Close

Jaki moździerz kuchenny wybrać? Ranking moździerzy kuchennych i porady

Czy wiesz, że moździerz kuchenny był używany już w czasach prehistorycznych? Niestety, wśród wszechobecnych gadżetów AGD, po które ludzie sięgają z wygody i lenistwa, tradycyjne moździerze kuchenne nie cieszą się tak dużą popularnością. A to wielka szkoda, ponieważ to wyjątkowy gadżet, który odmienia smak potraw, nadaje im głębi spotykanej tylko w najlepszych restauracjach, a do tego pozwala Ci zyskać całkowitą kontrolę nad procesem przyprawiania i marynowania dań. Poznaj najpopularniejsze rodzaje moździerzy, wskazówki jak wybrać model idealny dla siebie oraz ranking najlepszych moździerzy kuchennych dla każdego.

Aktualizacja: Październik 2024

Dlaczego warto zainwestować w moździerz kuchenny?

Moździerz kuchenny może wydawać się nieskomplikowanym gadżetem, który nie wnosi nic szczególnego do kuchni, a jedynie zajmuje niepotrzebnie miejsce, a do tego swoje waży. W praktyce jednak okazuje się, że moździerz ma niesamowity wpływ na efekt przygotowywanych od podstaw potraw. Jak to się dzieje?

Autentyczny aromat w każdej potrawie w każdej potrawie

Moździerz kuchenny pomaga wzmocnić i podkreślić aromat każdej potrawy. Przyprawy, zioła czy nasiona roztarte na świeżo za pomocą moździerza uwalniają swój prawdziwy aromat, który zawarty jest z kolei w olejkach eterycznych, które mają tylko świeże zioła. Nie znajdziesz ich w mielonych przyprawach ze sklepu, które są zwietrzałe. Nie uzyskasz ich też w takim samym stopniu używając ostrza blendera lub noża.

Precyzja i dokładność, która zależy tylko od Ciebie

Moździerz kuchenny wymaga pracy Twoich rąk, a to daje Ci pełną kontrolę nad procesem rozdrabniania, miażdżenia i mielenia składników. To Ty decydujesz, jaką konsystencję chcesz uzyskać, co w przypadku blenderów nie jest wcale takie proste. Taka precyzja pozwala uzyskać najlepsze efekty w zależności od potrawy, jaką przygotowujesz.

Moździerz kuchenny — nie tylko do domowych mieszanek przypraw

Wydaje Ci się, że moździerz ma dość ograniczone zastosowanie? W praktyce jest całkowicie na odwrót! To bardzo wszechstronne narzędzie. Z jego pomocą przygotujesz nie tylko sławne już mieszanki przypraw, ale również pasty, sosy, dipy (np. guacamole, masło orzechowe, tahini, pasty paprykowe, chilli i curry), a także własne marynaty!

Rodzaje moździerzy kuchennych dostępne w sprzedaży

Rodzaje moździerzy dostępne w sprzedaży dzielimy przede wszystkim ze względu na to, jaki materiał został użyty do ich produkcji. Najpopularniejszym i najczęściej stosowanym jest kamień (granit lub marmur). Równie często stosuje się ceramikę lub porcelanę. Rzadziej spotykane to moździerze ze stali nierdzewnej, żeliwa lub naturalnego drewna. Jakie wady i zalety mają poszczególne typy moździerzy kuchennych?

Moździerz granitowy Moździerz granitowy
+ moździerz wykonany w całości z granitu, czyli najtwardszego typu kamienia
+ jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania
+ nie ulega odkształceniom i jest odporny na pracę z dużą siłą
+ naturalnie chropowata powierzchnia ułatwia miażdżenie i rozkruszanie produktów
- jest ciężki — w zależności od wielkości może ważyć do 3 kg
- zazwyczaj nie posiada wylewki do płynnych produktów
Moździerz marmurowy Moździerz marmurowy
+ moździerz wykonany z naturalnego marmuru
+ bardzo ceniony ze względu na charakterystyczny wzór
+ bardzo twardy i odporny na mocny nacisk
+ nie pochłania zapachów ani aromatów
+ naturalnie chropowaty materiał pomaga ścierać składniki szybciej i z użyciem mniejszej siły
- kamień może się naturalnie ścierać
- mały wybór kolorów i wzorów
- nie jest wyposażony w wylewkę
Moździerz ceramiczny Moździerz ceramiczny
+ świetny wybór dla osób, które cenią eleganckie i estetyczne dodatki do wnętrz
+ ceramika jest trwała i odporna na nacisk
+ stosunkowo łatwy w utrzymaniu w czystości
+ nie pochłania zapachów
+ niektóre modele mogą być czyszczone w zmywarce
+ często posiada dodatkową wylewkę
- mogą być bardziej podatne na uszkodzenia podczas upadku z wysokości w porównaniu z innymi typami moździerzy
Moździerz porcelanowy Moździerz porcelanowy
+ wykonany z twardej porcelany, dzięki czemu jest odporny na uszkodzenia mechaniczne
+ prezentuje się elegancko i ponadczasowo dzięki zastosowaniu ekskluzywnego rodzaju ceramiki — porcelany
+ łatwy w czyszczeniu, a niektóre modele można myć w zmywarce
+ może być wyposażony w wylewkę
- może się uszkodzić, jeśli spadnie z wysokości
Moździerz kamionkowy Moździerz kamionkowy
+ dostępny w wielu kolorach, co ułatwia dobranie właściwego modelu do wystroju kuchni
+ ma bardzo dobrą odporność na uszkodzenia mechaniczne, stłuczenia i ściskanie
+ odpowiednio zabezpieczony moździerz z kamionki nie przyjmuje zapachów
- może być dość ciężki, szczególnie jeśli wymiary moździerza są duże
Moździerz stalowy Moździerz stalowy
+ wykonany w całości ze stali nierdzewnej
+ gładki metal ułatwia utrzymanie w czystości
+ nie pochłania zapachów i nie odbarwia się
+ odporny na korozję, pęknięcie, a nawet odkształcenia
- moździerz ze stali jest gładki, dlatego musisz włożyć więcej siły podczas rozcierania składników
Moździerz żeliwny Moździerz żeliwny
+ jest bardzo żywotny — z powodzeniem wytrzyma kilkanaście lat
+ jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, upadek z wysokości i ścieranie
+ naturalnie chropowata powierzchnia ułatwia kruszenie składników
+ ceniony również ze względu na surowy, ponadczasowy wygląd
+ często wyposażony w wylewkę
- ze względu na swój rustykalny wygląd może nie pasować do nowoczesnych wnętrz
- jest ciężki i nieporęczny
Moździerz drewniany Moździerz drewniany
+ dostępne modele wykonane z różnego typu drewna (np. akacji, mangowca, bambusa)
+ jest ekologiczny i bezpieczny dla środowiska
+ świetnie pasuje do kuchni o ciepłej kolorystyce i wnętrz, w których dominuje drewno
+ jest lekki i poręczny
- jest zdecydowanie mniej trwały od modeli kamiennych, ceramicznych i metalowych
- może pochłaniać zapachy i odbarwiać się

Moździerz kuchenny — jak wybrać? Czym kierować się przy wyborze?

Czym powinieneś kierować się przy wyborze moździerza kuchennego? Oczywiście przede wszystkim materiałem, z którym jego wykonany. Kamień, ceramika, drewno lub metal — każdy materiał ma charakterystyczne właściwości, które wpływają na to, czy będzie wytrzymały, praktyczny i odporny na uszkodzenia. Oprócz samego tworzywa, warto przyjrzeć się również rozmiarowi moździerza oraz temu, czy łatwo go utrzymać w czystości na co dzień.

Materiał wykonania moździerza kuchennego
Materiał wykonania moździerza kuchennego

Materiał, z jakiego moździerz jest zrobiony, to najważniejszy parametr przy wyborze idealnego modelu. To właśnie od niego zależy, czy łatwo skruszysz i zetrzesz wszystkie produkty, jak długo wytrzyma, a nawet czy możesz go umyć w zmywarce.

Wielkość moździerza kuchennego
Wielkość moździerza kuchennego

Dla każdego idealny rozmiar moździerza może oznaczać coś zupełnie innego. Do sporadycznego rozcierania niewielkiej ilości przypraw w zupełności wystarczy mały moździerz kuchenny o średnicy do 8 cm. Średnie moździerze (od 8 do 11 cm) i duże moździerze (powyżej 12 cm) to zdecydowanie lepszy wybór dla osób, które przygotowują własne pasty, guacamole, curry lub

Obecność tłuczka
Obecność tłuczka

Zwróć uwagę także, czy w zestawie z moździerzem znajdziesz również tłuczek lub ubijak. Bez niego moździerz staje się bezużyteczny. Tłuczek musi być dopasowany do moździerza rozmiarem, dlatego gotowy zestaw 2w1 jest najlepszym wyborem w takiej sytuacji. Na szczęście w ofercie znajdziesz praktycznie tylko moździerze z tłuczkiem — wystarczy, że wybierzesz odpowiedni rozmiar i materiał, z którego taki zestaw ma być wykonany.

