Aktualizacja: Listopad 2024
Jakie są rodzaje garnków emaliowanych?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Garnki z emalii występują w wielu rozmiarach od 0,5 l po aż 50 l! Szeroki wybór rozmiarów garnków emaliowanych sprawia, że znajdziesz wielkość odpowiednią dla siebie. Garnek emaliowany może być niski (do codziennego użytku) lub wysoki i pojemny do przygotowywania przetworów.
Garnki emaliowane nie zaskakują wyłącznie rozmiarami; znajdziesz je również w wielu kształtach. Jakie na przykład? Małe garnki emaliowane z dziubkiem - idealnie do mleka, śmietanki czy sosu, a także garnki emaliowane z jednym uchem bądź z dwoma. Co więcej, mogą przypominać swoim kształtem nie tylko gar gastronomiczny, ale także kociołek myśliwski czy brytfankę.
Garnki z emalii uchodzą za jedne z najbardziej uniwersalnych. Znajdziesz m.in. stare emaliowane kwarty, garnek emaliowany powidlak do przyrządzania przetworów czy garnek emaliowany do wekowania.
Garnki emaliowane nie są uniwersalne tylko ze względu na ich zastosowanie. Naczynia z emalii swoją wszechstronność zawdzięczają faktowi, że możesz stosować je na każdej kuchence. Jeśli szukasz więc garnka emaliowanego na indukcję - każdy z nich się na niej sprawdzi! Podobnie sprawa się ma z garnkami emaliowanymi do piekarnika - emalia wytrzyma temperatury nawet podczas pieczenia.
Jaki garnek emaliowany wybrać? Ranking
Kociołek myśliwski Rossner - emaliowany garnek żeliwny - 8L
Garnek pokryty żaroodporną emalią marki Rossner o pojemności aż 8 litrów. Garnek wykonano z żeliwa odpornego na temperatury. Posiada odkręcane nóżki oraz dodatkowy uchwyt. Wysokość kociołka razem z nóżkami to 35,5 cm, szerokość to 20,5 cm, a wysokość samego garnka to 22 cm.
Garnek emaliowany na indukcję EMALIA OLKUSZ - 30L
Duży garnek wykonany ze stalowej blachy, pokryty warstwą emalii wewnątrz oraz na zewnątrz. Garnek posiada wymiary 31 x 36 cm i pomieści w środku aż 30l. W zestawie znajdziesz dodatkową pokrywkę, która sprawi, że gotowanie będzie szybsze i bardziej ekonomiczne.
Garnek emaliowany Emalia Olkusz - 50L
Kolejna propozycja od renomowanej firmy Emalia Olkusz. Tym razem to czarny, emaliowany garnek o pojemności aż 50l z pokrywką w zestawie. Ze względu na swoje rozmiary nadaje się świetnie do wekowania, warzenia piwa czy jako powidlak do tworzenia przetworów z owoców.
Garnek emaliowany do wekowania Emalia Polska Pleszew - 15L
Specjalny garnek emaliowany do sterylizacji słoików w domu. Garnek pokryto nakrapianą, czarną emalią i wyposażono w dodatkową pokrywkę oraz wkładkę perforowaną. Garnek posiada pojemność 15 l i nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek.
Garnek żeliwny z emalii - brytfanka żeliwna emaliowana
Emaliowany garnek w kształcie brytfanki o pojemności 3l. Idealny do gotowania oraz zapiekania w piekarniku. Dzięki zastosowaniu żeliwa do produkcji, garnek nie stygnie szybko, ale i nagrzewa się dłużej niż modele ze stali. W zestawie znajdziesz dodatkową pokrywkę.
Zestaw garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew - Primario 16/18/20/22 cm
Elegancki i estetyczny zestaw garnków z emalii dostępny w wielu kolorach i wzorach. W zestawie znajdziesz aż 4 emaliowane garnki z pokrywkami w rozmiarach od 16 cm do 22 cm średnicy.
Zestaw garnków emaliowanych AMBITION Sano
W tym zestawie znajdziesz 3 garnki o rozmiarach 18 cm, 20 cm i 22 cm średnicy. Każdy z nich jest w eleganckim kolorze czerwonym i posiada dopasowaną pokrywkę. Każdy z garnków wykonano ze stali nierdzewnej pokrytej emalią.
Co to garnek emaliowany i gdzie znajduje zastosowanie?
Garnki emaliowane to prawdziwa klasyka wśród naczyń do gotowania. Ten konkretny rodzaj garnków został pokryty warstwą emalii, niegdyś nazywanej szmelcem lub sproszkowanym szkłem. Obecnie rodzajów emalii jest wiele, każdej jednak nadal przyświeca ten sam cel - zdobienie i ochrona.
Garnki emaliowane pojawiły się wiele lat temu - nasi dziadkowie i rodzice pamiętają je doskonale. Obecnie, garnki emaliowane przeżywają swoją drugą młodość w kuchniach i to nie tylko tych w stylu retro czy vintage. Nadają się świetnie do gotowania potraw, zup, duszenia mięs i warzyw.
Garnek emaliowany z pokrywką czy bez?
Podobnie jak klasyczne garnki, modele emaliowane występują w wersji z pokrywką bądź bez niej. Czy warto kupić garnek emaliowany z pokrywką czy lepiej kupić sam garnek?
Zaoszczędź czas i pieniądze
Kupowanie garnka z pokrywką w zestawie da Ci pewność, że od razu otrzymasz idealnie dobraną pokrywkę do garnka. Nie musisz szukać w zakamarkach szafek pokrywki, która będzie chociaż po części pasowała do średnicy naczynia. Ponadto masz pewność, że podczas gotowania para wodna nie ucieknie z garnka w nadmiarze - zaoszczędzisz nie tylko czas, ale także sporo pieniędzy.
Postaw na wytrzymałość i harmonię
Kupowanie emaliowanego garnka z pokrywką w zestawie ma jeszcze jedną, ogromną zaletę, którą docenią osoby z zamiłowaniem do estetyki w kuchni. Garnki emaliowane z dedykowaną pokrywką o wiele lepiej prezentują się podczas gotowania. Wszystko przez to, że otrzymasz przykrywkę dopasowaną materiałem i kolorem do garnka. Dzięki temu masz też pewność, że Twoje pokrywka będzie tak samo wytrzymała i odporna na wysokie temperatury podczas gotowania jak garnek.
Emaliowana pokrywka - warto czy nie?
W żołnierskich słowach - zdecydowanie warto! Garnki w zestawie z emaliowanymi pokrywkami są nieco droższe, z tym nie możemy się nie zgodzić. Jest to jednak cena, jaką warto zainwestować w trwałość, idealne dopasowanie, odporność na najwyższe temperatury podczas gotowania czy w końcu - piękny i estetyczny wygląd zestawu.
Do czego może Ci się przydać w domu garnek emaliowany?
Podobnie jak garnki ze stali nierdzewnej czy aluminium, garnek emaliowany nadaje się wspaniale do przygotowywania zup, dań jednogarnkowych czy potrawek. Jednak to nie jedyne zastosowanie garnków z emalii. Do czego mogą się więc jeszcze przydać?
Idealny do powideł i dżemów
Pośród ponadczasowych naczyń z emalii znajdziesz garnek emaliowany powidlak. Jak sama nazwa już sugeruje - nadaje się on idealnie do przygotowywania powideł i dżemów na jesień i zimę. Co więcej, garnki emaliowane posiadają dużą pojemność, co pozwala zaoszczędzić czas i Twój wysiłek.
Szybkie wekowanie
Jeżeli mowa już o garnkach emaliowanych i ich dużym litrażu - pozwoli Ci to na wekowanie na raz dużej liczby słoików. Ponownie więc zaoszczędzić co najmniej parę godzin, gdyż z garnkiem emaliowanym nie musisz już wygotowywać potraw partiami.
Koniec z przypalaniem potraw
Wiele modeli emaliowanych garnków posiadają grube, wielowarstwowe dno. Jeśli szukasz więc garnków, które nie będą się łatwo przypalały nawet podczas wielokrotnego podgrzewania - wybierz te pokryte emalią. Grube dno ma jeszcze jedną zaletę - nadaje się zarówno na indukcję, jak i do piekarnika. Właśnie dlatego są niesamowicie uniwersalne.
Polskie garnki emaliowane - tradycja
Garnki emaliowane były znane już światu w starożytnych Chinach czy Egipcie. W Polsce swoją popularność zaczęły zdobywać wraz z powstaniem pierwszej fabryki garnków emaliowanych Silesia Rybnik w 1753 r, a później z powstaniem Emalii Olkusz na początku XX w.
Emalia w polskich domach rozgościła się na stałe w XX w. - nasze prababcie, babcie i mamy używały tylko emaliowanych garnków, których niezawodność jest z nami do dzisiaj. I chociaż wiele z zakładów produkcyjnych nie przeżyło na rynku, emaliowane skarby z czasów PRL nadal znajdziesz w wielu polskich domach. Współcześnie najbardziej znanymi polskimi producentami garnków emaliowanych są:
- Silesia Rybnik
- Emalia Olkusz
- Emalia Polska Pleszew
Garnek emaliowany - czy jest zdrowy?
W przypadku emaliowanych naczyń najczęściej padające pytanie brzmi - czy garnki emaliowane są szkodliwe? I tak… i nie. :)
Garnki emaliowane to jeden z najlepszych wyborów, jaki możesz zafundować wszystkim członkom swojej rodziny. Dlaczego? Garnki, które zostały wykonane w oparciu o długoletnią tradycję, a ich produkcja przebiega z dbałością o każdy szczegół, należą do jednych z najzdrowszych przyborów do gotowania.
Emalia bardzo szczelnie pokrywa warstwę metalu, co daje Ci gwarancję, że żadna bakteria nie zadomowi się w zakamarkach i szczelinach. Ponadto emalia to w dużym skrócie po prostu ceramika, która nie ma prawa uczulać i podrażniać osób wrażliwych na metal i chemikalia, których do produkcji się nie stosuje.
Zaraz, zaraz… Dlaczego więc napisaliście, że garnki emaliowane mogą być niezdrowe? Niestety, garnki emaliowane nie są odporne na mechaniczne uszkodzenia i upadki z wysokości. Może się zdarzyć tak, że Twoja emalia odprysnęła, pękła i zaczęła schodzić. W takim wypadku, szczególnie jeśli chodzi o wnętrze garnka, musisz wymienić go na nowy. Używanie garnków emaliowanych ze zniszczoną powłoką wewnątrz, która ma przecież kontakt z jedzeniem, jest faktycznie niezdrowe.
Garnek emaliowany czy stalowy? Porównanie najpopularniejszych materiałów
Garnki stalowe cieszą się popularnością od wielu lat, natomiast do garnków emaliowanych coraz częściej się powraca. Co więc lepiej wybrać - garnek stalowy czy emaliowany?
Garnki ze stali nierdzewnej zawdzięczają swoją popularność niskiej cenie, odporności na uszkodzenia i równomiernemu rozprowadzaniu ciepła. Niestety, nie wszystkie są antyalergiczne - szczególnie te, które zawierają w składzie nikiel. Ponadto nie każdy model możesz myć w zmywarce czy używać na kuchence indukcyjnej czy w piekarniku. Czas nagrzewania się często pozostawia także wiele do życzenia.
W przeciwieństwie do stalowych garnków, modele emaliowane są bardziej wszechstronne. Nagrzewają się i szybko, i równomiernie, dlatego Twój czas spędzony w kuchni ulega skróceniu. Są także wspaniałe dla alergików, gdyż w ogóle nie uczulają i nie wchodzą w reakcje z żywnością. Czy możesz myć garnki emaliowane w zmywarce? Jak najbardziej! A do tego sprawdzą się na wszystkich rodzajach kuchenek i w piekarniku.
Jak wyczyścić garnek emaliowany w środku? Jak dbać o garnek emaliowany?
Co ciekawe, garnki emaliowane mają jeszcze jedną zaletę - łatwo się je czyści! Emalia nie wymaga specjalistycznych płynów czy narzędzi, aby ją umyć. Na co dzień wystarczy Ci klasyczny płyn do naczyń i woda, które świetnie poradzą sobie z klasycznymi zabrudzeniami.
Czasami jednak zdarza się, że Twój garnek się przypali lub potrawa zacznie przywierać i nie możesz go wyczyścić tradycyjnymi metodami. Jak wyczyścić więc problematyczne zabrudzenia z emaliowanych garnków? Możesz to zrobić tak samo jak nasze babcie - solą bądź sodą oczyszczoną.
Jak wyczyścić garnek emaliowany solą kuchenną?
Wystarczy wsypać parę łyżek do garnka, zalać je wodą i wstawić na kuchenkę. Po zagotowaniu się wody odczekaj chwilę aż zabrudzenia się rozpuszczą. Następnie usuń wszystko gąbką lub szmatką.
Jak wyczyścić garnek emaliowany sodą oczyszczoną?
W tym przypadku nie musisz wstawiać garnka na kuchenkę - wystarczy wsypać sodę do garnka, zalać go wodą i odstawić na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie usuń zabrudzenia gąbką.
Pamiętaj! Do czyszczenia emalii pod żadnym pozorem nie używaj ostrych narzędzi czy agresywnych skrobaków, aby nie uszkodzić wierzchniej warstwy. Raz naruszona emalia nadaje się już tylko do wyrzucenia.
Kiedy wyrzucić garnek emaliowany - kiedy należy zaprzestać użytkowania garnka emaliowanego?
Garnki emaliowane mają właściwości prozdrowotne - to już wiesz. Niestety z czasem, przy upadku bądź używaniu ostrych noży emalia może pęknąć. W takim wypadku musisz swój garnek wymienić na nowy. Uszkodzone naczynia emaliowane, które mają kontakt z żywnością, stają się szkodliwe dla ludzi. Właśnie dlatego musisz uważać na wszelkie uszkodzenia i obchodzić się delikatnie z naczyniami z emalii.
Jaki garnek emaliowany wybrać? Podsumowanie
Emaliowane garnki były codziennością naszych rodziców i dziadków. Zdecydowanie warto do nich wrócić. A teraz pytanie do Was - posiadacie może jakieś emaliowane perełki w swoim domu? Dajcie nam znać w komentarzach, czy korzystacie z garnków emaliowanych w swoich kuchniach.
Posiadam zestaw garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew i sobie chwalę. Pozdrawiam.