Close

Jaki piec do pizzy wybrać? Na co zwrócić uwagę? Ranking i porady

Pizza w mniej niż 4 minuty? Tylko z dobrym piecem do pizzy. Spokojnie, nie musisz od razu szukać miejsca na pełnowymiarowy piec z cegły. W ofercie producentów znajdują się też elektryczne modele na potrzeby domowe, które są przenośne i zajmują zdecydowanie mniej miejsca. Rodzajów pieców do pizzy jest jednak o wiele więcej i wszystkie omówimy. Poznasz najważniejsze wskazówki przy zakupie oraz najpopularniejsze modele do każdej kuchni i ogrodu. Jeśli jesteś fanem prawdziwej, włoskiej pizzy — ten poradnik zakupowy na pewno przypadnie Ci do gustu.

Aktualizacja: Marzec 2024

Co to jest piec do pizzy?

Piec do pizzy to specjalne urządzenie przeznaczone do wypieku włoskiego ciasta z dodatkami. 

Czym różnią się one od tradycyjnych piekarników i pieców? Przede wszystkim — osiągają temperatury do 500°C. Tylko w takiej temperaturze pizza upiecze się nawet w 60 sekund. Ciasto poddane wysokiej temperaturze intensywnie się przypieka, ale nie jest surowe. Z kolei dodatki są mocno wypieczone, ale nie ugotowane.

W przeciwieństwie do zwykłych piekarników piec na pizzę ma także odpowiednią płytę do pieczenia. Zazwyczaj jest to kamień szamotowy bądź kordierytowy. Kamień odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła oraz wyciąganie wilgoci z ciasta, dzięki czemu uzyskujesz efekt jak z prawdziwej włoskiej pizzerii.

Jakie są rodzaje pieców do pizzy?

Rodzajów pieców do pizzy jest całkiem sporo. Podstawowy podział wyróżnia modele do użytku domowego i profesjonalnego, a także do użytku wewnątrz pomieszczeń i na świeżym powietrzu. Co więcej, znajdziesz także modele zasilane na różne sposoby. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Ze względu na miejsce używania wyróżniamy:

PIEC DO PIZZY DOMOWY PIEC DO PIZZY DOMOWY
+ podłączany do gniazdka elektrycznego
+ cena już od 300 zł
+ umożliwia regulację temperatury oraz czasu pieczenia
- umożliwia przygotowanie jednej pizzy na raz
PIEC DO PIZZY OGRODOWY PIEC DO PIZZY OGRODOWY
+ opalany drewnem lub gazem
+ umożliwia wypiekanie nawet dwóch pizz naraz
+ osiąga temperaturę 500°C
- nie ma dokładnej regulacji temperatury czy czasu
- wymaga dokupienia opału lub butli gazowej
PIEC DO PIZZY PROFESJONALNY PIEC DO PIZZY PROFESJONALNY
+ przeznaczony do lokali gastronomicznych
+ wyposażony w więcej niż jedną komorę (najczęściej są to dwie komory)
+ posiada precyzyjny timer i regulację temperatury
- kosztuje powyżej kilku tysięcy złotych
- waży powyżej 20 kg
- większość modeli oferuje maksymalnie 350°C

Ze względu na sposób zasilania wyróżniamy:

PIEC DO PIZZY ELEKTRYCZNY PIEC DO PIZZY ELEKTRYCZNY
+ wymaga jedynie podłączenia do źródła prądu
+ przeznaczony do użytku na zewnątrz i wewnątrz mieszkania
- pozwala na wypiekanie jednej pizzy na raz
PIEC DO PIZZY GAZOWY PIEC DO PIZZY GAZOWY
+ wyposażony w regulację dopływu gazu
- przeznaczony tylko do użytku na zewnątrz mieszkania
- nie posiada wbudowanego timera
PIEC DO PIZZY OPALANY DREWNEM PIEC DO PIZZY OPALANY DREWNEM
+ drewno nadaje wyjątkowego aromatu
+ sprawdzi się na tarasie, w ogrodzie i na balkonie
- przeznaczony do użytku zewnętrznego
- nie pozwala na dokładną regulację temperatury i czasu pieczenia

Ze względu na liczbę komór wyróżniamy:

JEDNOKOMOROWY PIEC DO PIZZY JEDNOKOMOROWY PIEC DO PIZZY
+ bardzo duży wybór modeli
+ przeznaczony do użytku domowego
+ nie zajmuje dużo miejsca
+ waży poniżej 6 kg
- umożliwia pieczenie jednej pizzy naraz
DWUKOMOROWY PIEC DO PIZZY DWUKOMOROWY PIEC DO PIZZY
+ wyposażony w dwie niezależne komory
+ umożliwia wypiekanie dwóch pizz jednocześnie
+ każda komora ma swoją regulację temperatury i czasu
- zajmuje dużo miejsca
- jego cena przekracza tysiąc złotych
- przeznaczony do profesjonalnego użytku

Jak wybrać piec do pizzy? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Pora przyjrzeć się mniej i bardziej technicznym parametrom, które liczą się w przypadku pieców do pizzy. Uwzględnimy zarówno piece elektryczne, jak i opalane drewnem. Sprawdź, na co musisz zwrócić uwagę, wybierając piec do pizzy:

Rodzaj i przeznaczenie
Rodzaj i przeznaczenie

Zacznijmy od rodzaju i przeznaczenia pieca do pizzy. Szukasz czegoś do domu czy do niewielkiej gastronomii? A może wahasz się pomiędzy ogrodowym piecem a tym do domu? Zastanów się, do czego potrzebujesz pieca i gdzie masz zamiar go używać.

Moc pieca
Moc pieca

Moc dotyczy urządzeń elektrycznych i dotyczy tego, jak szybko piec będzie gotowy do pracy. Domowe urządzenia oferują zazwyczaj moc 1200 W, która jest wystarczająca, aby piec nagrzał się w ok. 10 minut. Profesjonalne piece do pizzy oferują z kolei moc nawet 3000 W, co zdecydowanie przyśpiesza czas nagrzewania, ale ma też jeden poważny minus — znacząco wpływa na rachunki za prąd.

Opcje regulacji temperatury
Opcje regulacji temperatury

Temperatura to główny czynnik, który decyduje o jakości pizzy. Temperatura musi być wysoka — od 400°C do 500°C. Elektryczne piekarniki oferują maksymalną temperaturę ok. 400°C i najczęściej posiada stopniową regulację. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym krócej musisz piec pizzę.

Wbudowany timer i inne funkcje programowania czasu
Wbudowany timer i inne funkcje programowania czasu

Zaraz obok temperatury, czas jest drugim istotnym parametrem. Szukaj modeli, które są wyposażone w minutnik lub timer. To ułatwia kontrolowanie czasu pieczenia, który w przypadku pizzy nie przekracza 3 minut!

Liczba komór
Liczba komór

Piec do pizzy jednokomorowy czy dwukomorowy? Do użytku domowego — zdecydowanie jednokomorowy. Musisz wiedzieć, że dwie komory to domena profesjonalnych pieców do pizzy, czyli takich, które spotkasz w lokalach gastronomicznych.

Zabezpieczenia
Zabezpieczenia

Dodatkowe zabezpieczenia są niezwykle ważne. W przypadku elektrycznych pieców najczęściej spotykanymi jest funkcja automatycznego wyłączania. Dzięki niej nie musisz się martwić i zastanawiać, czy faktycznie zapomniałeś wyłączyć pieca, czy nie.

Rodzaj i jakość płyty do pieczenia
Rodzaj i jakość płyty do pieczenia

Odpowiednio wypieczony spód wymaga odpowiedniej płyty. W piecach do pizzy najczęściej jest stosowana płyta szamotowa i płyta kordierytowa. Szamot i kordieryt mają bardzo dobre właściwości, dzięki czemu ciasto nie przywiera, jest równomiernie wypieczone i ma niepowtarzalny aromat. Oba materiały dobrze też pochłaniają nadmiar wilgoci oraz są całkowicie ognioodporne, czyli bardzo trwałe.

Dodatkowe akcesoria
Dodatkowe akcesoria

Jeśli kupujesz już piec do pizzy, warto postawić na model z dodatkowymi akcesoriami w zestawie. Dzięki temu nie musisz już dokupywać kolejnych gadżetów, bo wszystko otrzymasz w jednym zamówieniu. Co się przyda? Podwójna łopatka do pizzy (najlepiej metalowa), nożyk do pizzy oraz (jeśli jesteś nowicjuszem) książka z przepisami.

Ranking pieców do pizzy

Teesa Supreme — piec do pizzy elektryczny

★★★★★
Teesa Supreme — piec do pizzy elektryczny
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 400°C
TIMER: Do 15 minut
WAGA: 5 kg
WYMIARY: 35 × 37 × 16,5 cm
Sprawdź cenę

Pokrywa z okienkiem

Co wyróżnia ten model spośród innych? To pokrywa ze specjalnym okienkiem. Szybka pozwala na pilnowanie odpowiedniego stopnia wypieczenia. Dzięki temu nie musisz otwierać pokrywy i ryzykować, że pizza straci swoją temperaturę.

5 poziomów temperatury

Teesa Supreme sprawdzi się świetnie także ze względu na wielostopniową regulację temperatury. Piec umożliwia regulację co 80°C w zakresie od 80°C do 400°C. Świetnie zatem sprawdzi się nie tylko podczas pieczenia pizzy, ale także podgrzewania innych produktów.

ZALETY
WADY
+ 5 poziomów regulacji temperatury
+ pokrywa z okienkiem
+ timer z maksymalnym czasem 15 min.
+ uchwyty odporne na ciepło
+ zabezpieczenie przed przegrzaniem
- brak
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Warty każdej złotówki. Idealnie wypieka, pizza lepsza niż z pizzerii.” - Halina, Warszawa
“Już nie będę chodziła do pizzerii na pewno. Żałuję, że nie kupiłam wcześniej.” - Karolina, Opole

Ariete 0909 — piec elektryczny do pizzy

★★★★★
Ariete 0909 — piec elektryczny do pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 400°C
TIMER: Do 30 minut
WAGA: 3,94 kg
WYMIARY: 35 × 35 × 19 cm
Sprawdź cenę

30-minutowy timer

Piec Ariete wyróżnia się spośród konkurencji timerem. Wbudowany zegar umożliwia ustawienie czasu nawet do 30 minut, a to o wiele więcej niż oferują inne modele. Dzięki temu ustawisz czas odpowiedni do wypieczenia pizzy, a także do innych dań, które wymagają dłuższego czasu w piecu.

Regulowana temperatura

W tym modelu nie zabrakło także regulowanej temperatury. Producent oferuje kilka poziomów pieczenia, dlatego Ariete to świetny wybór nie tylko do pizzy. W tym wypadku maksymalna temperatura pieczenia wynosi 400°C.

ZALETY
WADY
+ regulowana temperatura do 400°C
+ wbudowany timer z czasem do 30 minut
+ wysoka moc
+ uchwyty odporne na temperaturę
+ antypoślizgowe nóżki
- brak dokładnego oznaczenia na pokrętle od temperatury
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo polecam! Solidny piec, który wypieka błyskawicznie ciasto.” - Monika, Koszalin
“Bez wahania kupiłbym ponownie. Lepszej pizzy nie jadłem.” - Robert, Poznań

Spice Caliente — domowy piec do pizzy

★★★★★
Spice Caliente — domowy piec do pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień szamotowy
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 400°C
TIMER: Brak informacji
WAGA: 5 kg
WYMIARY: 40 × 36 × 25 cm
Sprawdź cenę

Automatyczne wyłączanie

Spice Caliente gwarantuje nie tylko szybki czas pieczenia, ale i funkcje dbające o bezpieczeństwo. Mowa o automatycznym wyłączaniu urządzenia. Piec wyłącza się zatem po zakończonym użyciu, dlatego nie musisz się martwić, że zapomnisz wyjąć wtyczki z gniazdka.

Równomierne pieczenie

Spice Caliente jest wyposażony w dwie grzałki (górną i dolną) o łącznej mocy 1200 W. Dzięki temu piec nagrzewa się w mgnieniu oka, a co więcej, równomiernie rozprowadza temperaturę. Masz więc pewność, że wierzch i spód pizzy będą idealnie wypieczone.

ZALETY
WADY
+ regulacja temperatury do 400°C
+ płyta z kamienia szamotowego
+ funkcja automatycznego wyłączania
+ wygodna lampka kontrolna
+ równomierne pieczenie za pomocą dwóch grzałek
- brak osobnego pokrętła z timerem
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Serdecznie polecam! Smak i aromat bajka.” - Aleksandra, Kraków
“Super piec i do pizzy i do focacci. Polecam!” - Martyna, Wrocław

Optima Electra Pizza Express Napoli — piekarnik do pizzy

★★★★★
Optima Electra Pizza Express Napoli — piekarnik do pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień szamotowy
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 450°C
TIMER: Brak informacji
WAGA: 6 kg
WYMIARY: 45 × 41 × 30 cm
Sprawdź cenę

Wysoka temperatura

Optima Napoli deklasuje konkurencję maksymalną temperaturą podczas nagrzewania. Ten model osiąga nawet do 450°C, dlatego wypieka pizzę jeszcze szybciej niż swoi poprzednicy. W ciągu paru minut otrzymasz wypieczone ciasto i dodatki tak, jak w prawdziwej pizzerii.

Płyta z kamienia szamotowego

Ogromnym atutem tego modelu jest specjalna płyta wykonana z kamienia szamotowego. W praktyce oznacza to, że płyta świetnie rozprowadza i utrzymuje ciepło. Spód pizzy jest wypieczony i chrupiący, a szansa na przypalenie jest o wiele mniejsza.

ZALETY
WADY
+ maksymalna temperatura do 450°C
+ dwie grzałki o mocy 1200 W
+ lampka kontrolna
+ płyta z kamienia szamotowego
- brak bocznych uchwytów do przenoszenia pieca
- brak dodatkowego pokrętła z timerem
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Polecam każdemu fanowi pizzy. Nie muszę wychodzić z domu, żeby zjeść zarąbistą pizzę. :)” - Albert, Olsztyn
“Pizza smakuje fantastycznie. Naprawdę jak z Włoch!” - Dominika, Gdynia

Lund 67480 — piec do pizzy z dwoma płytami

★★★★★
Lund 67480 — piec do pizzy z dwoma płytami
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień kordierytowy, rondel do pieczenia
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 400°C
TIMER: Do 15 minut
WAGA: Brak informacji
WYMIARY: 35 × 36 × 18 cm
Sprawdź cenę

Forma do pieczenia w zestawie

Oprócz kamienia do wypiekania w zestawie otrzymasz także dodatkową… formę do pieczenia w kształcie rondla. Dzięki temu piec służy nie tylko do pizzy, ale i do pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast.

Pokrywa z szybką

Piekarnik do pizzy Lund jako jeden z niewielu modeli ma pokrywę z okienkiem. Dzięki niej nie musisz otwierać całego piekarnika, aby sprawdzić stopień wypieczenia pizzy. To ekonomiczne, wygodne i bezpieczne rozwiązanie.

ZALETY
WADY
+ maksymalna temperatura 400°C
+ naczynie do pieczenia mięs w zestawie
+ pokrywa wyposażona w szybkę
+ płyta wykonana z kordierytu
- brak oznaczenia dokładnej temperatury na pokrętle
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Polecam każdemu fanowi pizzy! Smak jest super, zupełnie jak z restauracji.” - Grzegorz, Ełk
“Pizza jest super wypieczona. Najlepszy zakup tego roku.” - Julia, Rewa

G3Ferrari Delizia G10006 — domowy piec do pizzy

★★★★☆
G3Ferrari Delizia G10006 — domowy piec do pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 400°C
TIMER: Do 5 minut
WAGA: 5,4 kg
WYMIARY: 33,5 × 20 × 35 cm
Sprawdź cenę

Kamień ognioodporny

G3Ferrari Delizia pozwala na wypiekanie ciasta na prawdziwym kamieniu. Jego wysoka odporność na temperatury oraz zdolność do pochłaniania wilgoci sprawiają, że kamień jest wytrzymały, a wypiekane ciasto pysznie chrupiące.

Dwie grzałki

G3Ferrari to urządzenie z dwiema grzałkami o okrągłym kształcie. Dolna grzałka nagrzewa kamień oraz dba o odpowiednie wypieczenie spodu. Natomiast górna grzałka pozwala na optymalne przypieczenie wszystkich dodatków bez ryzyka, że pojawi się woda.

ZALETY
WADY
+ maksymalna temperatura 400°C
+ regulowany czas i temperatura pieczenia
+ dostępny w wielu kolorach
+ nienagrzewające się uchwyty
+ trwała obudowa
- odmierzanie czasu tylko do 5 minut
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Cała rodzina jest wniebowzięta. Pizza jest przepyszna.” - Natalia, Bydgoszcz
“Żałuje, że nie kupiłam wcześniej. Świetnie wypieka każdy rodzaj pizzy.” - Basia, Zielona Góra

G3Ferrari G10032 — urządzenie do pieczenia pizzy

★★★★☆
G3Ferrari G10032 — urządzenie do pieczenia pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec elektryczny
MOC: 1200 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 400°C
TIMER: Do 5 minut
WAGA: 5,4 kg
WYMIARY: 33,5 × 20 × 35 cm
Sprawdź cenę

Regulowana wysokość pieczenia

Ten model od G3Ferrari oferuje 2 wysokości pieczenia pizzy. Wszystko za sprawą specjalnych dystansów, dzięki którym wybierzesz niższą lub wyższa wysokość pieczenia. To wybór w sam raz dla fanów placków o różnej grubości.

Dwa kamienie

W przeciwieństwie do konkurencji z jednym kamieniem piec G3Ferrari oferuje aż dwa! Dodatkowy górny kamień pozwala na lepsze ogrzewanie i intensywniejszy aromat wierzchu pizzy. Jednak nie musisz go używać — w każdej chwili możesz go zdjąć.

ZALETY
WADY
+ 2 kamienie do pieczenia
+ regulowana temperatura i czas pieczenia
+ 2 wysokości pieczenia
+ maksymalna temperatura do 400°C
+ solidna obudowa
+ nienagrzewające się uchwyty
- odmierza czas maksymalnie do 5 minut
- cena powyżej 600 zł
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Naprawdę czuć jakość. Ciężki, solidny, po wielu pieczeniach nadal wygląda jak nowy.” - Krystian, Warszawa
“Zdecydowanie warty swojej ceny. Pizzę robimy już regularnie, polecam.” - Mariusz, Władysławowo

Royal Catering CPO-3000-2PS-1 — profesjonalny piec do pizzy

★★★★☆
Royal Catering CPO-3000-2PS-1 — profesjonalny piec do pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Profesjonalny piec elektryczny
MOC: 3000 W
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień szamotowy
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 350℃
TIMER: Do 120 minut
WAGA: 27 kg
WYMIARY: 59 × 56 × 43 cm
Sprawdź cenę

Dwie komory

Royal Catering, jak na profesjonalny sprzęt przystało, oferuje więcej niż piece do domu. Ten model posiada dwie, niezależne komory do pieczenia pizzy. Każda z nich ma zestaw pokręteł, dzięki czemu możesz piec dwie niezależne pizze jednocześnie.

Precyzyjny zegar

Jak już wspomnieliśmy, każda z komór ma swój timer. Zwróć uwagę, że te zegary oferują ustawienie czasu w szerokim przedziale — od 0 do 120 minut. Dzięki temu możesz wypiekać nie tylko klasyczną pizzę, ale inne rodzaje pieczywa, ciasta czy mięsa.

ZALETY
WADY
+ dwie osobne komory
+ każda z komór ma swój minutnik i regulację temperatur
+ timer aż do 120 minut
+ trwała obudowa ze stali szlachetnej
- piec do użytku profesjonalnego
- wysoka cena
- waga prawie 30 kg
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Do małej gastronomii sprawdza się idealnie. Polecam.” - Grzegorz, Elbląg
“Upiekliśmy w nim wiele placków. Firma godna polecenia.” - Agnieszka, Białystok

Ooni Karu — przenośny piec do pizzy opalany drewnem

★★★☆☆
Ooni Karu — przenośny piec do pizzy opalany drewnem
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec opalany drewnem
MOC: Nie dotyczy
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień kordierytowy
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 500°C
TIMER: Brak
WAGA: 12 kg
WYMIARY: 80 × 40 × 77 cm
Sprawdź cenę

Do ogrodu

Piec do pizzy Ooni Karu to propozycja dla posiadaczy domów, domków letniskowych i ogrodów działkowych. Nowoczesna konstrukcja z piecem opalanym drewnem nadaje niesamowitego smaku i aromatu każdej pizzy.

Pizza w 1 minutę

W przeciwieństwie do swoich poprzedników piec Ooni Karu oferuje o wiele wyższą temperaturę. Piec osiąga ok. 500°C, dlatego pozwala na wypiekanie pizzy i bułek nawet w 1 minutę.

ZALETY
WADY
+ temperatura do 500°C
+ wyjątkowy aromat drewnianego pieca
+ możliwość podłączenia butli gazowej
+ trwała płyta z kordierytu
+ pizza gotowa w 60 sekund
- wysoka cena
- przeznaczony do użytku na zewnątrz
- brak timera i mechanicznej regulacji temperatury
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Długo szukałem czegoś na taras. Ten piec to strzał w dziesiątkę, bardzo polecam.” - Łukasz, Suwałki
“Robi furorę na każdym spotkaniu ze znajomymi. Polecam!” - Michał, Gdańsk

Ooni Koda — ogrodowy piec do pizzy

★★★☆☆
Ooni Koda — ogrodowy piec do pizzy
SPECYFIKACJA
RODZAJ: Piec gazowy
MOC: Nie dotyczy
POWIERZCHNIA PIECZENIA: Kamień kordierytowy
MAKSYMALNA TEMPERATURA PIECZENIA: 500°C
TIMER: Brak
WAGA: 18 kg
WYMIARY: 60 × 60 × 35 cm
Sprawdź cenę

Nowoczesny design

Ooni Koda wygrywa pod względem nowoczesnego designu. Jeśli to dla Ciebie ważne, nie zawiedziesz się. Piec łączy stal z czernią, dzięki czemu wygląda modernistycznie i nadaje każdemu tarasowi czy ogrodowi charakteru.

Kordierytowa płyta

Wygląd to jednak nie wszystko. Wewnątrz pieca znajdziesz płytę wykonaną z kordierytu. Ten trwały materiał stosowany jest w piecach najwyższej jakości. Świetnie chłonie wilgoć i równomiernie przewodzi ciepło. Twoja pizza będzie wypieczona perfekcyjnie.

ZALETY
WADY
+ wbudowany regulator gazu
+ temperatura 500°C
+ kamień kordierytowy
+ pizza gotowa w 60 sekund
+ składana konstrukcja
- wysoka cena
- wymaga dokupienia butli gazowej
- brak timera
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Jestem zaskoczony, jak mało zajmuje miejsca po złożeniu. Polecam.” - Krzysztof, Police
“Pizza jest mega dobra. Nie wyobrażam sobie już jeść innej.” - Wojtek, Jelenia Góra

Jaki rodzaj pieca do pizzy sprawdzi się w domu lub mieszkaniu?

Piec do pizzy domowy powinien być przede wszystkim bezpieczny i wygodny w używaniu. Zwróć uwagę na wymiary urządzenia oraz jego wagę. Czy masz pewność, że zmieścisz go do szafki po zakończonym gotowaniu? Czy nie będzie dla Ciebie zbyt ciężki? Przyjrzyj się też dodatkowym zabezpieczeniom. Czy producent oferuje funkcję automatycznego wyłączania i lampkę kontrolną? Te podstawowe funkcje powinien mieć każde urządzenie do pizzy.

W przypadku domowych pieców do pizzy zdecydowanie polecamy przede wszystkim modele elektryczne. Sprawdzą się one nie tylko w domu, ale i w mieszkaniu czy w ogrodzie. Są mobilne, ważą do 6 kg i zajmują podobną przestrzeń co multicooker. Jeśli jesteś natomiast właścicielem ogrodu czy działki, możesz bez przeszkód wybrać piec do pizzy ogrodowy. Pamiętaj jednak, że wymaga on dodatkowego opału, a także jest zdecydowanie droższy.

Piec do pizzy — jaka jest jego przewaga i dlaczego warto go posiadać?

Zdajemy sobie sprawę, ze maszyna do pizzy nie jest najtańsza. Dodatkowy piec zajmuje dodatkowe miejsce w kuchni, a poza tym — jest dość ciężki i nieporęczny. Nawet pomimo tych wad, piec do pizzy deklasuje każdy piekarnik. Dlaczego? Piec do pizzy jest o wiele bardziej ekonomiczny. Pobiera mniej prądu od tradycyjnego piekarnika, a jednocześnie pracuje krócej. Oznacza to, że nie musisz martwić się wysokimi rachunkami za prąd — wręcz przeciwnie. Używanie pieca do pizzy kosztuje o wiele mniej!

Po drugie, piec do pizzy to też wysokiej jakości smak, aromat i idealna konsystencja. Wszystko za sprawą wysokiej temperatury i naturalnego kamienia. Zapomnij o mokrym cieście i zbyt twardych brzegach. Temperatura 400°C sprawia, że ciasto jest idealnie wypieczone, ale nie twarde, a nadmiar wilgoci pochłania wysokiej jakości płyta szamotowa do pizzy. To ona jest także odpowiedzialny za niepowtarzalny smak, jaki znajdziesz tylko w wysokiej jakości pizzeriach… No a niedługo — też w swoim domu.

Piec do pizzy zalety i wady

Zalety
smak i aromat prawdziwej pizzy
pieczenie trwa do 4 minut (w najmocniejszych piecach nawet 60 sekund)
nagrzewa się w ok. 10-15 minut
elektryczne modele są przenośne, chociaż dużo ważą
ogrodowe piece do pizzy często mają możliwość składania, dlatego łatwo się je przechowuje
każdy piec jest wyposażony w ognioodporny i odporny na pęknięcia kamień
można podgrzewać w nim nie tylko pizzę, ale także chleb, bułki czy piec mięsa
Wady
cena elektrycznego pieca do pizzy waha się od 300 do 700 złotych, a modeli ogrodowych zaczyna się od 1500 złotych
piec do pizzy waży co najmniej 5 kg, dlatego dla wielu wydaje się dość nieporęczny

Nie tylko do pizzy! Do czego jeszcze przyda się piec do pizzy?

Chociaż nazwa podpowiada coś innego, piec do pizzy jest o wiele bardziej wszechstronny. Sprawdzi się  do wstępnej obróbki produktów i przygotowywania całych dań. Możesz używać go praktycznie jak każdy inny piekarnik elektryczny, jeśli tylko posiada odpowiednią regulację temperatury.

Do czego można używać pieca do pizzy?

Na gorącym kamieniu upieczesz nie tylko pizzę, ale także foccacię, bułki, słodkie rogaliki czy drożdżówki. Masz ochotę na pieczone mięso lub warzywa? Nie ma problemu! Co więcej, piec do pizzy pozwoli Ci też na uprażenie orzechów, upieczenie tostów, podpłomyków, a nawet tarty.

Jakie dodatkowe funkcje mogą mieć piece do pizzy?

Dodatkowe funkcje pieca do pizzy to po prostu udogodnienia, które ułatwiają i usprawniają korzystanie z takiego pieca. Oczywiście, dla pieców domowych, ogrodowych, a profesjonalnych mogą to być różne funkcje, ale cel zawsze przyświeca im ten sam. Jakie dodatkowe funkcje znajdziesz w przypadku pieców do pizzy?

W przypadku pieców domowych:

  • nienagrzewające się uchwyty
  • pokrywa z okienkiem
  • regulowana wysokość pieczenia
  • funkcja rozmrażania i pieczenia pizzy mrożonej

Ogrodowe piece do pizzy często są wyposażone w:

  • regulowany dopływ gazu (w przypadku pieców opalanych gazem)
  • składane nóżki lub składana cała konstrukcja

Jaki piec do pizzy wybrać? Podsumowanie

Piec elektryczny to pizzy to fantastyczny gadżet do mieszkania. Z tym urządzeniem odkryjesz domową pizzę na nowo. Nie musisz się martwić się o zbyt niską temperaturę albo zbyt wysokie zużycie prądu przez piekarnik. W niecałe 4 minuty upieczesz w swojej kuchni pyszną, prawdziwą włoską pizzę w dowolnym stylu. A jeśli piec ogrodowy do pizzy to Twoje marzenie — spokojnie, znajdziesz równie szeroki wybór stalowych pieców gazowych i opalanych drewnem. 

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij