Close

Dlaczego warto zainwestować w taboret gastronomiczny?

Osoby pracujące w branży gastronomicznej, a przede wszystkim kucharze nieustannie dążą do ułatwienia sobie wykonywania codziennych obowiązków. Z tego względu, na kuchni można znaleźć wiele urządzeń oraz maszyn, których zastosowanie na pierwszy rzut oka trudno określić. Jedną z największych trudności jest radzenie sobie z dużymi ciężarami. Dotyczą one nie tylko poszczególnych składników, które są pakowane w duże kartony, ale również gotowych dań. Gorące zupy znajdujące się w ogromnych garnkach muszą być przenoszone z najwyższą uwagą, gdyż ich rozlanie stanowi zagrożenie dla zdrowia. To zadanie mają ułatwić taboret gastronomiczny. Co warto wiedzieć na jego temat?

W jaki sposób wykorzystuje się taborety?

Niezależnie od wielkości lokalu gastronomicznego, każdego dnia przewija się w nim ogromna ilość jedzenia. Wszystko musi być przygotowywane w sporej wielkości garnkach, które finalnie są bardzo trudne do podniesienia. Niestety, na tym polega specyfika pracy kucharza, co niejednokrotnie wiąże się z ryzykiem różnego rodzaju kontuzji oraz znacznym obciążeniem kręgosłupa. W skrajnych wypadkach może dojść nawet do wypadku w pracy. Kluczem jest zatem szukanie rozwiązań, które pozwolą ograniczyć konieczność podnoszenia naczyń z gorącym jedzeniem.

Taboret gastronomiczny stanowi niezwykle ważny element wyposażenia każdego lokalu, co wynika z jego praktyczności. Dzięki swojej specjalnej konstrukcji umożliwia on bowiem obróbkę termiczną, bez jednoczesnej konieczności podnoszenia garnków na znaczną wysokość. Wystarczy jedynie schylić się, złapać garnek oraz wyprostować plecy. Palnik znajduje się stosunkowo nisko, dlatego cały proces związany z ustawianiem garnka oraz jego zdejmowaniem jest znacznie uproszczony. Jeśli na dodatek przy przenoszeniu będą mogły być obecne dwie osoby, całość nie powinna być specjalnie uciążliwa. Ofertę taboretów gastronomicznych znajdziesz na: https://sklep.technica.pl/taborety-gastronomiczne

Czym jeszcze wyróżnia się taboret gastronomiczny?

Określenie “taboret” kojarzy się z niewielkim, niskim krzesłem, które jest również lekkie i łatwo mieści się pod stołem. Te skojarzenia są jak najbardziej trafne i można je odnieść także do opisywanego urządzenia, które znajduje zastosowanie w gastronomii. Jego wysokość to zwykle kilkadziesiąt centymetrów, podobnie jak szerokość i długość. Zazwyczaj spotyka się sprzęty z jednym palnikiem, jednak dostępne są także większe wersje, dwupalnikowe. O jakich cechach jeszcze warto wspomnieć?

  • Palniki równomiernie ogrzewają dno garnka, dzięki czemu proces obróbki jest szybki.
  • Taboret gastronomiczny jest zwykle zasilany gazem ziemnym lub gazem propan-butan. Dzięki wydajnej pracy, jest on wykorzystywany w sposób efektywny. Palniki dysponują różną mocą, a co za tym idzie, sprzęt można w 100% dopasować do potrzeb konkretnego lokalu.
  • Na uwagę zasługuje również fakt, iż zawory posiadają zabezpieczenia, które odcinają dopływ gazu w razie zgaśnięcia płomienia. Kolejną popularną funkcją jest możliwość ustawienia “oszczędnego płomienia”.
  • Jedną z najważniejszych rzeczy w gastronomii jest utrzymanie wysokiego stopnia higieny. Jest to możliwe dzięki opcji wyjęcia płyt podpalnikowych.

Taboret gastronomiczny może także posiadać system regulowania wysokości. Na uwagę zasługuje ponadto wyjątkowo solidna i wytrzymała konstrukcja, najczęściej ze stali nierdzewnej, wyróżniającej się właściwościami kwasoodpornymi. Urządzenia tego typu są wyposażone w pokrętło, pozwalające na łatwe sterowanie wielkością płomienia. To strzał w dziesiątkę jeśli potrzebujemy profesjonalnego sprzętu, przeznaczonego do pracy w trudnych warunkach.

Materiał partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij