Close

Jakie naczynie żaroodporne sprawdzi się najlepiej? Ranking i porady przy wyborze

Naczynie żaroodporne zazwyczaj jest używane do pieczenia — to nikogo nie dziwi. Czy wiesz jednak, że ma o wiele więcej zastosowań w kuchni? Co więcej, żaroodporne naczynia są wykonane z przeróżnych materiałów i w różnych rozmiarach. Wybór jest naprawdę nieograniczony. Jeśli zastanawiasz się, jakie żaroodporne naczynie sprawdzi się najlepiej — sprawdź poradnik zakupowy i ranking najpopularniejszych modeli.

#1
Naczynie żaroodporne z pokrywą
Naczynie żaroodporne z pokrywą

Żaroodporne naczynie od firmy Termisil to uniwersalny i wszechstronny dodatek do kuchni. Duża pojemność i dodatkowa pokrywa w zestawie to główne zalety tego modelu. Szkło borokrzemowe bez problemu wytrzymuje od -40 do 300ºC. Naczynie sprawdzi się zatem nie tylko do pieczenia, ale i mrożenia.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Bardzo solidna i pojemna, zdecydowanie polecam!”

Sprawdź cenę
#2
Żaroodporne naczynie ze szkła
Żaroodporne naczynie ze szkła

Owalne naczynie o szerokim zastosowaniu w kuchni. Ten model wyróżnia się mniejszą pojemnością, dlatego zajmuje mniej miejsca przy przechowywaniu. Z jego pomocą upieczesz, przechowasz, a nawet zamrozisz dania i produkty. Wszystko za sprawą wysokiej odporności na ujemne i dodatnie temperatury.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Mam małą kuchnię, dlatego to naczynie jest idealne. Zdecydowanie polecam.”

Sprawdź cenę
#3
Żaroodporna kokilka do zapiekania
Żaroodporna kokilka do zapiekania

Elegancki i funkcjonalny zestaw dwóch żaroodpornych miseczek. Ich zastosowanie jest naprawdę szerokie — od zapiekana, przez podgrzewanie, aż po serwowanie. Obie kokilki są wykonane z białej ceramiki, dlatego wyglądają świetnie w każdej kuchni. Dodatkowym atutem jest niska cena.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Używam ich niemal codziennie. Dla mnie całkowicie niezastąpione!”

Sprawdź cenę
#4
Żaroodporna keksówka do pieczenia
Żaroodporna keksówka do pieczenia

Poręczna keksówka ze szkła borokrzemowego. Forma pomieści do 1,5 l produktów, a przy przechowaniu zajmuje mało miejsca. Ze względu na dużą odporność na temperatury, naczynie sprawdzi się do mrożenia i do pieczenia. To świetna alternatywa dla jednorazowych keksówek z aluminium.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Bardzo polecam, najlepsza do małych ciast!”

Sprawdź cenę
#5
Prostokątne naczynie żaroodporne
Prostokątne naczynie żaroodporne

Naczynie żaroodporne z wysoka pokrywą w zestawie. Oba elementy są odporne na działanie wysokich i niskich temperatur. Jednocześnie ścianki szkła nie jest grube, dlatego naczynie nie waży aż tak dużo. Pojemność tego modelu wynosi 5,4 l.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"W tej cenie naprawdę super. Mieści kurczaka bez problemu.”

Sprawdź cenę
#6
Okrągłe naczynie żaroodporne
Okrągłe naczynie żaroodporne

Klasyczne i funkcjonalne naczynie do pieczenia i nie tylko. W zestawie znajdziesz pasującą pokrywkę, która chroni przed uciekaniem ciepła. Dodatkowo naczynie jest bardzo łatwe w czyszczeniu — możesz je myć nawet w zmywarce. Warto też zaznaczyć, że naczynie żaroodporne zostało wyprodukowane w Polsce.

➲ Przeczytaj pełną recenzję

"Jestem niesamowicie zadowolona. Nie za duży, nie za mały, super jest.”

Sprawdź cenę

Co to jest naczynie żaroodporne?

Naczynie żaroodporne to specjalny rodzaj naczynia do przygotowywania potraw. Jest odporne na działanie bardzo wysokich temperatur (w zależności od materiału nawet do 500ºC) oraz… bardzo niskich temperatur (nawet do -50ºC). Dzięki tym właściwościom możesz bezpiecznie używać naczynia żaroodpornego:

  • w piekarniku
  • w kuchence mikrofalowej
  • na kuchence gazowej/elektrycznej
  • w zamrażalce i lodówce

Jakie są rodzaje naczyń żaroodpornych?

Naczynia żaroodporne są najczęściej dostępne w formie zaokrąglonej, głębokiej misy z przezroczystego szkła odpornego na temperatury. Jednak nie zawsze. Rodzajów naczyń żaroodpornych jest zdecydowanie więcej. Co więcej, każdy z nich ma swoje unikalne właściwości, a co za tym idzie — także wady i zalety. Jakie rodzaje naczyń żaroodpornych znajdziesz w sklepach?

Rodzaje naczyń żaroodpornych ze względu na zastosowany materiał:
NACZYNIA ŻAROODPORNE ZE SZKŁA BOROKRZEMOWEGO NACZYNIA ŻAROODPORNE ZE SZKŁA BOROKRZEMOWEGO
+ tanie
+ wytrzymałe na skrajnie niskie i wysokie temperatury
+ odporne na uszkodzenia i zarysowania
+ dostępne w różnym rozmiarach i o różnych pojemnościach
- szybko stygną
NACZYNIA ŻAROODPORNE ZE SZKŁA SODOWEGO NACZYNIA ŻAROODPORNE ZE SZKŁA SODOWEGO
+ nie pochłania zapachów z żywności
+ podatne na barwienie
+ dość tanie
- mniej wytrzymałe od szkła borokrzemowego
- może pękać, jeśli dozna szoku termicznego
- nie utrzymują długo temperatury
CERAMICZNE NACZYNIE ŻAROODPORNE (KAMIONKOWE) CERAMICZNE NACZYNIE ŻAROODPORNE (KAMIONKOWE)
+ odporne na wysokie i niskie temperatury
+ bardzo estetyczny wygląd
+ dostępne w wielu kolorach
- mniej odporne na wyszczerbianie i uszkodzenia mechaniczne
- szybko stygną
GLINIANE NACZYNIA ŻAROODPORNE GLINIANE NACZYNIA ŻAROODPORNE
+ często pozwalają na pieczenie bez dodatku tłuszczu
+ niespotykany wygląd łącznie z orientalnymi lub regionalnymi żłobieniami
+ bezpieczne dla zdrowia
+ dobrze utrzymują temperaturę jedzenia
- niektóre naczynia gliniane (np. garnek rzymski) wymagają odpowiednich działań przed i po użyciu, co jest czasochłonne
- źle użytkowane mogą pęknąć
- nie mogą być czyszczone detergentami
ŻELIWNE NACZYNIA ŻAROODPORNE ŻELIWNE NACZYNIA ŻAROODPORNE
+ wydobywają niezwykły smak z potraw
+ bardzo odporne na uszkodzenia
+ służą przez nawet kilkanaście lat
+ dostępne w wielu kolorach, pojemnościach i kształtach
+ długo utrzymują temperaturę
- bardzo ciężkie
- mogą być myte tylko ręcznie
- raz na jakiś czas wymagają konserwowania za pomocą tłuszczu
SILIKONOWE NACZYNIA ŻAROODPORNE SILIKONOWE NACZYNIA ŻAROODPORNE
+ oryginalny wygląd
+ lekkie i poręczne
+ pozwalają na duszenie oraz przypiekanie
+ dostępne w wielu kolorach i kształtach
- szybko stygną
- są drogie
- dość mała pojemność
- są odporne do ok. 220ºC
Podział ze względu na typ naczynia żaroodpornego:
BRYTFANNA ŻAROODPORNA BRYTFANNA ŻAROODPORNA
+ pojemność od 2 do 6 litrów
+ odpowiednia do przygotowywania jednogarnkowych potraw i dużych kawałków mięs
+ najczęściej w zestawie z pasującą pokrywką
- zajmuje dużo miejsca
- jest dość ciężka i nieporęczna
GARNKI ŻAROODPORNE GARNKI ŻAROODPORNE
+ mogą być używane w piekarniku, ale i na kuchenkach
+ posiadają w zestawie pokrywę
+ bardzo pojemne
- zazwyczaj są ciężkie i nieporęczne
NACZYNIA ŻAROODPORNE Z PODGRZEWACZEM NACZYNIA ŻAROODPORNE Z PODGRZEWACZEM
+ w zestawie specjalny stojak
+ podgrzewacz pozwala utrzymać temperaturę na dłużej
+ odpowiedni do serwowania dań
- droższy od zwykłych naczyń żaroodpornych
- zajmuje więcej miejsca przy przechowywaniu
KOKILKI (RAMEKINY) KOKILKI (RAMEKINY)
+ odpowiednie do zapiekania, podgrzewania, przechowywania i mrożenia
+ odpowiednie do przekąsek słodkich i słonych
- bardzo mała pojemność
- nie nadaje się do przygotowywania dań obiadowych dla wielu osób
NACZYNIA ŻAROODPORNE DO TARTY NACZYNIA ŻAROODPORNE DO TARTY
+ odpowiednie na tarty na słodko i wytrawnie
+ wykonane z ze szkła bądź ceramiki
- są płytkie, dlatego ich zastosowanie jest ograniczone
NACZYNIA ŻAROODPORNE DO LASAGNE I ZAPIEKANEK NACZYNIA ŻAROODPORNE DO LASAGNE I ZAPIEKANEK
+ kwadratowy lub prostokątny kształt
+ wyposażone w rączki do przenoszenia naczynia
- nie są wyposażone w pokrywkę

Jak wybrać naczynie żaroodporne? Co uwzględnić przy wyborze?

Wbrew pozorom, wybór żaroodpornego naczynia wcale nie jest taki łatwy. Jednak nic nie szkodzi, bo przygotowaliśmy dla Ciebie listę najważniejszych parametrów, które ułatwią Ci wybór. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając naczynia żaroodporne?

Rodzaj i przeznaczenie
Rodzaj i przeznaczenie

Przed wyborem naczynia żaroodpornego zastanów się, do czego będzie ci służyć. Jakie potrawy chcesz w nim przygotowywać? Zależy Ci na kompletnych daniach jednogarnkowych, a może przygotowywania lasagne lub mousaki? Inny rodzaj naczynia będzie dobry do robienia deserów i niewielkich przystawek na ciepło lub zimno. Z kolei inne naczynie przyda się, jeśli masz zamiar zapiekać całego kurczaka czy duże kawałki mięs.

Materiał wykonania
Materiał wykonania

Kolejnym krokiem do wybrania naczynia żaroodpornego jest wybór odpowiedniego materiału. Z poprzedniego rozdziału już wiesz, że jest ich naprawdę dużo. Ale przypomnijmy. Do najpopularniejszego materiału należy szkło borokrzemowe — uniwersalne, na każdą kieszeń i odporne na skrajnie niskie i wysokie temperatury. Dużą popularnością cieszą się także modele ceramiczne — są o wiele bardziej reprezentacyjny, ale nadal funkcjonalne. Z kolei model na kilkanaście, a nawet więcej lat to żeliwo, czyli najcięższy, ale i najwytrzymalszy materiał spośród wszystkich.

Kształt naczynia
Kształt naczynia

Kształt żaroodpornego naczynia wpływa na jego pojemność i zastosowanie. Najpopularniejsze naczynia mają kształt podłużny lub owalny, dlatego są wszechstronne i pojemne. Znajdziesz jednak także niskie, okrągłe żaroodporne naczynia oraz o bardziej nieszablonowych kształtach.

Wielkość naczynia
Wielkość naczynia

Wielkość naczynia wpływa m.in. na jego pojemność, a ta waha się od kilkuset militrów do kilku litrów. Wybierając naczynie, zwróć uwagę na jego wymiary oraz podaną przez producenta pojemność. To ważne, gdyż te dwa parametry decydują o tym, ile składników i jakie potrawy możesz przyrządzić. Mają też wpływ na późniejsze przechowywanie, co w przypadku małych kuchni może sprawiać kłopot.

Funkcjonalność
Funkcjonalność

Producenci prawie zawsze umieszczają informacje o wytrzymałości żaroodpornego naczynia. A to decyduje, czy możesz użyć go w zamrażarce oraz w piec w piekarniku na najwyższej temperaturze. Warto też zastanowić się nad naczyniem, które można stosować na kuchence gazowej i elektrycznej.

