Close

Święta od kuchni – niezbędne akcesoria kuchenne do przygotowania świątecznych potraw

Święta Bożego Narodzenia to pełne ciepła spotkania rodzinne przy świątecznym stole pełnym pysznych tradycyjnych potraw i wypieków. Nic Cię nie zaskoczy, jeśli wcześniej przygotujesz niezbędne akcesoria, które ułatwią Ci przygotowanie wigilijnej kolacji. Lepienie pierogów wydaje Ci się pracą ponad siły? Nie masz pomysłu, w czym podać dania i jak udekorować świąteczny stół? Oto garść świątecznych pomysłów od kuchni specjalnie dla Ciebie.

Artykuł sponsorowany

Akcesoria kuchenne – co przyda się do przygotowania świątecznych potraw?

Przedświąteczny czas kojarzy się z gotowaniem tradycyjnych potraw i pieczeniem aromatycznych ciast i ciasteczek. W kuchni panuje gwar, a w przygotowaniach bierze udział często cała rodzina, w tym również dzieci. Rąk do pracy nie brakuje, ale nie zawsze wystarcza przyborów potrzebnych do przyrządzenia wszystkich pyszności. Zanim więc rozpocznie się przedświąteczny szał kuchenny, już teraz się na niego przygotuj. Zgromadź akcesoria kuchenne niezbędne do przygotowania świątecznych potraw i wypieków - naczynia, formy do pieczenia i foremki do ciasteczek, żeby przed wigilijne przygotowania były czystą przyjemnością.

Przybory kuchenne do pieczenia

Jakie akcesoria do kuchni będą Ci potrzebne do pieczenia ciast i ciasteczek? Do mieszania ciast przydadzą Ci się silikonowe lub drewniane łopatki. Jeśli pieczesz ciasteczka, użyj wałka do ciast ze świątecznym wzorem. Rozwałkuj ciasto i wykrój okrągłe kształty – świąteczne pierniczki lub maślane ciastka gotowe!

W wielu domach świąteczną tradycją stało się pieczenie pierniczków razem z dziećmi. Do tej rodzinnej zabawy przyda Ci się silikonowa stolnica. Dzieci bez problemu rozwałkują na niej ciasto, nie robiąc przy tym dużego bałaganu. A potem za pomocą wykrawaczy lub stempelków przygotują piernikowe gwiazdki, choinki, renifery i bałwanki, które później przystroją lukrem i kolorowymi posypkami. Silikonowa stolnica to również pomysł na prezent dla mamy lub babci, która lubi gotować i często przyrządza pierogi, makowce i ciastka.

Jakie akcesoria kuchenne będą jeszcze pomocne przy pieczeniu? Na pewno przyda Ci się kilka blach do pieczenia i komplet tacek do zapiekania. W jednorazowych tackach możesz upiec np. pasztet, a później łatwo go przewieźć. Jeśli robisz wypieki na wynos, które zabierzesz do rodziny, przyda Ci się blacha z pokrywką. Bezpiecznie przewieziesz w niej pyszne ciasto lub ciepłe przekąski.

Akcesoria do kuchni do gotowania

Nic tak nie złości jak przypalające się garnki i patelnie, kiedy musisz ugotować dużo różnych potraw. Zamiast gotować, tracisz czas na doczyszczanie naczyń. Żeby gotowanie było prawdziwą przyjemnością i nie popsuło Ci świąt, wybierz garnki i patelnie z nieprzywierającą powłoką (np. z serii Peter Cook® dostępnej w sklepach PEPCO). Naczynia mają wielowarstwową powłokę odporną na zarysowania i zapobiegającą przywieraniu. Można stosować je na różnych rodzajach kuchenek, również na kuchenkach indukcyjnych. Oprócz garnków i patelni przydadzą Ci się też takie akcesoria kuchenne, jak np. komplet foremek do lepienia pierogów. Niedrogie, ale sprytne urządzenie dostępne w różnych rozmiarach pomoże Ci w krótkim czasie przygotować pierogi nawet dla bardzo dużej rodziny. Umieść ciasto pierogowe w foremce, połóż na nim farsz i zamknij foremkę. Gotowe!

Drobny sprzęt kuchenny

Przybory kuchenne niezbędne do przyrządzania świątecznych potraw to ostre noże do filetowania ryb, siekania cebuli i krojenia składników na sałatki. Przydatne w kuchni okażą się też miarki do dokładnego odmierzania produktów sypkich (np. mąki, cukru, bakalii). Jeśli gościsz rodzinę w Boże Narodzenie i masz zamiar zaserwować mięsną pieczeń, z pewnością przyda Ci się termometr do mięsa. Jakie jeszcze akcesoria kuchenne będą potrzebne w trakcie przed wigilijnych przygotowań? Na pewno przyda Ci się tłuczek i moździerz. Rozgnieciesz w nim np. goździki, które dodasz do kompotu lub grzanego wina i zrobisz pastę z przypraw, którą natrzesz mięso do zapiekania.

Żeby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, wykorzystaj ręczny blender z rożnymi przystawkami (np. przystawką do siekania warzyw). Szybko posiekasz nim warzywa na sałatkę, rozdrobnisz cebulę do farszu i dokładnie wymieszasz sam farsz. Blender posłuży Ci też do ubijania piany z białek i mieszania lekkich ciast.

Jak podawać świąteczne potrawy?

Silikonowe łopatki, blachy do pieczenia i foremki do wykrawania okażą się pomocne podczas gotowania i ułatwią Ci przyrządzenie wszystkich świątecznych potraw. Na gotowaniu jednak nie koniec – pyszne dania trzeba jeszcze podać na stół. Jak je zaserwować, żeby ładnie się prezentowały i współgrały z dekoracją stołu? Jeśli zastawa stołowa będzie biała, wybierz półmiski do serwowania w tym samym kolorze. Dania gorące, które pieczesz tuż przed podaniem, możesz podać na stół bezpośrednio w blasze lub w naczyniu żaroodpornym, stawiając naczynie np. na bambusowej desce.

Nie masz pomysłu jak zaserwować drobne przekąski takie jak warzywa, sery czy bakalie? Podaj je na ozdobnej desce do krojenia lub na półmisku np. w kształcie choinki czy gwiazdy. Ponieważ na świątecznym stole zazwyczaj brakuje miejsca na wszystkie potrawy, wykorzystaj piętrową paterę, żeby poukładać na niej ciasta i ciasteczka.  

Świąteczny stół – jak go udekorować?

Na święta przygotujesz wyśmienite potrawy, podasz je w eleganckiej zastawie i udekorujesz stół. Piękne nakrycie stołu wigilijnego jest tak samo ważne jak i potrawy, które na nim postawisz. Jak zatem przystroić stół? Położyć na nim obrus, bieżnik, postawić świeczki?

Stół drewniany, w stylu rustykalnym nie potrzebuje wiele. Ułóż na nim świeże świerkowe gałązki, gdzieniegdzie porozkładaj klementynki lub małe pomarańcze i stwórz naturalną i subtelną dekorację. Na każdym z talerzy możesz ułożyć lnianą serwetkę, na niej sztućce i świeżą świerkową gałązkę.

Inne pomysły na nakrycie stołu świątecznego? Dekorację utrzymaj w barwach typowo świątecznych, czyli w zieleni i czerwieni. Stół przykryj czarnym obrusem dla eleganckiego charakteru, przystrój świeżymi świerkowymi gałązkami, ustaw na nim miseczki z owocami żurawiny i czerwone świeczki. Zastawa niech będzie również czerwona. Sztućce przewiąż czerwoną wstążeczką i ułóż je na talerzach.

Jeśli lubisz bardziej rustykalne klimaty, wybierz naturalne dekoracje, takie jak szyszki, świerkowe gałązki, pomarańcze i białe świeczki. Porozkładaj na stole małe bombki i lampeczki, a zastawę utrzymuj w tonacjach bieli i złota. Zaserwuj świąteczne dania w niecodzienny sposób – zamiast na talerzach czy półmiskach ułóż przekąski na desce ze świątecznym wzorem (dostępna np. w świątecznej ofercie PEPCO).

Święta to zimowy czas, dlatego stół udekorowany na biało to doskonały wybór na tę okazję. Połóż biały elegancki obrus na stole, a na nim poukładaj złote i srebrne dekoracje, takie jak bombki, wstążeczki i gwiazdki. Do takiej dekoracji pasować będzie biała zastawa z delikatnym srebrnym motywem i sztućce z mlecznym wykończeniem. Takie świąteczne nakrycie do stołu uzupełnij dużym ozdobnym słojem ze złotą ceramiczną przykrywką, w którym umieścisz świąteczne pierniczki.


Źródła:

https://pepco.pl/kolekcje/kuchnia/

https://www.wrenkitchens.com/blog/creative-christmas-tablescapes-to-impress-your-guests

https://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3356389/The-perfect-kit-cook-Christmas-dinner-Taking-advice-Britain-s-chefs-Felicity-Cloake-compiled-ultimate-list-kitchen-accessories.html

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zamknij