Close

Płyta indukcyjna, ceramiczna czy gazowa?

Płyta indukcyjna, ceramiczna czy gazowa? Jak wybrać odpowiednią płytę?

Wybór płyty grzewczej to jedna z ważniejszych decyzji przy urządzaniu kuchni. Dobrze dobrana płyta grzewcza nie tylko powinna wpasować się w estetykę pomieszczenia, ale przede wszystkim współgrać z nawykami kuchennymi domowników oraz spełniać ich wymagania dotyczące bezpieczeństwa i wygody użytkowania. To jedno z najczęściej używanych urządzeń w kuchni, zatem ważna jest także trwałość i energooszczędność płyty. Jaka płyta – indukcyjna, gazowa, elektryczna czy ceramiczna – jest najlepsza?

Rodzaje płyt grzewczych

Jeśli chodzi o dostępne obecnie w sklepach płyty do zabudowy czy w słupku z piekarnikiemto wyróżnia się:

  • Płyty elektryczne, inaczej zwane żeliwnymi, z polami grzewczymi wystającymi ponad powierzchnię płyty. Technologia raczej już stara, ale takie płyty są dość tanie. Zużywają jednak sporo energii.
  • Płyty gazowe, z grzałkami gazowymi wystającymi ponad powierzchnię płyty.
  • Płyty indukcyjne, oparte na nowoczesnej technologii.
  • Płyty ceramiczne, z grzałkami ukrytymi pod powierzchnią płyty.
  • Płyty indukcyjno-gazowe.

Warto rozwiać na początku pewną wątpliwość – wszystkie płyty, poza gazowymi, są elektryczne, ale mówiąc o płytach elektrycznych, ma się na myśli te tradycyjne płyty ze spiralnymi grzałkami pokrytymi żeliwem. Zaś nowoczesne płyty elektryczne to płyty ceramiczne czy indukcyjne. One też, obok płyt gazowych, są najczęściej wybierane przez klientów.

Poznaj bogaty wybór płyt grzewczych firmy Bosch: https://www.bosch-home.pl/produkty/gotowanie-i-pieczenie/plyty-grzewcze

Płyty indukcyjne

Płyta indukcyjna to jeden z rodzajów płyty elektrycznej, jednak występuje w niej dość zawansowana technologia do wytwarzania ciepła. Nie opiera się na samym prądzie. Ciepło wytwarzane jest przez zjawisko indukcji elektromagnetycznej, co oznacza, że zmienne pole elektromagnetyczne doprowadza do wymiany energii między cewkami a naczyniami i w rezultacie powstają na dnie naczynia prądy wirowe, które rozgrzewają je oraz znajdujące się w nim jedzenie. Dzięki temu nagrzewa się naczynie i jedzenie, zaś płyta indukcyjna jedynie w takim stopniu jest ciepła, w jakim otrzymała ciepło z powrotem od garnka. Pozostała część płyty, niestykająca się z naczyniem, jest zimna. Płyty indukcyjne są płytami pod zabudowę, nie można kupić ich zintegrowanych z piekarnikiem.

Płyty ceramiczne

Płyta ceramiczna także zasilana jest prądem, ale w przeciwieństwie do tradycyjnej płyty żeliwnej, nie ma wystających palników. Płyta jest płaska i podzielona na pola grzewcze. Pod gładką powierzchnią ceramiczną umiejscowione są spirale elektryczne lub lampy halogenowe, które wytwarzają ciepło. Płyta nagrzewa się w całości. Kuchnia ceramiczna występuje w wersji z czterema lub większą liczbą pól grzewczych.

Płyty gazowe

Płyta gazowa to dobrze znana z dawnych lat płyta z tradycyjnymi palnikami gazowymi. Obecnie oferowany jest wariant z palnikami i płomieniem, ale także płyty gazowe bez płomienia. Ruszty podtrzymujące naczynia nad płomieniem mogą być jedno- lub dwuczęściowe lub oddzielne dla każdego palnika. Standardowa płyta gazowa ma cztery palniki w rozmiarach od małego przez dwa standardowe po jeden duży. Sama wykonana jest ze stali nierdzewnej lub szkła ceramicznego. Współcześnie płyty występują w różnych kolorach, a nawet wzorach. System gazowy jest też coraz bezpieczniejszy, bo wiele płyt ma zabezpieczenie samoczynnie odcinające gaz, jeśli przez przypadek zgaśnie płomień.

Wady i zalety poszczególnych rodzajów płyt

Płyta gazowa niedroga w eksploatacji oraz dostępna w dobrej cenie. Jej zaletą jest także możliwość szybkiego regulowania temperatury poprzez pokrętło ustawiające moc płomienia. Ma jednak liczne wady, jak np. trudność w utrzymaniu w czystości, bo w zakamarkach koło palników zbiera się brud. Pojawia się tu także ryzyko nieszczelności instalacji gazowej czy poparzenia otwartym ogniem. Płyta gazowa wolniej się nagrzewa, co wydłuża czas przygotowania potraw. Łatwo też o przypalenie garnków na ogniu.

