Aktualizacja: Październik 2024
Co to jest naczynie żaroodporne?
Naczynie żaroodporne to specjalny rodzaj naczynia do przygotowywania potraw. Jest odporne na działanie bardzo wysokich temperatur (w zależności od materiału nawet do 500ºC) oraz… bardzo niskich temperatur (nawet do -50ºC). Dzięki tym właściwościom możesz bezpiecznie używać naczynia żaroodpornego:
- w piekarniku
- w kuchence mikrofalowej
- na kuchence gazowej/elektrycznej
- w zamrażalce i lodówce
Jakie są rodzaje naczyń żaroodpornych?
Naczynia żaroodporne są najczęściej dostępne w formie zaokrąglonej, głębokiej misy z przezroczystego szkła odpornego na temperatury. Jednak nie zawsze. Rodzajów naczyń żaroodpornych jest zdecydowanie więcej. Co więcej, każdy z nich ma swoje unikalne właściwości, a co za tym idzie — także wady i zalety. Jakie rodzaje naczyń żaroodpornych znajdziesz w sklepach?
Rodzaje naczyń żaroodpornych ze względu na zastosowany materiał:
Podział ze względu na typ naczynia żaroodpornego:
Jak wybrać naczynie żaroodporne? Co uwzględnić przy wyborze?
Wbrew pozorom, wybór żaroodpornego naczynia wcale nie jest taki łatwy. Jednak nic nie szkodzi, bo przygotowaliśmy dla Ciebie listę najważniejszych parametrów, które ułatwią Ci wybór. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając naczynia żaroodporne?
Przed wyborem naczynia żaroodpornego zastanów się, do czego będzie ci służyć. Jakie potrawy chcesz w nim przygotowywać? Zależy Ci na kompletnych daniach jednogarnkowych, a może przygotowywania lasagne lub mousaki? Inny rodzaj naczynia będzie dobry do robienia deserów i niewielkich przystawek na ciepło lub zimno. Z kolei inne naczynie przyda się, jeśli masz zamiar zapiekać całego kurczaka czy duże kawałki mięs.
Kolejnym krokiem do wybrania naczynia żaroodpornego jest wybór odpowiedniego materiału. Z poprzedniego rozdziału już wiesz, że jest ich naprawdę dużo. Ale przypomnijmy. Do najpopularniejszego materiału należy szkło borokrzemowe — uniwersalne, na każdą kieszeń i odporne na skrajnie niskie i wysokie temperatury. Dużą popularnością cieszą się także modele ceramiczne — są o wiele bardziej reprezentacyjny, ale nadal funkcjonalne. Z kolei model na kilkanaście, a nawet więcej lat to żeliwo, czyli najcięższy, ale i najwytrzymalszy materiał spośród wszystkich.
Kształt żaroodpornego naczynia wpływa na jego pojemność i zastosowanie. Najpopularniejsze naczynia mają kształt podłużny lub owalny, dlatego są wszechstronne i pojemne. Znajdziesz jednak także niskie, okrągłe żaroodporne naczynia oraz o bardziej nieszablonowych kształtach.
Wielkość naczynia wpływa m.in. na jego pojemność, a ta waha się od kilkuset militrów do kilku litrów. Wybierając naczynie, zwróć uwagę na jego wymiary oraz podaną przez producenta pojemność. To ważne, gdyż te dwa parametry decydują o tym, ile składników i jakie potrawy możesz przyrządzić. Mają też wpływ na późniejsze przechowywanie, co w przypadku małych kuchni może sprawiać kłopot.
Producenci prawie zawsze umieszczają informacje o wytrzymałości żaroodpornego naczynia. A to decyduje, czy możesz użyć go w zamrażarce oraz w piec w piekarniku na najwyższej temperaturze. Warto też zastanowić się nad naczyniem, które można stosować na kuchence gazowej i elektrycznej.
Naczynia żaroodporne potrafią być bardzo duże i nieporęczne, przez co ich czyszczenie czasami zajmuje dużo czasu. Wybierz taki model, który umożliwia czyszczenie detergentami, metalowym zmywakiem, a nawet mycie w zmywarce. Oczywiście, jeśli zależy Ci na modelu z żeliwa lub kamionki, musisz liczyć się z tym, że ich mycie nie jest tak proste.
Ranking naczyń żaroodpornych
Naczynie żaroodporne z pokrywą
Szklana pokrywa
W skład zestawu wychodzi także szklana pokrywa. Ona również jest wykonana ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu jest bardzo odporna na niskie i wysokie temperatury. Co więcej, pokrywa jest świetnie dopasowana do szkła, dlatego chroni przed utratą ciepła.
