Close

Który chlebak wybrać? Porady i ranking

Czy wiesz, że pieczywo jest najczęściej spotykanym produktem spożywczym w polskich domach? Nawet najbardziej pachnący bochenek chleba czy chrupiące bułki szybko stracą swoje właściwości źle przechowywane. Odpowiedni chlebak to podstawa. Jaki więc wybrać - chlebak plastikowy, metalowy a może z egzotycznego bambusa? Ranking najlepszych chlebaków i porady zakupowe w dzisiejszym artykule.

Aktualizacja: Październik 2024

Chlebak - który lepszy? Rodzaje chlebaków

CHLEBAK CERAMICZNY I PORCELANOWY CHLEBAK CERAMICZNY I PORCELANOWY
+ pochłania nadmiar wilgoci
+ skutecznie chroni przed pleśnią i wysychaniem
+ elegancki design
- duża waga
- podatność na uszkodzenia mechaniczne
CHLEBAK DREWNIANY CHLEBAK DREWNIANY
+ duża dostępność
+ dobra cyrkulacja powietrza i temperatura
- podatność na uszkodzenia
- ciężki w utrzymaniu w czystości
- brak odporności na wilgoć
CHLEBAK BAMBUSOWY CHLEBAK BAMBUSOWY
+ wytrzymałość
+ odporność na skoki temperatur
- brak odporności na wilgoć
- ciężki w utrzymaniu w czystości
CHLEBAK METALOWY CHLEBAK METALOWY
+ odporność na uszkodzenia
+ łatwość utrzymania w czystości
- duża waga
- widoczne ślady po palcach
- ryzyko korozji
- brak ochrony przed temperaturą
CHLEBAK PLASTIKOWY CHLEBAK PLASTIKOWY
+ najniższa cena
+ lekki
+ łatwy w utrzymaniu w czystości
- nieekologiczny
- brak solidności wykonania
- nie przepuszcza powietrza i nie pochłania nadmiaru wilgoci
CHLEBAK Z DESKĄ DO KROJENIA CHLEBAK Z DESKĄ DO KROJENIA
+ 2w1
+ wygoda
+ brak ryzyka krojenia pieczywa na desce przesiąkniętej aromatem innych składników
- wyższa cena

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru chlebaka?

ROZMIAR CHLEBAKA
ROZMIAR CHLEBAKA

Wielkość chlebaka to jeden z parametrów, na który musisz zwrócić uwagę przed zakupem. Wszystko dlatego, że każdy z Was ma różne potrzeby, przyzwyczajenia oraz dysponuje… inną powierzchnią blatów w kuchni. Jeśli w Twoim domu pieczywa nie je się często, ale mimo wszystko chcesz go mieć - wybierz mały model, który pomieści sporadycznie wypiekane lub kupowane pieczywo. Natomiast, jeśli Ty i Twoja rodzina nie wyobrażacie sobie śniadania czy kolacji bez chleba lub bułek - wybierz duży chlebak, który pomieści na raz więcej produktów. Małe chlebaki nadają się wspaniale dla osób, które nie posiadają dużo blatów w kuchni a ich powierzchnia robocza jest bardzo ograniczona. Natomiast średnie i duże modele polecamy wieloosobowym rodzinom, których kuchnie są przestronne i posiadają dużą liczbę półek czy blatów.

MATERIAŁ WYKONANIA
MATERIAŁ WYKONANIA

Skoro podjąłeś już decyzję, jaki rozmiar chlebaka będzie dla Ciebie najlepszy, możemy przejść do materiałów. Z jakiego materiału powinien być wykonany chlebak? Na to pytanie nie ma jednej, dobrej odpowiedzi, gdyż wiele materiałów wspaniale nadaje się do przechowywania pieczywa. Świetnie sprawdzą się zarówno modele drewniane, bambusowe, jak i ceramiczne (kamionkowe) czy porcelanowe. Metalowe i plastikowe chlebaki także dobrze przechowują chleb, jednak obydwa materiały nie absorbują nadmiaru wilgoci oraz szybko się nagrzewają. Przechowywanie pieczywa w plastikowym pojemniku szczególnie zwiększa ryzyko pojawienia się pleśni na produktach.

STYL
STYL

Czy sam chlebak może pozytywnie wpływać na styl w jakim jest zaaranżowana kuchnia? Oczywiście! Na rynku dostępnych jest ogrom chlebaków i pojemników na pieczywo. Ze względu na mnogość materiałów i nieograniczoną fantazję producentów, znajdziesz model do niemal każdej kuchni. I tak na przykład, chlebak skandynawski to przede wszystkim minimalistyczny model w stonowanej kolorystyce (często w kombinacji biel - drewno) z elementów drewnianych i ceramicznych bądź metalowych. Chlebak nowoczesny często charakteryzuje się nietuzinkowym kształtem i jest całkowicie zrobiony ze stali, bądź z połączenia jej z drewnem. Nowoczesne chlebaki to często ciemne modele, które przypominają już bardziej mroczny styl industrialny. Romantyczny chlebak prowansalski będzie natomiast przede wszystkim z drewna (na przykład wikliny), często utrzymany w jasnej kolorystyce, z nielicznymi dodatkami w postaci czarnych napisów czy ozdobnych uchwytów. Natomiast pojemniki na pieczywo retro lub vintage najczęściej są emaliowanymi puszkami o ostrych bądź zaokrąglonych brzegach. Znajdziesz je zarówno w retro, pastelowych kolorach a także w intensywnych czerwieniach czy odcieniach niebieskiego.

Który chlebak wybrać? Ranking chlebaków

Chlebak ze stali i bambusa KonigHOFFER - pojemniki gratis

Chlebak ze stali i bambusa KonigHOFFER

Zestaw do kuchni składający się z chlebaka i trzech pojemników na cukier, herbatę oraz kawę. Zarówno chlebak, jak i puszki stworzono z połączenia lekkiej i wytrzymałej stali węglowej i naturalnego włókna bambusowego. Eleganckie połączenie drewna z bielą sprawdzi się w kuchniach w stylu skandynawskim, a także nowoczesnym i klasycznym - jest eleganckie i bardzo uniwersalne.

Zalety
w zestawie znajdziesz dodatkowe pojemniki na kawę, herbatę i cukier
drewno bambusowe świetnie kontroluje temperaturę i poziom wilgoci, dzięki czemu Twoje pieczywo pozostaje dłużej świeże
elegancki design z łatwością wkomponuje się w wiele stylów aranżacyjnych
Wady
stalowe elementy mogą być myte tylko delikatnymi detergentami

Stalowy pojemnik na pieczywo EliteHoff - pojemniki gratis

Stalowy pojemnik na pieczywo EliteHoff

Kompletny zestaw do kuchni składający się z chlebaka oraz trzech pojemników na kawę, cukier i herbatę. Zarówno chlebak jak i puszki zostały wykonane z odpornej na uszkodzenia stali węglowej. Natomiast pokrywki zrobiono z bambusowego drewna. Całość posiada matowe wykończenie i jest podpisana czarną czcionką w języku angielskim.

Zalety
pojemnik na chleb posiada pokrywkę, która może służyć za deskę do krojenia
otrzymasz dodatkowo 3 pojemniki na kawę, herbatę oraz cukier
Wady
stalowe elementy możesz czyścić wyłącznie łagodnymi środkami myjącymi
metalowy pojemnik na chleb może się nadmiernie nagrzewać

Drewniany chlebak Klausberg - otwierany z dwóch stron

Nowoczesny chlebak wykonany ze stalowego korpusu oraz pary drewnianych drzwiczek. Pokrywy chlebaka możesz otwierać zarówno od dołu, jak i od góry. Dodatkowo posiada antypoślizgowe nóżki, które nadają stabilności pojemnikowi.

Zalety
można go otwierać z dwóch stron
drewniane pokrywki zapewniają odpowiednie warunki do przechowywania pieczywa
Wady
chlebak najlepiej sprawdzi się we wnętrzach nowoczesnych i industrialnych

Nowoczesny pojemnik na chleb Capturre

Nowoczesny pojemnik na chleb Capturre

Ten model chlebaka to idealne połączenie czarnego tworzywa sztucznego i bambusowego drewna, która sprawdzi się świetnie w nowoczesnych kuchniach. Chlebak jest stosunkowo pojemny, a dodatkowo posiada uchwyt do unoszenia pokrywki.

Zalety
plastikowa pokrywa jest łatwa w czyszczeniu
podstawa z drewna bambusowego pochłania nadmiar wilgoci, dzięki czemu produkty nie pleśnieją
Wady
zajmuje dość dużo miejsca na blacie

Drewniany chlebak w kolorze jasnego dębu

Drewniany chlebak w kolorze jasnego dębu

Pojemnik na pieczywo całkowicie wykonany z drewna - idealny dla zwolenników ekologicznego stylu życia. Chlebak posiada żaluzję wyposażoną w rączkę, dzięki czemu szybko otworzysz pojemnik. Dodatkowo w zestawie otrzymasz ekologiczny nóż do masła.

Zalety
drewniany chlebak zapewnia optymalną cyrkulację powietrza i poziom wilgotności
zostały pokryty dodatkową warstwą lakieru, która podnosi żywotność drewna
za darmo otrzymasz drewniany i ekologiczny nóż do masła
Wady
pojemnik z drewna możesz jedynie przecierać wilgotną ścierką

Stalowy pojemnik na pieczywo Klausberg

Stalowy pojemnik na pieczywo Klausberg

Futurystyczny, czarny chlebak idealny do nowoczesnych wnętrz. Chlebak wykonany został ze stali nierdzewnej. Całość jest matowa, oprócz srebrnej rączki, która posiada błyszczące wykończenie. Na uwagę zasługuje pokrywa chlebaka, która nie jest gładka - wzór przypominający diament, nadaje jej unikatowego charakteru.

Zalety
posiada otwory poprawiające cyrkulację powietrza
chlebak jest pojemny i odporny na uszkodzenia
Wady
chlebak należy myć wyłącznie delikatnymi środkami czyszczącymi

Chlebak - co to jest i dlaczego jest przydatny?

Chlebak w kuchni to dla wielu podstawa wyposażenia. Rozjaśnimy sobie jednak na początek - do czego w zasadzie przydaje się chlebak?

Chlebak pozwala na przechowywanie pieczywa tradycyjnego i chrupkiego, bułek czy słodkich przekąsek takich jak drożdżówki, pączki i chałki. Zatem możesz w nim umieścić wszystkie produkty, które są wypiekane z mąki.

Chociaż może być wykonany z różnego rodzaju materiałów (o czym opowiemy Ci już za chwilę), to każdy z nich ma wspólny cel - zachować jak najdłuższą świeżość pieczywa i ochronić je przed wysychaniem, aby Twoje śniadanie i kolacja były zawsze pyszne.

Chlebaki w kuchni są przede wszystkim praktyczne. Nie powstrzymuje to jednak producentów akcesoriów do kuchni przed tworzeniem coraz bardziej eleganckich i estetycznych chlebaków, które sprawdzą się praktycznie kuchniach o każdym stylu. Wybór chlebaków przyprawia o zawrót głowy.

Gdzie chlebak w kuchni? Gdzie najlepiej go postawić?

Wbrew pozorom, znalezienie miejsca dla chlebaka w kuchni nie jest łatwą sprawą. Jest parę czynników, które warto wziąć pod uwagę. O czym mowa?

Na te miejsca uważaj!

W kuchni powinien stać z dala od źródeł zarówno ciepła, jak i wody. Nie stawiaj go więc blisko kuchenki, zlewu a także blisko… okna, jeśli przez większość czasu do Twojej kuchni wpada słońce. Wysoka temperatura sprawia, że chleb szybciej wysycha, ale także podnosi swoją temperaturę, co często skutkuje pleśnią. Woda także przyczynia się do tego bezpośrednio.

Chlebak najlepiej umieścić w neutralnym miejscu na blacie w towarzystwie np. deski do krojenia. Świetnym wyborem jest także umieszczenie go na niezbyt wysokiej półce bądź szafce - tylko pamiętaj, aby wszyscy domownicy mieli do niego swobodny dostęp. ;)

W jaki sposób chleb poprawia przechowywanie pieczywa w domu?

Chlebak jest bardzo ważny w przechowywaniu pieczywa. Odpowiedni pojemnik na produkty mączne pozwoli na optymalną cyrkulację powietrza, dzięki czemu pieczywo szybko nie sczerstwieje. Dba on także o właściwy poziom wilgoci (przykładowo drewniane modele absorbują jej nadmiar). Dzięki temu zarodniki pleśni nie będą miały odpowiednich warunków do namnażania się, a Twój chleb nie będzie toksyczny.

Ponadto, wiele rodzajów chlebaków (m.in. ceramiczne czy drewniane) zapobiegają przed nadmiernym nagrzewaniem się pieczywa. Wysoka temperatura również sprzyja psuciu się chleba.

Dobrze dobrany chlebak będzie gwarancją świeżości Twojego pieczywa i zdrowia dla całej rodziny.

Chlebak ceramiczny, drewniany, a może inny? Z czego powinien być zrobiony?

Najlepsze chlebaki, które posłużą wiele lat w kuchni to modele ceramiczne, kamionkowe a także metalowe. Drewniane chlebaki nie są aż tak trwałe, gdyż drewno może się z czasem odkształcać. Jednak jedno jest pewne - modele drewniane wspaniale dbają o odpowiednie warunki do przechowywania pieczywa, dlatego warto się nad nimi pochylić.

Niestety, nie polecamy chlebaków całkowicie wykonanych z tworzywa sztucznego, gdyż ani nie zapewniają właściwej cyrkulacji powietrza, ani nie chronią pieczywa przed wysoką temperaturą.

najlepsze chlelbaki

Chlebak nowoczesny - jaki powinien być?

Styl nowoczesny w kuchni jak najbardziej może być widoczny nawet w tym przypadku. Co powinno zatem charakteryzować nowoczesny chlebak?

Nowoczesny chlebak to chlebak ceramiczny, metalowy połączony z drewnianymi elementami. Świetnie sprawdzą się tutaj ciemne modele (nawet czarne!) w błyszczącym bądź matowym wykończeniu. Szukając chlebaka w stylu nowoczesnym, rozglądaj się za nietuzinkowym wzornictwem, połączeniem materiałów oraz stonowanymi, ale często kontrastującymi ze sobą kolorami.

Znaczenie mają także faktury, gdyż najbardziej nowoczesne chlebaki to te, które łączą ze sobą błyszczącą stal i matową ceramikę, czy matową czerń i naturalne drewno. W nowoczesnej kuchni jednego na pewno się nie boimy - eksperymentów!

Chlebak czarny i chlebak biały - dla wielbicieli czerni i bieli w kuchni

O chlebakach w kolorze najgłębszej czerni wspomnieliśmy już w przypadku nowoczesnych kuchni. Chlebak biały może być równie nowoczesny, ale przy tym zachowawczy i klasyczny. Świetnie sprawdzi się w stonowanych, skandynawskich kuchniach, ale także tych prowansalskich, nowojorskich, rustykalnych a nawet angielskich.

Zarówno biały, jak i czarny chlebak fantastycznie współgrają połączone z drewnem lub miedzią czy stalą nierdzewną. Dają duże pole do aranżacyjnego popisu, a przy tym z łatwością wkomponujesz je w wystrój niejednej kuchni.

Chlebak IKEA - jakie rozwiązania przygotowała IKEA?

W przypadku pojemników na pieczywo IKEA nie dała się ponieść wyobraźni - w swojej ofercie nie posiadają wielu modeli. Do wyboru masz trzy chlebaki - plastikowy, drewniany i metalowy.

Najtańszy spośród chlebaków IKEA jest model JULGODIS plastikowy z przezroczystym frontem. Drugim, pod względem ceny, jest drewniany chlebak MAGASIN, natomiast najdroższy jest ze stali nierdzewnej ORDNING.

Który chlebak wybrać - podsumowanie

Wybór chlebaka wydawał się być sprawą naprawdę prostą, a okazało się inaczej. Rodzajów i wykończeń pojemników na pieczywo jest naprawdę dużo. Koniecznie podziel się z nami w komentarzach swoim wyborem! Jakie pojemniki najlepiej się Ci do tej pory sprawdzały - ceramiczne, stalowe a może naturalne drewniane?

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elwira
Elwira
4 lat temu

Chlebak metalowo-bambusowy jest ekstra! Będzie pasował do mojej kuchni hihi

Aśkaaa33
Aśkaaa33
4 lat temu

Kupiłam córce na urodziny chlebak Klausberg do jej nowoczesnej kuchni i jest bardzo zadowolona jego wyglądem 🙂

Zamknij