Close

Różne rodzaje patelni – jak dokonać wyboru?

Patelnia to bez wątpienia jedno z najczęściej używanych i niezbędnych w kuchni naczyń. Od zawsze stosowana do przyrządzenia np. jajecznicy czy tradycyjnych schabowych, dzisiaj zyskuje coraz więcej zastosowań. Naczynia te różnią się wielkością, ceną, wagą a przede wszystkim powłoką, którą są pokryte. Wybierając patelnię należy mieć uwadze częstotliwość jej używania oraz przeznaczenie.

Rodzaje patelni ze względu na zastosowaną powłokę

Materiał, z którego wykonana jest powłoka patelni jest bardzo istotny pod względem długości używania, a także zdrowia.

Ze względu na zastosowaną powłokę wyróżniamy patelnie:

- teflonowe - obecnie najpopularniejsze na rynku. Przede wszystkim ten typ patelni daje możliwość smażenia bez użycia tłuszczu - pomimo tego potrawy nie przywierają do dna. Natomiast należy pamiętać, że teflon łatwo ulega uszkodzeniom - przy używaniu czy myciu naczynia nie wolno używać metalowych, ostrych przyborów kuchennych, gdyż uszkodzony teflon jest zdecydowanie niebezpieczny dla naszego zdrowia. Wybierając patelnię teflonową zwracajmy uwagę na jej ciężar - większy oznacza grubszą powłokę, dzięki czemu jest ona bardziej odporna na zarysowania

- ceramiczne - czyli patelnie z nieprzywierającą powłoką ceramiczną (non-stick). Obecnie zyskują coraz większą popularność. Można na nich smażyć bez tłuszczu lub z użyciem niewielkiej jego ilości. Są również dość wytrzymałe, a ich powierzchnia nie ulega tak łatwo uszkodzeniom, jak np. teflonowa, w związku z czym jest bezpieczniejsza dla zdrowia (sprawdź ceny na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-nieprzywierajace-1141.html)

- granitowe - ich powłoka jest wzmacniana drobinkami granitu. Są niezwykle odporne na uszkodzenia, zarysowania lub pęknięcia. Powłoka takiej patelni jest nieprzywierająca (non-stick) co pozwala na przygotowywanie potraw na niewielkiej ilości tłuszczu. Warto zauważyć, że niektóre granitowe patelnie można używać także w piekarniku

- tytanowe - są uznawane za najtrwalsze i najbardziej odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne - taka patelnia może służyć nawet kilkadziesiąt lat. Dodatkowym plusem jest to, że można ich używać zarówno na palniku gazowym, ceramicznym i indykcyjnym, jak również myć w zmywarce. Powłoka tytanowa jest nieprzywierająca (non-stick), co zapewnia smażenie z bardzo małą ilością tłuszczu. Nie istnieje także ryzyko wydzielania podczas smażenia szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych.

Inne - obecnie mniej popularne rodzaje patelni to: żeliwne, stalowe, miedziane, emaliowane.

Rodzaje patelni ze względu na zastosowanie

Oprócz różnych powłok zewnętrznych patelnie mogą mieć również różną budowę ze względu na ich przeznaczenie, np.:

- patelnia do naleśników - charakteryzująca się bardzo niskimi brzegami ułatwiającymi podważenie i przewrócenie naleśnika,

- patelnia do jajek - posiadająca specjalne wgłębienia, w których umieszcza się smażone jajko,

- patelnia grillowa - wyposażona w rowki, do których odpływa tłuszcz wytapiany podczas smażenia potrawy,

- patelnia typu VOK - najczęściej używana do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej,

- patelnia elektryczna - sprawdzi się np. na wyjeździe, gdzie nie ma dostępu do kuchenki.

Możliwości wyboru odpowiedniej patelni (sprawdź na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-1138.html) jest naprawdę bardzo wiele. Decydując się na konkretny model, pamiętajmy o jej najczęstszym przeznaczeniu oraz znaczeniu dla naszego zdrowia. Naprawdę dobrej jakości patelnie nie należą do tanich dają jednak gwarancję długoterminowego używania i przygotowywania nie tylko smacznych ale i zdrowych potraw.

Materiał partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij