Close

Jaki nóż elektryczny wybrać? Ranking i porady

Ile razy zdarzyło ci się pokruszyć świeży chleb podczas krojenia lub zmiażdżyć nożem zbyt dojrzałego pomidora? Z elektrycznym nożem nigdy więcej się to nie stanie. Ten mały, poręczny gadżet do kuchni ułatwia krojenie na równe plastry niemal wszystkich produktów spożywczych. Jeśli nie masz pieniędzy i miejsca w kuchni na pełnowymiarową krajalnicę, elektryczny nóż to fantastyczny zamiennik. Brzmi zachęcająco? Sprawdź nasz poradnik zakupowy i ranking najpopularniejszych noży elektrycznych. Jaki model wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jakie są rodzaje noży elektrycznych? To i wiele więcej w dzisiejszym artykule.

Aktualizacja: Kwiecień 2024

Co to jest nóż elektryczny do kuchni?

Wiele osób zna krajalnice do kuchni, jednak zdecydowanie mniej osób słyszałam o jej mniejszym, ale równie praktycznym odpowiedniku. Noże elektryczne to niewielkie, poręczne urządzenia, które ułatwiają i przyśpieszają krojenie produktów spożywczych.

Nóż elektryczny, a tradycyjny
Co odróżnia je od tradycyjnych noży to wbudowany silniczek elektryczny i podwójne, zazwyczaj ząbkowane, ostrze. Silnik wprawia w ruch podwójny nóż, a każde z ostrzy przesuwa się w przeciwnym kierunku. Urządzenie kroi praktycznie samo, a ty musisz jednie przesuwać nim po powierzchni produktu.

Jakie produkty można kroić nożem elektrycznym?

  • pieczywo
  • wędliny
  • mięso i ryby
  • sery
  • warzywa i owoce

Jakie są rodzaje noży elektrycznych?

NÓŻ ELEKTRYCZNY DO MIĘSA NÓŻ ELEKTRYCZNY DO MIĘSA
+ wyposażony w ostrze z dużymi ząbkami
+ odpowiednie do krojenia mięsa, a często też zamrożonych produktów i kości
- mniej praktyczny w przypadku krojenia miękkich warzyw i owoców
NÓŻ ELEKTRYCZNY DO KEBABA NÓŻ ELEKTRYCZNY DO KEBABA
+ wyposażony w okrągłą tarczę zamiast tradycyjnego ostrza
+ umożliwia regulację grubości krojenia
+ przeznaczony do profesjonalnego zastosowania w gastronomii
- kosztuje nawet kilkaset złotych
NÓŻ ELEKTRYCZNY DO WARZYW NÓŻ ELEKTRYCZNY DO WARZYW
+ wyposażony w ostrze z drobnymi ząbkami lub całkowicie gładkie
+ najczęściej jest to nóż uniwersalny
- nie pozwala na krojenie mrożonek i kości
NÓŻ ELEKTRYCZNY DO CHLEBA NÓŻ ELEKTRYCZNY DO CHLEBA
+ najczęściej jest to nóż wszechstronny do wielu produktów
+ pozwala na krojenie nawet bardzo świeżego chleba
- nie pozwala na krojenie kości i produktów zamrożonych

Jak wybrać najlepszy nóż elektryczny do kuchni?

Rodzaj i przeznaczenie
Rodzaj i przeznaczenie

Rodzaj noża elektrycznego decyduje o kształcie ostrza, a to ma z kolei wpływ na jego przeznaczenie. Najpopularniejszym wyborem pośród kupujących są elektryczne noże z długim ostrzem o średniej wielkości ząbkach. Jeśli szukasz noża wyłącznie do użytku domowego, wybierz nóż z jak najuniwersalniejszym ostrzem. Dzięki temu nóż sprawdzi się w przypadku każdego produktu.

Zasilanie
Zasilanie

Jaki rodzaj zasilania masz do wyboru w przypadku noży elektrycznych? Niestety wybór nie jest zbyt szeroki; większość modeli posiada zasilanie sieciowe, czyli po podłączeniu do gniazdka elektrycznego. Niestety, obecnie nie ma noży elektrycznych na akumulator, które moglibyśmy z czystym sercem polecić.

Rodzaj i ilość ostrzy
Rodzaj i ilość ostrzy

Najpopularniejsze noże elektryczne posiadają w zestawie z reguły jedno, uniwersalne ostrze. Taki nóż z łatwością pokroi wypieki, wędliny, surowe mięso, warzywa oraz nabiał. Jeśli zależy ci na ostrzach o różnym przeznaczeniu, upewnij się, czy producent posiada dodatkowe ostrza w swojej ofercie. Niestety nie wielu producentów dostarcza większej liczby ostrzy przy samym zakupie.

Moc
Moc

W przypadku noży elektrycznych moc jest bardzo ważna. Zasada jest prosta: im większa moc, tym większa efektywność krojenia. Innymi słowy — większa moc równa się szybsze i dokładniejsze krojenie. Chociaż moc ma wpływ także na pobór prądu i rachunku za prąd, w przypadku elektrycznych noży jest ona stosunkowo niska w przeciwieństwie do innych sprzętów RTV i AGD, dlatego nie musisz się nią przejmować.

Mycie w zmywarce
Mycie w zmywarce

Jeśli jesteś posiadaczem zmywarki, z pewnością spodoba ci się możliwość mycia ostrzy także w automatycznej zmywarce. Większość producentów oferuje ostrza wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na rdzę nawet przy codziennej ekspozycji na wodę.

Jaki nóż elektryczny wybrać? Ranking noży elektrycznych do kuchni

Clatronic EM 3702 — uniwersalny nóż elektryczny do żywności

★★★★★
Clatronic EM 3702 — uniwersalny nóż elektryczny do żywności
SPECYFIKACJA
MOC: 120 W
WAGA: 0,62 kg
RODZAJ OSTRZA: Uniwersalne
WYMIARY: 55 × 490 × 65 mm
Sprawdź cenę

Bezpieczne krojenie

Nóż elektryczny od Clatronic jest wyposażony w wyłącznik bezpieczeństwa. Przycisk jest umieszczony w przemyślanym miejscu blisko palców, dzięki czemu błyskawicznie wyłączysz nóż w kryzysowych sytuacjach.

Uniwersalne ostrze

Nóż Clatronic EM3702 posiada ząbkowane ostrze, które zwęża się ku końcowi. Zarówno kształt, jak i rozmieszczenie ząbków sprawia, że nóż jest bardzo uniwersalny. Sprawdzi się zarówno przy krojeniu warzyw, mięs, jak i chleba czy serów. Poradzi sobie nawet z zamrożonymi produktami.

ZALETY
WADY
+ wszechstronne ostrze do żywności (także mrożonej)
+ praktyczne etui do przechowywania
+ wbudowany przycisk bezpieczeństwa
- w zestawie brak innych rodzajów ostrzy
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo ułatwia krojenie, a do tego solidnie wykonany, polecam.” - Monika, Olecko
“Zdecydowanie warto. Radzi sobie nawet z miękkimi warzywami.” - Halina, Warszawa

Severin EM 3965 — nóż elektryczny do kuchni

★★★★★
Severin EM 3965 — nóż elektryczny do kuchni
SPECYFIKACJA
MOC: 100 W
WAGA: 0,84 kg
RODZAJ OSTRZA: Uniwersalne
WYMIARY: 465 × 66 × 107 mm
Sprawdź cenę

Łatwe czyszczenie

Podwójne ostrze z gęsto ułożonymi ząbkami może przysparzać problemów z myciem. Na szczęście sam nóż możesz czyścić w zmywarce, dzięki czemu uzyskasz perfekcyjnie czyste ostrze bez resztek jedzenia. Zastosowana stal nierdzewna jest całkowicie odporna na rdzę, nawet przy myciu w zmywarce codziennie.

Osłona na palce

Model EM3965 jest nie tylko funkcjonalny, ale i bezpieczny. Specjalnie zaprojektowana rękojeść o ergonomicznym kształcie pewnie leży w dłoni. Dodatkowa osłona na palce chroni dłonie przed skaleczeniem, dzięki czemu jest bezpieczny w użyciu.