Duża pojemność
Naczynie Termisil cechuje się pojemnością 5,6 l. To jedna z większych pojemności dostępnych w naszym rankingu. Naczynie z łatwością pomieści całą tuszę kurczaka, dużą lasagne czy zapiekankę dla całej rodziny.
Żaroodporne naczynie ze szkła
Wysoka odporność
Naczynie i pokrywa są wykonane ze szkła borokrzemowego. Dzięki temu wytrzyma bardzo niskie i wysokie temperatury. Producent gwarantuje odporność na temperatury od -50 do 500℃. Naczynie świetnie się sprawdzi do pieczenia i mrożenia.
Mycie w zmywarce
Naczynie Termisil jest także łatwe w czyszczeniu. Producent zapewnia, że zarówno naczynie, jak i pokrywę możesz myć w zmywarce. Dzięki temu wystarczy włożyć naczynie do zmywarki i ustawić odpowiedni program. Nie musisz nic szorować.
Żaroodporna kokilka do zapiekania
Uniwersalne przeznaczenie
Żaroodporne miseczki mają wszechstronne zastosowanie. Możesz w nich piec, podgrzewać (np. w piekarniku), a także podawać desery i przekąski na zimno. Dodatkowo eleganckie żłobienia na bokach sprawiają, że to pierwszorzędny dodatek do kuchni i jadalni.
Łatwe czyszczenie
Kokilki są wykonane z ceramiki, dlatego ich czyszczenie jest dość proste. Jeśli posiadasz zmywarkę, mamy kolejną dobrą wiadomość. Obie miseczki możesz myć w zmywarce, co dodatkowo zmniejsza wysiłek przy czyszczeniu.
Żaroodporna keksówka do pieczenia
Zgrabne naczynie
Wymiary keksówki wynoszą 28,8 × 12,2 × 7,6 cm. To zdecydowanie mniej od pełnowymiarowych naczyń żaroodpornych, dlatego keksówka zajmuje bardzo mało miejsca w kuchni. Jej przechowywanie nie sprawi problemu nawet w małych kuchniach.
Szerokie zastosowanie
Chociaż naczynie żaroodporne jest przystosowane przede wszystkim do piekarnika, to możesz używać go też w inny sposób. Jak? Na przykład do mrożenia czy przechowywania dania w lodówce. Keksówka może być też używana na kuchenkach elektrycznych.
Prostokątne naczynie żaroodporne
Duża pojemność
Szukasz pojemnego naczynia do pieczenia? Model Viva to świetny wybór. Naczynie pomieści nawet 5,4 l składników. Bez problemu zmieści całego kurczaka i dodatki. To świetny wybór dla dużej rodziny i większych kuchni z miejscem do przechowywania.
Proste czyszczenie
Szkło żaroodporne jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Odporność na zarysowania sprawia, że możesz użyć do niego metalowego czyścika. Dodatkowo, jeśli posiadasz zmywarkę, możesz także czyścić je automatycznie bez brudzenia rąk.
Okrągłe naczynie żaroodporne
Pokrywa w zestawie
W zestawie znajdziesz nie tylko naczynie, ale również pokrywę. Dobrze dopasowana i wysoka pokrywa zapewnia dodatkowe miejsce do pieczenia potraw. Dzięki niej potrawy przygotują się szybciej i równomierniej.
Do pieczenia i mrożenia
Podobnie jak inne modele, to naczynie również jest odporne na szeroki zakres temperatur. Nie straszne mu bardzo niskie temperatury (-50℃), jak i bardzo wysokie (500℃). W praktyce oznacza to, że możesz używać go do pieczenia oraz do mrożenia potraw.
Szklane naczynie żaroodporne
Uniwersalne zastosowanie
Szukasz naczynia nie tylko do piekarnika? Model od firmy Termisil sprawdzi się idealnie. Zarówno naczynie, jak i pokrywa mogą być używane do pieczenia, podgrzewania w mikrofalówce czy do mycia w zmywarce.
Odporne na zarysowania
Szkło borokrzemowe, z którego zrobiono naczynie, jest całkowicie odporne na zarysowania. W praktyce oznacza to, że umyjesz je nawet za pomocą metalowego czyścika. Nie musisz martwić się też o używanie metalowych sztućców. Nie zostawia one śladu.
Ceramiczne naczynie do zapiekania
Estetyczny design
To naczynie już na pierwszy rzut oka różni się od tradycyjnych naczyń żaroodpornych. Ceramika imitująca porcelanę prezentuje się fantastycznie w każdej kuchni. Wygląda schludnie i elegancko.
Wygodne uchwyty
Wygląd to nie jedyna zaleta. Dużym atutem są dwa duże uchwyty, które ułatwiają bezpieczne wyjmowanie potraw z piekarnika. Niestety, uchwyty się nagrzewają, dlatego nie można dotykać ich gołą ręką, jeśli są ciepłe.
Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem
Stojak z podgrzewaczem
W zestawie z naczyniem żaroodpornym znajduje się także stojak wraz z podgrzewaczem. Miejsce na świeczkę tealight pozwala utrzymać temperaturę potrawy przez dłuższy czas. Dodatkowo stojak pozwala na eleganckie zaserwowanie potraw.
Wysoka jakość materiałów
Naczynie jest wykonane ze szkła żaroodpornego o wysokiej wytrzymałości. Natomiast stojak, pokrywa i chochla są wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu otrzymujesz wytrzymały i odporny na rdzę zestaw, który posłuży Ci przez lata.
Żaroodporne naczynie z podgrzewaczem
Naczynie z pokrywą
W przeciwieństwie do swojego poprzednika ten model składa się z naczynia i pokrywy wykonanych ze szkła. Dzięki temu możesz używać go jak tradycyjne naczynie żaroodporne, czyli do pieczenia. Dodatkowy stojak pozwala natomiast zaserwować danie gościom w elegancki sposób.
Podwójny podgrzewacz
Naczynie ma podłużny kształt, dlatego producent zadbał o podwójny podgrzewacz. Dwie świeczki typu tealight dbają o równomierne, ale delikatne podgrzewanie zawartości naczynia. Dzięki temu utrzymasz właściwą temperaturą przez dłuższy czas.
Do czego naczynie żaroodporne sprawdzi się w domu i mieszkaniu?
Skoro już zastanawiasz się nad kupnem naczynia żaroodpornego, przyjrzymy się, do czego może Ci się przydać w domu. Najczęstsze zastosowanie naczyń żaroodpornych uwzględnia:
- pieczenie
- duszenie
- podgrzewanie
- mrożenie
- serwowanie dań
Oczywiście, zastosowanie naczyń żaroodpornych może być szersze. I tak na przykład mała kokilki sprawdzi się nie tylko przy pieczeniu jednoporcjowych deserów i przystawek, ale także do przechowywania i podawania sosów, orzechów i suszonych owoców.
Jakich kształtów naczynia żaroodporne dostępne są na rynku?
Naczynia żaroodporne kojarzą się najczęściej z wydłużonymi, głębokimi misami oraz pokrywami o tym samym kształcie. Jednak obecnie występują w o wiele większej liczbie różnych kształtów. Jakie formy znajdziesz w sklepach stacjonarnych i internetowych?
- okrągłe
- prostokątne
- owalne
- z falistymi brzegami (np. do ciast)
- nieregularne, nowoczesne kształty (np. naczynia silikonowe)
Co przyrządzać w naczyniach żaroodpornych? Kilka pomysłów
O wszechstronnym zastosowaniu żaroodpornych naczyń nie trzeba więcej przekonywać. Zastanówmy się, co konkretnie możesz w nich przygotować. Prawda jest taka, że możesz przyrządzić w nich dowolne potrawy na wytrawnie i na słodko:
- lekkostrawne ryb z warzywami
- świąteczne mięsa i szynki
- kurczaka w całości z warzywami
- zapiekanki warzywne (wegańskie i wegetariańskie)
- zapiekanki z ziemniakami (np. zapiekanka pasterska shepard’s pie, musaka)
- zapiekanki makaronowe (lasagne)
- tarty z warzywami i mięsem bądź z owocami
- minidesery tj. owoce pod kruszonką, creme brulee, suflet, muffiny, tiramisu i wiele innych
Jakie naczynie żaroodporne wybrać? Podsumowanie
Pieczenie bez naczynia żaroodpornego nie jest tak łatwe i przyjemne. A zestaw paru naczyń o różnej wielkości i przeznaczeniu sprawi, że stworzysz w swojej kuchni więcej dań niż dotychczas. I to nie tylko typowo obiadowych! Naczynia żaroodporne świetnie nadają się do przygotowywania ciast i deserów (na zimno lub zapiekanych). Bez jakich naczyń żaroodpornych nie wyobrażasz sobie gotowania i pieczenia? Koniecznie daj znać w komentarzach!