Close

Jaka ostrzałka do noży? Ranking najlepszych ostrzałek

W każdej kuchni znajdzie się miejsce na nóż, ale czy pamiętasz o tym, żeby o niego dobrze zadbać? Nawet najdroższe noże wymagają ostrzenia raz na jakiś czas. Z naszym poradnikiem dowiesz się jaka jest różnica jest między ostrzałką diamentową a ostrzałką ceramiczną i czy warto zainwestować w osełkę elektryczną? Zapraszamy do czytania!

Aktualizacja: Marzec 2024

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

OSTRZAŁKA PŁASKA OSTRZAŁKA PŁASKA
+ duża kontrola ostrzenia
+ wygoda stosowania
- wymaga pewnych umiejętności ostrzenia
OSTRZAŁKA KÓŁKOWA OSTRZAŁKA KÓŁKOWA
+ bardzo prosta w użyciu
+ szybko ostrzy
+ wysoka stabilność i bezpieczeństwo
- wciąż jest tu niewielkie ryzyko skaleczenia się
OSTRZAŁKA PRĘTOWA (TZW. STALKA DO NOŻY) OSTRZAŁKA PRĘTOWA (TZW. STALKA DO NOŻY)
+ skuteczne i dokładne ostrzenie
- ostrzy się na nich w powietrzu
- wyższe ryzyko skaleczenia lub zarysowania blatu
- wymaga mocnego chwytu

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ostrzałki?

OSTRZAŁKA Z KAMIENIA NATURALNEGO
OSTRZAŁKA Z KAMIENIA NATURALNEGO

Zacznijmy od najstarszego materiału, z jakiego wykonywały się ostrzałki. Ba, najczęściej taką osełkę robił lepszy kawałek kamienia. Obecnie ostrzałki z kamienia naturalnego są naprawdę drogie - wydobycie i obróbka kamienia, żeby był idealny do ostrzenia noży, dużo kosztuje.

OSTRZAŁKA CERAMICZNA
OSTRZAŁKA CERAMICZNA

Osełki ceramiczne mają tę zdolność, że ścierają stal, dzięki czemu ich zdolność ostrzenia jest bardzo dobra. Dlatego też sprawdzi się równie dobrze, gdy chcesz nieco podostrzyć nóż przed krojeniem, a także gdy bierzesz się do gruntownego ostrzenia stępionych narzędzi. Bardzo dobra dla osób niewprawionych w ostrzeniu, które boją się uszkodzić nóż. Ceramiczne kamienie, chociaż dobre do ostrzenia, nie są agresywne. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z ostrzałką, istnieje niewielkie ryzyko, że uszkodzisz nóż (zakładając oczywiście, że obchodzisz się z nim delikatnie).

OSTRZAŁKA DIAMETOWA
OSTRZAŁKA DIAMETOWA

Ostrzałki diamentowe, jak sama nazwa wskazuje, ostrza posiadają w swojej strukturze zatopione fragmenty diamentów. Wszyscy wiemy, że diament to najtwardszy minerał, jaki znajdziesz w przyrodzie. Zależnie od wielkości drobin diamentowych w ostrzałce, jego zdolności cierne mogą być mniejsze lub większe. Niezależnie od modelu - osełki diamentowe lepiej ostrzą stal od osełki ceramicznej. Diamentowe ostrzałki są polecane do noży wykonanych z nawet z bardzo twardej stali. To jedyna ostrzałka, którą naostrzysz noże ceramiczne.

OSTRZAŁKA ELEKTRYCZNA
OSTRZAŁKA ELEKTRYCZNA

Ostrzałka elektryczna to ciekawa opcja dla osób, które nie lubią się ubrudzić. :) Ostrzałka elektryczna jest bardzo szybka w działaniu, a przy tym gwarantuje stały kąt i siłę nacisku - masz pewność, że nóż z obydwu stron będzie naostrzony równomiernie. Jaki rodzaj ostrzy znajdziesz w elektrycznych osełkach? Wszystko zależy od producenta - znajdziesz i diamentowe, stalowe i ceramiczne. A czasami to i to.

