Close

Czas na domowe przetwory – jakie akcesoria mogą się przydać?

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu okres letni oraz jesienny był sezonem na przygotowania do zimy. Domowe przetwory były wyrabiane niemal w każdym domu. Choć teraz podejście takie straciło nieco na popularności, nadal własnoręcznie stworzone dżemy, kiszonki, warzywa czy owoce w marynacie albo dania w słoikach są wyjątkowo cenne. Do ich przyrządzenia obok surowców spożywczych konieczne są odpowiednie akcesoria - słoiki i butelki, zakrętki, garnki, ściereczki oraz wiele innych drobnych gadżetów.

Przetwory wekowane w tradycyjny sposób

Zwykle aromatyczne przetwory zamknięte w słoikach i butelkach pasteryzowane są w tradycyjny sposób. Proces wymaga znajomości i przestrzegania pewnych zasad, aby przygotowane przetwory mogły się udać. Przede wszystkim słoiki i butelki (sprawdź ofertę na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/sloiki-i-butelki-236.html) muszą być czyste - dobrze umyte i wyparzone. Przydadzą się także obszerne garnki (dostępne na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-211.html), w których pomieści się wybrana ilość słoików. Choć dostępne są bardziej nowoczesne sposoby na konserwowanie warzyw, owoców i przetworów, wekowanie sprawdza się od wieków. Można jednak, zamiast garnków z wodą wykorzystać do niego zmywarkę czy piekarnik, o ile dostępne są w nich odpowiednie programy, ustawienia. Alternatywnie do wekowania sprawdzają się także domowe zalewy octowe, które są naturalnym konserwantem, czy też proces kiszenia - fermentacji wybranych surowców, który przedłuża ich trwałość.

Zdrowe domowe soki owocowe i warzywne

Odpowiedniej wielkości słoiki i butelki, a także pojemne garnki oraz sokowniki przydają się w produkcji domowych soków owocowych i warzywnych. Je również po przygotowaniu można z łatwością poddać procesowi wekowania, czyli domowej pasteryzacji. Warto przyrządzać soki przecierowe z warzyw oraz owoców sezonowych, które pełnię smaku, aromatu, a przede wszystkim wartości odżywczych mają właśnie w tym czasie. Do przydatnych akcesoriów przy przyrządzaniu własnych przetworów należą z pewnością także dedykowane nalepki, etykiety na słoiki i butelki.

Pasty, zupy i domowe dania w słoikach

Do dość tradycyjnych przetworów zamykanych procesem wekowania w słoikach czy butelkach należą różnorodne dania obiadowe, zupy czy pasty. Do ich przechowywania sprawdzą się słoiki o odpowiednich kształtach, wygodnych przy dostawaniu się do zawartości. Warto do nakłania porcji przetworów do słojów czy butelek wyposażyć się w wygodne chochle, lejki czy łyżki drewniane albo z tworzywa sztucznego, które pomogą uniknąć uszkodzenia szklanych słojów. Takie niewielkie akcesoria kuchenne należą do grupy, o której warto pamiętać, przygotowując się do domowego przyrządzania smacznych i zdrowych przetworów.

Materiał partnera.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij