym (w zestawie z lekkimi meblami, srebrnym metalem i dodatkiem żywego koloru).
A może ciemna?
Z kolei modna kuchnia w stylu kolonialnym zaprezentuje się najlepiej w wersji z ciemną, elegancką podłogą, najlepiej nawiązującą do egzotycznego gatunku drewna. Pamiętaj, że takie panele są bardzo efektowne, lubią połysk oraz towarzystwo szlachetnych materiałów. Sprawdzają się najlepiej w dużych kuchniach lub gdzie jest salon z aneksem. A także znajdują się proste, geometryczne meble, a także sporo szkła, kamienia i metalu w formie gładkich, nieprzesadzonych płaszczyzn. W takim towarzystwie nie zdadzą natomiast egzaminu białe ściany; o wiele lepszym wyborem będą beż lub écru, a na jednej czy dwóch ścianach można poszaleć z jakąś kontrastową, mocniejszą barwą. Jeszcze co do kolorystyki – warto wziąć pod uwagę, jak bardzo kuchnia jest eksploatowana. Jeśli w domu gotuje się często, najlepiej sprawdzą się kolory neutralne. Na tych skrajnych, bardzo ciemnych lub bardzo jasnych, zabrudzenia będą bardziej widoczne. Tyle ze strony praktycznej, co nie zmienia faktu, że od lat wiodącym trendem kolorystycznym są właśnie mocno ciemne lub mocno rozbielone wnętrza.
Panele do kuchni - jakie wybrać?
Najmodniejsze panele do kuchni podłogowe przypominają swoim rozmiarem nie tyle klepki, co większe deski. Oprócz nieśmiertelnego drewna do wykończenia kuchni wybierane są także panele stylizowane na kamień czy metal. Jeśli nie boisz się eksperymentów, możesz rozważyć również podłogę w geometryczną mozaikę, kolorowe pasy czy roślinny wzór. Panele laminowane (oraz winylowe) dają ogromne pole do popisu; można na nich wyczarować dosłownie każdy nadruk, od ulubionego kadru z filmu, po reprodukcję obrazu aż po własne zdjęcie. Zachęcamy jednak do przemyślenia tak skrajnych decyzji – zbyt szalona podłoga może się szybko znudzić, a klasyka (rysunek naturalnych słojów drewna czy struktury kamieni) obroni się zawsze i wszędzie. Jeśli kuchnia w stylu skandynawskim jest otwarta na inne pomieszczenie, warto położyć ten sam wzór paneli na całej podłodze. Pozwoli to na optyczne powiększenie połączonej w ten sposób przestrzeni. Z kolei jeśli zależy Ci na wizualnym rozdzieleniu obu pomieszczeń, odmienne panele w kuchni będą w tym bardzo pomocne.
Panele podłogowe do kuchni imitujące płytki – pomysł na kuchenną podłogę
Na koniec chcieliśmy podsunąć Wam jedno z najmodniejszych rozwiązań w urządzaniu wnętrz, czyli panele podłogowe imitujące płytki. Jeśli marzysz o podłodze wyłożonej ceramicznymi płytkami, szlifowanym betonem albo którymś z naturalnych kamieni, ale ceny takich rozwiązań są dla Ciebie zaporowe, z pomocą przychodzą sprytne panele do kuchni. Niesztampowe wzory – od gresu, przez beton, terakotę i bruk, aż po poprzecinane żyłkami naturalne kamienie – to absolutny hit w dzisiejszym designie. Można dzięki nim osiągnąć niezwykły efekt, a jednocześnie zaoszczędzić sporo pieniędzy. Sam montaż paneli jest zresztą znacznie tańszy od pracy glazurników.
Tego rodzaju posadzka sprawdzi się zwłaszcza w kuchni – najlepiej w wydaniu o podwyższonej odporności na wilgoć. Mało tego – takie panele można umieścić nie tylko na podłodze, ale i na ścianie. Ciekawą alternatywą do rozpatrzenia są także płytki drewnopodobne. Jeśli nie wiesz, jak zagospodarować przestrzeń nad kuchennym blatem, zastanów się, czy nie rozwiązałoby to przypadkiem Twoich problemów. Oczywiście panele w kształcie płytek występują w rozmaitych wzorach i wersjach kolorystycznych, wśród których z pewnością odnajdziesz dobre propozycje dopasowane do Twoich potrzeb. Powodzenia w urządzaniu kuchni – mamy nadzieję, że masz już pomysł, czym wyłożyć swoją podłogę!