Płyta ceramiczna jest droższa niż gazowa, ale zazwyczaj kosztuje mniej niż płyta indukcyjna. Szybko można na niej przygotować jedzenie, łatwo ją także utrzymać w czystości, bo jest płaska, bez zakamarków. Brak ognia ogranicza ryzyko spalenia garnków. Płyty ceramiczne mają też wiele dodatkowych funkcji np. timer, blokadę przed dziećmi, czujnik smażenia. Jeśli chodzi o minusy, to trzeba zwrócić uwagę na fakt, że w razie awarii prądu, nie ma możliwości gotowania, a nagrzewanie się całości płyty zwiększa ryzyko oparzenia się i trwa dość długo (dodatkowo także powoli stygnie). Eksploatacja urządzenia nie należy też do najtańszych.

Płyta indukcyjna ma wiele zalet płyty ceramicznej – również szybko się nagrzewa, jest bezpieczna w użytkowaniu i łatwa do czyszczenia. Jest efektywna i wygodna, a jej eksploatacja kosztuje mniej więcej tyle, ile płyty gazowej. To ważny fakt – w przypadku porównania płyta ceramiczna a indukcyjna, ta druga zużywa mniej prądu, a do tego podgrzewa się jedynie na danym polu, nie na całej powierzchni. Z tej też przyczyny, płyta ceramiczna nagrzewa się dłużej niż indukcyjna. Płyty indukcyjne to najnowocześniejsze obecnie rozwiązanie na rynku, a to wiąże się z dość wysoką ceną – jest to główna, czy wręcz jedyna, wada tego typu płyty. Ponadto wymaga ona korzystania ze specjalnych naczyń przystosowanych do indukcji.

Płyta grzewcza ze zintegrowanym wyciągiem – nowoczesność w kuchni

Producenci sprzętu AGD nie spoczywają na laurach i próbują jeszcze bardziej unowocześnić swoje produkty. Tak powstała płyta grzewcza indukcyjna ze zintegrowanym wyciągiem. Wykorzystuje ona najbardziej postępową technologię grzewczą w płytach, czyli indukcję, i łączy ją z wyciągiem oparów, dla lepszej wydajności. Płyta grzewcza ze zintegrowanym wyciągiem ma szereg przydanych w codziennym gotowaniu funkcji jak np.:

  • DirectSelect do wybrania danego pola, mocy i funkcji.
  • Combi Zone, czyli opcja łączenia dwóch pól w jedno.
  • Czujnik smażenia PerfectFry.
  • Funkcja Move Mode pozwalająca na automatyczne ustawienie poziomów grzania na przednim polu i podtrzymanie ciepła potrawy na tylnym poprzez proste przesunięcie garnka.
  • Dodatkowa moc grzania z PowerBoost.
  • Rozpoznawanie obecności naczyń na płycie.
  • 17 mocy grzania.

Zobacz więcej na: https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-i-pieczenie/plyty-grzewcze/plyty-indukcyjne-zintegrowane-z-wyciagiem

Jaką płytę grzewczą wybrać?

Przy wyborze danej płyty grzewczej przede wszystkim trzeba kierować się dopasowaniem jej do kuchni, pod kątem wielkości, kształtu oraz do preferencji gotowania w zakresie liczby i rozmieszczenia palników. Dla osób dużo gotujących czy mających liczne rodziny polecane są płyty z minimum czterema palnikami, a najlepiej pięcioma czy sześcioma oraz z polami łącznymi, co daje dodatkowe kręgi grzewcze pośrodku płyty.

Jeśli szuka się najbardziej efektywnej płyty, czyli najszybciej się nagrzewającej, to trzeba wybrać płytę indukcyjną. Gotuje ona pół litra wody w około minutę, podczas gdy płyta ceramiczna robi to w ponad trzy minuty, a żeliwna elektryczna czy gazowa w ponad cztery minuty.

Płyta indukcyjna wygrywa też w rankingu bezpieczeństwa, bo nie ma otwartego ognia i często oferuje funkcję blokady przed dziećmi. Pod tym kątem podobna jest płyta ceramiczna, ale jej wadą jest nagrzewanie się całości powierzchni.

Płyta indukcyjna jest także najtańsza w eksploatacji, tuż za nią plasuje się płyta ceramiczna, potem gazowa. Najdroższa w użytkowaniu jest płyta żeliwna elektryczna. Płyty indukcyjne i ceramiczne łatwo się czyści – bez porównania łatwiej je umyć niż płyty gazowe.

Zatem płyta indukcyjna ma najwięcej zalet ze wszystkich płyt grzewczych i o ile tylko pozwala na to budżet, to zdecydowanie warto ją kupić.

Materiał partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agata83
agata83
3 lat temu

17 mocy grzania? WOW
ale czy naprawdę aż tak dużo jest potrzebne w płycie indukcyjnej? myślę, że 10 jest wystarczające

Wioluś
Wioluś
3 lat temu

płyta indukcyjna gotuje pół litra wody w minutę? niezłe osiągi
mojej potrzeba jakieś 3 – chyba czas na zakup nowej…

Zamknij