Jaka ostrzałka do noży? Ranking najlepszych ostrzałek

AnySharp Classic

★★★★★
AnySharp Classic
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Węglik wolframu
PRZEZNACZENIE: Noże z ostrzem V
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Popularny model

Ostrzałka do noży AnySharp to popularny model, który reklamowany jest przez wielu cenionych szefów kuchni na całym świecie. W tym gronie znajduje się na przykład słynny Jamie Oliver.

Wysoka jakość

Płytki ostrzące w AnySharp zostały wykonane z węglika wolframy, którego twardość jest porównywalna z diamentem. Kąt ostrzenia w tym modelu to 20°. Można wykorzystać go do ostrzenia noży masarskich i rzeźnickich. Niestety, nie naostrzysz nim noży ceramicznych ani tych z drobnymi ząbkami.

ZALETY
WADY
+ przyssawka w podstawie
+ wygoda użytkowania
+ nadaje się do noży masarskich i rzeźnickich
- brak możliwości ostrzenia noży ceramicznych i noży z drobnymi ząbkami
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Po przyssaniu jest zadziwiająco stabilna” - Kamil, Człuchów
“Nie ma przesady w opisach co do skuteczności – faktyczne rewelacja” - Karolina, Będzin

Swifty Sharp

★★★★★
Swifty Sharp
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Diament
PRZEZNACZENIE: Noże, nożyczki, śrubokręty, wkrętaki
ELEKTRYCZNOŚĆ: Tak
Sprawdź cenę

Tania i uniwersalna

To nasza propozycja naprawdę jednej z najtańszych i najbardziej uniwersalnych osełek. Jest to model elektryczny, do którego działania potrzebujesz czterech baterii AA. Model ma zdejmowaną głowicę prowadzącą.

Wielofunkcyjne rozwiązanie

Z tą ostrzałkę, zgodnie z obietnicą producenta, naostrzysz i noże, nożyczki i różnego rodzaju wiertła, a także dłuta i heble. Użyjesz do tego tarcz z pyłem diamentowym, które są wytrzymałe.

ZALETY
WADY
+ niska cena
+ umożliwia ostrzenie wielu narzędzi
- użytkownicy skarżą się na słabej jakości plastik i wycieki smaru
- długi czas pracy
- ostrzałka nie utrzymuje precyzyjnego kąta podczas ostrzenia
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Plusem jest, że mogę ostrzyć różne noże oraz nożyczki” - Hubert, Toruń
“Wszystko ok, zgodnie z opisem” - Sylwia, Łódź

Ostrzałka do noży osełka trójfazowa 3w1

★★★★★
Ostrzałka do noży osełka trójfazowa 3w1
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Brak danych
PRZEZNACZENIE: Noże
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Do większości noży

Ostrzałka 3w1 nadaje się do noży klasycznych, noża szefa kuchni, noży do sushi, scyzoryków, a także noży wykonanych ze stali, diamentu, wolframu czy noży ceramicznych. Jest łatwa w użyciu i wielofunkcyjna.

3w1

Ten model posiada trzy wysokiej jakości rowki szlifierskie. Pierwszy naprawia i prostuje uszkodzone ostrza, drugi ostrzy, nadając powierzchni kształt litery V, a trzeci ostatecznie poleruje i wygładza.

ZALETY
WADY
+ trójfazowe ostrzenie
+ dwie wersje kolorystyczne
+ uniwersalność
- wymaga użycia siły mięśni, nie nadaje się do nożyczek
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Ostrzałka zgodna z opisem, super ostrzy noże” - Monika, Katowice
“Najlepsza ostrzałka, jaką miałem” - Sebastian, Poznań

Fiskars Roll-Sharp 1001482

★★★★☆
Fiskars Roll-Sharp 1001482
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Ceramika
PRZEZNACZENIE: Noże
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Dla każdego

Ten model ostrzałki nadaje się zarówno dla osób prawo-, jak i leworęcznych. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że ostrzenie będzie niewygodne i nieintuicyjne. Ostrzałka dzięki prostej konstrukcji jest łatwa w czyszczeniu.

Prostota użycia

Praca z tym modele ostrzałki jest dziecinnie prosta. Dzięki zastosowaniu ceramicznej szpulki cały proces przebiega sprawnie. Wystarczy przeciągnąć nóż precyzyjnie od końca do czubka.

ZALETY
WADY
+ dla osób prawo- i leworęcznych
+ łatwa w czyszczeniu
+ prosta w użyciu
- brak logo
- nie jest elektryczna
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Delikatna, ale spełnia swoją funkcję” - Jakub, Żnin
“Wygodna, praktyczna i tania – świetna jakość” - Alicja, Kraków

Gerlach NK 606

★★★★☆
Gerlach NK 606
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Ceramika i stal
PRZEZNACZENIE: Noże
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Dwie ostrzałki w jednej

Ostrzałka GERLACH model NK606 to dokładniej osełka kółkowa, która posiada dwie, ostrzące tarcze z różnych materiałów. Pierwsza tarcza - stalowa - służy do ostrzenia noża, natomiast druga - ceramiczna - zadba o dokładne wygładzenie powierzchni.

Prosta, a skuteczna

Ostrzałka jest bezpieczna nawet dla niewprawionych osób, ponieważ posiada antypoślizgową powierzchnię. Wygodny uchwyt sprawdzi się niezależnie od tego czy jesteś lewo, czy praworęczny.

ZALETY
WADY
+ antypoślizgowa podstawa chroni przed przemieszczeniem osełki w takcie ostrzenia
+ świetna dla lewo- i praworęcznych
+ osełka zarówno świetnie ostrzy, jak i dokładnie poleruje powierzchnię ostrza
- nie można jej myć w zmywarce
- nadaje się tylko do płaskich noży bez ząbków
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Bardzo dobra jakość wykonania i jej stosunek do ceny” - Lidia, Olsztyn
“Noże są bardzo ostre, nie spodziewałem się aż tak dobrych efektów” - Wojciech, Sopot

Osełka TM SS-8

★★★★☆
Osełka TM SS-8
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Kamień ścierający
PRZEZNACZENIE: Noże gładkie
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Tradycyjne rozwiązanie

Osełka to najtańsze i najstarsze rozwiązanie do ostrzenia płaskich noży. Ten model jest dwustronny, co umożliwia zgrubne ostrzenie w pierwszym etapie oraz wygładzanie ostrza w drugim.

Dwie warstwy kamienia

Z jednej strony osełki znajduje się ciemniejszy kamień ścierny o gradacji 120, a z drugiej jaśniejszy o gradacji 360. Obsługa osełki jest prosta, wystarczy pamiętać o kolejności używania stron.

ZALETY
WADY
+ tania
+ prosta w obsłudze
+ dwa stopnie gradacji
- ryzyko skaleczenia się
- wymaga pewnych umiejętności
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Za 10 zł próżno szukać czegokolwiek lepszego” - Norbert, Warszawa
“Rewelacja, odrobina wysiłku i noże ostre” - Cezary, Lublin

Fiskars Essential Roll-Sharp 1023811

★★★★☆
Fiskars Essential Roll-Sharp 1023811
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Ceramika
PRZEZNACZENIE: Noże kuchenne marki Fiskars
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Praktyczny gadżet kuchenny

Ostrzałka do noży Fiskars to ergonomiczne, łatwe w użytkowaniu, bezpieczne i niezwykle estetyczne rozwiązanie do każdej kuchni. Może ją wygodnie obsługiwać zarówno osoba prawo-, jak i leworęczna.

Szybkie i łatwe ostrzenie

Używanie ostrzałki nie wymaga użycia energii elektrycznej. Dzięki zastosowaniu ceramicznej szpulki obsługa jest intuicyjna. Model jest odpowiedni dla wszystkich noży kuchennych marki Fiskars.

ZALETY
WADY
+ do wszystkich noży kuchennych marki Fiskars
+ nie wymaga użycia energii elektrycznej
- plastik obudowy wygląda tanio
- przezroczysty element szybko się rysuje
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Fenomenalny wynalazek, polecam z całego serca” - Paulina, Chełm
“Niepozorne urządzenie, a noże ostrzy w kilka sekund” - Krzysztof, Szczecin

Camry CR 4469

★★★☆☆
Camry CR 4469
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Brak danych
PRZEZNACZENIE: Noże i nożyczki
ELEKTRYCZNOŚĆ: Tak
Sprawdź cenę

Wielofunkcyjny gadżet

Ostrzałka typu 2w1 do ostrzenia zarówno noży, jak i nożyczek. Według producenta - osełka nie tylko naostrzy Twoje noże, ale i zajmie się ich polerowaniem. Niestety producent nie informuje jaki rodzaj ostrz znajdziemy w środku.

