Aktualizacja: Listopad 2024
Co to jest patera na ciasto i dlaczego warto ją posiadać?
Patera na ciasto to specjalny rodzaj naczynia do serwowania ciast, tortów, tart lub innych słodkich wypieków. Elegancki i nietuzinkowy wygląd sprawia, że są cenionym dodatkiem w cukiernictwie, ale zyskują ogromną popularność w domach od święta i na co dzień. Dlaczego? Patery na ciasta pozwalają wyeksponować wypieki poprzez podanie ich na podwyższonym talerzu. Co więcej, patera na ciasto to sama w sobie piękna dekoracja do kuchni i jadalni, dlatego zdecydowanie warto ją mieć.
Jakie są rodzaje pater?
Najczęściej spotykanym rodzajem pater jest patera na ciasto. Klasyczne patery na torty i ciasta znajdziesz w każdym sklepie z akcesoriami cukierniczymi i home decor, ale to nie jedyny dostępny rodzaj. Musisz wiedzieć, że typ patery można podzielić ze względu na materiał wykonania (np. patera drewniana i patera szklana), kształt oraz wysokość (np. patera piętrowa), a także ze względu na przeznaczenie (np. owocarka, patera obrotowa). Poznaj wszystkie rodzaje pater i ich najważniejsze cechy.
Jak wybrać najlepszą paterę? Na co zwrócić uwagę?
Wybór pater jest naprawdę ogromny. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji, przyjrzyjmy się najważniejszym parametrom. Na co zwrócić uwagę, wybierają paterę? Przyjrzyj się przede wszystkim przeznaczeniu, czyli do czego patera ma służyć. Następnie zastanów się nad wymiarami oraz liczbą talerzy, jaka Cię interesuje. Na koniec zastanów się nad materiałem wykonania, który wpływa nie tylko na trwałość, ale i wygląd patery.
Do czego ma Ci służyć patera? Do dekoracji tortów, do serwowania ciast, owoców czy do jajek? A może szukasz czegoś uniwersalnego, co sprawdzi się nie tylko przy tortach, ale i innych słodkościach? Sprecyzowanie, jaka patera Ci się przyda pomoże zawęzić grono potencjalnych produktów.
Dwa najważniejsze wymiary, które musisz mieć na uwadze to szerokość (średnica) oraz wysokość patery. Średnica to po prostu rozmiar talerza do serwowania na paterze. Od rozmiarów patery zależy jej pojemność — maksymalna liczba babeczek, średnica tortu czy ilość miejsca na owoce.
W ofercie dostępna jest patera drewniana, metalowa, szklana oraz plastikowa. Znajdziesz także modele, które łączą w sobie dwa materiały (np. metal i szkło), dzięki czemu patera zyskuje na niepowtarzalnym charakterze.
Patera to nie tylko sposób na serwowanie ciasta, ale również nadanie ciekawą aranżację kuchennego blatu lub stołu w jadalni. Patera dekoracyjna to ozdoba, dlatego zastanów się nad jej wyglądem. Znajdziesz modele z eleganckiej porcelany, tworzywo sztuczne imitujące kryształ, przezroczyste patery ze szkła i modele ażurowe z misternym zdobieniem.
Najlepszym wyborem jest patera w zestawie z dodatkowym kloszem. Pokrywa przedłuża świeżość ciast, ułatwia przechowywanie w lodówce oraz chroni przed owadami w ogrodzie. Warto również sięgnąć po paterę w zestawie ze szczypcami lub łopatką do serwowania ciast, jeśli jeszcze nie posiadasz takich akcesoriów w swojej kuchni.
Ranking najlepszych pater na tort i inne ciasta
Trzypoziomowa patera do ciast i owoców
Bezpieczniejsza imitacja kryształu
Patera Kadax na pierwszy rzut oka do złudzenia przypomina prawdziwy kryształ. Jednak tak naprawdę jest wykonana z tworzywa sztucznego, które tylko je imituje. Ma to jednak ogromną zaletę. Patera Kadax jest lekka i nie tłucze się, dzięki czemu jest bardzo bezpieczna i łatwa w myciu.
Aż 3 talerze w zestawie
Kadax K341 to patera składająca się z trzech poziomów. Każdy z talerzy ma inną średnicę, dzięki czemu patera jest funkcjonalna i bardzo elegancka. Co więcej, talerzyki są wyposażone w delikatne żłobienia, które nadają im ciekawego wyglądu, a jednocześnie pozwalają na zaaranżowanie ciast i muffinek w schludnie i apetycznie.
Patera obrotowa do dekoracji
Bardzo proste dekorowanie
Obrotowa patera to gadżet stworzony do tworzenia i wykańczania tortów. Patera obraca się o 360 stopni wokół własnej osi, dzięki czemu wygładzić powierzchnię tortu, przygotujesz idealnie symetryczne dekoracje lub błyskawicznie rozprowadzisz krem. Przygotowywanie tortu stanie się o wiele wygodniejsze, nawet jeśli nie masz doświadczenia.
Również do serwowania
Obrotowa patera Brunbeste to dodatek, który również sprawdzi się do serwowania tortów i ciast. Po wykonaniu tortu możesz użyć patery do podania wypieku na stół. Co więcej, obrotowa konstrukcja sprawia, że każdy przy stole może sięgnąć po kawałek ciasta, na jaki ma ochotę.
Porcelanowa patera do ciasta i babeczek
Łatwa w czyszczeniu
Patera Orion jest wykonana ze stali nierdzewnej oraz porcelany. Porcelanowe talerze to świetny wybór ze względu na dużą odporność na przebarwienia i pochłanianie zapachów. Co więcej, talerze są bardzo łatwe w czyszczeniu z pozostałości po ciastach, dzięki czemu patera jest higieniczna i zawsze wygląda jak nowa.
Praktyczna i szykowna
Połączenie porcelany ze stalą to również świetny wybór dla osób, którym zależy na efektownych dodatkach do wnętrz. To połączenie jest ponadczasowe. Wygląda świetnie w każdym pomieszczeniu z dodatkami w podobnej kolorystyce. Twoi goście będą oczarowani jej wyglądem.
Ozdobna patera do owoców i ciasta
Piękny dodatek do mieszkania
Patera Altom Design sprawdzi się w każdym mieszkaniu do eleganckiego serwowania ciast, deserów i owoców. Kremowa porcelana i delikatne żłobienia sprawiają, że patera prezentuje się ponadczasowo, ale uniwersalnie — każde spotkanie nabierze eleganckiego charakteru.
Bardzo łatwe czyszczenia
Patera Altom Design to strzał w dziesiątkę również ze względu na proste czyszczenie. Dlaczego? Wspomniana już porcelana to materiał, który nie chłonie zapachów oraz się nie przebarwia. A co najważniejsze — możesz umyć ją nawet w zmywarce.
Patera szklana z trzema talerzami
Odporna na zarysowania
W zestawie otrzymasz trzy talerze o średnicy 21 cm, 25 cm oraz 30 cm. Talerze są stworzone z grubego, przezroczystego szkła, dzięki czemu są odporne na uszkodzenia i zarysowania. Szkło ma jeszcze jedną zaletę — nie pochłania ani zapachów, ani barwników. Patera zachowa nowy wygląd przez wiele lat.
Nie tylko na ciasta
Patera Topfann to wszechstronny dodatek do salonu, kuchni czy jadalni. Na talerzach patery możesz umieścić wszelkie słodkie wypieki — babeczki, kawałki domowego ciasta czy tortu, a także rogaliki. Co więcej, sprawdzi się także do podawania owoców, słodyczy, orzechów czy wytrawnych przekąsek.
Szklana patera na tort
Eleganckie wykończenie
Altom Design Patissere to minimalistyczna patera, która wyeksponuje każde ciasto, tort czy przekąski. Przezroczyste szkło oraz subtelne zdobienia nie przyćmiewają najważniejszego gościa każdego spotkania, czyli deserów. Jej wygląd sprawia jednocześnie, że będzie wyglądała pięknie w każdym pomieszczeniu.
Łatwe czyszczenie i przechowywanie
Patera na tort od firmy Altom Design to świetny wybór, jeśli nie masz dużo miejsca na wielopiętrowe patery do kuchni. Jeden talerz o średnicy 32 cm sprawia, że bez problemu zmieścisz nawet duży tort. Jednocześnie zmieści się bez problemu do każdej szafki bez rozmontowywania patery.
Szklana patera na ciasto z kloszem
Świeże ciasta przez długi czas
W zestawie Krosno Elite otrzymasz nie tylko paterę, ale również pasujący do niej klosz. Szklana pokrywa odcina dostęp powietrza, dzięki czemu desery, owoce i przekąski pozostają świeże przez długi czas, a owady nie mają dostępu do słodkości.
Szkło Crystalline
Patera Krosno Elite jest wykonana w całości ze specjalnego szkła Crystalline. Ten rodzaj szkła jest odporny na zarysowania oraz matowienie, które sprawia, że patera traci swój piękny wygląd. W tym wypadku jednak będziesz cieszyć się wysokiej jakości szkłem przez wiele lat.
Patera z kwadratowymi talerzami
Nowoczesne wykończenie
Patera Tadar Magdalena to propozycja dla fanów nowoczesnych akcesoriów do jadalni i kuchni. Patera wyróżnia się kształtem talerzy — w tym wypadku są one kwadratowe. Ostre krawędzie w połączeniu ze szkłem i stalą to wyrazisty dodatek do każdego nowoczesnego wnętrza.
2 poziomy
Dwupoziomowa patera łączy w sobie zgrabny rozmiar z dwoma talerzami na deser. Wymiary większego talerza to 25 × 25 cm, a mniejszego — 20 × 20 cm. Całkowita wysokość wynosi 28 cm. Takie połączenie sprawia, że patera jest łatwa w przechowywaniu, a jednocześnie zapewnia odpowiednią ilość miejsca na ciasto i owoce.
Patera z pokrywką
Klosz w zestawie
Kolejna propozycja od firmy Altom Design. Tym razem to patera, ale w zestawie z dopasowanym kloszem. Patera z pokrywką z uchwytem chroni wnętrze patery przed wysychaniem, owadami i przenikaniem innych aromatów. Ciasto, owoce i desery pozostają smaczne i pyszne.
Gustowna, ale uniwersalna
Patera na ciasto z kloszem Altom Design to model wykonany całkowicie z przezroczystego szkła. Na talerzu znajdziesz delikatne żłobienie, a całość została osadzona na eleganckiej wąskiej nóżce. Przezroczyste, cięte szkło świetnie eksponuje wszystkie wypieki, które zaserwujesz na paterze.
Patera piętrowa z kwadratowymi talerzami
Proste przechowywanie
Odelo Prestige Camila to aż trzypoziomowa patera o wysokości 40 cm. Takie patery zazwyczaj zajmują dużo miejsca przy przechowywaniu. Jednak w przypadku tego modelu istnieje możliwość rozłożenia i złożenia elementów, dzięki czemu zmieści się nawet do niewielkich szafek.
Połączenie szkła i stali
Patera Odelo Prestige Camila to kolejna propozycja łącząca w sobie nowoczesne kwadratowe talerze z metalowym stojakiem. Całość prezentuje się bardzo nowocześnie, dzięki czemu patera wyróżnia się na tle innych modeli.
Porcelanowa patera na jajka
Idealnie podane jajka
Świetna propozycja dla osób, które chcą serwować jajka w elegancki sposób. Patera w kształcie półmiska posiada specjalne wgłębienia na 10 jajek. Jajka nie ześlizgują się z talerza, a dodatkowo wyglądają w białej porcelanie niesamowicie apetycznie i elegancko.
Błyskawiczne czyszczenie
Patera jest wykonana z białej porcelany, dzięki czemu jest bardzo łatwa w czyszczeniu. Mycie ręczne nie sprawia problemu, a w razie potrzeby możesz umyć ją również w zmywarce, dzięki czemu półmisek pozostanie czysty i będzie pięknie się błyszczał.
Z jakich materiałów mogą być wykonane patery na ciasto?
Patery na ciasto mogą być wykonane z przeróżnych materiałów. Każdy z dostępnych rodzajów decyduje nie tylko o stylu i wyglądzie patery, ale również wytrzymałości i odporności na uszkodzenia czy przebarwienia. Liczy się zatem nie tylko wygląd patery, ale i jej trwałość. Najpopularniejsze patery na ciasto dostępne w sklepach to:
- patera szklana — patera wykonana z prawdziwego, hartowanego szkła. Odporna na zarysowania, ale nie upadek z dużej wysokości. Nie chłonie zapachów i nie przebarwia się. Można ją czyścić w zmywarce.
- patera ceramiczna — patera dostępna w wielu kolorach i kształtach. Dostępne są modele z prawdziwej porcelany, jak i kamionki i porcelitu. Większość modeli również można myć w zmywarce.
- patera metalowa — patera aluminiowa lub ze stali nierdzewnej. Dostępne są modele pokryte farbą, jak i w metalicznym odcieniu. Niesamowicie odporne na uszkodzenia, ale nie powinny być czyszczone w zmywarce.
- patera drewniana — wykonana całkowicie z drewna np. sosnowego, bambusowego, akacjowego, tekowego. Idealna jako dodatek do wystroju z przewagą drewna. Wymaga dokładnego suszenia, nie może być czyszczona w zmywarce.
Elegancka patera jako sposób na wyjątkowe podanie do stołu
Patera na ciasto to świetny sposób na przemianę zwykłego spotkania rodzinnego w eleganckie przyjęcie. Każda patera nada stołowi niepowtarzalnego wyglądu, szczególnie jeśli jest dobrania w harmonii z resztą zastawy. Świetnie sprawdzą się wszelkie eleganckie patery, czyli takie, które mają estetyczne wykończenie, a nawet ciekawe zdobienia.
Jaka patera na ciasto będzie elegancka? Każdy model wykonany z kryształu lub starannej jego imitacji z tworzywa sztucznego. Przezroczyste, szklane patery na ciasto są łatwe w aranżacji, dlatego też to świetna propozycja na prezent. Jeżeli szukasz eleganckiej patery zwróć uwagę również na modele porcelanowe i ceramiczne. Patery porcelanowe wyglądają ponadczasowo i wykwitnie w każdym wnętrzu.
Patera obrotowa — niezwykła pomoc przy dekoracji ciast
Jeżeli zdarzyło Ci się upiec tort lub przymierzasz się do postawienia pierwszych kroków w cukiernictwie, na pewno obiła Ci się o uszy nazwa “patera obrotowa”. To nic innego jak patera, która obraca się wokół własnej osi. Zazwyczaj jest jednopoziomowa, ponieważ najczęściej sięgają po nią właśnie cukiernicy podczas dekorowania tortów.
Wykonanie pełnego, nieprzerwanego obrotu to kluczowy element wygładzania kremu na brzegach tortu oraz podczas wykonywania symetrycznych ozdób na powierzchni ciasta. Bez patery obrotowej jest to bardzo trudne, a uzyskany efekt — daleki od oczekiwanego.
Jaką paterę wybrać? Podsumowanie
Jaką paterę wybierzesz — piętrową czy klasyczną z jednym talerzem? Niezależnie od dokonanego przez siebie wyboru, z pewnością docenisz walory estetyczne i praktyczne patery. Pamiętaj, że to naczynie, z którego możesz korzystać nie tylko od święta. Może stać przez cały rok na blacie w kuchni, w salonie lub w jadalni, dzięki czemu będzie elegancką dekoracją, a w czasie posiłków, również praktyczną. Więc jaki model wybierzesz? Daj znać w komentarzach!