ZALETY
WADY
+ dwustronny nóż ze stali nierdzewnej
+ osłona na palce
+ ergonomiczna rękojeść
+ wbudowany przycisk bezpieczeństwa
+ ostrze odpowiednie do mycia w zmywarce
- nie nadaje się do krojenia mrożonych produktów
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Kroi niesamowicie, jestem zachwycona nożem!” - Anita, Gdańsk
“W tej cenie naprawdę super nóż. Jak najbardziej polecam.” - Magda, Kraków

Clatronic EM 3062 — elektryczny nóż kuchenny do gyrosa

★★★★★
Clatronic EM 3062 —  elektryczny nóż kuchenny do gyrosa
SPECYFIKACJA
MOC: 160 W
WAGA: 0,65 kg
RODZAJ OSTRZA: Uniwersalny
WYMIARY: 420 × 130 × 60 mm
Sprawdź cenę

Ergonomiczna obudowa

Clatronic EM3062 wyróżnia się większą obudową z wygodnym, która na pierwszy rzut oka przypomina te znane z mikserów ręcznych. Większa obudowa to pewniejszy chwyt. Obudowa wygodnie i bezpiecznie leży w ręce.

Wysoka moc

Obudowa noża Clatronic skrywa wydajny silnik, pracujący z mocą 160 W. Tak wysoka moc sprawia, że nóż nie zacina się nawet na twardszych produktach. W połączeniu z ząbkowanym ostrzem, urządzenie bez problemu kroi twardą skórkę chleba, miękkie pomidory czy surowe mięso.

ZALETY
WADY
+ wysoka moc 160 W
+ ergonomiczna i bezpieczna obudowa
+ wbudowany wyłącznik bezpieczeństwa
+ ostrze przeznaczone do mycia w zmywarce
- spora obudowa zajmuje dużo miejsca
- nie jest przeznaczony do krojenia kości i mrożonych produktów
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Świetny zakup, polecam każdemu. Solidny i łatwy w użyciu.” - Miłosz, Opole
“Kroi idealnie, szybko, nie zacina się. Polecam.” - Natalia, Katowice

Tefal Couteau Prep'line — elektryczny nóż z samoostrzącym się nożem

★★★★★
Tefal Couteau Prep'line — elektryczny nóż z samoostrzącym się nożem
SPECYFIKACJA
MOC: 100 W
WAGA: Ok. 1,5 kg
RODZAJ OSTRZA: Uniwersalny
WYMIARY: 431 × 358 × 238 mm
Sprawdź cenę

Samoostrzący się nóż

Nóż Tefal Prep’line jest wyposażony w podwójne ostrze z siecią drobnych ząbków. Taka budowa sprawia, że nóż ostrzy się w zasadzie sam w trakcie pracy. Ostrze nie tępi się z czasem, a ty nie musisz się martwić o drogie, profesjonalne ostrzenie.

Zabezpieczenie przed dziećmi

Nóż elektryczny nie powinien być używany przez dzieci, a z pewnością nie pod nieobecność dorosłych. Model Tefal Couteau Prep’line na szczęście jest wyposażony w zabezpieczenie przed najmłodszymi.

ZALETY
WADY
+ zabezpieczenie przed dziećmi
+ samoostrzący się nóż
+ podwójne, ząbkowane ostrze
- dość niska moc 100 W
- regularna cena wynosi powyżej 100 zł
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Super nóż do chleba. Super kroi nawet świeży chleb.” - Agnieszka, Lublin
“Serdecznie polecam każdemu. Nóż się nie tępi z czasem, a dla mnie to bardzo ważne.” - Ania, Częstochowa

Elektryczny nóż do kebaba i pieczywa

★★★★☆
Elektryczny nóż do kebaba i pieczywa
SPECYFIKACJA
MOC: 120 W
WAGA: 0,65 kg
RODZAJ OSTRZA: Uniwersalny
WYMIARY: Ostrze: 17 cm
Sprawdź cenę

Bez ostrzenia

Jeśli nie masz czasu i pieniędzy na ostrzenie noża u profesjonalistów, świetnie się składa. Ten nóż elektryczny jest wyposażony w ostrza, które same się ostrzą w trakcie pracy. Nóż pozostaje ostry nawet po długim czasie.

Do wszystkich produktów

Podwójny nóż z drobnymi ząbkami sprawia, że ostrze radzi sobie z krojeniem niemal wszystkich typów produktów. Co możesz nim kroić? Mięso, wędliny, ser, chleb, a także warzywa (nawet te twarde takie jak kapusta).

ZALETY
WADY
+ cicha praca
+ optymalna moc 120 W
+ małe gabaryty
+ ostrze odpowiednie do mycia w zmywarce
- niezalecany do mięs z kością
- brak dodatkowej osłony na palce
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“U mnie się świetnie sprawdził, idealny do krojenia chleba!” - Karolina, Szczecin
“Produkt spełnia moje oczekiwania. Tnie gładko i szybko, nic się nie zacina.” - Marek, Olsztyn

Jak działa nóż elektryczny?

Nóż elektryczny składa się z obudowy oraz ostrza. Pod obudową jest ukryty napęd, który pod wpływem energii elektrycznej wprawia w ruch ostrze noża. Elektryczne noże wyróżniają się ostrzami złożonymi z dwóch elementów. Silnik po uruchomieniu zaczyna poruszać oba częściami ostrza, wprawiając je w ruch, przy czym jedno ostrze porusza się w jedną stronę, a drugie — w drugą stronę. Ząbki na powierzchni noża zaczynają poruszać się w dwóch kierunkach, dzięki czemu nóż kroi praktycznie sam.

Jakie rodzaje ostrzy są dostępne dla noży kuchennych?

Elektryczne noże, podobnie jak te tradycyjne, różnią się między sobą typem ostrzy. Producenci najczęściej wyposażają te urządzenia w wąskie i długie ostrza z drobnymi ząbkami. Ich popularność związana jest z dużą uniwersalnością; tak zaprojektowany nóż świetnie kroi warzywa, mięso, nabiał i chleb.

Jakie jeszcze znajdziesz ostrza w nożach elektrycznych?
  • ostrze zwężane ku końcowi
  • ostrze z dużymi ząbkami
  • ostrze z otworami
  • tarcza do kebaba

Noże z szerokim, symetrycznym ostrzem i średniej wielkości ząbkami sprawdzi się w przypadku niemal wszystkich produktów. Ostrza wyposażone w otwory są dedykowane do serów, natomiast ostrza zwężane ostrza zostały stworzone z myślą o krojeniu mięsa w domu. Okrągła tarcza z kolei to świetny wybór dla profesjonalistów do krojenia gyrosa lub kebaba w restauracjach i food truckach.

Jak używać noża elektrycznego? Kilka porad

Używanie noży elektrycznych nie jest trudne, a wszystko dlatego, że większość pracy nóż wykonuje za ciebie. W dalszym ciągu musisz jednak pamiętać o najważniejszych zasadach podczas ich używania. Dzięki temu nie tylko przedłużysz żywotność urządzenia, ale i zyskasz jedzenie pokrojone na równe kawałki.

Nóż elektryczny — jak go używać?

  • Na początku zapoznaj się z instrukcją obsługi;
  • Upewnij się, że ostrze jest odpowiednio osadzone w chwycie oraz zablokowane.
  • Podłącz nóż elektryczny do źródła zasilania.
  • Upewnij się, że przewód pozwala ci na wygodną i nieskrępowaną pracę.
  • Uruchom nóż elektryczny za pomocą włącznika.
  • Rozpocznij krojenie, przesuwając ostrze umiarkowanym tempem od góry do dołu. Utrzymuj ostrze równolegle do krojonego produktu.
  • Nie krój kości ani zamrożonych produktów, chyba że producent zaznaczy inaczej w specyfikacji.

Nóż elektryczny do kuchni — czy warto?

Kuchenny nóż elektryczny to tani i funkcjonalny gadżet. Ułatwia krojenie wędlin i serów w kawałku oraz szatkowanie nawet twardych i bardzo miękkich warzyw. Zajmuje mniej miejsca niż pełnowymiarowa krajalnica i jest nieporównywalnie tańszy. Czy warto kupić nóż elektryczny do kuchni? Zdecydowanie tak! Dzięki nim twoje pieczywo będzie idealnie pokrojone, uzyskasz idealne plasterki wędliny i sera, a świeże i miękkie warzywa zachowają swój kształt, dzięki czemu będą prezentowały się niezwykle apetycznie.

Jaki nóż elektryczny do kuchni? Podsumowanie

Noże elektryczne są mniej popularne od krajalnicy, a szkoda. Ich niewielkie rozmiary, mała waga i wytrzymałe ostrze ze stali nierdzewnej sprawia, że zmieści się w każdej kuchni, a do tego posłuży przez wiele lat. Możesz wyjąć go w każdej chwili z szuflady i w ciągu kilku sekund uruchomić. Krojenie elektrycznym nożem jest wygodne i szybkie, a ty nie musisz wkładać w to żadnej siły. Czy warto? W cenie poniżej 100 zł zdecydowanie tak!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij