Aktualizacja: Marzec 2025
Śniadanie. Obiad. Kolacja. Od święta i na co dzień. Deska do krojenia musi być w każdej kuchni. Bez niej nie uda się żaden profesjonalny mise en place ani nawet szybkie siekanie cebuli na jajecznicę. Jaką deskę do krojenia wybrać, aby pasowała do potrzeb, była higieniczna i wygodna w użyciu? Poznaj najpopularniejsze deski do krojenia i wybierz idealną dla siebie.
Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Jakie są rodzaje?





Jak wybrać deskę do krojenia? Na co zwrócić uwagę?

Rozmiary desek do krojenia są naprawdę różne. Począwszy od małych desek po bardzo duże o szerokości 50 cm i więcej. Duże deski do krojenia świetnie sprawdzają się do wyrabiania ciast, krojenia dużych kawałków mięsa, filetowania ryb, krojenia dużej ilości warzyw. Niestety, duża deska do krojenia wymaga też dużego blatu, aby praca na niej była bezpieczna i wygodna. Jeśli dysponujesz małą kuchnią, wybierz mniejszą, uniwersalną deskę, która idealnie nada się do codziennego gotowania bez konieczności robienia przemeblowania w kuchni.

Poznałeś już rodzaje desek do krojenia. Sam więc widzisz, że ilość dostępnych materiałów jest aż przytłaczająca. Jeśli nie jesteś wymagającym kucharzem, świetnie sprawdzi się deska z tworzywa sztucznego, bambusa albo ze szkła. Te deski są bardzo uniwersalne i podołają każdym warunkom. Ekskluzywnym, wielofunkcyjnym, ale bardzo ciężkim dodatkiem są deski do krojenia z granitu i marmuru. Ich wysoka jakość wykonania jest jednak odpowiednio droższa. Warto w nie zainwestować nie tylko ze względu na wygląd. Są niesamowicie funkcjonalne - sprawdzą się przy krojeniu i serwowaniu.

Okrągłe, prostokątne, asymetryczne lub w kształcie serca. Deski do krojenia mogą mieć przeróżne kształty. Jaki wybierzesz zależy w zasadzie od Twoich upodobań. Pamiętaj jednak, że deska z uchwytem jest zawsze wygodniejsza niż deska do krojenia bez uchwytu.

Masz zmywarkę? Poszukaj zatem desek do krojenia, które zmywarka może umyć za Ciebie. Miej na uwadze, że deski drewniane się do tego bezwzględnie nie nadają. Mycie w zmywarce szybko je zniszczy.

Odpowiedni materiał to tylko część sukcesu. Antypoślizgowe nóżki to niepozorny dodatek, który jednak zmienia całkowicie przyjemność gotowania. Każda deska w nie wyposażona jest stabilna, nie ślizga się nawet na wilgotnym blacie. Nie ma więc ryzyka, że przy krojeniu przypadkiem omsknie Ci się nóż i zamiast w marchewkę, trafi w palec. Zdecydowany must-have!
Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Porównanie i ranking
Duża deska do krojenia z drewna bambusowego

Klasyczna deska do krojenia o wymiarach 32 x 22 cm. Podobnie jak poprzedni model, jest całkowicie wykonana z bambusa, który cechuje się odpornością na pękanie i wchłanianie wilgoci. Co więcej, deska jest wykonana z dużą starannością; jest doskonale wyprofilowana i nie kołysze się. Praktycznym dodatkiem jest metalowe oczko do powieszenia deski na suszarce.
Obrotowa deska do krojenia i serwowania dań

Deska z eleganckiego drewna bukowego o wyraźnych sękach. Jej średnica to 35 cm. Dzięki okrągłemu kształtowi i obrotowemu mechanizmowi, świetnie sprawdzi się nie tylko do krojenia, ale także do serwowania pizzy, wędlin i serów. Niestety, deska jest wykonana z buku, a nie z bambusa, co może przekładać się na jej mniejszą żywotność.
Zestaw marmurowych desek do krojenia MatMay

Komplet czterech desek do kuchni wykonanych z tworzywa sztucznego imitującego marmur. Deski wyposażone są w praktyczny stojak, który ułatwia ich przechowywanie w kuchni. Każda z desek ma inny odcień marmuru, jednak wszystkie mają ten sam rozmiar - 29 x 19,5 cm.
Deski są odporne na temperaturę do 130°C, a ponadto można je szybko i łatwo umyć w zmywarce. Pomimo dużych rozmiarów są niezwykle lekkie i poręczne. Jeśli szukasz zestawu do oddzielnego przygotowywania mięs, warzyw i ryb, ten zestaw będzie najlepszy.
Practic Vegana - komplet desek kuchennych różnej wielkości

Zestaw trzech desek do krojenia z tworzywa sztucznego. Deski mają różną wielkość, co czyni je bardzo uniwersalnymi. Poręczny uchwyt ułatwia przenoszenie deski, nawet jeśli znajdują się na niej produkty. W zestawie, oprócz desek w rozmiarze S, M i L, znajdziesz także stojak do przechowywania wyposażony w antypoślizgowe nóżki.
Zestaw desek do krojenia z drewna bukowego

Kolejny komplet desek, tym razem wykonany w całości z eleganckiego drewna bukowego. Każda deska wyróżnia się inną powierzchnią roboczą. Natomiast wszystkie posiadają otwór do chwytania i wyżłobienia odprowadzające nadmiar płynów. Do zestawu dołączono drewniany stojak, z którym zadbasz o porządek w swojej kuchni.
Bambusowa deska do krojenia z użyteczną tacą

Deska do krojenia wykonana w całości z wytrzymałego drewna bambusowego. Jej wymiary to 35 x 25 cm. Co ją wyróżnia spośród innych modeli to obecność wysokich nóżek. Dzięki temu jest stabilna podczas krojenia i pozwala na użycie jej jako stolika śniadaniowego. W zestawie znajduje się dodatkowa metalowa taca, którą możesz schować pod deskę. Świetnie sprawdzi się jako taca na pokrojone już składniki.
Zestaw bambusowych desek do krojenia AD ACCESSORIES Bamboo Eco

Trzy deski wykonane z drewna bambusowego. Każda z nich posiada inne wymiary, jednak wszystkie są dobrze wyprofilowane. Deski dodatkowo posiadają metalowe oczko do zawieszenia w trakcie suszenia lub przechowywania. Niestety w zestawie nie znajdziesz stojaka do przechowywania.
Dębowa deska STODESEK kuchenna z charakterem

Prostokątna deska do krojenia w formie solidnego bloku o wymiarach 40 x 30 cm. Całkowicie wykonana z wysokiej jakości dębowego drewna. Deska została zaimpregnowana naturalnym, bezpiecznym dla zdrowia olejem, który zapobiega pochłanianiu wilgoci i pękaniu. Obustronne wycięcia w drewnie sprawdzają sie jako uchwyty przy przenoszeniu deski. Elegancki wypalany grawer nadaje desce drogiego charakteru.
Granitowa deska do krojenia klasy premium Mg design

Elegancka i nowoczesna deska do krojenia w całości wykonana z granitu. Wymiary 40 x 30 cm przy grubości 2 cm dają dużą powierzchnię do pracy, chociaż deska zajmuje jednocześnie dużo miejsca. Granitowa deska do krojenia jest odporna zarówno na wysokie temperatury, jak i działanie tłuszczów czy kwasów. Nie odbarwia się i nie pochłania zapachów. Dodatkowe, antypoślizgowe nóżki na spodzie zapobiegają przed porysowaniem blatu i poprawiają stabilność przy krojeniu.
Szklana deska do krojenia AlpenBurg ze zdjęciem

Wielofunkcyjna deska do krojenia o wymiarach 52 x 30 cm. W zestawie znajdziesz aż dwie deski. Każda z nich wykonana jest z łatwego w czyszczeniu szkła. Idealnie nadaje się do krojenia, a także jako pokrywa do kuchenek. Każda z desek ozdobiona jest zdjęciem przypraw i warzyw, które nadaje koloru i urozmaica wygląd kuchni.
Zestaw czarnych asymetrycznych desek do kuchni Vilde

Klasyczne, ale jednak nieszablonowe. Zestaw trzech desek Vilde do krojenia o różnych wymiarach. Każda z desek ma inny rozmiar, wszystkie jednak wykonano z tworzywa sztucznego. Dwie największe deski wyposażono w wygodny uchwyt umieszczony z boku, który dodatkowo służy do powieszenia na relingu.
Kolorowe deski do krojenia w stojaku Joseph Joseph Folio

Zestaw czterech desek do krojenia o wymiarach 30 x 20 cm. Każda z desek wyróżnia się innym kolorem, który pozwala na używanie tylko do jednego typu produktów - zupełnie jak w gastronomii. Deski wykonane są wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Ich przechowywanie jest niezwykle łatwe ze względu na dołączony stojak.
Czy rodzaj materiału deski do krojenia ma znaczenie?
Kupując deskę do krojenia pierwsze, na co zwracamy uwagę, to materiał. Plastikowe deski są niesamowicie lekkie, ale szybko pojawiają się na nich brzydkie ślady po nożu. Drewniane deski są bardzo uniwersalne; pasują do każdej kuchni. Niestety mogą się odkształcać, są cięższe i trudno zmyć z nich plamy z soku z czerwonych warzyw i owoców. Deski granitowe są najmniej poręczne, niesamowicie drogie, ale luksusowe i odporne na wysokie temperatury.
Materiał deski do krojenia zdecydowanie ma znaczenie. To od niego zależy, czy przenoszenie deski z miejsca na miejsce będzie prawdziwym wyciskiem dla rąk. Materiał ma wpływ także na higienę i utrzymanie deski w czystości. Niektóre materiały (np. drewno) ma tendencję do pochłaniania wilgoci, która szybko staje się pożywką dla bakterii i grzybów.
Jakie kształty desek do krojenia można znaleźć na rynku?
Najpopularniejszymi i najchętniej wybieranymi są deski:
- okrągłe
- prostokątne
- kwadratowe
- asymetryczne z rączką z jednej strony
Nie powstrzymuje to jednak producentów przed tworzeniem desek do krojenia w kształcie np. serca, jabłka czy ananasa. Popularnością cieszą się też deski do krojenia wykonane z kawałka drewna. Każda z nich posiada niebanalny, nieregularny kształt. Są unikatowe - drugiej takie z pewnością nie znajdziesz.
Czy należy stosować różne deski do krojenia poszczególnych rodzajów produktów?
Profesjonalne lokale gastronomiczne w swoich kuchniach zawsze mają sześć desek do przygotowania produktów. Każda deska ma inny kolor, dzięki czemu kucharze wiedzą, jakiej deski użyć do ryb, a jakiej do surowego drobiu. Podobne praktyki koniecznie wprowadź w swojej kuchni, gdyż...
Deska do krojenia wszystkiego to bomba biologiczna
Używanie tej samej deski do czerwonego mięsa, surowych warzyw i serów to prosta droga do zatrucia pokarmowego. Często zdarza się, że po całym popołudniu gotowania, zmywanie odkładamy na później. W ten sposób pozwalamy bakteriom namnażać się i harcować do momentu, gdy nie trafią na talerz razem ze świeżą wędliną lub surowymi warzywami.
Uniwersalne deski do krojenia - krój co chcesz
Czy warto inwestować w uniwersalną deskę do krojenia wszystkich rodzajów produktów? Jak najbardziej. Pamiętaj, że w Twojej kuchni jest miejsce na uniwersalne deski do krojenia dopóki… nie kroisz na niej zarówno produktów surowych (mięsa czerwonego, drobiu i ryb), jak i produktów spożywanych bez obróbki termicznej (chleba, wędlin, sera, warzyw).
Jaka deska do krojenia będzie najlepsza? Podsumowanie
Gotowanie bez odpowiedniej deski kuchennej? Kategoryczne nie! Deska do krojenia to podstawa w każdej kuchni, w której przygotowuje się chociażby kanapki z pomidorem. Koniecznie dajcie znać w komentarzach, z jakich desek najczęściej korzystacie.