Close

Najlepsze słoiki na przetwory domowe

Najlepsze słoiki - jak je wybrać do domowych przetworów?

Słoiki na przetwory to nieodłączony atrybut w naszej kuchni. Wykorzystujemy je do konfitur, ogórków kiszonych czy marynowanych grzybów. Kupując słoiki do przetworów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Który słoik do warzyw, a który do owoców wybrać? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu słoików na przetwory? W jaki sposób wyparzyć słoiki na przetwory? Na czym polega pasteryzacja przetworów? Na wszystkie te pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.

Słoik na przetwory KILNER - 0,5L

Lato oraz początek jesieni to doskonały czas na robienie aromatycznych, smacznych i zdrowych przetworów domowych. Kompoty, soki, dżemy, powidła, pesto, dipy, przetwory z pomidorów – wszystkie te dobrodziejstwa natury są w zasięgu ręki-to przez cały rok!

Jednak, aby radość z własnoręcznie przygotowanych przetworów była w pełni satysfakcjonująca musimy mieć pewność, że właściwie je przygotowaliśmy i zakonserwowaliśmy. Słoiki po dżemie czy majonezie nie zawsze nadają się do ponownego wykorzystania na przetwory na zimę. Na rynku dostępne są słoiki na przetwory w przeróżnych kształtach i o różnej wielkości. Przed ich zakupem warto dobrze zastanowić się, co chcemy w nich przechowywać i dobrać wielkość do przetworu.

Najważniejsze cechy szklanych pojemników na przetwory


Szkło królowało jako najlepszy materiał, z którego wytwarzano wszelkie pojemniki do przechowywania żywności na długo przed erą plastiku. Pomimo wielkiego, plastikowego boomu lata temu, szkło dumnie powraca do naszych domów. Dlaczego szklane pojemniki są tak popularne? Dlaczego warto z nich korzystać? Jakie są ich zalety?

Bardzo istotną cechą szkła jest to, że jest wielorazowego użytku. Można z nich korzystać nawet przez wiele lat. Natomiast popękane i zniszczone pojemniki szklane możemy z powodzeniem odzyskać w procesie recyklingu. Przetapiając je — surowiec nie traci żadnych właściwości. W pełni zachowuje swoje parametry i wysoką jakość. Z powodzeniem więc można określić ten materiał jako eco-friendly.

Szkło nie zawiera w swoim składzie żadnych szkodliwych substancji. Nie reaguje ze składnikami zawartymi w pożywieniu, nawet z kwasami. Dlatego właśnie jest bezpieczne.

Słoiki na przetwory KILNER

Dzięki swojej strukturze, szkło nie jest przyjaznym środowiskiem dla rozwoju i osadzania się bakterii. Bardzo łatwo je również wyczyścić.
Szczelność to kolejna fantastyczna cecha szkła. Dobrze zamknięte nie przepuszcza powietrza ani żadnych innych gazów. Nie straszne są mu także różnorodne ciecze. Szkło nie przepuszcza żadnych substancji z zewnątrz, jak również nie wchłania tego, co znajduje się np. w słoikach.

Bardzo użyteczne jest także to, że wszelkie szklane pojemniki mogą być przezroczyste. Pozwala to na szybką identyfikację tego, co znajduje się w środku. Z drugiej strony — szkło może być barwione. Mamy więc możliwość przechowywania w nim pożywienia, które nie powinno być wystawione na światło, jak na przykład oliwa z oliwek.

Zestaw słoików WECK - Fabrykaform.pl


Jakie są rodzaje słoików na przetwory?

Słoiki typu twist–off – klasyczne szklane słoiki z metalową zakrętką. Można wyparzać je wrzątkiem, w piekarniku i w zmywarce.

Słoiki typu weck – szklane słoiki z wieczkiem zamykane na gumkę i sprężynkę, które prócz funkcji stricte użytkowej pełnią też rolę ozdobną. Wecki możemy wyparzać we wrzątku i w piekarniku. Natomiast gumowych części lepiej nie narażać na zbyt wysokie temperatury bowiem mogą popękać. Wystarczy umyć je w letniej wodzie.

Butelki na soki – mogą być z zakrętką, wieczkiem lub korkiem. Idealnie sprawdzają się jako naczynia do domowych soków, kompotów czy przecierów.

Zestaw butelek WECK - Fabrykaform.pl

Przygotowywanie smacznych przetworów, które będą potem pieścić podniebienie przy różnych okazjach to jedno. Nie zapominajmy jednak również o akcentach dekoracyjnych. Modna kuchnia wymaga odpowiedniej oprawy. Dodatki do słoików takie jak naklejki, etykiety i ozdobne osłonki dodadzą słoikom niebywałego uroku i będą idealną dekoracją na rustykalny stół.

Jeśli nie wiesz, w jaki sposób możesz udekorować słoiki z przetworami, wpisz w wyszukiwarkę hasło „najlepsze słoiki na przetwory pomysły”, a Twoim oczom ukażą się niezwykle inspirujące filmiki oraz zdjęcia przedstawiające kreatywne ozdoby hand made na słoiki z przetworami. Słoiki ozdobne, do których włożymy własnoręcznie zrobione konfitury czy dżem, to także doskonały pomysł na prezent dla bliskiej osoby! Stare przysłowie mówi — przez żołądek do serca – więc taki smakowity prezent na Walentynki lub święta będzie strzałem w dziesiątkę.

Zestaw do przetworów z wekiem - kitchen craft

Szklane słoiki: jak powinna wyglądać sterylizacja?

Zanim zamkniemy swoje przetwory w słoikach, musimy najpierw odpowiednio je do tego przygotować. W jaki sposób wyparzyć słoiki do przetworów, by przełożone do nich wyroby długo cieszyły świeżością? Sterylizacja słoików może przebiegać na kilka sposobów:

najlepsze słoiki

Za pomocą wrzącej wody- zalewamy słoiki do 3/4 wysokości wrzątkiem, wlewamy nieco płynu do naczyń i zakręcamy. Energicznie mieszamy wodę w słoikach i odstawiamy na kilka minut. Następnie wylewamy wodę i płuczemy dokładnie słoiki. Pokrywki wrzucamy do gorącej wody i gotujemy przez 10 minut.

W mikrofalówce – wlewamy do słoików trochę wody i wkładamy do mikrofalówki na 2 minuty, ustawiając najwyższą moc. Pamiętajmy, by nie wkładać do mikrofalówki metalowych pokrywek.

W piekarniku – słoiki stawiamy na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika. Na drugiej blasze kładziemy nakrętki. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni i podgrzewamy słoiki przez około 20 -30 minut.

W zmywarce – w tym celu używamy programu o najwyższej temperaturze.

Za pomocą spirytusu – moczymy płatek kosmetyczny w spirytusie i przecieramy nim wewnętrzną stronę nakrętki.

Pamiętajmy także, by czystych słoików i nakrętek po obróbce termicznej nie dotykać rękoma!

Jak otworzyć zawekowany słoik?

Mocno zakręcone słoiki do wekowania potrafią dać nam w kość. Zamiast jednak mocować się z nakrętką przy użyciu siły, wystarczy zastosować sprawdzone sposoby otwierania zawekowanych słoików. Jeśli jesteście pewni, że nie będziecie ponownie używać słoika do robienia przetworów, możecie podważyć nakrętkę nożem. Pamiętajmy jednak, że przy tej metodzie pokrywka może się zdeformować, a słoik wyszczerbić.

Jeśli chcemy uniknąć ryzyka uszkodzenia słoika, możemy zanurzyć wieczko słoika we wrzątku na kilka minut. Wówczas nakrętka powinna dać się łatwo otworzyć. Inną sprawdzoną metodą jest odwrócenie słoika wieczkiem do dołu i uderzenie go w dno. Możesz także kupić otwieracz do słoików, który pozwoli Ci zaoszczędzić czasu oraz nerwów podczas otwierania słoików. Ręczny otwieracz do słoików typu twist nie wymaga od Ciebie praktycznie żadnego wysiłku. Wystarczy, że chwycisz pokrywkę w kleszcze, delikatnie przekręcisz i gotowe.

Pasteryzacja słoików — jakie mamy możliwości?


Aby nasze przetwory nie uległy zepsuciu, musimy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze słoiki na przetwory najpierw dokładnie myjemy i zaparzamy gorącą wodą. Po uzupełnieniu słoika dokładnie go dokręcamy i odstawiamy w zacienione miejsce. Istotnym elementem przy robieniu przetworów jest pasteryzacja. Polega ona na niszczeniu drobnoustrojów zawartych w jedzeniu za pomocą wysokiej temperatury (60 – 100 stopni). Ponadto pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze produktów, nie pozbawiając ich charakterystycznego smaku i zapachu. Jakie są sposoby na domową pasteryzację?

Pasteryzacja w piekarniku


Blaszkę w piekarniku wykładamy papierem i do zimnego urządzenia wkładamy słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 130 stopni (grzanie góra dół). Po upływie podanego czasu wyłączamy piekarnik. Przetwory pozostawiamy w piekarniku do ok. 30 minut — by ostygły. Następnie wyjmujemy je i ustawiamy wieczkiem do góry.

Gotowanie słoików

Czyli pasteryzacja na mokro polecana jest do słoików z gumką. Duży garnek wykładamy ręcznikiem i dopiero na nim ustawiamy słoiki z przetworami. Słoiki nie mogą się wzajemnie dotykać. Szklane słoiki zalewamy wodą w temperaturze pokojowej. Ważną informacją jest to, że woda w garnku powinna sięgać maksymalnie do 2/3 wysokości słoików. Garnek przykrywamy pokrywką i włączamy palnik. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika. Od tego momentu liczymy dopiero czas pasteryzacji, który powinien wynosić od 10 do 30 minut. Od tej pory gotujemy nasze słoiki tak długo, jak wskazuje dany przepis.

Pasteryzacja na sucho

Pasteryzacja na sucho to jedna z najłatwiejszych metod pasteryzacji. Odbywa się ona w piekarniku, który nagrzewamy do temperatury 130 stopni. Do tak nagrzanego piekarnika wkładamy szczelnie zamknięte słoiki na około 40 minut. Do pasteryzacji na sucho idealnie nadają się słoiki typu twist. Są to szklane słoiki zakończone specjalnym gwintem i posiadające metalową zakrętkę, która umożliwia szczelne zamknięcie przetworów.

słoiki na przetwory
zestaw słoików kilner

Pasteryzowanie w zmywarce

Słoiki w zmywarce pasteryzujemy w temperaturze 60 -100 stopni C. Bez dodatku detergentów, których zazwyczaj używamy podczas zmywania naczyń w zmywarce! Na półkach zmywarki ustawiamy słoiki do góry dnem i nastawiamy cykl mycia. Po zakończeniu programu, gdy przetwory ostygną, wyjmujemy je i ustawiamy je do ostygnięcia wieczkiem do góry.

Czy słoiki na przetwory trzeba kupować co sezon?

Najlepsze słoiki na przetwory muszą być idealnie czyste i nieuszkodzone — tak samo nakrętki. Czy słoiki należy wymieniać co sezon? Niekoniecznie. Jeśli nie są wyszczerbione, możemy je używać latami. Wystarczy tylko dokupić nowe nakrętki. Chyba że słoik mocno przesiąknął danym zapachem z poprzednich przetworów i nie pomaga nawet dokładnie mycie – wówczas lepiej zainwestować w nowy słoik.

Pamiętajmy, że używanie uszkodzonych słoików do pasteryzacji może zakończyć się nawet wybuchem naczyń pod wpływem gwałtownej zmiany temperatur!

Jedno jest pewne — po 3 latach używania pokrywek typu twist, koniecznie musimy je wyrzucić. Bowiem ich trwałość jest ograniczona. Zakrętki nie mogą być zardzewiałe i powyginane — a tak często się dzieje, kiedy podważamy je nożem przy otwieraniu. Gumki zaś nie mogą być rozciągnięte.

Do czego wykorzystać słoiki nienadające się na przetwory?

najlepsze słoiki

Zużyty, uszkodzony słoik szklany może mieć swoje zastosowanie w kuchni! Może na przykład godnie zastąpić nam wazon. Wiosenne kwiaty w efektownie udekorowanym słoiku będą prawdziwą ozdobą rustykalnego stołu. Małe słoiczki szklane z wieczkiem mogą także posłużyć nam jako pojemnik na zioła w kuchni czy ulubioną herbatę.

W jaki sposób można jeszcze wykorzystać słoik po przetworach? Na przykład jako lampion lub pojemnik na wełnę. Na rynku dostępne są także szklane słoiki ozdobne będące efektownym połączeniem użyteczności z funkcją dekoracyjną. W tego typu słoiczkach możemy przechowywać miód lub konfitury.


