Close

Co powinna mieć dobra lodówka?

Lodówka to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni. Wybór właściwego i solidnego sprzętu jest niezwykle istotny, gdyż lodówki pracują non stop, a w przypadku awarii możemy mieć spory problem z masą rozmrożonych rzeczy. Dlatego lepiej wyposażyć się w dobry sprzęt. Jaki standard powinna spełniać dobra lodówka? Czy funkcja No Frost jest aż tak ważna? Co dają nam dodatkowe szuflady w dolnych poziomach lodówki? Odpowiedzi na te pytania warto znać, kiedy sposobimy się do zakupu nowego sprzętu.

Wygoda dzięki No Frost

Każdy, kto pamięta lodówki z zamrażalnikiem, które trzeba było regularnie rozmrażać ze względu na rosnącą warstwę szronu, z pewnością nie tęskni za tym obowiązkiem. Rozmrażanie lodówki było czasochłonne i zajmowało nierzadko cały weekend. Na szczęście z pomocą przyszła nam technologia, a konkretnie funkcja No Frost. Pełny No Frost oznacza, że od zakupu do ostatniego dnia pracy lodówki, nie musimy jej rozmrażać. Wewnątrz urządzenia nie będzie osadzał się szron, co przekłada się nie tylko na oszczędność czasu użytkowników, ale też żywotność samej chłodziarki. W związku z tym, jeśli pozwala na to nasz budżet, warto wybrać lodówkę z funkcją No Frost, dzięki czemu zaoszczędzimy mnóstwo czasu i energii.

Szukasz nowej lodówki? Sprawdź lodówki z oferty morele.net

Dłuższa świeżość produktów spożywczych

Zakupy spożywcze często robimy pod wpływem soczystego pomidora na sklepowej półce lub kalafiora w promocyjnej cenie. Jednak nie zawsze od razu mamy pomysł na pyszne danie, które przygotujemy z wykorzystaniem kupionych produktów. Jak wiadomo zwłaszcza owoce i warzywa stosunkowo szybko przejrzewają, marszczą się i tracą swój apetyczny wygląd. Można tego uniknąć pod warunkiem, że w porę włożymy te produkty do lodówki. Jednak nawet tam nie zatrzymamy czasu. Może to zrobić dopiero specjalna szuflada, którą możemy znaleźć w niektórych modelach. Lodówka działa zgodnie z zasadami fizyki, a jedną z nich jest utrzymywanie się najniższej temperatury w dolnych poziomach chłodziarki. W związku z tym właśnie tam mogą znajdować się specjalne szuflady, które pozwalają dłużej cieszyć się świeżymi produktami spożywczymi. Dotyczy to przede wszystkim wspomnianych warzyw, owoców, ale też mięs czy ryb. W tym miejscu możemy również przechowywać produkty o krótkim okresie przydatności do spożycia.

Wybór lodówki to wbrew pozorom nie jest łatwe zadanie. Warto uwzględnić wszystkie parametry, jak chociażby rozmiar lodówki oraz proporcje chłodziarki i zamrażalnika. Dopiero po rozpatrzeniu wszystkich atutów sprzętu, będziemy mogli zdecydować się na ten jedyny model, który zagości w naszej kuchni.

Materiał partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij