Aktualizacja: Grudzień 2024
Co to jest nóż elektryczny do kuchni?
Wiele osób zna krajalnice do kuchni, jednak zdecydowanie mniej osób słyszałam o jej mniejszym, ale równie praktycznym odpowiedniku. Noże elektryczne to niewielkie, poręczne urządzenia, które ułatwiają i przyśpieszają krojenie produktów spożywczych.
Nóż elektryczny, a tradycyjny
Co odróżnia je od tradycyjnych noży to wbudowany silniczek elektryczny i podwójne, zazwyczaj ząbkowane, ostrze. Silnik wprawia w ruch podwójny nóż, a każde z ostrzy przesuwa się w przeciwnym kierunku. Urządzenie kroi praktycznie samo, a ty musisz jednie przesuwać nim po powierzchni produktu.
Jakie produkty można kroić nożem elektrycznym?
- pieczywo
- wędliny
- mięso i ryby
- sery
- warzywa i owoce
Jakie są rodzaje noży elektrycznych?
Jak wybrać najlepszy nóż elektryczny do kuchni?
Rodzaj noża elektrycznego decyduje o kształcie ostrza, a to ma z kolei wpływ na jego przeznaczenie. Najpopularniejszym wyborem pośród kupujących są elektryczne noże z długim ostrzem o średniej wielkości ząbkach. Jeśli szukasz noża wyłącznie do użytku domowego, wybierz nóż z jak najuniwersalniejszym ostrzem. Dzięki temu nóż sprawdzi się w przypadku każdego produktu.
Jaki rodzaj zasilania masz do wyboru w przypadku noży elektrycznych? Niestety wybór nie jest zbyt szeroki; większość modeli posiada zasilanie sieciowe, czyli po podłączeniu do gniazdka elektrycznego. Niestety, obecnie nie ma noży elektrycznych na akumulator, które moglibyśmy z czystym sercem polecić.
Najpopularniejsze noże elektryczne posiadają w zestawie z reguły jedno, uniwersalne ostrze. Taki nóż z łatwością pokroi wypieki, wędliny, surowe mięso, warzywa oraz nabiał. Jeśli zależy ci na ostrzach o różnym przeznaczeniu, upewnij się, czy producent posiada dodatkowe ostrza w swojej ofercie. Niestety nie wielu producentów dostarcza większej liczby ostrzy przy samym zakupie.
W przypadku noży elektrycznych moc jest bardzo ważna. Zasada jest prosta: im większa moc, tym większa efektywność krojenia. Innymi słowy — większa moc równa się szybsze i dokładniejsze krojenie. Chociaż moc ma wpływ także na pobór prądu i rachunku za prąd, w przypadku elektrycznych noży jest ona stosunkowo niska w przeciwieństwie do innych sprzętów RTV i AGD, dlatego nie musisz się nią przejmować.
Jeśli jesteś posiadaczem zmywarki, z pewnością spodoba ci się możliwość mycia ostrzy także w automatycznej zmywarce. Większość producentów oferuje ostrza wykonane ze stali nierdzewnej, która jest odporna na rdzę nawet przy codziennej ekspozycji na wodę.
Jaki nóż elektryczny wybrać? Ranking noży elektrycznych do kuchni
Clatronic EM 3702 — uniwersalny nóż elektryczny do żywności
Bezpieczne krojenie
Nóż elektryczny od Clatronic jest wyposażony w wyłącznik bezpieczeństwa. Przycisk jest umieszczony w przemyślanym miejscu blisko palców, dzięki czemu błyskawicznie wyłączysz nóż w kryzysowych sytuacjach.
Uniwersalne ostrze
Nóż Clatronic EM3702 posiada ząbkowane ostrze, które zwęża się ku końcowi. Zarówno kształt, jak i rozmieszczenie ząbków sprawia, że nóż jest bardzo uniwersalny. Sprawdzi się zarówno przy krojeniu warzyw, mięs, jak i chleba czy serów. Poradzi sobie nawet z zamrożonymi produktami.
Severin EM 3965 — nóż elektryczny do kuchni
Łatwe czyszczenie
Podwójne ostrze z gęsto ułożonymi ząbkami może przysparzać problemów z myciem. Na szczęście sam nóż możesz czyścić w zmywarce, dzięki czemu uzyskasz perfekcyjnie czyste ostrze bez resztek jedzenia. Zastosowana stal nierdzewna jest całkowicie odporna na rdzę, nawet przy myciu w zmywarce codziennie.
Osłona na palce
Model EM3965 jest nie tylko funkcjonalny, ale i bezpieczny. Specjalnie zaprojektowana rękojeść o ergonomicznym kształcie pewnie leży w dłoni. Dodatkowa osłona na palce chroni dłonie przed skaleczeniem, dzięki czemu jest bezpieczny w użyciu.
Clatronic EM 3062 — elektryczny nóż kuchenny do gyrosa
Ergonomiczna obudowa
Clatronic EM3062 wyróżnia się większą obudową z wygodnym, która na pierwszy rzut oka przypomina te znane z mikserów ręcznych. Większa obudowa to pewniejszy chwyt. Obudowa wygodnie i bezpiecznie leży w ręce.
Wysoka moc
Obudowa noża Clatronic skrywa wydajny silnik, pracujący z mocą 160 W. Tak wysoka moc sprawia, że nóż nie zacina się nawet na twardszych produktach. W połączeniu z ząbkowanym ostrzem, urządzenie bez problemu kroi twardą skórkę chleba, miękkie pomidory czy surowe mięso.
Tefal Couteau Prep'line — elektryczny nóż z samoostrzącym się nożem
Samoostrzący się nóż
Nóż Tefal Prep’line jest wyposażony w podwójne ostrze z siecią drobnych ząbków. Taka budowa sprawia, że nóż ostrzy się w zasadzie sam w trakcie pracy. Ostrze nie tępi się z czasem, a ty nie musisz się martwić o drogie, profesjonalne ostrzenie.
Zabezpieczenie przed dziećmi
Nóż elektryczny nie powinien być używany przez dzieci, a z pewnością nie pod nieobecność dorosłych. Model Tefal Couteau Prep’line na szczęście jest wyposażony w zabezpieczenie przed najmłodszymi.
Elektryczny nóż do kebaba i pieczywa
Bez ostrzenia
Jeśli nie masz czasu i pieniędzy na ostrzenie noża u profesjonalistów, świetnie się składa. Ten nóż elektryczny jest wyposażony w ostrza, które same się ostrzą w trakcie pracy. Nóż pozostaje ostry nawet po długim czasie.
Do wszystkich produktów
Podwójny nóż z drobnymi ząbkami sprawia, że ostrze radzi sobie z krojeniem niemal wszystkich typów produktów. Co możesz nim kroić? Mięso, wędliny, ser, chleb, a także warzywa (nawet te twarde takie jak kapusta).
Jak działa nóż elektryczny?
Nóż elektryczny składa się z obudowy oraz ostrza. Pod obudową jest ukryty napęd, który pod wpływem energii elektrycznej wprawia w ruch ostrze noża. Elektryczne noże wyróżniają się ostrzami złożonymi z dwóch elementów. Silnik po uruchomieniu zaczyna poruszać oba częściami ostrza, wprawiając je w ruch, przy czym jedno ostrze porusza się w jedną stronę, a drugie — w drugą stronę. Ząbki na powierzchni noża zaczynają poruszać się w dwóch kierunkach, dzięki czemu nóż kroi praktycznie sam.
Jakie rodzaje ostrzy są dostępne dla noży kuchennych?
Elektryczne noże, podobnie jak te tradycyjne, różnią się między sobą typem ostrzy. Producenci najczęściej wyposażają te urządzenia w wąskie i długie ostrza z drobnymi ząbkami. Ich popularność związana jest z dużą uniwersalnością; tak zaprojektowany nóż świetnie kroi warzywa, mięso, nabiał i chleb.
Jakie jeszcze znajdziesz ostrza w nożach elektrycznych?
- ostrze zwężane ku końcowi
- ostrze z dużymi ząbkami
- ostrze z otworami
- tarcza do kebaba
Noże z szerokim, symetrycznym ostrzem i średniej wielkości ząbkami sprawdzi się w przypadku niemal wszystkich produktów. Ostrza wyposażone w otwory są dedykowane do serów, natomiast ostrza zwężane ostrza zostały stworzone z myślą o krojeniu mięsa w domu. Okrągła tarcza z kolei to świetny wybór dla profesjonalistów do krojenia gyrosa lub kebaba w restauracjach i food truckach.
Jak używać noża elektrycznego? Kilka porad
Używanie noży elektrycznych nie jest trudne, a wszystko dlatego, że większość pracy nóż wykonuje za ciebie. W dalszym ciągu musisz jednak pamiętać o najważniejszych zasadach podczas ich używania. Dzięki temu nie tylko przedłużysz żywotność urządzenia, ale i zyskasz jedzenie pokrojone na równe kawałki.
Nóż elektryczny — jak go używać?
- Na początku zapoznaj się z instrukcją obsługi;
- Upewnij się, że ostrze jest odpowiednio osadzone w chwycie oraz zablokowane.
- Podłącz nóż elektryczny do źródła zasilania.
- Upewnij się, że przewód pozwala ci na wygodną i nieskrępowaną pracę.
- Uruchom nóż elektryczny za pomocą włącznika.
- Rozpocznij krojenie, przesuwając ostrze umiarkowanym tempem od góry do dołu. Utrzymuj ostrze równolegle do krojonego produktu.
- Nie krój kości ani zamrożonych produktów, chyba że producent zaznaczy inaczej w specyfikacji.
Nóż elektryczny do kuchni — czy warto?
Kuchenny nóż elektryczny to tani i funkcjonalny gadżet. Ułatwia krojenie wędlin i serów w kawałku oraz szatkowanie nawet twardych i bardzo miękkich warzyw. Zajmuje mniej miejsca niż pełnowymiarowa krajalnica i jest nieporównywalnie tańszy. Czy warto kupić nóż elektryczny do kuchni? Zdecydowanie tak! Dzięki nim twoje pieczywo będzie idealnie pokrojone, uzyskasz idealne plasterki wędliny i sera, a świeże i miękkie warzywa zachowają swój kształt, dzięki czemu będą prezentowały się niezwykle apetycznie.
Jaki nóż elektryczny do kuchni? Podsumowanie
Noże elektryczne są mniej popularne od krajalnicy, a szkoda. Ich niewielkie rozmiary, mała waga i wytrzymałe ostrze ze stali nierdzewnej sprawia, że zmieści się w każdej kuchni, a do tego posłuży przez wiele lat. Możesz wyjąć go w każdej chwili z szuflady i w ciągu kilku sekund uruchomić. Krojenie elektrycznym nożem jest wygodne i szybkie, a ty nie musisz wkładać w to żadnej siły. Czy warto? W cenie poniżej 100 zł zdecydowanie tak!