Aktualizacja: Listopad 2024
Jaki grill elektryczny wybrać? Rodzaje grillów elektrycznych
Zdecydowałeś o zakupie, ale nie wiesz, jaki grill elektryczny sprawdzi się najlepiej? Obecnie na rynku można spotkać co najmniej kilka rodzajów tych urządzeń, a spośród nich wybierzesz grill elektryczny domowy i taki do ogrodu. Sprzęty te dzielą się generalnie na cztery główne kategorie, a każdy z nich ma swoje wady i zalety.
Jak wybrać grill elektryczny? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Wyższa moc oznacza szybszą możliwość rozgrzania grzałki grilla. Bezpośrednio przekłada się to zatem na szybsze przygotowywanie naszych posiłków. Dobry grill elektryczny powinien dysponować mocą co najmniej 900 W.
Różne dania należy przyrządzać w innych temperaturach. Dobry grill elektryczny powinien więc posiadać możliwość regulacji tego parametru w jak najszerszym zakresie. Warto także zwrócić uwagę na dokładność, z jaką dokonujemy tego wyboru.
Grille elektryczne wyposażone w pokrywę powinny posiadać możliwość zablokowania jej otwarcia. Zapobiegnie to wszelkim poparzeniom. To szczególnie istotna funkcja, jeśli w naszym domu są dzieci. Sama pokrywa musi być natomiast trwała, a jej zawias powinien być stabilny.
To znacznie przyspieszy czyszczenie urządzenia po każdym jego użyciu. Gdy grillowanie zakończy się, a nasz grill już ostygnie, odłączamy od niego niektóre podzespoły takie jak płytki, a następnie umieszczamy je w zmywarce.
Jaki grill elektryczny wybrać? Grill elektryczny ranking
Grill elektryczny - jaki wybrać, by spełniał oczekiwania? Z pewnością jednym z ważniejszych kryteriów jeśli chodzi o grill elektryczny jest cena, warto jednak pamiętać o innych funkcjach. Poniższy ranking pomoże w dokonaniu odpowiedniego wyboru.
Duży grill elektryczny 2w1 Yoer GrillMate
Grill elektryczny marki Yoer to duże urządzenie oferujące ogromne możliwości. Istotną funkcjonalnością jest możliwość używania konstrukcji jako grilla stołowego lub wolnostojącego. Producent przewidział także specjalne miejsce do ustawiania akcesoriów – jest to półka pod rusztem. Ciekawym elementem konstrukcji jest zdejmowalna bariera chroniąca przed wiatrem o wysokości 9,5cm. Powierzchnia grillowania wynosi 41 x 26cm. Jest ona zatem duża i umożliwi jednoczesne przygotowanie kilku dań. Nad nią znalazło się natomiast miejsce na dodatkowy mini ruszt, który przydaje się do utrzymywania temperatury podgrzanych dań. Ponadto są dwie półeczki boczne, dwa typy wymienialnych rusztów oraz możliwość ustawienia ich na trzech różnych wysokościach. Moc urządzenia może wynieść aż 2000W, a waga wynosi ok. 5,5kg. Urządzenie kosztuje ok. 200zł.
Grill elektryczny First Austria FA-5343-2
Grill stołowy marki First Austria to solidne i proste urządzenie. Konstrukcja grilla rozkłada się o 180 stopni, dzięki czemu możemy przygotowywać dania na 2 płytach jednocześnie. Wiąże się to oczywiście z dwukrotnym skróceniem czasu naszej pracy. Wydajna grzałka o mocy 1800W nagrzewa się do temperatury 280 stopni w 2 minuty. Na uwagę zasługuje w niej system odprowadzania tłuszczu, który specjalnymi kanalikami kieruje płyn do zbiorniczka, który później opróżniamy. Płyty grzewcze pokryto powłoką anty-adhezyjną, która chroni przed przywieraniem. Sterowanie grillem odbywa się przy pomocy jednego pokrętła, które odpowiada za uruchamianie i regulację temperatury. Użytkownik ma ponadto możliwość dostosowania odległości płyt. Powierzchnia każdej z płyt grillujących ma wymiary 23x28cm. Urządzenie wyceniono na ok. 140zł.
Grill elektryczny Lund 67457
Grill elektryczny o mocy aż 2000W marki Lund może pochwalić się bardzo szybkim nagrzewaniem, a także dużą powierzchnią grzewczą. Każda z płyt ma wymiary 29,5 x 24cm. Konstrukcję możemy rozłożyć do 180 stopni, więc podgrzewanie może odbywać się na 2 płytach jednocześnie. Możemy także używać grilla ustawionego w pozycji rozłożonej do 90 stopni. Urządzenie wyposażono w czasomierz, który zapobiegnie przypadkowemu przypaleniu dania. Konstrukcja posiada tackę ociekową na tłuszcz, a wysoki rant pomaga w utrzymaniu czystości grilla. Ustawianie czasu i temperatury odbywa się za pomocą dwóch pokręteł. O stanie urządzenia informują nas natomiast dwie kolorowe diody. Jedna z nich wskazuje na włączenie, a druga informuje o gotowości dania. Grill marki Lund kosztuje ok. 170zł
Tefal GC712D34 OptiGrill - grill elektryczny ze wskaźnikiem stopnia wysmażenia
Grill elektryczny Tefal idealnie sprawdzi się w kuchni. Wyposażono go w czterostopniową regulację temperatury. Co ciekawe, sprzęt automatycznie wykrywa, ile potraw znajduje się na płycie i dostosowuje temperaturę i czas przygotowywania posiłku. Wskaźnik wysmażenia powala kontrolować proces pieczenia - kolor żółty oznacza delikatne wysmażenie, pomarańczowy to średni poziom, a czerwony oznacza mocne wysmażenie. 6 programów grillowania pozwala na idealne dobranie parametrów do przygotowywanych dań. Tu również tłuszcz spływa do specjalnego zbiornika, dzięki czemu czyszczenie urządzenia jest łatwe.
Grill elektryczny Tefal GC3050 - łatwe czyszczenie
Tefal grill elektryczny 2w1, stołowy i kontaktowy, to urządzenie idealne do użytku domowego. Powierzchnię grillowania można łatwo zwiększyć, rozkładając płyty, dzięki czemu można smażyć jednocześnie na obu z nich. Płyty wykonane są z nieprzywierającego materiału, a po zakończonym gotowaniu można je zdjąć i umyć w zmywarce. Grill wyposażono także w regulowany, 3-stopniowy termostat, który pozwala na przyrządzanie różnego rodzaju potraw. Dwa poziomy wysokości płyt sprawiają, że przygotowywanie posiłków jest proste i intuicyjne.
Grill elektryczny Bosch TFB3302V - prostota i moc
Grill elektryczny Bosch to urządzenie proste i funkcjonalne. Szybkie nagrzewanie się płyt pozwala przygotowywać dania w krótkim czasie, a po zakończonym grillowaniu płytę można łatwo umyć w zmywarce. Położenie górnej płyty można regulować, aby dopasować wysokość do rozmiaru produktów umieszczonych na grillu. To urządzenie wyposażone jest także w system odprowadzania tłuszczu.
Grill elektryczny First Austria 5343-3 - 180 stopni wygody
Jako dobry grill elektryczny - ranking otwiera First Austria. Sprawdzi się w niemalże każdej kuchni. To urządzenie przypominające opiekacz, ale ciekawą opcją jest możliwość rozłożenia go o 180 stopni. Dzięki temu można zyskać większą powierzchnię grillowania poprzez jednoczesne smażenie na obu płytach. Ten sprzęt pozwala znacząco skrócić czas przygotowywania posiłków nie tylko dzięki opcji rozkładania, ale także dzięki temu, że płyta nagrzewa się bardzo szybko do temperatury umożliwiającej pieczenie. Już po 2 minutach grill jest gotowy do pracy. Termostat pozwala dopasować idealną temperaturę, a zbiorniczek na tłuszcz to bardzo proste czyszczenie urządzenia.
