Close

Jaka patelnia ceramiczna sprawdzi się najlepiej? Ranking patelni ceramicznych i poradnik zakupowy

Patelnia ceramiczna ponownie wraca do łask jako praktyczna, zdrowa i przyjazna dla budżetu alternatywa dla droższych patelni. W sklepach stacjonarnych i internetowych znajdziesz szeroki wybór patelni ceramicznych o różnych kształtach, kolorach czy fakturach. Dostaniesz patelnie do smażenia naleśników, głębokie do duszenia i o wyżłobieniach typu grill. Ale na co zwrócić uwagę, kupując patelnię ceramiczną? Jakie patelnie ceramiczne są najlepsze i najpopularniejsze? Poznaj ranking patelni ceramicznych i ranking zakupowy.

Aktualizacja: Listopad 2022

#1
Gerlach First — zestaw patelni ceramicznych
Gerlach First — zestaw patelni ceramicznych

Seria First od firmy Gerlach to zestaw uniwersalnych, podstawowych patelni, które się sprawdzą w każdej kuchni. Komplet zawiera trzy patelnie o średnicy od 20 do 28 cm. Każda z patelni jest wyposażona w nienagrzewający się uchwyt, co chroni przed poparzeniem w trakcie gotowania.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"To moje pierwsze patelnie od firmy Gerlach, ale jestem bardzo zadowolona z jakości. Polecam.”

Sprawdź cenę
#2
KonigHOFFER — zestaw patelni ceramicznych na indukcję
KonigHOFFER — zestaw patelni ceramicznych na indukcję

Seria Kingstone od firmy KonigHOFFER to zestaw trzech patelni przeznaczonych do używania na kuchenkach ceramicznych, gazowych, elektrycznych i indukcyjnych. Powierzchnia zewnętrzna i wewnętrzna jest stylizowana na marmur — efekt nakrapiania sprawia, że wyglądają drogo i efektownie.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Używam od 2 tygodni i na razie jestem zadowolona. Nie zauważyłam żadnych minusów.”

Sprawdź cenę
#3
Gerlach Granitex — ceramiczna patelnia z nakrapianą powłoką
Gerlach Granitex — ceramiczna patelnia z nakrapianą powłoką

Jeśli podoba Ci się kamienna estetyka, patelnia ceramiczna Gerlach Granitex to coś dla Ciebie. Powłoka tego modelu jest ceramiczna, a technologia ILAG Xera Dur 2® sprawia, że jest odporna i nie przywiera do potraw. Wysokie brzegi sprawiają, że patelnia świetnie sprawdzi się do smażenia oraz do duszenia.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Używamy codziennie i nic się z patelnią nie dzieje. Bardzo praktyczna patelnia.”

Sprawdź cenę
#4
Gerlach Initial — uniwersalne patelnie ceramiczne
Gerlach Initial — uniwersalne patelnie ceramiczne

Gerlach Initial to zestaw dwóch podstawowych patelni ceramicznych. Większa z nich ma średnicę 28 cm, natomiast mniejsza — 24 cm. Obie patelnie są wyposażone w nieprzywierającą powłokę, dlatego świetnie nadają się do smażenia bez lub z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gerlach Initial możesz używać na wszystkich rodzajach kuchenek — także tych indukcyjnych.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Super zestaw za przystępne pieniądze. Polecam.”

Sprawdź cenę
#5
KING Hoff KH-3895 — patelnia ceramiczna na indukcję
KING Hoff KH-3895 — patelnia ceramiczna na indukcję

Ceramiczna patelnia KING Hoff jest przeznaczona do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek — także tych indukcyjnych. Patelnia wyróżnia się kolorystyką. Powłoka wewnętrzna jest biała, a zewnętrzna w jednym z czterech intensywnych kolorów, co jest miłą odmianą od tradycyjnych, czarnych garnków. Średnica tego modelu wynosi 24 cm, a wysokie brzegi sprawiają, że świetnie sprawdzi się też do potraw duszonych.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Naprawdę kawał dobrej patelni. Jestem mile zaskoczona jakością. Polecam.”

