Aktualizacja: Listopad 2024
1. Co to jest krajalnica do chleba i jakie są jej najważniejsze parametry?
Krajalnicę z pewnością widziałeś niejeden raz, odwiedzając masarnię czy dział z nabiałem. To nic innego jak urządzenie służące do równego krojenia nie tylko nabiału czy mięsa, ale także innych produktów spożywczych takich jak pieczywo.
Krajalnica składa się z wolnoobrotowego ostrza oraz prowadnicy, która pilnuje, aby wszystkie krojone plastry czy kromki były tej samej grubości. Oczywiście, większość z krajalnic posiada możliwość ustawienia pożądanej grubości plastrów.
Na co zwrócić uwagę, kupując nową krajalnicę do chleba?
Przy zakupie krajalnicy, upewnij się, że posiada regulowaną grubość krojenia. Zakres krojenia może być dość szeroki, a im większy, tym daje większe możliwości podczas porcjowania nie tylko chleba, ale też owoców, sera czy wędlin.
Kolejnym parametrem, który powinieneś wziąć pod uwagę jest rodzaj materiału użytego do produkcji krajalnicy. Korpus krajalnicy może być wykonany z metalu lub z plastikowe. Krajalnice metalowe są wytrzymalsze, ale i o wiele trwalsze. Z tego powodu decydują się na nią częściej profesjonaliści. Krajalnica plastikowa jest lżejsza, dlatego świetnie sprawdzi się w domowych warunkach.
Ostatnim, ale równie ważnym aspektem są mechanizmy podnoszące bezpieczeństwo podczas krojenia. Krajalnica może być wyposażona w np. dociskacz, który odpowiada za ochronę rąk i dokładniejsze krojenie. Krajalnice mogą posiadać także mechanizm blokujący, który chroni przed nieprzewidzianym włączeniem.
2. Jaką krajalnicę do chleba wybrać? Krajalnica do chleba – ranking
Metalowa krajalnica do chleba BOMANN MA 451
Krajalnica z aluminiową obudową, wspaniała do krojenia zarówno chleba jak i serów czy wędlin. Wyposażona w nóż ze stali szlachetnej, metalową szynę prowadzącą i stalową płytę dosuwającą. Krajalnica waży 4,2 kg i posiada moc 150 W.
Krajalnica GOTIE GSM-160
Maszyna do krojenia chleba o wyjątkowo nowoczesnym designie. Krajalnica o mocy 150 W, wykonana z tworzywa sztucznego i wyposażona w nóż ze stali nierdzewnej. Oprócz zabezpieczenia przed niepożądanym uruchomieniem, posiada też regulowaną prędkość noża.
Krajalnica metalowa do chleba i wędlin Esperanza Mortadella
Metalowa i stabilna krajalnica do niemal wszystkich produktów spożywczych. Korpus krajalnicy został pokryty powłoką z niklu i chromu, co pozytywnie wpływa na jej trwałość. Ostrze z stali nierdzewnej poradzi sobie nawet z produktami o średnicy 19 mm.
Krajalnica elektryczna Eldom KR400 SNIP
Krajalnica z metalową obudową do krojenia zarówno pieczywa, jak i serów czy wędlin. W zestawie znajdziesz dwie, wymienne tarcze: tarczę z falistym ostrzem do pieczywa i tarczę gładką do sera i wędlin.
Krajalnica MPM MKR-02M
Metalowa krajalnica od firmy MPM z płynną regulacją grubości. Ostrze, w które została wyposażona posiada falistą krawędź do krojenia pieczywa. Posiada dociskacz, co poprawia bezpieczeństwo i ułatwia krojenie.
Krajalnica do produktów spożywczych First Austria
Elektryczna krajalnica do porcjowania wędlin, serów i chleba a także do surowego mięsa. Posiada ostrze ze stali nierdzewnej. Krajalnica First Austria została wyposażona w 2 poziomu pracy: pracę bez przerwy oraz pracę pulsacyjną.
3. Jaką krajalnicę do żywności kupić? Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?
Parametr, na który powinieneś zwrócić uwagę to moc krajalnicy do chleba. Na użytek domowy w zupełności wystarczy Ci krajalnica o mocy od 100 do 150 W. Takie krajalnice są wydajne podczas pracy, a ich pobór prądu nie jest aż taki wysoki.
Nie mniej ważnym parametrem krajalnicy będzie rodzaj noża w krajalnicy. Jakie rodzaje ostrzy znajdziesz w tego typu sprzęcie? Wyróżnia się głównie 2 rodzaje:
- ostrza ząbkowane - nóż, który jest podstawowym wyposażeniem krajalnic. Ostrze z ząbkowani jest wielofunkcyjne i dość uniwersalne a przy tym świetnie sprawdza się do chleba, jak i twardszych serów czy owoców.
