Close

Piekarnik parowy do zabudowy i wolnostojący. Ranking


Piekarnik parowy to urządzenie, które pierwotnie było dedykowane dla branży gastronomicznej. Technologia galopuje jednak do przodu i w rezultacie, piekarniki parowe trafiły pod strzechy, czyli do naszych domostw. Jak działa takie urządzenie? Na jakie cechy piekarnika parowego warto zwrócić uwagę, zanim zdecydujemy się na konkretny model? Jaki piekarnik parowy jest godny polecenia? Jakie cechy powinien oferować najlepszy piekarnik parowy? Na każde z tych pytań odpowiadamy poniżej.

Co to jest piekarnik parowy? Najważniejsze informacje na temat urządzenia

Wiele osób, wciąż utożsamia piekarniki z nieskomplikowanymi urządzeniami o ograniczonej funkcjonalności. Tymczasem, rynek urządzeń AGD oferuje coraz nowocześniejsze rozwiązania. O ile tradycyjny piekarnik konwekcyjny ogranicza swoje zastosowanie jedynie do pieczenia (lepsze modele są też wyposażone w funkcję grillowania), to piekarnik elektryczny parowy stwarza znacznie szersze możliwości. Takie urządzenie może pochwalić się wszystkimi opcjami swojego tradycyjnego odpowiednika, a dodatkowo rozszerza je o gotowanie i pieczenie na parze. Mało tego, niektóre modele działają też jak kuchenka mikrofalowa – podgrzewają potrawy i rozmrażają produkty żywnościowe. 

Jak działa piekarnik parowy? Jaka jest przewaga?

Jak działa piekarnik parowy? Co to piekarnik parowy? Takie pytania zadaje sobie większość osób, które zamierzają wymienić tradycyjny model na taki, który wykorzystuje pieczenie parowe. Nic dziwnego – choć ta technologia dostępna jest od ponad 20 lat, to wśród użytkowników indywidualnych dopiero zaczyna zdobywać popularność.

Piekarniki parowe do zabudowy (lub wolnostojące) podgrzewają wodę (którą należy wlać do specjalnego zbiornika) i w ten sposób wytwarzają gorącą parę, wykorzystywaną w procesie obróbki termicznej żywności. Najprostsze modele nie oferują funkcji pieczenia, więc bliżej im do parowarów niż do tradycyjnych piekarników. Na rynku nie brakuje jednak urządzeń, które mogą gotować na parze, piec potrawy lub piec z wykorzystaniem pary (ten temat wyjaśnimy dokładnie w dalszej części artykułu). Oferują zatem wszystko to, co zwykły piekarnik konwekcyjny, a przy okazji dokładają wiele funkcji, które szybko okażą się nieocenione.

Co daje piekarnik parowy? Dzięki wykorzystaniu pary w procesie obróbki termicznej, potrawy zachowują większość składników odżywczych, smakują wybornie (przygotowane w ten sposób dania są chrupiące na zewnątrz i miękkie, wilgotne w środku), cieszą oko (dotyczy to przede wszystkim ciast, które pod wpływem działania pary stają się niezwykle puszyste) i charakteryzują się mniejszą wartością kaloryczną. Właśnie dlatego, kuchenka parowa to idealny wybór dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia, jednak nie chcą rezygnować z wybornego smaku pieczonych mięs, ryb, drobiu i warzyw. 

Piekarnik parowy do zabudowy ranking – zestawienie najlepszych 5 modeli

Jaki wybrać piekarnik do zabudowy? Ranking 5 modeli pomoże w podjęciu właściwej decyzji.

Electrolux EOB8S31Z 3w1

Electrolux EOB8S31Z 3w1 piekarnik parowy ranking

Piekarnik parowy Electrolux EOB8S31Z to jedno z najbardziej zaawansowanych urządzeń tego typu. Opisywany model z powodzeniem zastąpi trzy różne urządzenia – tradycyjny piekarnik, piekarnik parowy, parowar i kuchenkę mikrofalową. Dwie funkcje umożliwiają wykorzystanie pary i tradycyjnego systemu ogrzewania, a trzecia – wyłącznie pary, dzięki czemu możliwe jest ugotowanie ryb lub warzyw, jak i odgrzanie potraw, jednak z zachowaniem ich wilgotności, czego nie potrafi tradycyjna mikrofala. Warto podkreślić Electrolux parowy może działać jak tradycyjny model. 