ZOBACZ TEŻ: Porządek w szafie na jesień - wygoda i funkcjonalność krok po kroku

Najlepsze słoiki na przetwory domowe


Szklane słoiki to idealny sposób na domowe przetwory. Należy je odpowiednio dobrać wielkością do przygotowywanych przetworów. Bogata oferta słoików na rynku zawiera zarówno słoiki na przetwory duże, słoik weck, słoiki zamykane z wieczkiem, jak i słoiki typu twist. Obecnie można również kupić słoje dekoracyjne ozdobione ornamentami czy napisami, które będą prawdziwą ozdobą naszej kuchni. Jakie najlepsze słoiki będą do warzyw, a jakie do owoców? Oto nasze podpowiedzi.

Najlepsze słoiki na kiszonki


Najlepsze słoiki na kiszonkę powinny być wykonane z grubego szkła tak, by wytrzymały wzrost ciśnienia podczas fermentacji. Powinny być też wykonane z przezroczystego szkła, by ułatwić monitorowanie stanu i zachowywania się kiszonki. Tylko wówczas będziemy w stanie zauważyć, czy nie fermentuje, czy nie pojawia się pleśń itp. Słoik na kiszonkę musi być szczelnie zamknięty, ponieważ odcięcie powietrza znacząco ogranicza dopływ niechcianych bakterii i grzybów z otoczenia.

Fragment książki Kiszonki i Fermentacje - Aleksander Baron

Słoik na kiszonki powinien umożliwiać wypuszczanie gazu nagromadzonego podczas fermentacji. Czasem zdarza się, że zbyt duża ilość nagromadzonego gazu rozrywa słój. Dlatego w przypadku słoików typu twist zaleca się od czasu do czasu lekko odkręcić przykrywkę. Słoiki typu weck same wypuszczają gaz przez uszczelkę, gdy tylko wzrasta ciśnienie. Dlatego sprawdzają się do kiszonych przetworów. Uszczelki powinny być kauczukowe, a sprężyny nierdzewne.

Jakie słoiki na przetwory w occie?

Na przetwory w occie najlepsze słoiki to te litrowe. Mniejszy słoik weck nada się do marynowanych grzybków. Słoiki na przetwory w occie nadają się do wielokrotnego użytku, należy jednak sprawdzić, czy nie są wyszczerbione. Nakrętki po 2- 3 latach zaczynają rdzewieć i należy wymieniać je wówczas na nowe. Słoiki cena zaczynają się od 6 zł za 0,5 litrowy szklany słój.

Co na konfitury?

Na konfitury oraz dżemy najlepsze słoiki to małe, zakręcane pojemniki typu twist o pojemności 250 ml. Powidła będą pięknie prezentować się w mniejszych, ozdobnych słoiczkach o okrągłych kształtach. Ozdobione kolorową osłonką będą świetnym pomysłem na prezent. Osłonka może być wykonana z kolorowego papieru, tkaniny czy serwetki. Przewiązana kolorową tasiemką czy gumką z pewnością ucieszy oko.

najlepsze słoiki

Jak przechowywać kompoty?

Kompoty najlepiej przechowywać w sparzonych wcześniej słoikach. Następnie należy mocno zakręcić słoik i odwrócić do góry dnem. Słoik z kompotem możemy także wstawić do garnka wyłożonego szmatką i tak go zapasteryzować. Dzięki temu możemy przechowywać kompot nawet kilka lat.

Najlepsze słoiki na miód

Miód należy do najtrwalszych produktów. Wystarczy przechowywać go w stosunkowo chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego i w szczelnie zamkniętym pojemniku. Bezwzględnie zabrania się przechowywania miodu w metalowym pojemniku, gdyż może dojść do utleniania się produktu i utraty jego walorów smakowych.

słoiki na przetwory

Najlepszym naczyniem dla miodu będzie szklany słoik, najlepiej typu weck. Świetnym pomysłem na przechowywanie miodu będzie również dekoracyjny słoik ozdobny ceramiczny z ozdobnym napisem oraz wieczkiem, który z pewnością będzie efektowną dekoracją każdego stołu.

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wiolciak
Wiolciak
4 lat temu

Ach! Przetwory w słoikach – nic tak nie kojarzy się z dzieciństwem…

konfitura
konfitura
4 lat temu

kupiłam kiedyś słoik na kiszonki z ciemnego szkła i nie widziałam co tam się w środku dzieje, a działo się dużo haha
odradzam takiego zakupu!

Stasia
Stasia
4 lat temu

w tych butelkach pięknie prezentować się świeża lemoniada z listkami mięty…

Zamknij