Pyszne i kuszące! Sałatki cieszą się olbrzymią popularnością. Idealne zarówno jako samodzielna przekąska, ale i fantastyczny dodatek np. do świątecznego obiadu. Sprawdźcie nasze propozycje, które będą prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.
Błyskawiczna sałatka jarzynowa
Na początek klasyk! Kolejne pokolenia zachwycają się smakiem tej sałatki i łatwością jej wykonania. Oto, jak ją przygotować!
- Najpierw odcedzamy warzywa z rosołu – marchew, pietruszkę, seler. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Można dodać też ugotowany ziemniak.
- Później do tych warzyw dodajemy kiszony ogórek i jabłko, także pokrojone w drobną kostkę. Wszystko mieszamy. Opcjonalnie można dorzucić też groszek z puszki.
- W oddzielnym naczyniu przygotowujemy majonez, łączymy go z musztardą i chrzanem. Dodajemy do sałatki, mieszamy i gotowe!
Sałatka z tempehem
Teraz coś dla wielbicieli bardziej nietypowych dań. Jeśli nie lubicie, gdy do waszej kuchni wkrada się nuda, ten przepis jest dla was! Wegetariańska sałatka z tempehem to idealna propozycja na świąteczny stół.
- Na początku należy przygotować tempeh. Kroimy go w plastry i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Można to łatwo zrobić, wkładając go do zamykanego pojemnika czy woreczka strunowego i potrząsając.
- Gdy soja będzie obtoczona, nalewamy na patelnię olej, tak aby pokrywał całe dno, i rozgrzewamy. Gdy już będzie gorący, wykładamy plastry w panierce i smażymy ok. 3 minuty na każdą ze stron.
- W międzyczasie przygotowujemy marynatę: sos sojowy, syrop z agawy i przyprawy. Wszystko razem podgrzewamy przez ok. 5 min. Gdy tempeh się usmaży, obtaczamy go w przygotowanym sosie.
- Całość podajemy na sałacie lub z makaronem ryżowym. Gotowe danie posypujemy sezamem.
Kolorowa sałatka z dynią w sosie musztardowo-miodowym
Świąteczny stół może być kolorowy i radosny! Stanie się tak między innymi za sprawą przepysznej sałatki z dynią i sosem. Słodkie warzywo świetnie przełamie intensywne smaki fety i pomidora, a wyrazisty sos musztardowo-miodowy nada całości niezwykłego charakteru.
- Na początek pieczemy dynię przez ok. 30 minut w 200°C. Następnie kroimy ją w kostkę, mieszamy z masłem i wrzucamy do piekarnika jeszcze na około 10 minut.
- Gdy dynia podpieka się po raz drugi, gotujemy kaszę bulgur z dodatkiem soli. W międzyczasie kroimy fetę i suszone pomidory w kostkę – pomidory dość drobno.
- Sos musztardowo-miodowy z saszetki przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Do szklanki z sosem wlewamy sok pomarańczowy oraz sok żurawinowy i całość dokładnie mieszamy.
- W misce układamy mix młodych listków, dynię, fetę, suszone pomidory, żurawinę oraz mix pestek. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy chili z wędzoną papryką i gotowe!
Sałatka ze szpinakiem i mandarynkami
To połączenie soczystych, cytrusowych nut i delikatnych, zielonych liści szpinaku wprowadzi na talerz fantastyczną świeżość.
- Pestki dyni mieszamy z łyżką miodu, szczyptą chili i soli. Układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy około 8 minut w 180°C, aż miód się skarmelizuje. Wyjmujemy pestki na zewnątrz, aby wystygły, a następnie rozkruszamy.
- Pozostały miód mieszamy z oliwą z oliwek, trzema łyżkami wody oraz opakowaniem sosu sałatkowego.
- Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym półmisku. Buraka kroimy w cienkie pół plastry, a obrane mandarynki dzielimy na fileciki i rozrzucamy na półmisku. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta i pestkami dyni, a następnie obficie polewamy przygotowanym sosem.
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem to klasyczne, a jednocześnie wyjątkowe danie, które idealnie uzupełni wiele świątecznych potraw. Jej wykonanie jest banalnie proste.
- Szatkujemy bardzo drobno kapustę, a następnie kroimy cebulę w piórka.
- Później dodajemy obrane ze skórki jabłka, starte na tarce o dużych oczkach.
- Na koniec dodajemy sos sałatkowy grecki, mieszamy z 2 łyżkami wody i 3 oliwy. To tyle!
Szczegółowy przepis i więcej pomysłów na sałatki na święta Bożego Narodzenia znajdziecie na przepisy.pl.