Aktualizacja: Wrzesień 2024
Co to jest maszyna do lodów i jak sprawdzi się w domu?
Domowe lody można przygotować wprawdzie bez korzystania z dodatkowych urządzeń, jednak dobrej jakości maszyna do lodów znacznie usprawni ten proces. Urządzenie do lodów sprawdzi się podczas przygotowywania deserów z naturalnych składników – nada im odpowiednią konsystencję i temperaturę. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą mieć pełną kontrolę nad składem i jakością składników w lodach, a jednocześnie nie chcą spędzać na robieniu lodów wielu godzin.
Jakie są rodzaje maszyn do lodów?
Ręczna maszynka do lodów
Maszynka do lodów w wersji ręcznej składa się z pojemnika chłodzącego oraz mieszadła napędzanego korbką. Urządzenie to nie wymaga podłączenia do prądu, dzięki czemu możemy korzystać z niego w dowolnym miejscu. Jego cena jest o wiele przystępniejsza, ale z drugiej strony trzeba wiedzieć, że proces przygotowywania lodów będzie wymagał sporo wysiłku.
Automat do lodów
Ten rodzaj skutecznie skraca czas przygotowywania lodów, nie wymagając przy tym Twojej obecności. Wystarczy, że umieścisz schłodzone składniki w misie mrożącej i uruchomisz urządzenie, a automatyczne mieszadło zajmie się dalszą częścią pracy.
Maszyna do lodów chłodzona płynem
W modelach tego rodzaju chłodzenie odbywa się przy pomocy płynu lub żelu chłodzącego, który znajduje się pomiędzy podwójnymi ściankami misy. System ten nie wymaga podłączenia do prądu, jednak konieczne jest zamrożenie płynu/żelu poprzez umieszczenie misy w zamrażalniku.
Maszyna do lodów z kompresorem
To urządzenie to już swego rodzaju mniejsza wersja zamrażalnika. Maszynka do lodów tego rodzaju wyposażona jest we własny agregator, stanowiący system chłodzenia misy. Urządzenie to jest zdecydowanie wydajniejsze, ale niestety przekłada się to na jego większe gabaryty i wyższą cenę.
Jak wybrać maszynę do lodów? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Rodzaj maszyny do lodów determinuje nie tylko sprawność procesu przygotowywania deserów, ale też często ma kluczowy wpływ na cenę urządzenia. Przeznaczenie natomiast pozwoli Ci odpowiedzieć na pytanie, jakie rodzaje przysmaków będziesz mógł przygotować w maszynce – tylko lody, czy dodatkowe smakołyki, jak mrożone jogurty lub sorbety.
Im większa moc maszyny do lodów, tym szybciej przygotujesz swoje ulubione lody. Zbyt mała moc urządzenia nie tylko spowolni proces, ale też zwiększy ryzyko przegrzania urządzenia, co może skończyć się jego awarią.
Pojemność jest tym parametrem, który decyduje o tym, jaką ilość lodów będziesz w stanie przygotować podczas pojedynczego cyklu pracy urządzenia. Musisz jednak pamiętać, że im większa misa, tym więcej mocy i prądu potrzebuje urządzenie, by skutecznie przygotować lody. Warto wybrać taką pojemność, która pozwoli na przygotowanie deseru dla wszystkich domowników, a jednocześnie nie spowoduje, że nadmiar lodów będzie zajmować miejsce w zamrażalniku.
Mieszadło to niezwykle istotny element maszyny do lodów. Odpowiednie mieszanie zapewni prawidłową konsystencję i równomierne zamrożenie deseru. Mieszadła najczęściej posiadają otwory, które zapewniają skuteczniejsze mieszanie masy. pamiętaj, że jeśli będziesz chciał przygotować lody z kawałkami czekolady lub orzechów, muszą one być mniejsze, niż otwory w ramionach mieszadła.
Maszynki najczęściej wykonane są z tworzywa sztucznego lub metalu, jak aluminium czy stal. Warto wybrać model z wysokiej jakości materiałów, które będą odporne na działanie niskich temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Warto też sprawdzić, czy materiał wykonania pozwala na mycie elementów urządzenia w zmywarce.
Jakość wykonania maszynki najczęściej decyduje o jej bezawaryjności i wytrzymałości. Czasem lepiej dopłacić kilka złotych za model lepszej jakości, by nie wymieniać go po jednym sezonie. To zdecydowanie bardziej opłacalna inwestycja.
Wygląd maszynki może cieszyć oko, jednak najtańsze modele zwykle nie należą do tych najbardziej eleganckich. Na rynku można jednak znaleźć maszynki do robienia lodów z naprawdę designerskim wykończeniem. Jeśli nie chcesz kupować droższego modelu nie martw się, większość urządzeń tego typu bez problemu schowasz w kuchennej szafce.
Akcesoria takie, jak łyżka, szpatułka czy miarka do składników zdecydowanie będą pomocne przy procesie przygotowywania lodów. Jeśli nie masz ich w swoim domu, warto zdecydować się na gotowy zestaw. Wybierając maszynkę do lodów koniecznie sprawdź też, czy posiada ona wyświetlacz, minutnik lub dźwiękową sygnalizację zakończenia pracy.
Jaką maszynę do lodów wybrać? Ranking maszyn do lodów
Clatronic ICM 3764
Niemiecka jakość
Maszyna do lodów ICM 3764 to produkt cenionej niemieckiej marki Clatronic. Producent znany jest z urządzeń kuchennych wysokiej jakości w przystępnych cenach. Oferowane przez niego maszynki do przygotowywania lodów nie są wyjątkiem. To gwarancja wysokiej klasy.
Długie utrzymywanie temperatury
Po przygotowaniu masy lodowej w tym urządzeniu, wymagane jest odpowiednie schłodzenie jej w zamrażalniku. Dzięki wygodnej misie z podwójnymi ściankami nie jest to problemem. Nawet po wyjęciu z zamrażalnika misa utrzymuje niską temperaturę.
Quigg GT-EM-04 DE15
Łatwość utrzymania w czystości
Powierzchnia misy maszynki do lodów marki Quigg pokryta została specjalną powłoką, która ułatwia usuwanie wszelkiego rodzaju pozostałości lodów lub innych zanieczyszczeń. Do mycia nie musisz wykorzystywać chemicznych środków – wystarczy czysta, ciepła woda.
Właściwości antypoślizgowe
Model został wyposażony w umieszczone u podstawy gumowe nóżki, które zapewniają większą stabilność i eliminują ryzyko przewrócenia urządzenia podczas pracy. To niezwykle przydatna funkcja w przypadku przebywania w kuchni ciekawskich dzieci.
Clatronic ICM 3650
Dwa smaki jednocześnie
Model maszyny do lodów Clatronic ICM 3650 to idealna propozycja dla wszystkich fanów różnorodności. To jedyna maszyna w tym zestawieniu, która daje możliwość przygotowania lodów w dwóch smakach jednocześnie. Możesz przygotować nawet dwa różne typy deserów.
Gotowe do podania
Misy w tym urządzeniu są jednocześnie gotowymi kubkami. Dzięki temu nie musisz martwić się przekładaniem mas do odrębnych pojemników – po zmrożeniu lody są gotowe do podania. Dodatkową zaletą jest mniejszy rozmiar pojemników, ułatwiający umieszczenie w zamrażalniku.
Camry CR 4481
Samowystarczalna
Urządzenie do przygotowywania lodów marki Camry to samodzielny sprzęt, który pozwoli Ci na maksymalne skrócenie procesu produkcji lodów. Obsługa urządzenia jest dziecinnie prosta – wystarczy podłączyć zasilanie, umieścić wewnątrz maszyny składniki i wcisnąć odpowiedni przycisk.
Dwa stopnie zmrożenia
Maszyna nie tylko kompleksowo zadba o przygotowanie lodów, ale też pozwoli Ci na wybór stopnia ich zmrożenia. To rewelacyjny wybór, jeśli poza lodami chcesz przygotowywać inne desery. W zaledwie pół godziny przygotujesz jogurt lub sorbet o idealnej konsystencji.
Duronic IM540
Sam wybierz składniki
Jedną z najważniejszych zalet samodzielnego przygotowywania domowych lodów jest możliwość samodzielnego doboru składników. Ten model dodatkowo umożliwia Ci stopniowe dodawanie składników podczas mieszania dzięki ruchomej pokrywie.
Sprytna i cicha
Parametry urządzenia gwarantują jego cichą pracę na poziome zaledwie 65 dB. Tarcze miksujące działają płynnie, nie powodują więc nadmiernego hałasu. Zaletą tej maszyny jest także przezroczysta pokrywa, umożliwiająca kontrolę poszczególnych etapów produkcji.
GIIISter 1CM-500A
Zabawa dla całej rodziny
Obsługa tego modelu jest dziecinnie prosta. Do zainicjowania procesu przygotowywania lodów wystarczy jeden przycisk. Urządzenie jest bezpieczne, nie posiada ostrych elementów, więc pod okiem rodziców mogą z niego korzystać nawet dzieci. To przepyszna zabawa!
Bez mrożenia
Maszyna posiada system mrożący, więc nie musisz martwić się wstępnym schładzaniem misy. Cały proces trwa około 90 minut, co jest znacznie szybsze niż podczas korzystania z mniej zaawansowanych modeli. Dodatkowo maszynka GIIISter występuje w aż 4 wersjach kolorystycznych.
Jak działa maszyna do lodów?
Domowa maszyna do lodów to w zasadzie urządzenie, którego działanie polega na obniżaniu temperatury składników przy ich jednoczesnym mieszaniu. Może to się odbywać przy pomocy systemu elektrycznego lub mechanicznego poruszania korbką napędową. Obniżanie temperatury natomiast może być wynikiem działania agregatora mrożącego albo zastosowania w konstrukcji maszynki żelu lub płynu chłodzącego.
Jak używać maszyny do lodów w domowych warunkach?
Domowa maszyna do robienia lodów to urządzenie proste w obsłudze, z którym poradzą sobie nawet dzieci. Poniżej sprawdzisz, jak dokładnie należy używać elektrycznej maszyny do lodów z wkładem mrożącym, czyli rodzaju cieszącego się obecnie największą popularnością.
- Umieść misę lub wkład chłodzący w zamrażalniku na czas podany przez producenta w instrukcji (najczęściej 8-24 h).
- Schłodzone elementy umieść w podstawie maszyny, następnie zamontuj mieszadło.
- Podłącz urządzenie do źródła prądu.
- Włącz maszynę.
- Umieść w misie chłodzącej miękkie składniki, które chcesz wykorzystać do produkcji lodów (mleko, jogurt, owoce).
- Rozpocznij pracę urządzenia poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku.
- Pod koniec mieszania możesz dodać twarde składniki lodów (kawałki czekolady, orzechy, bakalie).
- Po zakończeniu pracy urządzenia odłącz je od prądu i wyjmij misę z wymieszanymi składnikami.
- Umieść misę z masą w zamrażalniku, by nabrała właściwej konsystencji i temperatury.
- Po pewnym czasie lody są gotowe do spożycia.
Maszyna do lodów z kompresorem czy zwykła? Która lepsza?
Maszyna do lodów w wersji z kompresorem to urządzenie o najwyższej skuteczności, które maksymalnie skraca i ułatwia proces przygotowywania domowych lodów. Wymaga od Ciebie w zasadzie jedynie przygotowania składników i uruchomienia sprzętu. Z drugiej strony jest to jednak maszynka o sporych gabarytach, pobierająca dość dużo prądu. Tym, co najczęściej odstrasza konsumentów jest jej wysoka cena. Jeśli nie zamierzasz korzystać z urządzenia regularnie, a tylko sezonowo, lepszym wyborem będzie klasyczna maszynka, której zakup będzie wiązał się z o wiele mniejszym wydatkiem.
Czy warto mieć własną maszynę do lodów w domu? Zalety i wady
Maszyna do lodów to świetne urządzenie, jeśli chcesz komponować własne smaki lodów lub jesteś alergikiem i chcesz zastąpić powszechnie występujące składniki. Dzięki domowej maszynie do lodów bez problemu przygotujesz lody bez laktozy czy z niższą zawartością cukru. Nie jest to jednak urządzenie bez wad. Czy warto więc zdecydować się na zakup domowej maszyny do lodów? Jakie są wady i zalety tego urządzenia?
Jaką maszynę do lodów wybrać? Podsumowanie
Domowe lody to gwarancja zdrowej i pysznej przekąski idealnie dopasowanej do naszych preferencji. Dzięki maszynie do przygotowywania lodów możesz zapomnieć o czasochłonnym procesie mrożenia i miksowania składników, a także zapewnić sobie idealną konsystencję i puszystość deserów. Maszyna do lodów świetnie sprawdzi się przy przygotowywaniu przyjęć, a także jako źródło zimnych przekąsek dla dzieci. Jeśli chcesz mieć kontrolę nad składnikami i smakiem lodów – to urządzenie idealne dla Ciebie!