Niewielka i poręczna

Ostrzałka Camry idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, nie zajmuje dużo miejsca, a po skończonej pracy można ją łatwo wyczyścić. Nowoczesny design sprawia, że model pasuje do każdego wnętrza i można trzymać go na wierzchu.

ZALETY
WADY
+ niska cena
+ nada się zarówno do noży, jak i nożyczek
+ nie tylko ostrzy noże, ale także je poleruje
- brak informacji o typie zamontowanych ostrzy
- ostrzałka działa bardzo głośno
- instrukcja nie zawiera informacji na temat techniki ostrzenia noży
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Idealna do domowego użytku” - Adam, Katowice
“Bardzo dobra ostrzałka, polecam wszystkim” - Kamila, Białystok

Fiskars XSharp 1000601

★★★☆☆
Fiskars XSharp 1000601
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Ceramika
PRZEZNACZENIE: Noże i siekiery
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Do kuchni i ogrodu

Propozycja od popularnego producenta narzędzi zarówno do ogrodu, jak i do kuchni. Model XSHARP to uniwersalna osełka ceramiczna opakowana w plastikową obudowę w kolorach firmy Fiskars.

Dwa rodzaje ostrza

Ostrzałka posiada dwa ostrza. Jedno przeznaczone jest do ostrzenia noży myśliwskich, kuchennych czy nożyczek. Drugie ostrze w mgnieniu oka naostrzy Twoją siekierę.

ZALETY
WADY
+ dobra zarówno do noży, jak i do siekier
+ niska cena
+ poręczna ostrzałka, którą można schować do kieszeni
- plastik, z którego zrobiona jest ostrzałka, wygląda tanio
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Jest super, korzystam w kuchni i na działce” - Bartłomiej, Bielsko-Biała
“Działa jak należy, zacząłem od starego noża i się nie zawiodłem” - Marcin, Ostróda

THE EDGE pointSHARP

★★★☆☆
THE EDGE pointSHARP
SPECYFIKACJA
RODZAJ MATERIAŁU OSTRZAŁKI: Ceramika
PRZEZNACZENIE: Noże kuchenne, foldery, noże myśliwskie, narzędzia domowe
ELEKTRYCZNOŚĆ: Nie
Sprawdź cenę

Regulacja kąta ostrzenia

Ta duża, solidna i wielozadaniowa ostrzałka została wyposażona w funkcję płynnej regulacji kąta ostrzenia w zakresie 14-24°. Dzięki temu masz możliwość naostrzenia wielu rodzajów noży.

Trzy strefy ostrzenia

Dzięki aż trzem strefom ostrzenia możesz wstępnie i dokładnie naostrzyć powierzchnię, a później ją dokładnie wypolerować. Znajdziesz tu także osobną ostrzałkę do nożyczek. Dzięki lekkiej i wytrzymałej konstrukcji jest to gadżet na lata.

ZALETY
WADY
+ lekka i wytrzymała
+ 3 strefy ostrzenia
+ płynna regulacja kąta ostrzenia
- konieczność zapamiętanie, jakie katy ostrzenia nadają się do konkretnych noży
OPINIE UŻYTKOWNIKÓW
“Prosty system ostrzenia nożyczek, którego może użyć nawet całkowity laik” - Antoni, Gorzów Wielkopolski
“Nie przesuwa się w ogóle po drewnianym blacie podczas ostrzenia” - Natalia, Rybnik

Jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza?

Zapewne domyślasz się, że zupełnie tak jak noże - ostrzałki również różnią się między sobą. Co musisz wiedzieć na ich temat przed wyborem ostrzałki? Osełki różnią się od siebie przede wszystkim kształtem. Zauważ, że w asortymencie wielu sklepów dostaniesz np. płaskie osełki, które wyglądem przypominają naturalny kamień, chociaż niewiele z nich tak naprawdę jest z niego wykonana.

  • płaskie osełki
  •  ostrzałka kółkowa
  •  ostrzałka prętowa (tzw. stalka do noży)

Forma jaką wybierzesz zależy właściwie od Ciebie, Twoich zdolności manualnych czy po prostu wprawy w ostrzeniu noży. Jeżeli dobrze radzisz sobie z ostrzeniem noży, już Ci się zdarzyło to robić - płaska ostrzałka będzie bardzo wygodna. Co w takim wypadku ze stalką? Stalka to już wyższa szkoła jazdy. Ostrzałki prętowe mają to do siebie, że ostrzysz na nich praktycznie w powietrzu. Możesz się skaleczyć lub zarysować blat, jeśli nie posiadasz silnej ręki. Co prawda, można ją oprzeć o blat wyłożony ścierką, jednak nadal - musisz mieć mocny chwyt.Ostrzałka kółkowa jest łatwa i naprawdę szybka w użyciu. Najczęściej składają się one z dwóch tarcz ostrzących, osadzonych w plastikowej lub metalowej obudowie. Takie ostrzałki są bardzo stabilne, nie powinny raczej ślizgać się po blacie. Istnieje też mniejsza szansa, że zrobisz sobie jakąkolwiek krzywdę podczas ostrzenia.

O materiałach słów kilka

Zarówno ostrzałka kółkowa, jak i prętowa czy po prostu płaska mogą być wykonane z różnych materiałów. Do wyboru najczęściej masz trzy rodzaje materiałów. To ważne, żebyś kupił odpowiedni materiał. Sama forma osełki to kwestia drugorzędna, bo nawet stalkę możesz okiełznać i nauczyć się na niej świetnie ostrzyć noże. Materiał z kolei jest tym, co definiuje dobrą ostrzałkę.

Ostrzałka do noży - KAMIEŃ NATURALNY

Zacznijmy od najstarszego materiału z jakiego wykonywały się ostrzałki. Ba, najczęściej taką osełkę robił lepszy kawałek kamienia. Obecnie ostrzałki z kamienia naturalnego są naprawdę drogie - wydobycie i obróbka kamienia, żeby był idealny do ostrzenia noży dużo kosztuje.

Ostrzałka do noży - CERAMICZNA

Osełki ceramiczne mają tę zdolność, że ścierają stal, dzięki czemu ich zdolność ostrzenia jest bardzo dobra. Dlatego też sprawdzi się zarówno gdy chcesz nieco podostrzyć nóż przed krojeniem, a także gdy bierzesz się do gruntownego ostrzenia stępionych narzędzi. Bardzo dobra dla osób niewprawionych w ostrzeniu, które boją się uszkodzić nóż. Ceramiczne kamienie chociaż dobre do ostrzenia, nie są agresywne. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z ostrzałką, istnieje niewielkie ryzyko, że uszkodzisz nóż (zakładając oczywiście, że obchodzisz się z nim delikatnie).

Ostrzałka do noży - DIAMENTOWA

Ostrzałki diamentowe, jak sama nazwa wskazuje, ostrza posiadają w swojej strukturze zatopione fragmenty diamentów. Wszyscy wiemy, że diament to najtwardszy minerał jaki znajdziesz w przyrodzie. Zależnie od wielkości drobin diamentowych w ostrzałce, jego zdolności cierne mogą być mniejsze lub większe. Niezależnie od modelu - osełki diamentowe lepiej ostrzą stal od osełki ceramicznej. Diamentowe ostrzałki są polecane do noży wykonanych z nawet z bardzo twardej stali. To jedyna ostrzałka, którą naostrzysz noże ceramiczne.

Ostrzałka do noży - ELEKTRYCZNA

Ostrzałka elektryczna to ciekawa opcja dla osób, które nie lubią się ubrudzić. :) Ostrzałka elektryczna jest bardzo szybka w działaniu a przy tym gwarantuje stały kąt i siłę nacisku - masz pewność, że nóż z obydwu stron będzie naostrzony równomiernie. Jaki rodzaj ostrzy znajdziesz w elektrycznych osełkach? Wszystko zależy od producenta - znajdziesz i diamentowe, stalowe i ceramiczne. A czasami to i to.

Jak działa ostrzałka do noży?​

To nic skomplikowanego. Po prostu kamienie ostrzące znajdujące się w osełce to w zasadzie coś na wzór tarki, która ściera delikatnie powierzchnię naszego noża. Mogą to robić oczywiście mniej lub bardziej, a wszystko zależy od naszego nacisku na kamień, rodzaju materiału z jakiego ostrzałka jest zrobiona oraz wytrzymałości materiału z jakiego zrobiony jest nóż.Ścieranie wierzchniej warstwy stali pod odpowiednim kątem sprawia, że powierzchnia noża, którą kroisz, się wygładza. Oczywiście nie jest widoczne to gołym okiem. Tutaj z pomocą musiałyby nam przyjść zdjęcia mikroskopowe, więc musisz uwierzyć nam na słowo. Sam jednak przekonasz się już w momencie użycia noża po pierwszym ostrzeniu. Pamiętaj,​ jeśli jednak wybierzesz ostrzałkę, która będzie intensywnie ścierała stal z Twojego noża, po jakimś czasie okaże się, że nic z niego nie zostanie.

Jak używać ostrzałki do noży? Czyli podstawowe porady dla użytkujących

Ostrzenie noży dla wielu, a w szczególności dla kobiet, może sprawiać wrażenie wiedzy tajemnej, z którą poradzi sobie tylko prawdziwy fan survivalu. Tak wcale nie jest. Z paroma podstawowymi technikami i wskazówkami poradzisz sobie Czytelniczko sama przy ostrzeniu noża.

Zasada pierwsza - zawsze ostrzymy pod włos

Niezależnie od tego, czy masz kamienny lub ceramiczny bloczek do ostrzenia (tzw. ostrzałkę płaską), czy wygodną ostrzałkę kółkową - podstawowa zasada jest taka sama. Używaj osełki pod włos! Przesuwaj ostrze równomiernie, zaczynając od podstawy w kierunku jego czubka. Musisz zrobić to równomiernie, bo od tego będzie zależało czy Twój nóż jest równomiernie naostrzony.

Obie strony ostrz równomiernie

Coś o czym zapomina wiele osób, ostrząc noże na stalce lub kamieniu. Nóż wymaga ostrzenia z obu stron (no chyba, ze posiadasz ostrzałkę kółkową, która robi to od razu z obu stron). Zacznij od jednej strony ostrza, wykonaj parę ruchów “pod włos”, tak jak to opisaliśmy wyżej, następnie zmień stronę i powtórz DOKŁADNIE TĘ SAMĄ ILOŚĆ ruchów na drugą stronę ostrza. Każda kolejna seria na obie strony powinna zawierać już parę szlifów mniej aż od jednego szlifu na każdą ze stron. Możesz zacząć przykładowo od 5 na jedną stronę ostrza, następnie zejść do 4, 3, 2 i do 1, ostatecznego szlifu. Jeśli to Cię nie zadowoli - śmiało powtórz.

Pod jakim kątem ostrzyć noże?

Kąt pod którym trzymasz nóż też jest istotny. Najczęściej poleca się trzymać nóż pod kątem 20-25 stopni. I według nas jest to najoptymalniejsza pozycja dla noża. Małemu nożowi wystarczy ok. 20 stopni, większemu - trochę więcej. Oczywiście problem kąta ostrzenia nie dotyczy osób, które posiadają gotowe ostrzałki z wyprofilowanymi kamieniami do ostrzenia (tj. ostrzałki elektryczne czy kółkowe) czy z gotowymi żłobieniami.

jak ostrzyć nóż

Ostrzałka do noży diamentowa czy ceramiczna? Jakie ma to znaczenie?

Wiele osób nadal zastanawia się czy ostrzałka diamentowa to kaprys czy konieczność. Dla nas jednak sprawa jest prosta - jak masz możliwość kupić diamentową, kup diamentową. Ostrzałka pokryta pyłem diamentowym posłuży Ci przez nawet kilkanaście lat.

Osełka ceramiczna niestety nie jest taka żywotna. Z czasem pojawią się na niej zniekształcenia, wgłębienia, które sprawią, że równomiernie naostrzenie noża będzie tylko wspomnieniem. Osełki diamentowe wytrzymują wiele lat, jeśli tylko pamiętasz, żeby wybrać te z górnej półki. Pył diamentowy z niższej półki szybko się ściera i traci swoje właściwości.

Zarówno ostrzałki ceramiczne jak i diamentowe świetnie sprawdzą się przy dbaniu o noże ze stali nierdzewnej. Masz do ostrzenia jeszcze noże ceramiczne, siekierę, nożyczki lub inne ostrze? Wybierz profesjonalną ostrzałkę diamentową.

Ostrzałka do noży fiskars czy gerlach? Która lepsza?

Od Was, naszych czytelników, dostajemy nieustannie pytania na temat obu firm - Fiskars i Gerlach. Ciągle zastanawiacie się, która z tych firm będzie lepsza, jeśli chodzi o produkcję ostrzałek do noży. Musimy przyznać, że to wcale nie jest łatwy wybór. W zasadzie to każda z nich ma świetne modele w swoim asortymencie. A wszystko zależy od tego, czego TY potrzebujesz. W tym wypadku polecamy kierować się materiałem danej ostrzałki, nie zaś nazwą firmy.

Czy elektryczna ostrzałka do noży to dobry pomysł?

Domyślam się, że część z Was skusiła wizja samoostrzącego sie noża, przy któym prawie nic nie musicie robić. Jednak pamiętajcie, że naprawdę dobrej jakości ostrzałki elektryczne to wydatek rzędu 500 złoty! Nie dajcie się nabrać na te tańsze egzemplarze, które kuszą świetnymi ostrzami i niezawodnym, elektrycznym mechanizmem. Takich po prostu nie ma.

W cenie tanich ostrzałek elektrycznych znajdziesz naprawdę świetny ostrzarki mechaniczne z niesamowicie wytrzymałą powłoką diamentową.

jak ostrzyć nóż

Elektryczna ostrzałka do noży czy warto - wady i zalety

Elektryczna ostrzałka, która zrobi wszystko za Ciebie... Kusi prawda? Przyjrzyjmy się jednak czy taka ostrzałka ma same zalety.

Wady:

  • najlepsze modele są bardzo drogie
  • nie sprawdzą się w profesjonalnych kuchniach do noży np. japońskich, które wymagają ostrzenia z jednej strony
  • użytkownicy narzekają na kosztowną wymianę tarcz ostrzących i ich szybkie zużycie

Zalety:

  • są bardzo szybkie - nie tracisz czasu na mozolnych ostrzeniu noża
  • w razie stępienia w wielu modelach można wymienić sam moduł ostrzący
  • osełka elektryczna sama dba o prawidłowy kąt ostrzenia noży

Ostrzałka do noży i nożyczek - czy ostrzałką do noży można naostrzyć inne rzeczy?

Zastanawiasz się czy ostrzałka, którą kupisz przyda Ci się także podczas ostrzenia innych przedmiotów? Jeżeli zainwestujesz w kamień do ostrzenia - tak, będzie on bardzo uniwersalny. Reszta już zależy od Twojej wprawy w ostrzeniu danych przedmiotów - wiadomo, tasak będzie mniej poręczny od noża do filetowania. :) Przy braku doświadczenia w ostrzeniu polecamy kupować ostrzałki, które są dedykowane do danych przedmiotów, tak jak ostrzałka XSHARP od FISKARS, którą możesz ostrzyć zarówno noże jak i siekiery. I pamiętaj - w przypadku zwykłych nożyczek, które są tępe, moze je naostrzyć tnąc np. papier ścierny. To aż takie proste!

Ostrzałka do noży - podsumowanie

To już wszystko na dzisiaj na temat ostrzałek, noży, powierzchni ścierających i diamentów. Mamy nadzieję, że zdecydowaliście się na którąś z naszych propozycji mimo, że do tej pory nie przywiązywaliście uwagi do stanu waszych narzędzi i kuchennych noży. Dacie znać w komentarzach czy poświęcacie nożom wystarczająco dużo uwagi, czy wolicie wymienić je na nowszy model? :)

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
werkA
werkA
3 lat temu

a ostrzenie nożem o nóż jest prawidłowe?

Zamknij