Aktualizacja: Październik 2024
Co to jest wok kuchenny?
Wok to w zasadzie duża, pojemna patelnia, która pozwala na przygotowywanie dań kuchni azjatyckiej. Jeśli chcesz przygotować potrawy metodą stir-fry, czyli smażąc składniki, utrzymując je w ruchu poprzez podrzucanie, najlepiej sprawdzi się do tego właśnie głęboki wok. Patelnia tego rodzaju sprawdzi się do naprawdę wielu dań, takich jak makarony, risotto czy dania warzywne. Czy jednak każdy wok jest taki sam? Który wok wybrać?
Który wok wybrać? Jakie są rodzaje woków kuchennych?
Jak wybrać wok do kuchni? Na co zwrócić uwagę?
Rodzaj woka należy dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Może to się wydawać trudne, ponieważ modele nie różnią się między sobą drastycznie. Jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem i nie masz doświadczenia z wokiem, najlepiej zdecydować się na tradycyjny model.
Wielkość i kształt woka często należy uzależnić od rodzaju kuchenki, na której planujemy z niego korzystać. Do kuchenek indukcyjnych i ceramicznych nada się wok ze spłaszczonym dnem. Woki półokrągłe nadadzą się na kuchenki gazowe. Rozmiar zależy już od rozmiaru kuchenki, ale też liczby domowników, dla których będziesz jednocześnie przygotowywać dania.
Jakość wykonania decyduje nie tylko o tym, jak długo posłuży nam wok, ale też czy korzystanie z niego będzie bezpieczne. Niektóre tanie modele mogą pod wpływem wysokich temperatur uwalniać szkodliwe substancje, które mogą przeniknąć bezpośrednio do jedzenia.
Materiał wykonania to najważniejszy czynnik, który ma bezpośrednio wpływ na wiele cech pracy z wokiem, a także końcowy efekt i smak potrawy. Najpopularniejszym materiałem woków jest stal węglowa, która cechuje się niezwykłą wytrzymałością, a także bardzo dobrze przewodzi ciepło.
Który wok wybrać? Ranking woków
Kamille KM-4807MR
Praktyczny zestaw
Kupując wok marki Kamille, otrzymasz w zestawie ciekawe dodatki. Należą do nich wygodna szklana pokrywka, łopatka z tworzywa sztucznego, drewniane pałeczki oraz ruszt grillowy ze stali nierdzewnej. Dodatki te pozwolą Ci na wygodne gotowanie bez ograniczeń.
Eleganckie wykończenie
Jeśli zależy Ci na stylowym designie, wok Kamille może być dobrą propozycją. Model posiada marmurową powłokę, która elegancko prezentuje się w połączeniu ze stalowymi elementami pokrywki i uchwytami. To produkt łatwy w utrzymaniu czystości i odporny na korozję.
ProOrient Wok tłoczony
Tradycyjna forma
Wok marki ProOrient to model, któremu najbliżej jest do tradycyjnych chińskich woków. Producent zapewnia, że jest to wok ręcznie kuty ze stali węglowej, która wymaga opalenia przed rozpoczęciem użytkowania. Wok ma klasyczny okrągły kształt, nada się tylko na kuchenkę gazową.
Lepsze przewodzenie ciepła
Ręczne kucie woków sprawia, że na powierzchni stali węglowej powstają mikro pęknięcia, które gwarantują lepsze przewodzenie ciepła. Z kolei proces wypalania umożliwia wytworzenie się warstwy patyny, która konserwuje wok i zapobiega przywieraniu.
Tefal Wok Ingenio Expertise
Łatwość przechowywania
Wok z serii Tefal Ingenio Expertise to model z odpinaną rączką. Pozwala to na niezwykle wygodne przechowywanie, szczególnie biorąc pod uwagę rozmiar naczynia. Dzięki temu rozwiązaniu możesz też wygodnie korzystać z woka w piekarniku lub podawać w nim posiłek.
Wytrzymała powłoka
Aluminiowa powierzchnia woka została pokryta nieprzywierającą powłoką, która pozwala na zdrowe smażenie bez użycia tłuszczu. Dwie kolejne warstwy powłoki zapobiegają ścieraniu podczas użytkowania, co korzystnie wpłynie na żywotność. Dno wzmocnione zostało cząsteczkami tytanu.
Berretti Wok Tivano
Proste czyszczenie
Wok Beretti Tivano jest niezwykle prosty do utrzymania w czystości dzięki nieprzywierającej powłoce non-stick Pfluon. Dodatkowo model został skonstruowany w sposób, który pozwala na jego mycie w zmywarce. Pozwoli to na zachowanie higieny i niezmienionego smaku dań.
Uniwersalna konstrukcja
Konstrukcja woka z oferty tego producenta została zmieniona w stosunku do tradycyjnych modeli. Wok Tivano posiada spłaszczone dno, które pozwala na używanie naczynia nie tylko na kuchence gazowej. Dzięki wbudowanej płytce indukcyjnej można smażyć na każdym typie płyty.
Tefal Wok Unlimited
Bez zarysowań
Kolejna propozycja woka od marki Tefal to model Unlimited z powłoką Titanium Anti-Scratch. To najbardziej wytrzymała nieprzywierająca powłoka, jaką ma w ofercie producent. Zapewnia on, że jest nawet do sześciu razy trwalsza niż standardowa powłoka Tefal Titanium.
Szybkie nagrzewanie
Zastosowanie w tym modelu grubego dna Thermo-Fusion pozwoliło na osiągnięcie niezwykle szybkiego nagrzewania w połączeniu z równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Dzięki temu efektowi Twoje potrawy będą równomiernie wysmażone, bez ryzyka przypaleń.
Tefal Wok Trattoria
Do smażenia i pieczenia
Wok z serii Trattoria od marki Tefal to naprawdę wielofunkcyjna propozycja. Można z niej korzystać w tradycyjny sposób – na kuchence gazowej, ceramicznej, elektrycznej lub indukcyjnej, albo w piekarniku do temperatury o wysokości 175°C.
Wskaźnik nagrzania
Podobnie jak wiele innych produktów, również ten wok posiada praktyczny wskaźnik nagrzania Thermo-Spot. Zmiana jego koloru jest sygnałem, że wok jest odpowiednio nagrzany i można rozpocząć proces smażenia. Pomoże to osiągnąć najlepsze wyniki.
Excellent Houseware Wok
Naturalny i ekologiczny
Ten wok został wykonany z wykorzystaniem nieprzywierającej powłoki, która okreslona została jako eco-friendly. Model nie posiada szkodliwego PFOA, dzięki czemu nie musisz obawiać się o zdrowie swojej rodziny. Zaletą jest też rączka z naturalnego drewna.
Poręczny i praktyczny
Model jest dość ciężki, jednak dzięki solidnej konstrukcji i wytrzymałej rączce pozwala na wygodne użytkowanie. Uchtyt nie nagrzewa się, a dzięki metalowemu uchu na końcu możesz po skończonej pracy wygodnie powiesić go na ścianie, by nie zajmował miejsca w szafce.
Royalty Line Wok
Duża pojemność
Wok Royalty Line to model o średnicy 32 cm oraz pojemności 5,9 l, co pozwoli na sprawne przygotowanie posiłku dla całej rodziny w jednym naczyniu. Pozwoli to też ograniczyć liczbę naczyń do zmywania, dzięki czemu zaoszczędzisz czas, energię oraz wodę.
Wytrzymałość i odporność
Materiały wykonania tego woka pozwoliły uzyskać odporność na działanie wysokich temperatur. Wykonany ze stopu aluminium wok został pokryty 3-warstwową powłoką marmurowo-teflonową Greblon, która ogranicza przywieranie składników podczas smażenia.
Tefal Titanium Fusion Wok
Opatentowany wzór
Patelnia Tefal typu wok z serii Titanium Fusion to gwarancja nie tylko długotrwałości i wytrzymałości, ale też niebanalnej elegancji dzięki ekskluzywnemu opatentowanemu wzorowi Hard-Fusion®. To wok w unikalnym kolorze, wykonany z wysokiej jakości materiałów.
Uniwersalna konstrukcja
Konstrukcja, jak również rodzaje wykorzystanych do produkcji tego woka materiałów, pozwalają na korzystanie z niego na kuchence indukcyjnej, gazowej, elektrycznej oraz ceramicznej. Możesz używać go też w piekarniku w temperaturze do 175°C.
Valdinox Intenso
Zdrowe i bezpieczne smażenie
Produkty marki Valdinox według gwarancji producenta są łatwe w utrzymaniu w czystości i bezpieczne dla zdrowia. Dzięki wykorzystanym przy produkcji technologiom nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie pozwalają na utratę wartości odżywczych smażonych składników.
Trwałość i estetyka
Model cechuje się czystą i prostą formą, a dzięki wykorzystaniu uchwytu imitującego drewno i powłoki inspirowanej marmurem z łatwością dopasuje się do większości stylów kuchennych. Z zewnątrz wok pokryty jest czarnym lakierem termoodpornym o matowym wykończeniu.
Patelnia wok – dlaczego warto mieć ją w domu?
Wok to naczynie, które pozwoli Ci na przygotowanie pysznych azjatyckich dań metodą stir-fry. Ale to nie wszystko, co potrafi ta patelnia. Wok możesz wykorzystać do przygotowywania ulubionych dań z makaronem, ryżem czy kaszą. Skutecznie sprawdzi się też przy smażeniu na głębokim tłuszczu, duszeniu oraz gotowaniu w wodzie. To naprawdę wielofunkcyjny gadżet, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.
Jak używać patelni wok?
Korzystanie z woka przypomina w zasadzie korzystanie z głębokiej patelni czy garnka o nietypowym kształcie. Jest jednak pewna kwestia, którą od innych naczyń odróżnia się wok. Jak używać tego naczynia w prawidłowy sposób? Istotne jest przede wszystkim wypalanie, które stanowi swego rodzaju proces konserwacji. Dzięki temu procesowi wytwarza się warstwa patyny, która sprawia, ze potrawy nie przywierają do naczynia. Tradycyjny wok należy myć przy użyciu samej wody, tylko przy pierwszym myciu można użyć detergentu. Po tym należy natrzeć powierzchnię olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Po ostygnięciu wytrzeć do sucha. Czynność wypalania powtarza się 4 razy.
Wok czy jest zdrowy?
Wiesz już, jak specyficznym rodzajem patelni jest wok. Czy jest zdrowy? Czy potrawy w nim przygotowywane mogą być bezpieczne dla dzieci? Specyficzna budowa tego naczynia sprawia, że do smażenia wymagana jest mniejsza ilość oleju, a obróbka termiczna trwa krócej. W woku trudno też coś przypalić, co zmniejsza ryzyko wytworzenia się w potrawach szkodliwych substancji. Wok jest więc idealnym elementem zdrowego gotowania dla wszystkich członków rodziny.
Wok czy warto?
Zakup najwyższej jakości woka to dość spory wydatek, jednak urządzenie to jest na tyle wytrzymałe i wielofunkcyjne, że z powodzeniem będziesz korzystać z niego przez wiele lat. Przy odpowiednim użytkowaniu wok pozwoli Ci w wygodny sposób przygotowywać wiele różnych potraw o naprawdę niepowtarzalnym smaku. Wystarczy wymyślić, do jakich zadań przyda Ci się wok. Czy warto w niego zainwestować? Bez wątpienia, z wokiem Twoje gotowanie będzie dużo łatwiejsze.
Jaki wok wybrać? Podsumowanie
Wok to narzędzie coraz częściej wybierane jako element wyposażenia domowej kuchni. Nic dziwnego – to naprawdę skuteczne i wielofunkcyjne naczynie, które pozwoli szybko i sprawnie przygotować wiele potraw, nawet w dużej ilości. Jeśli nie wiesz, na jaki rodzaj woka się zdecydować, warto dokładnie zapoznać się z ofertą producentów oraz opiniami klientów. Wok to naprawdę skuteczny sposób na smaczne i zdrowe gotowanie.