- ostrza gładkie - stworzone do krojenia warzyw, serów i wędlin. Niestety nie wszystkie krajalnice są w niego wyposażone.
4. Jak działa krajalnica do chleba?
Elektryczna, domowa krajalnica do chleba, wbrew pozorom, nie jest skomplikowanym technologicznie urządzeniem. Przyjrzyjmy się, jak działają krajalnice do chleba.
Wiesz już, że krajalnica wyposażona jest w okrągłe, obrotowe ostrze i prowadnicę na produkt, który chcesz pokroić. Nóż krajalnicy zaczyna pracować od razu po wciśnięciu przycisku włączenia. Tutaj musisz wiedzieć, że na rynku są krajalnice, które wymagają ciągłego przytrzymania przycisku bądź krajalnice, których przycisk musisz nacisnąć tylko raz.
Po ułożeniu chleba na prowadnicy, obracający się nóż zaczyna kroić pieczywo na grubość, jaką ustawiłeś. Często krajalnice są budowane pod skosem, co pozwala na wykorzystanie naturalnej siły grawitacji, dzięki czemu nie musisz wkładać aż takiej siły w krojenie jedzenia.
5. Krajalnica nie tylko do chleba. Czy krajalnicą możesz pokroić coś więcej niż pieczywo?
Zapewne już zdążyłeś się zorientować, że krajalnice do chleba niekoniecznie służą do krojenia tylko pachnących bochenków. Krajalnice o mocnych ostrzach mogą służyć też do krojenia wędlin, serów a nawet owoców, warzyw czy porcjowania surowego mięsa. Zatem dobre modele będą naprawdę uniwersalne.
6. Jak używać krajalnicy do chleba? Podstawowe porady
Pierwszym krokiem jest ustawienie pożądanej grubości krojenia. Najczęściej wykonuje się to przy pomocy pokrętła.
Następnie, umieść produkt spożywczy na podajniku jak najbliżej lewej krawędzi tacy i uruchom krajalnicę. Po usłyszeniu charakterystycznego dźwięki wiesz, że ostrze krajalnicy zaczęło pracować.
Pozostaje Ci przesunąć płynnym, ale niezbyt szybki ruchem produkt, który ma być pokrojony, po powierzchni ostrza. Pierwszy plaster lub kromka jest już gotowa! Teraz musisz tylko powtórzyć ostatnią czynność tyle razy, ile potrzebujesz.
7. Krajalnica do chleba – czy warto ją kupić? Poznaj wady i zalety posiadania krajalnic
Czy warto mieć krajalnicę do chleba w swojej kuchni? Podsumujmy wady i zalety posiadania maszynki do krojenia chleba na co dzień.
8. Jak naostrzyć krajalnice do pieczywa? Sposoby na perfekcyjnie ostry nóż krajalnicy
Krajalnica do chleba i wędlin musi mieć, przede wszystkim, świetnie naostrzony nóż. Bez tego krojenie będzie prawdziwą katorgą, a ostrze zrobi więcej szkody niż pożytku. Jak więc naostrzyć domową krajalnicę do chleba?
W przypadku, gdy zauważasz, że ostrze coraz gorzej radzi sobie z wędlinami a chleb rozszarpuje – pora na demontaż ostrza i zaniesienie go do profesjonalisty, który zadba o jego odpowiednią ostrość. Ostrzenie ostrza krajalnicy w domu niestety wymaga doświadczenia i wprawy a także odpowiedniej ostrzałki. Właśnie dlatego zachęcamy do wybrania się do osoby z doświadczeniem.
Co więcej, krajalnice z ząbkowanym lub falistym ostrzem wymagają odpowiedniego rodzaju ostrzałek, które rzadko znajdziesz w domu. Ważne jest też, aby nie robić tego na własną rękę bez doświadczenia, gdyż źle naostrzony nóż w krajalnicy zacznie być... nierówny. A to prosta droga do zniszczenia ostrza.
9. Jaką krajalnicę do chleba wybrać? Podsumowanie
Jeśli wydawało Ci się, że krajalnice do chleba i wędlin odeszły już do lamusa to... nic bardziej mylnego! Krajalnica do świetny dodatek do kuchni, szczególnie jeżeli uwielbiasz piec domowy chleb, robić własne szynki i rolady. Kto z Was korzysta nadal z krajalnic do pieczywa? Jaką maszynkę do krojenia polecicie do użytku w domu? Dajcie znać w komentarzach!
BOMANN MA 451 – ta krajalnica do chleba jest iście genialna, polecam z czystym sercem!! choć znajomi mają esperanze i też chwalili
Mam krajalnicę GOTIE GSM-160 2 lata i też nie narzekam 😉