Aktualizacja: Listopad 2024
Jaki garnek do gotowania na parze wybrać? Jakie są rodzaje?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnka parowego?
Podczas wybierania garnka do gotowania na parze z sitem musisz zastanowić się także, jak dużego modelu potrzebujesz. Czy chcesz wybrać ten z dwoma czy trzema sitkami? A może z tylko jednym? Zdecydowanie polecamy, w miarę możliwości, wybrać jak największą ilość sitek. Na co dzień możesz używać jednego, bądź dwóch. Jednak gdy będziesz chciał przygotować podwójną porcję dla siebie lub dla gości - zawsze będziesz posiadał w zanadrzu dodatkowy wkład z sitkiem.
Podobnie jak w przypadku tradycyjnych garnków, garnki do gotowania na parze mogą nasuwać pytanie, do jakich kuchenek są właściwie przeznaczone? W zasadzie do wszystkich! Tak, zgadza się. W dzisiejszych czasach garnki stają się coraz bardziej uniwersalne i większość z nich można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, nawet tych indukcyjnych. Pamiętaj jednak, że producent musi Cię poinformować, czy dany garnek jest na indukcję czy nie.
Jaki garnek do gotowania na parze będzie najlepszy? Ranking garnków parowych
Garnek do gotowania na parze z sitem ROSSNER AUSTRIA TW524 - 6 litrów, 5 elementów, średnica 24cm
Model TW524 to garnek ze stali nierdzewnej 18/10 o średnicy 24 cm i pojemności 6l. W zestawie otrzymasz 3 wkładki do gotowania na parze (parowniki) oraz pokrywkę ze szkła hartowanego.
Stalowy garnek do gotowania na parze z sitem - 4 elementy
Garnek do gotowania na parze o średnicy 18 cm. Oprócz samego garnka posiada w zestawie także dwa parowniki oraz pokrywkę z hartowanego szkła. Do jego produkcji wykorzystano odporną i łatwą w czyszczeniu stal nierdzewną.
Indukcyjny garnek do gotowania na parze PRYMUS AGD - 4 elementy
Garnek w typie parowar do wszystkich rodzajów kuchenek o średnicy 24 cm. Składa się z garnka do przygotowywania dań na parze oraz aż trzech wkładów parowych. Do produkcji zastosowano stal nierdzewną z połyskiem, natomiast przykrywkę zrobiono z wytrzymałego szkła hartowanego.
Garnek do gotowania na parze Klausberg KB 7135 18CM 3 ELEMENTY - ze stali nierdzewnej, 2,5 litra
Produkt Klausberg to niewielki garnek o średnicy 18 cm i pojemności 2,5l. Garnek i parownik wykonano całkowicie ze stali nierdzewnej, zaś pokrywkę z połączenia stali i szkła hartowanego.
Garnek parowy ROSSNER AUSTRIA TW522 - 5 el 22 cm- 4,5 litra
Parowy garnek ze stali nierdzewnej w zestawie z trzema wkładami parowymi i pokrywką z szkła hartowanego. Do produkcji garna użyto stali nierdzewnej 18/10. Średnica garnka to 22 cm natomiast jego pojemność wynosi 4,5l.
Garnek do gotowania na parze SILVERSTONE AMBITION
Żaroodporny garnek składający się z pojemnika na wodę o pojemności 2,5l, szklanej pokrywki oraz 3 parowników, również szklanych. Średnica garnka wynosi 20 cm. Ze względu na wbudowane dno indukcyjne, garnek nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, nawet tych ceramicznych.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze garnka parowego?
Ilość wkładów z sitkiem
Podczas wybierania garnka do gotowania na parze z sitem musisz zastanowić się także, jak dużego modelu potrzebujesz. Czy chcesz wybrać ten z dwoma czy trzema sitkami? A może z tylko jednym? Zdecydowanie polecamy, w miarę możliwości, wybrać jak największą ilość sitek. Na co dzień możesz używać jednego, bądź dwóch. Jednak gdy będziesz chciał przygotować podwójną porcję dla siebie lub dla gości - zawsze będziesz posiadał w zanadrzu dodatkowy wkład z sitkiem.
Rodzaj kuchenki a garnek do gotowania na parze
Podobnie jak w przypadku tradycyjnych garnków, garnki do gotowania na parze mogą nasuwać pytanie, do jakich kuchenek są właściwie przeznaczone? W zasadzie do wszystkich! Tak, zgadza się. W dzisiejszych czasach garnki stają się coraz bardziej uniwersalne i większość z nich można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, nawet tych indukcyjnych. Pamiętaj jednak, że producent musi Cię poinformować, czy dany garnek jest na indukcję czy nie.
Dlaczego garnek do gotowania na parze to świetny pomysł?
Garnek do gotowania na parze powinien znaleźć się w kuchni osób zabieganych oraz tych dbających o swoje zdrowie i sylwetkę. Dlaczego właściwie warto kupić garnek parowy do swojej kuchni?
Zdrowe i lekkostrawne posiłki
Garnki parowe to fantastyczny wybór, jeśli chcesz lub musisz ograniczyć spożywanie ciężkich, tłustych i niezdrowych potraw. Do gotowania na parze używasz wyłącznie wody, a więc redukujesz do minimum użycie tłuszczu.
A jeżeli chcesz sięgnąć po dodatkowe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych - wystarczy, że dodasz oliwę lub olej już po ugotowaniu. Tym samym dostarczysz rodzinie naturalnych i zdrowych tłuszczów, nie utlenionych podczas długiego smażenia.
Apetyczny wygląd i smak
Gotowanie na parze gwarantuje, że warzywa czy mięso nie stracą swojego intensywnego koloru podczas przyrządzania tak, jak dzieje się to podczas tradycyjnego gotowania w wodzie. Pozostaną jędrne, soczyste i pełne wartości odżywczych - z pewnością nie wypłuczą się do wody.
Do trzech potraw w jednym garnku
Garnki do gotowania na parze są świetne, jeśli nie lubisz zmywać i nie masz czasu na przyrządzanie oddzielnie ryby, warzyw i ziemniaków. Z parowarem oszczędzisz czas na gotowaniu. W jaki sposób? Garnki parowe posiadają w zestawie jeden, dwa lub nawet trzy parowniki.
W każdym z wkładów parowych możesz umieścić inny składnik, a to oznacza, że w tym samym czasie Twój obiad robi się sam! A na końcu jedyne co musisz zrobić to umyć jeden garnek - nie musisz już godzinami stać nad zlewem, myjąc zaschnięte naczynia czy trudne do usunięcia przypalone jedzenie.
Zdrowe żywienie z garnkiem do gotowania na parze
Przygotowywanie pełnowartościowych posiłków i dbanie o zdrowie wcale nie musi być czasochłonne i żmudne. Z garnkiem parowym stworzysz nie tylko apetycznie wyglądające, ale i odżywcze posiłki, za które podziękuje Ci Twój organizm i Twoich domowników, a zwłaszcza tych mniejszych..
Garnek do gotowania na parze wykorzystuje tylko wodę, która zamienia się w parę wodną po podgrzaniu. Nie musisz więc sięgać po litry tłuszczu, aby przygotować smaczną pierś z kurczaka czy warzywa. Smażenie na głębokim, rozgrzanym tłuszczu jest nie tylko ciężkostrawne, ale i toksyczne, gdyż podczas smażenia wydzielają się tłuszcze trans czy rakotwórcza akroleina.
Gotowanie na parze jest też świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć bądź utrzymać perfekcyjną wagę. Właśnie z powodu braku wysokokalorycznego oleju wszystkie potrawy, które przygotujesz w garnku parowym mają mniej kalorii przez co o wiele łatwiej jest kontrolować ich całodobowy bilans w ciągu dnia.
A co jeśli... na co dzień i tak większość potraw gotujesz w klasyczny sposób, bez dodatku tłuszczu? Czy to nie to samo co gotowanie na parze? Jak się okazuje - niezupełnie! Wrzucanie warzyw, kasz czy ryżu do wrzątku sprawia, że niemal wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze, witaminy i minerały zostają właśnie w wodzie, którą potem wylewasz do zlewu. Garnek parowy daje Ci pewność, że wszystkie cenne mikroskładniki pozostają tam, gdzie ich miejsce, czyli w potrawie.
Jak używać garnek do gotowania na parze?
Garnek do gotowania na parze może wydawać się wynalazkiem XXI w., z którym trudno będzie się obejść w kuchni. Mamy świetną wiadomość - jest zupełnie odwrotnie. :)
Parowe garnki są bajecznie proste w obsłudze. Na początku, na dno garnka nalej optymalną ilość wody i wstaw go na kuchenkę. Jaka ilość wody będzie odpowiednia? Wszystko zależy od wielkości i pojemności Twojego garnka. Nie może być jej za dużo, bo wówczas będzie dotykała górnego sita, ale nie może też być jej zbyt mało, aby garnek nie zaczął się przypalać.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie wkładów parowych - na każdym z parowników umieść mięso, warzywa bądź ryż. Całość przykryj dołączoną pokrywką, która zatrzyma większość pary wodnej, a jej nadmiar odprowadzi przed specjalny otwór. Teraz wystarczy, że poczekasz aż wszystkie produkty uzyskają miękkość taką, jaką chcesz.
Garnek do gotowania na parze - czy warto go kupić? Wady i zalety
Nadal zastanawiasz się czy garnek do gotowania na parze sprosta Twoim oczekiwaniom? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy ściągawkę wad i zalet posiadania tego rodzaju garnka. Sprawdź!
Garnek do gotowania na parze czy parowar?
Dostajemy wiele pytań odnośnie garnków do gotowania na parze i parowarów. Czy to to samo? Czym się właściwie różnią? Co lepiej wybrać - parowar czy garnek do gotowania na parze? Spieszymy z pomocą!
Garnek do gotowania na parze na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjne naczynia do gotowania. Natomiast parowar to elektryczne urządzenie, które jest podłączane do prądu, aby mogło działać.
Parowar bardzo często posiada dodatkowe funkcje tj. timer (czasomierz), gotowe programy gotowania, opóźniony start czy podtrzymywanie ciepła. Chociaż szereg dodatkowych “bajerów” przemawia na korzyść elektrycznych parowarów to jednak zajmują dużo miejsca na blacie.
Jeżeli chcesz poczytać więcej na temat parowarów, sprawdź ranking najlepszych parowarów do kuchni w naszym artykule: Ranking parowarów – jak wybrać najlepszy parowar?
Garnki do gotowania na parze nie posiadają tylu dodatkowych funkcji, jednak są tworzone z wytrzymałych, odpornych na uszkodzenia czy bezpiecznych w kontaktach z żywnością materiałów tj. stal nierdzewna, ceramika czy emalia. W parowarach najczęściej przeważa plastik, który musi mieć wszystkie niezbędne atesty do kontaktu z pożywieniem.
Parowar czy garnek do gotowania na parze - co wybrać?
Wielbicielom klasycznych garnków i prostych, ale skutecznych, rozwiązań - polecamy tradycyjne garnki parowe. Natomiast, jeśli wolisz nowinki technologiczne i sprzęt, który uruchamia się nawet bez Twojego udziału - parowar będzie lepszym wyborem.
Garnek do gotowania na parze do kuchenki indukcyjnej i gazowej. Jaka jest różnica?
Zastanawiasz się, czy garnek do gotowania na parze może sprawdzić się na kuchenkach innych niż gazowe? Tak, jeśli tylko zwrócisz uwagę na te szczegóły.
Odpowiednie dno kluczem do sukcesu
Garnki parowe na indukcję, podobnie jak w przypadku zwykłych garnków indukcyjnych, muszą posiadać specjalne, wielowarstwowe dno dedykowane kuchenkom indukcyjnym. Niemal wszyscy sprzedawcy informują od razu o tym, czy garnek parowy posiada ferromagnetyczne dno na indukcję, więc bez obaw.
Garnek na kuchenkę indukcyjną będzie o wiele szybciej i równomierniej się nagrzewał, a także lepiej przewodził i utrzymywał ciepło. Zdecydowanie warto wybrać garnek, który posiada od razu funkcję użycia na indukcji, dzięki temu podczas zmiany kuchenki bądź mieszkania nie musisz się martwić także o wymianę garnka.
Garnek do gotowania na parze do mikrofali - o co właściwie chodzi?
Poza tradycyjnymi garnkami bądź elektrycznymi parowarami możesz spotkać się także z pojemnikami do gotowania na parze do mikrofali. Tego rodzaju pojemniki są najczęściej wykonane z plastiku odpornego na wysokie temperatury i nie wchodzącego w reakcje z żywnością podczas podgrzewania.
Do przygotowania posiłku wymagają posiadania jedynie mikrofalówki i odrobiny wody. Z pewnością usprawniają cały proces “gotowania”, jednak mają główną wadę - nie nadają się do robienia posiłków dla wieloosobowej rodziny. Polecamy je singlom, którzy są zabiegani a przy okazji nie chcą jeść gotowej, przetworzonej żywności.
Jaki garnek do gotowania na parze wybrać? Podsumowanie
Garnki parowe i gotowanie na parze zaskarbiły sobie sympatię wielu wielbicieli zdrowego stylu życia i szybkiego przygotowywania pełnowartościowych posiłków. My z pewnością doceniamy apetyczny wygląd i prawdziwy smak potraw przygotowywanych na parze. A co Wy sądzicie na temat garnków parowych? Wiecie już jaki garnek parowy wybrać? Dajcie znać w komentarzach, czy używacie garnków do gotowania na parze w domu.
gotowanie na parze powinno już dawno zastąpić tradycyjne metody.
polacy zdecydowanie używają za dużo tłuszczu, szczególnie podczas smażenia…
W dużym parowarze gotuję spokojnie obiad dla 4 osób, polecam
Smacznie i zdrowo
apetycznie i zdrowo 🙂 u mnie cała rodzina przeniosła się na parowar