Aktualizacja: Listopad 2024
Oliwa z oliwek - dlaczego warto zastąpić nią zwykły olej w domowej kuchni?
Zwykłe, powszechnie stosowane w kuchni oleje rafinowane mają znikomą ilość wartości odżywczych i wpływają na zwiększenie kaloryczności smażonych potraw. Wiele osób używa oleje do bardzo długiego, a co gorsza wielokrotnego użytku, a taki olej może powodować poważne w skutkach komplikacje zdrowotne. Znacznie zdrowszym rozwiązaniem jest zamienienie zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego na oliwę z pierwszego tłoczenia. Może być ona stosowana zarówno do smażenia, jak i stosowania na zimno a jej właściwości zdrowotne znacznie przewyższają poziom wartości odżywczych występujących w zwykłych, tanich olejach roślinnych.
Jakie są rodzaje oliwy z oliwek? Klasyfikacja
Jak wybrać oliwę z oliwek? Poradnik zakupowy
Głównym czynnikiem, który warto rozważyć przed zakupem oliwy z oliwek jest jej rodzaj. Powszechnie uznaje się, że najlepszym i najzdrowszym wyborem jest zakup oliwy extra vergine, natomiast w zależności od własnych preferencji oraz możliwości finansowych możemy wybierać również pomiędzy dostępnymi w sklepach oliwami rafinowanymi, nierafinowanymi, filtrowanymi, niefiltrowanymi oraz oliwami w sprayu.
Poziom kwasowości jest jednym z najistotniejszych parametrów, które są brane pod uwagę przy ocenie jakości oliwy z oliwek. Powszechnie uznaje się, że im niższy jest poziom kwasowości oliwy, tym lepsza jest jej jakość. Z tego względu oleje roślinne z najwyższej półki powinny cechować się jak najniższym poziomem tego parametru. Warto dodać, że kwasowość oliwy nie wpływa w żadnym stopniu na jej smak i jest możliwa do ustalenia wyłącznie poprzez wykonanie specjalnych testów w warunkach laboratoryjnych.
Oliwy, które są obecnie dostępne na rynku to w większości produkty tłoczone na zimno. Ten sposób tłoczenia gwarantuje utrzymanie warunków higienicznych na odpowiednim poziomie oraz zapobiega przedostawaniu się do produktu tlenu. W warunkach tradycyjnych oliwa była tłoczona z wykorzystaniem urządzeń, takich jak prasy czy zgniatacze, natomiast warto pamiętać, że ten sposób tłoczenia jest znacznie mniej higieniczny, a powstała oliwa ma krótszy okres przydatności do spożycia.
Dostępne na rynku oliwy można podzielić na filtrowane i niefiltrowane. Każda z tych metod ma swoich zwolenników i przeciwników. Oliwy filtrowane są czystsze i pozbawione naturalnych zanieczyszczeń, dzięki czemu okres ich zdatności do spożycia jest z reguły dość długi. Z kolei oliwy niefiltrowane są mętne i zawierają w składzie naturalny miąższ, co może mieć wpływ na walory zapachowe i smakowe produktu, natomiast wiąże się również z szybszym procesem fermentacji oraz krótszym okresem zdatności do spożycia.
Ranking oliwy z oliwek - najlepsza oliwa z oliwek
Oliwa Targroch
Idealna do kuchni
Oliwa Targroch wykonana jest z najwyższą starannością, dzięki czemu sprawdza się nie tylko do smażenia, ale również do pieczenia oraz stosowania na zimno. Świetnym sposobem może okazać się zrobienie z niej dressingu do ulubionych sałatek czy polanie nią świeżego pieczywa.
Dobry skład
Dzięki temu, że oliwa tłoczona jest na zimno, to nie traci cennych składników odżywczych w trakcie procesów produkcyjnych. Produkt wyróżnia się dużą zawartością kwasów tłuszczowych, które stanowią niezbędny element codziennej, zbilansowanej i zdrowej diety.
Oliwa extra vergine
Najlepszy smak
Oliwy extra vergine wykonane są w 100% z oliwek, dzięki czemu ich smak oraz zapach cechują się ponadprzeciętną jakością. Oliwa Cretan Mill jest łagodna i zbilansowana w smaku i nadaje się nie tylko do stosowania na ciepło, ale również na zimno.
Niska kwasowość
Aby oliwa mogła zostać zaliczona do produktów najwyższej jakości, powinna cechować się niską kwasowością, najlepiej niższą niż 0,5 %. Oliwa Cretan Mill spełnia te wymogi, a jej kwasowość wynosi jedynie 0,37 %, co zostało potwierdzone wnikliwymi testami w warunkach laboratoryjnych.
Oliwa niefiltrowana
Zdrowy wybór
Oliwy tłoczone na zimno cechują się wysoką zawartością różnorodnych składników odżywczych, które powinny znajdować się w zdrowej i zbilansowanej diecie. Oliwa Grezzona di Frantoio jest źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają naturalny przepływ krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów.
Niefiltrowana
Oliwa Grezzona di Frantoio jest produktem niefiltrowanym, dzięki czemu występuje w niej naturalny miąższ i osad. Naturalne zanieczyszczenia są gwarancją tego, że w trakcie procesu produkcyjnego oliwa nie została pozbawiona cennych składników odżywczych o prozdrowotnych właściwościach.
Oliwa jednoodmianowa
Niska kwasowość
Oliwa Kalamata Gold to produkt wyróżniający się bardzo niskim poziomem kwasowości, nieprzekraczającym 0,3 %. Dzięki temu oliwa cechuje się doskonałym smakiem i zapachem, a proces tłoczenia produktu nie wpływa na utratę cennych właściwości leczniczych.
Oliwa jednoodmianowa
Do produkcji oliwy wykorzystywane są wyłącznie oliwki Koroneiki. Dzięki temu, że jest to produkt jednoodmianowy, oliwa wyróżnia się ponadprzeciętnym smakiem i aromatem, które nie byłyby możliwe do uzyskania w przypadku produktów wieloodmianowych.
Oliwa naturalna
Doskonały smak
Oliwa Physis of Crete to świetny wybór dla koneserów i osób, które poszukują oliwy klasy premium. Proces produkcyjny oliwy został zaprojektowany w taki sposób, aby końcowy efekt wyróżniał się doskonałym, zbilansowanym smakiem oraz ponadprzeciętnym aromatem.
Duża butelka
Oliwa marki Physis of Crete jest dostępna w dużej, pięciolitrowej butelce, która powinna starczyć na dłuższy okres czasu. Warto dodać, że butelka została umieszczona w ciemnym, eleganckim opakowaniu, które chroni oliwę przed działaniem promieni słonecznych i może stanowić świetny sposób na przechowywanie produktu w warunkach domowych.
Oliwa w sprayu
Praktyczny wybór
Rozprowadzenie oliwy w sprayu jest bardzo proste i wymaga jedynie naciśnięcia palcem na przystosowaną do tego celu dyszę. Taki sposób aplikacji oliwy sprawia, że przy jednorazowym smażeniu zużywamy znacznie mniej tłuszczu. Mimo tego, że butelka produktu ma pojemność 250 ml, to dzięki oszczędnej aplikacji może wystarczyć nawet na 143 pojedyncze aplikacje produktu.
Produkt dietetyczny
Według informacji przedstawionych przez producenta, pojedyncza porcja oliwy Cheat Meal Nutrition to jedynie 7 kcal. Produkt może więc okazać się bardzo przydatny dla osób, które ze względu na stosowaną dietę dokładnie liczą ilość spożywanych dziennie kalorii.
Oliwa Helcom
Wysoka jakość
Oliwa Helcom zaklasyfikowana jest jako oliwa extra vergine. Dzięki temu możemy mieć pewność, że jest to produkt cechujący się niskim poziomem kwasowości, który uzyskany jest wyłącznie poprzez wykorzystanie metod mechanicznych. Oliwa uzyskiwana jest przez zastosowanie metody tłoczenia na zimno.
Szerokie zastosowanie
Produkt jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych, które sprawiają, że oliwa może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Produkt świetnie sprawdza się do smażenia, duszenia czy pieczenia, ale może być również stosowany na zimno, jako składnik dressingu czy kanapek.
Oliwa z oliwek
Niska kwasowość
Oliwa z Oliwek Garcia de la Cruz cechuje się bardzo niską kwasowością. Jej poziom nie przekracza 0,2 %, co zdecydowanie wyróżnia ją na tle pozostałych olejów roślinnych, które zostały uwzględnione w naszym zestawieniu. Warto dodać, że oliwy, których kwasowość jest mniejsza niż 0,5 % zaliczane są w większości do produktów klasy premium.
Zdrowy wybór
Dzięki temu, że proces tłoczenia oliwy odbywa się w dzień zebrania oliwek, to nie traci ona właściwości zdrowotnych oraz cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Z tego względu oliwa może stanowić doskonałe uzupełnienie zdrowej, zbilansowanej diety i wspomagać funkcjonowanie całego organizmu.
Oliwa Pietro Coricelli
Niefiltrowana
Oliwa Pietro Coricelli nie podlega procesowi filtracji, dzięki czemu zachowuje naturalny miąższ i osad. Taka metoda uzyskiwania oliwy chroni produkt przed utratą naturalnego smaku i zapachu, a także umożliwia zachowanie maksymalnej ilości składników i substancji odżywczych.
Wielofunkcyjny produkt
Niefiltrowana oliwa Pietro Coricelli nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, jak i stosowania na zimno do sałatek czy kanapek. Wyrazisty i zbilansowany smak oliwy sprawia, że może być ona stosowana również jako przyprawa do gotowanych dań mięsnych, warzywnych oraz zup.
Oliwa Liokarpi
Dobry smak
Oliwa Liokarpi to produkt jednoodmianowy. Do produkcji oliwy wykorzystywane są wyłącznie oliwki Koroneiki, które znane są ze świeżego, intensywnego smaku. Dzięki temu oliwa świetnie sprawdza się w kuchni i może stanowić doskonały dodatek do makaronów, mięs czy zup.
Naturalny miąższ
Liokarpi to grecka oliwa niefiltrowana, więc występujące w niej zanieczyszczenia czy miąższ są w pełni naturalne i świadczą o wysokiej jakości wykonania. Aby uniknąć nadmiernego tworzenia się osadu na dnie butelki, warto po prostu wstrząsnąć ją przed zastosowaniem.
Jakie są rodzaje klasyfikacji oliwy z oliwek i jakie ma to znaczenie?
Oliwy klasyfikowane są na podstawie poziomu ich kwasowości oraz właściwości chemicznych, które sprawdzane są w warunkach laboratoryjnych zaraz po wytłoczeniu produktu. W zależności od wyników przeprowadzonej analizy, oliwa może być zaklasyfikowana do jednej z następujących kategorii:
- Oliwa extra vergine - produkt najwyższej jakości, charakteryzujący się niskim poziomem kwasowości oraz silnymi właściwościami zdrowotnymi.
- Oliwa vergine - produkt, który nie spełnia wystarczających wymogów, aby móc zaliczyć go do kategorii extra vergine.
- Oliwa lampante - oliwa z pierwszego tłoczenia o wysokim poziomie kwasowości. Taki produkt poddawany jest procesowi rafinacji.
- Oliwa rafinowana - oliwa pozbawiona smaku, koloru oraz zapachu. Stosowana jest powszechnie do smażenia, natomiast nie zawiera właściwości zdrowotnych, które są charakterystyczne dla oliwy extra vergine.
- Oliwa z wytłoczyn oliwnych - jest to oliwa najniższej jakości, wyprodukowana z resztek oraz pestek. Produkt jest dostępny w niskich cenach, natomiast pozbawiony jest również właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Oliwa z oliwek filtrowana czy niefiltrowana - która jest lepsza i dlaczego?
Zarówno oliwy filtrowane, jak i niefiltrowane mają swoich zwolenników i przeciwników. W przypadku produktów filtrowanych, zdecydowaną zaletą jest dłuższy okres zdatności do spożycia. Oliwy filtrowane są również czystsze i pozbawione naturalnego miąższu oraz wszelkich innych zanieczyszczeń.
Z kolei oliwy niefiltrowane są naturalnie mętne, a z czasem na dnie butelki wypełnionej taką oliwą może pojawiać się delikatny osad, powstający przez naturalne procesy zachodzące pod wpływem temperatury, czasu oraz grawitacji. Jednak te zanieczyszczenia nie wpływają w najmniejszym stopniu na jakość czy smak produktu. Warto pamiętać jednak, że oliwy niefiltrowane cechują się krótszym czasem zdatności do spożycia niż produkty filtrowane, więc mogą nie sprawdzić się one w przypadku osób, które stosują oliwę wyłącznie okazjonalnie.
Kwasowość oliwy - jakie są normy i jaki poziom definiuje jakość oliwy z oliwek?
Kwasowość oliwy wyrażana jest w kwasie oleinowym i uznawana jest za jeden z kluczowych wyznaczników jakości produktu. Parametr ten jest możliwy do ustalenia poprzez wykonanie testów laboratoryjnych i odnosi się przede wszystkim do ilości kwasów tłuszczowych, występujących w końcowym produkcie.
Powszechnie uznaje się, że oliwa najwyższej jakości powinna zawierać nie więcej niż 0,8 g kwasu oleinowego na 100 g produktu. Warto dodać jednak, że oliwy uznawane za produkty premium nie powinny mieć większego stężenia kwasowości niż 0,5 g na 100 g produktu.
Kolor oliwy - wcale nie musi mieć znaczenia i świadczyć o jakości oliwy
Kolor oliwy nie świadczy o jej smaku oraz właściwościach zdrowotnych i nie ma większego znaczenia przy ocenie jakości produktu. Na kolor konkretnej oliwy wpływają czynniki, takie jak dojrzałość oliwek, ich rodzaj oraz region, w którym rosły, natomiast czynniki te nie mają wpływu na końcową klasyfikację danego produktu. Nie bez znaczenia jest również fakt, że w trakcie procesu klasyfikacji oliwy, płyn umieszczony jest w zamkniętym, najczęściej fioletowym lub niebieskim naczyniu po to, aby nie wpływał on na końcową ocenę konkretnego produktu.
W jaki sposób przechowywać oliwę?
Oliwa powinna być przechowywana w temperaturze pokojowej, z dala od dopływu światła oraz nadmiernej ekspozycji na działanie promieni słonecznych. Optymalna temperatura w jakiej należy przechowywać oliwę powinna mieścić się w przedziale od 18 do 27 stopni Celsjusza.
Aby uniknąć nadmiernej ekspozycji na światło, warto przechowywać oliwę w zaciemnionej szafce, najlepiej z dala od parapetu. Na szczęście większość dostępnych w sklepach olejów roślinnych znajduje się w butelkach wykonanych z brązowego, ciemnozielonego lub czarnego szkła, dzięki czemu takie produkty są znacznie mniej narażone na negatywne oddziaływanie promieni słonecznych.
Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?
Oliwa z oliwek to znacznie zdrowszy zamiennik dla stosowanych powszechnie olejów roślinnych. Niezależnie od rodzaju, oliwa z oliwek świetnie sprawdza się nie tylko do smażenia, ale również pieczenia i stosowania na zimno.
Oliwy najwyższej jakości to produkty bogate w różnorodne składniki odżywcze, takie jak polifenole czy przeciwutleniacze. Dzięki nim oliwa jest w stanie załagodzić negatywne procesy wywołane działaniem wysokiej temperatury, a nam łatwiej jest uniknąć dymienia oraz nieprzyjemnego zapachu w trakcie procesu smażenia.
Jaka oliwa z oliwek będzie najlepsza? Podsumowanie
Oliwa z oliwek to jeden z najważniejszych i najzdrowszych składników kuchni śródziemnomorskiej. Przed zakupem oliwy, warto zastanowić się, jak często będziemy jej używać oraz czy zależy nam na zakupie produktu najwyższej jakości. Powszechnie uznaje się, że najzdrowszym i najbardziej opłacalnym wyborem jest zakup oliwy extra vergine, ale inne dostępne na rynku oliwy również posiadają właściwości zdrowotne w mniejszym lub większym stopniu. Aby ułatwić dokonanie trafnej decyzji zakupowej, stworzyliśmy powyższy poradnik oraz ranking najlepiej ocenianych, dostępnych na rynku oliw z oliwek. W zestawieniu znajdują się produkty o różnych cechach i właściwościach, dlatego każdy powinien znaleźć pośród nich oliwę dopasowaną do własnych wymagań i potrzeb.