Co jeszcze potrafi Electrolux? Piekarnik parowy EOB8S31Z jest wyposażony w termosondę, która monitoruje temperaturę w środku potrawy, system samooczyszczania i praktyczne programy gotowania i pieczenia. Warto też zaznaczyć, że piekarniki parowe Electrolux charakteryzują się nowoczesnym wzornictwem i nie inaczej jest w przypadku tego modelu.

Zalety
bogata funkcjonalność
szybkie nagrzewanie
wyświetlacz LCD
Wady
wysoka cena
dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnych piekarników, brak manualnego sterowania początkowo może stanowić utrudnienie

Whirpool AMW583ix 2w1 

piekarnik parowy Whirpool AMW583ix 2w1

Piekarnik parowy Whirpool AMW583ix łączy w sobie funkcjonalność piekarnika parowego i parowaru, który oprócz gotowania ryb i warzyw, może także odgrzewać potrawy i rozmrażać produkty żywnościowe. Urządzenie zostało wyposażone w elektroniczne sterowanie, które jednak doskonale imituje manualną obsługę tradycyjnych piekarników – do sterowania najważniejszymi opcjami służą pokrętła.

Wnętrze komory zostało pokryte gładką powierzchnią emaliowaną, która ułatwia czyszczenie. Producent zadbał też o to, by piekarnik przez cały czas prezentował się atrakcyjnie – zewnętrzna obudowa, wykonana ze stali szlachetnej, jest zaopatrzona w powłokę zapobiegającą przywieraniu odcisków palców. 

W kwestii funkcjonalności – nie zabrakło predefiniowanych programów (10) i termoobiegu. Proces pieczenia odbywa się automatycznie, a jego czas jest dostosowywany do wagi potrawy.

Zalety
atrakcyjny i funkcjonalny design (pokrętła chowają się w obudowie)
intuicyjna obsługa
funkcjonalność
Wady
wysoka cena
brak termosondy

SIEMENS HS 658GXS1

ranking parowych piekarników SIEMENS HS 658GXS1

Piekarnik parowy SIEMENS HS 658GXS1 łączy w sobie funkcjonalność tradycyjnego piekarnika i piekarnika parowego. Urządzenie zostało wyposażone w termosondę, która precyzyjnie określa moment, w którym potrawa staje się gotowa do podania. Nie zabrakło praktycznego termoobiegu, który dba o zachowanie idealnej temperatury na każdym poziomie, oraz programów pieczenia. Wystarczy tylko, że użytkownik wybierze rodzaj potrawy i wagę, a urządzenie automatycznie dostosuje temperaturę i czas pracy. 

Jakie jeszcze funkcje oferuje SIEMENS? Piekarnik parowy HS 658GXS1 oferuje funkcję szybkiego nagrzewania, która charakteryzuje się niskim poborem energii. Ciekawą opcją jest coolSTART – program dedykowany do rozmrażania.

Zalety
bogata funkcjonalność
termosonda
Wady
bardzo wysoka cena
obsługa za pomocą dotykowego wyświetlacza nie jest najlepszym rozwiązaniem w warunkach kuchennych
brak funkcji samoczyszczenia

SAMSUNG BQ1VD6T131

SAMSUNG BQ1VD6T131 parowy piekarnik  dual cook para

Piekarnik parowy SAMSUNG BQ1VD6T131 umożliwia pieczenie z wykorzystaniem pary lub gotowanie wyłącznie na parze. Ciekawą opcją jest funkcja Dual Cook – komora piekarnika może być podzielona na dwie części, dla których użytkownik ustala oddzielne temperatury. Dzięki temu, w tym samym czasie można przygotować dwie potrawy.

Nie są to jedyne zalety, jakie przedstawia SAMSUNG. Piekarnik parowy BQ1VD6T131 został wyposażony w funkcję samooczyszczania, nie zabrakło też trybów automatycznych. w przypadku opisywanego modelu, jest ich aż 65. Producent dodaje do zestawu naczynie do gotowania na parze.

Zalety
rozbudowane tryby automatyczne
naczynie do gotowania na parze w zestawie
funkcja samoczyszczenia
Wady
brak termosondy
w porównaniu z konkurencją – dość ograniczona funkcjonalność, zwłaszcza w kontekście ceny

GORENJE GCS873X 2w1

piekarnik parowy GORENJE GCS873X 2w1

Piekarnik parowy GORENJE GCS873X to funkcjonalne urządzenie, charakteryzujące się wysokiej jakości wykonaniem. W tym modelu, producent zadbał, by w całej komorze panowały identyczne warunki termiczne. Dba o to funkcja MultiFlow 360. Ciekawą opcją jest funkcja Dry Steam, która gwarantuje, że w generowanej parze nie będą obecne krople wody. 

Co jeszcze potrafi GORENJE? Piekarnik parowy GCS873X został wyposażony w funkcję samoczyszczenia, która skutecznie usuwa zabrudzenia powstałe w procesie obróbki termicznej i kamień. Nie można nie wspomnieć, że opisywany model łączy wszystkie zalety tradycyjnego piekarnika i urządzenia parowego.

Zalety
funkcjonalność
estetyczne wzornictwo
Wady
cena
dostępność

ELECTROLUX EOC6H71Z S

ELECTROLUX EOC6H71Z S piekarnik parowy do zabudowy

Piekarnik parowy ELECTROLUX EOC6H71Z S to model, który umożliwia pieczenie potraw z wykorzystaniem pary. Takie rozwiązanie sprawia, że przygotowywane potrawy są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Producent zadbał o to, by proces obróbki termicznej był maksymalnie zautomatyzowany – termosonda precyzyjnie określa moment, w którym potrawa jest już gotowa do podania. Przydatnym udogodnieniem jest funkcja samoczyszczenia AquaClean – generowana para rozmiękcza zabrudzenia, dzięki czemu można je bez trudu usunąć. 

Zalety
termosonda
funkcja samoczyszczenia
Wady
brak predefiniowanych programów
ograniczona funkcjonalność
cena (zbyt wysoka jak na możliwości piekarnika)

Piekarnik parowy wolnostojący

Piekarnik parowy bez zabudowy to grupa urządzeń, która nie cieszy się tak dużą popularnością, jak modele dedykowane do zabudowy. Nie zmienia to faktu, że w wielu kuchniach, takie model może okazać się niezwykle przydatny.

GOTIE GPP-400

GOTIE GPP-400 piekarnik parowy wolnostojący ranking

Piekarnik parowy GOTIE GPP-400 to urządzenia, które może być używane jak model tradycyjny lub parowy, zatem łączy w sobie funkcjonalność dwóch piekarników. Warto nadmienić, że z pomocą opisywanego modelu można też podgrzewać i rozmrażać potrawy, więc piekarnik z powodzeniem zastąpi także kuchenkę mikrofalową. Producent zadbał o to, by praca w kuchni była ułatwiona do maksimum – GOTIE GPP-400 został wyposażony w 10 trybów pracy i w aż kilkadziesiąt predefiniowanych programów. Nie zabrakło też funkcji odkamieniania, usuwającej nieestetyczny osad, powstający w procesie odparowywania wody. 

Zalety
bogata funkcjonalność
uniwersalne wzornictwo, które łatwo wpasuje się do każdej kuchni
cena
Wady
brak funkcji samoczyszczenia
ze względu na duży rozmiar, piekarnik wymaga sporej przestrzeni

Który piekarnik parowy wybrać? Co warto mieć na uwadze w pierwszej kolejności?

Który piekarnik parowy wybrać? Rynek AGD oferuje wiele urządzeń tego typu, które różnią się pod względem funkcjonalności. Istnieją opcje, które znacząco ułatwiają i uprzyjemniają korzystanie z piekarnika. Wśród nich należy wymienić cechy i funkcje takie jak:

  • nieprzywierająca powłoka – modele, w których elementy mające kontakt z produktami żywnościowymi pokryte są warstwą zapobiegającą przywieraniu, zapewniają łatwe i bezproblemowe czyszczenie,
  • opcja samooczyszczania – wysokiej klasy piekarniki parowe mają na wyposażeniu funkcję, dzięki której samoczynnie oczyszczają komorę z resztek żywności, pyłów i kamienia kotłowego, który powstaje w procesie parowania. Wszystko to wpływa nie tylko na jakość i smak przygotowywanych potraw, ale także na żywotność urządzenia,
  • usuwanie kamienia – jeżeli piekarnik nie ma opcji samoczyszczenia lub gdy funkcja ta nie uwzględnia odkamieniania, warto zwrócić uwagę, czy taka opcja jest dostępna niezależnie,
  • piroliza – pod tą nazwą kryje się zaawansowana funkcja autoczyszczenia piekarnika. Urządzenie wytwarza w komorze temperaturę ok. 500 stopni Celsjusza i utrzymuje ją przez mniej więcej 120 minut. Dzięki temu, wszystkie resztki ulegają spopieleniu,
  • programy pracy – wysokiej klasy modele mają predefiniowane programy, właściwe dla danej grupy produktów żywnościowych. Piekarniki z najwyższej półki umożliwiają własnych programów,
  • termosonda – ta opcja pozwala ustalić temperaturę wewnątrz potrawy,
  • termoobieg – funkcja znana z tradycyjnych piekarników, która pozwala utrzymać jednolitą temperaturę w całej komorze.
ranking piekarników parowych

Oprócz tego, warto zwrócić uwagę na cechy takie jak:

  • moc – moc wskazuje na pobór energii, a co za tym idzie – na wydajność piekarnika. Im większa moc, tym bardziej wzrasta wydajność, ale także większe będzie zużycie prądu,
  • wielkość piekarnika – piekarnik parowy do zabudowy zwykle jest większy od tradycyjnego odpowiednika. Na rynku dostępne są też modele kompaktowe, należy jednak wiedzieć, że cechują się one ograniczoną funkcjonalnością,
  • system sterowania – większość piekarników parowych wysokiej klasy ma na wyposażeniu sterowanie elektroniczne, jednak dostępne są też  warianty ze sterowaniem mechaniczno-elektronicznym.

Co jeszcze trzeba uwzględnić, zanim kupimy piekarnik parowy? Cena to jeden z najistotniejszych czynników. Zazwyczaj, droższe urządzenia oferują większą funkcjonalność, przed zakupem warto zatem zweryfikować swoje potrzeby. 

Piekarnik parowy do zabudowy czy piekarnik parowy bez zabudowy?

Jak wynika z powyższego zestawienia, piekarniki parowe możemy podzielić na dwie grupy – z przeznaczeniem do zabudowy i wolnostojące. Te drugie to niemal urządzenia niszowe, co jest rezultatem działania popytu i podarzy – kupujący są zainteresowani przede wszystkim wariantem pod zabudowę, więc ich oferta jest szersza. Na rynku można jednak znaleźć modele bez zabudowy, których funkcjonalność nie pozostawia nic do życzenia.

Co sprawia, że piekarnik do zabudowy parowy to popularniejsza grupa urządzeń? Przede wszystkim spójność stylistyczna. Wymieniając sprzęt kuchenny, większość osób decyduje się na wykonanie zabudowy. Przemawia za tym jeszcze jeden czynnik – piekarnik parowy do zabudowy, wkomponowany w ciąg mebli kuchennych, nie zajmuje dodatkowej przestrzeni.

Zakup piekarnika wolnostojącego ma sens w dwóch przypadkach – gdy nabywca dysponuje na tyle obszerną kuchnią, że dodatkowe (niemałe) urządzenie nie zmniejszy jej funkcjonalności i gdy w wykonanej zabudowie nie uwzględniono piekarnika parowego, a miejsce pozwala na jego wstawienie w formie wolnostojącej.

piekarnik parowy ranking

Piekarnik parowy czy zwykły? Jakie są wady i zalety obu rozwiązań?

Piekarnik parowy czy zwykły? Osoby, które korzystają z tradycyjnych urządzeń, na co dzień nie dostrzegają ich wad. Jeżeli jednak raz spróbujemy potrawy przygotowanej w piekarniku parowym, decyzja o wymianie sprzętu jest niemal pewna.

Tradycyjne piekarniki są tanie i stanowią nieodłączny element wyposażenia większości kuchenek, wolnostojących i do zabudowy. Umiejętnie używany, pomoże w przygotowaniu wielu smacznych potraw. Piekarnik parowy z funkcją pieczenia (bo większość modeli ma na wyposażeniu takie udogodnienie) potrafi jednak to samo i jeszcze więcej. Obecność pary w procesie obróbki termicznej pozwala obniżyć temperaturę pieczenia, dzięki czemu żywność zachowuje swoje właściwości odżywcze i naturalny smak. Bogata funkcjonalność sprawia, że piekarnik parowy może też gotować na parze, a nawet rozmrażać i podgrzewać potrawy, nie pobierając przy tym zbyt wiele energii. Wiele modeli działa na podstawie predefiniowanych programów, więc udział użytkownika w procesie pieczenia ogranicza się wyłącznie do włożenia dania do komory, wybrania odpowiedniego trybu i wyjęcia gotowej potrawy. 

Dlaczego piekarnik parowy jest najlepszym wyborem?

  • większość modeli oferuje tradycyjny tryb pieczenia i masę innych opcji, wykorzystujących gorącą parę,
  • dania przygotowane z udziałem pary są smaczne, zdrowe i dietetyczne,
  • piekarnik parowy może z powodzeniem zastąpić kilka urządzeń,
  • tego typu piekarniki nagrzewają się w mgnieniu oka.
piekarnik na parę

Piekarnik parowy z funkcją pieczenia? Jak połączyć jedno z drugim?

Piekarni parowy czy z funkcją pary? Podstawowe modele oferują obróbkę termiczną wyłącznie z wykorzystaniem pary, jednak w tym przypadku, trudno mówić o pieczeniu. To raczej duże parowary, które przypominają piekarnik. Inaczej wygląda to w przypadku urządzeń, wykorzystujących system odparowywania wody i elektryczne grzałki.

W takim przypadku, w procesie pieczeni uczestniczą obie technologie, zależnie od przygotowywanej potrawy – z przewagą jednej lub drugiej. Przykładem takiego urządzenia jest choćby Electrolux EOB8S31Z lub Whirpool AMW583ix. Dzięki obecności pary, żywność może być pieczona w niskiej temperaturze, co sprzyja zachowaniu jej właściwości odżywczych. Mięso lub drób nie wysycha, co przekłada się na lepszy smak. Para pomaga też w spulchnieniu ciasta. Gdy zajdzie potrzeba, taki piekarnik można wykorzystać jak tradycyjne urządzenie, bez pary (taką funkcję oferuje Electrolux EOB8S31Z)

Piekarnik parowy z mikrofalą? A co z funkcją mikrofali w piekarnikach parowych?

Piekarnik parowy z mikrofalą może działać na dwa sposoby. Nieliczne urządzenia są wyposażone w generator mikrofal, dzięki czemu dosłownie spełniają funkcję kuchenki mikrofalowej. takich modeli nie ma jednak zbyt wiele i zwykle są bardzo kosztowne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać korzystne właściwości pary wodnej.

Większość modeli z rankingu powyżej oferuje funkcje podgrzewania i rozmrażania żywności. Proces ten jest realizowany przy użyciu pary wodnej, co przekłada się na spore korzyści – podgrzane danie nie jest wysuszone i zachowuje 100 proc. smaku. W tym przypadku, nie jest to dosłownie piekarnik parowy z mikrofalą, ale realizuje te same funkcje i, zdaniem wielu użytkowników, robi to lepiej. 

piekarnik z mikrofalą

Piekarnik parowy czy warto kupić? Podsumowanie

Piekarnik parowy -czy warto kupić? Dla osób, którym zależy nie tylko na smaku potraw, ale i na ich właściwościach odżywczych, piekarnik parowy jest najlepszą opcją. Jeżeli wybierzemy odpowiedni model, nie stracimy funkcjonalności zwykłego piekarnika, a zyskamy dużo więcej. To największa zaleta, jaką przedstawia piekarnik parowy. Jak działa? To zostało szczegółowo wyjaśnione powyżej, jednak na koniec, warto zadać jeszcze jedno pytanie – gdzie kupić piekarnik parowy? właściwie w każdym sklepie ze sprzętem AGD, naziemnym i internetowym. Stale rosnąca popularność tych urządzeń sprawia, że z dostępnością nie ma najmniejszego problemu.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
KuchareczkaZosia
KuchareczkaZosia
3 miesięcy temu

Rok temu postanowiłam zakupić piekarnik parowy. Zniechęcona ceną, jednak zaryzykowałam. Dzięki temu rozwiązaniu udało mi się bezproblemowo przejść na zdrową dietę i schudnąć 20 kg.
Polecam serdecznie wszystkim zainteresowanym.

Close