Łatwość czyszczenia
Łatwość czyszczenia

Naczynia żaroodporne potrafią być bardzo duże i nieporęczne, przez co ich czyszczenie czasami zajmuje dużo czasu. Wybierz taki model, który umożliwia czyszczenie detergentami, metalowym zmywakiem, a nawet mycie w zmywarce. Oczywiście, jeśli zależy Ci na modelu z żeliwa lub kamionki, musisz liczyć się z tym, że ich mycie nie jest tak proste.

Ranking naczyń żaroodpornych

Naczynie żaroodporne z pokrywą

★★★★★
Naczynie żaroodporne z pokrywą
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło borokrzemowe
POJEMNOŚĆ: 5,6 l
WYMIARY: 33 × 22 × 16 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Od -40 do 300ºC
Sprawdź cenę

Szklana pokrywa

W skład zestawu wychodzi także szklana pokrywa. Ona również jest wykonana ze szkła borokrzemowego, dzięki czemu jest bardzo odporna na niskie i wysokie temperatury. Co więcej, pokrywa jest świetnie dopasowana do szkła, dlatego chroni przed utratą ciepła.

Duża pojemność

Naczynie Termisil cechuje się pojemnością 5,6 l. To jedna z większych pojemności dostępnych w naszym rankingu. Naczynie z łatwością pomieści całą tuszę kurczaka, dużą lasagne czy zapiekankę dla całej rodziny.

ZALETY
WADY
+ odporność na temperatury od -40 do 300ºC
+ pojemność 5,6 l
+ żaroodporna pokrywa w zestawie
+ możliwość mycia w zmywarce
+ polski produkt
- ze względu na swoją pojemność zajmuje dużo miejsca
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Super produkt! Zmywarka świetnie sobie radzi z czyszczeniem.” - Kamila, Bydgoszcz
“10/10. Cena, jakość i wysoka pokrywa. Dla mnie super.” - Gosia, Gdynia

Żaroodporne naczynie ze szkła

★★★★★
Żaroodporne naczynie ze szkła
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło borokrzemowe
POJEMNOŚĆ: 1 l
WYMIARY: 20,1 × 17 × 7,5 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Od -50 do 500℃
Sprawdź cenę

Wysoka odporność

Naczynie i pokrywa są wykonane ze szkła borokrzemowego. Dzięki temu wytrzyma bardzo niskie i wysokie temperatury. Producent gwarantuje odporność na temperatury od -50 do 500℃. Naczynie świetnie się sprawdzi do pieczenia i mrożenia.

Mycie w zmywarce

Naczynie Termisil jest także łatwe w czyszczeniu. Producent zapewnia, że zarówno naczynie, jak i pokrywę możesz myć w zmywarce. Dzięki temu wystarczy włożyć naczynie do zmywarki i ustawić odpowiedni program. Nie musisz nic szorować.

ZALETY
WADY
+ odporność na temperatury od -50 do 500℃
+ możliwość mycia w zmywarce
+ małe gabaryty
+ pokrywa w zestawie
- mała pojemność
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Poręczne i wytrzymałe. Produkt szybko przyszedł, polecam.” - Ula, Kraków
“Małe, ale dla mnie najlepsze. Polecam do małych kuchni.” - Monika, Olsztyn

Żaroodporna kokilka do zapiekania

★★★★★
Żaroodporna kokilka do zapiekania
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Ceramika
POJEMNOŚĆ: 260 ml
WYMIARY: 11 × 5 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Brak informacji
Sprawdź cenę

Uniwersalne przeznaczenie

Żaroodporne miseczki mają wszechstronne zastosowanie. Możesz w nich piec, podgrzewać (np. w piekarniku), a także podawać desery i przekąski na zimno. Dodatkowo eleganckie żłobienia na bokach sprawiają, że to pierwszorzędny dodatek do kuchni i jadalni.

Łatwe czyszczenie

Kokilki są wykonane z ceramiki, dlatego ich czyszczenie jest dość proste. Jeśli posiadasz zmywarkę, mamy kolejną dobrą wiadomość. Obie miseczki możesz myć w zmywarce, co dodatkowo zmniejsza wysiłek przy czyszczeniu.

ZALETY
WADY
+ 2 miseczki w zestawie
+ możliwość mycia w zmywarce
+ elegancki wygląd
+ wszechstronne zastosowanie
- bardzo mała pojemność
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Świetne miseczki do creme brulee, polecam.” - Weronika, Katowice
“Wsadzam do nich niemal wszystko, super produkt.” - Aleksandra, Suwałki

Żaroodporna keksówka do pieczenia

★★★★☆
Żaroodporna keksówka do pieczenia
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło borokrzemowe
POJEMNOŚĆ: 1,5 l
WYMIARY: 28,8 × 12,2 × 7,6 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Od -30 do 400℃
Sprawdź cenę

Zgrabne naczynie

Wymiary keksówki wynoszą 28,8 × 12,2 × 7,6 cm. To zdecydowanie mniej od pełnowymiarowych naczyń żaroodpornych, dlatego keksówka zajmuje bardzo mało miejsca w kuchni. Jej przechowywanie nie sprawi problemu nawet w małych kuchniach.

Szerokie zastosowanie

Chociaż naczynie żaroodporne jest przystosowane przede wszystkim do piekarnika, to możesz używać go też w inny sposób. Jak? Na przykład do mrożenia czy przechowywania dania w lodówce. Keksówka może być też używana na kuchenkach elektrycznych.

ZALETY
WADY
+ możliwość mycia w zmywarce
+ odporność na temperatury od -30 do 400℃
+ odpowiednia do mrożenia i używania na kuchenkach elektrycznych
- brak pokrywki
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Keksówka jest super! Naprawde wytrzymała, nie rysuje się i nie pęka.” - Halina, Koszalin
“Używam codziennie, mega przydatna w kuchni. Polecam.” - Ewelina, Łódź

Prostokątne naczynie żaroodporne

★★★★☆
Prostokątne naczynie żaroodporne
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło żaroodporne
POJEMNOŚĆ: 5,4 l
WYMIARY: 34,8 × 20,3 × 13,2 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Brak informacji
Sprawdź cenę

Duża pojemność

Szukasz pojemnego naczynia do pieczenia? Model Viva to świetny wybór. Naczynie pomieści nawet 5,4 l składników. Bez problemu zmieści całego kurczaka i dodatki. To świetny wybór dla dużej rodziny i większych kuchni z miejscem do przechowywania.

Proste czyszczenie

Szkło żaroodporne jest bardzo łatwe w czyszczeniu. Odporność na zarysowania sprawia, że możesz użyć do niego metalowego czyścika. Dodatkowo, jeśli posiadasz zmywarkę, możesz także czyścić je automatycznie bez brudzenia rąk.

ZALETY
WADY
+ możliwość mycia w zmywarce
+ odporność na zarysowania
+ pojemność 5,4 l
+ pokrywa w zestawie
- brak informacji na temat zakresu temperatur
- zajmuje dużo miejsca
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Jestem zadowolony. Solidne, funkcjonalne, pojemne.” - Paweł, Grudziądz
“Dobrze zapakowany produkt, w niskiej cenie. Dla mnie ok.” - Natalia, Wrocław

Okrągłe naczynie żaroodporne

★★★★☆
Okrągłe naczynie żaroodporne
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło borokrzemowe
POJEMNOŚĆ: 2,4 l
WYMIARY: 27 × 24 × 8,6 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Od -50 do 500℃
Sprawdź cenę

Pokrywa w zestawie

W zestawie znajdziesz nie tylko naczynie, ale również pokrywę. Dobrze dopasowana i wysoka pokrywa zapewnia dodatkowe miejsce do pieczenia potraw. Dzięki niej potrawy przygotują się szybciej i równomierniej.

Do pieczenia i mrożenia

Podobnie jak inne modele, to naczynie również jest odporne na szeroki zakres temperatur. Nie straszne mu bardzo niskie temperatury (-50℃), jak i bardzo wysokie (500℃). W praktyce oznacza to, że możesz używać go do pieczenia oraz do mrożenia potraw.

ZALETY
WADY
+ odporny na temperatury od -50 ℃ do 500℃
+ dopasowana pokrywa w zestawie
+ możliwość mycia w zmywarce
+ optymalna pojemność 2,4 l
- dla niektórych naczynie może okazać się zbyt małe
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Super jakość. Używałam już parę razy i nie ma żadnych problemów” - Joanna, Kielce
“Produkt przyszedł bez wad. Wygląda na naprawdę wysokiej jakości.” - Anita, Przemyśl

Szklane naczynie żaroodporne

★★★★☆
Szklane naczynie żaroodporne
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło borokrzemowe
POJEMNOŚĆ: 4,1 l
WYMIARY: 34 × 22,5 × 8,9 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Od -50 do 500°C
Sprawdź cenę

Uniwersalne zastosowanie

Szukasz naczynia nie tylko do piekarnika? Model od firmy Termisil sprawdzi się idealnie. Zarówno naczynie, jak i pokrywa mogą być używane do pieczenia, podgrzewania w mikrofalówce czy do mycia w zmywarce.

Odporne na zarysowania

Szkło borokrzemowe, z którego zrobiono naczynie, jest całkowicie odporne na zarysowania. W praktyce oznacza to, że umyjesz je nawet za pomocą metalowego czyścika. Nie musisz martwić się też o używanie metalowych sztućców. Nie zostawia one śladu.

ZALETY
WADY
+ możliwość mycia w zmywarce
+ pojemność 4,1l
+ odporny na zarysowanie i pękanie
+ pokrywa w zestawie
- zajmuje dużo miejsca przy przechowywaniu
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“W sam raz na obiady dla 3 osób. Polecam!” - Paulina, Warszawa
“Wykonanie bez zarzutu, jakość naprawdę solidna. Polecam każdemu.” - Tomasz, Kraków

Ceramiczne naczynie do zapiekania

★★★★☆
Ceramiczne naczynie do zapiekania
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Ceramika
POJEMNOŚĆ: 1,4 l
WYMIARY: 27 × 20 × 5,5 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Nie
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Brak informacji
Sprawdź cenę

Estetyczny design

To naczynie już na pierwszy rzut oka różni się od tradycyjnych naczyń żaroodpornych. Ceramika imitująca porcelanę prezentuje się fantastycznie w każdej kuchni. Wygląda schludnie i elegancko.

Wygodne uchwyty

Wygląd to nie jedyna zaleta. Dużym atutem są dwa duże uchwyty, które ułatwiają bezpieczne wyjmowanie potraw z piekarnika. Niestety, uchwyty się nagrzewają, dlatego nie można dotykać ich gołą ręką, jeśli są ciepłe.

ZALETY
WADY
+ estetyczny i elegancki wygląd
+ do zapiekania, podgrzewania i serwowania dań
+ wygodne uchwyty do przenoszenia
- brak pokrywy w zestawie
- nagrzewające się uchwyty
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Dobrze zapakowany produkt. Cena tez super. Polecam.” - Joanna, Toruń
“Jak najbardziej warto, wytrzymała, ładnie się w niej piecze.” - Bożena, Białystok

Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem

★★★☆☆
Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło żaroodporne, stal nierdzewna
POJEMNOŚĆ: 3,8 l
WYMIARY: Brak informacji
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Brak informacji
Sprawdź cenę

Stojak z podgrzewaczem

W zestawie z naczyniem żaroodpornym znajduje się także stojak wraz z podgrzewaczem. Miejsce na świeczkę tealight pozwala utrzymać temperaturę potrawy przez dłuższy czas. Dodatkowo stojak pozwala na eleganckie zaserwowanie potraw.

Wysoka jakość materiałów

Naczynie jest wykonane ze szkła żaroodpornego o wysokiej wytrzymałości. Natomiast stojak, pokrywa i chochla są wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu otrzymujesz wytrzymały i odporny na rdzę zestaw, który posłuży Ci przez lata.

ZALETY
WADY
+ naczynie z podgrzewaczem
+ stojak i pokrywa ze stali nierdzewnej
+ dodatkowa chochla w zestawie
- miejsce na jeden podgrzewacz
- brak szklanej pokrywy do pieczenia
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo dobry na zupę lub gulasz, a dzięki podgrzewaczowi wolno stygnie.” - Halina, Zielona Góra
“Bardzo polecam do serwowania. Ładnie wygląda na stole.” - Maja, Warszawa

Żaroodporne naczynie z podgrzewaczem

★★★☆☆
Żaroodporne naczynie z podgrzewaczem
SPECYFIKACJA
MATERIAŁ WYKONANIA: Szkło borokrzemowe
POJEMNOŚĆ: 5,5 l
WYMIARY: 36,5 × 20,8 × 13,5 cm
POKRYWA W ZESTAWIE: Tak
ODPORNOŚĆ NA TEMPERATURY: Od -40°C do 300°C
Sprawdź cenę

Naczynie z pokrywą

W przeciwieństwie do swojego poprzednika ten model składa się z naczynia i pokrywy wykonanych ze szkła. Dzięki temu możesz używać go jak tradycyjne naczynie żaroodporne, czyli do pieczenia. Dodatkowy stojak pozwala natomiast zaserwować danie gościom w elegancki sposób.

Podwójny podgrzewacz

Naczynie ma podłużny kształt, dlatego producent zadbał o podwójny podgrzewacz. Dwie świeczki typu tealight dbają o równomierne, ale delikatne podgrzewanie zawartości naczynia. Dzięki temu utrzymasz właściwą temperaturą przez dłuższy czas.

ZALETY
WADY
+ naczynie wyposażone w pokrywę
+ stojak z podwójnym podgrzewaczem
+ zestaw odporny na rdzę i pękanie
- zajmuje dużo miejsca
- cena powyżej 100 zł
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo polecam. Świetny gadżet do serwowania obiadu dla gości.” - Anita, Opole
“Zdecydowanie polecam! Jak dla mnie solidny, więc warty swojej ceny.” - Basia, Szczecin

Do czego naczynie żaroodporne sprawdzi się w domu i mieszkaniu?

Skoro już zastanawiasz się nad kupnem naczynia żaroodpornego, przyjrzymy się, do czego może Ci się przydać w domu. Najczęstsze zastosowanie naczyń żaroodpornych uwzględnia:

  • pieczenie
  • duszenie
  • podgrzewanie
  • mrożenie
  • serwowanie dań

Oczywiście, zastosowanie naczyń żaroodpornych może być szersze. I tak na przykład mała kokilki sprawdzi się nie tylko przy pieczeniu jednoporcjowych deserów i przystawek, ale także do przechowywania i podawania sosów, orzechów i suszonych owoców.

Jakich kształtów naczynia żaroodporne dostępne są na rynku?

Naczynia żaroodporne kojarzą się najczęściej z wydłużonymi, głębokimi misami oraz pokrywami o tym samym kształcie. Jednak obecnie występują w o wiele większej liczbie różnych kształtów. Jakie formy znajdziesz w sklepach stacjonarnych i internetowych?

  • okrągłe
  • prostokątne
  • owalne
  • z falistymi brzegami (np. do ciast)
  • nieregularne, nowoczesne kształty (np. naczynia silikonowe)

Co przyrządzać w naczyniach żaroodpornych? Kilka pomysłów

O wszechstronnym zastosowaniu żaroodpornych naczyń nie trzeba więcej przekonywać. Zastanówmy się, co konkretnie możesz w nich przygotować. Prawda jest taka, że możesz przyrządzić w nich dowolne potrawy na wytrawnie i na słodko:

  • lekkostrawne ryb z warzywami
  • świąteczne mięsa i szynki
  • kurczaka w całości z warzywami
  • zapiekanki warzywne (wegańskie i wegetariańskie)
  • zapiekanki z ziemniakami (np. zapiekanka pasterska shepard’s pie, musaka)
  • zapiekanki makaronowe (lasagne)
  • tarty z warzywami i mięsem bądź z owocami
  • minidesery tj. owoce pod kruszonką, creme brulee, suflet, muffiny, tiramisu i wiele innych

Jakie naczynie żaroodporne wybrać? Podsumowanie

Pieczenie bez naczynia żaroodpornego nie jest tak łatwe i przyjemne. A zestaw paru naczyń o różnej wielkości i przeznaczeniu sprawi, że stworzysz w swojej kuchni więcej dań niż dotychczas. I to nie tylko typowo obiadowych! Naczynia żaroodporne świetnie nadają się do przygotowywania ciast i deserów (na zimno lub zapiekanych). Bez jakich naczyń żaroodpornych nie wyobrażasz sobie gotowania i pieczenia? Koniecznie daj znać w komentarzach!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij