Close

Jaka ostrzałka do noży? Ranking najlepszych ostrzałek

W każdej kuchni znajdzie się miejsce na nóż, ale czy pamiętasz o tym, żeby o niego dobrze zadbać? Nawet najdroższe noże wymagają ostrzenia raz na jakiś czas. Z naszym poradnikiem dowiesz się jaka jest różnica jest między ostrzałką diamentową a ostrzałką ceramiczną i czy warto zainwestować w osełkę elektryczną? Zapraszamy do czytania!

1. Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?

Zapewne domyślasz się, że zupełnie tak jak noże – ostrzałki również różnią się między sobą. Co musisz wiedzieć na ich temat przed wyborem ostrzałki? Osełki różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Zauważ, że w asortymencie wielu sklepów dostaniesz np. płaskie osełki, które wyglądem przypominają naturalny kamień, chociaż niewiele z nich tak naprawdę jest z niego wykonana.

  • płaskie osełki
  •  ostrzałka kółkowa
  •  ostrzałka prętowa (tzw. stalka do noży)

Forma jaką wybierzesz zależy właściwie od Ciebie, Twoich zdolności manualnych czy po prostu wprawy w ostrzeniu noży. Jeżeli dobrze radzisz sobie z ostrzeniem noży, już Ci się zdarzyło to robić – płaska ostrzałka będzie bardzo wygodna. Co w takim wypadku ze stalką? Stalka to już wyższa szkoła jazdy. Ostrzałki prętowe mają to do siebie, że ostrzysz na nich praktycznie w powietrzu. Możesz się skaleczyć lub zarysować blat, jeśli nie posiadasz silnej ręki. Co prawda, można ją oprzeć o blat wyłożony ścierką, jednak nadal – musisz mieć mocny chwyt.Ostrzałka kółkowa jest łatwa i naprawdę szybka w użyciu. Najczęściej składają się one z dwóch tarcz ostrzących, osadzonych w plastikowej lub metalowej obudowie. Takie ostrzałki są bardzo stabilne, nie powinny raczej ślizgać się po blacie. Istnieje też mniejsza szansa, że zrobisz sobie jakąkolwiek krzywdę podczas ostrzenia.

O materiałach słów kilka

Zarówno ostrzałka kółkowa, jak i prętowa czy po prostu płaska mogą być wykonane z różnych materiałów. Do wyboru najczęściej masz trzy rodzaje materiałów. To ważne, żebyś kupił odpowiedni materiał. Sama forma osełki to kwestia drugorzędna, bo nawet stalkę możesz okiełznać i nauczyć się na niej świetnie ostrzyć noże. Materiał z kolei jest tym, co definiuje dobrą ostrzałkę.



Ostrzałka do noży – KAMIEŃ NATURALNY

Zacznijmy od najstarszego materiału z jakiego wykonywały się ostrzałki. Ba, najczęściej taką osełkę robił lepszy kawałek kamienia. Obecnie ostrzałki z kamienia naturalnego są naprawdę drogie – wydobycie i obróbka kamienia, żeby był idealny do ostrzenia noży dużo kosztuje.

Ostrzałka do noży – CERAMICZNA

Osełki ceramiczne mają tę zdolność, że ścierają stal, dzięki czemu ich zdolność ostrzenia jest bardzo dobra. Dlatego też sprawdzi się zarówno gdy chcesz nieco podostrzyć nóż przed krojeniem, a także gdy bierzesz się do gruntownego ostrzenia stępionych narzędzi. Bardzo dobra dla osób niewprawionych w ostrzeniu, które boją się uszkodzić nóż. Ceramiczne kamienie chociaż dobre do ostrzenia, nie są agresywne. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z ostrzałką, istnieje niewielkie ryzyko, że uszkodzisz nóż (zakładając oczywiście, że obchodzisz się z nim delikatnie).

Ostrzałka do noży – DIAMENTOWA

Ostrzałki diamentowe, jak sama nazwa wskazuje, ostrza posiadają w swojej strukturze zatopione fragmenty diamentów. Wszyscy wiemy, że diament to najtwardszy minerał jaki znajdziesz w przyrodzie. Zależnie od wielkości drobin diamentowych w ostrzałce, jego zdolności cierne mogą być mniejsze lub większe. Niezależnie od modelu – osełki diamentowe lepiej ostrzą stal od osełki ceramicznej. Diamentowe ostrzałki są polecane do noży wykonanych z nawet z bardzo twardej stali. To jedyna ostrzałka, którą naostrzysz noże ceramiczne.

Ostrzałka do noży – ELEKTRYCZNA

Ostrzałka elektryczna to ciekawa opcja dla osób, które nie lubią się ubrudzić. 🙂 Ostrzałka elektryczna jest bardzo szybka w działaniu a przy tym gwarantuje stały kąt i siłę nacisku – masz pewność, że nóż z obydwu stron będzie naostrzony równomiernie. Jaki rodzaj ostrzy znajdziesz w elektrycznych osełkach? Wszystko zależy od producenta – znajdziesz i diamentowe, stalowe i ceramiczne. A czasami to i to.



Elektryczne ostrzałki nie mają jednak samych plusów – zostań z nami i doczytaj do końca. Wszystko Ci opowiemy.

2. Jaka ostrzałka do noży? Ranking najlepszych ostrzałek

Diamentowa, elektryczna ostrzałka od Chef’s Choice

Diamentowa, elektryczna ostrzałka od Chef’s Choice diamond hone najlepsza ostrzałka do noży

Nasz numer jeden, czyli ostrzałka z 3-stopniami ostrzenia i polerowania. W dwóch pierwszych etapach wykorzystuje ostrza diamentowe. Zapewnia ostrzenie pod kątem 20 stopni​ a nawet jednostronne ostrzenie noży,​ które jest istotne w profesjonalnych nożach japońskich, jednostronnie ostrzonych.

Zalety
3 etapy ostrzenia zapewniają dużą dokładność
krótki czas ostrzenia (10 sekund)
ostrzy gładkie i ząbkowane noże
Wady
bardzo wysoka cena
brak informacji na temat gwarancji i wymiany ostrzących kamieni

Designerska ostrzałka AnySharp PRO – wygląda i ostrzy

Designerska ostrzałka AnySharp PRO - wygląda i ostrzy ranking

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć jednej z najciekawszych ostrzałek ostatnich miesięcy. Wykonana z niezwykłą starannością ​metalowa obudowa przyciąga wzrok.​ Ale to nie wszystko. Posiada ​tarcze z wytrzymałego wąglika wolframu​ i przyssawkę, dzięki której osełka nie wymsknie Ci się podczas ostrzenia.



Zalety
10 lat gwarancji
nadaje się do ostrzenia scyzoryków, tasaków czy finek
ostrzy noże z ząbkami
przyssawki do blatu gwarantują Ci bezpieczne ostrzenie noży
Wady
nie ostrzy noży ceramicznych i z bardzo drobnymi ząbkami

GERLACH Ostrzałka 2w1

Ostrzałka GERLACH model NK606 to dokładniej osełka kółkowa, która posiada dwie, ostrzące tarcze z różnych materiałów. Pierwsza tarcza – stalowa – służy do ostrzenia noża, natomiast druga – ceramiczna – zadba o dokładne wygładzenie powierzchni. Ostrzałka jest bezpieczna nawet dla niewprawionych osób, ponieważ posiada antypoślizgową powierzchnię. Wygodny uchwyt sprawdzi się niezależnie od tego czy jesteś lewo, czy praworęczny.

Zalety
antypoślizgowa podstawa chroni przed przemieszczeniem osełki w trakcie ostrzenia
świetna dla leworęcznych i praworęcznych
osełka zarówno świetnie ostrzy, jak i dokładnie poleruje powierzchnię ostrza
Wady
nie można jej myć w zmywarce
nadaje się tylko do płaskich noży bez ząbków

XSHARP FISKARS Ostrzałka do noży i siekier

XSHARP FISKARS Ostrzałka do noży i siekier ranking ostrzałek

Propozycja od popularnego producenta narzędzi zarówno do ogrodu, jak i do kuchni. Model XSHARP to uniwersalna osełka ceramiczna opakowana w plastikową obudowę w kolorach firmy Fiskars. Ostrzałka posiada dwa ostrza. Jedno przeznaczone jest do ostrzenia noży myśliwskich, kuchennych czy nożyczek. Drugie ostrze w mgnieniu oka naostrzy Twoją siekierę.



Zalety
dobra zarówno do noży jak i do siekier
niska cena
poręczna ostrzałka, którą można schować do kieszeni
Wady
plastik, z którego zrobiona jest ostrzałka, wygląda tanio

Tania ostrzałka elektryczna do noży, nożyczek i wierteł

Tania ostrzałka elektryczna do noży, nożyczek i wierteł ranking ostrzałek

To nasza propozycja naprawdę jednej z najtańszych i najbardziej uniwersalnych osełek. Z tą ostrzałkę, zgodnie z obietnicą producenta, naostrzysz i noże, nożyczki i różnego rodzaju wiertła a także dłuta i heble. Użyjesz do tego tarcz z pyłem diamentowym, które są wytrzymałe.

Zalety
niska cena
umożliwia ostrzenie wielu narzędzi
Wady
użytkownicy skarżą się na słabej jakości plastik i wycieki smaru
długi czas pracy
ostrzałka nie utrzymuje precyzyjnego kąta podczas ostrzenia

Elektryczna ostrzałka do noży i nożyczek – CAMRY

Elektryczna ostrzałka do noży i nożyczek - CAMRY

Ostrzałka typu 2w1 do ostrzenia zarówno noży, jak i nożyczek. Według producenta – osełka nie tylko naostrzy Twoje noże, ale i zajmie się ich polerowaniem. Niestety producent nie informuje jaki rodzaj ostrz znajdziemy w środku, co uważamy za ogromny minus.



Zalety
niska cena
nada się zarówno do noży, jak i nożyczek
nie tylko ostrzy noże, ale także je poleruje
Wady
brak informacji o typie zamontowanych ostrzy
ostrzałka działa bardzo głośno
instrukcja nie zawiera informacji nt. techniki ostrzenia noży

3. Jak działa ostrzałka do noży?​Zapewne zastanawiasz się, jak w zasadzie taka ostrzałka do noży działa?

To nic skomplikowanego. Po prostu kamienie ostrzące znajdujące się w osełce to w zasadzie coś na wzór tarki, która ściera delikatnie powierzchnię naszego noża. Mogą to robić oczywiście mniej lub bardziej, a wszystko zależy od naszego nacisku na kamień, rodzaju materiału z jakiego ostrzałka jest zrobiona oraz wytrzymałości materiału z jakiego zrobiony jest nóż.Ścieranie wierzchniej warstwy stali pod odpowiednim kątem sprawia, że powierzchnia noża, którą kroisz, się wygładza. Oczywiście nie jest widoczne to gołym okiem. Tutaj z pomocą musiałyby nam przyjść zdjęcia mikroskopowe, więc musisz uwierzyć nam na słowo. Sam jednak przekonasz się już w momencie użycia noża po pierwszym ostrzeniu. Pamiętaj,​ jeśli jednak wybierzesz ostrzałkę, która będzie intensywnie ścierała stal z Twojego noża, po jakimś czasie okaże się, że nic z niego nie zostanie.

4. Jak używać ostrzałki do noży? Czyli podstawowe porady dla użytkujących

Ostrzenie noży dla wielu, a w szczególności dla kobiet, może sprawiać wrażenie wiedzy tajemnej, z którą poradzi sobie tylko prawdziwy fan survivalu. Tak wcale nie jest. Z paroma podstawowymi technikami i wskazówkami poradzisz sobie Czytelniczko sama przy ostrzeniu noża.

Zasada pierwsza – zawsze ostrzymy pod włos

Niezależnie od tego, czy masz kamienny lub ceramiczny bloczek do ostrzenia (tzw. ostrzałkę płaską), czy wygodną ostrzałkę kółkową – podstawowa zasada jest taka sama. Używaj osełki pod włos! Przesuwaj ostrze równomiernie, zaczynając od podstawy w kierunku jego czubka. Musisz zrobić to równomiernie, bo od tego będzie zależało czy Twój nóż jest równomiernie naostrzony.



Obie strony ostrz równomiernie

Coś o czym zapomina wiele osób, ostrząc noże na stalce lub kamieniu. Nóż wymaga ostrzenia z obu stron (no chyba, ze posiadasz ostrzałkę kółkową, która robi to od razu z obu stron). Zacznij od jednej strony ostrza, wykonaj parę ruchów “pod włos”, tak jak to opisaliśmy wyżej, następnie zmień stronę i powtórz DOKŁADNIE TĘ SAMĄ ILOŚĆ ruchów na drugą stronę ostrza. Każda kolejna seria na obie strony powinna zawierać już parę szlifów mniej aż od jednego szlifu na każdą ze stron. Możesz zacząć przykładowo od 5 na jedną stronę ostrza, następnie zejść do 4, 3, 2 i do 1, ostatecznego szlifu. Jeśli to Cię nie zadowoli – śmiało powtórz.

Pod jakim kątem ostrzyć noże?

Kąt pod którym trzymasz nóż też jest istotny. Najczęściej poleca się trzymać nóż pod kątem 20-25 stopni. I według nas jest to najoptymalniejsza pozycja dla noża. Małemu nożowi wystarczy ok. 20 stopni, większemu – trochę więcej. Oczywiście problem kąta ostrzenia nie dotyczy osób, które posiadają gotowe ostrzałki z wyprofilowanymi kamieniami do ostrzenia (tj. ostrzałki elektryczne czy kółkowe) czy z gotowymi żłobieniami.

jak ostrzyć nóż

5. Ostrzałka do noży diamentowa czy ceramiczna? Jakie ma to znaczenie?

Wiele osób nadal zastanawia się czy ostrzałka diamentowa to kaprys czy konieczność. Dla nas jednak sprawa jest prosta – jak masz możliwość kupić diamentową, kup diamentową. Ostrzałka pokryta pyłem diamentowym posłuży Ci przez nawet kilkanaście lat.

Osełka ceramiczna niestety nie jest taka żywotna. Z czasem pojawią się na niej zniekształcenia, wgłębienia, które sprawią, że równomiernie naostrzenie noża będzie tylko wspomnieniem. Osełki diamentowe wytrzymują wiele lat, jeśli tylko pamiętasz, żeby wybrać te z górnej półki. Pył diamentowy z niższej półki szybko się ściera i traci swoje właściwości.



Zarówno ostrzałki ceramiczne jak i diamentowe świetnie sprawdzą się przy dbaniu o noże ze stali nierdzewnej. Masz do ostrzenia jeszcze noże ceramiczne, siekierę, nożyczki lub inne ostrze? Wybierz profesjonalną ostrzałkę diamentową.

6. Ostrzałka do noży fiskars czy gerlach? Która lepsza?

Od Was, naszych czytelników, dostajemy nieustannie pytania na temat obu firm – Fiskars i Gerlach. Ciągle zastanawiacie się, która z tych firm będzie lepsza, jeśli chodzi o produkcję ostrzałek do noży. Musimy przyznać, że to wcale nie jest łatwy wybór. W zasadzie to każda z nich ma świetne modele w swoim asortymencie. A wszystko zależy od tego, czego TY potrzebujesz. W tym wypadku polecamy kierować się materiałem danej ostrzałki, nie zaś nazwą firmy.

7. Czy elektryczna ostrzałka do noży to dobry pomysł?

Domyślam się, że część z Was skusiła wizja samoostrzącego sie noża, przy któym prawie nic nie musicie robić. Jednak pamiętajcie, że naprawdę dobrej jakości ostrzałki elektryczne to wydatek rzędu 500 złoty! Nie dajcie się nabrać na te tańsze egzemplarze, które kuszą świetnymi ostrzami i niezawodnym, elektrycznym mechanizmem. Takich po prostu nie ma.

W cenie tanich ostrzałek elektrycznych znajdziesz naprawdę świetny ostrzarki mechaniczne z niesamowicie wytrzymałą powłoką diamentową.



jak ostrzyć nóż

8. Elektryczna ostrzałka do noży czy warto – wady i zalety

Elektryczna ostrzałka, która zrobi wszystko za Ciebie… Kusi prawda? Przyjrzyjmy się jednak czy taka ostrzałka ma same zalety.

Wady:

  • najlepsze modele są bardzo drogie
  • nie sprawdzą się w profesjonalnych kuchniach do noży np. japońskich, które wymagają ostrzenia z jednej strony
  • użytkownicy narzekają na kosztowną wymianę tarcz ostrzących i ich szybkie zużycie

Zalety:

  • są bardzo szybkie – nie tracisz czasu na mozolnych ostrzeniu noża
  • w razie stępienia w wielu modelach można wymienić sam moduł ostrzący
  • osełka elektryczna sama dba o prawidłowy kąt ostrzenia noży

9. Ostrzałka do noży i nożyczek – czy ostrzałką do noży można naostrzyć inne rzeczy?

Zastanawiasz się czy ostrzałka, którą kupisz przyda Ci się także podczas ostrzenia innych przedmiotów? Jeżeli zainwestujesz w kamień do ostrzenia – tak, będzie on bardzo uniwersalny. Reszta już zależy od Twojej wprawy w ostrzeniu danych przedmiotów – wiadomo, tasak będzie mniej poręczny od noża do filetowania. 🙂 Przy braku doświadczenia w ostrzeniu polecamy kupować ostrzałki, które są dedykowane do danych przedmiotów, tak jak ostrzałka XSHARP od FISKARS, którą możesz ostrzyć zarówno noże jak i siekiery. I pamiętaj – w przypadku zwykłych nożyczek, które są tępe, moze je naostrzyć tnąc np. papier ścierny. To aż takie proste!



10. Ostrzałka do noży – podsumowanie

To już wszystko na dzisiaj na temat ostrzałek, noży, powierzchni ścierających i diamentów. Mamy nadzieję, że zdecydowaliście się na którąś z naszych propozycji mimo, że do tej pory nie przywiązywaliście uwagi do stanu waszych narzędzi i kuchennych noży. Dacie znać w komentarzach czy poświęcacie nożom wystarczająco dużo uwagi, czy wolicie wymienić je na nowszy model? 🙂

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Close