Łatwość czyszczenia
Łatwość czyszczenia

Ostatni aspekt, któremu również warto się przyjrzeć jest to, w jaki sposób możesz czyścić lub myć moździerz. Większość moździerzy możesz myć wyłącznie pod bieżącą wodą, a ewentualnie z dodatkiem płynu do naczyń. Niektóre modele (np. ze stali nierdzewnej, ceramiki lub porcelany) możesz myć w zmywarce, pod warunkiem że producent wyraźnie zaznaczy tak w specyfikacji produktu.

Ranking najlepszych moździerzy do kuchni

1. Pronett — moździerz kuchenny granitowy

★★★★★
Pronett — moździerz kuchenny granitowy
SPECYFIKACJA
WAGA: 0,7 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Granit
ŚREDNICA: 9 cm
Sprawdź cenę

Mały moździerz dla początkujących

Moździerz Pronett należy do jednych z najmniejszych modeli w naszym rankingu — jego średnica wynosi tylko 9 cm. I chociaż dla wielu zaawansowanych kucharzy taka średnica nie będzie wystarczająca, to na pierwszy moździerz może to być to świetny wybór. Tym bardziej, jeśli nie masz pewności, jak często będziesz z niego korzystać i czy polubisz się z tym rodzajem kuchennych gadżetów.

Masywny moździerz z naturalnego kamienia

Ogromną zaletą moździerza Pronett jest materiał, z którego jest on wykonany. Zarówno moździerz, jak i ubijak, są wykonane z naturalnego kamienia, a dokładniej mówiąc, z granitu. Oznacza to, że moździerz jest masywny (nawet pomimo małych rozmiarów), a dodatkowo cechuje się świetną trwałością mechaniczną.

ZALETY
WADY
+ wykonany z naturalnego granitu
+ masywny, stabilny i trwały
+ idealny moździerz na początek
+ 2 kolory do wyboru — jasny i ciemny
+ chropowate wnętrze naturalnie przyspiesza rozcieranie składników
- moździerz może być czyszczony tylko ręcznie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Super moździerz o idealnym rozmiarze. Wykonanie bardzo solidne, serdecznie polecam.” - Gosia, Elbląg
“Bardzo fajny i praktyczny produktów. Duży plus, że jest taki ciężki, bo w ogóle nie przesuwa się po blacie.” - Ewelina, Tarnów

2. Browin — duży moździerz kuchenny z granitu

★★★★★
Browin — duży moździerz kuchenny z granitu
SPECYFIKACJA
WAGA: 2,2 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Granit
ŚREDNICA: 13 cm
Sprawdź cenę

Pojemny moździerz o średnicy 13 cm

Małe moździerze nie są dla Ciebie? Sięgnij zatem po jeden z największych modeli w rankingu, czyli moździerz kuchenny Browin. Ten produkt ma aż 13 cm średnicy i 13 cm wysokości, dzięki czemu pomieści wszystkie składniki, a tym samym, pomoże Ci zaoszczędzić czas i energię.

Moździerz z naturalnego i wytrzymałego kamienia

Moździerz Browin to kolejny model wykonany z naturalnego kamienia. W tym wypadku również mamy do czynienia z prawdziwym granitem, czyli najwytrzymalszym rodzajem kamienia. Taki moździerz posłuży Ci zatem wiele lat i będzie odporny na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo naturalny i surowy wygląd świetnie prezentuje się jako dodatek do wnętrz.

ZALETY
WADY
+ bardzo pojemny moździerz o średnicy 13 cm
+ wykonany z prawdziwego granitu, dlatego jest trwały i wytrzymały
+ ponadczasowy wygląd sprawia, że to świetny dodatek do wnętrz
- nie jest przeznaczony do mycia w zmywarce
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Produkt zgodny z opisem. Bardzo pojemny i idealne do tahini i guacamole. Serdecznie polecam.” - Agnieszka, Białystok
“Bardzo masywny i trwały moździerz. Już testowaliśmy go kilka razy i rozciera się na nim produkty błyskawicznie.” - Paweł, Warszawa

3. Pronett — moździerz kuchenny kamienny

★★★★★
Pronett — moździerz kuchenny kamienny
SPECYFIKACJA
WAGA: 1,7 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Kamień
ŚREDNICA: 10,5 cm
Sprawdź cenę

Masywny i pojemny

Moździerz od firmy Pronett łączy w sobie sporą pojemność z dużą wagą. Średnica tego modelu wynosi 10,5 cm, co daje nam dużo miejsca na wszystkie składniki, a waga blisko 2 kg zapewnia stabilność podczas pracy. W zestawie z moździerzem otrzymasz oczywiście równie masywny tłuczek, dzięki czemu rozbijanie produktów przebiegnie gładko i szybko.

Naturalny kamień dla łatwiejszej pracy z produktami

Pronett w 100% jest wykonany z naturalnego granitu. To ogromna zaleta w szczególności, jeśli masz zamiar pracować z naprawdę twardymi przyprawami i orzechami. Kamień wysokiej jakości wpływa także pozytywnie na trwałość moździerza i ubijaka. Jeśli będziesz czyścić go zgodnie z zaleceniami producenta, moździerz z pewnością wytrzyma wiele lat.

ZALETY
WADY
+ wytrzymały, stabilny i solidny
+ ubijak z szeroką końcówką ułatwia rozcieranie produktów
+ wykonany z naturalnego granitu
+ optymalny rozmiar pomieści sporą ilość składników, a jednocześnie nie zajmuje dużo miejsca
- moździerz powinien być myty wyłącznie ręcznie
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Solidny i w super cenie. Spełnia swoją funkcję na 10! Polecam.” - Tomasz, Grodzisk Mazowiecki
“Wydaje się bardzo wytrzymały. Pomieści też sporo, dlatego myślę, że to świetny wybór dla każdego. Ja jestem zadowolona.” - Kasia, Szczecin

4. Kipps — moździerz granitowy w 3 kolorach

★★★★☆
 Kipps — moździerz granitowy w 3 kolorach
SPECYFIKACJA
WAGA: 1,6 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Granit
ŚREDNICA: 11 cm
Sprawdź cenę

Moździerz z granitu na nóżce

Moździerz kamienny od firmy Kipps to ciekawy model osadzony na wysokiej nóżce. Takie rozwiązanie wpływa nie tylko na to, jak moździerz się prezentuje, ale również na to, jak zachowuje się podczas pracy. Nóżka jest na tyle szeroka, że możesz wygodnie przytrzymać moździerz, szczególnie wtedy, gdy musisz włożyć w rozcieranie więcej siły niż zwykle. Moździerz nie wyślizgnie Ci się z rąk.

3 kolory do wyboru

Moździerz Kipps jest dostępny w aż 3 wariantach kolorystycznych. Możesz sięgnąć po model w ciepłym, piaskowym odcieniu, klasyczny model grafitowy bądź elegancki moździerz o strukturze jednego marmuru. Z pewnością któryś z modeli dopasuje się do charakteru Twojej kuchni.

ZALETY
WADY
+ moździerz w 3 kolorach do wyboru (marmurkowym, grafitowym i piaskowym)
+ średnica 11 cm pozwala pomieścić sporo składników
+ wysoka podstawa pełni rolę dodatkowego uchwytu podczas pracy
+ odporny na uszkodzenia
- nie można czyścić go w zmywarce
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo masywny i ciężki, więc super się z nim pracuje. Zdecydowanie kupiłabym jeszcze raz.” - Aleksandra, Płock
“Kolor piaskowy naprawdę śliczny! Z moździerzem się nic nie dzieje i myślę, że posłuży naprawdę długo. Polecam.” - Weronika, Kraków

5. KingHoff KH-1661 — stalowy moździerz kuchenny

★★★★☆
KingHoff KH-1661 — stalowy moździerz kuchenny
SPECYFIKACJA
WAGA: 2,1 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Stal nierdzewna
ŚREDNICA: 13 cm
Sprawdź cenę

Antypoślizgowa podstawa dla bezpieczniejszej pracy

Moździerz od firmy KingHoff to wyjątkowy model wykonany ze stali nierdzewnej. Jego konstrukcja jest niezwykle przemyślana. Przykładowo, u podstawy moździerza znajdziesz warstwę antypoślizgowego materiału, dzięki czemu moździerz świetnie trzyma się blatu i nie przesuwa się w trakcie pracy. Z tego powodu nawet intensywna praca z przyprawami jest wygodna i bezpieczna.

Łatwe czyszczenie również w zmywarce

Jedną z największych zalet stalowego moździerza KingHoff jest to, że możesz bez problemu wyczyścić go z nawet najbardziej intensywnych przypraw. I możesz to zrobić na dwa sposoby: czyszcząc moździerz ręcznie lub umieszczając go w zmywarce. Stal jest odporna na wysokie temperatury i detergenty, dlatego nie musisz martwić się o to, że straci swoje właściwości.

ZALETY
WADY
+ wykonany ze stali odpornej na uszkodzenia mechaniczne
+ można go czyścić również w zmywarce
+ wyposażony w antypoślizgową podstawę, która chroni przed przesuwaniem się moździerza
+ w zestawie osłonka z plastiku, dzięki której fragmenty produktów nie wydostają się poza misę
- rozdrabnianie produktów zajmuje więcej czasu niż w modelach kamiennych i ceramicznych
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Nie byłam na początku przekonana do moździerza ze stali, ale po kilku użyciach już wiem, że to był dobry wybór. Bardzo polecam każdemu. :)” - Dorota, Zgierz
“Jest cięższy niż się spodziewałam, ale jak na moje oko mógłby być bardziej stabilny. Mimo to naprawdę polecam.” - Natalia, Olsztyn

6. KingHoff KH-3360 — ciężki moździerz z kamienia

KingHoff KH-3360 — ciężki moździerz z kamienia
SPECYFIKACJA
WAGA: 2,8 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Granit
ŚREDNICA: 14 cm
Sprawdź cenę

Masywny moździerz o wadze 2,8 kg

Kolejny model od firmy KingHoff to bardzo solidny moździerz o największej wadze i największych rozmiarach spośród wszystkich produktów w naszym zestawieniu. Średnica misy wynosi aż 14 cm, a masa całkowita to 2,8 kg! Oczywiście — to nie jest odpowiedni model dla każdego. Jednak jeśli szukasz bardzo wytrzymałego i pojemnego modelu do przygotowywania dużej ilości produktów na raz, będzie to najlepszy wybór.

Naturalna i praktyczna dekoracja do każdej kuchni

KingHoff KH-3360 to moździerz, który będzie zachwycał również swoim wyglądem. Jest w 100% wykonany z jednego bloku granitu, a dodatkowo został oszlifowany z zewnętrznej strony. Całość zakończono elegancką podstawą oraz ściętymi brzegami, dzięki czemu prezentuje się imponująco.

ZALETY
WADY
+ największy moździerz w rankingu — średnica 14 cm
+ precyzyjnie wykończony, dzięki czemu wygląda świetnie jako ozdoba
+ waży aż 2,8 kg, dlatego jest wytrzymały i stabilny
+ wykonany z prawdziwego granitu, który naturalnie ułatwia rozcieranie produktów
- dla wielu osób może okazać się zbyt duży, nieporęczny i za ciężki
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Mega masywny moździerz! Cudnie prezentuje się na żywo. Jestem mega zadowolona z zakupu!” - Joanna, Skawina
“Bardzo pojemny i bardzo solidny. Wszystkie przyprawy rozciera bardzo szybko. Strzał w dziesiątkę, naprawdę.” - Bogdan, Lubawa

7. Orion 131030 — moździerz kuchenny porcelanowy

★★★★☆
Orion 131030 — moździerz kuchenny porcelanowy
SPECYFIKACJA
WAGA: 0,67 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Porcelana
ŚREDNICA: 12 cm
Sprawdź cenę

Piękny moździerz z czarnej porcelany

Szukasz ciekawego moździerza z porcelany, ale biały kolor nie pasuje do Twojej kuchni? Sięgnij po Orion 131030, czyli moździerz porcelanowy w czarnym kolorze. Taki moździerz jest nie tylko praktyczny (ścieranie produktów w porcelanie jest szybkie i wygodne), ale również bardzo elegancki i estetyczny. Orion 131030 to świetny dodatek do każdego wnętrza.

Pojemny, uniwersalny i łatwy w czyszczeniu

Orion 131030 to świetny wybór nie tylko ze względu na to, jak się prezentuje. Moździerz porcelanowy jest również bardzo praktyczny. Model 131030 ma średnicę aż 12 cm, co czyni go jednym z pojemniejszych modeli w naszym zestawieniu. Zarówno wnętrze misy, jak i końcówka tłuczka nie są wypolerowane, dlatego ścieranie produktów odbywa się szybko i nie wymaga aż tyle siły.

ZALETY
WADY
+ wytrzymały moździerz z czarnej porcelany
+ średnica 12 cm sprawia, że jest bardzo pojemny
+ jest odporny na temperatury i uszkodzenia mechaniczne
+ można go trzymać w lodówce oraz czyścić w zmywarce
+ wyposażony w wylewkę do płynnych mieszanek
- moździerz jest dość lekki, przez co może być mniej stabilny
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Przepiękny moździerz porcelanowy i w dodatku jest cały czarny. Serdecznie polecam!” - Basia, Toruń
“Bardzo elegancki i solidny moździerz. Jestem mile zaskoczona jakością, biorąc pod uwagę, że kosztuje naprawdę mało.” - Iwona, Wrocław

8. Cadro — biały moździerz z porcelany

★★★★☆
Cadro — biały moździerz z porcelany
SPECYFIKACJA
WAGA: 0,47 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Porcelana
ŚREDNICA: 10 cm
Sprawdź cenę

Moździerz z wylewką

Moździerz od firmy Cadro to praktyczny model wyposażony w tzw. wylewkę. Jej obecność ułatwia przeniesienie składników (w szczególności płynnych) do innego naczynia — bez rozsypywania i rozlewania składników. Co więcej, wylewka może pełnić rolę również dodatkowego uchwytu, dzięki czemu możesz przytrzymać moździerz podczas pracy.

Trwały i elegancki model z białej porcelany

Moździerz i ubijak od firmy Cardo to świetny wybór również ze względu na eleganckie i ponadczasowe wzornictwo. Moździerz jest wykonany wyłącznie z białej porcelany, czyli szlachetnego i wytrzymałego materiału. Klasyczny design sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno w nowoczesnych, jak i w eleganckich kuchniach.

ZALETY
WADY
+ ponadczasowy wygląd, który wygląda świetnie w niemal każdej kuchni
+ wyposażony w dużą wylewkę, która pełni również rolę uchwytu
+ optymalny rozmiar — średnica moździerza wynosi 10 cm
+ naturalnie chropowata powierzchnia ułatwia rozcieranie składników
- tłuczek w zestawie jest dość wąski i mały, przez co jest mniej skuteczny i mniej poręczny
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Świetny moździerz i do tego naprawdę ładny. Rozmiar również w sam raz, dlatego nie zajmuje wcale dużo miejsca.” - Asia, Kraków
“Ładny i przemyślany moździerz. Czyści się go bardzo łatwo. Zdecydowanie polecam. :)” - Martyna, Wałbrzych

9. KingHoff KH-1197 — moździerz kuchenny żeliwny

★★★☆☆
KingHoff KH-1197 — moździerz kuchenny żeliwny
SPECYFIKACJA
WAGA: 1,5 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Żeliwo
ŚREDNICA: 13 cm
Sprawdź cenę

Praktycznie niezniszczalny moździerz z żeliwa

KingHoff KH-1197 to wyjątkowy zestaw, po który warto sięgnąć, jeśli zależy Ci przede wszystkim na niesamowitej trwałości. Ubijak, jak i sam moździerz, są wykonane z odlewu żeliwa. Moździerz z żeliwa jest praktycznie niezniszczalny, nie pęknie nawet podczas upadku z wysokości, a to przekłada się na niesamowitą żywotność tego produktu.

Solidny moździerz z wylewką

Moździerz KingHoff jest wykonany z żeliwa, który należy nie tylko do wytrzymałych, ale również bardzo masywnych materiałów. Dla niektórych osób waga moździerza (1,5 kg) może być ogromną wadą, ponieważ moździerz i ubijak stają się przez to mniej poręczne. Masywna budowa niesie za sobą również pewne korzyści — m.in. o wiele lepszą stabilność podczas intensywnej pracy ze składnikami.

