Aktualizacja: Listopad 2024
Piekarnik parowy — czy wybrać piekarnik z parą zamiast tradycyjnego?
Tradycyjne piekarniki konwekcyjne w dalszym ciągu są bardzo popularnym urządzeniem do pieczenia potraw. Cena, jakość, funkcje, modele do zabudowy i wolnostojące — z tymi zaletami nie można dyskutować. Jednak i te modele nie są pozbawione wad. Z tego powodu coraz więcej osób sięga po nowość na rynku, która jest jednocześnie ciekawą alternatywą. Chodzi oczywiście o piekarnik elektryczny z funkcją pary, gotowaniem i pieczeniem na parze (lub potocznie — piekarnik parowy).
Szybszy czas pieczenia
Piekarnik z funkcją pary jest o wiele bardziej ekonomiczny od standardowych modeli. Co prawda oferuje niższy zakres temperatur, jednak w dalszym ciągu jest on wystarczający do przygotowania najpopularniejszych dań z piekarnika.
Soczyste dania bez tłuszczu
Tradycyjne piekarniki wymagają tłuszczu do pieczenia mięs, warzyw i ryb, aby były miękkie, dobrze wypieczone, ale nie wysuszone. W przeciwieństwie do standardowych modeli piekarnik elektryczny parowy pozwala na pieczenie całkowicie bez tłuszczu. Mięso nie wysycha, jest soczyste i miękkie.
Jaki piekarnik parowy wybrać? Modele rekomendowane przez redakcję.
Jaki piekarnik z funkcją gotowania na parze warto wybrać? Wybór jest naprawdę duży — różni producenci, funkcje, zastosowane technologie oraz design. Jednym z ciekawszych modeli, na które warto zwrócić uwagę są dwa produkty z serii Infinite Line™ od firmy Samsung. Piekarniki parowe Dual Cook Steam Assist oraz Dual Cook Real Steam naszym zdaniem wyprzedzają konkurencję swoim eleganckim wyglądem, nowoczesnymi funkcjami i specjalną konstrukcją Dual Cook, która umożliwia niezależnie pieczenie dwóch różnych potraw jednocześnie.
Samsung Dual Cook Steam Assist Infinite Line™️
Tradycyjne pieczenie z dodatkiem pary
Zwykłe piekarniki mogą przypalać i wysuszać potrawy. Piekarnik parowy Samsung Steam Assist na to nie pozwala! Wybierz pieczenie z termoobiegiem oraz asystentem pary wodnej. Dodatek gorącej pary sprawia, że wszystkie potrawy są soczyste, rozpływające się w ustach, z kolei termoobieg dba o to, by skórka była zarumieniona, przypieczona i chrupiąca.
Programy automatyczne i do zadań specjalnych
Dual Cook Steam Assist oferuje aż 50 zaprogramowanych przepisów kucharskich. Pełna automatyzacja sprawia, że piekarnik parowy Samsung wszystkie parametry ustawia sam. Nie musisz martwić się o odpowiednią temperaturę czy czas pieczenia. Z kolei programy specjalny pomogą Ci w konkretnych zadaniach takich jak rozmrażanie, podgrzewanie talerzy, suszenie, podtrzymywanie temperatury potraw i wyrastanie ciasta.
Samsung piekarnik parowy Dual Cook jest wyposażony w technologię wspomagania procesu pieczenia za pomocą pary wodnej Steam Assist. A to oznacza, że łączy w sobie to, co najlepsze: nowoczesną technologię oraz najlepsze funkcje piekarników konwekcyjnych z zaletami piekarników parowych.
Piekarnik z funkcją pary Dual Cook Steam Assist to nowoczesny model o niezwykłym designie. Przedni panel piekarnika ma elegancki grafitowy kolor o satynowym wykończeniu. Idealnie wkomponuje się w kuchnię, uzupełniając ją prostymi i smukłymi liniami. Piekarnik pozbawiony jest kolorowych diod czy chromowanych elementów — seria Black Infinite Line™ to synonim elegancji.
Na górze piekarnika znajdziesz duże, funkcjonalne pokrętło oraz czytelny ekran LCD o przekątnej 4,3” sterowany dotykiem. Dzięki temu masz pełną kontrolę nad wybranym programem, temperaturą pieczenia i odpowiednim poziomem pary wodnej. Piekarnik ma wbudowaną książkę kucharską. Znajdziesz w niej 50 różnych przepisów, dzięki czemu urządzenie automatycznie dobiera właściwe parametry.
Warto zwrócić uwagę także na parametry techniczne urządzenia. Piekarnik charakteryzuje się klasą efektywności A+, dzięki czemu nie zużywa dużo prądu. Co z maksymalną temperaturą pieczenia? Tryb grill umożliwia pieczenie do 300°C, a w przypadku klasycznego grzania góra-dół maksymalna temperatura wynosi 275°C.
Po zakończonym pieczeniu piekarnik parowy możesz wyczyścić na dwa sposoby. Pierwszy z nich to czyszczenie pyrolityczne, czyli nagrzewanie do bardzo wysokiej temperatury. Wszystkie zabrudzenia wypalają się, a Ty musisz jedynie przetrzeć je szmatką. Drugi sposób to Steam Cleaning, czyli czyszczenie za pomocą pary wodnej — bez użycia chemikaliów i detergentów, zanieczyszczenia są zmiękczane i łatwiejsze do usunięcia.
W zestawie z piekarnikiem Dual Cook Steam Assist otrzymasz:
- dwie blachy do pieczenia
- ruszt
- termosondę
- dwie teleskopowe prowadnice
Samsung Dual Cook Real Steam Infinite Line™️
Aż 70 gotowych programów
Testowanie pierwszych dań w piekarniku parowym może okazać się trudnym zadaniem. Zanim nabierzesz wprawy, model Dual Cook Real Steam całkowicie Cię wyręczy. Samsung piekarnik parowy posiada aż 70 gotowych programów do przygotowywania dań. Temperatura, tryb pieczenia, składniki i czas pieczenia — urządzenie ma wbudowane wszystkie informacje, a parametry ustawia sam. Bez mozolnego szukania przepisów w książkach kucharskich i czeluściach internetu.
Aplikacja SmartThings i technologia WiFi
Samsung Dual Cook Real Steam umożliwia obsługę na dwa sposoby: za pomocą dotykowego ekranu i pokrętła oraz za pomocą aplikacji SmartThing na smartfony. Aplikacja SmartThings łączy wszystkie urządzenia Samsung, a w szczególności te z serii Infinite Line™️. Twoja kuchnia stanie się całkowicie inteligentna. Za pomocą telefonu włączysz/wyłączysz piekarnik, zmienisz temperaturę, a także prześlesz ulubione przepisy z telefonu do piekarnika.
Kolejny piekarnik parowy Samsung z serii Infinite Line™, podobnie jak swój poprzednik, zachwyca stonowanymi kolorami w odcieniu grafitowej szarości. Matowe wykończenie nadaje mu kunsztu i elegancji, a minimalistyczny panel z dużym pokrętłem nie zaburza całej kompozycji.
Model Real Steam także należy do serii Dual Cook. Komora piekarnika może być podzielona, dzięki czemu możesz piec dwa dania jednocześnie z użyciem różnych trybów i innych temperatur. Dzięki temu aromaty nie mieszają się ze sobą, a Ty oszczędzasz czas na pieczeniu dwóch dań w tym samym czasie.
Co wyróżnia Samsung Dual Cook Real Steam? To specjalne naczynie do gotowania na parze w piekarniku, umożliwiające połączenie z generatorem pary. Naczynie jest trwałe i pozwala na gotowanie na parze dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich bez utraty minerałów czy witamin. Po zakończonej pracy umyjesz je w zmywarce.
Utrzymanie piekarnika w czystości jest bardzo proste za pomocą wbudowanych programów. Czyszczenie pyrolityczne wykorzystuje wysoką temperaturę do usunięcia zabrudzeń, z kolei Steam Cleaning to czyszczenie przy pomocy pary wodnej. Bez czasochłonnego szorowania i bez środków chemicznych.
Jak wyglądają aspekty techniczne tego modelu? Jego efektywność energetyczna to A+, dlatego Piekarnik Dual Cook Real Steam to wydajne i ekonomiczne urządzenie, które nie zwiększa rachunków za prąd. Maksymalna temperatura pieczenia w trybie termoobieg wynosi 275°C, natomiast przy grzaniu góra-dół wynosi 275°C.
W zestawie z piekarnikiem Samsung Dual Cook Real Steam otrzymasz:
- dwie blachy do pieczenia
- ruszt
- termosondę
- dwie teleskopowe prowadnice
- naczynie do gotowania na parze
Piekarnik parowy — czy warto?
Piekarniki z funkcją pary to urządzenia 2w1, które oferują o wiele więcej niż klasyczny piekarnik. Umożliwiają tradycyjne pieczenie potraw oraz gotowanie na parze. Dzięki temu jeden piekarnik zastępuje też sprzęty do gotowania na parze, a Ty nie musisz wydawać pieniędzy czy marnować miejsca na dodatkowe urządzenie w kuchni.
Zdecydowanie warto po niego sięgnąć, jeśli:
- często używasz piekarnika
- liczy się dla Ciebie krótki czas pieczenia
- chcesz ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu bez utraty smaku
- chcesz przygotować idealnie miękkie i soczyste mięso, które wreszcie nie jest wysuszone na wiór
- zależy Ci na potrawach pełnych smaku i witamin
Jakie są zalety piekarnika parowego?
Piekarnik parowy — czy warto go kupić przy najbliższej okazji? Tak. Jeżeli masz jeszcze jakieś wątpliwości, poznaj wszystkie plusy i minusy posiadania piekarnika parowego w swojej kuchni.
Piekarnik parowy, czyli pieczenie bez tłuszczu
Pieczenie odbywa się z dodatkiem gorącej pary wodnej, która nie wysusza tak bardzo jak strumień gorącego powietrza. Oznacza to, że nie musisz dodawać hektolitrów oleju, oliwy czy masła, aby przygotować soczyste i pełne smaku dania.
Krótszy czas pieczenia = więcej pieniędzy w portfelu
Mniejsza temperatura pieczenia to mniejszy pobór prądu, czyli więcej pieniędzy zostaje w Twoim portfelu. Wpływa na to również krótszy cykl pieczenia, bo piekarnik z technologią Dual Cook piecze o 20% szybciej.
Dania pełne witamin i minerałów
Zdrowy styl życia to m.in. odpowiednia dieta. Pieczenie za pomocą gorącego strumienia pary wodnej sprawia, że wszystkie wartościowe składniki pozostają wewnątrz dania. Nie pozbawiasz swoich dań witamin, minerałów czy składników odżywczych. A skoro nie potrzebujesz tłuszczu do pieczenia — Twoje dania będą odżywcze i niskokaloryczne.
Piekarnik z funkcją pary wodnej — wady i zalety
Piekarnik parowy — do zabudowy czy wolnostojący? Które rozwiązanie jest bardziej praktyczne?
Piekarnik parowy do zabudowy czy wolnostojący? Najpopularniejsi producenci piekarników parowych (oraz z funkcją pary) oferują modele do zabudowy. Znalezienie piekarnika parowego wolnostojącego jest niezwykle trudne, a jeśli się uda — ilość dostępnych modeli jest bardzo ograniczona. Mniejszy wybór to większe prawdopodobieństwo, że musisz wybierać pomiędzy funkcjami, parametrami a wyglądem. Najlepszym wyborem jest zatem piekarnik do zabudowy parowy.
Piekarnik parowy do zabudowy — największy wybór modeli
Piekarnik do zabudowy parowy jest dostępny u wielu najlepszych producentów na rynku AGD. Każdy z producentów ma w swojej ofercie co najmniej kilka różnych piekarników parowych różniących się funkcjami, ilością wbudowanych przepisów i programów, wyglądem, ceną oraz ciekawymi rozwiązaniami technologicznymi. Piekarnik parowy wolnostojący jest dostępny w ofercie mniej popularnych na polskim rynku marek.
Jakie potrawy można przyrządzić w piekarniku z funkcją pary?
Piekarnik z parą daje podobne, a nawet większe możliwości przyrządzania potraw jak w przypadku piekarników tradycyjnych. Mimo to warto pamiętać, że piekarniki parowe oferują mniejszy zakres temperatur oraz nieco krótszy czas pieczenia. Przepisy na dania z tradycyjnych piekarników muszą być odpowiednio zmodyfikowane, aby uzyskać taki sam efekt. Piekarniki parowe — co można w nich przygotować?
- mięso np. drób (kurczak, gęś, kaczka), wieprzowina, wołowina, cielęcina, królik i dziczyzna
- ryby np. łosoś, pstrąg, dorsz, mintaj, sandacz
- pieczywo i bułki np. domowy chleb, rogale, bułki śniadaniowe, bagietki, chałki
- wypieki na słodko np. ciasta drożdżowe, ucierane, biszkopty, babeczki, drożdżówki
- zapiekanki np. zapiekanki warzywne, mięsno-warzywne, makaronowe i ziemniaczane
- tarty oraz quiche słodkie i wytrawne
- pizzę
Jeżeli szukasz bardziej nowoczesnego, intuicyjnego i funkcjonalnego urządzenia — piekarnik do zabudowy parowy to wybór dla Ciebie. Pomagają wynieść potrawy na nowy poziom i uzyskać smak jak z prawdziwej restauracji. Skutecznie niwelują wszystkie minusy, które mają mikrofalówki, tradycyjne parowary i zwykłe piekarniki. Łączą w sobie tylko to, co działa, daje najlepszy efekty i co się w kuchni najbardziej przydaje.
Artykuł powstał przy współpracy z Samsung