Aktualizacja: Listopad 2024
Co to jest piec do pizzy?
Piec do pizzy to specjalne urządzenie przeznaczone do wypieku włoskiego ciasta z dodatkami.
Czym różnią się one od tradycyjnych piekarników i pieców? Przede wszystkim — osiągają temperatury do 500°C. Tylko w takiej temperaturze pizza upiecze się nawet w 60 sekund. Ciasto poddane wysokiej temperaturze intensywnie się przypieka, ale nie jest surowe. Z kolei dodatki są mocno wypieczone, ale nie ugotowane.
W przeciwieństwie do zwykłych piekarników piec na pizzę ma także odpowiednią płytę do pieczenia. Zazwyczaj jest to kamień szamotowy bądź kordierytowy. Kamień odpowiada za równomierne rozprowadzanie ciepła oraz wyciąganie wilgoci z ciasta, dzięki czemu uzyskujesz efekt jak z prawdziwej włoskiej pizzerii.
Jakie są rodzaje pieców do pizzy?
Rodzajów pieców do pizzy jest całkiem sporo. Podstawowy podział wyróżnia modele do użytku domowego i profesjonalnego, a także do użytku wewnątrz pomieszczeń i na świeżym powietrzu. Co więcej, znajdziesz także modele zasilane na różne sposoby. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Ze względu na miejsce używania wyróżniamy:
Ze względu na sposób zasilania wyróżniamy:
Ze względu na liczbę komór wyróżniamy:
Jak wybrać piec do pizzy? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Pora przyjrzeć się mniej i bardziej technicznym parametrom, które liczą się w przypadku pieców do pizzy. Uwzględnimy zarówno piece elektryczne, jak i opalane drewnem. Sprawdź, na co musisz zwrócić uwagę, wybierając piec do pizzy:
Zacznijmy od rodzaju i przeznaczenia pieca do pizzy. Szukasz czegoś do domu czy do niewielkiej gastronomii? A może wahasz się pomiędzy ogrodowym piecem a tym do domu? Zastanów się, do czego potrzebujesz pieca i gdzie masz zamiar go używać.
Moc dotyczy urządzeń elektrycznych i dotyczy tego, jak szybko piec będzie gotowy do pracy. Domowe urządzenia oferują zazwyczaj moc 1200 W, która jest wystarczająca, aby piec nagrzał się w ok. 10 minut. Profesjonalne piece do pizzy oferują z kolei moc nawet 3000 W, co zdecydowanie przyśpiesza czas nagrzewania, ale ma też jeden poważny minus — znacząco wpływa na rachunki za prąd.
Temperatura to główny czynnik, który decyduje o jakości pizzy. Temperatura musi być wysoka — od 400°C do 500°C. Elektryczne piekarniki oferują maksymalną temperaturę ok. 400°C i najczęściej posiada stopniową regulację. Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym krócej musisz piec pizzę.
Zaraz obok temperatury, czas jest drugim istotnym parametrem. Szukaj modeli, które są wyposażone w minutnik lub timer. To ułatwia kontrolowanie czasu pieczenia, który w przypadku pizzy nie przekracza 3 minut!
Piec do pizzy jednokomorowy czy dwukomorowy? Do użytku domowego — zdecydowanie jednokomorowy. Musisz wiedzieć, że dwie komory to domena profesjonalnych pieców do pizzy, czyli takich, które spotkasz w lokalach gastronomicznych.
Dodatkowe zabezpieczenia są niezwykle ważne. W przypadku elektrycznych pieców najczęściej spotykanymi jest funkcja automatycznego wyłączania. Dzięki niej nie musisz się martwić i zastanawiać, czy faktycznie zapomniałeś wyłączyć pieca, czy nie.
Odpowiednio wypieczony spód wymaga odpowiedniej płyty. W piecach do pizzy najczęściej jest stosowana płyta szamotowa i płyta kordierytowa. Szamot i kordieryt mają bardzo dobre właściwości, dzięki czemu ciasto nie przywiera, jest równomiernie wypieczone i ma niepowtarzalny aromat. Oba materiały dobrze też pochłaniają nadmiar wilgoci oraz są całkowicie ognioodporne, czyli bardzo trwałe.
Jeśli kupujesz już piec do pizzy, warto postawić na model z dodatkowymi akcesoriami w zestawie. Dzięki temu nie musisz już dokupywać kolejnych gadżetów, bo wszystko otrzymasz w jednym zamówieniu. Co się przyda? Podwójna łopatka do pizzy (najlepiej metalowa), nożyk do pizzy oraz (jeśli jesteś nowicjuszem) książka z przepisami.
Ranking pieców do pizzy
Teesa Supreme — piec do pizzy elektryczny
Pokrywa z okienkiem
Co wyróżnia ten model spośród innych? To pokrywa ze specjalnym okienkiem. Szybka pozwala na pilnowanie odpowiedniego stopnia wypieczenia. Dzięki temu nie musisz otwierać pokrywy i ryzykować, że pizza straci swoją temperaturę.
5 poziomów temperatury
Teesa Supreme sprawdzi się świetnie także ze względu na wielostopniową regulację temperatury. Piec umożliwia regulację co 80°C w zakresie od 80°C do 400°C. Świetnie zatem sprawdzi się nie tylko podczas pieczenia pizzy, ale także podgrzewania innych produktów.
Ariete 0909 — piec elektryczny do pizzy
30-minutowy timer
Piec Ariete wyróżnia się spośród konkurencji timerem. Wbudowany zegar umożliwia ustawienie czasu nawet do 30 minut, a to o wiele więcej niż oferują inne modele. Dzięki temu ustawisz czas odpowiedni do wypieczenia pizzy, a także do innych dań, które wymagają dłuższego czasu w piecu.
Regulowana temperatura
W tym modelu nie zabrakło także regulowanej temperatury. Producent oferuje kilka poziomów pieczenia, dlatego Ariete to świetny wybór nie tylko do pizzy. W tym wypadku maksymalna temperatura pieczenia wynosi 400°C.
Spice Caliente — domowy piec do pizzy
Automatyczne wyłączanie
Spice Caliente gwarantuje nie tylko szybki czas pieczenia, ale i funkcje dbające o bezpieczeństwo. Mowa o automatycznym wyłączaniu urządzenia. Piec wyłącza się zatem po zakończonym użyciu, dlatego nie musisz się martwić, że zapomnisz wyjąć wtyczki z gniazdka.
Równomierne pieczenie
Spice Caliente jest wyposażony w dwie grzałki (górną i dolną) o łącznej mocy 1200 W. Dzięki temu piec nagrzewa się w mgnieniu oka, a co więcej, równomiernie rozprowadza temperaturę. Masz więc pewność, że wierzch i spód pizzy będą idealnie wypieczone.
Optima Electra Pizza Express Napoli — piekarnik do pizzy
Wysoka temperatura
Optima Napoli deklasuje konkurencję maksymalną temperaturą podczas nagrzewania. Ten model osiąga nawet do 450°C, dlatego wypieka pizzę jeszcze szybciej niż swoi poprzednicy. W ciągu paru minut otrzymasz wypieczone ciasto i dodatki tak, jak w prawdziwej pizzerii.
Płyta z kamienia szamotowego
Ogromnym atutem tego modelu jest specjalna płyta wykonana z kamienia szamotowego. W praktyce oznacza to, że płyta świetnie rozprowadza i utrzymuje ciepło. Spód pizzy jest wypieczony i chrupiący, a szansa na przypalenie jest o wiele mniejsza.
Lund 67480 — piec do pizzy z dwoma płytami
Forma do pieczenia w zestawie
Oprócz kamienia do wypiekania w zestawie otrzymasz także dodatkową… formę do pieczenia w kształcie rondla. Dzięki temu piec służy nie tylko do pizzy, ale i do pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast.
Pokrywa z szybką
Piekarnik do pizzy Lund jako jeden z niewielu modeli ma pokrywę z okienkiem. Dzięki niej nie musisz otwierać całego piekarnika, aby sprawdzić stopień wypieczenia pizzy. To ekonomiczne, wygodne i bezpieczne rozwiązanie.
G3Ferrari Delizia G10006 — domowy piec do pizzy
Kamień ognioodporny
G3Ferrari Delizia pozwala na wypiekanie ciasta na prawdziwym kamieniu. Jego wysoka odporność na temperatury oraz zdolność do pochłaniania wilgoci sprawiają, że kamień jest wytrzymały, a wypiekane ciasto pysznie chrupiące.
Dwie grzałki
G3Ferrari to urządzenie z dwiema grzałkami o okrągłym kształcie. Dolna grzałka nagrzewa kamień oraz dba o odpowiednie wypieczenie spodu. Natomiast górna grzałka pozwala na optymalne przypieczenie wszystkich dodatków bez ryzyka, że pojawi się woda.
G3Ferrari G10032 — urządzenie do pieczenia pizzy
Regulowana wysokość pieczenia
Ten model od G3Ferrari oferuje 2 wysokości pieczenia pizzy. Wszystko za sprawą specjalnych dystansów, dzięki którym wybierzesz niższą lub wyższa wysokość pieczenia. To wybór w sam raz dla fanów placków o różnej grubości.
Dwa kamienie
W przeciwieństwie do konkurencji z jednym kamieniem piec G3Ferrari oferuje aż dwa! Dodatkowy górny kamień pozwala na lepsze ogrzewanie i intensywniejszy aromat wierzchu pizzy. Jednak nie musisz go używać — w każdej chwili możesz go zdjąć.
Royal Catering CPO-3000-2PS-1 — profesjonalny piec do pizzy
Dwie komory
Royal Catering, jak na profesjonalny sprzęt przystało, oferuje więcej niż piece do domu. Ten model posiada dwie, niezależne komory do pieczenia pizzy. Każda z nich ma zestaw pokręteł, dzięki czemu możesz piec dwie niezależne pizze jednocześnie.
Precyzyjny zegar
Jak już wspomnieliśmy, każda z komór ma swój timer. Zwróć uwagę, że te zegary oferują ustawienie czasu w szerokim przedziale — od 0 do 120 minut. Dzięki temu możesz wypiekać nie tylko klasyczną pizzę, ale inne rodzaje pieczywa, ciasta czy mięsa.
Ooni Karu — przenośny piec do pizzy opalany drewnem
Do ogrodu
Piec do pizzy Ooni Karu to propozycja dla posiadaczy domów, domków letniskowych i ogrodów działkowych. Nowoczesna konstrukcja z piecem opalanym drewnem nadaje niesamowitego smaku i aromatu każdej pizzy.
Pizza w 1 minutę
W przeciwieństwie do swoich poprzedników piec Ooni Karu oferuje o wiele wyższą temperaturę. Piec osiąga ok. 500°C, dlatego pozwala na wypiekanie pizzy i bułek nawet w 1 minutę.
Ooni Koda — ogrodowy piec do pizzy
Nowoczesny design
Ooni Koda wygrywa pod względem nowoczesnego designu. Jeśli to dla Ciebie ważne, nie zawiedziesz się. Piec łączy stal z czernią, dzięki czemu wygląda modernistycznie i nadaje każdemu tarasowi czy ogrodowi charakteru.
Kordierytowa płyta
Wygląd to jednak nie wszystko. Wewnątrz pieca znajdziesz płytę wykonaną z kordierytu. Ten trwały materiał stosowany jest w piecach najwyższej jakości. Świetnie chłonie wilgoć i równomiernie przewodzi ciepło. Twoja pizza będzie wypieczona perfekcyjnie.
Jaki rodzaj pieca do pizzy sprawdzi się w domu lub mieszkaniu?
Piec do pizzy domowy powinien być przede wszystkim bezpieczny i wygodny w używaniu. Zwróć uwagę na wymiary urządzenia oraz jego wagę. Czy masz pewność, że zmieścisz go do szafki po zakończonym gotowaniu? Czy nie będzie dla Ciebie zbyt ciężki? Przyjrzyj się też dodatkowym zabezpieczeniom. Czy producent oferuje funkcję automatycznego wyłączania i lampkę kontrolną? Te podstawowe funkcje powinien mieć każde urządzenie do pizzy.
W przypadku domowych pieców do pizzy zdecydowanie polecamy przede wszystkim modele elektryczne. Sprawdzą się one nie tylko w domu, ale i w mieszkaniu czy w ogrodzie. Są mobilne, ważą do 6 kg i zajmują podobną przestrzeń co multicooker. Jeśli jesteś natomiast właścicielem ogrodu czy działki, możesz bez przeszkód wybrać piec do pizzy ogrodowy. Pamiętaj jednak, że wymaga on dodatkowego opału, a także jest zdecydowanie droższy.
Piec do pizzy — jaka jest jego przewaga i dlaczego warto go posiadać?
Zdajemy sobie sprawę, ze maszyna do pizzy nie jest najtańsza. Dodatkowy piec zajmuje dodatkowe miejsce w kuchni, a poza tym — jest dość ciężki i nieporęczny. Nawet pomimo tych wad, piec do pizzy deklasuje każdy piekarnik. Dlaczego? Piec do pizzy jest o wiele bardziej ekonomiczny. Pobiera mniej prądu od tradycyjnego piekarnika, a jednocześnie pracuje krócej. Oznacza to, że nie musisz martwić się wysokimi rachunkami za prąd — wręcz przeciwnie. Używanie pieca do pizzy kosztuje o wiele mniej!
Po drugie, piec do pizzy to też wysokiej jakości smak, aromat i idealna konsystencja. Wszystko za sprawą wysokiej temperatury i naturalnego kamienia. Zapomnij o mokrym cieście i zbyt twardych brzegach. Temperatura 400°C sprawia, że ciasto jest idealnie wypieczone, ale nie twarde, a nadmiar wilgoci pochłania wysokiej jakości płyta szamotowa do pizzy. To ona jest także odpowiedzialny za niepowtarzalny smak, jaki znajdziesz tylko w wysokiej jakości pizzeriach… No a niedługo — też w swoim domu.
Piec do pizzy zalety i wady
Nie tylko do pizzy! Do czego jeszcze przyda się piec do pizzy?
Chociaż nazwa podpowiada coś innego, piec do pizzy jest o wiele bardziej wszechstronny. Sprawdzi się do wstępnej obróbki produktów i przygotowywania całych dań. Możesz używać go praktycznie jak każdy inny piekarnik elektryczny, jeśli tylko posiada odpowiednią regulację temperatury.
Do czego można używać pieca do pizzy?
Na gorącym kamieniu upieczesz nie tylko pizzę, ale także foccacię, bułki, słodkie rogaliki czy drożdżówki. Masz ochotę na pieczone mięso lub warzywa? Nie ma problemu! Co więcej, piec do pizzy pozwoli Ci też na uprażenie orzechów, upieczenie tostów, podpłomyków, a nawet tarty.
Jakie dodatkowe funkcje mogą mieć piece do pizzy?
Dodatkowe funkcje pieca do pizzy to po prostu udogodnienia, które ułatwiają i usprawniają korzystanie z takiego pieca. Oczywiście, dla pieców domowych, ogrodowych, a profesjonalnych mogą to być różne funkcje, ale cel zawsze przyświeca im ten sam. Jakie dodatkowe funkcje znajdziesz w przypadku pieców do pizzy?
W przypadku pieców domowych:
- nienagrzewające się uchwyty
- pokrywa z okienkiem
- regulowana wysokość pieczenia
- funkcja rozmrażania i pieczenia pizzy mrożonej
Ogrodowe piece do pizzy często są wyposażone w:
- regulowany dopływ gazu (w przypadku pieców opalanych gazem)
- składane nóżki lub składana cała konstrukcja
Jaki piec do pizzy wybrać? Podsumowanie
Piec elektryczny to pizzy to fantastyczny gadżet do mieszkania. Z tym urządzeniem odkryjesz domową pizzę na nowo. Nie musisz się martwić się o zbyt niską temperaturę albo zbyt wysokie zużycie prądu przez piekarnik. W niecałe 4 minuty upieczesz w swojej kuchni pyszną, prawdziwą włoską pizzę w dowolnym stylu. A jeśli piec ogrodowy do pizzy to Twoje marzenie — spokojnie, znajdziesz równie szeroki wybór stalowych pieców gazowych i opalanych drewnem.