ZALETY
WADY
+ niesamowicie wytrzymały moździerz z żeliwa
+ ciężki i masywny, dzięki czemu pozostaje na miejscu podczas pracy
+ chropowata powierzchnia przyspiesza rozcieranie składników
+ wyposażony w praktyczną wylewkę
- waży 1,5 kg, dlatego może okazać się mniej poręczny od innych moździerzy
- surowy wygląd żeliwa może nie pasować do wszystkich kuchni
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Fantastyczny produkt! Zdecydowanie polecam wszystko jest super — wygląd, jakość, wytrzymałość. Niestety jest bardzo ciężki, ale do tego trzeba się przyzwyczaić.” - Alina, Suwałki
“Jak dla mnie 8/10. Bardzo solidny moździerz i nieco droższy od innych, ale jak najbardziej spełnia swoją rolę wyśmienicie.” - Kamil, Gdynia

10. Kadax — masywny moździerz kamienny

★★★☆☆
Kadax — masywny moździerz kamienny
SPECYFIKACJA
WAGA: 2,4 kg
MATERIAŁ WYKONANIA: Kamień
ŚREDNICA: 14 cm
Sprawdź cenę

Naturalny kamień dla szybszego rozdrabniania przypraw

Kadax to kolejny model, który polubią wielbiciele naturalnych materiałów. Moździerz i ubijak są wykonane w 100% z naturalnego kamienia. Wpływa to nie tylko na świetną trwałość (pod warunkiem że przestrzegasz zaleceń producenta), ale również na łatwiejsze rozcieranie wszystkich składników. Moździerz waży blisko 2,5 kg, dlatego jest również bardzo stabilny i bezpieczny podczas pracy.

Wytrzymały moździerz i duży tłuczek w jednym zestawie

W tym zestawie znajdziesz oczywiście nie tylko samą misę do rozcierania składników, ale również ubijak, z którym cały proces będzie szybszy i łatwiejszy. Tłuczek jest bardzo masywny i dobrze leży w ręce. Dodatkowo posiada również szeroką końcówkę, z którą rozetrzesz nawet twarde przyprawy.

ZALETY
WADY
+ duża waga sprawia, że jest stabilny i pozostaje w miejscu podczas pracy
+ pomieści wiele składników naraz dzięki średnicy 14 cm
+ uniwersalny grafitowy kolor pasuje do wielu wnętrz
+ wykonany z naturalnego kamienia o porowatej powierzchni
- tłuczek nie jest idealnie dopasowany do kształtu misy, przez co nie dociera do wszystkich składników równomiernie
- waga 2,4 kg sprawia, że jest naprawdę ciężki i nieporęczny
- może okazać się zbyt duży dla wielu osób
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Jest naprawdę ogromny, ale właśnie taki moździerz chciałam. Muszę jednak przyznać, że mógłby być lżejszy. Poza tym to dobry produkt.” - Michalina, Lidzbark Warmiński
“Przetestowałam go już kilka razy. To dobry moździerz w rozsądnej cenie, ale szkoda, że tłuczek nie ma trochę innego kształtu, bo trzeba się napracować.” - Bożena, Grudziądz

Jak wybrać idealny moździerz dla siebie?

Wybór moździerza w dużej mierze zależy przede wszystkim od Twoich potrzeb i preferencji. Wybierając idealny moździerz dla siebie powinieneś wziąć pod uwagę, jak często masz zamiar z niego korzystać, do jakich produktów moździerz będzie Ci służyć oraz jak dużo składników na raz chcesz móc w nim umieścić.

Rozmiar moździerza a jego zastosowanie na co dzień

Małe i średnie moździerze to bardzo dobry wybór dla osób, które chcą od czasu do czasu rozgnieść czosnek, skruszyć pieprz, ziele angielskie lub zetrzeć zioła. Tak przygotowana mieszanka przypraw świetnie sprawdzi się do marynowania mięs, ryb lub warzyw.

W większych moździerzach o średnicy powyżej 13 cm możemy już swobodnie przygotować pasty, sosy czy dipy. Jeżeli zatem planujesz przygotowanie domowej pasty tahini, guacamole, sosów, dipów lub curry — sięgnij po duży model, w którym swobodnie połączysz wszystkie składniki ze sobą.

Moździerz — praktyczny i piękny dodatek do kuchni

Jeśli chcesz wybrać idealny moździerz dla siebie i swojej kuchni, powinieneś również zastanowić się nad jego estetyką. Moździerze mogą przyjmować naprawdę różne kształty (smukłe i wąskie lub pękate i szerokie), a materiał wykonania dodatkowo wpływa na to, jak wizualnie prezentują się w kuchni. Dobrze dobrane moździerze mogą być naprawdę pięknym dodatkiem do wnętrz, który warto wyeksponować w kuchni.

Jak dbać o moździerz, aby służył przez wiele lat? Porady dotyczące pielęgnacji i konserwacji moździerza

Jeśli wybrałeś już odpowiedni rodzaj moździerza dla siebie, to odpowiednia pora, aby poznać, w jaki sposób powinieneś o niego dbać. Odpowiednie używanie, jak i pielęgnacja moździerza mają ogromne znaczenie dla jego trwałości i żywotności, a także na to, czy będzie spełniał on swoją funkcję tak samo, jak nowy model od razu po zakupie.

W jaki sposób czyścić moździerz?

Pierwsza istotna sprawa to czyszczenie moździerza po każdorazowym użyciu. Niestety, nie wszystkie modele można czyścić w ten sam sposób. Wiele zależy od tego, z jakiego materiału jest dany model wykonany.

Moździerz kuchenny kamienny zazwyczaj myje się ciepłą wodą — bez dodatku żadnych detergentów. To najbezpieczniejszy sposób na wypłukanie pozostałości po przyprawach i ziołach bez naruszania struktury moździerza. Po przepłukaniu moździerz wytrzyj do sucha. W przypadku moździerzy z porcelany, ceramiki lub kamionki możesz użyć dodatku płynu do naczyń, a jeśli producent jasno zaznacza to w informacjach o produkcie, również możesz umieścić go w zmywarce.

Do moździerzy kamiennych, jak i żeliwnych czy ceramicznych warto zaopatrzyć się w twardy pędzel lub niewielką szczotkę. Z jej pomocą dokładnie wymieciesz wszystkie pozostałości po przyprawach, które mogły się ukryć między szczelinami.

Najmniej problemów podczas czyszczenia sprawiają moździerze kuchenne ze stali nierdzewnej. Możesz je umyć zarówno pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń, jak i automatycznie w zmywarce.

Pamiętaj! Wszystkie wskazówki są orientacyjny — ostateczny sposób dbania o moździerz będzie zależeć nie tylko od materiału, z którego jest wykonany, ale również od samych metod wykonania. Sprawdź zatem wskazówki i zalecenia dotyczące konkretnego modelu, które znajdziesz na stronie producenta. 

Ciekawostki związane z moździerzem — jaka jest historia moździerzy kuchennych?

Czy wiesz, że moździerze to jedne z najprostszych narzędzi, których ludzkość używała już 35 000 lat p.n.e.? Zgadza się! Najstarsze moździerze i ubijaki, które do tej pory zostały odnalezione liczą sobie dziesiątki tysięcy lat i pochodzą z epoki kamienia łupanego. Archeolodzy podejrzewają, że moździerze były używane kiedyś dokładnie w tym samym celu co dzisiaj, a mianowicie do przygotowywania leków, mikstur leczniczych, jak i rozdrabniania ziaren, nasion, przypraw i ziół.

Co ciekawe ani budowa, ani materiał, z którego wykonywane są moździerze nie uległ znacznej zmianie przez ten czas. Nadal do najpopularniejszych moździerzy należą modele kamienne, chociaż oczywiście ocenie dostępne są modele wykonane również z innych materiałów. Ludzie prehistoryczni często wykorzystywali naturalne zagłębienia, wnęki i szczeliny, w których umieszczali składniki i rozdrabniali je za pomocą drugiego kamienia. Z czasem zaczęły one przyjmować kształty znanych nam dzisiaj mis i naczyń.

Jaki moździerz kuchenny wybrać? Podsumowanie

Moździerz kuchenny marmurowy, stalowy, a nawet drewniany to wielofunkcyjny gadżet do każdej kuchni, z którym uzyskasz jeszcze lepszy smak i aromat w każdej potrawie. W ofercie dostępne są modele wykonane z przeróżnych materiałów, a naturalny kamień, drewno czy stal to tylko niektóre z nich. Pamiętaj jednak, że każdy materiał ma swoje właściwości, a tym samym, określone wady i zalety. Jaki moździerz kuchenny sprawdzi się najlepiej w Twoim wypadku?

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij