Aktualizacja: Grudzień 2024
Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ostrzałki?
Zacznijmy od najstarszego materiału, z jakiego wykonywały się ostrzałki. Ba, najczęściej taką osełkę robił lepszy kawałek kamienia. Obecnie ostrzałki z kamienia naturalnego są naprawdę drogie - wydobycie i obróbka kamienia, żeby był idealny do ostrzenia noży, dużo kosztuje.
Osełki ceramiczne mają tę zdolność, że ścierają stal, dzięki czemu ich zdolność ostrzenia jest bardzo dobra. Dlatego też sprawdzi się równie dobrze, gdy chcesz nieco podostrzyć nóż przed krojeniem, a także gdy bierzesz się do gruntownego ostrzenia stępionych narzędzi. Bardzo dobra dla osób niewprawionych w ostrzeniu, które boją się uszkodzić nóż. Ceramiczne kamienie, chociaż dobre do ostrzenia, nie są agresywne. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z ostrzałką, istnieje niewielkie ryzyko, że uszkodzisz nóż (zakładając oczywiście, że obchodzisz się z nim delikatnie).
Ostrzałki diamentowe, jak sama nazwa wskazuje, ostrza posiadają w swojej strukturze zatopione fragmenty diamentów. Wszyscy wiemy, że diament to najtwardszy minerał, jaki znajdziesz w przyrodzie. Zależnie od wielkości drobin diamentowych w ostrzałce, jego zdolności cierne mogą być mniejsze lub większe. Niezależnie od modelu - osełki diamentowe lepiej ostrzą stal od osełki ceramicznej. Diamentowe ostrzałki są polecane do noży wykonanych z nawet z bardzo twardej stali. To jedyna ostrzałka, którą naostrzysz noże ceramiczne.
Ostrzałka elektryczna to ciekawa opcja dla osób, które nie lubią się ubrudzić. :) Ostrzałka elektryczna jest bardzo szybka w działaniu, a przy tym gwarantuje stały kąt i siłę nacisku - masz pewność, że nóż z obydwu stron będzie naostrzony równomiernie. Jaki rodzaj ostrzy znajdziesz w elektrycznych osełkach? Wszystko zależy od producenta - znajdziesz i diamentowe, stalowe i ceramiczne. A czasami to i to.
Jaka ostrzałka do noży? Ranking najlepszych ostrzałek
AnySharp Classic
Popularny model
Ostrzałka do noży AnySharp to popularny model, który reklamowany jest przez wielu cenionych szefów kuchni na całym świecie. W tym gronie znajduje się na przykład słynny Jamie Oliver.
Wysoka jakość
Płytki ostrzące w AnySharp zostały wykonane z węglika wolframy, którego twardość jest porównywalna z diamentem. Kąt ostrzenia w tym modelu to 20°. Można wykorzystać go do ostrzenia noży masarskich i rzeźnickich. Niestety, nie naostrzysz nim noży ceramicznych ani tych z drobnymi ząbkami.
Swifty Sharp
Tania i uniwersalna
To nasza propozycja naprawdę jednej z najtańszych i najbardziej uniwersalnych osełek. Jest to model elektryczny, do którego działania potrzebujesz czterech baterii AA. Model ma zdejmowaną głowicę prowadzącą.
Wielofunkcyjne rozwiązanie
Z tą ostrzałkę, zgodnie z obietnicą producenta, naostrzysz i noże, nożyczki i różnego rodzaju wiertła, a także dłuta i heble. Użyjesz do tego tarcz z pyłem diamentowym, które są wytrzymałe.
Ostrzałka do noży osełka trójfazowa 3w1
Do większości noży
Ostrzałka 3w1 nadaje się do noży klasycznych, noża szefa kuchni, noży do sushi, scyzoryków, a także noży wykonanych ze stali, diamentu, wolframu czy noży ceramicznych. Jest łatwa w użyciu i wielofunkcyjna.
3w1
Ten model posiada trzy wysokiej jakości rowki szlifierskie. Pierwszy naprawia i prostuje uszkodzone ostrza, drugi ostrzy, nadając powierzchni kształt litery V, a trzeci ostatecznie poleruje i wygładza.
Fiskars Roll-Sharp 1001482
Dla każdego
Ten model ostrzałki nadaje się zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że ostrzenie będzie niewygodne i nieintuicyjne. Ostrzałka dzięki prostej konstrukcji jest łatwa w czyszczeniu.
Prostota użycia
Praca z tym modele ostrzałki jest dziecinnie prosta. Dzięki zastosowaniu ceramicznej szpulki cały proces przebiega sprawnie. Wystarczy przeciągnąć nóż precyzyjnie od końca do czubka.
Gerlach NK 606
Dwie ostrzałki w jednej
Ostrzałka GERLACH model NK606 to dokładniej osełka kółkowa, która posiada dwie, ostrzące tarcze z różnych materiałów. Pierwsza tarcza - stalowa - służy do ostrzenia noża, natomiast druga - ceramiczna - zadba o dokładne wygładzenie powierzchni.
Prosta, a skuteczna
Ostrzałka jest bezpieczna nawet dla niewprawionych osób, ponieważ posiada antypoślizgową powierzchnię. Wygodny uchwyt sprawdzi się niezależnie od tego czy jesteś lewo, czy praworęczny.
Osełka TM SS-8
Tradycyjne rozwiązanie
Osełka to najtańsze i najstarsze rozwiązanie do ostrzenia płaskich noży. Ten model jest dwustronny, co umożliwia zgrubne ostrzenie w pierwszym etapie oraz wygładzanie ostrza w drugim.
Dwie warstwy kamienia
Z jednej strony osełki znajduje się ciemniejszy kamień ścierny o gradacji 120, a z drugiej jaśniejszy o gradacji 360. Obsługa osełki jest prosta, wystarczy pamiętać o kolejności używania stron.
Fiskars Essential Roll-Sharp 1023811
Praktyczny gadżet kuchenny
Ostrzałka do noży Fiskars to ergonomiczne, łatwe w użytkowaniu, bezpieczne i niezwykle estetyczne rozwiązanie do każdej kuchni. Może ją wygodnie obsługiwać zarówno osoba prawo-, jak i leworęczna.
Szybkie i łatwe ostrzenie
Używanie ostrzałki nie wymaga użycia energii elektrycznej. Dzięki zastosowaniu ceramicznej szpulki obsługa jest intuicyjna. Model jest odpowiedni dla wszystkich noży kuchennych marki Fiskars.
Camry CR 4469
Wielofunkcyjny gadżet
Ostrzałka typu 2w1 do ostrzenia zarówno noży, jak i nożyczek. Według producenta - osełka nie tylko naostrzy Twoje noże, ale i zajmie się ich polerowaniem. Niestety producent nie informuje jaki rodzaj ostrz znajdziemy w środku.
Niewielka i poręczna
Ostrzałka Camry idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, nie zajmuje dużo miejsca, a po skończonej pracy można ją łatwo wyczyścić. Nowoczesny design sprawia, że model pasuje do każdego wnętrza i można trzymać go na wierzchu.
Fiskars XSharp 1000601
Do kuchni i ogrodu
Propozycja od popularnego producenta narzędzi zarówno do ogrodu, jak i do kuchni. Model XSHARP to uniwersalna osełka ceramiczna opakowana w plastikową obudowę w kolorach firmy Fiskars.
Dwa rodzaje ostrza
Ostrzałka posiada dwa ostrza. Jedno przeznaczone jest do ostrzenia noży myśliwskich, kuchennych czy nożyczek. Drugie ostrze w mgnieniu oka naostrzy Twoją siekierę.
THE EDGE pointSHARP
Regulacja kąta ostrzenia
Ta duża, solidna i wielozadaniowa ostrzałka została wyposażona w funkcję płynnej regulacji kąta ostrzenia w zakresie 14-24°. Dzięki temu masz możliwość naostrzenia wielu rodzajów noży.
Trzy strefy ostrzenia
Dzięki aż trzem strefom ostrzenia możesz wstępnie i dokładnie naostrzyć powierzchnię, a później ją dokładnie wypolerować. Znajdziesz tu także osobną ostrzałkę do nożyczek. Dzięki lekkiej i wytrzymałej konstrukcji jest to gadżet na lata.
Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?
Zapewne domyślasz się, że zupełnie tak jak noże - ostrzałki również różnią się między sobą. Co musisz wiedzieć na ich temat przed wyborem ostrzałki? Osełki różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Zauważ, że w asortymencie wielu sklepów dostaniesz np. płaskie osełki, które wyglądem przypominają naturalny kamień, chociaż niewiele z nich tak naprawdę jest z niego wykonana.
- płaskie osełki
- ostrzałka kółkowa
- ostrzałka prętowa (tzw. stalka do noży)
Forma jaką wybierzesz zależy właściwie od Ciebie, Twoich zdolności manualnych czy po prostu wprawy w ostrzeniu noży. Jeżeli dobrze radzisz sobie z ostrzeniem noży, już Ci się zdarzyło to robić - płaska ostrzałka będzie bardzo wygodna. Co w takim wypadku ze stalką? Stalka to już wyższa szkoła jazdy. Ostrzałki prętowe mają to do siebie, że ostrzysz na nich praktycznie w powietrzu. Możesz się skaleczyć lub zarysować blat, jeśli nie posiadasz silnej ręki. Co prawda, można ją oprzeć o blat wyłożony ścierką, jednak nadal - musisz mieć mocny chwyt.Ostrzałka kółkowa jest łatwa i naprawdę szybka w użyciu. Najczęściej składają się one z dwóch tarcz ostrzących, osadzonych w plastikowej lub metalowej obudowie. Takie ostrzałki są bardzo stabilne, nie powinny raczej ślizgać się po blacie. Istnieje też mniejsza szansa, że zrobisz sobie jakąkolwiek krzywdę podczas ostrzenia.
O materiałach słów kilka
Zarówno ostrzałka kółkowa, jak i prętowa czy po prostu płaska mogą być wykonane z różnych materiałów. Do wyboru najczęściej masz trzy rodzaje materiałów. To ważne, żebyś kupił odpowiedni materiał. Sama forma osełki to kwestia drugorzędna, bo nawet stalkę możesz okiełznać i nauczyć się na niej świetnie ostrzyć noże. Materiał z kolei jest tym, co definiuje dobrą ostrzałkę.
Ostrzałka do noży - KAMIEŃ NATURALNY
Zacznijmy od najstarszego materiału z jakiego wykonywały się ostrzałki. Ba, najczęściej taką osełkę robił lepszy kawałek kamienia. Obecnie ostrzałki z kamienia naturalnego są naprawdę drogie - wydobycie i obróbka kamienia, żeby był idealny do ostrzenia noży dużo kosztuje.
Ostrzałka do noży - CERAMICZNA
Osełki ceramiczne mają tę zdolność, że ścierają stal, dzięki czemu ich zdolność ostrzenia jest bardzo dobra. Dlatego też sprawdzi się zarówno gdy chcesz nieco podostrzyć nóż przed krojeniem, a także gdy bierzesz się do gruntownego ostrzenia stępionych narzędzi. Bardzo dobra dla osób niewprawionych w ostrzeniu, które boją się uszkodzić nóż. Ceramiczne kamienie chociaż dobre do ostrzenia, nie są agresywne. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z ostrzałką, istnieje niewielkie ryzyko, że uszkodzisz nóż (zakładając oczywiście, że obchodzisz się z nim delikatnie).
Ostrzałka do noży - DIAMENTOWA
Ostrzałki diamentowe, jak sama nazwa wskazuje, ostrza posiadają w swojej strukturze zatopione fragmenty diamentów. Wszyscy wiemy, że diament to najtwardszy minerał jaki znajdziesz w przyrodzie. Zależnie od wielkości drobin diamentowych w ostrzałce, jego zdolności cierne mogą być mniejsze lub większe. Niezależnie od modelu - osełki diamentowe lepiej ostrzą stal od osełki ceramicznej. Diamentowe ostrzałki są polecane do noży wykonanych z nawet z bardzo twardej stali. To jedyna ostrzałka, którą naostrzysz noże ceramiczne.
Ostrzałka do noży - ELEKTRYCZNA
Ostrzałka elektryczna to ciekawa opcja dla osób, które nie lubią się ubrudzić. :) Ostrzałka elektryczna jest bardzo szybka w działaniu a przy tym gwarantuje stały kąt i siłę nacisku - masz pewność, że nóż z obydwu stron będzie naostrzony równomiernie. Jaki rodzaj ostrzy znajdziesz w elektrycznych osełkach? Wszystko zależy od producenta - znajdziesz i diamentowe, stalowe i ceramiczne. A czasami to i to.
Jak działa ostrzałka do noży?
To nic skomplikowanego. Po prostu kamienie ostrzące znajdujące się w osełce to w zasadzie coś na wzór tarki, która ściera delikatnie powierzchnię naszego noża. Mogą to robić oczywiście mniej lub bardziej, a wszystko zależy od naszego nacisku na kamień, rodzaju materiału z jakiego ostrzałka jest zrobiona oraz wytrzymałości materiału z jakiego zrobiony jest nóż.Ścieranie wierzchniej warstwy stali pod odpowiednim kątem sprawia, że powierzchnia noża, którą kroisz, się wygładza. Oczywiście nie jest widoczne to gołym okiem. Tutaj z pomocą musiałyby nam przyjść zdjęcia mikroskopowe, więc musisz uwierzyć nam na słowo. Sam jednak przekonasz się już w momencie użycia noża po pierwszym ostrzeniu. Pamiętaj, jeśli jednak wybierzesz ostrzałkę, która będzie intensywnie ścierała stal z Twojego noża, po jakimś czasie okaże się, że nic z niego nie zostanie.
Jak używać ostrzałki do noży? Czyli podstawowe porady dla użytkujących
Ostrzenie noży dla wielu, a w szczególności dla kobiet, może sprawiać wrażenie wiedzy tajemnej, z którą poradzi sobie tylko prawdziwy fan survivalu. Tak wcale nie jest. Z paroma podstawowymi technikami i wskazówkami poradzisz sobie Czytelniczko sama przy ostrzeniu noża.
Zasada pierwsza - zawsze ostrzymy pod włos
Niezależnie od tego, czy masz kamienny lub ceramiczny bloczek do ostrzenia (tzw. ostrzałkę płaską), czy wygodną ostrzałkę kółkową - podstawowa zasada jest taka sama. Używaj osełki pod włos! Przesuwaj ostrze równomiernie, zaczynając od podstawy w kierunku jego czubka. Musisz zrobić to równomiernie, bo od tego będzie zależało czy Twój nóż jest równomiernie naostrzony.
Obie strony ostrz równomiernie
Coś o czym zapomina wiele osób, ostrząc noże na stalce lub kamieniu. Nóż wymaga ostrzenia z obu stron (no chyba, ze posiadasz ostrzałkę kółkową, która robi to od razu z obu stron). Zacznij od jednej strony ostrza, wykonaj parę ruchów “pod włos”, tak jak to opisaliśmy wyżej, następnie zmień stronę i powtórz DOKŁADNIE TĘ SAMĄ ILOŚĆ ruchów na drugą stronę ostrza. Każda kolejna seria na obie strony powinna zawierać już parę szlifów mniej aż od jednego szlifu na każdą ze stron. Możesz zacząć przykładowo od 5 na jedną stronę ostrza, następnie zejść do 4, 3, 2 i do 1, ostatecznego szlifu. Jeśli to Cię nie zadowoli - śmiało powtórz.
Pod jakim kątem ostrzyć noże?
Kąt pod którym trzymasz nóż też jest istotny. Najczęściej poleca się trzymać nóż pod kątem 20-25 stopni. I według nas jest to najoptymalniejsza pozycja dla noża. Małemu nożowi wystarczy ok. 20 stopni, większemu - trochę więcej. Oczywiście problem kąta ostrzenia nie dotyczy osób, które posiadają gotowe ostrzałki z wyprofilowanymi kamieniami do ostrzenia (tj. ostrzałki elektryczne czy kółkowe) czy z gotowymi żłobieniami.
Ostrzałka do noży diamentowa czy ceramiczna? Jakie ma to znaczenie?
Wiele osób nadal zastanawia się czy ostrzałka diamentowa to kaprys czy konieczność. Dla nas jednak sprawa jest prosta - jak masz możliwość kupić diamentową, kup diamentową. Ostrzałka pokryta pyłem diamentowym posłuży Ci przez nawet kilkanaście lat.
Osełka ceramiczna niestety nie jest taka żywotna. Z czasem pojawią się na niej zniekształcenia, wgłębienia, które sprawią, że równomiernie naostrzenie noża będzie tylko wspomnieniem. Osełki diamentowe wytrzymują wiele lat, jeśli tylko pamiętasz, żeby wybrać te z górnej półki. Pył diamentowy z niższej półki szybko się ściera i traci swoje właściwości.
Zarówno ostrzałki ceramiczne jak i diamentowe świetnie sprawdzą się przy dbaniu o noże ze stali nierdzewnej. Masz do ostrzenia jeszcze noże ceramiczne, siekierę, nożyczki lub inne ostrze? Wybierz profesjonalną ostrzałkę diamentową.
Ostrzałka do noży fiskars czy gerlach? Która lepsza?
Od Was, naszych czytelników, dostajemy nieustannie pytania na temat obu firm - Fiskars i Gerlach. Ciągle zastanawiacie się, która z tych firm będzie lepsza, jeśli chodzi o produkcję ostrzałek do noży. Musimy przyznać, że to wcale nie jest łatwy wybór. W zasadzie to każda z nich ma świetne modele w swoim asortymencie. A wszystko zależy od tego, czego TY potrzebujesz. W tym wypadku polecamy kierować się materiałem danej ostrzałki, nie zaś nazwą firmy.
Czy elektryczna ostrzałka do noży to dobry pomysł?
Domyślam się, że część z Was skusiła wizja samoostrzącego sie noża, przy któym prawie nic nie musicie robić. Jednak pamiętajcie, że naprawdę dobrej jakości ostrzałki elektryczne to wydatek rzędu 500 złoty! Nie dajcie się nabrać na te tańsze egzemplarze, które kuszą świetnymi ostrzami i niezawodnym, elektrycznym mechanizmem. Takich po prostu nie ma.
W cenie tanich ostrzałek elektrycznych znajdziesz naprawdę świetny ostrzarki mechaniczne z niesamowicie wytrzymałą powłoką diamentową.
Elektryczna ostrzałka do noży czy warto - wady i zalety
Elektryczna ostrzałka, która zrobi wszystko za Ciebie... Kusi prawda? Przyjrzyjmy się jednak czy taka ostrzałka ma same zalety.
Wady:
- najlepsze modele są bardzo drogie
- nie sprawdzą się w profesjonalnych kuchniach do noży np. japońskich, które wymagają ostrzenia z jednej strony
- użytkownicy narzekają na kosztowną wymianę tarcz ostrzących i ich szybkie zużycie
Zalety:
- są bardzo szybkie - nie tracisz czasu na mozolnych ostrzeniu noża
- w razie stępienia w wielu modelach można wymienić sam moduł ostrzący
- osełka elektryczna sama dba o prawidłowy kąt ostrzenia noży
Ostrzałka do noży i nożyczek - czy ostrzałką do noży można naostrzyć inne rzeczy?
Zastanawiasz się czy ostrzałka, którą kupisz przyda Ci się także podczas ostrzenia innych przedmiotów? Jeżeli zainwestujesz w kamień do ostrzenia - tak, będzie on bardzo uniwersalny. Reszta już zależy od Twojej wprawy w ostrzeniu danych przedmiotów - wiadomo, tasak będzie mniej poręczny od noża do filetowania. :) Przy braku doświadczenia w ostrzeniu polecamy kupować ostrzałki, które są dedykowane do danych przedmiotów, tak jak ostrzałka XSHARP od FISKARS, którą możesz ostrzyć zarówno noże jak i siekiery. I pamiętaj - w przypadku zwykłych nożyczek, które są tępe, moze je naostrzyć tnąc np. papier ścierny. To aż takie proste!
Ostrzałka do noży - podsumowanie
To już wszystko na dzisiaj na temat ostrzałek, noży, powierzchni ścierających i diamentów. Mamy nadzieję, że zdecydowaliście się na którąś z naszych propozycji mimo, że do tej pory nie przywiązywaliście uwagi do stanu waszych narzędzi i kuchennych noży. Dacie znać w komentarzach czy poświęcacie nożom wystarczająco dużo uwagi, czy wolicie wymienić je na nowszy model? :)
a ostrzenie nożem o nóż jest prawidłowe?