Grill elektryczny First Austria 5344-1 - wytrzymałość i moc 2000 w
Ranking - grill elektryczny zamyka First Austria. Umożliwia zarówno smażenie mięs i szaszłyków, jak i pysznych tostów oraz kanapek na ciepło. Intuicyjna regulacja temperatury grillowania pozwala na przygotowanie potraw wysmażonych dokładnie tak, jak lubisz. To urządzenie jest proste w obsłudze, charakteryzuje się wysoką mocą, dzięki czemu grillowanie jest niezwykle szybkie. Ustawienie płyt można regulować w zależności od tego, jakie produkty się na nich znajdują. Możliwe jest również rozłożenie ich o 180 stopni i zwiększenie pola grillowania.
Grill elektryczny - jak działa?
Grill elektryczny różni się od tradycyjnego tym, że bez obaw i bezpiecznie można używać go w domu. Działa na zupełnie innej zasadzie niż klasyczny i do opiekania potraw nie potrzebuje węgla i ognia. Niezbędna jest jednak energia elektryczna, zatem jeśli chcesz ustawić urządzenie na balkonie, upewnij się, że dostępne jest tam źródło zasilania.
Sercem grilla elektrycznego jest grzałka, umieszczona pod rusztem lub płytą grzewczą, w zależności od modelu. Grzałka ta szybko osiąga temperaturę idealną do pieczenia. Proces ten odbywa się bez dymu i bez dodatku tłuszczu, który wręcz wytapia się podczas pieczenia.
Co lepsze - grill elektryczny czy patelnia grillowa?
Uwielbiamy smak grillowanych potraw. Wiemy już, że nawet mały grill elektryczny pomoże przygotować smakowite dania, ale czy jest to jedyna alternatywa dla tradycyjnego grilla? Okazuje się, że fani pieczonych mięs i osoby, które pragną zredukować ilość tłuszczu w swojej kuchni stają często przed dylematem, co będzie dla nich lepsze - grill elektryczny czy patelnia grillowa?
Niewątpliwą zaletą grilla elektrycznego jest prostota obsługi. Wystarczy włączyć urządzenie, umieścić na ruszcie bądź płycie mięso i po krótkim czasie potrawa jest gotowa. Nie potrzeba przy tym dodatku tłuszczu. Mięso wypieka się równomiernie, jest soczyste i chrupiące, a do tego zdrowe i niskokaloryczne. Pewną wadą może być natomiast fakt, że urządzenie takie zajmuje sporo miejsca. Nawet najmniejsze modele mogą okazać się zbyt duże, szczególnie w niewielkich pomieszczeniach.
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez patelni - jest ona właściwie podstawowym jej wyposażeniem. Patelnia grillowa jest zbudowana charakterystycznie i na całej swojej powierzchni posiada prążki. Zapobiegają one wchłanianiu nadmiaru tłuszczu przez smażone potrawy. Patelnia nagrzewa się równomiernie, dzięki czemu możliwe jest dobre wysmażenie przygotowywanego dania. Niewątpliwym plusem patelni grillowej jest fakt, że ze względu na swoje niewielkie rozmiary zmieści się w każdej szafce. Produkt wyższej jakości może cieszyć przez długi czas, jest to zatem inwestycja na lata.
Co więc wybrać? Wszystko zależy od twoich preferencji oraz od miejsca, jakim dysponujesz. Jeśli się wciąż zastanawiasz, sprawdź nasz ranking grill elektryczny niejedno ma bowiem imię.
Jakie są funkcje grillów elektrycznych?
Decydując się na grill elektryczny, warto wiedzieć, że poszczególne modele różnią się między sobą nie tylko budową i wielkością, ale także funkcjami. Dobry grill powinien przede wszystkim być łatwy w czyszczeniu i wygodny w obsłudze, ale czemu nie wybrać urządzenia, które ucieszy dodatkowymi opcjami?
Jedną z bardziej praktycznych funkcji jest regulacja temperatury. Grill do steków czy opiekacz z termostatem pozwoli uzyskać potrawę idealnie wypieczoną i ułatwi utrzymanie odpowiedniej temperatury przez cały czas pieczenia.
Niektóre urządzenia są także wyposażone w funkcję rozmrażania. To wygodne szczególnie wtedy, gdy robimy zakupy na zapas i mrozimy mięso - nie trzeba czekać, aż rozmrozi się samo.
Sprzęt z pokrywą nie tylko zapobiega pryskaniu tłuszczu, ale również pozwala poddusić danie i zarumienić jednocześnie z dwóch stron. Co warte zauważenia, nawet niedrogi grill elektryczny do 200 zł będzie wyposażony w tę opcję. Grill elektryczny - ranking będzie niezbędny do wyegzekwowania najważniejszych funkcji.
Grill elektryczny - dodatkowe funkcje
Nowoczesne grille elektryczne mogą być wyposażone w różne, bardzo ciekawe funkcje. Usprawniają one korzystanie z urządzenia, a także polepszają jakość naszych dań. Najciekawsze z nich to:
- Wskaźnik poziomu wypiekania – za pomocą prostego wyświetlacza składającego się np. z kilku diod grill elektryczny informuje nas o etapie wypieczenia grillowanej potrawy. To szczególnie przydatna funkcja w modelach, w których użytkownik nie ma podglądu na grillowane danie.
- Programy automatyczne – grill może umożliwić nam wybranie jednego z przygotowanych przez producenta programów grillowania. Znacznie usprawnia to obsługę, gdyż nie musimy zastanawiać się, jaka temperatura pracy będzie odpowiednia do konkretnej potrawy. Po prostu wkładamy danie do urządzenia, naciskamy przycisk, czekamy – i gotowe. Funkcja ta szczególnie dobrze sprawdza się w połączeniu z pomiarem wagi czy grubości mięsa.
- Pomiar grubości mięsa – grill elektryczny może zmierzyć grubość ułożonego w nim mięsa. Dzięki temu możliwe jest automatyczne dobranie odpowiedniej temperatury. Zapewnia to dobrze przygotowane danie, które nie będzie ani zbyt suche, ani surowe.
- Wymienne płytki – ta funkcjonalność rozszerza możliwości naszego grilla np. o działanie jako gofrownica czy opiekacz do kanapek. Nie musimy zatem kupować kolejnych urządzeń.
Grill elektryczny co grillować? Przykładowe pomysły na grillowane przysmaki
Na grillu elektrycznym przygotujemy różnego rodzaju dania. Mogą być to mięsa, a także ryby, warzywa czy grzyby. Do grilla możemy włożyć wszystko, co chcielibyśmy grillować na dobrze znanym ruszcie. Grill elektryczny to jednak dobra alternatywa dla smażenia w tłuszczu. Potrawy są soczyste i pyszne, a przy tym są także bogatsze w składniki odżywcze. Na grillu przygotujemy m.in.:
Pierś z kurczaka – Pyszne i niskokaloryczne mięso podane z sałatką to idealny pomysł na obiad. Potrzebne do tego będą:
- Pierś z kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Szczypta rozmarynu,
- Sól i pieprz,
- Cytryna,
- Czosnek
Rozgniatamy pół ząbka czosnku i mieszamy go z oliwą. Dodajemy do tego nieco soku z cytryny, soli i pieprzu. W tak powstałej marynacie obtaczamy filet z piersi kurczaka. Danie umieszczamy w lodówce i czekamy ok 2h. Po upływie tego czasu uruchamiamy grill i na jego płycie układamy naszą potrawę. Podczas grillowania należy obracać mięso, które przyrządzamy aż do równomiernego zarumienienia na każdej stronie.
Bakłażany nadziewane orzechami
Potrzebne składniki:
- 2 bakłażany;
- Serek o smaku naturalnym;
- 200g orzechów włoskich;
- Oliwa z oliwek;
- Kolendra;
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki;
- Czosnek
Kroimy bakłażany w plastry o grubości nie większej niż 1cm. Następnie je solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Ząbek czosnku, orzechy oraz serek blendujemy. Tak powstały farsz odkładamy aż do czasu przygotowania bakłażanów. To natomiast potrwa kilkanaście minut. Bakłażany smarujemy oliwą i grillujemy, pamiętając o przekładaniu na drugą stronę. Gdy wyczujemy, że są miękkie, ściągamy je z grilla i studzimy. Kolendrę i pietruszkę należy posiekać. Masę orzechową natomiast solimy i pieprzymy. Tak powstały farsz smarujemy po ostudzonych bakłażanach. Całość posypujemy zielenią i zwijamy w ruloniki.
Grill elektryczny w mieszkaniu - czy to dobry pomysł?
Grill elektryczny, w przeciwieństwie do swojego tradycyjnego odpowiednika, może być bezpiecznie używany w mieszkaniu. Grill taki szybko się nagrzewa, a także nie dymi. Bez problemu zatem ustawimy go przy stole. Urządzenie to wymaga stałego podłączenia do sieci elektrycznej podczas swojej pracy. Możemy zatem używać je wewnątrz pomieszczenia, a także na balkonie czy tarasie. Niektóre grille elektryczne posiadają pod rusztem specjalną spiralę przykrytą kamieniami z lawy. Absorbują one stopiony tłuszcz, a przy tym samoczynnie się czyszczą. Obsługa grilla elektrycznego jest zatem prostsza i mniej wymagająca niż użytkowanie grilla tradycyjnego. Grill w mieszkaniu lub domu to zatem idealny pomysł.
Jakie są wady i zalety grilla elektrycznego?
Grill elektryczny posiada ogromną ilość zalet, ale ma jednak także pewne wady. Najbardziej docenimy z pewnością przygotowywanie posiłków bez dymu oraz ognia. Urządzenie jest gotowe do pracy o każdej porze dnia i nocy, a także o każdej porze roku. Jest ono także banalne w obsłudze. Nie rozpalamy ognia, nie wysypujemy węgla, a często nawet nie czyścimy go. To za sprawą możliwości mycia pewnych elementów w zmywarce. Dostępna jest także opcja ustawiania temperatury, której nie mamy na tradycyjnym ogniu. Dania z grilla elektrycznego są też zdrowsze, gdyż nie używamy w tym procesie grillowania tłuszczu. Pewnym ograniczeniem jest natomiast konieczność używania grilla w miejscach, gdzie dostarczyliśmy prąd elektryczny. Grill elektryczny nie dostarcza nam ponadto charakterystycznego zapachu, kojarzącego się z grillowaniem tradycyjnym.
Jak wyczyścić grill elektryczny?
Czyszczenie grilla elektrycznego warto rozpocząć od razu po przygotowaniu posiłku, aby tłuszcz i resztki nie zdążyły zaschnąć. Pierwszym krokiem powinno być przetarcie urządzenia wilgotną szmatką, aby wstępnie usunąć nadmiar tłuszczu. Kolejny krok to zdjęcie rusztu lub, jeśli to grill z wymiennymi płytkami, płyty grzewczej i wyczyścić je delikatnie, używając ciepłej wody z mydłem lub detergentem. W przypadku bardziej uciążliwych zabrudzeń można wykorzystać specjalne preparaty. Warto wiedzieć, że części niektórych urządzeń można bezpiecznie myć w zmywarce.Trzeba jednak zawsze pamiętać, aby po czyszczeniu wytrzeć grill do sucha, tak, aby nigdzie nie gromadziła się woda.
Grill elektryczny - ranking
W przypadku gdy chcesz kupić grill elektryczny ranking pomoże ci wybrać model idealny dla siebie. Urządzenie takie jest świetnym sposobem na przygotowywanie smacznych, zdrowych i mało kalorycznych potraw w kilka chwil. Co jeszcze warto wiedzieć, decydując się na grill elektryczny? Opinie użytkowników wskazują na to, że to jeden z najszybszych sposobów na jedzenie bez tłuszczu. Możemy też cieszyć się grillowanymi daniami cały rok, niezależnie od pogody.