Sprawdź cenę
#6
KonigHOFFER Kingstone — patelnia ceramiczna do naleśników
KonigHOFFER Kingstone — patelnia ceramiczna do naleśników

Patelnia KonigHOFFER Kingstone to model o średnicy 26 cm przeznaczony do smażenia należników. Powierzchnia patelni jest nakrapiana, dlatego przypomina swoim wyglądem powierzchnię kamienia. Powłoka wewnętrzna jest jednak całkowicie ceramiczna. Dużą zaletą tego modelu jest możliwość używania go również na kuchenkach indukcyjnych.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"To nasza pierwsza patelnia do naleśników, ale dzieci są bardzo zachwycone. Polecam!”

Sprawdź cenę

Co to jest patelnia ceramiczna?

Patelnia ceramiczna to nic innego jak patelnia pokryta powłoką ceramiczną. Powstaje poprzez połączenie minerałów i gliny, a następnie wypaleniu w wysokiej temperaturze. W zależności od zastosowanych materiałów powłoka może mieć kolor biały, zielony, beżowy, czarny lub nakrapiany (stylizowany na naturalny kamień). Najlepsza patelnia ceramiczna powinna mieć powłokę o właściwościach non-stick, czyli nieprzywierających. Niestety nie wszystkie ją mają, a takie patelnie mają tendencję do przywierania składników do powierzchni smażenia.

Jakie są rodzaje patelni ceramicznych?

Patelnie z powłoką ceramiczną są dostępne w różnych wariantach. Możemy je podzielić w zależności od przeznaczenia (np. patelnie z funkcją grilla), kształt (patelnie kwadratowe i okrągłe), a także ze względu na dodatkowe wyposażenie (ceramiczne patelnie z pokrywką). Poznaj wszystkie najpopularniejsze rodzaje oraz ich wady i zalety.

PATELNIA CERAMICZNA STANDARDOWA PATELNIA CERAMICZNA STANDARDOWA
+ najczęściej okrągła lub owalna
+ dostępne modele o średnicy od 20 do 28 cm
+ wyposażone w nienagrzewający się uchwyt
+ dostępne patenie z wysokimi lub niskimi rantami
- w zestawie nie ma dedykowanej pokrywki
- nie wszystkie patelnie mogą być używane na kuchence indukcyjnej
PATELNIA CERAMICZNA Z PRZYKRYWKĄ PATELNIA CERAMICZNA Z PRZYKRYWKĄ
+ w zestawie dołączona pasująca przykrywka do duszenia potraw
+ zazwyczaj są to patelnie z wysokimi rantami, czyli odpowiednie do duszenia potraw
+ wyposażone w nienagrzewający się uchwyt
- cena wyższa od standardowych modeli bez pokrywki
PATELNIA CERAMICZNA GRILLOWA PATELNIA CERAMICZNA GRILLOWA
+ żłobienia na dnie patelni ułatwiają odprowadzanie tłuszczu
+ pozwalają uzyskać efekt grillowania na kuchence gazowej, indukcyjnej, elektrycznej
- trudne w czyszczeniu ze względu na specyficzne dno
PATELNIA CERAMICZNA NA INDUKCJĘ PATELNIA CERAMICZNA NA INDUKCJĘ
+ patelnia odpowiednia do używania na wszystkich rodzajach kuchenek (w tym indukcyjnych)
+ nagrzewa się równomiernie
+ dobrze utrzymuje ciepło
- modele na indukcję mogą być droższe od standardowych patelni

Jak wybrać patelnię ceramiczną?

Na co zwrócić uwagę, wybierając patelnię ceramiczną? W przypadku tych patelni są to podobne parametry, co w przypadku każdego innego modelu. Musisz zwrócić uwagę na rodzaj patelni, jej przeznaczenie oraz wielkość. Jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną, to również istotna informacja, która pomoże Ci zawęzić wybór do najlepszych modeli.

Rodzaj i przeznaczenie
Rodzaj i przeznaczenie

Patelnie ceramiczne są dostępne w wielu wariantach w zależności od zastosowania. Modele z wysokimi brzegami sprawdzą się do smażenia i duszenia. Z niskimi patelniami przygotujesz naleśniki, racuchy i omlety. Z kolei patelnie ceramiczne grillowe pozwalają grillować mięso w domowych warunkach.

Średnica patelni
Średnica patelni

Ceramiczne patelnie są dostępne w różnych rozmiarach. Najpopularniejsze z nich mają od 20 do 28 cm średnicy. Im większa średnica patelni, tym większa powierzchnia smażenia. Musisz sam zdecydować, jaki rozmiar Ci odpowiada najbardziej. Jeśli jesteś posiadaczem indukcji, średnicę patelni musisz dopasować też do wielkości pól grzewczych.

Kompatybilność z płytami grzewczymi
Kompatybilność z płytami grzewczymi

Na rynku dostępne są patelnie odpowiednie do kuchenek gazowych, halogenowych i elektrycznych. Nie wszystkie modele nadadzą się do kuchenek indukcyjnych. Ze względu na specyfikę działania, ceramiczne patelnie na indukcję również muszą być odpowiednio wykonane. Koniecznie upewnij się, że producent informuje, czy patelnia jest odpowiednia również na indukcję.

Pokrywka w komplecie
Pokrywka w komplecie

Praktycznym uzupełnieniem każdej patelni ceramicznej jest dodatkowa pokrywa. Umożliwi Ci ona nie tylko smażenie, ale i duszenie potraw. Szczególnie warto sięgnąć po patelnię ceramiczną z pokrywką, jeśli dopiero zaczynasz kompletować zestaw garnków i nie masz żadnej w domu.

Najlepsza patelnia ceramiczna — ranking patelni ceramicznych

Gerlach First — zestaw patelni ceramicznych

★★★★★
Gerlach First — zestaw patelni ceramicznych
SPECYFIKACJA
ŚREDNICA: 20/24/28 cm
POWŁOKA ZEWNĘTRZNA: Aluminium
POWŁOKA WEWNĘTRZNA: Ceramiczna
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
NA INDUKCJĘ: Nie
Sprawdź cenę

Lekkie patelnie z grubym dnem

Gerlach First cechują się niezwykłą lekkością, ale także grubym dnem. Patelnie są wykonane za aluminium, czyli bardzo lekkiego, ale wytrzymałego materiału. Podczas gotowania łatwo nimi manewrować, bo są bardzo poręczne. Nie zapomnijmy również o grubym dnie. Dzięki niemu patelnia bardzo dobrze przewodzi i utrzymuje ciepło, a potrawy smażą się równomiernie.

Antypoślizgowy i odporny na ciepło uchwyt

Gerlach First dba także o bezpieczeństwo. Ich patelnie ceramiczne są wyposażone w uchwyty, które nie przewodzą ciepła. Nawet w trakcie długiego smażenia uchwyt pozostaje chłodny, dzięki czemu jest bezpieczny i chroni przed poparzeniem dłoni.

ZALETY
WADY
+ trzy patelnie w komplecie
+ nienagrzewające się uchwyty
+ podwójna warstwa ceramiczna o wysokiej odporności na zarysowania
+ możliwość mycia w zmywarce
+ świetny stosunek ceny do jakości
- nie działa na kuchenkach indukcyjnych
- brak pokrywy w zestawie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Duży plus za grube dno i wysokie brzegi. Może w nich smażyć i dusić.” - Agnieszka, Gdynia
“Idealny zestaw na prezent świąteczny i to za rozsądną cenę. Serdecznie polecam.” - Bożena, Opole

KonigHOFFER — zestaw patelni ceramicznych na indukcję

★★★★★
KonigHOFFER — zestaw patelni ceramicznych na indukcję
SPECYFIKACJA
ŚREDNICA: 20/24/28 cm
POWŁOKA ZEWNĘTRZNA: Aluminium
POWŁOKA WEWNĘTRZNA: Ceramiczna
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
NA INDUKCJĘ: Tak
Sprawdź cenę

Do wszystkich typów kuchenek

Producent zapewnia, że zestaw Kingstone możesz używać na wszystkich typach kuchenek — od gazowej, przez elektryczną, aż po indukcyjną. Aluminiowy spód sprawia, że ciepło nawet na kuchenkach indukcyjnych rozchodzi się równomiernie. Patelnie nagrzewają się szybko, a produkty są równomiernie wysmażone.

Bezpieczny uchwyt

Każda z kuchenek jest wyposażona w uchwyt z tworzywa sztucznego. Tworzywo nie nagrzewa się, dlatego nie powoduje poparzenia dłoni. Patelnie są bezpieczne, chronią dłonie przed wysoką temperaturą, a dodatkowo ułatwiają manewrowanie patelnią.

ZALETY
WADY
+ stylizowane na marmur
+ odpowiednie do wszystkich typów kuchenek
+ trzy patelnie w zestawie
+ nienagrzewające się uchwyty
- patelnie mają wybrzuszenie, przez które gorzej działają na kuchenkach indukcyjnych
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“W tej cenie to naprawdę dobry zestaw. Jedna patelnia wychodzi bardzo tanio.” - Martyna, Zielona Góra
“Żona jest całkiem zadowolona. Nie mamy zastrzeżeń. Polecam.” - Bartosz, Suwałki

Gerlach Granitex — ceramiczna patelnia z nakrapianą powłoką

★★★★★
Gerlach Granitex — ceramiczna patelnia z nakrapianą powłoką
SPECYFIKACJA
ŚREDNICA: 28 cm
POWŁOKA ZEWNĘTRZNA: Aluminium
POWŁOKA WEWNĘTRZNA: Ceramiczna ILAG Xera Dur 2®
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
NA INDUKCJĘ: Tak
Sprawdź cenę

Powłoka ILAG Xera Dur 2®

Seria Granitex od firmy Gerlach wyróżnia się specjalną powłoką ILAG Xera Dur 2®. Jest odporna na zarysowania oraz ścieranie, dzięki czemu posłuży przez wiele lat. Dodatkowo powłoka nie przywiera do potraw, co zmniejsza ryzyko przypalenia i konieczność używania dużej ilości oleju. Smażenie na niej jest zdrowe i wygodne.

Antypoślizgowy uchwyt Soft Touch

Patelnia ceramiczna Gerlach Granitex jest wyposażona w nienagrzewający się uchwyt pokryty materiałem Soft Touch. Uchwyt jest przyjemny w dotyku, a także pozostaje chłodny w trakcie gotowania, a tym samym nie ma ryzyka, że się poparzysz.

ZALETY
WADY
+ powłoka ceramiczna odporna na zarysowania, przywieranie i ścieranie
+ smażenie bez dużej ilości oleju
+ wysokie brzegi patelni pozwalają na duszenie potraw
+ wygodna rączka odporna na nagrzewanie
+ do wszystkich rodzajów kuchenek (także indukcyjnych)
- brak pokrywki w zestawie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Warta swojej ceny. Bardzo solidna rączka i powłoka. Zdecydowanie polecam.” - Maja, Warszawa
“Nawet bez tłuszczu nie przywiera. Ekstra patelnia, na pewno kupię jeszcze mniejszą.” - Włodek, Bydgoszcz

Gerlach Initial — uniwersalne patelnie ceramiczne

★★★★☆
Gerlach Initial — uniwersalne patelnie ceramiczne
SPECYFIKACJA
ŚREDNICA: 24/28 cm
POWŁOKA ZEWNĘTRZNA: Aluminium
POWŁOKA WEWNĘTRZNA: Ceramiczna nieprzywierająca
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
NA INDUKCJĘ: Tak
Sprawdź cenę

Dwie patelnie w zestawie

Gerlach Initial to nie jedna, a aż dwie patelnie. W zestawie znajdziesz patelnię o średnicy 24 cm i 28 cm. Mniejsza patelnia przyda się podczas przygotowywania jajecznicy, placków czy do szybkiego podsmażenia składników. Z kolei większa znajdzie zastosowanie podczas przygotowywania dań dla większej liczby osób.

Nieprzywierająca powłoka

Obie patelnie cechują się ceramiczną powłoką typu non-stick. Składniki i dania nie przywierają do powierzchni patelni, co zmniejsza ryzyko przypalenia się. Co więcej, nie musisz używać dużej ilości oleju. Na Gerlach Initial możesz smażyć całkowicie bez tłuszczu lub z jego niewielkim dodatkiem.

ZALETY
WADY
+ dwie patelnie w zestawie
+ ceramiczna powłoka non-stick
+ do wszystkich rodzajów kuchenek (w tym indukcyjnych)
+ nienagrzewający się uchwyt Soft Touch
- brak pokrywy w zestawie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Działa świetnie na indukcji. Duży plus, że są lekkie.” - Monika, Rybnik
“Powłoka jest świetna, nic do niej nie przywiera. Zdecydowanie polecam każdemu.” - Dominika, Warszawa

KING Hoff KH-3895 — patelnia ceramiczna na indukcję

★★★★☆
KING Hoff KH-3895 — patelnia ceramiczna na indukcję
SPECYFIKACJA
ŚREDNICA: 24 cm
POWŁOKA ZEWNĘTRZNA: Aluminium
POWŁOKA WEWNĘTRZNA: Ceramiczna
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
NA INDUKCJĘ: Tak
Sprawdź cenę

Na każdy rodzaj kuchenek

Wewnątrz patelni znajduje się dysk wykonany z anodowego aluminium. Świetnie przewodzi ciepło, a jednocześnie działa też na kuchenkach indukcyjnych. Patelnia jest uniwersalna i sprawdzi się w każdej kuchni.

4 kolory do wyboru

KINGHoff KH-3895 jest dostępna w czterech wariantach kolorystycznych. Masz do wyboru patelnię czerwoną, pomarańczową, granatową i zieloną. Każdy z kolorów jest intensywny i ma błyszczące wykończenie. Niezależnie od koloru patelnia będzie świetnym uzupełnieniem wystroju kuchni.

ZALETY
WADY
+ przeznaczona na każdy rodzaj kuchenek (również indukcyjnych)
+ odporna na wysokie temperatury
+ 4 kolory do wyboru
+ uchwyt odporny na nagrzewanie
- brak pokrywy w zestawie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Super patelnia. Od 3 tygodni używamy non stop i sprawdza się mega.” - Marta, Olsztyn
“Moja poprzednia teflonowa szybko się zniszczyła. Z tą nic się nie dzieje po intensywnym gotowaniu.” - Marta, Olsztyn

KonigHOFFER Kingstone — patelnia ceramiczna do naleśników

★★★★☆
KonigHOFFER Kingstone — patelnia ceramiczna do naleśników
SPECYFIKACJA
ŚREDNICA: 26 cm
POWŁOKA ZEWNĘTRZNA: Aluminium
POWŁOKA WEWNĘTRZNA: Ceramiczna
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
NA INDUKCJĘ: Tak
Sprawdź cenę

Do placków i naleśników

Model z serii Kingstone ma charakterystyczny kształt. Niskie ranty patelni sprawiają, że świetnie nadaje się do smażenia naleśników, placków, racuchów czy cienki omletów. Niezależnie od tego, co przygotowujesz, z łatwością zsuniesz ciasto z patelni prosto na talerz.

Bez przywierania

Patelnia KonigHOFFER została tak zaprojektowała, aby chronić dania przed przypalaniem się. Wytrzymała ceramiczna powierzchnia świetnie sprawdza się podczas smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowane w ten sposób placki i naleśniki są lekkostrawne, niskokaloryczne i smaczne.

ZALETY
WADY
+ wysokiej jakości powłoka ceramiczna
+ umożliwia smażenie na małej ilości tłuszczu
+ odpowiednia do wszystkich typów kuchenek
+ nienagrzewający się uchwyt
- dość wysoka cena
- ograniczone zastosowanie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Używam regularnie i smażenie na niej jest naprawdę proste. Placki wychodzą rumiane.” - Gosia, Wrocław
“Bardzo solidna, rączka dobrze przymocowana. oceniam na 5 i polecam.” - Grzegorz, Mława

Jaka patelnia ceramiczna czy granitowa — która jest lepsza?

Patelnia granitowa czy ceramiczna? Patelnie granitowe są popularne ze względu na swoją wytrzymałość i design przypominający naturalny kamień. Jednak mało kto wie, że patelnie z powłoką ceramiczną również mogą przypominać kamień. Właśnie takie modele znajdziesz w naszym rankingu. Jeśli masz skromny budżet, ale lubisz naczynia kuchenne ze stylizowane na kamień, sięgnij po patelnie ceramiczne. Gwarantujemy, że ich wytrzymałość bardzo nie odbiega od prawdziwych granitowych patelni, ale za to Twój portfel Ci za to podziękuje.

Jaka patelnia ceramiczna czy teflonowa? Która sprawdzi się najlepiej?

Zarówno patelnie teflonowe, jak i ceramiczne są częstym wybierane do gotowania na co dzień. Teflon zyskał swoją popularność dzięki powierzchni odpornej na przywieranie. Powierzchnia wykonana z teflonu świetnie sprawdza się, gdy chcesz smażyć na małej ilości tłuszczu. Niestety jednak nie jest pozbawiona wad. Teflonowe patelnie są podatne na uszkodzenia mechaniczne (np. pod wpływem metalowych przyborów kuchennych czy sztućców) oraz na szok termiczny (np. zalanie gorącej patelni zimną wodą). W takich sytuacjach powierzchnia szybko traci swoje właściwości i ulega uszkodzeniu.

Czy patelnia ceramiczna jest lepsza od teflonowej? Pod wieloma względami tak. Patelnie o ceramicznej powierzchni są odporne na o wiele wyższe temperatury w porównaniu do teflonowych. Wytrzymują nawet 400 stopni Celsjusza, podczas gdy teflon wytrzymuje tylko ok. 280 stopni Celsjusza. Co więcej, nie musisz martwić się o zarysowanie i mechaniczne uszkodzenie powierzchni ceramicznej, dlatego zdecydowanie to ona wygrywa z patelniami teflonowymi. Niestety, smażenie całkowicie bez tłuszczu niszczy ich powłokę.

Patelnia ceramiczna — do czego przyda się najlepiej?

Zastosowanie patelni ceramicznych jest wszechstronne. Może smażyć na niej warzywa, ryby, mięsa. Możesz dusić pod przykryciem, przyrządzając różnego rodzaju potrawki, gulasze i sosy. Na rynku dostępne są też patelnie ceramiczne do naleśników, które są przeznaczone do wszelkiego rodzaju placków, naleśników, omletów czy racuchów. Pamiętaj, że zwykła patelnia ceramiczna może przywierać. W takim wypadku rozwiązania są dwa — kupno naczynia z nieprzywierającą powłoką ceramiczną bądź używanie dużej ilości oleju do smażenia.

Patelnia ceramiczna jak używać?

Po zakupie patelni ceramicznej zacznij od dokładnego jej umycia w ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Nie używaj metalowego czyścika. Delikatnie usuń wszystkie zabrudzenia i kurz. Po wysuszeniu patelni podgrzej ją przez 20-30 sekund na kuchence, a następnie nanieś na jej powierzchnię niewielką ilość tłuszczu (np. oleju). Rozprowadź tłuszcz równomiernie po powierzchni patelni. Tak przygotowana patelnia jest odpowiednio zabezpieczona, dzięki czemu możesz przystąpić do pierwszego smażenia.

Jak używać patelni ceramicznej?

  1. Odpowiednie akcesoria. Korzystaj tylko z przyborów drewnianych, silikonowych i nylonowych. Unikaj akcesoriów z metalowymi elementami. Mimo wytrzymałości powierzchnię ceramiczną nadal możesz uszkodzić.
  2. Pamiętaj o tłuszczu. Przed każdym smażeniem nanieś olej lub masło. W przypadku patelni typu non-stick ilość ta może być mniejsza, jednak tradycyjne patelnie ceramiczne i modele „starej daty” wymagają dużych ilości tłuszczu, w szczególności do produktów, które są go naturalnie pozbawione.
  3. Nie używaj oliwy oraz olejów w spray. Oliwa z pierwszego tłoczenia nie nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze. Pozostawia także cienką, niewidoczną dla gołego oka warstw, która negatywnie wpływa na właściwości ceramiki. Oleje w sprayu podobnie — ich składniki zmniejszają żywotność patelni.
  4. Odpowiednia temperatura. Chociaż patelnie ceramiczne słyną ze swojej odporności na temperatury, na co dzień ustawiaj palnik na niską lub średnią moc. Długi kontakt z bardzo wysoką temperaturą spowoduje przypalenie się potrawy, a to zmniejsza żywotność ceramicznej powierzchni.
  5. Z dala od innych naczyń. Przechowując patelnie ceramiczne pamiętaj, aby odpowiednio zabezpieczyć dno. Wyłóż do środka miękką ścierkę lub szmatkę z mikrofibry. Ochronisz je w ten sposób przed uszkodzenie. Właśnie z tego powodu należy unikać mycia w zmywarce — patelnie w kontakcie z innymi naczyniami i sztućcami mogą ulec zarysowaniu. 

Dlaczego patelnia ceramiczna przywiera? Jak sobie z tym poradzić?

Przywieranie to niestety jedna z największych bolączek użytkowników patelni ceramicznych. Na szczęście dotyka to w większości tradycyjnych powłok ceramicznych, które są pozbawione właściwości non-stick. Jednak zdarza się, że i w ich przypadku żywność może przywierać do powierzchni. Jak sobie z tym poradzić? 

Po pierwsze, upewnij się, że patelnia jest dobrze umyta. Jeśli na jej powierzchni pozostały resztki tłuszczu czy przypalonego jedzenia, patelnia będzie przywierała. Po drugie, zastanów się, czy używasz dodatkowego tłuszczu do smażenia. Nawet patelnie ceramiczne non-stick wymagają odrobiny tłuszczu, dzięki czemu składniki nie przywierają. Po trzecie, zastanów się nad nową patelnią ceramiczną. Niestety z czasem ten rodzaj powłok traci swoje właściwości, a więc zaczyna coraz bardziej przywierać. Może to czas na kupienie nowej patelni?

Patelnia ceramiczna — czy jest zdrowa?

W dużym skrócie — tak! Patelnie ceramiczne są wykonane z naturalnych materiałów, czyli kompozycji minerałów i gliny. Nie zawierają metali ciężkich, PFOA, PTFE, BPA oraz niklu. Nie wydzielają pod wpływem wysokiej temperatury szkodliwych substancji, które mogłyby wpływać na smak potrawy, zdrowie domowników czy na środowisko. 

Jak czyścić patelnię ceramiczną?

Patelnia z powłoką ceramiczną wymaga starannego, ale delikatnego czyszczenia. Niektórzy producenci deklarują, że ich modele mogą być myte automatycznie w zmywarce. Podejdź do tego z dozą rezerwy — mycie patelni ceramicznej w zmywarce niszczy jej właściwości. Powierzchnia z czasem będzie przywierać.

Jak zatem myć patelnię ceramiczną, jeśli nie w zmywarce? Ręcznie w ciepłej wodzie i z dodatkiem płynu do naczyń. Jeśli zabrudzenia są bardzo uporczywe, możesz sięgnąć po sodę oczyszczoną. Pod żadnym pozorem nie używaj szorstkich gąbek, metalowych druciaków i innych akcesoriów o dużej ścieralności (w tym agresywnych środków czyszczących). Przed umyciem patelni ceramicznej możesz ją namoczyć w ciepłej wodzie. Powinno to pomóc zmiękczyć zabrudzenia, dzięki czemu nie musisz mocno szorować patelni. 

Jaką patelnię ceramiczną wybrać? Podsumowanie

Wybierając patelnię ceramiczną koniecznie zwróć uwagę na jej powłokę. Najlepsza patelnia ceramiczna posiada powłokę non-stick, czyli chroniącą przed przywieraniem potraw. Ułatwi Ci to smażenie i czyszczenie patelni. Pamiętaj, że nawet dobra patelnia ceramiczna z czasem może tracić swoje właściwości. Dlatego tak ważne jest czyszczenie za pomocą delikatnych detergentów i odpowiednie przechowywanie patelni. Mimo niewielkich minusów, patelnie ceramiczne to przystępny cenowo i żywotny wybór do swojej kuchni.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij