Aktualizacja: Listopad 2024
Jakie są rodzaje kamieni szamotowych?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kamienia do pizzy?
Kamień szamotowy powinien być dopasowany perfekcyjnie do rozmiaru Twojego piekarnika. Zbyt duży kamień zwyczajnie nie zmieści się do środka. Natomiast mały kamień nie pozwoli na zrobienie tak dużej pizzy, na jaką pozwala potencjał Twojego piekarnika. Zastanawiasz się, jak duża pizza wyjdzie na danej wielkości kamieniu? Zwróć uwagę na długość krótszego boku kamienia. Z kamieniem o wielkości 38 x 35 cm upieczesz pizzę o średnicy 35 cm, a z modelem 40 x 30 cm - wyjdzie Ci pizza o maksymalnie 30 cm średnicy.
Jaki kształt kamienia do pizzy znajdziesz w sklepach? Są dwa rodzaje: kamienie prostokątne i okrągłe. Z doświadczenia wiemy, że kamienie prostokątne są bardziej uniwersalnym wyborem. Polecamy je osobom, które nie mają wieloletniej wprawy i nie potrafią uformować idealnie okrągłego placka jak najwięksi pizzaiolo. Prostokątny kamień da Ci o wiele większą przestrzeń roboczą, jeśli najdzie Cię ochota na wypiekanie na przykład pieczywa.
Kamienie szamotowe i granitowe różnią się między sobą także grubością i porowatością. Im cieńszy wybierzesz kamień, tym krócej będzie się nagrzewał w piekarniku. Kamienie o grubości 2 cm to ok. 20 minut nagrzewania. Każdy kolejny centymetr grubości to kolejne 10 minut ogrzewania. Kamienie mają też różną porowatość - znajdziesz wysokoporowate i niskoporowate. Wysokoporowate kamienie do pizzy (czyli przede wszystkim szamotowe) są trudne w czyszczeniu, ale wspaniale pochłaniają wilgoć a to determinuje czy Twoja pizza będzie idealnie chrupiąca. Niskoporowate (z reguły są to granitowe) łatwiej się myje, ale nie absorbują dobrze wilgoci.
Niestety, prawdziwe kamienie z szamotu są ciężkie - ważą od 4 kg do nawet 10 kg. Włożenie tak ciężkiego kamienia do piekarnika to nie lada wyzwanie, dlatego wybierz lżejszy kamień. Weź pod uwagę, że kratka od piekarnika może nie wytrzymać dużego obciążenia.
Jaki kamień szamotowy do pizzy - ranking
Kamień szamotowy do pizzy Napoli - szamotowy kamień do pizzy 38 x 35 cm
Kamień szamotowy do wypiekania pizzy w Twoim domu. Wymiary modelu Napoli to 38 x 35 cm a jego grubość to 3 cm. W zestawie znajdziesz zarówno instrukcję obsługi, jak i profesjonalny przepis na pyszną pizze i dwie brzozowe łopatki. Sam kamień waży 7,4 kg i posiada certyfikat dot. kontaktu z żywnością.
Kamień szamotowy do pizzy i chleba 40 x 30 cm
Kamień do pieczenia pizzy z szamotu o wymiarach 40 x 30 cm. Grubość tego modelu to 2 cm a waga to ok. 5 kg. W zestawie posiada dodatkową łopatkę i gotowy przepis na pizzę oraz chleb.
Kamień szamotowy do pizzy 36 x 36 cm - kamień szamotowy Viaggio
Kwadratowy kamień do pieczenia pizzy o wymiarach 36 x 36 cm i grubości 2 cm. Kamień waży ok. 6 kg i mieści się w większości piekarników, dzięki kompaktowemu rozmiarowi. Kupując kamień w zestawie, znajdziesz gratisy takie jak: deska i łopatka do pizzy, a także profesjonalny nożyk i oczywiście instrukcję obsługi wraz z tradycyjnym przepisem na pizzę.
Kamień szamotowy w zestawie 40 x 30 cm + łopatki w zestawie
Kamień o wadze niecałych 5 kg rozmiarach 40 x 30 cm. Grubość kamienia do pieczenia pizzy to 2 cm. Całkowicie wykonany z szamotu. W zestawie posiada dodatkowe, dwie łopatki.
BioStone - kamień szamotowy do pizzy 40 x 30 cm
Kamień o grubości 2 cm i wymiarach 40 x 30 cm. Waży niecałe 4 kg co czyni go dość poręcznym. W zestawie znajdziesz dodatkową łopatkę, która umożliwi wygodne umieszczenie pizzy na kamieniu lub serwowanie jej gościom.
Okrągły kamień szamotowy do pizzy Excellent Houseware
Kamień o okrągły kształcie i grubości ok. 1 cm. Średnica kamienia to 33 cm, dlatego jest idealny do domowego wypiekania pizzy i innych wyrobów drożdżowych. Waży niecałe 2,5 kg a dodatkowo w zestawie otrzymasz drewnianą deskę.
Kamień szamotowy co to właściwie jest i w jakim celu się go stosuje?
Tajemniczy kamień szamotowy to rodzaj ceramicznej płyty powstałej z szamotu, czyli połączenia krzemionki z glinokrzemianami. Kamień szamotowe, podobnie jak kamienie granitowe, służą do perfekcyjnego wypiekania pizzy. Właśnie dlatego stosuje się je w profesjonalnych piecach kamiennych w pizzeriach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby kamień z szamotu znalazł się w Twojej kuchni.
Kamień szamotowy do pizzy - jakie są korzyści kamienia szamotowego do pizzy?
Czy kamień szamotowy jest niezbędny do zrobienia pizzy? Nie. Dlaczego jednak warto wyposażyć swoją kuchnię w kamień do pieczenia?
Po pierwsze - pizza piecze się równomiernie
Kamień, w przeciwieństwie do blachy lub rusztu do piekarnika, idealnie rozprowadza temperaturę po spodzie ciasta. Nie ma możliwości, że ciasto upiecze się nierówno. Spód będzie idealnie chrupiący od spodu bez przypalania składników na wierzchu.
Po drugie - ciesz się aromatyczną pizzą w parę minut
Wypiekanie pizzy na specjalnym kamieniu zajmuje jedynie parę minut (6-7 minut, zależnie od ilości składników i grubości ciasta). Co prawda samo rozgrzanie kamienia trwa dłużej, jednak w międzyczasie możesz przygotować wszystkie składniki i uformować ciasto.
Dodatkowo pieczenie na profesjonalnym kamieniu daje fantastyczny aromat, który szybko poczujesz w całej kuchni i podczas delektowania się każdym kęsem.
Po trzecie - koniec z przywieraniem
Kamień szamotowy zapobiega przywieraniu ciasta do powierzchni. Nie musisz się martwić, że ciasto przyklei się do kamienia. Z łatwością zsuniesz pizzę z kamienia i to bez użycia papieru do pieczenia lub wylewania litra oleju na blachę.
Po czwarte - kamień szamotowy sprawdzi się nie tylko do pizzy!
Boisz się, że kupisz kamień i będziesz z niego korzystać od święta? Zupełnie niepotrzebnie. Kamień szamotowy sprawdzi się także do wypieków innego rodzaju pieczywa: ciabatty, focacci, bagietek i chleba. Kamień granitowy natomiast może służyć do pieczenia także mięs.
Kamień szamotowy czy granitowy do pizzy? Który lepszy i dlaczego?
Kamienie szamotowe i granitowe to najpopularniejsze akcesoria do wypiekania pizzy. Jednak który kamień wybrać - granitowy czy szamotowy do pizzy?
Kamień szamotowy jest odporny na wysoką temperaturę i ogień, dlatego z powodzeniem można je stosować nie tylko w piekarniku, ale także na grillu. Kamień granitowy jest natomiast jeszcze bardziej wytrzymały, jednak jego waga jest też o wiele większa.
Jaki kamień do pieczenia pizzy wybrać do domu? Polecamy szamotowy. Jest lżejszy, bardzo wytrzymały a przy tym jego struktura pozwala na perfekcyjnie wypieczoną pizzę.
Kamień do pizzy granitowy czy szamotowy? Wady i zalety obu rozwiązań
Zarówno kamień granitowy jak i szamotowy mają swoje wady i zalety. Przyjrzyjmy się obu rozwiązaniom.
Kamień szamotowy - wady i zalety
Używanie kamienia szamotowego w kuchni niestety nie należy do najwygodniejszych. Modele wykonane z szamotu ważą sporo, a co za tym idzie wymagają silnych rąk, żeby umieścić kamień w piekarniku, a potem go wyjąć. Dość długo także się nagrzewają, ale to też zależy od tego, jaki model wybierzesz. Właśnie dlatego polecamy grubość 2 cm lub mniej - na domowy użytek w zupełności wystarczy.
Zalety kamieni szamotowych jest wiele. Stosowanie ich w kuchni podniesie poziom Twoich wypieków na wyższy poziom. Twoja pizza, pita, chlebek naan czy focaccia zyska niepowtarzalny aromat, charakterystyczny dla najlepszych restauracji. Pieczywo nie będzie się przyklejało i równomiernie się wypiecze.
Kamień granitowy - wady i zalety
Płyty granitowe do wypiekania pizzy niestety także są ciężkie i nieporęczne. Przy tym brak chropowatej powierzchni sprawia, że gorzej chłoną wilgoć, ale za to sprawdzą się do pieczenia warzyw, mięs czy jajek.
Kamień granitowy posiada niesamowitą odporność na temperaturę a przy tym łatwo się go czyści. Z tych powodów najczęściej sięgają po niego restauracje. Jednak czy warto kupić go do domu? W domowej kuchni lepiej sprawdzi się kamień szamotowy.
Kamień szamotowy na wymiar? Czyli jakie są opcje rozmiarów?
Kamienie do pieczenia pizzy z szamotu kupisz w popularnych rozmiarach takich jak:
- 40x30cm;
- 40x25cm;
- 36x36cm
Dla posiadaczy dużych piekarników lub pieców o niestandardowych wymiarach polecamy wykonanie kamienia szamotowego do pieczenia pizzy na zamówienie. Ich cena jest oczywiście zależna od wymiarów i wagi kamienia oraz kosztów pracy profesjonalisty.
Kamień szamotowy do pizzy czyszczenie - jak czyścić?
Zapewne już o tym wiesz, że kamienie granitowe posiadają niską porowatość a kamienie szamotowe - wysoką. Jak więc wygląda mycie kamieni do pizzy?
Jak wyczyścić kamienie granitowe?
Z racji swojej gładkiej faktury, kamienie granitowe są łatwe w czyszczeniu. W zasadzie potrzebujesz do tego tylko gąbki lub szmatki i wody. Granit wystarczy dokładnie przetrzeć. Silniejsze zabrudzenia możesz zmyć płynem do naczyń, jeśli tylko producent nie zabrania tego w instrukcji.
Czyszczenie kamienia szamotowego do pizzy
Mycie szamotowych kamieni to większe wyzwanie, ponieważ ich porowatość utrudnia usuwanie zabrudzeń. Najlepszym wyjściem jest użycie specjalnego kamyczka szamotowego bądź nożyka, który usunie resztki ciasta.
Zastanawiasz się czy możesz umyć go wodą lub detergentem tak jak kamień granitowy? Czysta woda się do tego nadaje, ale kamień musisz wówczas odłożyć na parę dni do całkowitego wyschnięcia. Niestety, wszelkie płyny do mycia nie są wskazane, gdyż porowata budowa kamienia pochłania chemikalia, co negatywnie odbija się na później wypiekanej pizzy..
Kamień szamotowy do piekarnika - czyli jak używać kamień szamotowy w piekarniku?
Używanie kamienia szamotowego jest domeną profesjonalistów, jednak wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy umieścić kamień na ruszcie w piekarniku i ustawić grzanie góra - dół na 250°C. Jeśli Twój piekarnik nie grzeje równomiernie, możesz umieścić kamień niżej, aby mieć pewność, że kamień równomiernie nagrzeje się od spodu. W innym wypadku, umieść kamień na środku.
Pamiętaj! Kamień wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Pomimo swojej wyjątkowej odporności na temperaturę, szok termiczny może sprawić, że kamień po prostu pęknie.
Podczas nakładania pizzy na kamień zachowaj szczególną ostrożność. Kamień akumuluje ciepło do tego stopnia, że nawet rękawica kuchenna nie ochroni Cię przed poparzeniem. Rób to zawsze przy pomocy łopatki do pizzy, która ograniczy kontakt Twojej ręki z nagrzanym kamieniem.
Jaki kamień szamotowy do pizzy wybrać? Podsumowanie
Kamień szamotowy sprawdzi się w kuchni u amatora, jak i profesjonalisty. To coś więcej niż fanaberia. To idealne narzędzie do wypiekania wspaniałej, aromatycznej pizzy o idealnie chrupiącym spodzie. Twoja rodzina i znajomi oszaleją - gwarantujemy.
Dajcie znać w komentarzach czy używacie kamieni szamotowych do pieczenia pizzy i czy się u Was sprawdzają.
kamień szamotowy służy szczególnie do… dobrej prezentacji pizzy dla gości 😀